HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Informatii SubForum

Acest Subforum este dedicat discutiilor având ca temă principală Politica Externa. Vă invităm să folositi un limbaj decent. Dacă este cazul, contraziceti argumentat idei, nu atacati forumisti. Totodată, vă rugăm să nu citati mesajul imediat precedent, iar, in cazul articolelor din ziare, redati numai paragrafele importante, nu intreg articolul si mentionati sursa. Vă invităm la un dialog care să promoveze Arta de a conversa!

 
Reply to this topicStart new topic
> 9 Mai 2005 - Rusii Sarbatoresc 60 De Ani De La, victoria asupra nazismului !
March
mesaj 2 Apr 2005, 04:05 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



La 9 mai 2005 Russia va sarbatori cu mare tam-tam Ziua Victoriei , adica victoria asupra Germaniei naziste. Presedintele Putin intentioneaza sa-i dea celei de-a 60-a aniversari a victoriei asupra Germaniei naziste o solemnitate cel putin egala celei care a însotit celebrarea celei de-a 60-a aniversari a Debarcarii în Normandia . Astfel ca a trimis invitatii de participare in toate directiile lumii. " Iubitul Conducator" al nord-koreenilor , Kim Jong-il devil.gif , si-a anuntat si el participarea in timp ce presedintii estonian si lituanian, au refuzat invitatia lui Vladimir Putin de a merge la Moscova ( "Sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial a fost însotit de impunerea regimului totalitar sovietic în Estonia", a subliniat presedintele Arnold Ruutel, estimind ca trebuie "sa ramina cu poporul sau în acea zi". Omologul sau lituanian Valdas Adamkus a facut o declaratie similara. )

Trebuie mentionat faptul ca pe 7 mai 1945 generalul german Alfred Jodl , Seful Statului Major German , a semnat predarea neconditionata a armatei germane la Reims(Franta) la Cartierul General al generalului Eisenhower, ceea ce a insemnat sfarsitul oficial al razboiului din Europa . Documentul a intrat in vigoare a doua zi pe 8 mai la miezul noptii. Din cauza diferentei de fus orar sovieticii ( si acum rusii) sarbatoresc Ziua Victoriei pe 9 mai, in timp ce tarile foste aliate sarbatoresc V-Day pe 8 mai .

Acest topic a fost editat de March: 2 Apr 2005, 10:33 PM


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 2 Apr 2005, 04:17 PM
Mesaj #2


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.123
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



Eu zic ca sa le stea-n gat si sa se-mbete mai degraba de ziua mortii lui Stalin devil.gif
Ala nici macar nu merita sa dau un "search" ca sa stiu in ce zi a murit, principalul e "ca a"... 6.gif

Acest topic a fost editat de Cla: 2 Apr 2005, 04:25 PM


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
talusa
mesaj 2 Apr 2005, 05:48 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.427
Inscris: 4 March 03
Forumist Nr.: 15



Tripla de 9 mai


9 mai 1945, 9 mai 1950, 9 mai 1985... O data cu tripla semnificatie. In aceasta zi se sarbatoreste Ziua Victoriei Natiunilor Unite impo­triva Germa­niei hitleriste, res­pectiv sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, marcate de semnarea ac­tului de capi­tulare cu fortele anglo-ame­ricane, la Reims, si cu cele ruse, la Berlin.



Duminica, la Paris, se va desfa­sura un amplu cere­monial militar, cu depuneri de coroane la monumentele ridicate in cinstea eroilor si la cimitirele in care sunt ingropati soldatii cazuti pe front. O ceremonie aparte se va desfasura separat, in seara zilei de 9 mai, prin „reaprinderea flacarii vesnice" de la Monumentul Eroului Necunoscut. Atat la Paris, cat si in marile orase au loc diferite manifestari, in special expozitii de tehnica militara si exercitii demon­strative, prin care se prezinta, intr-un mod cat mai atractiv, cariera militara. In biserici si catedrale se oficiaza slujbe religioase special inchinate acestui eveniment si au loc concerte de muzica de orga. Conco­mitent, fanfarele militare organizeaza specta­cole de muzica militara.

Si in Belgia, la Bruxelles, se depun flori la Mormantul Ostasului Necu­noscut.

Ziua Victoriei este marcata in Portugalia prin organizarea unei cere­monii festive, insa nu de mare anver­gura. In Slovacia, in acest an, ca si in cei trecuti, 9 mai este marcata de cere­monialuri militare.

Cehia acorda si ea o mare atentie aniversarii Zilei Victoriei Natiunilor Unite de la 9 mai, organizand ceremo­nialuri militare cu depuneri de co­roane la monumentele ostasilor care au cazut in luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei. Garda de onoare va into­na atat imnul national, cat si imnurile tarilor ai caror militari s-au jertfit in luptele de pe teritoriul ceh.

In Polonia, Ziua Victoriei este marcata, de catre Guvern, prin simpo­zioane, seminarii, parada militara si depuneri de coroane la Varsovia si in capitalele voievodatelor.

Daca Italia aniverseaza, la 9 mai, Ziua Victoriei doar ocazional, sunt state care o sarbatoresc la alta data decat 9 mai. De pilda, in Olanda, Ziua Victoriei este sarbatorita la 5 mai si este marcata de 13 festivitati populare desfasurate in toate localitatile.

Desi aniversarea Zilei Victoriei in Danemarca se desfasoara pe data de 5 mai, ceremonialul militar nu este de mare amploare.

Ziua Victoriei in Bulgaria este sarbatorita pe 6 mai, o data cu Ziua Armatei si este marcata prin parade militare, depuneri de coroane si... discursuri.

In Grecia, fortele armate elene nu participa si nu organizeaza nici un fel de ceremonial militar sau activitati pentru marcarea Zilei Victoriei. Nici Regatul Unit al Marii Britanii nu acorda o atentie deosebita zilei de 9 mai, intrucat englezii nu considera potrivita sarbatorirea de o maniera festivista a unei victorii. De pilda, in 2005, britanicii nu vor aniversa 200 de ani de la victoria de la Trafalgar, ci vor comemora 200 de ani de la moartea lordului Nelson.

In Spania – care, in timpul celui de Al Doilea Razboi, a fost un stat neutru – se apreciaza ca ziua de 9 mai nu trebuie sarbatorita ca Zi a Victoriei.

In Germania nu se organizeaza manifestari dedicate Zilei Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite si nici in Austria nu se sarbatoreste, oficial, ziua de 9 mai nici prin activitati militare si nici prin manifestari de natura politica.

Dupa 9 mai 1945, cronologic, a urmat 9 mai 1950, cand, la Paris, s-a citit Declaratia Schuman, prin care se puneau bazele a ceea ce avea sa devina Uniunea Europeana.Concretizarea efortului de reconstructie europeana, sprijinit, fi­nan­ciar, de SUA prin Planul Marshall, s-a realizat in paralel cu edificarea structurilor de colaborare politica. Principalii actori ai construc­tiei europene au fost Franta, repre­zentata de Robert Schuman, ministru de externe, si de Jean Monnet, seful Organizatiei Nationale a Planificarii, si Germania, reprezentata de cance­larul sau, Konrad Adenauer. Aceasta initiativa – la care au mai aderat Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg – a dus la semnarea, in 1951, la Paris, a Tratatului Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), Jean Monnet devenind primul presedinte al acestui organism. CECO a constituit prima treapta a ceea ce va deveni, mai tarziu, Uniunea Europeana.

Trei decenii mai tarziu, la summitul de la Milano, din iunie 1985, pe agenda de lucru a UE a figurat si declararea datei de 9 mai drept Ziua Europei, ca un elogiu adus „Declaratiei Schuman" – punctul de plecare al constructiei euro­pene. Cu toate acestea, spre exemplu, in Belgia, aniversarea Zilei Europei are loc ocazional. Nici in Portugalia acestui eveniment nu i s-au dedicat, in trecut, ceremonii speciale. Grecia intentio­neaza, anul acesta, sa sarba­toreasca ziua de 9 mai – Ziua Europei.

In Spania, Ziua Europei se mar­cheaza prin conferinte si simpozioane organizate de ONG-uri. In Polonia, anul acesta, activitatile de marcare a Zilei Europei sunt o continuare a celor de sarbatorire, la 1 mai, a zilei aderarii Poloniei la UE. In Italia, care sarba­toreste ocazional Ziua Europei, de organizarea evenimentului se ocupa, la nivelul fiecarei regiuni sau oras important, primariile si prefec­turile. In acest an, Slovacia se afla intr-o pozitie speciala, datorata aderarii, la 1 mai, la Uniunea Europeana. In acest context, guvernul slovac a aprobat deja o serie ampla de activitati si manifestari ofi­ciale, culturale si populare de sarba­torire a impor­tan­tului eveniment. Ele se vor desfasura pe toata durata cu­prinsa pana la 9 mai, iar in seara zilei de 9 mai, va avea loc un spectacol de gala in sala de concerte Reduta, din Bratislava.

Si asa, Ziua Victoriei devine Ziua Europei.


http://www.presamil.ro/OM/2004/18/pag%2019.htm






--------------------
Cu prostia insasi, pana si zeii lupta in zadar! Schiller

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 2 Apr 2005, 05:48 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
dead-cat
mesaj 2 Apr 2005, 08:01 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.203
Inscris: 6 April 04
Din: On the Rhine
Forumist Nr.: 2.942



QUOTE

Documentul a intrat in vigoare a doua zi pe 8 mai la miezul noptii. Din cauza diferentei de fus orar sovieticii ( si acum rusii) sarbatoresc Ziua Victoriei pe 9 mai, in timp ce tarile foste aliate sarbatoresc V-Day pe 8 mai .

pai la ei si revolutia din "octombrie" era asa...mai incolo biggrin.gif

la ciortu, ca sapt. ailalta tre sa merg la moscova mad.gif


--------------------
Black holes are where God divided by zero.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
talusa
mesaj 3 Apr 2005, 02:38 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.427
Inscris: 4 March 03
Forumist Nr.: 15



QUOTE (Cla @ 2 Apr 2005, 04:17 PM)
Eu zic ca sa le stea-n gat si sa se-mbete mai degraba de ziua mortii lui Stalin devil.gif
Ala nici macar nu merita sa dau un "search" ca sa stiu in ce zi a murit, principalul e "ca a"... 6.gif




IOSIF VISSARIONOVICI DJUGASVILI

1879 - 1953



Dictator absolut al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste din 1929 pana la moartea sa, in 1953, Stalin a facut din tara sa o superputere mondiala, chiar daca a instaurat unul dintre cele mai represive regimuri politice din istorie.
Nascut Iosif Vissarionovici Djugasvili la 21 decembrie 1879 in orasul Gori din Georgia, in Caucaz, Stalin a fost terorizat in copilarie de tatal sau alcoolic, un cizmar saracit. Dupa moartea tatalui, copilul de 11 ani avea sa fie rasfatat de mama sa care il iubea exagerat de mult, visand sa faca din el un preot ortodox. S-a inscris la seminarul teologic din Tiflis la varsta de 14 ani, si atitudinea sa rebela I-a atras porecla de Koba, dupa numele legendarului bandit si rebel georgian. In scurt timp s-a simtit incorsetat de aspra disciplina ce domnea in seminar si sub acuzatia de a fi raspandit idei subversive, a fost exmatriculat din seminar in 1899. Dupa trei ani era membru al sectiunii georgiene a Partidului Social-Democrat si in aceasta calitate calatorea prin Caucaz, facand agitatie printre muncitori si organizand greve. Asemeni contemporanului sau german Adolf Hitler, tanarul “Koba” provenea dintr-un mediu familial sordid si brutal si parea complet lipsit de perspective in tinerete. Spre deosebire de Hitler, ucenicul revolutionar georgian nu avea nici carisma, nici talent oratoric, dar era curajos, necrutator si un stralucit organizator. Limba lui materna era gruzina, o limba foarte diferita de rusa insusita ulterior, pe care a vorbit-o toata viata cu un pronuntat accent gruzin.
In 1903, social-democratii s-au despartit in doua grupuri, factiunea radicala bolsevica (“majoritara”) a lui V.I.Lenin si factiunea mai moderata pe care Lenin o numea mensevica –“minoritari”,desi in realitate ii depasea numeric pe bolsevici.Stalin s-a alaturat radicalilor si s-a format la scoala lui Lenin .In urmatorul deceniu ,din 1903 si pana la exilarea sa in Siberia in 1913, Stalin a actionat pentru cresterea puterii partidului, a organizat celula dupa celula pe intreg intinsul tarii si a finantat activitatea partidului planuind si executand jafuri indraznete. Din acest motiv a fost arestat de cel putin sase ori.(Dar i s-au administrat pedepse destul de blande, iar el a reusit sa scape in repetate randuri, ceea ce nu exclude posibilitatea sa fi fost agent al politie.)In 1912,Lenin l-a promovat in Comitetul Central bolsevic, nucleul partidului.In ciuda firii sale necomunicative si a dificultatilor de exprimare, Stalin a devenit primul editor al ziarului Pravda (“Adevarul”),publicatia oficiala a bolsevicilor. In aceasta perioada a adoptat numele Stalin – “Omul de otel” .
In 1913, Stalin nu a mai dat dovada de abilitatea sa obisnuita de a evita arestarea , astfel ca a luat calea exilului in Siberia. A indurat patru ani plini de privatiuni, reusind sa se intoarca in Rusia abia dupa inlaturarea de la putere a tarului Nicolae al II-lea in martie 1917. In urma esecului primei tentative a bolsevicilor de a accede la putere in vara lui 1917 – si in absenta lui Leon Trotki , care fusese arestat ,si a lui Lenin, care era nevoit sa se ascunda,- Stalin a trecut la reorganizarea partidului, contribuind decisiv la succesul Revolutiei din Octombrie. La intoarcerea lui Lenin din exilul autoimpus, Stalin a primit mai multe posturi de comisar, tot timpul lucrand in tacere pentru a-si consolida puterea. In 1922 a fost numit secretar general al Comitetului Central al partidului, o pozitie extrem de importanta care ii permitea sa controleze aparatul de partid. La moartea lui Lenin, in 1924, Stalin s-a impus ca succesorul ales al liderului comunist si si-a folosit fara scrupule functia de secretar general pentru a-i elimina pe toti cei ce indrazneau sa se opuna.
Se stie ca Lenin dorea ca succesorul lui sa fie Leon Trotki. De fapt in testamentul sau politic, Lenin a afirmat ca Stalin era prea nemilos si ca ar trebui inlaturat din postul de secretar general. Totusi,dupa moartea lui Lenin la inceputul anului 1924 ,Stalin reuseste sa faca pierdut testamentul acestuia.
Stalin si-a manifestat in scurt timp abilitatea de a manipula ideologia pentru a-si asigura suprematia personala. El a inceput printr-o revizuire a idealului leninist cu privire la revolutia comunista mondiala, pledand pentru conceptul de "socialism intr-o singura tara’’. De asemenea, a produs un program economic mult mai moderat decat cel preconizat de grupul ce se aflase in preajma lui Lenin. Mai mult, Stalin se coalizeaza cu Lev Kamenev si Grigori Zinoviev, doi importanti membri ai Biroului Politic, si formeaza o “troica”, sau un triumvirat, insa acestia au pornit o ofensiva impotriva lui Stalin si a politicii lui moderate, dar in 1928 Stalin a intarit aripa dreapta a partidului in opozitie cu stanga si a reusit sa-I inlature de la putere pe conducatorii acestei factiuni. Dupa infrangerea “opozitiei de extrema stanga” (adica Trotki, Kamenev, Zinoviev si adeptii lor), Stalin a adoptat cateva din propunerile importante ale acestora. La scurt timp dupa aceea, s-a intors impotriva liderilor aripii de dreapta ai Partidului Comunist – aliatii de pana atunci – cei condusi de Nikolai Buharin si I-a anihilat si pe ei. La inceputul anilor treizeci, era unic dictator al Uniunii Sovietie.
Stalin isi propunea sa transforme Uniunea Sovietica dintr-o tara eminamente agrara intr-o putere industriala moderna. Pentru a atinge acest obietiv era dispus sa sacrifice vieti omenesti la o scara fara precedent. La sfarsitul anului 1928 a expropriat terenurile fermierilor din clasa de mijloc (kulaci) “deportandu-i” sau omorandu-i pe cei care opuneau rezistenta. Regimul lui Stalin a pus in aplicare o serie de “planuri cincinale” prin care urmau sa fie realizate coletivizarea si industrializarea. Administratia lui a finantat industria exportand cereale si alte produse, in ciuda foametei devastatoare care a bantuit Uniunea Sovietica in 1932. Milioane de oameni care au opus rezistenta au fost executati si mai multe milioane au murit de inanitie. Potrivit unei estimari din 1988 cu privire la numarul victimelor colectivizarii fortate din 1928 –1933, acesta s-a ridicat la 25 de milioane. Pe parcursul primului plan cincinal, opozitia impotriva lui Stalin s-a materializat intr-o rascoala taraneasca pe care dictatorul a inabusit-o fara probleme. Investit cu o putere absoluta, Stalin a initiat o serie de purificari politice incepand cu anul 1934. In momentul in care Congresul al XVII-lea al partidului si-a manifestat sprijinul pentru Serghei Kyrov, un moderat si un potential rival, Stalin a pus la cale asasinarea lui in decembrie 1934.
Ulterior, Stalin a folosit moartea lui Kyrov ca pretext pentru a-i aresta pe cei mai multi dintre oficialii de rang inalt ai partidului sub acuzatia de a fi participat la un complot antirevolutinar.
Din 1936 pana in 1938, el a initiat o serie de procese publice in care oficiali de partid si multi oameni din corpul de ofiteri ai Armatei Rosii au fost invinuiti de crime scandaloase sau acte de tradare. Multi dintre ei au facut marturisiri complete in mari procese publice. In 1938, omul care a condus primele epurari, Henric Iagoda, a fost si el trimis in judecata si executat pe loc, dupa ce si-a recunoscut tradarea. Si succesorul sau, Nikolai Iejov i-a impartasit aceeasi soarta.
Stalin a fost un ucigas de comunisti mult mai eficient decat s-a dovedit vreodata politia tarista. De exemplu in 1939, 98 din cei 139 de membri ai Comitetului Central ales in 1934 fusesera executati, iar 1108 din cei 1966 de delegati la Congresul al XVII-lea arestati. Evident, Stalin urmarea in primul rand sa preintampine instalarea vreunei puteri independente in fruntea tarii. Sub conduerea sefului KGB Lavrenti Beria, politia secreta a arestat, executat, exilat sau intemnitat in inchisori sau lagare de munca pe oricine a indraznit sa formuleze vreo obiectie la adresa conducatorului, aducand astfel populatia la ascultare. In ajunul celui de-al doilea razboi mondial Stalin crease probabil cea mai autoritara dictatura a timpurilor moderne, o structura de guvernare care se insinua in toate aspectele vietii sociale, anihiland libertatile civile. Marea Teroare s-a manifestat in intreaga socetate sovietica, incurajand oamenii sa-si imagineze conspiratii peste tot si sa devina informatori. Oricare ar fi fost scopul initial al acestor epurari, s-a ajuns la un fel de nebunie generalizata, ceva similar vanatorii de vrajitoare din primele secole. In 1939, Stalin a fost nevoit sa puna capat acestor proceduri. Dupa perioada ramasa in istorie sub numele de Marea Teroare, dictatura stalinista a guvernat fara a intimpina cea mai mica rezistenta, desi Stalin poza in continuare drept un modest secretar de partid ce fumeaza pipa.

Printre masurile economice adoptate de Stalin se numara si colectivizarea fortata a agriculturii, o actiune extrem de nepopulara care a starnit nemultumiri in randul taranilor. La inceputul anilor treizeci, din ordinul lui Stalin, milioane de tarani au fost omorati sau lasati sa moara de foame, astfel ca pana la urma colectivizarea s-a generalizat in lumea satelor.
Sosise momentul unui efort conjugat pentru industrializarea tarii. Stalin a declarat ca Uniunea Sovietica se afla cu cel putin 100 de ani in urma vestului capitalist, dar va trebui sa recupereze diferenta in10 ani, altfel va fi zdrobita. Fidel conceptiei marxiste privind eterna lupta dintre socialism si capitalism, el era constient ca U.R.S.S. era inconjurata de inamici. Singura solutie a progresului era considerata a fi planifiarea de stat. Intr-un stat cu un singur partid nimeni nu se incumeta sa contrazica comunicatele guvernamentale care exagerau succesele si mascau greselile sau le puneau pe seama tradatorilor si sabotorilor . Cu toate acestea, rezultatele obtinute nu erau de loc neglijabile. In 10 ani URSS devenise un stat puternic industrializat, o realizare cu atat mai importanta cu cat sovieticii nu aveau in vedere doar perioada imediat urmatoare, ci lucrau pe termen lung. Standardul de viata a ramas insa scazut, deoarece nu se investise in productia de bunuri de larg consum. Toate resursele fusesera folosite pentru a creea infrastructura necesara unui stat industrial- fusesera construite cu sutele fabrici,uzine electrice, baraje, orase industriale, masini si tractoare. Realizarile Uniunii Sovietice erau admirate nu numai de partidele comuniste din alte tari, care urmau modelul politic sovietic, ci si de unii oameni de stiinta, de scriitori si de intelectuali straini. Uniunea Sovietica era privita ca un nou tip de societate iar planificarea era considerata solutia progresului economic si social. Aceste idei erau cu atat mai credibile, deoarece tarile vestice erau devastate de Marea Criza din 1929 si pareau neputincioase in combaterea saraciei si somajului. Admiratorii Uniunii Sovietice tratau cu indiferenta marile probleme ale societatii sovietice, considerandu-le greutati inerente ale inceputului.
In ciuda disfunctionalitatilor inregistrate, programul de industrializare al lui Stalin a fost, pe termen scurt, un succes.
Imensele pierderi materiale suferite in timpul celui de-al doilea razboi mondial n-au impiedicat Uniunea Sovietica sa devina cea de-a doua putere industriala a lumii. Pe termen lung, insa, politica agricola si cea industriala impuse de liderul sovietic au afectat grav economia sovietica.
In momentul in care Adolf Hitler si-a extins dominatia asupra Europei la sfarsitul anilor 1930, Stalin nu avea nici cea mai mica dorinta de a se opune acestei antiteze ideologice la comunism. El a incercat in repetate randuri sa ajunga la o intelegere cu puterile democratice occidentale, dar a fost respins. In aceste conditii s-a orientat chiar spre Hitler, incheind un pact de neagresiune nazist-sovietic la 23 august 1939. Dupa doua saptamani, Hitler invada Polonia dinspre vest, iar dupa alte cateva saptamani, U.R.S.S. a atacat Polonia dinspre est si a ocupat jumatatea ei estica. In acelasi an, U.R.S.S. a amenintat cele trei state baltice independente, Lituania, Estonia si Letonia, cu invazia armata. Toate trei s-au predat fara lupta si in cele din urma au fost anexate la U.R.S.S.. La fel, recurgand la amenintarea cu forta, U.R.S.S. a acaparat o parte din teritoriul Romaniei. Finlanda a refuzat sa se supuna amenintarii; in urma invaziei sovietice a suferit pierderi teritoriale. Adesea s-a invocat scuza ca teritoriul respectiv era necesar pentru apararea impotriva unui atac prin surprindere din partea Germaniei naziste. La 22 iunie 1941, Hitler a incalcat pactul de neagresiune invadand Uniunea Sovietica.
La inceput, rezistenta sovietica a fost slab coordonata, deoarece in urma epurarilor lui Stalin, Armata Rosie pierduse mii de ofiteri superiori. Dupa o scurta perioada de panica si dezorganizare, Stalin a preluat personal comanda Armatei Rosii si a organizat o contraofensiva de o eficienta crescanda. In conditiile amenintarii reprezentate de inaintarea germana, el a actionat rapid pentru transferarea industriilor vitale spre est, in Siberia si Asia Centrala. Stalin si-a pastrat cumpatul si a refuzat sa paraseasca Moscova, desi germanii se apropiau din ce in ce mai mult ; el a ordonat sa se dea foc pamanturilor aflate in calea armatelor germane, pentru a le ingreuna inaintarea. Stalin s-a dovedit a fi un conducator priceput pe timp de razboi, confirmand imaginea de supraerou in ochii publicului sovietic. Pe de alta parte, a reunit poporul sovietic apeland la patriotism si chiar a dizolvat Internationala Comunista si a reabilitat oficial Biserica Ortodoxa. In pofida epurarilor efectuate de el insusi in randurile corpului de ofiteri, Stalin a identificat comandanti de nadejde – chiar straluciti – in maresalii Gheorghi Jukov si Ivan Konev, sprijinindu-I in campaniile extrem de costisitoare, dar in cele din urma victorioase impotriva invadatorilor.
La mijlocul razboiului, Stalin castigase un mare prestigiu ca lider militar, ceea ce I-a conferit o pozitie solida la negocierile purtate cu Aliatii la conferinte de la Teheran, Ialta si Potsdam. La sfarsitul razboiului, multi rusi – si nu numai ei – erau dispusi sa treaca cu vederea grozaviile regimului lui Stalin, in care ajunsesera sa vada un salvator al patriei sale. Dupa terminarea razboiului si invingerea Germaniei, Stalin nu a renuntat la nici unul din teritoriile cucerite.
Dar dupa ce a triumfat aspra lui Hitler, Stalin a instituit rapid un nou regim de teroare si represiune, impunandu-le taranilor taxe uriase si intentand noi procese sub acuzatia de sabotaj si conspiratii. Imediat dupa victoria repurtata in cel de-al doilea razboi mondial, el a extins sfera de influenta sovietica in regiunile invecinate, instaurand regimuri marioneta in statele din Balcani si Europa de Est. In felul acesta, el a creat ceea ce Wilson Churhill a denumit Cortina de Fier ce despartea imperiul comunist de restul lumii si a declansat “razboiul rece” intre tarile aliate cu sovietele si Occident, “razboi” ce avea sa dureze aproape patru decenii. Multi au incerat sa puna “razboiul rece” pe seama liderilor occidentali, insa este cat se poate de clar ca “razboiul rece” a fost determinat de politica expansionista a lui Stalin si de dorinta lui expresa de a propaga sistemul comunist – si puterea sovietica – in intreaga lume. In ianuarie 1953, guvernul sovietic a anuntat arestarea unui grup de doctori sub acuzatia de a fi atentat la viata mai multor demnitari sovietici. O noua serie de epurari staliniste parea iminenta. Dar pe 5 martie 1953, dictatorul de 73 de ani a murit in Kremlin , la Moscova, in urma unui accident vascular. Corpul i-a fost conservat si pus la loc de cinste ; alaturi de acela al lui Lenin, in mausoleul din Piata Rosie. Stalin a fost tiranul cu cel mai mare succes de-a lungul istoriei; la moartea sa a fost plans si omagiat de milioane de cetateni sovietici, ca ,,mare conducator si invatator’’.
In urmatorii ani , reputatia lui Stalin a avut mult de suferit.
Astazi, in general, numele lui este pomenit cu oroare, fiind asociat cu acela al unui tiran.
Viata de familie a lui Stalin nu a fost prea fericita. S-a casatorit in 1904, dar dupa trei ani sotia lui a murit de tuberculoza.
Singurul lor copil, Iacob, a cazut prizonier in timpul razboiului . Germanii I-au propus un schimb, dar Stalin a refuzat, astfel ca Iacob si-a pierdut viata intr-un lagar german. In 1919, Stalin s-a recasatorit. Cea de-a doua sotie a murit in 1932; potrivit versiunii oficiale s-ar fi sinucis, dar circulau zvonuri ca ar fi omorat-o chiar Stalin, sau ar fi pus sa fie asasinata. Din cea de-a doua casatorie au rezultat doi copii. Fiul, ofiter al fortelor aeriene sovietice, a devenit un alcoolic. A murit in 1962. Fiica lui Stalin, Svetlana, a fugit din Uniunea Sovietica, iar in 1967 a ajuns in Statele Unite.
Trasatura cea mai proeminenta a personalitatii lui Stalin a constituit-o cruzimea. Se pare ca nu ar fi manifestat niciodata vreun sentiment de mila. Era o persoana foarte suspicioasa, aproape paranoica. Totusi, a vadit reale calitati :energic, perseverent, istet, cu o inteligenta deosebita.
Ca dictator al Uniunii Sovietica, Stalin a influentat soarta multor oameni vreme de aproximativ un sfert de secol. De fapt, daca inraurirea de ansamblu a unui dictator asupra generatiei proprii ar fi proportionala cu numarul de persoane supravegheate, cu gradul de control asupra indivizilor si cu timpul cat a ramas la putere, probabil ca Stalin ar fi considerat cel mai puternic dictator din istorie. ( Nu se poate spune cu exactitate cati oameni au murit ca urmare a diferitelor lui epurari, dar dupa un calcul estimativ numarul lor ar fi de circa treizeci de milioane.) Prin urmare, nu incape nici o indoiala ca influenta pe termen scurt a lui Stalin a fost imensa. Totusi, ca si in cazul contemporanului sau, Adolf Hitler (cu care este adesea comparat), nu se stie cat de mare va fi inraurirea lui permanenta.
In timpul vietii sale , Stalin a extins granitele Uniunii Sovietice, a creat un sistem de sateliti in Europa de Est si a transformat U.R.S.S. intr-o mare putere, cu influenta in toate zonele globului. Dar in ultimi cativa ani, imperiul clientelar din Europa de Est s-a prabusit, iar Uniunea Sovietica insasi s-a scindat in cincisprezece state independente.
In timpul vietii lui Stalin, U.R.S.S. a fost un urias stat politienesc. Totusi, dupa moartea lui, politia secreta si-a restrans treptat activitatea. Astazi, rusii se bucura de mai multe libertati individuale decat oricand de-a lungul istoriei.
Programul economic al lui Stalin a derivat din ideile lui Marx si Lenin. Dar, in timp ce Marx a trasat jaloanele, iar Lenin a facut munca de pionerat, Stalin a fost cel ce a reusit sa desfiinteze agricultura si industria privata din U.R.S.S. Numai ca aceasta politica s-a dovedit dezastruoasa si in prezent este in curs de abandonare completa.
In ciuda acestor lucruri, importanta globala a lui Stalin este in mare masura subestimata. Iosif Stalin nu a fost un simplu dictator ahtiat dupa putere, care a condus o tara mare timp de 25 de ani. Prin declansarea razboiului rece, el a dominat istoria intregii lumi timp de multi ani dupa moartea sa. Nici un eveniment al istoriei (nici macar al doilea razboi mondial )nu a avut un efect global comparabil cu acela al razboiului rece. Acesta nu a angrenat doar Statele Unite si U.R.S.S. Toate tarile lumii au fost afectate de aspectele diplomatice si economice ale luptei, iar in multe zone ale globului au izbucnit conflicte. Cursa inarmarilor dintre cele doua supraputeri a costat cateva trilioane de dolari. Si, lucrul cel mai grav, multi ani, intrega lume a trait sub amenintarea unui holocaust nuclear, care ar fi putut distruge civilizatia umana.
Razboiul rece a fost infierat peste tot, majoritatea oamenilor militand pentru terminarea lui. Dar Stalin a exercitat, la cateva decenii dupa moartea sa, mai multa influenta asupra lumii decat orice personalitate politica in viata. In privinta lui se confirma pe deplin zicala potrivit careia ,,raul facut de oameni ramane si dupa ei“. Razboiul rece s-a incheiat si, odata cu el si influenta nefasta a lui Stalin. Nu trebuie omis faptul ca o parte din responsabilitatea crimelor lui Stalin ii revine lui Lenin, care l-a precedat si I-a pregatit terenul . Stalin a fost unul din titanii istoriei : un geniu crud care nu va fi dat uitarii multa vreme.

Jurnalul National, 21 martie 2003



--------------------
Cu prostia insasi, pana si zeii lupta in zadar! Schiller

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 16 Apr 2005, 04:31 PM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



La marea parada ruseasca de la 9 mai si-a anuntat participarea si Junichiro Koizumi , prim-ministrul Japoniei ! De mentionat faptul ca, la 60 de ani de la terminarea razboiului, Japonia nu are inca semnat un tratat de pace cu Rusia !

Acest topic a fost editat de March: 16 Apr 2005, 04:35 PM


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 18 Apr 2005, 06:37 PM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



Polonezii "strica" marea aniversare a rusilor ex-sovietici :

Polonia cere Rusiei sa recunoasca crimele de la Katyn


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
talusa
mesaj 20 Apr 2005, 08:08 AM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.427
Inscris: 4 March 03
Forumist Nr.: 15



Amintiri despre război
Cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la sfîrşitul celui de-al doilea război mondial, Muzeul de Istorie va organiza o serie de manifestări culturale. Pe data de 9 mai, va avea loc o expoziţie de medalistică dedicată războiului, veteranilor şi armatelor care au participat la războiul antihitlerist. "Vom organiza şi un simpozion la care vom încerca să aducem cîteva personalităţi din domeniul cercetării istoriei celui de-al doilea război mondial. Trebuie să pregătim spaţiul, vitrinele, toate accesoriile necesare organizării unei expoziţii", ne-a spus directorul Complexului Muzeal Neamţ, Gheorghe Dumitroaia. La debutul sezonului turistic, cele 15 muzee ale Complexului Muzeal Neamţ vor intra într-un program de c*răţenie, reparaţii şi consolidări. "Toate muzeele se confrunta, în momentul de faţă, cu probleme, mai mici sau mai mari. În general ele sînt legate de acoperişuri. De exemplu, montînd o centrală termică la muzeul din Bicaz, am constatat că hornul nu mai este bun, şi trebuie construit unul nou", a mai precizat directorul Gheorghe Dumitroaia. Pentru sfîrşitul sezonului turistic, Muzeul de Istorie pregăteşte deschiderea unei anexe, în clădirea în care a funcţionat Banca Transilvania. Muzeul va găzdui tezaurul artistic străvechi al judeţului Neamţ. "În prima fază, vom expune la parter şi la etajul I, în 5 încăperi, pe circa 250 mp de expoziţie, urmînd ca, după ce chiriaşul va părăsi clădirea, să ne extindem şi la etajul II", a conchis şeful Complexului Muzeal. (Vlad Ciobanu)
EVENIMENTUL


--------------------
Cu prostia insasi, pana si zeii lupta in zadar! Schiller

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 22 Apr 2005, 08:16 PM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



RZECZPOSPOLITA (Polonia)(...) Un alt semn al încercarilor de refacere a influentelor pierdute dupa prabusirea Uniunii Sovietice este scenariul festivitatilor din 9 mai cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la sfirsitul razboiului. Evocind cu pompa victoria contra Germaniei naziste, Moscova face trimitere la zilele sale de putere suprema, a caror evocare constituie si azi un motiv de mindrie pentru multi rusi. În acest context este evocata si persoana lui Stalin - învingatorul lui Hitler si salvatorul patriei. Indiferent daca monumentul lui Stalin în tovarasia lui Roosevelt si Churchill, care este deja gata, va fi instalat în cele din urma la Volgograd (fost Stalingrad), reabilitarea creatorului puterii sovietice a început deja în Rusia. Rusii nu si-au reglat conturile cu trecutul comunist. Elita puterii de la Kremlin este formata si acum din oameni educati în URSS, care nu cunosc si nu înteleg democratia liberala. Invitind la aceeasi festivitate pe dictatorul coreean si pe liderii lumii libere, punindu-l pe satrapul belarus în acelasi rind cu politicienii democrati din Franta, Polonia sau Germania, Moscova isi prezinta pozitia fata de respectarea drepturilor omului. Si arata, în acelas timp, unde isi cauta noii aliati. Participantii occidentali la sarbatoarea din 9 mai trebuie sa gaseasca o modalitate de a-si manifesta pozitia diferita. Atit fata de Iosif Stalin, cit si fata de Kim Jong Il.

Jan Skórzynski



--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 28 Apr 2005, 05:13 PM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



Tarile Baltice se tin tare thumb_yello.gif

Lituania cere Rusiei sa recunoasca ocuparea tarilor baltice dupa cel de-al doilea razboi mondial
Estonia si Lituania au refuzat sa participe la ceremoniile organizate la Moscova cu ocazia zilei victoriei



--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 28 Apr 2005, 05:14 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



Sorry, postare dubla.

Acest topic a fost editat de March: 28 Apr 2005, 05:17 PM


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
talusa
mesaj 28 Apr 2005, 05:35 PM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.427
Inscris: 4 March 03
Forumist Nr.: 15



QUOTE (March @ 28 Apr 2005, 06:13 PM)
Tarile Baltice se tin tare thumb_yello.gif

Lituania cere Rusiei sa recunoasca ocuparea tarilor baltice dupa cel de-al doilea razboi mondial
Estonia si Lituania au refuzat sa participe la ceremoniile organizate la Moscova cu ocazia zilei victoriei

CE SA MAI DISCUTAM DESPRE OLANDEZI? wink.gif

Un penis urias in cinstea victoriei impotriva nazismului

Un monument de razboi din Olanda, care isi poate schimba altitudinea si din care erup flacari, ar putea fi demontat din cauza plangerilor conform carora ar arata precum un penis urias. Monumentul Eliberarii este un obelisc gigantic din cupru care isi mareste sau reduce inaltimea in functie de soare si din care, in timpul sarbatorilor importante, tasnesc flacari. Conform planurilor initiale, monumentul urma sa fie dezvelit in localitatea Wageningen unde, in urma cu 60 de ani, fortele naziste au semnat capitularea in cel de-al doilea razboi mondial. In plina lumina a soarelui, „erectia” monumentului poate atinge o inaltime de 10 metri, iar atunci cand se apropie noaptea, acesta isi reduce dimensiunile pana la sase metri.

Constructia arhitectonica urma sa fie expusa in public in cadrul unei ceremonii oficiale programata pentru luna mai a acestui an, dar acum autoritatile locale sustin ca acesta trebuie ori demontat, ori reproiectat.
ZIARUL DE PRAHOVA


--------------------
Cu prostia insasi, pana si zeii lupta in zadar! Schiller

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 28 Apr 2005, 05:59 PM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



Ar trebui sa trimita o copie ,cu o stea pe cap, cadou rusilor cu ocazia aniversarilor de la Moskova rofl.gif


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
talusa
mesaj 28 Apr 2005, 06:06 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.427
Inscris: 4 March 03
Forumist Nr.: 15



QUOTE (March @ 28 Apr 2005, 06:59 PM)
Ar trebui sa trimita o copie ,cu o stea pe cap, cadou rusilor cu ocazia aniversarilor de la Moskova rofl.gif

Asteapta sa se intoarca tarul Putin din...Israel! wink.gif


--------------------
Cu prostia insasi, pana si zeii lupta in zadar! Schiller

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 14 November 2024 - 08:08 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman