La Ce Si Cum Folosim..., ce-am cumparat :)) |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
La Ce Si Cum Folosim..., ce-am cumparat :)) |
11 Aug 2005, 05:57 PM
Mesaj
#1
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Initial voiam sa deschid subiecte separate, dar m-am gandit apoi ca ar iesi cateva subiecte scurte, deci cu durata de viata mica . Asadar va invit sa va impartasiti aici experientele si sa veniti cu noi intrebari 'la ce folosesc...?'.
Am cumparat dintr-un magazin chinezesc: - Fish sauce - o sticluta - Soy sauce - o sticluta - sesame oil - o sticluta Cum le folosesc? La ce mancaruri? Soy souce - am mai folosit la salate, pilaf si legume stir-fry, dar m-ar interesa idei noi. (Cateva informatii.) Fish sauce - l-am cumparat de curiozitate, pentru ca sunt avida de noutati in domeniul culinar, dar cand am deschis sticla acasa... am avut o mare dezamagire: un miros ... aiurea. Totusi n-as vrea sa renunt la sticla pana nu incerc cateva combinatii macar. Astept sugestii . Ce-am gasit pe net: Cum se face. si Cum se foloseste. Sesame oil: miroase apetisant, cumva a prajit. Dar pentru ca pe eticheta scrie in chineza... n-am avut curajul sa-l folosesc pentru ca nu sunt sigura ca e comestibil... (desi intuitia imi spune sa-l pun in salate) Help Acest topic a fost editat de Felina: 11 Aug 2005, 06:02 PM -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
11 Aug 2005, 06:04 PM
Mesaj
#2
|
|||
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
In nici un caz sa nu-i ingurgitezi! Ala e ulei deuns balamalele la porti. N-ai citit Ali Baba si cei 40 de hoti? "Sesam deschide-te"??? |
||
|
|||
11 Aug 2005, 06:11 PM
Mesaj
#3
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 3.376 Inscris: 2 May 05 Din: galati Forumist Nr.: 6.233 |
Poa' sa faca o salata de balamale?
|
|
|
Promo Contextual |
11 Aug 2005, 06:11 PM
Mesaj
#
|
ContextuALL |
|
|
|
11 Aug 2005, 06:17 PM
Mesaj
#4
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Ce-am gasit pe net despre Sesame oil
E de mai multe feluri. Contine polyunsaturated fats. Bun pentru sanatate. (Sesame oil helps reduce dose of blood pressure-lowering medicine) (Scuze ca nu ma pricep sa traduc) Acest topic a fost editat de Felina: 11 Aug 2005, 06:20 PM -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
11 Aug 2005, 06:46 PM
Mesaj
#5
|
|
Hipopotamu' Somnoros Grup: Moderator Mesaje: 5.493 Inscris: 18 April 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 3.143 |
Asta e uleiul de susan?
|
|
|
11 Aug 2005, 06:50 PM
Mesaj
#6
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Da Sere , am cautat acum in dictionar si asa e, e ulei de susan.
-------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
11 Aug 2005, 07:01 PM
Mesaj
#7
|
|
Hipopotamu' Somnoros Grup: Moderator Mesaje: 5.493 Inscris: 18 April 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 3.143 |
Oooo.. tre' sa fie tare bun atunci Eu sunt innebunita dupa susanul prajit Si din cate citesc eu pe-aici pe google e bun la o gramada de chestii: combate migrenele, cazurile de piele uscata si aspra, osteoporoza, paradontoza, probleme ale oaselor si articulatiilor, stari de slabiciune si emaciere, si nu in ultimul rand.. este si un foarte bun afrodiziac pentru oameni, fiind folosit in masajul erotic
Edit: Uite aici gasesti niste retete cu ulei de susan Acest topic a fost editat de Serenity: 11 Aug 2005, 07:03 PM |
|
|
11 Aug 2005, 07:09 PM
Mesaj
#8
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Mutumesc Sere
Am descoperit intr-o reteta scrisa de Mistinguett in cartea de bucate a hanului hoisin sauce. Doamne ce curioasa sunt. Ce-am gasit pe net despre el. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
12 Aug 2005, 03:09 AM
Mesaj
#9
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Felina, nu am timp acum sa transcriu retete, dar saptamana viitoare promit (pe marti miercuri incolo). Pana atunci:
Soy sauce, vad ca te descurci. Saute-uri de legume, salate, foarte bun la marinat carne (adaugi un pic de ulei, eventual o feliuta-2 de radacina de ghimbir desi merge si fara). E destul de sarat asa ca ajusteaza sarea corespunzator. Uleiul de susan (dupa care eu ma innebunesc) e bun la salate dar se foloseste in cantitati mai mici decat uleiul de masline. Nu trebuie neaparat sa gatesti retete asiatice ca sa-l poti folosi - ci mai curand sa dai un gust de asia unei salate sau mancari care o pregatesti de obicei. De ex. (din memorie zic acum) il amesteci cu un pic de soy sauce si un pic de otet de orez (de care trebuie neaparat sa-ti iei acum ), tai cateva rondele subtiri cat se poate de ceapa verde si ai un sos in care poti sa terfelesti un pic puiul la gratar, la cuptor sau fiert simplu. Sau am o reteta super faina de soba noodles cu un sos asemanator cu cel mai de sus, cu susan (sa-ti iei si susan/seminte cand te duci dupa otet de orez si soba noodles). Fish sauce e singura veste proasta. Nu ca nu e bun, e bun unde trebuie, dar e unul din ingredientele care intra in mancaruri foarte complicate. De obicei se foloseste cam o lingura la o oala de mancare si conteaza enorm calitatea lui. Dupa cum ai observat este foarte sarat si nu miroase placut pentru ca e facut din anchovies. Se foloseste foarte mult in bucataria vietnameza, thai si desi rar, mai exista si in retete chineze, japoneze. Incearca una din retetele din link-ul care l-ai pus tu si vezi daca iti place, e un gust cu care trebuie sa te obisnuiesti. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
12 Aug 2005, 12:13 PM
Mesaj
#10
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.122 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Ulei pt balamale...
Adica: Susan e nevasta perfecta pt. Iron Man -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
12 Aug 2005, 04:10 PM
Mesaj
#11
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 3.591 Inscris: 22 September 03 Forumist Nr.: 826 |
Uleiul de nuca la ce se mai poate folosi in afara de salate (in care este delicios, apropos...)?
|
|
|
12 Aug 2005, 11:16 PM
Mesaj
#12
|
|
Dregator Grup: Membri Mesaje: 925 Inscris: 24 May 04 Din: Bucale Forumist Nr.: 3.623 |
si eu am cumparat un ulei mai special (ca tot vad ca se vorbeste de uleiuri pe aici). cel de dovleac. destul de "tare" la gust, imprima totusi o aroma placuta mancarii...eu il folosesc la salate, dar in cantitati reduse. e bun si am inteles ca e si sanatos...o alternativa la uleiul de masline pe care nu il suport.
olaf: unde ai gasit in Ro ulei de nuca? G. -------------------- Nu refuza niciodata placerea doar pentru ca iti este frica de ceea ce ar putea spune ceilalti despre tine...
|
|
|
12 Aug 2005, 11:21 PM
Mesaj
#13
|
|||
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 4.344 Inscris: 8 March 03 Forumist Nr.: 41 |
Gabi Tind sa cred ca nu ai idee de adevaratul ulri de masline.... Sorin. -------------------- When you have to shoot, shoot, don't talk.
Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii. |
||
|
|||
12 Aug 2005, 11:28 PM
Mesaj
#14
|
|
Haiduc Grup: Membri Mesaje: 1.002 Inscris: 17 January 04 Din: Ann Arbor Forumist Nr.: 1.865 |
Gabitza, exista un ulei de masline "light", fara nici o urma de miros sau gust de... masline. Sau in cel "potent" poti pune usturoi si ceva ierburi la macerat, este excelent la salate sau paste!
-------------------- |
|
|
12 Aug 2005, 11:37 PM
Mesaj
#15
|
|||
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 4.344 Inscris: 8 March 03 Forumist Nr.: 41 |
Mai sigur...Impotent Sorin. -------------------- When you have to shoot, shoot, don't talk.
Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii. |
||
|
|||
13 Aug 2005, 12:33 AM
Mesaj
#16
|
|
Haiduc Grup: Membri Mesaje: 1.002 Inscris: 17 January 04 Din: Ann Arbor Forumist Nr.: 1.865 |
Sorin,
De fapt ma refeream la cel cu gust si miros puternic de masline, usturoiul si mirodeniile le mai atenueaza. Stiu ca sunt persoane sensibile la miros sau chiar la textura (cel la prima stoarcere e mai gros...), de ex. sotul meu. Ii place la nebunie sa manance paine paesano inmuiata in ulei de masline amestecat cu sare si piper, nici nu se atinge de cel cu miros puternic. -------------------- |
|
|
15 Aug 2005, 09:20 PM
Mesaj
#17
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
2 Sosuri, somon tartare (care-l fac azi chiar), o marinada pentru muschi de porc si salata de soba care o iubesc.
-------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
16 Aug 2005, 01:38 PM
Mesaj
#18
|
|||
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 3.591 Inscris: 22 September 03 Forumist Nr.: 826 |
Pai n-am gasit Dar nu sunt in Ro acum... |
||
|
|||
16 Aug 2005, 02:42 PM
Mesaj
#19
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.122 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Ulei de masline... sunt mai multe categorii.
Pt salata se foloseste "Native extra", din primul extract. Austriecii cresc dovleci ca sa faca ulei din ei (din seminte). Ca medicament impotriva cancerului de prostata. Românii rontaie seminte seara, nici urma de cancer... Ulei de nuca se gaseste, dar mai tare e lichiorul de nuca, se gasea la sfert Si sa nu ma-ntrebati acum inc-odata unde gasesti bors... -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
19 Aug 2005, 02:47 PM
Mesaj
#20
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Misti sa stii ca am incercat sosul ala cu sos de soia, otet de orez, ceapa verde & ulei de susan si e ceva fantastic! Iar otetul de orez a luat locul celui obisnuit la mine in bucatarie, de bun ce e.
La ce se foloseste praful de cucumin? Eu l-am folosit in orez, pentru culoare, dar as mai vrea niste idei. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
19 Aug 2005, 03:40 PM
Mesaj
#21
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.122 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Ce-i asta, Felina, curry?
-------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
19 Aug 2005, 03:44 PM
Mesaj
#22
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Nu e curry (curry e un amestec de prafuri de diverse plante si seminte)
cucuminul este o planta din care se folosesc frunzele pentru a obtine pudra. Edit: se pare ca e unul din ingredientele pentru curry Acest topic a fost editat de Felina: 19 Aug 2005, 03:47 PM -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
19 Aug 2005, 03:48 PM
Mesaj
#23
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.122 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Ai dreptate, curry e un amestec de pe putin 12 mirodenii.
O fi safran? Ala care e rosu, face orezul galben (depinde cat pui)? Nu-i zice la ala s(h)ofran? Aaa, mersi, acuma m-am prins. Kurkuma ii zice la noi Acest topic a fost editat de Cla: 19 Aug 2005, 03:51 PM -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
19 Aug 2005, 04:00 PM
Mesaj
#24
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
s-ar putea sa fie aceeasi planta cu tumeric sau curcumin
-------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
19 Aug 2005, 04:20 PM
Mesaj
#25
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.122 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Da, asta-i Poate vrei o reteta, Felina:
Ai nevoie de: Câtiva tâmpi de pui, Nuci (de care-ti plac, nu conteaza) Ceapa, usturoi, o lamâie, lapte de cocos sau suc de ananas (cu tot cu bucati, deci o conserva), cucumin, ulei de susan. Bagi vreo 50g. de nuci + 1-2 catei de usturoi in mixer si faci o pasta din asta. Asta, impreuna cu o ceapa taiata marunt, se prajesc un pic in uleiul fierbinte. Se pune carnea peste si se pune 1 lingura de cucumin peste, se stinge (repede, ca sa nu se arda condimentul) cu lapte de cocos sau sucul de ananas. Se adauga sare + piper (alb). (Eventual bucatile de ananas [taiate] sau de nuca de cocos, alea trecute prin razatoare, cumparate in punga). Lamâia se rade (coaja), se adauga la sos, + restul lamâiei, stoarsa. Se serveste orez la asta, impodobit cu ceva patrunjel proaspat. Pofta buna! Edit: Eu prajesc carnea mai intâi, o scot din cratita, fac sosul, dup-aia o pun inapoi in sos. Asa macar e prajita, nu fiarta, si nu mi s-au ars mirodeniile din greseala Acest topic a fost editat de Cla: 19 Aug 2005, 04:24 PM -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
19 Aug 2005, 04:25 PM
Mesaj
#26
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Ce bine suna!
-------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
19 Aug 2005, 04:43 PM
Mesaj
#27
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.122 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
M-as bucura daca-ti reuseste si la toti le-a placut
As face la asta o salata de rosii, dar "mild", ceapa prea multa, cruda, ar strica gustul -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
24 Aug 2005, 05:30 PM
Mesaj
#28
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Cum se gatesc sweet potatoes?
Am gasit pe google o reteta de piure - la fel ca la cartofii normali. Am facut si a iesit ceva foarte interesant, cu gust amestecat de cartof, morcov, nuca si miere. totusi a fost destul de dulce iar sotului nu i-a picat prea bine, a zis ca prefera piureul traditional. Mie mi-a placut destul de mult, mai ales pentru gustul de nuca, dar mi-a lasat impresia ca e un aliment mai degraba potrivit pentru deserturi. Ceva idei? -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
24 Aug 2005, 07:34 PM
Mesaj
#29
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Uite aici mai multe retete. Gasesti mai multe retete daca faci cautarea pe "yams" care e cam acelasi lucru dar nu chiar - uite aici explicatia.
Aici sunt nelipsiti de la masa de Ziua Curcanului, dar se consuma destul si in cursul anului. Nu-s deloc pentru desert, desi in unele retete se adauga chiar zahar sau melasa. Yuck! Nu au nimic de-a face cu cartofii normali inafara faptului ca sunt tot tuberi si cresc in pamant, deci nu i-as compara - altfel sunt de partea sotului tau, nici mie nu-mi plac la nebunie. Taiati cuburi si facuti la cuptor sau la gratar sunt mai acceptabili, dar putin si rar. Ma bucur ca ti-a placut sosul ala. Stiu ca mai vroiam sa-ti recomand ceva (un ingredient) de incercat, dar am uitat. Daca-mi aduc aminte o sa scriu aici. Acest topic a fost editat de Mistinguett: 24 Aug 2005, 07:39 PM -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
24 Aug 2005, 07:41 PM
Mesaj
#30
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Multumesc Misti. Pe mine chiar m-au incantat cartoafele ( ) astea.
Si da, sosul ala a fost o minunatie! Il recomand oricui are la indemana ingredientele. As vrea si niste retete incercate de catre forumisti cu cartofii astia dulci, sa putem schimba pareri. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
24 Aug 2005, 07:43 PM
Mesaj
#31
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Eu am incercat candied, la cuptor si la gratar.
-------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
24 Aug 2005, 07:48 PM
Mesaj
#32
|
|||
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.503 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Ahaaa, pai stai ca te iau la intrebari ce inseamna candied? cat de mult se tin la cuptor de gratar nu mai zic, mie mi s-a parut o radacinoasa foarte tare, m-am luptat ceva sa obtin cubulete , nu imi inchipui ca s-ar putea patrunde la gratar -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
||
|
|||
25 Aug 2005, 03:40 AM
Mesaj
#33
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Candied inseamna ca-i faci si mai dulci decat sunt - si tot nu e desert.
La cuptor cam o ora, iar la gratar am facut fara sa masor timpul, eram la niste prieteni care au gratar serios, in curte, si i-am tinut pana s-au innegrit un pic pe la colturi. Altfel, un cutit de bucatarie serios si bine ascutit ar trebui sa-i taie cu oarecare efort. Acum, intrebarea mea este: de ce? Dar ma rog, daca tie-ti plac, papa sanatoasa. Sunt parca 96 de retete la linkul de mai devreme si fiecare reteta are comentarii de la cei care le-au incercat. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
28 Aug 2005, 04:57 PM
Mesaj
#34
|
|||
Dregator Grup: Membri Mesaje: 925 Inscris: 24 May 04 Din: Bucale Forumist Nr.: 3.623 |
Sorin:
pai si care este "adevaratul" ulei de masline? eu am acasa din ala extravirgin . nu stiam ca exista multiple variante de ulei de masline...iar "light" chiar nu tin minte sa fi vazut. cica ar fi bun (sanatos) dar mie mi se pare ca are gust de medicament. G. -------------------- Nu refuza niciodata placerea doar pentru ca iti este frica de ceea ce ar putea spune ceilalti despre tine...
|
||
|
|||
28 Aug 2005, 09:49 PM
Mesaj
#35
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 4.344 Inscris: 8 March 03 Forumist Nr.: 41 |
Gabitza
Nici nu stiu cum sa incep...sunt o multime de factori In mare tre' sa stii ce-ti place...eu prefer ulei de masline Kalamata Picholine si Souri.....cele mai bune dupa parerea mea si dupa ce am gustat zeci de feluri de ulei de masline! Sa fie extra virgin, sa nu aiba mai mult de 0.5 % acid oleic, sa fie se soi cum am mentionat mai sus, sa nu aiba timp de raft mai mare decat un an, sa fie tinut in sticla, racoare si intuneric, sa fie facut in acea zii in care au fost culese maslinele, sa fie culese la timp, sa nu fie lovite de insecte, sa nu fie lovite mechanic la cules, sa fie produs doar prin metode "reci" si fara presiune, nu rafinat si fara nimic amestecat in el! Pt. inceput cred ca e destul Daca mai ai intrebari...cu placere.... Sorin. edit. si Arbequina e bun!! Acest topic a fost editat de SORIN: 28 Aug 2005, 09:56 PM -------------------- When you have to shoot, shoot, don't talk.
Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii. |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 12 November 2024 - 08:21 PM |