HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

3 Pagini V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Iertarea - Mecanism De Involutie in Lant?
Ovidius
mesaj 5 Aug 2004, 04:53 PM
Mesaj #36


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.849
Inscris: 30 March 04
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 2.824



@xcross
QUOTE
Cīt despre separatismul creat de formularea "cei de la religie care...", o drăgălăşenie īn plus nu mai contează...

In primul rand imi cer scuze daca te-am ofensat cu ceva. Trebuie sa recunosti insa ca suntem impartiti in doua tabere care dezbatem un subiect si anume unii de la religie intr-o parte iar cei de la filosofie/psihologie in cealalta parte. Nu vad ce-i rau in asta?

QUOTE
QUOTE (eclectic @ 4 Aug 2004, 07:46 PM)
Involutia face ca oamenii sa devina tot mai putin capabili sa dea piept cu viata. In aceste conditii, ei isi cauta salvarea in alte sfere, cea religioasa fiind una dintre ele. Si tot mai multi oameni adera la crestinism 

Sunt perfect de acord cu eclectic. Sunt foarte multi oameni care devin credinciosi dupa ce au trait candva o suferinta. Este o realitate si nu poate fi negata. Si din contra, trecerea la credinta dupa ce ai trecut prin ceva nasol este o evolutie si nu o involutie pentru ca-ti da o oarecare putere si incredere. Idealul ar fi insa sa fii puternic prin tine insuti dar sa ai si credinta indiferent de religia adoptata. In felul asta cred ca poti sa dai piept cu viata oriunde si oricand.


--------------------
Suntem ceea ce gāndim. (Buddha)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eclectic
mesaj 5 Aug 2004, 07:11 PM
Mesaj #37


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.926
Inscris: 6 April 04
Forumist Nr.: 2.950



xcross, sustii ca nu e adevarat ca unii oameni carora le merge tot mai greu isi gasesc un refugiu in credinta ?


--------------------
Nu semnez.
I love flowers.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DaC
mesaj 6 Aug 2004, 12:27 AM
Mesaj #38


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 27
Inscris: 2 September 03
Forumist Nr.: 702



a ierta = involutie => apropiere de religie (crestinism) = a ierta.

Daca 2000 ani ne tot invartim in cercul acesta vicios inseamna ca am ajuns undeva foarte jos pe scara evolutiei ...umane (ca sa exclud comparatia cu animalele). Suntem mult sub cei din Evul Mediu, de pe vremea Inchizitiei care pedepsea orice "greseala".

Se nu mai iertam nimic! 50.gif Sa ne indepartam de crestinism! 50.gif Conform teoriei aceasta ar trebiu sa duca la evolutie, oameni puternici gata sa ia viata in piept (fara ajutor divin).

Eu unul sper sa ne mai invartim mult timp in cercul iertarii, involutiei si apropierii de religie si cred ca o vom face atata timp cat ne vom aduce aminte (chiar si in subconstient) de cuvintele lui Andre Malraux: "Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc".
A fi (involuat) sau a nu fi?... aceasta este intrebarea.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 6 Aug 2004, 12:27 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
mememe
mesaj 6 Aug 2004, 07:29 AM
Mesaj #39


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 588
Inscris: 8 June 04
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 3.777



Iertarea ca factor negativ ? hmmmm de ce ? Din punct de vedere religios e corecta , deoarece stim clar ca cel ce isi iubeste aproapele va ajunge in imparatia cerului , iar din punct de vedere uman ( excluzand orice ideologie religioasa ) este corect sa ierti o persoana ce si-a acceptat vina incercand sa o si corecteze. Poate o va face din nou , dar repetitia e mama invataturii , si daca este o persoana normala intr-un final va inceta "atacurile" la adresa noastra. Doar ca de multe ori un "rau" care ne este facut este rezultatul unui "rau" facut de noi , astfel se creeaza un cerc vicios; iar acesta poate fi intrerupt doar prin iertarea unuia dintre participanti , facand astfel ca iertarea sa devina factor "evolutiv" si nu "involutiv".
Sper ca are sens smile.gif


--------------------
Mai bine ma duc in padure
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Inorog
mesaj 6 Aug 2004, 07:44 AM
Mesaj #40


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.182
Inscris: 9 May 04
Forumist Nr.: 3.435



QUOTE
Scuze, gresit. Prin Spovedanie pacatele sunt doar marturisite. Iertarea vine in momentul primei Impartasanii care urmeaza obtinerii iertarii de catre cel care a gresit; atat in Cer (de catre Sf. Treime si oricare alte entitati destrupate afectate) cat si pe pamant (in urma cererii si acordarii iertarii vizavi de pagubit si al facerii faptelor bune "de sens contrar" pacatului comis).


Corect ! Eu am vrut sa prescurtez, ceea ce nu a fost o idee buna. Scuze !

QUOTE
Doar ca de multe ori un "rau" care ne este facut este rezultatul unui "rau" facut de noi , astfel se creeaza un cerc vicios; iar acesta poate fi intrerupt doar prin iertarea unuia dintre participanti , facand astfel ca iertarea sa devina factor "evolutiv" si nu "involutiv".
Sper ca are sens  smile.gif 


Foarte frumos spus thumb_yello.gif !


Acest topic a fost editat de inorog: 6 Aug 2004, 07:50 AM


--------------------

A mai venit si-un inorog straveziu foarte speriat, foarte livid. Locuia intr-un viitor aramiu cu vedere la vid.
Nichita Stanescu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 6 Aug 2004, 09:26 AM
Mesaj #41


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



@eclectic
Unii oameni care o duc rău apelează, e adevărat, la ajutorul credinţei. Şi bine fac! Părerea mea e că oamenii care procedează astfel īşi īntrerup involuţia īn care, eventual, se aflau. Din nefericire nu toţi oamenii aflaţi īntr-o stare psihică/psihologică precară procedează aşa, ci doar o minoritate. Restul, după cum spuneam altundeva, se apucă mai degrabă de băut, īntr-o astfel de situaţie. ph34r.gif

iertare=involuţie nu sīnt de acord şi īmi pare rău că nu pot să argumentez din lipsă de spaţiu, timp şi alte alea (dar nu argumente!)

aş vrea să mai adaug că nu ştiu pe unde am citit că repetarea greşelilor poate constitui... factor de progres (īn cercetarea ştiinţifică, de exemplu)! Repetarea greşelilor, drum spre involuţie? Nu īntotdeauna... Se poate şi īnvăţa din greşeli...

Dacă "e omeneşte a greşi" īnseamnă că "e omeneşte a involua"? Nu!

@Zorro

Am īnţeles prietene din "cealaltă tabără" mesajul tău. E foarte OK! smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 6 Aug 2004, 12:39 PM
Mesaj #42


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



DAca nu intelegi in ce consta pacatul sau greseala pe care ai comis'o tu sau altii din jur iertarea nu are nici o valoare. E vorba in vant. E doar incercare de uitare a momentului dureros. Capacitatea de a ierta depinde de capacitatea de a intelege...Inima si mintea trebuie sa mearga impreuna....atunci poti spune ca evoluezi cu adevarat...Daca nu exista echilibru intre acestea o iei razna.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eclectic
mesaj 7 Aug 2004, 09:46 PM
Mesaj #43


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.926
Inscris: 6 April 04
Forumist Nr.: 2.950



Cand ai mai mari sanse sa constientizezi ca ai gresit ? Cand ti se spune sau daca suporti consecintele ?


--------------------
Nu semnez.
I love flowers.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 7 Aug 2004, 11:30 PM
Mesaj #44


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (eclectic @ 4 Aug 2004, 08:46 PM)
QUOTE
Chiar ti-e mila? Pai inseamna ca esti un crestin model...sorinele


Plecand de la acest citat, postat aici http://www.hanuancutei.com/forum/index.php...opic=4209&st=75 , ma intreb ce inseamna a-ti fi mila. Inseamna a intelege.

- mila este o caracteristica incadrata in inzestrarile superioare ale fiintei. Ea este oarecum complementara cu compasiunea. Ezoteric analizat, mila este o atitudine receptiva, in care ai o stare de intelegere si "absortie" in tine a acelei situatii demne de mila, ca si cum "extragi" o parte din suferinta celui de care ti se face mila, pe cind in cazul compasiunii reversi o energie care sa-i "stinga" parte din suferinta aceluia. D acest pdv, s-ar putea spune ca mila este "inferioara" starii de compasiune, si daca ati sesizat in jurul vostru, in general oamenii superiori manifesta compasiunea, pe cind ceilalati manifesta in cel mai bun caz mila.

- a intelege nu are nimic comun cu mila. E precum am avea un cutit si untul. Vedem o felie de piine si luam cutitul si intindem untul pe felie. Analogic vorbind, cam asa e si cu mila si intelegerea. Poti sa intelegi ceva dar sa nu manifesti mila, din contra chiar, cel rau si malefic orientat poate manifesta chiar razbunare, ura etc. A intelege, a constientiza ceva tine de nivelul de trezire a inteligentei si e specific unui anume centru de forta (chakras) din fiinta noastra. Mila si energiile ei specifice sint specifice altui centru de forta. Ele se pot combina in trairile, starile si actiunile noastra, sau nu. Nu e obligatoriu sa fie impreuna. Tine ca sa zic asa de personalitatea noastra, de caracterul noastru. Fiintele superioare, oamenii superiori de regula le manifesta proportional pe amindoua. Marile spirite, marile suflete la suplimenteaza si cu o stare de compasiune.

QUOTE
Uneori, iertam greselile altora pentru ca ne e mila de situatia in care se afla.


- iertarea are multe conotatii si implicatii. Conform legii actiunii si reactiunii, lega karmei, o actiune facuta va atrege dupa sine, mai devreme sau mai tirziu, o reactie, un raspuns (aproape) identic. Am putea numi asta karma. Faci bine, iti creezi o karma buna si iata de de ce spune ca primesti bine. Faci rau (o greseala), iti creezi o karma rea, de suferinta si iata de de ce spune ca primesti rau.

- a ierta este o atitudine a fiintelor superioare. Cind cineva greseste fata de tine, isi creaza o karma de suferinta, un asa zis pacat. Daca in acele momente tu suferi si ii tii ranchiuna, ba chiar injuri, "il tii minte", te uiti urit la el, "nu mai vorbesti cu el", il pedepsesti, te razbuni samd ... karma lui de suferinta va fi cu atit mai grea si de mai lunga durata cu cit si "suferinta" ta este mai mare. Daca insa tu il ierti chiar in acel moment, karma lui este mult usurata, mai ales daca el isi si da seama ca a gresit si isi cere sincer scuze. Nu degeaba se spune ca "Dumnezeu nu vrea pedepsirea pacatosului, ci indreptarea sa", pt. ca prin indreptarea aceea el doveseste ca a inteles lectia si in acest fel nu mai e necesara "lectia legii karmei".

- poti combina starea de a ierta cu aceea de mila sau nu. Poti sa-l ierti din mila pt. el "pt ca nu stie ce face" ... si cu atit mai putin ce va primi ca rasplata, sau sa-l ierti pur si simplu. De regula aceste stari ale noastre sint spontane si ele denota nivelul nostru de trezire sufletesc si spiritual.

QUOTE
Daca o greseala este sanctionata, exista sanse mai mici ca ea sa se repete decat in cazul in care este iertata.


- daca acel om este suficient de inteligent si intelegator da, poate, dar daca e capos si rauvoitor nu va intelege nici daca ar primi 10 sanctiuni, nu una. Dp lui dv e posibil sa-l ajute sau nu sanctiunea ta, dar in mod sigur pe tine actiunea de sanctionare te va costa prin faptul ca si tu la rindul tau iti vei primi exact acea rasplata pt. "sanctiunea" pe care o vei aplica. De aici se naste "nesfirsitul" lant al actiunilor si reactiunilor, al cauzelor si efectelor. Iesirea din acest lant vicios este manifestarea IERTARII. Acesta este un mare "secret" ezoteric si f. simplu, dar dupa cum stiti cu totii, atit de greu de aplicat. Acum poate ati inteles si de ce putini oameni sint in stare sa ierte (cu adevarat), pt. ca putini sint oamenii superiori. Pina sa ajungem la acel nivel tot e bine sa manifestam iertarea chiar si mai tirziu. Mai bine mai tirziu decit niciodata.

- cit despre cel care a gresit si nu isi invata lectia, nu va faceti griji, va avea grija soarta (karma) sa-i dea lectia bine meritata.

QUOTE
Astfel, iertarea greselii implica o probabilitate mai mare de a fi repetata.


- nu exista numai alb si negru, mai sint si nuante de gri. E adevarat ce spui, insa nu poti spune asta de fiecare data. Iata un ex. Iti lasi in masina un aparat. Vine un hot, il vede, sparge geamul si il fura. Tu ai posibilitatea sa-l ierti, pt. ca in definitiv e si neatentia ta, ca ai lasat la vedere acel aparat si in felul asta l-ai ispitit pe acel hot care are hotia "in singe". De aici insa tu poti alege sa mai lasi si alta data aparatul in masina si iar sa-ti fie furat, sau sa nu o mai faci. Aici tu esti cel care trebuie sa-si invete lectia, nu hotul. Hotul cind va prins pt. acel lucru sau altele, va plati. La rindul lui, intr-o alta situatie sau chiar alta viata, i se va fura la fel cum ti s-a furat si tie. In acest caz iertarea ta nu implica si iertarea faptului in sine ca si "caracter". Daca se tot iarta aceste lucruri hotia va deveni "meserie de aur".

- daca poti sa ajuti la indreptarea aceluia fie printr-o "sanctiune" fie printr-o atentionare, fa-o. Daca nu ... nu o face, dar iertarea ta trebuie sa se manifeste cit mai curind posibil nu numai pt. el, cit mai ales pt. tine.

QUOTE
Insa nu se iarta o singura greseala sau un singur tip de greseli, ci mai multe. Deci exista o probabilitate mare ca o serie de greseli sa fie repetate. Asta duce la involutie.


- nu e chiar asa. Cu cit gresesti mai mult cu atit pedepasa (karma de suferinta) va fi mai mare si mai traumatizanta iar lectia mai dura ... si intoarcerea din greseala si din sensul descendent, al involutiei, va fi mai brusc si mai in forta, putind sa conduca acea fiinta in sens ascendent EXACT cit de mult a coborit, propulsindul chiar la anumite nivele de trezire spirituala nebanuita. Asta e modalitatea de evolutie pe care a ales-o acel suflet. Altii aleg evolutia prin intelegere si fericire, altii prin suferinta. E dreptul lor sa aleaga. smile.gif Cert este ca pina la un anume nivel de trezire spirituala mai toti trecem prin "scoala suferintei", pina ajungem la acel nivel de intelegere care sa ne conduca la abordarea unor metode de evolutie spirituala prin cunostere si fericire, nu nefericire si suferinta, ca pina atunci. Un astfel de moment este acela al intelegerii necesitatii urmarii unei cai spirituale. Daca ai si bafta sa intilnesti in viata ta o astfel de cale si un maestru spiritual autentic, nu mai trebuie decit sa o urmezi. Daca nu ... inseamna ca nu esti "pregatit" si astfel vei mai avea inca mult de batut bancile scolii suferintei si ignorantei. Asa cum spunea si Buddha: "prostia si ignoranta sint primele roti ale carului, iar suferinta si ...... sint rotile din spate care le urmeaza pe primele".

QUOTE
Involutia face ca oamenii sa devina tot mai putin capabili sa dea piept cu viata. In aceste conditii, ei isi cauta salvarea in alte sfere, cea religioasa fiind una dintre ele.


- in aceste conditii, te intreb, ce este evolutia si ce e involutia pt. tine ? Evolutia catre ce/cine ? Involutia catre ce/cine ?

QUOTE
Si tot mai multi oameni adera la crestinism ("Doar Dumnezeu ma mai poate ajuta").


- nu numai la crestinism. smile.gif

- nevoie de spiritualitate, de intelegere superioara, de auto-depasire apare la omul care, se spune ca e "pregatit". Cel care nu a pregatit, inca mai are multa multa karma de suferinta si lectii de invatat.

QUOTE
Ei sunt buni crestini, deci le e mila. Si tot asa... Se repeta acest ciclu al involutiei.Asa o fi ?


- nu, IMO, nu e chiar asa. smile.gif


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 01:31 AM
Mesaj #45


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (Catalin @ 4 Aug 2004, 11:42 PM)
Si cine a stabilit ca ratiunea si constiinta nu sunt, la randul lor, stimuli pavlovieni?

- dar cine a stabilit sa trebuie sa se stabileasca ceva pt. a acepta ceva, ca de ex. ideea iertarii sau noniertarii?


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 01:42 AM
Mesaj #46


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (contraste @ 5 Aug 2004, 05:03 PM)
Eu iert, dar nu uit.

- se spune ca a ierta este semnul fiintei superioare, iar a uita este semnul fiintei inconstiente (proaste).


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 8 Aug 2004, 07:19 AM
Mesaj #47


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE (thunder @ 8 Aug 2004, 02:44 AM)
QUOTE (Catalin @ 4 Aug 2004, 11:42 PM)
Si cine a stabilit ca ratiunea si constiinta nu sunt, la randul lor, stimuli pavlovieni?

- dar cine a stabilit sa trebuie sa se stabileasca ceva pt. a acepta ceva, ca de ex. ideea iertarii sau noniertarii?

Nu prea inteleg ce vrei. Denise_d a pus in opozitie, la un moment dat, constiinta si ratiunea cu stimulii pavlovieni. Eu am intrebat-o de unde vine opozitia asta... care e problema?


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 8 Aug 2004, 08:50 AM
Mesaj #48


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412



De fapt nu a fost asa. Se poate citi in paginile anterioare.
Argumentatia lui eclectic in favoarea "involutiei determinate de iertare" a fost de genul: daca ierti se repeta greseala (de parca acest lucru ar fi obligatoriu sa se intample asa) deci.. pedeapsa ar fi singura solutie.
Atunci replica mea a fost: da, in cazul in care persoana respectiva reactioneaza doar la stimuli de tip pavlovian, nu si la ratiune.
Cred ca iertarea se adreseaza altor segmente decat cele care reactioneaza doar stimuli pavloviani.
Nu cred ca am folosit cuvantul "opozitie", ca sunt total diferite, categoric; exista mecanisme de creare a reflexelor conditionate si la om, dar ma indoiesc ca apeleaza la componenta rationala. Cu atat mai putin nu cred ca ratiunea poate fi determinata prin reflex. Cam asa a fost discutia (partial off-topic, desigur).

Acest topic a fost editat de denise_d: 8 Aug 2004, 08:51 AM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 8 Aug 2004, 09:00 AM
Mesaj #49


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE

Atunci replica mea a fost: da, in cazul in care persoana respectiva reactioneaza doar la stimuli de tip pavlovian, nu si la ratiune.


Ceea ce implica o plasare a ratiunii in afara stimulilor pavlovieni, plasare care trebuie justificata.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 8 Aug 2004, 09:06 AM
Mesaj #50


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412



Iar rastalmacesti - am spus diferit. . Nu vad ce si cum implica.
Ce facem, o luam de la capat? As putea sa te citez, aici:"nu orice poate fi demonstrat". Dar cred ca te-am trimis deja la DEX, sa vezi definitia reflexului (se produce automat). Poate ca tu te gandesti la altceva cand vorbesti se stimulii pavlovieni. Eu ma refer la acele mecanisme de creare a reflexelor conditionate.

Acest topic a fost editat de denise_d: 8 Aug 2004, 09:07 AM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eclectic
mesaj 8 Aug 2004, 04:18 PM
Mesaj #51


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.926
Inscris: 6 April 04
Forumist Nr.: 2.950



QUOTE
Argumentatia lui eclectic in favoarea "involutiei determinate de iertare" a fost de genul: daca ierti se repeta greseala (de parca acest lucru ar fi obligatoriu sa se intample asa) deci.. pedeapsa ar fi singura solutie.


Eu nu am spus ca iertarea duce la repetarea greselii, ci ca sporeste probabilitatea repetarii greselii. E o mica diferenta.


--------------------
Nu semnez.
I love flowers.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 07:01 PM
Mesaj #52


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (inorog @ 5 Aug 2004, 04:58 PM)
Dar, obtinand iertarea pacatelor vom ajunge dupa moarte in Imparatia lui Dumnezeu.

- stiu ca aceasta afirmatie cit si raspunsul pe care il voi da au tente "religioase", dar tot la fel se pot vedea si ca facind parte din "sistemele filozofice" ale unor invataturi spirituale. rolleyes.gif

- Imparatia Cerurilor este in noi. cool.gif

- Daca se face referire la o asa zisa Imparatie a cerurilor exterioara noua, avem astfel un asa zis cer, sau ceruri, aedica ceva situat sus. In mod conex su polar opus, avem si ceva jos, o asa zisa luma sau lumi ale infernului.

- omul mai mult sau mai putin normal sau pacatos sau virtuos, se afla undeva intre aceste doua lumi. Asa zisele pacate de duc catre lumea de jos, iar asa zisele fapte bune te duc sus. A scapa sa asa zisele pacate printr-o asa zisa iertare nu inseamna ca automat noi vom si urca sus, ci ca nu mai sintem trasi in jos, deci pt. a intra in asa zisa Imparatie a Cerurilor e nevoie de mult mai mult decit de iertarea pacatelor.

- dar cum sintem pe terenul "filozofie mai mult sau mai putin sterile", vom ramine doar la a constata in mod filozofic si teoretic aceasta situatie. jamie.gif


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 07:08 PM
Mesaj #53


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (RZA @ 5 Aug 2004, 05:49 PM)
Ex. S-a comis un avort. Iertarea pentru acest pacat se poate obtine...

- iertarea se poate obtine in mai multe moduri, iar cel mai important dintre ele este constientizarea greselii si a-ti cere iertare sincer in fata lui Dumnezeu, nu preoti, biserici canoane etc. Nu numarul de canoane si matanii si alte "acarete bisericesti" te iarta, ci Dumnezeu, asta in cazul in care nu poti sa o faci tu. smile.gif


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 07:19 PM
Mesaj #54


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (Zorro @ 5 Aug 2004, 07:06 PM)
Trebuie sa recunosti insa ca suntem impartiti in doua tabere care dezbatem un subiect si anume unii de la religie intr-o parte iar cei de la filosofie/psihologie in cealalta parte. Nu vad ce-i rau in asta?

- uite ca mai sint si terti, nici cu religiosii nici cu filozofii. ohyeah.gif

- ii intreb pe cei care vad ca folosesc cam des acest tip de apel: "si ce e rau in asta?" ... de ce tot ce spune altcineva in contradictoriu trebuie sa fie neaparat interpretat de voi ca fiind ceva impotriva voastra sau ca se incearca a se demonta "binele" pe care il expuneti voi ? Voi faceti/spuneti binele, altul ca amendeaza intr-un fel sau altul afirmatia, iar voi, convinsi ca spuneti si faceti ce e bine, intrebati mai mult sau mai putin revoltati: "ce e rau in asta?" smile.gif Fiti mai relaxati ... se face "filozofie". biggrin.gif

QUOTE
QUOTE
QUOTE (eclectic @ 4 Aug 2004, 07:46 PM)
Involutia face ca oamenii sa devina tot mai putin capabili sa dea piept cu viata. In aceste conditii, ei isi cauta salvarea in alte sfere, cea religioasa fiind una dintre ele. Si tot mai multi oameni adera la crestinism 

Sunt perfect de acord cu eclectic. Sunt foarte multi oameni care devin credinciosi dupa ce au trait candva o suferinta.

- pt. ca suferinta este un bun si fiabil invatator. smile.gif Din cauza asta uneori Dumnezeu mai pune o suferinta in viata unor oameni pt. a-i face ceva mai constienti de prezenta Sa ... asta in cazul in care o alta cale te-a condus acolo fara sa suferi neaparat.

QUOTE
Este o realitate si nu poate fi negata. Si din contra, trecerea la credinta dupa ce ai trecut prin ceva nasol este o evolutie si nu o involutie pentru ca-ti da o oarecare putere si incredere. Idealul ar fi insa sa fii puternic prin tine insuti dar sa ai si credinta indiferent de religia adoptata. In felul asta cred ca poti sa dai piept cu viata oriunde si oricand.


- necredinta este tot o credinta, dar invers orientata. Cel care nu crede in existenta lui Dumnezeu, CREDE FERM in nonexistenta Sa, deci tot o credinta e, dar invers orientata.


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 07:25 PM
Mesaj #55


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (eclectic @ 7 Aug 2004, 11:59 PM)
Cand ai mai mari sanse sa constientizezi ca ai gresit ? Cand ti se spune sau daca suporti consecintele ?

- pt. omul profan, cind suporti consecintele, pt. a aceea este singura "scoala" de care asculta omul profan, scoala suferintei, cea facuta pe pielea sa.

- ti se poate spune de zeci de ori sa nu bagi mina in foc ca te arzi, dar cea mai buna invatatura va fi cind vei simti pe pielea ta aceasta realitate.


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 07:29 PM
Mesaj #56


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (Catalin @ 8 Aug 2004, 09:32 AM)
Nu prea inteleg ce vrei.

- nici eu. rolleyes.gif

QUOTE
Denise_d a pus in opozitie, la un moment dat, constiinta si ratiunea cu stimulii pavlovieni. Eu am intrebat-o de unde vine opozitia asta... care e problema?


- am pus o intrebare "filozofica". Ce e rau in asta, sau .. care e problema ? De ce imi raspunzi cu o intrebare ?

- ce diferenta e intre constiinta si ratiune si cine sau ce le gestioneaza in fiinta noastra ?


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 07:30 PM
Mesaj #57


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (Catalin @ 8 Aug 2004, 11:13 AM)
QUOTE

Atunci replica mea a fost: da, in cazul in care persoana respectiva reactioneaza doar la stimuli de tip pavlovian, nu si la ratiune.


Ceea ce implica o plasare a ratiunii in afara stimulilor pavlovieni, plasare care trebuie justificata.

- justificata de (pt.) ce, de cine si pt. cine ?


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 07:32 PM
Mesaj #58


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (eclectic @ 8 Aug 2004, 06:31 PM)
QUOTE
Argumentatia lui eclectic in favoarea "involutiei determinate de iertare" a fost de genul: daca ierti se repeta greseala (de parca acest lucru ar fi obligatoriu sa se intample asa) deci.. pedeapsa ar fi singura solutie.


Eu nu am spus ca iertarea duce la repetarea greselii, ci ca sporeste probabilitatea repetarii greselii. E o mica diferenta.

- sensul e acelasi, numai ca in loc sa folosesti termenul incet, spui "incetisor". spoton.gif


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 8 Aug 2004, 09:11 PM
Mesaj #59


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE (thunder @ 8 Aug 2004, 08:43 PM)
QUOTE (Catalin @ 8 Aug 2004, 11:13 AM)
QUOTE

Atunci replica mea a fost: da, in cazul in care persoana respectiva reactioneaza doar la stimuli de tip pavlovian, nu si la ratiune.


Ceea ce implica o plasare a ratiunii in afara stimulilor pavlovieni, plasare care trebuie justificata.

- justificata de (pt.) ce, de cine si pt. cine ?

Justificata de cine a facut-o pentru noi ceilalti fiindca asa e frumos din partea unei fiinte rationale. Altfel o sa ajungem la dialoguri de genul "Eu zic ca X." "Ba nu, non-X." "Ba nu, X." "Ba dimpotriva, non-X." etc.

P.S. Te rog sa nu mai postezi multe mesaje consecutive. Incearca sa faci un singur mesaj in care sa te adresezi tuturor. Asa sunt indicatiile de sus!


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 09:54 PM
Mesaj #60


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (Catalin @ 8 Aug 2004, 11:24 PM)
Justificata de cine a facut-o pentru noi ceilalti fiindca asa e frumos din partea unei fiinte rationale. Altfel o sa ajungem la dialoguri de genul "Eu zic ca X." "Ba nu, non-X." "Ba nu, X." "Ba dimpotriva, non-X." etc.

- filozofii autentici nu isi bazeaza afirmatiile pe ale altora, ci pe propriile lor intuitii, deductii si imaginatii, in cazul in care nu sint niste intelepti si isi estrag aceasta cunoastere pe inspiratia divina. Deci, de ce trebuie ca alte persoane terte sa ne "justifice" parerile ? Aceste persoane terte oricum nu sint pt. toti niste surse demne de incredere, ci pt. fiecare in parte.

QUOTE
P.S. Te rog sa nu mai postezi multe mesaje consecutive. Incearca sa faci un singur mesaj in care sa te adresezi tuturor. Asa sunt indicatiile de sus!


- este mai greu asa, sa tot fac copy si paste de la nu stiu ce mesaj de mai jos sau din alta pagina, sa pun quote la pasajul lui si sa-i mai pun si numele si tot asa, cind e mai elegant si in ton cu menirea softului de form, care nu intimplator are acel script automat cu "QUOTE (Catalin @ 8 Aug 2004, 11:24 PM)... dar care sint motivele care ni le-au sugerat "cei de sus" pt. aceasta actiune putin peste mina utilizatorului ? Nu ca m-as opune unei decizii, ci nu inteleg deocamdata la ce ajuta sau la ce ar incurca raspunsul la fiecare mesaj/user in parte.

Acest topic a fost editat de thunder: 8 Aug 2004, 10:05 PM


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 8 Aug 2004, 10:01 PM
Mesaj #61


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE

- filozofii autentici nu isi bazeaza afirmatiile pe ale altora, ci pe propriile lor intuitii, deductii si imaginatii, in cazul in care nu sint niste intelepti si isi estrag aceasta cunoastere pe inspiratia divina. Deci, de ce trebuie ca alte persoane terte sa ne "justifice" parerile ? Aceste persoane terte oricum nu sint pt. toti niste surse demne de incredere, ci pt. fiecare in parte.


Nu stiu ce intelegi tu prin filosofi autentici si, sincer, nici nu ma intereseaza. Daca nu esti de acord ca o parere ar trebui si justificata, atunci te pun sa faci cunostinta cu Unicornul Roz Invizibil...

QUOTE

- este mai greu asa, sa tot fac copy si paste de la nu stiu ce mesaj de mai jos sau din alta pagina, sa pun quote la pasajul lui si sa-i mai pun si numele si tot asa, cind e mai elegant si in ton cu menirea softului de form, care nu intimplator are acel script automat cu "quote from..." ... dar care sint motivele care ni le-au sugerat "cei de sus" pt. aceasta actiune putin peste mina utilizatorului ?


Despre motive, va trebui sa il intrebi pe Mihai. Eu nu fac decit sa aplic regulile, nu sa le si compun!


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 8 Aug 2004, 10:11 PM
Mesaj #62


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (Catalin @ 9 Aug 2004, 12:14 AM)
Nu stiu ce intelegi tu prin filosofi autentici si, sincer, nici nu ma intereseaza.

- iti pot spune ce nu e filozof autentic. Aceia, ca mine si ca tine si ca si altii care zic ca fac "filozofie" pe diferite forumuri, dar care nu prea au multe in comun cu filozofia, dar pe unii ii face sa se simta bine ca ar face. smile.gif Noi cel mult ne expunem pareri personale si de multe ori le expunem pe alte altora, care ni s-au parut mai "pe gustul nostru". rolleyes.gif

- cu toate acestea, orice cale spirituala autentica are si o asa zisa "filozofie".

QUOTE
Daca nu esti de acord ca o parere ar trebui si justificata, atunci te pun sa faci cunostinta cu Unicornul Roz Invizibil...

- ok, trimite-l la mine, sa-i fac cunostinta cu Absolutul sau cu VIDUL CREATOR BEATIFIC. rolleyes.gif

Acest topic a fost editat de thunder: 8 Aug 2004, 10:12 PM


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IO
mesaj 9 Aug 2004, 10:23 AM
Mesaj #63


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.637
Inscris: 20 January 04
Forumist Nr.: 1.907



thunder, tu ai spus ca nu ai nevoie de preot, de spovedanie, impartasanie si canon ca sa obtii iertarea. cry.gif Ia zii, e bine sa ceri iertare si celui fata de care ai gresit si sa-l dezdaunezi (cand e posibil) sau tu te rogi exclusiv ca Dumnezeu sa te ierte si lasi la o parte toate celelalte actiuni pe care le-am amintit in postul meu?


--------------------
Perseverenta e favorabila.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 9 Aug 2004, 02:29 PM
Mesaj #64


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



QUOTE (eclectic @ 7 Aug 2004, 11:59 PM)
Cand ai mai mari sanse sa constientizezi ca ai gresit ? Cand ti se spune sau daca suporti consecintele ?

Pai dupa cum vad eu constientizarea tine strict de subiectivitate. Nu poate fi invatata. Cei care ne spun de dimineata pana seara cat de mult gresim nu fac decat sa isi ascunda propria ignoranta (a se citi lipsa constientizarii). DEci "daca suporti consecintele" ai mai mari sanse sa intelegi ce si cum....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eclectic
mesaj 9 Aug 2004, 10:54 PM
Mesaj #65


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.926
Inscris: 6 April 04
Forumist Nr.: 2.950



Deci, in lipsa suportarii consecintelor, exista cele mai mari sanse sa persisti in eroare, adica sa involuezi.


--------------------
Nu semnez.
I love flowers.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 10 Aug 2004, 11:01 PM
Mesaj #66


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (RZA @ 9 Aug 2004, 12:36 PM)
thunder, tu ai spus ca nu ai nevoie de preot, de spovedanie, impartasanie si canon ca sa obtii iertarea. cry.gif

- nu mai plinge, ca trece. smile.gif Nu contest rolul de intermediar al preotului, sau, al unora dintre ei, atit timp cit sint intermediarii ritualurilor crestine autentice, nu al unor dogme mai mult sau mai putin sterile "inventate" de unele minti preotesti. Pt. omul de rind, sint binevenite unele rituri si ritualuri crestine.

QUOTE
Ia zii, e bine sa ceri iertare si celui fata de care ai gresit si sa-l dezdaunezi (cand e posibil) sau tu te rogi exclusiv ca Dumnezeu sa te ierte si lasi la o parte toate celelalte actiuni pe care le-am amintit in postul meu?


- daca vrei, daca ai cum, da, e bine pt. ca ajuta sa-ti "calci pe mindrie" si pe orgoliu si te face mai umil si mai smerit, dar nu e obligatoriu sa o faci.

- eu nu folosesc neaparat "tehnica rugaciunii" pt. a-mi elimina parte din karma negativa. Ar fi si sinistru ca asta sa fie singura cale de a "arde karma". Dumnezeu a lasat mai multe metode prin care sa-ti arzi karma, adica sa scapi de pacate si de limite. Ce s-ar face un practicat al unei cai spirituale care nu crede in Dumnezeu sau cel putin nu la inceputul practicii sale spirituale ? El are o multime de limite, piedici si karma negativa de ars. Si el are nevoie de evolutie spirituala. Eu personal sint un astfel de ex. Am inceput practica spirituala, daca se poate numi asa, ca ATEU.

- in diferite situatii aplez si la Dumnezeu, dar nu sint adeptul "fa tu Doamne totul pt. mine ca eu sint puturos, lenes si nu ma duce mintea si inzestrarile cu care m-ai categorisit, dar pe care eu nu sint in stare sa le trezesc si sa le folosesc." Sint sigur ca Dumnezeu nu te lasa de izbeliste, dar nici sa te care El in spate mereu.


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 10 Aug 2004, 11:12 PM
Mesaj #67


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (gypsyhart @ 9 Aug 2004, 04:42 PM)
Pai dupa cum vad eu constientizarea tine strict de subiectivitate. Nu poate fi invatata.

- nu cred ca exista subiectivitate sau obiectivitate absoluta, decit poate cel mult in starea de trezirea spirituala completa, in care ai acces direct la Adevarul Ultim.

- exista diferite grade de subiectivitate/obiectivitate, adica diferite procente. Probabil ca exista chiar o relatie interactiva intre subiectivitate-obiectivitate. Cu cit creste una, scade celalta. De ex., cu cit creste obiectivitatea, cu atit scade subiectivitate. Esti cu atit mai mult obiectiv cu cit nivelul de constiinta pe care il ai, adica nivelul de trezire spirituala este mai mare, mai inalt, mai elevat, adica ai acces la un nivel mai inalt la Adevarul Ultim.

- cu cit urci mai sus pe nivelul evolutiei spirituale, cu atit esti mai constient, mai obiectiv, deci indirect constienta si obiectivitate se dezvolta de la sine, chiar daca indirect nu o inveti sau nu muncesti direct pt. ea.


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thunder
mesaj 10 Aug 2004, 11:14 PM
Mesaj #68


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (eclectic @ 10 Aug 2004, 01:07 AM)
Deci, in lipsa suportarii consecintelor, exista cele mai mari sanse sa persisti in eroare, adica sa involuezi.

- dar cine a zis ca lipsesc consecintele ? Ce crezi ca pazeste legea karmei, legea actiuni si reactiunii ?


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eclectic
mesaj 10 Aug 2004, 11:25 PM
Mesaj #69


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.926
Inscris: 6 April 04
Forumist Nr.: 2.950



QUOTE
Ce crezi ca pazeste legea karmei, legea actiuni si reactiunii ?


Eu vorbeam serios.


--------------------
Nu semnez.
I love flowers.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IO
mesaj 12 Aug 2004, 09:24 AM
Mesaj #70


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.637
Inscris: 20 January 04
Forumist Nr.: 1.907



thunder,
fiecare actiune pe care am indicat-o in postul ala are un rol precis si o incarcatura informationala si energetica specifica. Sunt pasi obligatorii pentru ca pacatul sa fie iertat atat in Cer cat si pe pamant... nu doar stimulente pentru "a-ti calca pe orgoliu".

Sigur ca un initiat are la indemana mijloace proprii de ardere a karmei negative. Cu toate astea, cineva cu cunoastere este mult mai aspru pedepsit cand greseste. Si va fi ispitit in consecinta.


--------------------
Perseverenta e favorabila.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 26 June 2024 - 11:16 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman