Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Odaia Filosofilor _ Relativitatea Castigului

Trimis de: colectionara pe 17 Jun 2004, 01:56 PM

Aceasta discutie despre notiunea de castig a luat nastere in threadul "Daca Toata Lumea...". Acolo s-a lansat ideea ca ne-am gasi intr-un cerc vicios, din cauza ca orice castig implica si pierdere, iar intr-un asemenea cerc vicios nu s-ar putea realiza o imbunatatire reala, caci orice bine isi atrage dupa sine reversul. Eu nu sunt de acord, parerile sunt in continuare impartite. Sper ca in acest nou topic sa putem dezvolta mai mult (si mai multi) ideea.

Voi incepe cu parerea mea care este un raspuns la un mesaj postat acolo de Catalin. Acolo mi-am construit o situatie in care doi oameni, care ar fi ramas altfel singuri, se intalnesc si se indragostesc - si am considerat aceasta situatie o situatie de castig. Mi s-a combatut aceasta parere si am raspuns astfel:

QUOTE
Dreptul tau, dar un astfel de caz exista doar in imaginatia ta. El este lipsit de valoare argumentativa!

Gresit. Studiem lumea noastra pornind de la un model al ei. In acest model identificam un caz posibil (se poate obtine prin constructia cu operatorii din model). Acest caz ne arata ca, aplicand anumiti operatori, putem ajunge intr-o stare a sistemului in care valoarea bunastarii globale e mai mare. E un castig la nivelul acestei valori, in principiu fara nici o pierdere. Am fost de acord ca nu exista castig absolut, ca sa nu ajungem la desirari infinite de genul "dar Ion nu o sa se mai poata uita la meci pe 4 septembrie 2017 pentru ca Maria va avea nevoie de ajutor cu niste rapoarte, deci Ion pierde". Atat. Oricat de subiectiva e comparatia aia (greu sa te delimitezi vreodata de subiectivism, oricum), in momentul in care castigul iti da muuuuult mai mare, zic sa nu fii scrupulos si sa accepti ca este o situatie de castig. Pierderea merita sa fie apreciata ca nula, chiar daca, in sensul cel mai strict, vei putea identifica mereu una. mememe s-a bazat pe implicatia castig=>pierdere pentru a demonstra ca nu poate fi mai bine. Consider ca a gresit. Consider ca poate fi mai bine si prin asta sustin topicul. Sunt 2 cazuri: ori sustinea in orice situatie un echilibru intre castig si pierdere - caz pe care l-am combatut, ori sustinea ca nu exista castig absolut, caz care e irelevant pentru demonstratia pe care voia sa o faca (cu asta ti-am explicat si de ce am zis "irelevant").

QUOTE
O constructie posibila nu inseamna una reala! Posibil este si Unicornul Roz Invizibil! Sper ca il accepti, da?

Absolut. Accept aceasta constructie. Eu am facut constructia mea pentru a evidentia un caz in care se poate ajunge la mai bine si vreau sa accepti ca acest caz este posibil. Tu ce vrei sa arati cu constructia ta?

Trimis de: Catalin pe 17 Jun 2004, 02:29 PM

QUOTE

Gresit. Studiem lumea noastra pornind de la un model al ei. In acest model identificam un caz posibil (se poate obtine prin constructia cu operatorii din model).


Modelul tau nu este acceptat. Tu vrei sa incepi prin a postula exact ce vrei sa demonstrezi. In modelul tau pe care vrei sa il impui e valabila ideea ta cum ca exista castiguri fara pierderi. Dar modelul tau inca nu ai nici un argument ca ar fi un model al realitatii. Asa ca nu il poti folosi pentru a demonstra ce vrei tu sa demonstrezi...

QUOTE

Am fost de acord ca nu exista castig absolut, ca sa nu ajungem la desirari infinite de genul "dar Ion nu o sa se mai poata uita la meci pe 4 septembrie 2017 pentru ca Maria va avea nevoie de ajutor cu niste rapoarte, deci Ion pierde"


Pai tocmai ai fost de acord cu punctul de vedere pe care vrei sa il combati! rolleyes.gif

QUOTE

Oricat de subiectiva e comparatia aia (greu sa te delimitezi vreodata de subiectivism, oricum), in momentul in care castigul iti da muuuuult mai mare, zic sa nu fii scrupulos si sa accepti ca este o situatie de castig. Pierderea merita sa fie apreciata ca nula, chiar daca, in sensul cel mai strict, vei putea identifica mereu una. mememe s-a bazat pe implicatia castig=>pierdere pentru a demonstra ca nu poate fi mai bine. Consider ca a gresit. Consider ca poate fi mai bine si prin asta sustin topicul. Sunt 2 cazuri: ori sustinea in orice situatie un echilibru intre castig si pierdere - caz pe care l-am combatut, ori sustinea ca nu exista castig absolut, caz care e irelevant pentru demonstratia pe care voia sa o faca (cu asta ti-am explicat si de ce am zis "irelevant").


Ai fost de acord ca nu exista castig in sens absolut. Tu sustii, insa, ca ar trebui sa tindem spre un castig in sens subiectiv. Adica o stare ca ni se pare noua "mai buna" a priori. Sunt de acord cu tine. Insa nu poti sustine ca acea stare care noua ni se pare mai buna este cu adevarat mai buna. Poate meciul respectiv este mai important pentru Ion decat dragostea fata de Maria. Tu nu ai nici un criteriu la dispozitie prin care sa decizi ca e sau nu asa. Si atunci nu poti spune ca e mai bine pentru Ion sa se indragosteasca de Maria decat sa se uite la meciul din 2017. Din moment ce nu poti spune asta, rezulta ca nu poti identifica cu adevarat ce inseamna castig, nici macar ce inseamna castig in sens subiectiv. Chiar daca poate fi mai bine, tu nu poti sti lucrul asta. Si atunci oare nu e mai normal sa te comporti ca si cand nu ar putea fi mai bine?

QUOTE

Absolut. Accept aceasta constructie. Eu am facut constructia mea pentru a evidentia un caz in care se poate ajunge la mai bine si vreau sa accepti ca acest caz este posibil. Tu ce vrei sa arati cu constructia ta?


Tu ai facut o constructie pentru a ma convinge ca ai un caz posibil. Eu am facut o constructie pentru a te convinge ca nu orice caz posibil trebuie tratat ca un caz real!

Trimis de: Wluiki pe 17 Jun 2004, 02:57 PM

Catalin, de ce modelul ei nu este un model al realitatii, si un alt model, sa zicem evolutionismul, ca tot este intr-un thread vecin ar fi (pretinde ca este, whatever)?

Crezi cumva intr-o lege de conservare a fericirii? smile.gif


Trimis de: colectionara pe 17 Jun 2004, 03:14 PM

QUOTE
Modelul tau nu este acceptat. Tu vrei sa incepi prin a postula exact ce vrei sa demonstrezi. In modelul tau pe care vrei sa il impui e valabila ideea ta cum ca exista castiguri fara pierderi. Dar modelul tau inca nu ai nici un argument ca ar fi un model al realitatii. Asa ca nu il poti folosi pentru a demonstra ce vrei tu sa demonstrezi...

Daca nu mi-am prezentat detaliat modelul este pentru ca am considerat ca poti intelege si fara explicatii peste explicatii anumite parti. Modelul meu este un model al realitatii. Orice obiect care apartine realitatii apartine si modelului meu. Orice operatie care se poate efectua in realitate se poate efectua in modelul meu. Singurul lucru pe care il aduc in plus este viziunea. In model, imi permit sa vad ce se intampla si sa experimentez cu aceste operatii. In realitate se intampla ca oamenii sa fie singuri si nefericiti. Modelul meu a imitat o realitate in care 2 oameni erau asa. Apoi, in realitate se intampla ca oamenii sa se indragosteasca si sa fie fericiti. Modelul meu a luat acei 2 oameni si i-a adus impreuna, indragostiti si fericiti, folosidu-se de operatia corespunzatoare operatiei din realitate. Acum le e mai bine, au avut de castigat. Nu stabilesc eu asta, ci ei o indica, prin faptul ca emit un semnal de satisfactie, sa zicem. Un model al realitatii, experimentand cu niste operatori care corespund celor din realitate, a pus in evidenta 2 stari ale sistemului, una mai buna, una mai putin buna.

QUOTE
Pai tocmai ai fost de acord cu punctul de vedere pe care vrei sa il combati!

M-ai citit cu atentie? huh.gif
In sensul cel mai strict, am acceptat ca nu exista castig absolut. Mereu vei putea invoca aparitia unei situatii ca aceea cu meciul. Dar daca subiectii aia emit mai multa satisfactie de-a lungul vietii lor in starea 1, comparativ cu starea 2... starea 1 prezinta un castig fata de starea 2. Daca eu pot construi (cu operatorii din viata) un caz care nu contrazice cu nimic regulile vietii si care pune in evidenta o asemenea imbunatatire, vreau sa se accepte ca imbunatatirea este posibila. Si deja am facut mai mult decat era nevoie, caci initial am vrut numai sa combat ideea ca imbunatatirea nu e posibila, intrucat ne-am afla intr-un cerc vicios. Cum se sustine acea idee pe sine? Afirma ca orice castig implica si pierdere. Asta cum dovedesti?

QUOTE
Si atunci nu poti spune ca e mai bine pentru Ion sa se indragosteasca de Maria decat sa se uite la meciul din 2017.

Nici nu o sa spun. Ion o spune singur, emitand semnale de satisfactie biggrin.gif.

QUOTE
Tu ai facut o constructie pentru a ma convinge ca ai un caz posibil. Eu am facut o constructie pentru a te convinge ca nu orice caz posibil trebuie tratat ca un caz real!

Eu mi-am propus sa arat ca imbunatatirea e posibila. Nu am zis ca ea se va produce. Am zis ca iata, luand 2 oameni si indragostindu-i, sunt sanse sa dam peste 2 oameni care altfel ar fi ramas singuri si sa ii facem pe amandoi sa castige. se poate intampla asta si se poate produce astfel o situatie de castig.

Vrei alte exemple? Eu iti salvez viata acum si tu o vei face mai tarziu pentru mine. Avem de castigat amandoi.

Tu te ascunzi in spatele incapacitatii de a prezice evolutia sistemului. Eu accept aceasta incapacitate. Ceea ce pare acum castig, ar putea sa nu fie pe termen lung. La fel cu pierderile. Insa asta nu inseamna ca suntem mereu in echilibru la acest capitol, chiar deloc. Cineva care ne modeleaza poate identifica stari de castig mai mare si stari de castig mai mic. Un model al vietii poate pune in evidenta situatii de castig. Astea ne scot din acel cerc vicios, aratand ca se poate sa fie mai bine.

Trimis de: Catalin pe 17 Jun 2004, 03:18 PM

QUOTE

Catalin, de ce modelul ei nu este un model al realitatii, si un alt model, sa zicem evolutionismul, ca tot este intr-un thread vecin ar fi (pretinde ca este, whatever)?


Diferenta este testabilitatea!

Un model este considerat model al realitatii daca este testabil si testele corespund cu predictiile.

QUOTE

Crezi cumva intr-o lege de conservare a fericirii?


Oarecum... mai degraba cred intr-o forma de conservare a energiei la acest nivel. Pentru a fi fericit e nevoie de energie. Si asta inseamna sa folosesti energie pe care, altfel, ar folosi-o altcineva.

Trimis de: gio19ro pe 17 Jun 2004, 03:21 PM

QUOTE (Catalin @ 17 Jun 2004, 03:31 PM)

Modelul tau nu este acceptat. In modelul tau pe care vrei sa il impui e valabila ideea ta cum ca exista castiguri fara pierderi.

Sunt de acord cu Catalin. Intotseauna exista si o pierdere.
Cel ce se indragosteste pierde starea de platitudine rofl.gif, cel ce devine mai intelept pierde stare de prostie, cel ce devine mai sanatos pierde vechea stare de boala, cel ce se imbogateste pierde starea de pauperitate etc. laugh.gif

Concluzie: Sunt atatea lucruri pe care merita sa le pierdem! laugh.gif

Trimis de: Dark Angel pe 17 Jun 2004, 03:27 PM

@ colectionara
Tu ai lansat ipoteza ca Ion intalnind-o pe Maria, si astfel neramanand singur are un castig( sau amandoi au de castigat din chestia asta).
Dar daca faptul ca o intalneste pe Maria poate sa insemne pentru el o pierdere si nu un castig? Daca ii schimba existenta in rau, ce a castigat Ion intalnind-o pe Maria.
Poate il duce la sapa de lemn, poate il inseala, ...nu i-ar fi fost mai bine singur? rolleyes.gif

Imi dau si eu cu parerea...stii, in viata de zi cu zi sunt multi Ioni care la un moment dat "s-au fript " c-o Marie.
Si ti-ar putea spune ca nu au privit relatia respectiva ca fiind un castig pentru ei. sad.gif

Trimis de: Catalin pe 17 Jun 2004, 03:31 PM

QUOTE
Daca nu mi-am prezentat detaliat modelul este pentru ca am considerat ca poti intelege si fara explicatii peste explicatii anumite parti. Modelul meu este un model al realitatii. Orice obiect care apartine realitatii apartine si modelului meu.


Asta ar fi tare bizar... in primul rand pentru ca modelul tau apartine realitatii. Si atunci ar trebui sa isi apartina... ceea ce e un non-sens din punct de vedere logic!

Mai gandeste-te!

QUOTE

In sensul cel mai strict, am acceptat ca nu exista castig absolut. Mereu vei putea invoca aparitia unei situatii ca aceea cu meciul. Dar daca subiectii aia emit mai multa satisfactie de-a lungul vietii lor in starea 1, comparativ cu starea 2... starea 1 prezinta un castig fata de starea 2.


Ok, acum avem ceva concret: emisia de satisfactie. Cum iti propui sa masori aceasta emisie? daca nu o poti masura, nu poti spune ca e mai mare in starea 1 decat in starea 2 sau invers! In plus, chiar daca ai reusi, daca cresterea emisiei de satisfactie intr-o parte ar cauza o scadere in alta si atunci ne-am intoarce la varianta pe care vrei sa o combati.

QUOTE

Daca eu pot construi (cu operatorii din viata) un caz care nu contrazice cu nimic regulile vietii si care pune in evidenta o asemenea imbunatatire, vreau sa se accepte ca imbunatatirea este posibila.


Deja s-a acceptat asta. Dar tu trebuie sa intelegi ca nu orice lucru posibil se si intampla in realitate!

QUOTE

Afirma ca orice castig implica si pierdere. Asta cum dovedesti?


Nu o pot dovedi in sens matematic. Pot doar sa observ ca in toate situatiile de pana acum asa se intampla... In plus, tu insati ai acceptat ca, in sens absolut, orice castig implica o pierdere. Tu doar negai egalitatea in modul dintre castig si pierdere. La care eu replicam ca, fara o unitate de masura nu poti compara modul castigului si modulul pierderii.

QUOTE

Nici nu o sa spun. Ion o spune singur, emitand semnale de satisfactie


Cum le masori?

QUOTE

Eu mi-am propus sa arat ca imbunatatirea e posibila. Nu am zis ca ea se va produce. Am zis ca iata, luand 2 oameni si indragostindu-i, sunt sanse sa dam peste 2 oameni care altfel ar fi ramas singuri si sa ii facem pe amandoi sa castige. se poate intampla asta si se poate produce astfel o situatie de castig.


Tu vrei sa arati doar ca ceva este posibil? pai de ce nu zici asa? de acord! orice e posibil!

Dar revin la intrebare: daca un lucru e posibil dar nu se si intampla, ce sens are sa pui problema? eu am sustinut ca, in realitatea asa cum o percepem noi, de cate ori apare un castig apare si o pierdere. Si am motivat (nu demonstrat) prin faptul ca toate exemplele cunoscute de noi par sa duca la aceasta concluzie.

QUOTE

Vrei alte exemple? Eu iti salvez viata acum si tu o vei face mai tarziu pentru mine. Avem de castigat amandoi.


He! Cunosti proverbul "pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti"? De unde crezi ca a aparut, din neant? In plus, daca tu imi salvezi mie viata acum poate nu faci un lucru bun. Era un banc cu un evreu care a salvat un copil de la moarte... pe copil il chema Adolf Hitler... devil.gif

Tu nu dai exemple reale, dai exemple posibile. Ori eu deja am fost de acord ca e posibil!

QUOTE

Tu te ascunzi in spatele incapacitatii de a prezice evolutia sistemului. Eu accept aceasta incapacitate. Ceea ce pare acum castig, ar putea sa nu fie pe termen lung. La fel cu pierderile. Insa asta nu inseamna ca suntem mereu in echilibru la acest capitol, chiar deloc. Cineva care ne modeleaza poate identifica stari de castig mai mare si stari de castig mai mic. Un model al vietii poate pune in evidenta situatii de castig. Astea ne scot din acel cerc vicios, aratand ca se poate sa fie mai bine.


Se prea poate. Dar deocamdata nu ai dat un model al vietii. A se vedea inceputul! wink.gif

Editat:
@flower: Exact asta zic si eu. Mai mult! Pentru un om care intalneste dragostea vietii lui exista si altul care intalneste o femeie care il va distruge spiritual si/sau fizic.

Trimis de: gio19ro pe 17 Jun 2004, 03:41 PM

QUOTE (Catalin @ 17 Jun 2004, 04:33 PM)
Editat:
@flower: Exact asta zic si eu. Mai mult! Pentru un om care intalneste dragostea vietii lui exista si altul care intalneste o femeie care il va distruge spiritual si/sau fizic.

Nu e decat vina lui! In toate cazurile, victima aduce un aport mai mare sau mai mic.
Chiar si cercetarile criminologice au ajuns la aceasta concluzie. Insa esti off-topic cu aceasta observatie.
Asta pt ca nu exista o legatura de cauzalitate intre cele doua cupluri prezentate de tine.

Trimis de: Catalin pe 17 Jun 2004, 03:44 PM

QUOTE

Nu e decat vina lui! In toate cazurile, victima aduce un aport mai mare sau mai mic.


De acord. Asa cum este meritul lui daca o femeie il iubeste si ii este devotata!

QUOTE

Asta pt ca nu exista o legatura de cauzalitate intre cele doua cupluri prezentate de tine.


De unde stii ca nu exista?

Trimis de: colectionara pe 17 Jun 2004, 03:48 PM

QUOTE
Asta ar fi tare bizar... in primul rand pentru ca modelul tau apartine realitatii. Si atunci ar trebui sa isi apartina... ceea ce e un non-sens din punct de vedere logic!

Tu si placerea de a te lega de detalii... rolleyes.gif
Reformulez: Orice obiect care apartine realitatii va avea un corespondent unic in modelul meu.
E bine asa? Modelul meu apartine realitatii si e un model al realitatii. Nu e un model complet, ceea ce face ca asta sa se poata intampla. Asta nu inseamna ca e un model prost.

Emisia o masor facand polling pe Ion, e bine asa?

QUOTE
Deja s-a acceptat asta. Dar tu trebuie sa intelegi ca nu orice lucru posibil se si intampla in realitate!

Eu inteleg. Insa nu s-a acceptat deja asta. Unii inca afirma ca orice castig e balansat de o pierdere pe masura.

QUOTE
Tu doar negai egalitatea in modul dintre castig si pierdere. La care eu replicam ca, fara o unitate de masura nu poti compara modul castigului si modulul pierderii.

EXACT! Asa ca de ce spun unii ca sunt egale?!

QUOTE
de acord! orice e posibil!

Orice, orice tongue.gif? Poate... Deci, trecem la nivelul de probabil?

QUOTE
In plus, daca tu imi salvezi mie viata acum poate nu faci un lucru bun. Era un banc cu un evreu care a salvat un copil de la moarte... pe copil il chema Adolf Hitler...

Aha... si daca nu il salva, lumea ar fi fost in aceeasi situatie ca acum, din punct de vedere al castigului? Stiu ca e posibil sa da. Te intreb ce e probabil.

QUOTE
Pentru un om care intalneste dragostea vietii lui exista si altul care intalneste o femeie care il va distruge spiritual si/sau fizic.

rofl.gif "om", "femeie"... rofl.gif

Trimis de: gio19ro pe 17 Jun 2004, 03:49 PM

Pt ca intr-o legatura de cauzalitate, raul naste rau. Binele naste bine.
In plus de asta mai exista niste teorii care privesc intreg universul ca o holograma. Daca un cuplu se iubeste si emana dragoste in momentul spatial si temporal in care se gasesc cei doi, legatura de cauzalitate va fi una specifica. Altfel ar fi haos.

Edit: I-am raspuns lui Catalin dar intre timp fiica Evei mi-a luat fata. tongue.gif

Trimis de: Wluiki pe 17 Jun 2004, 03:58 PM

Pai modelul ei este testabil, in masura destul de buna si mai zic asta mai ales prin prisma comparatiei(pentru ca imi inchipui cu greu ca evolutionistii o sa testeze prea curand aparitia dinozaurilor, sau cum au aparut pasarile din reptile). Pentru ca filozofia, psihologia, pedagogia pe care le-am dezvoltat pana acum ne pot spune ceva despre caracterul omului, si despre castig in particular. Ce-i drept, multe din situatiile de pe teren sunt foarte complexe (au foarte multi factori, care fac testarea dificila, asta s-ar intampla si in cazul testarilor evolutionismului), dar pe masura ce datele sunt cunoscute, pot fi indicate metode. Chiar daca o testare nu reuseste, se pot enumera cateva posibile cauze.
Sunt convins ca exemplele incluse in acest thread vor fi simple. De exemplu primul: un om indragostit este un om castigat (fericit) - in realitate ne este greu sa izolam in castigul unei persoane efectul afectiunii purtate sau primite, dar stiinta noastra asa ne spune. Ca urmare, in acest caz ideal, doi oameni indragostiti, vor fi fericiti (castigati) din acest punct de vedere. Ca a venit o tornada sau s-a rupt un prezervativ - astea deja-s factori externi.
Atingand la o latura mai "utilitarista" a acestui model: poti face fericit un om pe care-l cunosti (presupun ca exista o astfel de persoana in viata ta, oferindu-i un castig)? Vei fi si tu fericit (ma gandesc aici la o reactie la actiunea intreprinsa, fie ea evidenta sau nu)? Va fi cineva nefericit (nu sub forma de necastig, ci de pierdere)?

QUOTE
Oarecum... mai degraba cred intr-o forma de conservare a energiei la acest nivel. Pentru a fi fericit e nevoie de energie. Si asta inseamna sa folosesti energie pe care, altfel, ar folosi-o altcineva.

Dpdv energetic umanitatea nu este un sistem inchis. Consumam resurse naturale atat dpdv al colectivului cat si ca indivizi. Ca indivizi consumam si altfel de resurse. Si asa ajungem la concluzia, ca putem ajunge fericiti (caci energia este necesara, insa nu si suficienta, poti irosi foarte multa energie fara a avea vreun castig in acest plan al fericirii) in detrimentul bolovanilor sau plantelor? hh.gif Suntem niste fabrici de energie, nu?
Dincolo de asta, concluzia de mai sus este un pic fortata. Tu spui ca eu daca investesc energie pentru un astfel de castig (fericire) am sa-l fac pe cineva nefericit. Iti dau un exemplu simplu: sa presupunem o comunitate umana restransa (un sat). Presupunem ca in fata satului se desfasoara un peisaj superb, iar locul de belvedere este suficient de mare pentru a permite intregii comunitati sa vada acel peisaj. Daca eu, ca individ din acel sat, ma fericesc (castig) uitandu-ma, cum actiunea mea il nefericeste pe altul (adica el sa piarda ceva)? Consum energie, evident. Dar cum consum energia acelui om? Ii rapesc cumva toti fotonii care ar fi putut sa ajunga la el? rofl.gif
Alt exemplu, in acelasi sat exista o inscriptie in piatra, adanc sapata care contine niste vorbe de mare intelepciune (pilde, proverbe, daca vrei chiar o teorie stiintifica). Citind acea inscriptie (si prin aceasta actiune castigand, de data asta nu neaparat fericire in mod direct, ci cunoastere, putem presupune de dragul exemplului si daca vrei neaparat sa pastrezi tonul acestei paranteze, desi subiectul, in intregimea lui nu se refera numai la fericire, ca prin cunoastere - ca simplu act - se ajunge la fericire) imi luminez mintea (castig). Cum provoc pierdere cuiva (probabil ar fi vorba despre o prostire subita rofl.gif ) ?

Pentru ca iti atrag atentia ca ceea ce a incercat sa se combata cu acest thread n-a fost "toate castigurile n-au pierderi" ci "exista si castiguri fara pierderi". Si aici ii raspuns si lui gio, sa nu ne jucam cu semantica, sa incercam sa definim un plan unde putem judeca si evalua aceste castiguri si pierderi (fericire, cunoastere/informatie etc.).
Asa, cand te indragostesti, iti pierzi capul tongue.gif Dar nu cred ca despre asta era vorba wink.gif

Trimis de: Catalin pe 17 Jun 2004, 04:00 PM

QUOTE

Reformulez: Orice obiect care apartine realitatii va avea un corespondent unic in modelul meu.
E bine asa?


Nu e bine. Asta inseamna ca insusi modelul va avea un corespondent in model. Si acel corespondent va trebui sa aiba la randul lui un corespondent. Si uite cum ajungem la un model infinit. Cred ca nu are rost sa subliniez ca un creier finit cum e al tau nu poate lucra decat cu modele care contin un numar finit de obiecte distincte!

QUOTE

Emisia o masor facand polling pe Ion, e bine asa?


Nu e bine. Ion nu este obiectiv.

QUOTE

Eu inteleg. Insa nu s-a acceptat deja asta. Unii inca afirma ca orice castig e balansat de o pierdere pe masura.


Orice castig descoperit pana acum... esti libera sa dai un exemplu in care nu se intampla asa!

QUOTE

EXACT! Asa ca de ce spun unii ca sunt egale?!


Nu ai nici un motiv sa le consideri pe una privilegiata in fata celeilalte. Deci trebuie sa le consideri egale.

QUOTE

Orice, orice ? Poate... Deci, trecem la nivelul de probabil?


Aici sa te vad. Ca la posibilitati suntem toti experti!

QUOTE

"om", "femeie"


Da, am recunoscut de multe ori ca sunt, in esenta, un om misogin!

Trimis de: gio19ro pe 17 Jun 2004, 04:11 PM

QUOTE (Wluiki @ 17 Jun 2004, 05:00 PM)
Alt exemplu, in acelasi sat exista o inscriptie in piatra, adanc sapata care contine niste vorbe de mare intelepciune (pilde, proverbe, daca vrei chiar o teorie stiintifica). Citind acea inscriptie imi luminez mintea (castig). Cum provoc pierdere cuiva (probabil ar fi vorba despre o prostire subita rofl.gif ) ?


Pai o posibila "pierdere" ar exista la buzunarul gheseftarilor, la buzunarul parasutelor, al farmacistilor, al medicilor etc.

Insa ei pierd doar in aparenta. de fapt e un castig pt intrega lume. Daca cei enumerati mai sus ar continua sa profite de naivitatea si ignoranta ta, la urma urmei si-ar face rau singuri (potrivit principiului cauzalitatii).

Trimis de: Wluiki pe 17 Jun 2004, 04:12 PM

QUOTE
Pt ca intr-o legatura de cauzalitate, raul naste rau. Binele naste bine.

rofl.gif

QUOTE
Ion nu este obiectiv.
Exista detectoare de minciuni tongue.gif


Trimis de: Catalin pe 17 Jun 2004, 04:13 PM

QUOTE

Pai modelul ei este testabil, in masura destul de buna si mai zic asta mai ales prin prisma comparatiei(pentru ca imi inchipui cu greu ca evolutionistii o sa testeze prea curand aparitia dinozaurilor, sau cum au aparut pasarile din reptile).


Asta este parerea ta neinformata. Teste exista si au fost trecute cu succes. wink.gif

QUOTE

Pentru ca filozofia, psihologia, pedagogia pe care le-am dezvoltat pana acum ne pot spune ceva despre caracterul omului, si despre castig in particular. Ce-i drept, multe din situatiile de pe teren sunt foarte complexe (au foarte multi factori, care fac testarea dificila, asta s-ar intampla si in cazul testarilor evolutionismului), dar pe masura ce datele sunt cunoscute, pot fi indicate metode.


Nu inteleg de ce te referi la evolutionism ca fiind inclus in filosofie? nu e asa. E inclus in stiinta. Filosofia nu este stiinta. Este ceea ce stiinta inca nu acopera! smile.gif

QUOTE

Chiar daca o testare nu reuseste, se pot enumera cateva posibile cauze.


Sigur, daca o testare din 100 nu reuseste se pot enumera cateva cauze. Daca 99 de testari din 100 nu reusesc, se renunta la model.

QUOTE

Sunt convins ca exemplele incluse in acest thread vor fi simple. De exemplu primul: un om indragostit este un om castigat (fericit) - in realitate ne este greu sa izolam in castigul unei persoane efectul afectiunii purtate sau primite, dar stiinta noastra asa ne spune.


Nu inteleg cum de ne spune stiinta asa ceva. Oricum, eu nu neg castigul in sine, ci afirm si existenta unei pierderi simultana cu existenta castigului!

QUOTE

Atingand la o latura mai "utilitarista" a acestui model: poti face fericit un om pe care-l cunosti (presupun ca exista o astfel de persoana in viata ta, oferindu-i un castig)? Vei fi si tu fericit (ma gandesc aici la o reactie la actiunea intreprinsa, fie ea evidenta sau nu)? Va fi cineva nefericit (nu sub forma de necastig, ci de pierdere)?


Daca presupui ca oferirea unui castig face un om fericit atunci am si eu dreptul sa prespun ca neoferirea unui castig poate face un om nefericit. Deci iata si raspunsul: oferi un castig cuiva => nu il oferi altcuiva. Si iata reflectarea filosofiei mele!

QUOTE

Dpdv energetic umanitatea nu este un sistem inchis.


Evident, dar de ce presupui ca pierderea si castigul sunt considerate la nivel de umanitate? blink.gif

QUOTE

Dincolo de asta, concluzia de mai sus este un pic fortata. Tu spui ca eu daca investesc energie pentru un astfel de castig (fericire) am sa-l fac pe cineva nefericit. Iti dau un exemplu simplu: sa presupunem o comunitate umana restransa (un sat). Presupunem ca in fata satului se desfasoara un peisaj superb, iar locul de belvedere este suficient de mare pentru a permite intregii comunitati sa vada acel peisaj. Daca eu, ca individ din acel sat, ma fericesc (castig) uitandu-ma, cum actiunea mea il nefericeste pe altul (adica el sa piarda ceva)? Consum energie, evident. Dar cum consum energia acelui om? Ii rapesc cumva toti fotonii care ar fi putut sa ajunga la el?


Tu admiri privelistea si devii fericit! trecand peste faptul ca e un pic fortat, as putea spune ca ai putea sa faci si alte lucruri in loc sa te uiti, de exemplu ai putea sa muincesti pentru a-ti intretine familia. Faptul ca nu muncesti si stai si te uiti la peisaj va face un pic mai nefericita familia ta!

QUOTE

Alt exemplu, in acelasi sat exista o inscriptie in piatra, adanc sapata care contine niste vorbe de mare intelepciune (pilde, proverbe, daca vrei chiar o teorie stiintifica). Citind acea inscriptie (si prin aceasta actiune castigand, de data asta nu neaparat fericire in mod direct, ci cunoastere, putem presupune de dragul exemplului si daca vrei neaparat sa pastrezi tonul acestei paranteze, desi subiectul, in intregimea lui nu se refera numai la fericire, ca prin cunoastere - ca simplu act - se ajunge la fericire) imi luminez mintea (castig). Cum provoc pierdere cuiva (probabil ar fi vorba despre o prostire subita  ) ?


Din nou, ti-ai consumat dintr-un timp in care ai putea face multe alte lucruri care sa te faca fericit.

QUOTE

Pentru ca iti atrag atentia ca ceea ce a incercat sa se combata cu acest thread n-a fost "toate castigurile n-au pierderi" ci "exista si castiguri fara pierderi".


Sunt de acord. Si consider ca nu s-a dat nici un exemplu de astfel de castig pana acum.

QUOTE

Exista detectoare de minciuni


N-am zis ca minte, am zis ca nu e obiectiv. El chiar e convins de ce spune. Dar tot se inseala!

Trimis de: colectionara pe 17 Jun 2004, 04:20 PM

QUOTE
Nu e bine. Asta inseamna ca insusi modelul va avea un corespondent in model. Si acel corespondent va trebui sa aiba la randul lui un corespondent. Si uite cum ajungem la un model infinit. Cred ca nu are rost sa subliniez ca un creier finit cum e al tau nu poate lucra decat cu modele care contin un numar finit de obiecte distincte!

Ne intereseaza umanitatea si discutia din "toata lumea" era centrata pe umanitate. Ne interesa ce ar putea face ca umanitatea sa o duca mai bine. De aceea nu voi pune modelul meu ca element in modelul meu. Sau, daca vrei il vom pune ca pe o entitate cu care nu operam si gata. Vom concepe existenta acesteo notiuni, vom sti ca ea se contine pe sine dar nu vom forta aceasta desirare infinita, intrucat ea nu e necesara. La fel cum stim ca avem o infinitate de numere si traim cu conceptul asta fara sa ne doara capul.

QUOTE
Nu e bine. Ion nu este obiectiv.

Daca tuturor oamenilor le e mai bine din punctul lor de vedere, eu consider ca umanitatii ii e mai bine.

QUOTE
Nu ai nici un motiv sa le consideri pe una privilegiata in fata celeilalte. Deci trebuie sa le consideri egale.

Absurd! Este ca si cum ai afirma ca trebuie sa consideri egale orice 2 entitati pe care nu le poti masura. Le impui din burta o restrictie uriasa. A nu favoriza pe una nu inseamna sa spui ca sunt egale! Inseamna sa spui ca se poate la fel de bine sa fie prima mai mare sau sa fie a doua mai mare. Inseamna sa nu presupui ca mai degraba una e mai mare decat cealalta.

QUOTE
Aici sa te vad. Ca la posibilitati suntem toti experti!

Eu m-am lansat aici intrebandu-te treaba cu Hitler. Nu ai zis nimic.

QUOTE
Pentru un om care intalneste dragostea vietii lui exista si altul care intalneste o femeie care il va distruge spiritual si/sau fizic.

Demonstreaza!

Trimis de: colectionara pe 17 Jun 2004, 04:26 PM

QUOTE
Daca presupui ca oferirea unui castig face un om fericit atunci am si eu dreptul sa prespun ca neoferirea unui castig poate face un om nefericit. Deci iata si raspunsul: oferi un castig cuiva => nu il oferi altcuiva. Si iata reflectarea filosofiei mele!

Gresit.
In cazul initial nu il ofereai nimanui.
In cazul in care oferi unui x, oferi unui x.
Cazul in care oferi unui x este mai bun decat cazul initial. Nu este contrabalansat de faptul ca y nu primeste, y nu primea oricum.
La fel cu muncitul si familia. De ce presupui tu ca daca nu te uitai la peisaj munceai?

Trimis de: Wluiki pe 17 Jun 2004, 04:32 PM

[QUOTE]Asta este parerea ta neinformata. Teste exista si au fost trecute cu succes[/QUOTE] Sunt sigur ca exista teste, dar eu vreau sa vad dinozaurul. Vreau sa vad un test anume. Sau doar o parte din teorie este testabila? wink.gif
Pe de alta parte, teoria de aici este mult mai comoda. Spune ca exista un (cateva) exemple care se conforma ei. Ca si cand ar fi o teorie care ar spune exista si oameni cu sase degete.

[QUOTE]Nu inteleg de ce te referi la evolutionism ca fiind inclus in filosofie? nu e asa. E inclus in stiinta. Filosofie nu este stiinta. Este ceea ce stiinta inca nu acopera! [/QUOTE] Unde am facut aceasta referire? Filozofie este in acea enumerare langa psihologie, pedagogie. As putea completa cu sociologie. Evolutionismul era intr-o alta propozitie, alta idee.

[QUOTE]Oricum, eu nu neg castigul in sine, ci afirm si existenta unei pierderi simultana cu existenta castigului![/QUOTE] Si ce s-a pierdut cand acei oameni s-au indragostit?

[QUOTE]oferi un castig cuiva => nu il oferi altcuiva. Si iata reflectarea filosofiei mele![/QUOTE] Pai poate acel ceva (generator de castig) este ceva special pentru persoana x. Am fost cu persoana x la munte, i-am facut o poza. Nimeni n-o stie pe persoana x, sau nimeni nu vrea poze cu persoana x. Poza aia are valoare pentru persoana x si pentru mine. Cui ii fac o defavoare oferindu-i poza persoanei x (presupunand ca pe mine, nu m-ar instrista, ci dimpotriva m-ar bucura s-o fac)?
In cazul general, pentru oameni exista si indiferenta. Ca tot am inteles ca esti matematician, e o trihotomie la voi pe-acolo: >, =, <. Daca tot ceri o testabilitate si o modelare a ipotezei din acest thread, haide sa o si imbogatim nitel la nivel teoretic wink.gif
Asadar, sunt suficiente castiguri care daca nu sunt oferite, nu provoaca nefericire. De exemplu, sa presupunem ca Unicornul Roz, revelat ar oferi un mare castig celor care-l vad (fericire, cunoastere). Dar nevazandu-l nu esti nefericit, poate nici macar nu-ti trece prin cap ca el exista.

[QUOTE]Tu admiri privelistea si devii fericit! trecand peste faptul ca e un pic fortat, as putea spune ca ai putea sa faci si alte lucruri in loc sa te uiti, de exemplu ai putea sa muincesti pentru a-ti intretine familia. Faptul ca nu muncesti si stai si te uiti la peisaj va face un pic mai nefericita familia ta!/QUOTE] Am mai spus, poti sa muncesti foarte mult (investesti energie) si sa nu obtii ceva (fericire, in acest caz). Acel timp pierdut, poate fi nesemnificativ. Daca vrei sa iti continui contraexemplul, uite: tocmai ce eram pe camp in tractorul care muncea oricum singur si am petrecut cateva secunde rasfatandu-ma cu peisajul. Traiectorul nu si-a schimbat directia, tot consumul de energie a fost la nivelul muschilor gatului si la nivelul ochilor.

[QUOTE]Din nou, ti-ai consumat dintr-un timp in care ai putea face multe alte lucruri care sa te faca fericit.[/QUOTE] Modul asta de-a pune problema este putin absurd. Pentru ca ipoteza nu este ca intotdeauna am cel mai mare castig, ci un castig oarecare. Ideea contraargumentului era (sau cel putin asa am inteles-o) ca prin castigul meu (nu neaparat cel mai mare pe care-l pot sa am), cineva, undeva, pierde (din exact acest motiv). Un fel de butterfly effect.

[QUOTE]N-am zis ca minte, am zis ca nu e obiectiv. El chiar e convins de ce spune. Dar tot se inseala! [/qUOTE] Era un pic pe ton de gluma. Dar cred ca daca se ia in considerare toate tehnica moderna se poate stabili destul de clar in ce masura se inseala sau nu. Si cand altii isi pot da cu parerea despre ceea ce se intampla cu Ion, atunci este obiectiv, el Ion ca obiect observat.
Altfel, orice observator se poate insela, orice cercetator se poate insela, si judecand asa nici macar stiinta nu este obiectiva (ca idee emisa de un observator/cercetator cu privire la ceva). Ca acel ceva este mediul inconjurator, propriu corp, sau propria minte, nu cred ca face o prea mare diferenta.

Trimis de: Catalin pe 17 Jun 2004, 04:36 PM

QUOTE

Ne intereseaza umanitatea si discutia din "toata lumea" era centrata pe umanitate.


Ai decis tu ca discutia e concentrata pe umanitate? cu ce drept? blink.gif

QUOTE

La fel cum stim ca avem o infinitate de numere si traim cu conceptul asta fara sa ne doara capul.


Stim ca exista, dar nu lucram cu o infinitate de numere niciodata!

QUOTE

Daca tuturor oamenilor le e mai bine din punctul lor de vedere, eu consider ca umanitatii ii e mai bine.


Pai ideea era tocmai ca unui om ii e mai bine daca X iar altuia ii e mai rau daca X... nu se poate sa le fie mai bine tuturor din punctul fiecaruia de vedere!

QUOTE

Absurd! Este ca si cum ai afirma ca trebuie sa consideri egale orice 2 entitati pe care nu le poti masura. Le impui din burta o restrictie uriasa. A nu favoriza pe una nu inseamna sa spui ca sunt egale! Inseamna sa spui ca se poate la fel de bine sa fie prima mai mare sau sa fie a doua mai mare. Inseamna sa nu presupui ca mai degraba una e mai mare decat cealalta.


Da, exact asta fac! Nu presupun ca e una mai mare decat cealalta asa cum faci tu! rolleyes.gif

QUOTE

Eu m-am lansat aici intrebandu-te treaba cu Hitler. Nu ai zis nimic.


Hitler era un exemplu. Care e problema?

QUOTE

Demonstreaza!


Statistic, 50% din casnicii ajung la divort! qed

QUOTE

In cazul initial nu il ofereai nimanui.


Atunci ti-l ofereai tie! laugh.gif nu poti sa nu il oferi nimanui!

QUOTE

La fel cu muncitul si familia. De ce presupui tu ca daca nu te uitai la peisaj munceai?


Am zis ca puteai munci si prin asta sa faci familia ta mai fericita. Dar tu sigur nu munceai daca admirai privelistea si atunci familia ta era un pic mai nefericita. Nu inteleg care e obiectia!

Trimis de: Catalin pe 17 Jun 2004, 04:47 PM

QUOTE

Sunt sigur ca exista teste, dar eu vreau sa vad dinozaurul. Vreau sa vad un test anume. Sau doar o parte din teorie este testabila?
Pe de alta parte, teoria de aici este mult mai comoda. Spune ca exista un (cateva) exemple care se conforma ei. Ca si cand ar fi o teorie care ar spune exista si oameni cu sase degete.


Poti sa vezi si dinozaurul. N-ai vazut Jurassic Park? tongue.gif

Serios acum, oricare parte a teoriei este testabila intr-un fel sau altul. Daca vrei, iti astept nelamuririle pe threadul special!

QUOTE

Unde am facut aceasta referire? Filozofie este in acea enumerare langa psihologie, pedagogie. As putea completa cu sociologie. Evolutionismul era intr-o alta propozitie, alta idee.


Atunci imi cer scuze ca am inteles gresit!

QUOTE

Si ce s-a pierdut cand acei oameni s-au indragostit?


Depinde de oameni. In fiecare caz se pierde altceva. Daca vrei discutam pe un exemplu concret, nu pe abstractiuni.

QUOTE

Pai poate acel ceva (generator de castig) este ceva special pentru persoana x. Am fost cu persoana x la munte, i-am facut o poza. Nimeni n-o stie pe persoana x, sau nimeni nu vrea poze cu persoana x. Poza aia are valoare pentru persoana x si pentru mine. Cui ii fac o defavoare oferindu-i poza persoanei x (presupunand ca pe mine, nu m-ar instrista, ci dimpotriva m-ar bucura s-o fac)?


laugh.gif

Chiar nu vezi? prin faptul ca ai fost cu persoana X la munte si i-ai facut o poza dupa care i-ai oferit-o inseamna ca nu ai fost cu persoana Y la munte careia sa ii faci o poza si sa i-o oferi!

QUOTE

In cazul general, pentru oameni exista si indiferenta. Ca tot am inteles ca esti matematician, e o trihotomie la voi pe-acolo: >, =, <. Daca tot ceri o testabilitate si o modelare a ipotezei din acest thread, haide sa o si imbogatim nitel la nivel teoretic
Asadar, sunt suficiente castiguri care daca nu sunt oferite, nu provoaca nefericire. De exemplu, sa presupunem ca Unicornul Roz, revelat ar oferi un mare castig celor care-l vad (fericire, cunoastere). Dar nevazandu-l nu esti nefericit, poate nici macar nu-ti trece prin cap ca el exista.


Unicornul Roz nu iti ofera nici fericire nici cunoastere. Alege alt exemplu!

QUOTE

Am mai spus, poti sa muncesti foarte mult (investesti energie) si sa nu obtii ceva (fericire, in acest caz). Acel timp pierdut, poate fi nesemnificativ. Daca vrei sa iti continui contraexemplul, uite: tocmai ce eram pe camp in tractorul care muncea oricum singur si am petrecut cateva secunde rasfatandu-ma cu peisajul. Traiectorul nu si-a schimbat directia, tot consumul de energie a fost la nivelul muschilor gatului si la nivelul ochilor.


Deja o dam in diverse. Tu vrei sa spui ca tractoristul s-a uitat un pic spre dreapta, doar o secunda cat sa nu schimbe directia tractorului si a devenit fericit la vederea peisajului? laugh.gif

Hai sa discutam serios, ce zici?

QUOTE

Modul asta de-a pune problema este putin absurd. Pentru ca ipoteza nu este ca intotdeauna am cel mai mare castig, ci un castig oarecare. Ideea contraargumentului era (sau cel putin asa am inteles-o) ca prin castigul meu (nu neaparat cel mai mare pe care-l pot sa am), cineva, undeva, pierde (din exact acest motiv). Un fel de butterfly effect.


Da, exact! Si eu ti-am zis ca tu insuti pierzi din motivul din care castigi in cazul in care te uiti la peisaj!

Trimis de: colectionara pe 17 Jun 2004, 05:00 PM

QUOTE
Ai decis tu ca discutia e concentrata pe umanitate? cu ce drept?

Nu am decis eu. Discutia aia, prin felul in care curgea, era centrata pe umanitate. mememe care a declansat acest "scandal" a inceput propozitia cu "este in natura omului sa...".

QUOTE
Stim ca exista, dar nu lucram cu o infinitate de numere niciodata!

Bun. Si in modelul meu nu desiram modelul meu la infinit niciodata. Nu avem nevoie sa lucram cu asa ceva. Punct.

QUOTE
Pai ideea era tocmai ca unui om ii e mai bine daca X iar altuia ii e mai rau daca X... nu se poate sa le fie mai bine tuturor din punctul fiecaruia de vedere!

Eu le studiez emisiile tuturor. Asa subiective cum sunt ele. Daca in starea 2 emisia oricarui x este >= fata de emisia sa in starea 1, atunci consider ca in starea 2 umanitatii ii e mai bine.

QUOTE
Da, exact asta fac! Nu presupun ca e una mai mare decat cealalta asa cum faci tu!

Ma acuzi cry.gif!
Eu nu am zis ca in general castigul e mai mare ca pierderea. Am zis ca pot exista ambele situatii (c>p, p>c), in lipsa altor date presupun ca pot exista in egala masura. Asta implica si ca poate exista o situatie in care castigul e mai mare. Daca o astfel de situatie exista, atunci ea duce lumea intr-o stare de mai bine.

QUOTE
Hitler era un exemplu. Care e problema?

Problema e ca te-am intrebat ce ti se pare mai probabil... si nu ai raspuns.

QUOTE
Statistic, 50% din casnicii ajung la divort! qed

Aha, si orice divort se bazeaza pe faptul ca un om a intalnit o femeie care l-a distrus spiritual si/sau fizic?

QUOTE
Atunci ti-l ofereai tie!  nu poti sa nu il oferi nimanui!

Oooook... Sa luam exemplul unei informatii. O ofer. Asta nu inseamna ca eu o pierd.

QUOTE
Am zis ca puteai munci si prin asta sa faci familia ta mai fericita. Dar tu sigur nu munceai daca admirai privelistea si atunci familia ta era un pic mai nefericita. Nu inteleg care e obiectia!

Eu zic ca exista 2 stari A si B, astfel incat A e mai buna decat B.
Tu ma contrazici zicand ca starea A nu aduce un castig fata de starea C pe care o definesti tot tu.
Ei, si? Nu am zis ca A e cea mai buna. Am zis ca A e mai buna fata de un B. Acest B poate fi realitatea. Daca B e realitatea si din B se evolueaza la A, lumea o duce ceva mai bine!
Intelegi?

Trimis de: gio19ro pe 17 Jun 2004, 06:11 PM

Chiar si exemplul acela cu bancul despre Hitler copil si evreul care l-a salvat, nu este relevant. Din nou Catalin porneste de la o premisa gresita.
Daca Hitler n-ar fi existat, Europa si Asia ar fi fost in anii '50 in intregime bolsevice, cu urmari usor previzibile si pt Africa si America de Sud. Crearea Cortinei de Fier de dupa razboi, a dus la prabusirea URSS. Iar Stalin a stiut ceea ce va urma in chiar momentul in care a fost anuntat ca Germania a atacat URSS. Stia ca URSS e sortita pieirii.
Deci.... exemplul cu Hitler demonstreaza exact contrariul a ceea ce ar fi dorit Catalin sa demonstreze.

Trimis de: colectionara pe 17 Jun 2004, 06:34 PM

laugh.gif
gio, n-as zice! Tu iti bazezi raspunsul pe o presupunere despre cum ar fi fost realitatea. Catalin poate sa nu te ia in serios, fara sa fie in vreun fel inconsistent. Si Catalin si oricine altcineva. Tu nu ai cum sa demonstrezi ca lumea ar fi fost asa cum zici tu ca ar fi fost. Intr-adevar, nu suntem in pozitia privilegiata de unde putem decreta ca un eveniment este spre bine. Eu nu m-as angaja niciodata sa decretez una ca asta. Cred insa ca putem vorbi despre evenimente foarte probabil bune. Cred ca starea sistemului se poate modifica spre bine sau spre rau, nu cred ca ne aflam intr-un cerc vicios in care castigul si pierderile stau in echilibru fara ca acest lucru sa poata fi schimbat. Cred ca daca in situatia A noi stam si taiem frunza la caini si in situatia B folosim acelasi timp pentru ca eu sa iti impartasesc tie o informatie, situatia B este o situatie mai buna decat A. Consider ca in situatia B tu ai castigat o informatie, fara sa se piarda nimic fata de situatia A. Ma refer la o pierdere reala, nu la 5 secunde de taiat frunza la caini. Sper sa nu imi spuna nimeni ca au pierdut cainii rolleyes.gif.

Trimis de: gio19ro pe 17 Jun 2004, 06:40 PM

QUOTE (colectionara @ 17 Jun 2004, 07:36 PM)
laugh.gif
gio, n-as zice! Tu iti bazezi raspunsul pe o presupunere despre cum ar fi fost realitatea. Catalin poate sa nu te ia in serios, fara sa fie in vreun fel inconsistent.

Nu este o presupunere. Este o recenta (pt mine) descoperire, dupa ce am citit o lucrare f bine documentata a unui istoric militar rus.

Daca Catalin nu este de acord, n-are nici o relevanta. El a dat de inteles ca fara Hitler lumea ar fi fost mai buna fara insa sa demonstreze asta.

Trimis de: Catalin pe 18 Jun 2004, 11:33 AM

QUOTE

Nu am decis eu. Discutia aia, prin felul in care curgea, era centrata pe umanitate. mememe care a declansat acest "scandal" a inceput propozitia cu "este in natura omului sa...".


Da, dar discutia lui se indrepta spre altceva. Tu esti cea care a deviat-o spre o apreciere generala asupra frazei "orice castig implica o pierdere". Acum vrei sa rezumi tot tu la umanitate?

QUOTE

Bun. Si in modelul meu nu desiram modelul meu la infinit niciodata. Nu avem nevoie sa lucram cu asa ceva. Punct.


Ideea era ca modelul tau nu poate fi unul bun pentru ca implica o contradictie. Chiar daca nu avem nevoie de partea care implica o contradictie, existenta ei face ca modelul sa fie in totalitate gresit.

QUOTE

Eu le studiez emisiile tuturor. Asa subiective cum sunt ele. Daca in starea 2 emisia oricarui x este >= fata de emisia sa in starea 1, atunci consider ca in starea 2 umanitatii ii e mai bine.


Te-am intrebat cum masori emisiile. Nu mi-ai raspuns...

QUOTE

Ma acuzi !
Eu nu am zis ca in general castigul e mai mare ca pierderea. Am zis ca pot exista ambele situatii (c>p, p>c), in lipsa altor date presupun ca pot exista in egala masura. Asta implica si ca poate exista o situatie in care castigul e mai mare. Daca o astfel de situatie exista, atunci ea duce lumea intr-o stare de mai bine.


Te acuzi singura! Tu esti cea care vrea sa insiste asupra castigului superior pierderii.

QUOTE

Problema e ca te-am intrebat ce ti se pare mai probabil... si nu ai raspuns.


Mai probabil decat ce? tot nu am inteles ce vrei.

QUOTE

Aha, si orice divort se bazeaza pe faptul ca un om a intalnit o femeie care l-a distrus spiritual si/sau fizic?


Nicidecum. Dar nici orice casatorie nu se bazeaza pe un om care a intalnit o femeie pe care a iubit-o la nebunie... wink.gif

QUOTE

Oooook... Sa luam exemplul unei informatii. O ofer. Asta nu inseamna ca eu o pierd.


Nu orice informatie e un castig. Si daca e, atunci exista o pierdere daca o oferi cuiva...

QUOTE

Eu zic ca exista 2 stari A si B, astfel incat A e mai buna decat B.
Tu ma contrazici zicand ca starea A nu aduce un castig fata de starea C pe care o definesti tot tu.
Ei, si? Nu am zis ca A e cea mai buna. Am zis ca A e mai buna fata de un B. Acest B poate fi realitatea. Daca B e realitatea si din B se evolueaza la A, lumea o duce ceva mai bine!
Intelegi?


Inteleg dar nu sunt de acord. Nu compari corect A cu B. A trebuie comparat cu C. Daca eu pot castiga un milion de dolari dar aleg sa castig 1000 traiesc mai bine ca inainte dar asta nu inseamna ca nu am pierdut 999000 de dolari!

Trimis de: dead-cat pe 18 Jun 2004, 12:08 PM

@gio19ro

hai nu deschizi un thread pe chestia cu teoria Hitler/Stalin in Cronica Timpului ?

ca daca-ti raspund aici is offtopic pina la luna sad.gif

Trimis de: colectionara pe 18 Jun 2004, 12:25 PM

Mai, discutia de acolo era centrata pe umanitate si am continuat-o in acelasi spirit, din inertie. Sigur ca aici, acum, putem extinde.

Modelul meu e foarte bun pentru ca ii specific din start niste restrictii care il impiedica sa devina inconsistent. De pilda inchid in ceva entitatea din modelul meu care corespunde modelului meu, astfel incat ea sa nu se apuce sa se desire la infinit. Nu vad de ce trebuie sa explic acest formalism si nu vrei sa ma crezi ca se poate, mai ales ca nu vom avea nevoie de aceasta parte a modelului meu. Entitatea m corespunzatoare modelului va fi protejata de un fel de "lacat" si tu va trebui sa bagi o "cheie" in acest lacat de fiecare data cand vrei sa te uiti mai aproape la modelul meu, ceea ce ti-l va deschide numai putin, il va face sa se desire numai o data, pana la a vedea ca el mai contine in sine o entitate corespunzatoare siesi, protejata cu un "lacat". E un mecanism de manipulare care ne permite sa avem asa ceva. Dar m-am intins prea mult, ti-am zis numai pentru ca pari sa vrei sa intelegi smile.gif.

Ti-am spus si cum masor emisiile, prin interogari repetate asupra subiectilor.

QUOTE
Te acuzi singura! Tu esti cea care vrea sa insiste asupra castigului superior pierderii.

Uneori chiar ma tem ca nu esti atent. Am zis ca insist asupra faptului ca exista situatii in care castigul e superior pierderii, dupa cum exista si situatii inverse, de altfel. Tu chiar crezi ca sunt mereu egale?

QUOTE
Mai probabil decat ce? tot nu am inteles ce vrei.

Pai ajungea sa mai citesti o data. Te intrebam, daca Hitler nu era salvat, ce ti se pare mai probabil: sa fi fost lumea castigata fata de acum, in pierdere, la fel?

QUOTE
Nicidecum. Dar nici orice casatorie nu se bazeaza pe un om care a intalnit o femeie pe care a iubit-o la nebunie...

Ceea ce nu demonstreaza nimic smile.gif.

QUOTE
Nu orice informatie e un castig. Si daca e, atunci exista o pierdere daca o oferi cuiva...

Repet: eu nu vreau sa demonstrez ca orice situatie e una de castig! Eu sustin ca exista situatii de castig. Exista! Daca gasesc una, inseamna ca exista! Imi ajunge una, nu lucrez cu cuantificatorul universal (oricare), ci cu cel existential (exista). Deci pot sa imi aleg informatia cum vreau. O aleg sa fie o informatie buna, un castig pentru cel ce o primeste. Acum nu inteleg de ce zici ca si acum exista o pierdere. Si daca zici, arata-mi-o, te rog.
Aceeasi obiectie si la "A trebuie comparat cu C". Nu trebuie. Eu vreau sa arat ca pot exista situatii de castig (A) fata de situatia existenta la un moment dat (cool.gif, nu ca A majoreaza multimea situatiilor din punct de vedere al castigului. B poate fi realitatea. Daca exista un A mai bun ca B in care putem evolua, inseamna ca lumea poate sa o duca mai bine, nu e prizoniera unui cerc vicios.

Trimis de: Wluiki pe 18 Jun 2004, 01:08 PM

QUOTE
Poti sa vezi si dinozaurul. N-ai vazut Jurassic Park?

Serios acum, oricare parte a teoriei este testabila intr-un fel sau altul. Daca vrei, iti astept nelamuririle pe threadul special!
Serios, vreau un dinozaur reprodus evolutionist. Vreau sa testez aparitia lui. Dupa acest post voi descinde pe threadul cu pricina.

QUOTE
Depinde de oameni. In fiecare caz se pierde altceva. Daca vrei discutam pe un exemplu concret, nu pe abstractiuni.
Pai care e exemplul concret stiut de amandoi? Presupun ca exemplele pe care le stie fiecare din experienta cotidiana sunt irelevante, celalalt neputand sa-si dea cu parerea, primind direct informatia filtrata.

QUOTE
Chiar nu vezi? prin faptul ca ai fost cu persoana X la munte si i-ai facut o poza dupa care i-ai oferit-o inseamna ca nu ai fost cu persoana Y la munte careia sa ii faci o poza si sa i-o oferi!
Dar de unde aceasta ipoteza ca toate persoanele vor sa mearga la munte cu mine? wink.gif
Trecand peste asta, gasesc irelevant ce spui tu, si chiar un pic sofistic. Am spus ca nu toate castigurile sunt corelate cu pierderi, ci ca exista castiguri fara pierderi. Castigul A (mersul la munte) e corelat cu o pierdere. Castigul B (daruitul unei poze) nu este corelat cu o pierdere. wink.gif

QUOTE
Unicornul Roz nu iti ofera nici fericire nici cunoastere. Alege alt exemplu!
Poate am gresit articulandu-l, intrucat si tu ai viziunea unui Unicorn Roz, dar unicornul (unul dintre cei care exista) roz pe care l-am visat ast-noapte m-a facut tare fericit. (Daca te deranjeaza un nume, ca un Romeo bun ce te afli, poti sa faci orice substitutie vizand obiecte mentale / inchipuiri).

QUOTE
Deja o dam in diverse. Tu vrei sa spui ca tractoristul s-a uitat un pic spre dreapta, doar o secunda cat sa nu schimbe directia tractorului si a devenit fericit la vederea peisajului? laugh.gif

Hai sa discutam serios, ce zici?
Este vorba de castig. Nu vorbesc de un extaz ci de o boaba de bucurie. Astazi de exemplu, veneam spre birou. Cateva picaturi de ploaie mi-au atins obrajii si m-au facut sa ma simt bine (castig). Mirosul unei fete care vine din sens opus. Mirosul de tei cand trec prin parc. Uneori mirosul de mici si bere de la terasa pe langa care trec. Mersul pe bordura pentru o scurta distanta. Norul pe care-l intuiesc printre gene, neridicand capul in sus. Toate aceste elemente contribuie la starea mea de bine si reprezinta un castig. Aleg elemente punctuale, aparent nesemnificative (cum am extrapolat si exemplul tractoristului) pentru a nu ma lovi de (din punctul meu de vedere irelevantul - am spus ca nu este vorba de castig vs castig, ci castig vs pierdere) argument, ca as fi putut face altceva in timpul acela.
Sau ia-o altfel. Considera un om singur, undeva. Castigul sau in ce pierdere se reflecta? Vorbim despre oameni nu despre conservarile legilor fizice. Nu ma intereseaza faptul ca nisipul se taseaza sub picioarele acestuia, sau ca un soarece de desert sfarseste in stomacul acestuia, experimentand un protap si o perpelire. Un om poate castiga si singur (de la bucuria gustului si fericirea burtii pline, pana la diverse ganduri care-i trec prin cap). Si in acest caz, dus la extrem, nu ai unde sa mai gasesti pierderea.

QUOTE
Da, exact! Si eu ti-am zis ca tu insuti pierzi din motivul din care castigi in cazul in care te uiti la peisaj!
Pai eu spun ca modul de a pune problema este absurd si tu-mi raspunzi ca "da, exact!".
Noteaza castigul cu +, pierderea cu -.
Daca rezultatul actiunilor este pozitiv, am castigat, daca rezultatul actiunilor este negativ, am pierdut. Daca castigul nu este atat de mare pe cat as fi putut sa-l am intr-un univers alternativ, nu inseamna pierdere, pentru ca sunt la +.

QUOTE
Daca eu pot castiga un milion de dolari dar aleg sa castig 1000 traiesc mai bine ca inainte dar asta nu inseamna ca nu am pierdut 999000 de dolari!
Stii ce e culmea, ca exact acest mod de a privi lucrurile te duce la concluzia noastra (subscriu in mare parte la ideile Colectionarei). Adica daca exista mai multe castiguri alternative, in mod sigur exista unul maximal. Inseamna ca dincolo de orice elucubratii si exemple, exista posibilitatea ca in realitatile alternative sa se aleaga exact acel castig. Asadar, voila, exista castig fara pierderi chiar si in modelul pierderilor relative/prezumtive pe care-l sustii wink.gif


Trimis de: mememe pe 25 Jun 2004, 08:37 AM

De moment ce eu am inceput-o hai sa incerc ( nu dati cu pietre) sa o si termin. Eu nu o sa ma apuc sa formulez teorii despre posibile MATRIX 4 ... incercam sa facem o lume ,le-o dam, nu le place, mor toti. Realitatea ne arata ca ESTE IN NATURA UMANA sa vrea sa castige ...omului ii place sa fie in competitie ... si nu voiam sa ma bag in treaba cu ION si MARIA , caz in care ambii catiga si stii de ce .... pt ca intotdeauna vei gasii pe langa ION SI MARIA si o ILEANA si un GHEORGHE care il/o iubeste pe ION respectiv MARIA .... si care in momentul in care ION si MARIA castiga ( amandoi) ei bine GHEORGHE si ILEANA pierd amandoi , in aceasta competitie a dragostei si impartasirii.

Relatia intre castig si pierdere este identica cu relatia dintre lumina si umbra ..... NU POTI AVEA UMBRA FARA LUMINA.



Trimis de: icarus pe 26 Jun 2004, 10:55 AM

Dar poti avea lumina fara umbra biggrin.gif

Si daca extrapolam pornind de la acest fapt am putea spune ca:
1) pentru orice pierdere exista un castig (afirmatia ta)
2) exista castiguri care nu implica o pierdere (afirmatia mea)

Avem deci motive sa fim optimisti smile.gif

Trimis de: mememe pe 26 Jun 2004, 11:01 AM

Nu am vrut sa dau o axioma smile.gif) dar na ai dreptate dar daca formulam asa :

relatia intre pirdere si castig este identica cu relatia dintre lumina si umbra ?

Este doar o comparatie de moment care mi'a venit in cap ... nu axa combaterea ideei prin asta.

Si nu ma combate pe mine combate ideea. Adica da argumente in favoarea ideei CASTIGUL POATE FI LIPSIT DE ORICE PIERDERE din punct de vedere UMAN.

DAR A FOST GRESEALA MEA ohyeah.gif RECUNOSC

Trimis de: icarus pe 26 Jun 2004, 11:52 AM

Au fost cateva exemple de castiguri lipsite de pierdere in mesajele anterioare. Punctul de vedere uman a fost avut in vedere dar contrargumentele care au fost aduse se bazau pe o extindere la un nivel... hm... universal. Evaluarea umana este influentata de subiectivism. Si notiunile de castig sau pierdere nu sunt aceleasi pentru toti. Daca eu pierd intr-o competitie dar consider ca experienta respectiva a insemnat un castig pentru mine (sa zicem ca ma inscriu intr-un concurs doar din curiozitatea de a participa, aceasta fiind unica si ultima mea participare) care este punctul de vedere relevant in discutia noastra? Al meu, ca individ, care consider ca participarea in sine a insemnat un castig (si daca cineva ar veni si mi-ar zice ca am pierdut ocazia sa muncesc pentru tara sau ca daca ma chinuiam mai tare as fi obtinut un premiu i-as spune "du-te dom'le de aici" mad.gif ) sau... altele?
In fine, exemplele sunt complet inutile pana nu stabilim (ne punem de acord) cum se evalueaza castigul si pierderea. Pentru ca o data ce am stabilit lucrul asta un singur exemplu este suficient pentru a demonstra ca exista castiguri fara pierdere.

Trimis de: mememe pe 26 Jun 2004, 12:12 PM

CORECT smile.gif tocmai de aceea Colectionara a pus RELATIVITATEA caci ... viziunea este relativa smile.gif)

Insa cred ca ii poti numara pe degete pe cei care fac acest lucru .... si inca o treaba atunci cand participi la un concurs care presupune CASTIGURI ; in 90% din cazuri trebuie sa platesti o taxa de participare + timp pierdut in care puteai sa faci ceva mai constructiv ( si nu spune ca " fiind acolo faceam acel ceva constructiv" excluzand astfel posibilitatea oricarui alt lucru mai bun de facut ). Eu astfel raman la parerea mea NU EXISTA CASTIG FARA PIERDERE sau CASTIGATOR FARA PIERZATOR



Trimis de: icarus pe 26 Jun 2004, 01:17 PM

QUOTE (mememe @ 26 Jun 2004, 01:14 PM)

si inca o treaba atunci cand participi la un concurs care presupune CASTIGURI ; in 90% din cazuri trebuie sa platesti o taxa de participare + timp pierdut in care puteai sa faci ceva mai constructiv ( si nu spune ca " fiind acolo faceam  acel ceva constructiv" excluzand astfel posibilitatea oricarui alt lucru mai bun de facut ).

A cheltui bani nu cred ca este o pierdere. Nu asta este rolul lor? La fel si cu timpul. Si fiind vorba de banii mei si timpul meu, deci resursele mele si nu ale altcuiva, iar eu am satisfactia reala ca am castigat ceva folosindu-le, de ce sa-mi bat capul cu pierderi ipotetice?

Trimis de: Amenhotep pe 27 Jun 2004, 05:57 PM

Buna ziua tuturor,

Catalin spunea ca binele si raul nu sunt masurabile, deci de aceea trebuie sa consideram ca ele sunt mereu egale:

QUOTE (Catalin)
Tu doar negai egalitatea in modul dintre castig si pierdere. La care eu replicam ca, fara o unitate de masura nu poti compara modulul castigului si modulul pierderii. [...] Nu ai nici un motiv sa le consideri pe una privilegiata in fata celeilalte. Deci trebuie sa le consideri egale.


Sunt doar partial de acord cu el, in sensul ca daca binele/raul nu pot fi masurate, atunci nu avem voie sa spunem ca unul e mai mare decit altul. Dar eu, spre deosebire de Catalin, sustin ca n-avem voie nici sa spunem ca sunt egale. Despre doua atribute nemasurabile (sau incomensurabile) nu putem afirma cum sunt unul fatza de celalalt.

Daca binele si raul nu pot fi evaluate/masurate in vreun fel, atunci discutia propusa de colectionara:

QUOTE (colectionara)
[...] s-a lansat ideea ca ne-am gasi intr-un cerc vicios, din cauza ca orice castig implica si pierdere, iar intr-un asemenea cerc vicios nu s-ar putea realiza o imbunatatire reala, caci orice bine isi atrage dupa sine reversul. Eu nu sunt de acord [...]


este lipsita de sens.

Ca sa putem vorbi de imbunatatire, trebuie sa putem compara "bunatatea" la doua momente de timp: daca bunatatea a crescut odata cu timpul, atunci avem imbunatatire; daca a scazut, avem inrautatire. Eu unul nu vad alta posibilitate de a intelege problema ridicata de colectionara decit aceasta: compararea binelui la doua momente de timp. Or, asta inseamna sa presupunem ca binele este masurabil (si pe axa negativa, unde se numeste rau). Daca nu admitem masurabilitatea binelui/raului, trebuie sa renuntam la aceasta discutie.

In afara de comensurabilitatea in timp, mai trebuie presupus un fel de comensurabilitate: de la persoana la persoana. Cu alte cuvinte, trebuie sa pot compara binele lui Ion cu binele Mariei si sa decid care e mai mare. Din nou, daca presupunem ca aceasta comparatie nu este posibila, discutia inceteaza sa mai aiba sens.

Acum, daca ne-am hotarit ca vrem sa avem aceasta discutie, inseamna ca suntem cu totii de acord cu aceste doua principii:

a. pentru o persoana fixata, binele ei de acum poate fi comparat cu binele ei de mai tirziu

b. la un moment de timp fixat, binele unei persoane poate fi comparat cu binele altei persoane.

Pe noi ne intereseaza evolutia in timp a binelui ("se poate imbunatati situatia?"), deci trebuie sa scapam cumva de parametrul "persoana". Pentru aceasta putem sa concepem, in fiecare moment de timp, suma algebrica (sau media) binelui pentru toate persoanele -- in felul acesta vom obtine un indice de genul "Binele Total la momentul t". Evolutia in timp a acestui indice poate fi constanta (cum zice Catalin), sau variabila, cu suisuri si coborisuri (cum zice colectionara). Eu, unul, nu vad nici un motiv pentru a o presupune constanta. Mult mai firesc mi se pare ce zice colectionara, anume ca Binele Total variaza: uneori creste, alteori descreste.

Pentru cei care gusta analogiile, iata una: Sa presupunem ca vorbim despre numarul total de vietati de pe Pamint. (Observati ca, exact ca si in problema ridicata de colectionara, nu se pune problema sa determinam practic acest numar.) Unii sustin ca el este constant, argumentind ca fiecare viatza noua "are pe constiinta" niste alte vieti (macar potentiale) si ca fiecare moarte conduce pina la urma la nasterea unor vietati. Altii sustin ca mortile si nasterile nu se compenseaza intotdeauna exact si ca numarul total al vietatilor de pe Pamint este variabil, existind perioade cind el creste (ca si perioade cind probabil scade).

Mai mult, chiar daca am admite ca Binele Total este riguros constant, facind un studiu limitat la citeva persoane vom vedea ca binele total al acelui grup (poate fi si de doua persoane) poate sa creasca sau sa scada in timp, pe seama binelui celorlalte persoane. A nega aceasta posibilitate inseamna a spune ca binele este perfect egal distribuit intre toate persoanele si la toate momentele de timp. Or, o astfel de presupunere mi se pare cel putin... nejustificata.

a

(PS: Stiu, unii vor spune ca o astfel de tratare a problemei distruge emotia... smile.gif Ce sa fac, eu numai asa pot gindi probleme de "mai mare" versus "egal"...)

Trimis de: mememe pe 28 Jun 2004, 07:48 AM


Icarus .... cum sa ma exprim cat mai bine .... CASTIGUL la care ma refer eu este cel unanim acceptat nu la cel "PE CARE IL CONSIDER EU " vezi tu ceea ce tu consideri castig ; pt altul este o pierdere .

Amenhotep esti prea BUN smile.gif) frumos spus dar nu reusesc sa urmaresc ce ai vrut sa demonstrezi.

Cu totii stim ce este bun si RAU de aceea avem AL DOILEA GAND ; CARE INTOTDEAUNA ESTE MAI BUN. Ceea ce am inteles eu de la tine e ca si BINELE este relativ . ASTA DOAR IN CAZUL IN CARE CONSIDERI BINELE O ALEGERE UMANA si un sentiment de moment dar cu totii stim ceea ce e cu adevarat BUN , eu o pun in felul asta ( iar ma leg de dumnezeu imi pare rau ) UN LUCRU NU ESTE BUN PENTRU CA DUMNEZEU IL VREA ... DUMNEZEU IL VREA TOCMAI PT CA ESTE BUN.

Si stiu ca e un concept vechi si infatil dar fara RAU NU PUTEM APRECIA BINELE , iar cele doua se echilibreaza .. nu neaparat ca sunt egale dar se balanseaza ... cel mai bun exemplu este Ying si YANG. Astfel binle incepe unde raul se termina si raul incepe unde binle se termina ...deci relativismul binelui este doar in functie de rau .


Trimis de: Amenhotep pe 28 Jun 2004, 10:43 AM

QUOTE (mememe @ 28 Jun 2004, 08:50 AM)
Amenhotep esti prea BUN smile.gif) frumos spus dar nu reusesc sa urmaresc ce ai vrut sa demonstrezi.

Imi cer iertare, este greseala mea. Nu am concluzionat la sfirsitul rationamentului. sorry.gif

Pozitia pe care am argumentat-o este: Putem gasi in lumea asta exemple cind binele unui grup de persoane (sau al umanitatii in general) creste. Nu sunt de acord ca astfel de situatii lipsesc din realitate.

a

Trimis de: mememe pe 28 Jun 2004, 11:21 AM

HEHE dar care este binele umanitatii ? sau al unui grup de persoane ? asta este un BINE relativ la DORINTELE grupului.Dar imi vine in cap si un BINE INTERNATIONAL care nu a avut nici un fel de repercursiuni negative ... si neinspirat de necesitati teritoriale , banesti etc .

Campania de eradicare a variolei a WHO ( world health organization) in 1967 care a condus la eradicarea variolei in 1980. Un moment care cu adevarat a implicat investitii majore , participare de voluntariat si asa mai departe ............. si iata ca mi-am dat singur cu firma in cap spoton.gif demonstrandu-mi ca intr-o oarecare masura foarte dificil de ajuns poate exista CASTIG fara PIERDERE ( in conditia unanimitati participantilor , adica castigul este al tuturor).

De fapt ideea este ca poate EXISTA CASTIG care sa merite orice pierdere. Dar a fost nevoie de lumea intreaga pt a realiza ASTA.

Trimis de: Amenhotep pe 28 Jun 2004, 06:25 PM

QUOTE (mememe @ 28 Jun 2004, 12:23 PM)
HEHE dar care este binele umanitatii ? sau al unui grup de persoane ?

Mememe,

Defineste-l cum vrei tu. Ai libertate totala. Ceea ce-am spus eu functioneaza indiferent cum ai defini binele. Totul e ca binele indivizilor sa poata fi comparat si masurat.

QUOTE
asta este un BINE relativ la DORINTELE grupului.


Nu. Asa cum am spus, poti adopta orice definitie doresti. Ca sa te convingi ca merge cu orice definitie (nu doar cele relative la dorintele grupului), defineste "binele" astfel: "suma de bani aflata in posesia omului (convertita in grame de aur, ca sa putem compara)". Cu "binele" definit in acest mod, verifica daca "binele" unui grup (sau al omenirii) este neaparat constant. Nu e. Exista situatii in care creste.

[Nota: Ca nu cumva sa se inteleaga altfel, precizez: Eu NU consider ca binele inseamna citi bani are omul. Am dat acest exemplu extrem pentru a arata ca ce-am spus mai devreme functioneaza oricare ar fi definitia binelui. Totul e sa fie comparabil in timp si intre persoane. Daca nu e, atunci problema cresterii/descresterii binelui este lipsita de sens.]

QUOTE
Dar imi vine in cap si un BINE INTERNATIONAL  care nu a avut nici un fel de repercursiuni negative ... si neinspirat de necesitati teritoriale , banesti etc .

Campania de eradicare a variolei a WHO ( world health organization) in 1967 care a condus la eradicarea variolei in 1980. Un moment care cu adevarat a implicat investitii majore , participare de voluntariat si asa mai departe ............. si iata ca mi-am dat singur cu firma in cap  spoton.gif  demonstrandu-mi ca intr-o oarecare masura foarte dificil de ajuns poate exista CASTIG fara PIERDERE ( in conditia unanimitati participantilor , adica castigul este al tuturor).


Nu cred ca e un bun exemplu de "unanimitate". Au existat probabil producatori de cosciuge carora nu le-a convenit. Sau "ingrijitori de persoane bolnave de variola" care-au ramas pe drumuri. Sau cercetatori care studiau alte metode de eradicare, care brusc au ramas "in aer" si fondurile pentru doctoratele/cercetarile lor s-au sistat. Etc.

Eu sunt de acord cu cei care spun ca, in principiu, orice bine implica niste rau (cumva, pe undeva, pentru altcineva, altcindva). Contest insa ca de-aici ar rezulta ca binele global (sau local -- pentru un grup) nu poate varia.

QUOTE
De fapt ideea este ca poate EXISTA  CASTIG care sa merite orice pierdere.


Hmm... Ce inseamna "sa merite"? Ceva merita atunci cind are ca urmare cresterea starii de bine (in discutia de fatza, asta inteleg eu prin "cistig"). Altfel, nu merita.

Si nu sunt de acord ca exista cistig care sa merite orice pierdere. In exemplul tau, cu variola, daca pretul care ar fi trebuit platit ar fi fost uciderea in experimente dureroase a trei sferturi din populatia lumii (in special copiii), sustii ca eradicarea variolei ar fi meritat chiar si in aceste conditii? Daca zici "Nu", atunci iata ca eradicarea variolei NU este un exemplu de cistig care merita orice pierdere. Ca sa-ti sustii afirmatia, trebuie sa gasesti alt exemplu.

a

Trimis de: mememe pe 30 Jun 2004, 07:02 AM

QUOTE (mememe @ 28 Jun 2004, 12:23 PM)

intr-o oarecare masura foarte dificil de ajuns poate exista CASTIG fara PIERDERE


Amen .. smile.gif eu BINELE il vad deja intr-un anumit fel ; faptul ca un dulgher nu mai face sicrie ... nu este un RAU , la fel si doctorul care studia o alta metoda nu cred ca a inceput sa blesteme la auzul descoperiri si asa mai departe ... Oricum e mai bine sa incetam caci deja o luam pe cai diferite

"Eu sunt de acord cu cei care spun ca, in principiu, orice bine implica niste rau (cumva, pe undeva, pentru altcineva, altcindva). Contest insa ca de-aici ar rezulta ca binele global (sau local -- pentru un grup) nu poate varia."

Nu inteleg ce legatura are una cu cealalta , dar consider ca de moment ce ai spus-o o legatura trebuie sa fie smile.gif. Iar principiul ce a generat acest topic este tocmai faptu ca ORICE CASTIG( BINE ) IMPLICA O PIERDERE ( RAU ). Asadar suntem de acord .

Trimis de: Amenhotep pe 30 Jun 2004, 09:27 AM

QUOTE (mememe @ 30 Jun 2004, 08:04 AM)
Iar principiul ce a generat acest topic este tocmai faptu ca ORICE CASTIG( BINE ) IMPLICA O PIERDERE ( RAU ).

Mememe,

Subiectul discuţiei nu este "E adevărat că orice bine implică rău?".

Iată ce a generat acest topic (citat din primul mesaj al colecţionarei):

QUOTE (colectionara)
[...] nu s-ar putea realiza o imbunatatire reala, caci orice bine isi atrage dupa sine reversul. Eu nu sunt de acord


Observă că "orice bine isi atrage dupa sine reversul" este doar un argument (vine după cuvāntul "căci"). Subiectul discuţiei este cel pe care l-am marcat cu bold. Ulterior, īn discuţie s-a cam ajuns la concluzia că "īmbunătăţire reală" se referă la omenire (sau la un grup de oameni).

Mai vorbim imediat, acum tre' să plec la serviciu.

a

Trimis de: mememe pe 30 Jun 2004, 11:15 AM

In cazul in care se discuta dora BINE si RAU nefacand analogia CASTIG - PIERDERE , atunci ideea BINELE atrage RAUL nu este corecta , de ce ? Binele neinteresat nu atrage raul ..... in schimb binele facut din anumite motive poate sa aduca asupra persoanei anumite consecinte neplacute rezultate din actiunile care le-a starnit.


Vreau sa spun A FACE UN BINE ( NU ESTE EGAL CU A CASTIGA CEVA ) contrar opiniei generale nu este "f..ere de mama".


In acest context dupa doua palme , imi dau seama ca nu am ce spune smile.gif , dar daca ajuta in experienta personala mi-a fost dat sa vad ca UN BINE MI-A ADUS UN BINE ( invariabil de moment sau persoana )

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)