QUOTE(turbo trabant @ 21 Feb 2011, 06:16 PM)
sa fim seriosi, vezi ce se intampla daca iei de bune chestiile astea.
diferenta a existat si inainte de ww2, estul fiind agricol si vestul fiind industrializat (valea ruhrului), cu exceptia berlinului bineinteles. diferenta s-a accentuat dupa ww2 cand esticii au bagat blocuri comuniste iar vesticii si-au reconstruit minutios vechile cladiri pe care bizonul turistice le crede ca sunt de sute de ani (unele sunt dar nu toate). diferente de mentalitate care rezista pana in ziua de azi.
bottom line: astia care sustin ca un bombardament pe un oras este dovada ca esticii erau masacrati sunt de aceeasi teapa cu bizonii care pun botul la decebal si burebista care beau berica sub sfinxul din carpati asteptand momentul cand boborul roman va prelua conducerea planetei.
Nu ai inteles nimic...si nu sunt aici ca sa fac istorie dar fie...
(aia conspirationista).Cand vei reveni la subiect vom putea dezbate.
Unde se subliniaza ca esticii erau masacrati?
Recent la Sofia a fost un mars identic dar legat de alt subiect..comemorarea unui general bulgar apropiat nazismului...si nu au fost violente.La Dresda de ce? Pentru ca a fost o palma de neinteles pentru "Fortele Aliate"...
Fie...asa cum Auschwitz isi comemoreaza clipele asa si Dresda ar trebui sa fie comemorata.
PENTRU “a nu jigni memoria victimelor Holocaustului” – de parca alti oameni care au murit nevinovati ar fi inferiori celor de la Auschwitz .
Dresda numara la inceputul razboiului circa 600.000 locuitori. Oras vechi, cetate medievala cu importante obiective arhitecturale, Dresda fusese desemnat in 1944 centru medical pentru ranitii veniti de pe front, avand totodata statut de oras deschis – fara obiective militare sau strategice.Statutul sau, care il ferea de atacuri, dupa normele dreptului international, ii linistea oarecum si pe numerosii refugiati din est, din calea bolsevicilor, care sosisera in numar mare la oras in ultimele luni. Tot aici se gaseau circa 25.000 de prizonieri aliati, asa incat numarul total al locuitorilor atingea 1.200.000.
Flacarile care mistuiau centrul orasului au putut fi vazute pana la o distanta de 200 kilometri. Din 28.010 de imobile – cat avea Dresda inaintea bombardamentelor din 1945 – au fost distruse circa 95%. Numarul mortilor variaza intre 120.000 si 150.000, aproape toti civili.Au aruncat asupra orasului 650.000 bombe incendiare si 3.000 de proiectile explozive de mare putere. Rezulta asadar ca aliatii au utilizat o bomba la fiecare doi germani.
Pentru ce? Nu se sfarsise insa: in timpul zilei de 14 februarie, 1.350 de aparate americane “Liberator” din US 8th Air Force au reluat asaltul, avand ca tinta de aceasta data coloanele de refugiati care scapasera cu viata… Noaptea de 14-15 februarie a adus un nou calvar pentru civili: bombardierele engleze si vanatorii de noapte au lovit orasul vecin Chemnitz, spre care se indreptasera multi dintre supravietuitorii Dresdei.
Cu doar putin inainte, Dwight Eisenhower – comandantul suprem al fortelor aliate occidentale si viitorul presedinte al SUA – replicase energic, cu privire la problema refugiatilor germani: “sunt satul de ei”.In lumina cuvintelor sale, distrugerea Dresdei a insemnat un avertisment dat populatiei germane:
asteptati-va calaii acasa! Europa de rasarit fusese cedata la Yalta rusilor cu populatie cu tot, iar refugiatii contraveneau acestui acord…
Un tablou al lui Canaletto de dinainte de 1945 iti va raspunde unei stridente nevoi de autoevaluare.