Masa Romaneasca |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
Masa Romaneasca |
27 Feb 2005, 09:05 PM
Mesaj
#1
|
|
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
Trebuie sa pregatesc, cam peste 10 zile, o masa romaneasca. N-am idei de aperitive, idee de supa romaneasca (nu stiu sa gatesc cu bors), felul doi sarmalute cu pasat in varza murata si ca desert cozonac cu mac. Sarmalele si cozo is batute in cuie dar la celelalte nu-mi vin idei. Racituri (aspic) nu fac ca am avut mai demult reclamatii (ca-s dulci cica) si nici zacusca - "arata de parca a mai fost deja o data mincata" mi s-a spus. Nici salata de vinete ca daca nu e cu carne nu papa astia. Help!
|
|
|
27 Feb 2005, 09:13 PM
Mesaj
#2
|
|
Don Juan Cronicar Grup: Membri Mesaje: 2.524 Inscris: 14 February 04 Din: Aproape în aproape Forumist Nr.: 2.225 |
Cartea de Reţete a Hanului. Pe viitor va exista acolo şi o secţiune unde un forumist poate cere reţete pentru o mâncare anume. Acum însă poţi revizui diverse reţete create prin prisma a diverse ingrediente pentru diverse gusturi.
-------------------- Dragostea, precum un râu, îşi va găsi un nou curs de fiecare dată când va întâlni în cale un obstacol.
|
|
|
27 Feb 2005, 09:33 PM
Mesaj
#3
|
|||
Coffee woman Grup: Membri Mesaje: 8.981 Inscris: 7 September 03 Din: Timisoara Forumist Nr.: 721 |
Supa sau ciorba? A doua se face cu bors, da' intrebarea e de unde iei tu bors acolo? Baga-le si tu o ciorba de burta si ai scapat. -------------------- "Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
|
||
|
|||
Promo Contextual |
27 Feb 2005, 09:33 PM
Mesaj
#
|
ContextuALL |
|
|
|
27 Feb 2005, 09:39 PM
Mesaj
#4
|
|
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
Si burta de unde o iau? Ca de a mea am scapat de cind cu alergatul pentru mutat...
O ciorba le-oi face. De perisoare! Acest topic a fost editat de Planorista: 27 Feb 2005, 09:40 PM |
|
|
27 Feb 2005, 09:41 PM
Mesaj
#5
|
|
Coffee woman Grup: Membri Mesaje: 8.981 Inscris: 7 September 03 Din: Timisoara Forumist Nr.: 721 |
Pai nici burta nu este p-acolo? Ce pusca mea mananca aia, soro?
-------------------- "Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
|
|
|
27 Feb 2005, 09:49 PM
Mesaj
#6
|
|
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
Carne! Aperitiv de carne, supa de carne, sos de carne cu garnitura de carne, torta de carne si compot de carne. In definitia lor carne e aia moale rosie - deci burta nu se pune.
Am omis sa spun ca printre invitati o sa evolueze si mama soacra. Pentru ea gatesc separat - ciorba cu bors, matraguna scazuta cu carne de bovina batrina (ca sa se simta in familie) si compot de momite de porc senil pentru tata socru! |
|
|
27 Feb 2005, 09:50 PM
Mesaj
#7
|
|||
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.123 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Ca aperitive as face un pic de "hors d'oeuvre", adica pe romaneste "soldatei": carnea din supa o lasi sa se raceasca, faci toast sau doar paine alba pe care pui carnea cu cascaval. ardei si muraturi. Sau faci oua umplute, scoti galbenusul si il invarti cu mustar, sare, piper si ulei. Dup-aia il bagi inapoi in albusul taiat in doua, presari foi de patrunjel taiate peste... Daca nu ai carne din supa si (sau) vrei sa o pastrezi pt. salata de boeuf, pui salam sau parizer. Dar sa ai grija sa nu manance oamenii prea multe din alea, ca se satura si nu mananca restul... Sau daca ai chef, faci o salata de vinete si gata. Daca te pricepi, poti sa faci o salata de boeuf, (tot cu carnea si zarzavaturile din supa) Ca felul 1 as face o supa de gaina sau mai bine de vita cu taitei si muuulte zarzavaturi pt. gust. (sa nu uiti de patrunjel sau pastarnac + morcovi, ceapa, un pic de usturoi si telina) Felul 2 e ok, sarmalute... Dup-aia as cumpara un tort Dobos sau as face niste budinca, de vanilie sau cacao de exemplu... Sau o inghetata... Felul 4: Grasa de Cotnari... Pofta buna! Te rog sa nu-mi zici acuma ca-s un scump, ca ma rosesc si intimidez...
Pt. alea e destul de buna paine cu sare sau o mancare excelenta de ciuperci... "Tödlich giftig inseamna mortal" Acest topic a fost editat de Cla: 27 Feb 2005, 10:01 PM -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de cďż˝nd au fost obositii.
|
||
|
|||
27 Feb 2005, 09:54 PM
Mesaj
#8
|
|||
Coffee woman Grup: Membri Mesaje: 8.981 Inscris: 7 September 03 Din: Timisoara Forumist Nr.: 721 |
Pai cumpara un elefant si fa totul din carne. Mai, uite, ideea lui Cla, cu salata de boeuf, e buna. De ouale umplute, nu stiu ce sa zic, ca alea n-au carne. -------------------- "Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
|
||
|
|||
27 Feb 2005, 09:54 PM
Mesaj
#9
|
|
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
Esti scump! De aia o sa astept pina te gasesc in oferta.
Salata de boeuf nu fac ca nu e tipic romaneasca si o fac si astia pe aici numa ca o baga in rulouri de sunca presata. Salata de vinete nu fac ca n-are carne si era sa se intoxice Mutter Soacra de atitea vitamine cind am facut data trecuta. Eu vreau sa gatesc tipic romaneste. Am si ie romaneasca s-o imbrac si am deja servetele rosu galben si albastru - sper ca tot astea sint culorile nationale!!! altfel am dat banii degeaba. |
|
|
27 Feb 2005, 09:58 PM
Mesaj
#10
|
|
Coffee woman Grup: Membri Mesaje: 8.981 Inscris: 7 September 03 Din: Timisoara Forumist Nr.: 721 |
Auzi, stii cum scapi? Spune-le ca romanii sunt vegetarieni prin excelenta si gata, da-o incolo de carne.
-------------------- "Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
|
|
|
27 Feb 2005, 10:01 PM
Mesaj
#11
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 2.024 Inscris: 6 September 04 Din: somewhere over the rainbow... Forumist Nr.: 4.413 |
Ciorba de burta goala, sos de limba, gem de foame...cam asa arata multe mese romanesti in ultimul timp .
Si nefe are dreptate ca multi au devenit vegetarieni ce au incotro?!!! Acest topic a fost editat de flori: 27 Feb 2005, 10:04 PM -------------------- Nu anii din viata mea sint importanti ci viata din anii mei...
|
|
|
27 Feb 2005, 10:06 PM
Mesaj
#12
|
|||
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.123 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Is liber, hai la "Matrimoniale", primesti si carne cata vrei... Poate nici n-ar fi proasta ideea sa te uiti la topicul "Sarmalele reci"... Acest topic a fost editat de Cla: 27 Feb 2005, 10:08 PM -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
||
|
|||
27 Feb 2005, 10:09 PM
Mesaj
#13
|
|||
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
Eu is busy da' o trimit pe mama soacra ca ea e cu carnea in tema. Multumesc. |
||
|
|||
27 Feb 2005, 10:15 PM
Mesaj
#14
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Si eu as zice salata de boeuf, ca ai putea sa o faci cu cel putin o zi inainte si te dezaglomerezi pentru ziua cu pricina.
Altfel, cascaval pane si oua umplute. Ar mai fi simplitatea unei mamaligi cu branza si smantana. De ciorba, o ciorba de fasole uscata cu afumatura (coasta sau ciolan), ce ar fi mai romanesc de-atat? Ciorba de perisoare e o idee buna dar zici ca nu vrei cu bors. Si daca vrei sa platesti polite, o ciorba de potroace - asta se acreste cu zeama de varza si lamaie. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
27 Feb 2005, 10:16 PM
Mesaj
#15
|
|
Coffee woman Grup: Membri Mesaje: 8.981 Inscris: 7 September 03 Din: Timisoara Forumist Nr.: 721 |
Cla, ai pus-o!
Micii mai sunt romanesti neaosi, dar de unde iei pasta de mici? -------------------- "Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
|
|
|
27 Feb 2005, 10:20 PM
Mesaj
#16
|
|||
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
Din congelator! Crezi ca tata a venit la mine cu mina goala? hehehe... mici, pufarini, pufuleti si ciocolata de casa am comandat de la ro! Mersi de idee, mici le fac! Si faza cu mamaliga e buna. Cred ca o sa fac pina la urma sub forma de bufet suedez: mici, mamaliga cu carne (A MUST!) de pui si sos de smintina, sarmalele, ciorba de perisoare cu smintina (scuzati-mi smintineala da's din nord vest extrem). p.s. Micii nu-s chiar asa romanesti cum credem noi, serbo-croatii au cevpcici (cred ca asa se scrie) si tot mici sint Eu de ani de zile imi strofoc neuronii sa gasesc retete exclusiv romanesti si nu tare am noroc... Acest topic a fost editat de Planorista: 27 Feb 2005, 10:22 PM |
||
|
|||
27 Feb 2005, 10:21 PM
Mesaj
#17
|
|||||
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.123 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Si eu is mai pissy ca tine si-i fac o portie de Rumpsteak cu ciuperci... Planoristo, cand am fost anul trecut in Brasov am mancat o tocanita cu mamaliga... WOW!!
Da' de unde... Cevapcici se fac cu oua si ardei, micii cu bicarbonat... Acest topic a fost editat de Cla: 27 Feb 2005, 10:27 PM -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
||||
|
|||||
27 Feb 2005, 10:30 PM
Mesaj
#18
|
|||
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.123 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Cica ai zis ca ai avea barbat...(??) -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
||
|
|||
27 Feb 2005, 10:51 PM
Mesaj
#19
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Planorista, ai cartea de bucate a lui Radu Anton Roman? ca acolo mai sunt ceva retete neaose, pe regiuni.
Neaos de pe vremea dacilor, doar miel la protap poate. Dupa aia ne-au influentat bucataria toti ce au trecut prin tara, care era rascruce de drumuri. Mici si sarmale fac si alte popoare, dar serios si fara sa fiu partinitoare, sarmalele noastre-s cele mai bune. Nici mie nu mi-au placut cele poloneze, prea mari, dulci si mai mult orez decat carne. Si nici nu-s facute cu sos de rosii, cam palide si serbede. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
27 Feb 2005, 11:06 PM
Mesaj
#20
|
|
© Care este Grup: Membri Mesaje: 2.113 Inscris: 4 March 03 Din: Nici o Informatie Forumist Nr.: 17 |
Parerea mea ca ar trebui mutat subectu asta care este in forumul de "Bucatarie" ......Nu de alta, da' unii gen io, Geni, Simon si altii de aceeasi teapa ar putea fi tentati sa abereze pe el ....
|
|
|
28 Feb 2005, 12:13 AM
Mesaj
#21
|
|||
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.123 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Sarmalele vin de la turci, (in Yugoslavia de ex. se numesc sarma), dar ai dreptate, Misti: Cei mai buni mici sunt cei romanesti... Pe cand aveam vreo 15 ani, se vindeau in Timisoara "Maricei in corn", erau doar un pic mai mari decat micii, ca un fel de hot dog, cu mustar... mmmmhhh... Cand ma gandesc acuma la aia, deja salivez pe tastatura... Da' nu-i nimic, o sa fie spalata... Acest topic a fost editat de Cla: 28 Feb 2005, 12:21 AM -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
||
|
|||
28 Feb 2005, 08:15 AM
Mesaj
#22
|
|||
Coffee woman Grup: Membri Mesaje: 8.981 Inscris: 7 September 03 Din: Timisoara Forumist Nr.: 721 |
Pai deja am inceput si noi, inclusiv Planorista. -------------------- "Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
|
||
|
|||
28 Feb 2005, 08:18 AM
Mesaj
#23
|
|
femeia de pe luna Grup: Membri Mesaje: 3.998 Inscris: 22 January 05 Din: LUNA Forumist Nr.: 5.504 |
Scuze de off-topic , apropo de faza cu crezi ca a venit tata cu mana goala ? Mama a venit anul trecut de Craciun cu curcanul si un picior (intreg !) de porc afumat.Daca o prindeau aia la granita aia era.
Asta ca sa vedeti ca nu prea avem ce manca pe aici. Planoristo acu e poate cam tarziu dar data viitoare daca mai trebe sa gatesti asa ceva poate sunt si prin Austria macelarii extra cu preparate romanesti .Pe aici sunt si poti comanda de toate si-ti trimit acasa. Eu am facut anul trecut in tava la cuptor varza murata calita cu niste carnat ( ca acasa ,condimentat cu boia, usturoi nu fara gust , fara culoare cum sunt multi pe aici , carnatii sau oamenii ??) si niste costita si niste cartofi taiati mai mari si o mamaliguta (vezi sa nu fie faina prea marunta ca apoi faci Babybrei) si dupa aia niste vin rosu , a ! si inainte niste tuica de struguri si dupa aia la alegere : musafirii pot sa-si duca mancarea la plimbare sau burta la culcare , care cum poate. -------------------- "Vorbeste doar atunci cand cuvintele tale sunt mai valoroase decat tacerea"
|
|
|
28 Feb 2005, 12:14 PM
Mesaj
#24
|
|
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
Consider ca nu aberam ci ca dezbatem intens toate aspectele legate de haleala romaneasca. Asa ca feel free sa ma inspirati, multam fain.
|
|
|
28 Feb 2005, 12:57 PM
Mesaj
#25
|
|||||
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.123 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Apropos de "aceeasi teapa", v-ati luat inca unu' Si inca una, nefe -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
||||
|
|||||
28 Feb 2005, 01:07 PM
Mesaj
#26
|
|||
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.123 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Ce naiba e de dezbatut la haleala?? Ori mananci, ori nu... "Dezbatem intens cum ne spargem, cu mici sau sarmale. Sau amandoua" Feel free, U 2 -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
||
|
|||
28 Feb 2005, 01:59 PM
Mesaj
#27
|
|||
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
No binie, atunci nu dezbatem nika... hai sa ne stringem miinile intr-o hora muta si sa stam asa... |
||
|
|||
3 Mar 2005, 03:08 AM
Mesaj
#28
|
|
Cla Grup: Membri Mesaje: 16.123 Inscris: 7 May 04 Din: Noris Rock City Forumist Nr.: 3.415 |
Ok scuze, ai dreptate
Hai sa lasam micii si sarmalele de-oparte, de alea stie toata lumea... Oua umplute, crenvursti, snitel si Palatschinken... Alternativ pastrav pastrat pe langa pastrama, crap crapat, iepure de ieri (de camp sau frigider), cerb Cornel (cu coarne rupte) sau Costel (cu coaste rupte), cal calcat, magar macar salamic, creveti de la Crivaia, oaie din ploaie... si ca desert cocos Dobos... Acest topic a fost editat de Cla: 3 Mar 2005, 04:42 AM -------------------- Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
|
|
|
3 Mar 2005, 09:28 AM
Mesaj
#29
|
|||
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
N-am cartea da' o sa vad daca o pot comanda online. Mersi de idee. |
||
|
|||
3 Mar 2005, 09:51 AM
Mesaj
#30
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 1.796 Inscris: 22 August 03 Forumist Nr.: 654 |
Se poate, daca nu ai gasit-o, spune si te ajut.
Cartea se numeste ,,Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", editura Paideia. -------------------- NIHIL SINE DEO! |
|
|
3 Mar 2005, 09:59 AM
Mesaj
#31
|
|
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
Saptamina viitoare se produce chestia. Am decis asa:
- salata de icre pe piine (de ce-i zice salata??? si la aia de vinete... de ce tocmai salata? de ce nu-i zice "unguent pentru piine", de exemplu?) - supa guias (asa-i zice in Nord-Vestul salbatic) - sarmale cu pasat - mamaliguta cu brinza si smintina - cozonac cu mac - prajitura Kati - tuica - palinca - tarie ) |
|
|
3 Mar 2005, 10:08 AM
Mesaj
#32
|
|||
Batranel oPsedat Grup: Membri Mesaje: 2.074 Inscris: 15 January 04 Forumist Nr.: 1.836 |
pai e al dracu de simplu: lasi masa goala, doar cu ceva paharute (foarte mici, ca sa nu se imbete prea tare, da-i dracu, sau sa oboseasca de dus la gura), si neaparat o cutie de scobiori: "bun venit la masa traditionala romaneasca !! ". acuma, daca fac bizonii prea multa galagie, le poti servi orice preparat, indiferent de specific, dar cu servire romaneasca: iti bagi un deget in nas, il scoti cu muci, si il bagi in farfuria de ciorba/supa pe care o aduci la masa; de asemenea, paharele trebuie sa fie patate de grasime, eventual niscai urme de ruj prost sters; o alta caracteristica a mancarurilor romanesti este faptul ca orice ar fi, sint putine (si slabe in carne; mai mult fasole, cartofi, si sare, sare multa, sa ia gustul de stricat / vechi / mucegai); deci orice ar fi, trebuie sa fie putin, prost, si dezgustator servit; daca asezonezi toata chestia asta cu ceva muzica, manele pe cat posibil, date tare, si cu geamul deschis, i-ai cucerit definitiv !! spor la treaba !! acum serios vorbind, ciorba tipic romaneasca (de ardeal, daca tot ti-a dat Misti idei de Radu Roman): calesti 2 cepe mari, taiate solzisori; calesti si carnea (vaca cu pui, 300 gr. carne macra vaca, 3-4 pulpe mari de pui, taiate in doua); tai cubulete 3 morcovi maricei, 2 radacini de pastarnac si patrunjel, o tzelina cat pumnul (tzelina parca nu e in reteta lu radu, da ceva bun nu poate decat sa imbunatateasca gustul, nu?), 4-5 cartofi medii, si pui la fiert in 3 litri de apa; cand s-a fiert treaba aia, adaugi boia dulce (o lingura, sa zicem, dupa gust), inca 1 litru jumate - 2 de apa (deci ma gandesc ca faci totul intr-o marmita, daca vine asa mult popor la tine; in caz contrar, pune mai putina carne si cartofi), si vreo 10 castraveti murati (NU in otet) taiati felii in lung; sare dupa gust; lasi la fiert la foc mic, acoperit cu capac, vreo 3-4 ore; completezi cu apa calda ce scade. acum ma gandesc ca in loc de castravetii aia, poti pune in liniste zeama de varza murata, sau chiar varza murata tocata... mie unu nu imi place sa acresc ciorba cu altceva in afara de bors, asa ca din ce am zis mai sus, eu am omis castravetii, si suplimentar am pus verdeata: leustean, patrunje, marar, si un varf de cimbru. ti-e suficient de romaneasca mancarea asta ? ca felul 2, poti sa o pui de o musaca.. asta cred ca tot romaneasca este.. dar nu bag mana in foc. -------------------- -- de aceea pentru mine muntele - munte, se zice, de aceea pentru mine iarba - iarba, se spune, de aceea pentru mine izvorul - izvoreste, de aceea pentru mine, viata - se traieste --
|
||
|
|||
3 Mar 2005, 10:09 AM
Mesaj
#33
|
|
Batranel oPsedat Grup: Membri Mesaje: 2.074 Inscris: 15 January 04 Forumist Nr.: 1.836 |
hmm.. sarmale cu pasat.. bleah; ai putea sa incerci sarmale in frunze de vitza de vie si esential, in compozitie pui ceva afumatura. stropesti totul cu smantana, si gata...
-------------------- -- de aceea pentru mine muntele - munte, se zice, de aceea pentru mine iarba - iarba, se spune, de aceea pentru mine izvorul - izvoreste, de aceea pentru mine, viata - se traieste --
|
|
|
3 Mar 2005, 10:11 AM
Mesaj
#34
|
|||
Ex-Carmelita Grup: Mesaje: 5.556 Inscris: 17 January 05 Forumist Nr.: 5.466 |
Mersi de idee! Treaba asta o sa ma scuteasca de alte asemenea eforturi in viitor! |
||
|
|||
3 Mar 2005, 10:15 AM
Mesaj
#35
|
|
Batranel oPsedat Grup: Membri Mesaje: 2.074 Inscris: 15 January 04 Forumist Nr.: 1.836 |
cu siguranta !! daca servesti si ciuperci "mortale" , te-ai rezolvat si cu MS !!
-------------------- -- de aceea pentru mine muntele - munte, se zice, de aceea pentru mine iarba - iarba, se spune, de aceea pentru mine izvorul - izvoreste, de aceea pentru mine, viata - se traieste --
|
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 15 November 2024 - 08:02 AM |