La Ce Si Cum Folosim..., ce-am cumparat :)) |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
La Ce Si Cum Folosim..., ce-am cumparat :)) |
29 Aug 2005, 06:28 AM
Mesaj
#36
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Daca uleiul de masline are gust de medicament inseamna ca e vechi.
De obicei pe piata este recolta anului trecut si anului prezent. Tot ce e mai vechi de-atat nu mai e bun. Gabitza, nu esti singura care spune ca uleiul din Ro nu e bun, Simon zicea la fel. Eu zic sa incerci o data o sticla mica si nu neaparat cea mai ieftina. Uita-te la limpezime (daca nu are data recoltei pe eticheta), vascozitate si culoare. Cu cat e mai galben verzui cu atat e mai bun, cu cat e mai palid cu atat sa fugi mai tare de el. Incearca-l asa: striveste un catel de usturoi si toaca o lingura/ita de patrunjel, sare-piper si amesteca totul cu o ceasca mica de ulei. Inmoaie paine buna si crocanta in el si gusta-l. Daca uleiul e bun, o sa mai vrei. Eu folosesc Iliada, e grecesc. Si mai am Verdolio - italienesc, dar sincer, imi place Iliada mai mult. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
29 Aug 2005, 05:49 PM
Mesaj
#37
|
|||
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 4.344 Inscris: 8 March 03 Forumist Nr.: 41 |
Buna Misti
Asta poate fii una din cauze....mai ales cand cumperi un ulei nou imbuteliat!! Fusty.....gust de masline tinune la gramada si au ajuns in grad de fermentare inaintat. Metalic...gust ce se datoreaza tinerii uleiului mult timp in vase metalice, sau zdrobirea maslinelor a fost facuta in asemea vase! Muddy-sediment...gust al uleiului produs in a treia stoarcere sau din sedimentele si resturile celor anterioare! Musty-humid...gust provenit de la masline ce au fost tinute la gramada in conditii de umiditate inalta! Rancid...gust tipic oxidarii uleiului si a grasimilor lasate mult timp in contact cu aerul! Cred ca asta e gustul pe care l-a simtit Gabitza! Pofta buna.... Sorin. -------------------- When you have to shoot, shoot, don't talk.
Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii. |
||
|
|||
29 Aug 2005, 05:56 PM
Mesaj
#38
|
|||
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 4.344 Inscris: 8 March 03 Forumist Nr.: 41 |
Misti Nu te supara....dar cum mai simti gustul uleiului dupa ce il amesteci cu usturoi, patrunjel, sare ,piper si paine?? Asta nu e proba..... Sorin. -------------------- When you have to shoot, shoot, don't talk.
Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii. |
||
|
|||
Promo Contextual |
29 Aug 2005, 05:56 PM
Mesaj
#
|
ContextuALL |
|
|
|
29 Aug 2005, 07:40 PM
Mesaj
#39
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Ca-s gusturi complementare. Usturoiul nu acopera gustul uleiului, doar il face mai complex.
Ce e fusty? Adevarate toate cele mentionate de tine, dar cum la noi in tara nu se produce ulei de masline cred ca cele mai mari probleme calitative cu uleiul de masline ar fi conditiile de stocare si vechimea. In Ro este bine-cunoscuta problema cu mancarea expirata, iar uleiul de masline in special este greu de depistat daca nu are data recoltei pe eticheta. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
29 Aug 2005, 08:26 PM
Mesaj
#40
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 4.344 Inscris: 8 March 03 Forumist Nr.: 41 |
Scuze de andicap Misti.....nu mai stiu pe Ro'...oricum e vorba de ceva stricat, alterat sau????
Sigur poti traduce mai bine de cat mine ...adica fusty!! Sorin. -------------------- When you have to shoot, shoot, don't talk.
Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii. |
|
|
29 Aug 2005, 09:16 PM
Mesaj
#41
|
|||
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 4.344 Inscris: 8 March 03 Forumist Nr.: 41 |
Misti.....nu mai ce zice Si asta doar pt, respectul meu fata de tine Sorin ps. ca intre "prieteni"....iti recomand sa sari pagina -------------------- When you have to shoot, shoot, don't talk.
Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii. |
||
|
|||
29 Aug 2005, 10:02 PM
Mesaj
#42
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Dragule, tu-mi recomanzi sa sar pagina, eu iti recomand sa incerci ce-am zis eu (tot ca intre "prieteni" si tot intre ghilimele daca asa vrei tu) .
Trebuie sa intelegi ca pentru cineva care nu este obisnuit cu gustul uleiului este greu sa faca o degustare cruda. Dar bineintes ca ai dreptul la opinie la fel ca mine si n-ar trebui ca opiniile mele sa ne strice "prietenia". Hai sa ne lasam frustrarile afara din bucatarie, ca nu e bine sa mananci cu nervi. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
15 Sep 2005, 07:10 PM
Mesaj
#43
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.492 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Am cumparat un borcanel simpatic cu capere. Acum eu l-am cumparat de drag si de curiozitate, dar nu stiu ce sa fac cu el . Intr-o zi n-am mai putut si am desfacut borcanul si am gustat: oribil, ceva cumva acru rau. Ce fac eu cu ele?
Pe langa topic Cat despre uleiul de masline... nu-mi vine sa cred ca abia acum am realizat ce inseamna un ulei de masline cu adevarat gustos! Am cumparat o sticla de ulei de masline Roma, pentru ca era la jumate de pret, si cand am gustat din el am avut o revelatie, e atat de aromat si atat de diferit de tot ce gustasem inainte! Acum il folosesc la orice gatesc pentru ca pur si simplu merge. Pun si in salate, ceea ce inainte nu faceam pentru ca era prea amarui cumva. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
15 Sep 2005, 07:15 PM
Mesaj
#44
|
|
care este oPsedata Grup: Membri Mesaje: 1.061 Inscris: 27 September 04 Din: Timisoara Forumist Nr.: 4.566 |
draga, din capere poti face un excelent sos alaturi de salau si orez...e o reteta arabeasca...tre s-o caut....te lingi pe degete!
-------------------- prietenia e o chestiune de opinie!
"cine se iubeste se (auto)tachineaza" (carmelita) oPsedatii stiu de ce :D |
|
|
15 Sep 2005, 07:16 PM
Mesaj
#45
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 4.344 Inscris: 8 March 03 Forumist Nr.: 41 |
Ma bucur ca-ti place Olive Oil
Sorin. -------------------- When you have to shoot, shoot, don't talk.
Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii. |
|
|
15 Sep 2005, 07:24 PM
Mesaj
#46
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Caperele se folosesc tocate in cantitati mici (o lingurita aprox.) drept condiment in diferite mancaruri. Am o reteta superba de salata de conopida cu un sos de capere si ansoa. Mai pun la pui Marbella - si nu imi aduc aminte acum inca la ce. Inainte sa le folosesti trebuiesc date in unda si scurse.
-------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
15 Sep 2005, 07:24 PM
Mesaj
#47
|
|
care este oPsedata Grup: Membri Mesaje: 1.061 Inscris: 27 September 04 Din: Timisoara Forumist Nr.: 4.566 |
da si noua retetele alea, ca deja salivez
-------------------- prietenia e o chestiune de opinie!
"cine se iubeste se (auto)tachineaza" (carmelita) oPsedatii stiu de ce :D |
|
|
15 Sep 2005, 07:27 PM
Mesaj
#48
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.492 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Cum adica date in unda?
-------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
15 Sep 2005, 07:27 PM
Mesaj
#49
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Le pun mai tarziu in Cartea de bucate. Cu conditia sa raportati daca le incercati.
p.s. @Felina - adica spalate usor (sunt delicate) cu apa rece. Acest topic a fost editat de Mistinguett: 15 Sep 2005, 07:28 PM -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
30 Mar 2006, 05:40 PM
Mesaj
#50
|
|||
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.492 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Cum zici ca e reteta asta? Hai ca am si capere si conopida . In plus azi am cumparat orez negru - foarte scump, dar arata prea bine si l-am luat. Ce sa fac cu el? Pleease help! -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
||
|
|||
30 Mar 2006, 06:07 PM
Mesaj
#51
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Uite aici, nu schimba nimic la ea si respecta cantitatile.
Orezul negru stiu ca se foloseste in amestec cu alte feluri de orez (maro sau alb sau rosu) fiert si ca garnitura. Am mancat dar nu l-am gatit niciodata. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
30 Mar 2006, 06:32 PM
Mesaj
#52
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.492 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Sarumana! Conopida o voi face maine, abia astept!
Am gasit pe net o reteta de orez negru cu cartof dulce, ardei portocaliu, ceapa rosie si seminte de floarea soarelui macinate. Fac in seara asta si daca are succes, vin cu detalii. De fapt e simplu, se taie legumele cobulete si se pun toate ingredientele la fiert. Sunt tare curioasa ce-o sa iasa. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
31 Mar 2006, 12:10 PM
Mesaj
#53
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.492 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Am facut aseara orezul, dar n-a iesit extraordinar. Mie mi-a placut, dar orezul asta negru, ca si cel maro, ramane taricel oricat l-ai fierbe, chiar daca crapa bine bobul. Sotul meu nu a vrut nici macar sa inghita ce a gustat . Asa ca nu ma obosesc sa dau detalii. In schimb ceva interesant: am dormit excelent si azi ma simt excelent raportat la stomac. Cred ca de la orez, ca de la altceva n-are de la ce sa fie. Plus ca nu m-am mai visat haiduc azi-noapte, ca de obicei de cand m-am apucat sa-l citesc pe Panai Istrati .
Deseara fac conopida - o sa o servesc langa niste peste indian. O sa revin cu detalii. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
4 Apr 2006, 04:07 PM
Mesaj
#54
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.492 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Am gatit conopida si a fost interesanta. Dar am gresit ceva esential - am fier conopida 10 minute in loc de 5, asta pentru ca nu m-am mai uitat pe reteta si am facut din cap. Si cred ca as pune alt fel de ulei, de floarea soarelui sau de porumb, plus unpic de ulei de susan, pentru ca mi s-a parut ca uleiul de masline, fiind destul de multicel, i-a dat sosului un gust amarui cu care nu m-am imprietenit. Anciovele si caperele au dat un gust excelent sosului si abia astept sa repet experienta. A fost show pana am gasit conserva de anciove la supermarket, ca nimeni nu intelegea ce vreau, pronuntam cu un accent gresit... in sfarsit dupa multe cautari cu diversi angajati am gasit o tipa care m-a dus direct la conserva, dupa ce cautasem juma de ora exact pe raftul ala... . Noroc ca-s foarte bine educati si binevoitori angajatii, caci altfel ramaneam fara salata!
-------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
5 Apr 2006, 05:01 AM
Mesaj
#55
|
|||
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Uleiul de masline n-are voie sa dea gusturi amarui, indiferent de cantitate... Cumva uleiul tau e vechi sau l-ai tinut la caldura? Nu sunt prea sigura de cum ar merge uleiul de susan cu capere. Daca experimentezi sa zici cum a iesit, imi place uleiul de susan. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
||
|
|||
5 Apr 2006, 08:19 AM
Mesaj
#56
|
|
Cronicar Grup: Moderator Mesaje: 3.750 Inscris: 8 January 05 Din: ??? Forumist Nr.: 5.402 |
Da chiar asa,ce e anciovele?
-------------------- Life is about having the mixture of the curiosity of an older person and the imagination of a child
Daphne Guiness Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti, decit iubit pentru ceea ce nu esti! Anatole France |
|
|
5 Apr 2006, 09:33 AM
Mesaj
#57
|
|
Domnitor Grup: Membri SpecialPM Mesaje: 2.145 Inscris: 30 January 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.040 |
Ansoa (fl'. anchois) = a) Peste mic in Mediterana si Oceanul Atlantic. b) Pasta preparata din acest peste.
Dar e bune, ca scumpe sunt? -------------------- Freedom is just another word for nothing left to lose.
|
|
|
5 Apr 2006, 10:01 AM
Mesaj
#58
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.107 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Anchois(fr.), Anchovy(engl.) = sardea, hamsie. E plina Marea Neagra de ele.
Imi aduc aminte ca bunica le marina in ceapa cu sare si numaistiuce, le zicea "rusi" -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
5 Apr 2006, 10:04 AM
Mesaj
#59
|
|
Domnitor Grup: Membri SpecialPM Mesaje: 2.145 Inscris: 30 January 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.040 |
Adica e banala hamsie?? Si atunci ce naiba e asa scumpa, doar ca vine din Mediterana?
-------------------- Freedom is just another word for nothing left to lose.
|
|
|
5 Apr 2006, 10:22 AM
Mesaj
#60
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.107 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Ca bine zici, Mara. S-or fi rarit cârdurile...
-------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
5 Apr 2006, 11:21 AM
Mesaj
#61
|
|||
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.492 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Mda... cred ca uleiul meu cam sta la caldura... din pacate de lipsa din spatiu, il tin langa cuptor, intr-un dulap, dar cat mai departat de peretele dulapului cu cuptorul . Pacat de el ca e un ulei extra super, imi place la nebunie, dat in alta parte nu stiu unde sa-l tin, ca in dulapurile suspendate nu incape sticla si altele nu am . Trebuie sa gasesc o solutie, e clar. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
||
|
|||
5 Apr 2006, 11:29 AM
Mesaj
#62
|
|||
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.492 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
pai n-a fost chiar asa de scumpa - o conserva mititica a fost putin peste un euro, dar e pestele in ulei, curatat, numai filete. Are un gust foarte puternic, e si f sarat, de aia ai nevoie de un filet, doua odata, tocat foarte mic. Un filet din ala nu are mai mult de 4-5 cm. Oricum, habar n-aveam ca e chiar hamsia noastra, dar m-a dus cu gandul la ea clar. Mi-am amintit cum faceam la bunica, le puneam la uscat in soare pe un fund de lemn prins la mare arta de sarma de rufe, apoi seara faceam din ele o salata cu ceapa, ulei si otet si mancam de crapam. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
||
|
|||
5 Apr 2006, 11:37 AM
Mesaj
#63
|
|
Domnitor Grup: Membri SpecialPM Mesaje: 2.145 Inscris: 30 January 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.040 |
Si uleiul meu de masline sta cam aproape de cuptor, bine ca am aflat ca nu-i bine acolo! Desi... la cat de des gatesc, sta prea bine unde e!
Am o intrebare: otetul balsamic cu ce se deosebeste de otetul clasic? -------------------- Freedom is just another word for nothing left to lose.
|
|
|
5 Apr 2006, 11:41 AM
Mesaj
#64
|
|||
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.492 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Buna intrebare! Si io-s curioasa. Ca e al naibii de scump si nu m-am indurat inca sa-mi cumpar. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
||
|
|||
5 Apr 2006, 11:48 AM
Mesaj
#65
|
|
Domnitor Grup: Membri SpecialPM Mesaje: 2.145 Inscris: 30 January 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.040 |
Pai d'aia intreb inainte sa dau banii... Abia ce-am mancat niste legume la grill, cu ulei de masline si otet d'asta si chiar mi-au placut. Asa ca as cam cumpara, dar sa auzim si opinii mai avizate.
-------------------- Freedom is just another word for nothing left to lose.
|
|
|
5 Apr 2006, 12:26 PM
Mesaj
#66
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.107 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
-------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
5 Apr 2006, 12:30 PM
Mesaj
#67
|
|
Domnitor Grup: Membri SpecialPM Mesaje: 2.145 Inscris: 30 January 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.040 |
Inseamna ca ce-am vazut eu nu este "traditional", pentru ca nu era chiar atat de scump. Iar ala original mi se pare exorbitant. Chiar merita??
-------------------- Freedom is just another word for nothing left to lose.
|
|
|
5 Apr 2006, 12:36 PM
Mesaj
#68
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.107 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Sa fiu sincer, eu inca nu stiu cum suna. Dar chiar ca m-ati facut curios si mâine o sa cumpar o sticluta, azi deja am fost dupa cumparaturi si nu-i prea fain afara...
Va zic maine ce fel am cumparat si cat costa. Si cum e la gust, desigur -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
5 Apr 2006, 07:57 PM
Mesaj
#69
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Sunt balsamice pe a caror sticla scrie traditional, dar nu e. Misterul consta in procentajul de otet balsamic adevarat - la o anumita concentratie au voie sa-l cheme ce vor ei. Ca asta e smecheria, pun un procentaj de balsamic in otet tanar si-l invechesc doar un an-doi.
Balsamic adevarat nu mi-am permis niciodata, dar am incercat cateva marci mai ieftine ($7-12 pt 500 ml) si unele-s chiar ok, chiar nu mai folosesc otet din vin la salate, ci numai balsamic. Dar de pus pe capsuni nu e. E mai dulce si mai robust decat otetul normal, mai... siropos, greu de descris gustul. Referitor la caldura din bucatarie - ulei, otet, ierburi si condimente, faina, nuci - puneti-le cat mai departe de cuptor. Oale si farfurii langa cuptor, nu alimente. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
6 Apr 2006, 08:02 AM
Mesaj
#70
|
|
Domnitor Grup: Membri SpecialPM Mesaje: 2.145 Inscris: 30 January 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.040 |
Gata, o sa iau si eu, d'ala mai ieftior totusi, ca oricum e mult mai scump decat ala care-l foloseam pana acum.
Sefa, am inteles, reorganizez bucataria, desi zau ca nu e cazul la cat de mult folosesc eu aragazul. -------------------- Freedom is just another word for nothing left to lose.
|
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 26 September 2024 - 06:52 AM |