Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Odaia Filosofilor _ Infinitul

Trimis de: dr.agy pe 6 Jan 2004, 07:07 PM

Dupa parerea voastra exista ceva infinit cu adevarat?Exista o demonstratie draguta prin care se arata ca infinitul este finit temporal,deci nu este infinit absolut(nu exista o asemenea instanta).Mergea cam asa:Presupunem ca infinitul exista,atunci se supune legii existentei care admite un inceput si un sfarsit-->infinitul este finit temporal,deci nu este un infinit absolut.

Dincolo de problematica superficiala,va invit sa discutati si incapacitatea omului de a conceptualiza infinitul mare si infinitul mic.Dupa cum spunea Pascal,Omul nu este nici nimic nici totul,este undeva pe la mijloc ( 0 biggrin.gif )

Trimis de: axel pe 7 Jan 2004, 05:40 AM

QUOTE (dr.agy @ Jan 6 2004, 07:09 PM)
Exista o demonstratie draguta prin care se arata ca infinitul este finit temporal,deci nu este infinit absolut(nu exista o asemenea instanta).Mergea cam asa:Presupunem ca infinitul exista,atunci se supune legii existentei care admite un inceput si un sfarsit-->infinitul este finit temporal,deci nu este un infinit absolut.

Demonstratia nu este corecta.
Care lege a existentei impune un inceput si un sfarsit? Din contra, anumite legi fizice neaga vehement acest fapt, cum ar fi toate legile conservarii (impulsului, sarcinii, etc)

Trimis de: dr.agy pe 7 Jan 2004, 02:19 PM

Stiu acest aspect,insa mai erau niste restrictii pe care nu mi le mai aduc aminte.O sa incerc sa fac rost de ea,este destul de dragutza,dupa cum spuneam.Totusi sa revenim la subiect! smile.gif

Trimis de: axel pe 7 Jan 2004, 08:35 PM

Atunci eu te voi intreba: ce intelegi tu prin a conceptualiza?

Trimis de: bubu pe 7 Jan 2004, 08:58 PM

conceptualiza?
Eu cred ca a vrut sa spuna ca omul daca se uita la o rigla spune ca este de 40 cm si asta e.
Omul daca se "uita la infinit"(pt. ca infinitul trece si pe la noi sau prin noi), nu este in stare sa spuna ce vede, chiar daca spune el ceva, la un moment dat el se opreste cu gindirea si gata.
Daca nu exista infinit atunci ce raminea?

Trimis de: dr.agy pe 7 Jan 2004, 10:50 PM

Daca e sa o luam ca la dictionar,a conceptualiza inseamna a realiza un concept (plan-sbst-in legatura cu ceva).
In sens mai larg si cel pe care l-am folosit,inseamna a imagina,a putea concepe,intelege si proiecta mental ceva (in cazul nostru infinitul).

Trimis de: Storm pe 24 Jan 2004, 01:22 PM

Omul nu e indeajuns de avansat ca sa perceapa notiunea de infinit.
Un animal poate avea trairi sufletesti (cainele poate iubi), iar omul, care este un animal cu cea mai avansata perceptie a Universului, nu a ajuns inca la stadiul de "conceptualizare".
Totusi, am convingerea ca omul de geniu, inspirat de Duhul Sfant de la D-zeu, are puterea de a parasi spiritual sfera materialului si de a percepe infinitul pe cale spirituala. smile.gif

Trimis de: axel pe 24 Jan 2004, 07:47 PM

blink.gif
De ce crezi tu ca omul nu poate sa perceapa notiunea de infinit?
Pe glob sunt mai mult de 6 miliarde de oameni in afara de tine. De ce esti sigur ca acestor oameni le lipseste capacitatea de a conceptualiza, si doar putinor le este dat prin Duhul Sfant, aceasta capacitate?

Trimis de: special creep pe 24 Jan 2004, 10:13 PM

Dupa parerea mea nimic nu exista cu adevarat.Sau mai bine zis exista o realitate adevarata si tot ce percepem noi e relativ,e iluzie.Infinitul nu e absolutul.Ideal ar fi sa fie ceva aspatial,atemporal,de aceea imi e mai usor sa cred ca exista infinitul,pentru ca nu-l consider perfect.

Trimis de: denise pe 24 Jan 2004, 10:39 PM

Poate ca este mai mult o conventie - ajuta la explicatia , sau lipsa de explicatie a altor concepte. Omul nu poate "percepe" infinitul - simturile noastre sunt totusi limitate in timp si spatiu. Si-l poate insa imagina - aici nu sunt bariere. Deci da, unii pot "conceptualiza" infinitul. Observ insa o tendinta la unele persoane de a pune semnul egalitatii intre Univers si infinit. Nu sunt egale. Doar la fel de incomensurabile pentru noi.
Revenind la "limitele" infinitului . Imi amintesc de o axioma care m-a nedumerit intotdeauna: Doua drepte paralele se intalnesc la infinit. Cum adica? Daca faptul se intampla (e axioma, nu? - o luam ca atare) - atunci infinitul este limitat in timp si spatiu? Si nu stiu daca totul are un inceput si un sfarsit. O dreapta (ca tot suntem la matematica) este trasata la un moment dat, are un inceput in timp, sa zicem, dar poate continua la infinit, deci nu are sfarsit in spatiu.

Trimis de: jock pe 6 Mar 2004, 12:06 AM

Eu cred că, înainte de a ne întreba dacă există infinutul, trebuie să avem o definitie clară a acestui concept, care, în sens filosofic, nu ar trebui să se reducă la notiunea matematică de infinit, aplicată spatiului si timpului (Hegel numea "infinit rău" această notiune). Părerea mea este că infinitul ar trebui să se definească cu ajutorul conceptului de limită, cam în felul următor: infinitul este negarea limitei. De pildă, infinitul cantitativ al matematicii n-ar fi altceva decât negarea limitei cantitătii, nu o cantitate mai mare sau mai mică decât orice cantitate determinată. Mai departe, cred că a exista, a fi determinat si a fi limitat este acelasi lucru. Dacă raportăm acum infinitul la existentă si ne întrebăm, despre o anume existentă determinată, dacă poate fi infinită sau nu, ne întrebăm, de fapt, dacă aceasta există sau nu (pentru că negarea limitei înseamnă totodată negarea acelei existente determinate), ceea ce este o falsă problemă. Infinitul nu este un atribut propriu unui lucru sau altul, ci tocmai negarea oricărui atribut, deci nu putem nici spune că există mai multe feluri de infinit; infinitul este unul singur (ba nici măcar unul, deoarece prin acest termen sugerăm iarăsi o limitare) si este totuna cu absolutul sau cu neantul, ca ne-limitare absolută. Prin trecerea la infinit nu se unesc numai cele două drepte paralele ale geometrilor, ci orice se uneste cu orice, chiar si sensurile pe care le poartă conceptele noastre.

Trimis de: axel pe 6 Mar 2004, 12:26 AM

welcome.gif jock

Trimis de: jet li pe 6 Mar 2004, 03:02 AM

Da exista infinit, universul e infinit, noi si lumea materiala in care traim teoretic nu existam fata de acest spatiu si fata de timp care de asemenea nu se termina, nu are cum. Universul nu poate avea o limita, nu exista un zid undeva la 100000...0 km ,daca universul nu exista atunci ce exista ?,un vid care nu are cum sa nu fie infinit, asta e prin default. Tocmai pentru ca suntem asa mici si trecatori, putem spune ca timpul infinit si universul infinit nici nu conteaza pentru noi, traim undeva in afara timpului, n-avem treaba cu el, orice lucru finit raportat la acest timp nu exista practic, deci tocmai am demonstrat ca nu existam ! tongue.gif

Trimis de: axel pe 6 Mar 2004, 04:13 AM

QUOTE (Jet Li @ 6 Mar 2004, 04:02 AM)
Da exista infinit, universul e infinit

Totusi este o deosebire semnificativa intre infinitul matematic si infinitul din fizica. Faptul ca exista infinit (matematic) nu prea implica ca universul este infinit.

Trimis de: jet li pe 6 Mar 2004, 11:52 AM

Cum nu e infinit ? Crezi ca are o limita ? Cine stie poate vreun cub de beton mare de miliarde de ani lumina limiteaza universul ! Si in afara lui ce e ? Nimic , adica vid INFINIT. Asta e ca aia cu intrebarea pe ce se sprijina pamantul : sta pe 4 elefanti care stau pe o broasca testoasa care sta pe ?... pamant

Trimis de: yuanescu pe 13 Mar 2004, 02:29 PM

eu am simţit infinitul în visul meu înainte de a mă fi născut … iar de când m-am născut … mi s-a luat dreptul la a visa … da ‘ nu-i nimic … mă duc eu acuşi pe cea lume să trag un pui de somn … cu vise infinitezimale … că vorba aceea … un infinit e în mărime şi altul în micime … nu ?

la vârsta mea … încep să văd cum infinitul se face mic … trăgând spre minus infinit …

…. mai toate părerile de pân’ acum s-au pliat pe un infinit ce nu poate fi cuprins … irezistibil de dilatat …
… dar hai s-o luăm invers … dacă există şi infinitul irezistibil de mic ? .. . şi nu ne poate cuprinde el pe noi ? …
… ideea pare simplă … dar ia să-mi spuneţi se pot reuni aceste două infinituri … cel microscopic şi cel macroscopic ? … he … he …

Trimis de: jet li pe 13 Mar 2004, 06:10 PM

Infinit microscopic, adica spatiu care se poate imparti la infinit. Eu spun ca nu se poate, daca pe linia dintre A si B ar fi o infinitate de puncte cum spune matematica, atunci mergand din A n-am ajunge niciodata in B, pentru ca ar trebuii sa trecem prin acest numar infinit de puncte. Eu cred ca exista o marime care nu mai poate fi impartita.

Trimis de: yuanescu pe 13 Mar 2004, 09:38 PM

QUOTE (Jet Li @ 13 Mar 2004, 07:10 PM)
Infinit microscopic, adica spatiu care se poate imparti la infinit. Eu spun ca nu se poate, daca pe linia dintre A si B ar fi o infinitate de puncte cum spune matematica, atunci mergand din A n-am ajunge niciodata in B, pentru ca ar trebuii sa trecem prin acest numar infinit de puncte. Eu cred ca exista o marime care nu mai poate fi impartita.

păi asta e altceva ... că noi nici nu trecem prin fiecare punct când ne deplasăm între două puncte ... A şi B ... nu avem posibilitatea fizică să facem aşa ceva ... îţi imaginezi că nimeni nu a putut trece vreodată printr-un punct (că nu e leu să treacă prin urechea acului) ...
... la nivel de abstractizare se poate gândi … însă practic e imposibil …
deci plecăm de la o ipoteză greşită …care nu demonstrează că nu există infinit tinzând în direcţia microscopică ..

nici eu nu sunt de acord când se vorbeşte de infinit ca fiind unul matematic … acela e introdus din necesităţi de simplificare a calculului şi rezolvare a ecuaţiilor diferenţiale …printre altele …e un infinit gândit ideal (abstract) …

….infinitul real include infinitul matematic ! …

totuşi rămân la părerea existenţei infinitului microscopic în ipoteza existenţei infinitului macroscopic …

Trimis de: axel pe 13 Mar 2004, 10:53 PM

QUOTE (free @ 13 Mar 2004, 07:10 PM)
Infinit microscopic, adica spatiu care se poate imparti la infinit. Eu spun ca nu se poate, daca pe linia dintre A si B ar fi o infinitate de puncte cum spune matematica, atunci mergand din A n-am ajunge niciodata in B, pentru ca ar trebuii sa trecem prin acest numar infinit de puncte. Eu cred ca exista o marime care nu mai poate fi impartita.

Asa gandeau oamenii in antichitate - paradoxul sagetii.
Dar intre timp au mai aflat de conceptul de limita (matematica).

Trimis de: jet li pe 13 Mar 2004, 10:58 PM

QUOTE
totuşi rămân la părerea existenţei infinitului microscopic în ipoteza existenţei infinitului macroscopic …

Materia e diferita de vid. Vidul perfect nu se stie daca exista, peste tot exista ceva, am citit undeva ca vidul privit de departe e ca suprafata unei ape linistite ,nu se intampla nimic, cand te apropii apar particule de toate felurile, care aparent se nasc din nimic ! si apoi dispar iar - ciudat dar sigur cine a scris stie mai multe ca mine. Si in felul asta explica acolo si nasterea universului din nimic. Eu spun ca un vid matematic se poate imparti de un infinit de ori, spatiul real, materia, cred ca are o limita.

Trimis de: yuanescu pe 14 Mar 2004, 03:48 AM

QUOTE (free @ 13 Mar 2004, 11:58 PM)
Materia e diferita de vid.

pe ce te bazezi când spui asta ?

dar nici măcar nu am folosit cuvântul : « vid » ! ... poţi să te mai uiţi o dată la ce-am scris…
... ce e « vidul matematic » ? ... cum să se impartă de o infinitate de ori ? … nu am văzut nici in cursuri universitare că s-ar putea aşa ceva …

QUOTE
Eu spun ca un vid matematic se poate imparti de un infinit de ori, spatiul real, materia, cred ca are o limita.


acum spui că materia…spaţiul real …are o limită …dar uite ce ai postat pe pagina 1 :
QUOTE
Da exista infinit, universul e infinit,

…păi te contrazici singur ?

eu înţeleg la ce te-ai gândit … că universul are limită inferioară … adică pleacă de la o structură indivizibilă … dar nu are limită superioară …însă tot e greşit … fiindcă un univers infinit nu are margini (limite)…

Trimis de: jet li pe 14 Mar 2004, 12:09 PM

Vid matematic adica vreau sa spun de exemplu un plan care se zice ca are o infinitate de puncte.

QUOTE
acum spui că materia…spaţiul real …are o limită

Materia si vidul adica spatiul fara materie zic. Daca materia din univers poate fi finita, sa fie numai o anumita cantitate, oricum in jurul ei trebuie sa existe un vid care nu poate fi decat infinit, nu spun ca spatiul are vreo limita superioara, spun ca nu poate fi impartit de o infinitate de ori ca si planul ala matematic.

Trimis de: jet li pe 16 Mar 2004, 02:25 PM

Scuze, da le-am incurcat, universul este infinit macroscopic, microscopic nu stiu ce e acolo, nu stiu daca e divizibil la infinit sau nu.

Trimis de: Unu pe 22 Mar 2004, 03:19 AM

Albert Einstein spunea:

"Două lucruri sunt pe lume infinite: universul şi prostia. Şi nici măcar nu sunt sigur cu privinţă la primul dintre ele."

Trimis de: Catalin pe 22 Mar 2004, 09:18 AM

Nu era asa. Era "hidrogenul si prostii".

Trimis de: Unu pe 22 Mar 2004, 10:46 AM

Hai să ne contrazicem, Catalin!

Spune-mi, te rog, ce sens ar putea avea aserţiunea "hidrogenul este infinit"? Sau "proştii sunt infiniţi"?

Crede-mă pe cuvânt că din tot ce am citit din autorul menţioant am tras concluzia că sub nici un aspect nu poate fi acuzat de lipsă de coerenţă.

Mă rezum la acest argument logic, şi păstrez pentru o eventuală continuare a acestei controverse indicarea sursei citatului prezentat.


Legat de acest topic vă recomand tuturor "Cum văd eu lumea" de Albert Einstein (Humanitas). Are un capitol dedicat subiectului nostru, sub titlul "Cosideraţii asupra universului ca totalitate - Posibilitatea unui univers finit şi totuşi nelimitat". Dacă nu aveţi acces la lucrarea respectivă aş fi dispus să vă prezint conţinutul ei dacă veţi considera necesar.

Trimis de: Catalin pe 22 Mar 2004, 11:37 AM

QUOTE

Spune-mi, te rog, ce sens ar putea avea aserţiunea "hidrogenul este infinit"? Sau "proştii sunt infiniţi"?


Ok, google zice ca avem amandoi dreptate:

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." - Einstein
"The two most abundant['common' dupa alte surse] things in the universe are Hydrogen and stupidity." - Harlan Ellison
"There is more stupidity than hydrogen in the universe, and it has a longer shelf life." -- Frank Zappa

Sper sa ma poti ierta pentru indrazneala de a emite o propozitie neadevarata! Macar sunt cinstit si recunosc! sorry.gif

Oricum, mie imi place mai mult aia cu hidrogenul! tongue.gif

Trimis de: Unu pe 22 Mar 2004, 12:29 PM

Eşti scuzat thumb_yello.gif

Totuşi, topicul se referea la "infinit" şi nu la "prostie".

By the way, pe Zappa l-ai găsit căutând pe google, sau eşti un fan? În cazul al doilea trec cu şi mai multă uşurinţă peste lipsa de argumente în a mă contrazice atât de abrupt. tongue.gif

Trimis de: Catalin pe 22 Mar 2004, 12:35 PM

Ma tem ca a fost doar google-ul... laugh.gif

Trimis de: Kyklos pe 29 Dec 2005, 04:20 PM

Universul nostru este infinit , noi putem avea o infinitate de idei si de cunoasteri . Oamenii daca ar avea o capacitate mai mare din informatii ar putea ajunge la perfectibilitate deoarece zilnic circula prin fata noastra un infinit de idei si de cuvinte care ascund diferite variante de inteles .

Trimis de: shapeshifter pe 29 Dec 2005, 04:52 PM

infinitul nu poate fi cuprins de finit (cel puţin nu cu mintea)..
care e iluzia care face ca infinitul să apară ca finit? asta da întrebare..

Trimis de: diabolein pe 29 Dec 2005, 05:04 PM

shapeshifter

QUOTE
nfinitul nu poate fi cuprins de finit (cel puţin nu cu mintea)..


Dar cu ce poate fi CUPRINS? Daca e infinit el neaga orice Cuprindere...Ce inseamna cel putin nu cu mintea?

Daca nu poate fi cuprins cu mintea cum e posibil sa-l gandesti- fie si negativ, sa-l numesti, sa-l indici? Ce inseamna mai exact nu poate fi cuprins cu mintea?...

Trimis de: Gothmog pe 29 Dec 2005, 05:09 PM

QUOTE (diabolein)
Daca nu poate fi cuprins cu mintea cum e posibil sa-l gandesti- fie si negativ, sa-l numesti, sa-l indici? Ce inseamna mai exact nu poate fi cuprins cu mintea?...

Nu e posibil sa gandesti infinitul...omul gandeste conceptul de infinit, notiunea, reprezentarea finita a infinitului, nu infinitul insasi, noi percepem atat cat reuseste sa patrunda in mintea omului, care este finita.

Trimis de: shapeshifter pe 29 Dec 2005, 05:15 PM

poţi cuprinde ,,ceva" care este fără formă cu mintea? la asta mă refeream când vorbeam de infinit, la ceva fără formă.. mintea întotdeauna va vedea fără forma ca pe o lipsă a ceva pentru că altfel nu poate opera.. mintea moare în ACUM, în atemporal pentru că acolo este numai fiinţare în Fiinţă..

infinitul poate fi ,,simţit" în totala linişte a minţii, în nemişcarea copacilor pădurii.. copacii, florile de ex. sunt adânc înrădăcinate în Fiinţă, dacă ştii să le asculţi liniştea le percepi direct esenţa, esenţa nu atributele.. de ce este liniştea exterioară, nemişcarea aşa de puternică (de ex. liniştea pădurii) pentru că ea corespunde liniştii interioare atunci când nu mai există gânduri în minte.. între liniştea exterioară şi cea interioară nu există nici o graniţă.. liniştea, nemişcarea nu au formă şi de aceea atunci când te ,,scalzi" în ele aceasta este o ocazie minunată de întâlnire cu Fiinţa..

ce am spus aici nu e filosofie ci poate fi simţit de fiecare în totală linişte, detaşare, pace.. faceţi experimentul şi veţi vedea..

Trimis de: diabolein pe 29 Dec 2005, 05:24 PM

Gothmog

QUOTE
Nu e posibil sa gandesti infinitul...omul gandeste conceptul de infinit, notiunea, reprezentarea finita a infinitului, nu infinitul insasi, noi percepem atat cat reuseste sa patrunda in mintea omului, care este finita.


In general nu gandesti decat cu concepte. Sunt ele reprezentari finite? Daca le limitezi la definitii formale poate...De unde stii ca mintea e finita? Determina-i marginile sa ma convingi.
Cum poti obtine o reprezentare finita a ceva infinit?

Trimis de: diabolein pe 29 Dec 2005, 05:28 PM

Shapeshifter

QUOTE
nfinitul poate fi ,,simţit" în totala linişte a minţii, în nemişcarea copacilor pădurii.. copacii, florile de ex. sunt adânc înrădăcinate în Fiinţă, dacă ştii să le asculţi liniştea le percepi direct esenţa, esenţa nu atributele.. de ce este liniştea exterioară, nemişcarea aşa de puternică (de ex. liniştea pădurii) pentru că ea corespunde liniştii interioare atunci când nu mai există gânduri în minte.. între liniştea exterioară şi cea interioară nu există nici o graniţă.. liniştea, nemişcarea nu au formă şi de aceea atunci când te ,,scalzi" în ele aceasta este o ocazie minunată de întâlnire cu Fiinţa..

ce am spus aici nu e filosofie ci poate fi simţit de fiecare în totală linişte, detaşare, pace.. faceţi experimentul şi veţi vedea..


Alea sunt trairi. Ceea ce simti poate fi inexprimabil dar nu inseamna ca trimite la un infinit.

Trimis de: shapeshifter pe 29 Dec 2005, 05:29 PM

---
De unde stii ca mintea e finita? Determina-i marginile sa ma convingi.
----
nu aşa se pune problema.. ci cum am mai spus limitarea constă în faptul că mintea nu poate opera cu ceva ce nu are formă..


Trimis de: Kyklos pe 29 Dec 2005, 05:33 PM

Mintea noastra e finita doar in momentul in care functiile corpului nu mai sunt in viata , odata ce corpul se afla in functie mintea noaste e infinita .

Trimis de: diabolein pe 29 Dec 2005, 05:35 PM

Shapeshifter

QUOTE
nu aşa se pune problema.. ci cum am mai spus limitarea constă în faptul că mintea nu poate opera cu ceva ce nu are formă..


Ce inseamna forma? Esti kantian? Exista forme carora continutul trebuie sa li se supuna, care posibileaza gandirea? Care sunt alea? Timpul si spatiu sunt forme pure ale reprezentarii? Categoriile intelectului si Ideile ratiunii sunt cele din Critica ratiunii pure?
Infinitul nu are forma? Dar conceptul de infinit are?

Trimis de: shapeshifter pe 29 Dec 2005, 05:52 PM

uite ia un exemplu:
priveşte la un pătrat negru un timp şi spune-mi: de ce mintea nu poate percepe acel pătrat negru decât ca pe o lipsă a ceva?

Trimis de: diabolein pe 29 Dec 2005, 05:57 PM

Stai ca e un avatar pe aici de genul asta. Eu cred ca-l percepem ca pe un patrat negru. Ce lipsa? Negru e absenta culorii, o lipsa pana la urma. Intr-un sens orice obiect e perceput ca ceea ce ofera perceptia lui si ca lipsa a tot ceea ce perceptia lui nu ofera. Nu inteleg unde vrei sa ajungi cu asta...

Trimis de: shapeshifter pe 29 Dec 2005, 06:10 PM

dacă te uiţi la un obiect îl percepi tu ca pe o prezenţă a ceva sau ca pe o absenţă la altceva?
când observi un obiect în detaliu, fundalul se estompează.. dacă priveşti întregul fundal în ansamblu pierzi detaliile obiectului mai înainte privit..

Trimis de: diabolein pe 29 Dec 2005, 06:48 PM

shapeshifter

QUOTE
când observi un obiect în detaliu, fundalul se estompează.. dacă priveşti întregul fundal în ansamblu pierzi detaliile obiectului mai înainte privit..


Si ce-i cu asta. O data te concentrezi asupra obiectului alta data asupra fundalului. Nu inteleg unde vrei sa ajungi...

Trimis de: shapeshifter pe 29 Dec 2005, 07:17 PM

dar mintea cum operează? oare nu tot aşa?
când eşti complet prins în uitatul la un film la TV mai eşti conştient de tine?

Trimis de: diabolein pe 29 Dec 2005, 07:26 PM

Cum opereaza mintea? Ce e forma?.. tot nu m-ai lamurit. La asta ramasesem, spuneai ca mintea nu poate opera cu ce nu are forma, infintul neavand asa ceva...apoi m-ai pus sa ma uit la patrate negre si mi-ai povestit de estomparea detaliilor unui obiect cand te concentrezi asupra fundalului. Care e legatura?
Shapeshifter lasa-ma cu filme la tv, mie imi plac astea pe computer le iau de pe dc++ , torrente etc smile.gif. Ce legatura are una cu alta, nu vad unde vrei sa ajungi?

Trimis de: shapeshifter pe 29 Dec 2005, 07:31 PM

păi poate prindem infinitul de coadă..

Trimis de: diabolein pe 29 Dec 2005, 08:03 PM

prinde-l tu si arata-mi-l si mie wink.gif Ia-s vedem.

Trimis de: Merlina pe 29 Dec 2005, 11:24 PM

shape

QUOTE
păi poate prindem infinitul de coadă..

di
QUOTE
prinde-l tu si arata-mi-l si mie  Ia-s vedem.


Oare o fi asa mare lucru? Poate cineva sa dovedeasca ca nu exista nici o legatura intre coada maturii si oricare alt punct din univers?( Asta pentru ca ma gandeam ce utilitate ar putea avea propunerea lui shape...Ar mai fi si alta?)
pls.gif pls.gif pls.gif ...pentru cei foarte sensibili...

Trimis de: Erwin pe 30 Dec 2005, 03:22 AM

cred in practica trebuie luata in consideratie definitia matematica, infinit este totuna cu nelimitat, nemarginit, nemasurabil; matematica este suficient de abstracta ca sa poata fi aplicata in orice domeniu al cunoasterii, bineinteles (pe ici pe colo, prin) partile corespunzatoare... dar daca vrem sa cautam adevarurile ultime putem specula la infinit pe tema infinitului caci el poate fi totuna cu orice, oricat, oriunde si oricand...

Trimis de: Merlina pe 30 Dec 2005, 11:20 AM

Cam asa ma gandeam si eu...Stand in casa imi caut propria casa, e fara sens, nu?...iar casa mea nu are usa...Doar daca vrea shape sa-i faca una . Si daca-i face unde vrea sa plecam, si de ce? Deoacamdata eu nu ma plictisesc pe aici. Mai ales ca daca pleci s-ar putea sa nu te mai poti intoarce asa de usor, ca daca nu-ti place?

Trimis de: exergy33 pe 30 Dec 2005, 12:32 PM

Merlina

QUOTE
Stand in casa imi caut propria casa, e fara sens, nu?...


Nu e deloc fara sens . devil.gif

Trimis de: Merlina pe 14 Jan 2006, 06:25 PM

... blink.gif ultimele fenomene intamplate pe acest topic imi darama convingerea abia formata ca universul ar fi fractal...

Trimis de: Erwin pe 17 Jan 2006, 12:53 AM

QUOTE
ultimele fenomene intamplate pe acest topic imi darama convingerea abia formata ca universul ar fi fractal


care fenomene? topicul acesta este despre infinit! vezi mai bine la topicul dedicat!

Daca ar fi sa vorbim de fractali si infinit, atunci fractalii sunt o buna metafora pentru a vizualiza infinitul! Incearca sa explorezi un fractal cu un software specializat! Poti petrece ore in sir pana te dor ochii incercand sa gasesti capatul unui fractal, desigur, daca mergi in directia cea buna! pentru ca fractalii au totusi niste limite, niste margini, dar intr-o anumita directie vei gasi mereu si mereu aceleasi forme, cu mici modificari, repetate la infinit! Si cum fractalii se gasesc peste tot, infinitul e aici, aproape de noi! smile.gif

Trimis de: Merlina pe 17 Jan 2006, 01:45 AM

Vezi tu, Erwin, tu nu ai prins momentul poate, dar eu am asistat la niste fenomene unice si neexplicate in acest loc care m-au dus cu gandul ca universul ar putea fi dincolo de fractal, gaurit si valuritor asa incat pot aparea niste limite peste care legile conservarii nu mai sunt valabile ci chiar absurde. O sa incerc sa ma adun si sa uit tot ce s-a intamplat, atata vreme cat nu va apare un al doilea martor o sa gandesc ca am avut naluciri si gata. De fapt cred ca am suparat tare rau pe cineva pe care il rog sa ma ierte si care trebuie sa inteleaga ca nu aveam alta solutie sa scap din capcana pe care mi-o intindea(aici trebuie sa se ierte si el singur) .

Deci, asa gandesc si eu, infinitul e pe aici pe undeva iar noi oamenii suntem niste fractali(dupa chipul si asemanarea...) si de aceea trebuie sa ne intelegem ca atare. wub.gif
Poate pana o sa dispara si mesajul asta dupa un val sau intr-o gaura o sa reusesti sa afli ca-mi plac foarte mult postarile tale (asa ca "la mai multe") si modul cum le-a completat exergy cu poze. biggrin.gif

Trimis de: Erwin pe 17 Jan 2006, 02:53 AM

@Merlina:
aici e un spatiu virtual in care orice e posibil... ma bucur ca iti plac postarile mele, am sa continui si sper ca n-am suparat pe vreunul dintre filosofii versati cu intrebari copilaresti... smile.gif

daca e vorba de vreo greseala a cuiva am sa-l citez pe Confucius:
"Daca ai facut o greseala, nu te teme sa renunti la ea"

sfatul meu: posteaza on topic!

[cu toate astea am vazut ganditori care in loc a critica pe altii au idei proprii despre lume... mi se pare mai natural sa exprimi o idee personala si sa vezi daca ceilalti sunt sau nu de acord decat sa intri in polemici nesfarsite despre ce au zis altii... sau despre folosirea limbajului... sau despre ce e dincolo de cuvinte... pentru ca intr-o discutie putem recurge la principiul de caritate (Umberto Eco), sa acordam o sansa in plus exprimarii libere a celuilalt, caci esenta discutiei este intelegerea si nu combaterea]

@all
infinitul e si in noi insine, in mod sigur! in orice directie ai privi! chestiunea interesanta e modul cum privesti, cum iti reprezinti infinitul fara sa o iei pe aratura, am sustinut ca a recurge la matematica e mai lesne si mai cinstit decat a cadea in vartejuri filosofice...

sa revenim la infinit, infinitul e mare si mic, dar exista infinit si in directia complexitatii... si aici intervin fractalii, desigur! smile.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)