Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Inteligenta Artificiala?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Stiinta si Tehnica
Pagini: 1, 2, 3
fishy
Salut! Anul trecut am vizionat filmul Artificial Intelligence, si cautind site-ul lor am dat peste o entitate artificiala capabila sa poarte o discutie cu oricine. Vedeti aici.
Astept parerile voastre.
carpatic
Nu am vazut filmul, dar dupa ce m-am jucat "de-a discutia" pe site chiar vreau sa il vad.
Programul e bine facut, are o baza de date enorma din care poate formula raspunsuri, dar nici vorba sa treaca testul Turing.
La anumite intrebari "specific umane" imi raspunde de obicei cu:
"What is your purpose in asking that question?", la anumite intrebari care cer imaginatie imi spune cvasi-invariabil:
"That is a good epistemological question".
La probleme in care i se solicita o parere personala imi spune:" I need more time to think" sau "I need more information".
Merita sa il incurci cu propozitii scoase din context, raspunsurile sunt interesante ohyeah.gif .

Oamenii astia au facut o treaba buna, dar raman la convingerea ca pana o masina va trece testul Turing va mai trece ceva timp.
ypsilonalpha
M-am jucat cu "robotzelul" respectiv chiar atunci in momentele cind filmul era promovat (prin 2001 parca); A.I.-ul respectiv poate fi incurcat cu destula usurinta ... mia multe n-am ce sa zic, le-a zis foarte bine carpatic.

P.S. Filmul e bun (nu extraordinar ci doar bun) => se vede ca scenariul e facut de profesionisti. thumb_yello.gif
calfa
Nu am vazut filmul, dar am retinut "tip"-ul.

Inteligenta artificiala e un domeniu cu enorme implicatii asupra viitorului pe termen scurt, indiferent de posibilitatea / imposibilitatea crearii unei entitati inteligente pe un astfel de termen (10-20 ani).

Finantarile cercetarilor in domeniu sunt enorme (in special din partea ... la cine va asteptati ? ... "apararii" ... carui stat ? ... hai ca stiti si voi).
Asteptarile enorme ("ochiul global", "armata perfecta" ... prelungirea vietii - asta ultima, mai mult ca argument, si oricum nu va fi aplicabila decat pentru o minoritate).
Parte din caile urmate ... incredibile.

Calea mea preferata pentru atingerea inteligentei artificiale este cea a calculatoarelor non-deterministe (cuantice), pentru ca ipoteza de la care porneste aceasta cale tehnologica poate deveni o teorie care sa explice "inexplicabilul" si sa includa teoriile religoase, filozofice si mistice ca pe niste cazuri particulare.

Altfel spus, una dintre ipotezele stiintifice care pot sta la baza inteligentei artificiale, daca ar fi validata ca teorie stiintifica (matura) ar putea constitui Marea Unificare a teoriilor stiintifico-tehnologice si a celor mistico-filozofice.

Alte implicatii ale luptei pentru inteligenta artificiala ?

Una amuzanta:

Bill Joy ("inventatorul" editorului "vi") a parasit firma Sun (unde fusese "copilul teribil") pe motiv de ... "cum va deveni Umanitatea o victima (fie facuta sclava, fie complet distrusa) a Tehnologiilor avansate - a robotilor (inteligentei artificiale), ingineriei genetice si miniaturizarii".

Bun, Bill Joy a fost intre timp demonizat (simplu, considerat un paranoic), asa ca nu mai reprezinta un pericol wink.gif

Mai stiti si voi alte legaturi interesante ?

calfa

p.s. Domeniul e prea puternic specializat si prea avansat pentru a face predictii fiabile, dupa parerea mea. Totusi, la cat se investeste in el (cata inteligenta reala ...) ...
Moira
O chestie mi se pare absolut fascinanta legat de inteligentza artificiala. Si anume asemanarea cu modul de functionare al creierului uman. Asa cum educi o masina sa gandeasca, prin retele neurale (nu stiu prea multe detalii, dar studiez), la fel educi si gandirea umana. Comunicarea interumana este bazata pe coduri de limbaj diverse, la fel ca limbajul-cod-masina. Uite deja cata similitudine! N-are rost sa detaliez aici cele 2 concepte, sunt cunoscute.
Retelele neurale si modul lor de "educare" s-ar regasi la om in folosirea mesajelor repetitive, liminale sau subliminale. Interesant, nu?
Mie asa mi se pare, sunt in domeniul medical si cu inteligentza artificiala am luat un contact foarte superficial. Insa asemanarea om-masina, cel putin ca gandire, este o chestie care ar putea ajuta in multe domenii (politica, mass-media, medicina etc). Cel putin pt asta si tot as vrea sa stiu mai multe despre AI. thumb_yello.gif
iuli
QUOTE (Moira @ Jan 7 2004, 10:45 PM)
O chestie mi se pare absolut fascinanta legat de inteligentza artificiala. Si anume asemanarea cu modul de functionare al creierului uman. Asa cum educi o masina sa gandeasca, prin retele neurale (nu stiu prea multe detalii, dar studiez), la fel ...

Eu cred ca similitudinea provine tocmai din cauza ca oamenii au creat programele/computerele, si deci a fost normal sa refoloseasca concepte care le sunt la indemana.

Despre retelele neuronale, chiar discutam acum 5 minute cu un coleg care ruleaza niste simulari folosind asemenea retele, si desi problema este una foarte simpla (clasificarea unor date numerice in diferite categorii) rezultatele sunt complet aiurea. Ma rog, n-are sens sa intram in detalii, insa eu cred ca exista abordari mult mai promitatoare, dar mai putin cunoscute, tocmai datorita lipsei unei corespondente directe cu inteligenta "naturala" (si deci au mai putina priza la public). Nu is io cel mai avizat in domeniul inteligentei artificiale, asa ca nu ma aventurez (mult) mai departe...

Aplicatia de "chat" cu robotelul este bine facuta, mult mai buna decat cea care a aparut prin anii 70 (iar cei care utilizeaza Emacs probabil ca stiu de "psihiatrul" disponibil..). Ideea era destul de simpla, si anume aproape toate raspunsurile erau intrebari compuse din intrebare "umana", prin reamplasarea unor cuvinte, totul bazat pe sintaxa (putea identifica partile de vorbire/propozitie - substantiv, verb, etc.). De altfel, nici acest A.I. nu poate reaspunde la intrebarea "If I have an apple, how many fruits do I have?". Partea de semantica/interpretare lipseste.

In ultima vreme cred ca ambitiile "inteligentei artificiale" sunt mult mai mici, si in loc de crearea "robotului uman", se incearca rezolvarea "inteligent" a diferite probleme din practica pentru care nu exista algoritmi deterministi (cum ar fi diverse probleme de planificare)... Desigur ca nu inseamna ca asta e limita "maxima", dar...
grobber
Uite ceva misto:

Turing Test Page

M-am jucat si eu cu "robotelul" si ma intreb daca face progrese in urma discutiilor pe care le poarta. Ma refer la reguli gramatical si chestii din astea. De exemplu, am intrebat ceva care incepea cu "Are you ..." si mi-a raspuns "I are...". Ma intrebam daca isi poate corecta lipsurile astea in timp, cu ajutorul "experientei" acumulate. Ma indoiesc ca ar putea sa faca asta (in mod eficient, cel putin).

Pe de alta parte, parerea mea este ca principala carateristica a inteligentei este tocmai puterea de adaptare, dinamica si feed-back-ul care ii permite sa evolueze. Cred ca e posibil ca la un moment dat caracteristica asta sa poata fi imitata de o masina.

Sunt totusi tentat sa fiu de acord cu yronick: poate ca omul va fi intotdeauna ... ceva mai mult decat imensa putere de adaptare si de calcul pe care o reprezinta creierul, si poate ca, tocmai din cauza asta, fenomenul inteligentei nu va putea niciodata sa fie duplicat.
bolovan
prima chestie observata de mine a fost ca nu poate avea un schimb de replici mai indelungat pe un anume "subiect". Sau popular zis, schimba subiectul rapid. De fapt, se bazeaza pe ultimele (sau chiar ultima) fraza spusa de catre intrelocutaur. Asta pe linga faptul ca...clasica problema: te doare sufletul?...sa vezi ce-ti raspunde (abureli strict umane). Ma rog, o sa mai curga ceva apa pe dunare pina va fi in stare sa raspunda cit de cit..."uman" la intrebarea asta. Ma rog, mai este ceva (ceva mai mult) de lucru la el blink.gif
Marcus
As dori sa propun spre dezbatere o teorie relativ veche despre inteligenta artificiala si civilizatiile interstelare.
Am vazut ca unii dintre voi ati amintit bine (pe alte threaduri nu imi mai amitesc care din ele) ca lipsa unui contact concret cu alte civilizatii inteligente din Galaxie se datoreaza unor evenimente cel putin bizare ale evolutiei, indelung dezbatute de diferiti teoreticieni. O teorie afirma sinuciderea civilizatiei, pe care pesimistii nu o exclud nici in cazul teranilor (incalzirea climei, razboaiele, etc sunt evenimente din ce in ce mai ingrijoratoare).

Una din aceste teorii insa face referire la inteligenta artificiala. O presupunere, deloc improbabila in ceea ce priveste veridicitatea ei, afirma ca pot exista civilizatii de roboti in Univers ! Acesti roboti reprezinta, printre altele, o amintire trista a civilizatiilor care i-au creat si care au disparut din diferite motive. Acesti "creatori" au fost organisme vii si au fost exterminati din diferite motive (boli, razboaie, etc), dar robotii lor, un miracol al tehnologiei, au devenit autonomi si au continuat sa existe, fiind capabili sa se repare intre ei. Mi se pare cel putin interesant si de ce nu... chiar probabil.
bolovan
Se pare ca mesajul precedent nu are o foarte mare legatura cu topicul.. unsure.gif Dar daca tot discutam offtopic, hai sa va zic o parere...daca exista extraterestrii...dece nu intram in contact cu ei, si daca unele guverne au capturat extraterestrii si chestii de genul asta 43.gif In primul rind, noi avem tehnologii cu care putem cerceta suprafata lunii, a lu' Marte, fara sa fim efectiv acolo, daca extraterestrii ar fi asa de evoluati...ei dece n-ar avea asemenea tehnologii...incit sa nu fie nevoie sa aterizeze pe minunata noastra planeta? biggrin.gif Ma indoiesc ca, daca extraterestrii ne urmaresc, aterizeaza la noi...riscind...daca chiar exista...atunci cu siguranta sintem supravegheati de la distanta...deci, putin probabil sa fi aterizat unul pe aici. Daca au fost asa de inteligenti de au construit roboti cu inteligenta artificiala...sigur au gasit si metode de a "dezerta" de pe propria lor planeta (asta, in concordata cu treptele evolutiei de pe terra, unde avem roboti cu inteligenta elementara - misca, apuca etc, dar pentru asta, putem ateriza pe planetele in apropierea planetei noastre)
grobber
Nu e exclus sa se intample si asta: cand o sa stabilim si noi contactul cu vreo civilizatie (va dati seama ce ar insemna asta?), sa ne dam seama ca nu sunt decat roboti, "ramasite", sau cum vreti sa-i priviti intr-o asemenea situatie. Scenarii din astea triste sa gasesc cu duiumul in literatua SF. Ce e important aici e: va dati seama ce am putea invata de la asemenea roboti?

Cu toate astea, nu cred ca trebuie sa ne preocupe ideea asta (contact intre civilizatii si alte chestii de genul asta) inca.

Mi se pare interesanta ideea asta: oare atunci cand oamenii de stiinta vor realiza potentialul IA vor implementa ceva asemanator co Cele 3 Legi ale Roboticii din literatura lui Asimov? Mi se pare foarte plauzibil. Ce credeti?
E.B.E.
Vezi urmatoarele linkuri, din niste discutii (foarte) vechi, in leg cu eventualele civilizatii ET si tehnologia pe care ar putea-o acestea poseda:

asta si asta

QUOTE
atunci cand oamenii de stiinta vor realiza potentialul IA

Chiar crezi ca oamenii de stiinta nu realizeaza potentialul AI acum, in momentul de fata?
QUOTE
cand o sa stabilim si noi contactul cu vreo civilizatie

Nu crezi ca ar fi trebuit spus daca si cand?

Atentie la entuziasmul ala, s-ar putea sa te duca dincolo de teritoriul ferm al cunostintelor pe care le posezi... No offense intended, just moderation smile.gif

Cat despre cele trei legi ale roboticii ale lui Asimov, este cat se poate de probabil ca versiuni rafinate (si aplicate pe situatiile particulare) ale acestora vor guverna AIurile eventuale avansate ale viitorului (nu prea indepartat).
Marcus
De fapt, un oarecare contact cu alte civilizatii l-am stabilit deja... doar ca ne miscam ca orbii in cerc... ati vazut banuiesc materialele pe discovery, acele fotografii ale navelor spatiale... si nu erau trucaje. Se poate spune ca bajbaim in intuneric...

E.B.E.
Care materiale? Pe bune ca nu am vazut... in vacante ma uit la discovery...

Dar eu nu prea am incredere in discovery... pun mai mult pret pe audienta programelor decat pe soliditatea stiintifica si veridicitatea lucrurilor prezentate. Adica: in multe situatii (si eu am vazut documentare despre ET, paranormal etc) nu se ridica peste nivelul unor popularizari ieftine care urmaresc doar ridicarea ratingului canalului si ca atare a pretului publicitatii pe canalul respectiv.

Asa ca... vreau date solide, nu poze din documentare de pe discovery... sorry da asa sunt eu smile.gif
E.B.E.
Si acum, sa mai fiu si ontopic.

Despre AI.
Dupa cum spunea si calfa intr-un post mai vechi, AIul este un domeniu mult prea dinamic pentru a putea face previziuni fiabile in legatura cu el.

Retelele neuronale sunt una dintre abordari. Principiul e destul de simplu, si porneste (cat de cat) de la structura reala a neuronilor si legaturilor sinaptice din sistemul nervos animal. Similitudinea are insa o raza de aplicabilitate extrem de restransa (adica, caracteristicile NN [neural networks] deductibile din ea se opresc tare repede). Si NN nu sunt neaparat cea mai valida abordare AI. Doar o abordare. Cu plusurile si minusurile ei. S-au obtinut rezultate fenomenale, intr-adevar, si cu destul de mult timp in urma. O NN a fost in stare sa conduca o masina pe autostrada pe o distanta de zeci de mile, la o viteza medie de 70 mph (nu sunt foarte sigur de datele numerice). Dar NN respectiva a trebuit antrenata pe seturi imense de date inainte de a putea face asta, ceea ce, overall, face solutia cam nefezabila. Ca experiment insa, e ok.

Mai exista ceea ce se cheama sistem-expert. Acesta are o baza de cunostinte pe baza careia, si pornind de la un set de date externe, emite judecati asupra anumitor lucruri. Daca baza de cunostinte este suficient de mare, previziunile sunt mai bune decat ale expertilor umani. Un astfel de sistem s-a folosit (nu stiu daca inca se mai foloseste, probabil ca da) cu succes in diagnoza medicala.

O abordare mult mai promitatoare din punctul meu de vedere este cea a inteligentei artificiale bazate pe FOL (First Order Logic). Entitatea artificiala se cheama agent, si contine sau face uz de (esential) un motor de inferenta bazat pe FOL, si o baza de cunostinte (KB Knowledge Base). De aici incep componentele (mai mult sau mai putin) optionale, cum ar fi mecanismul de invatare - adaugarea sau stergerea (intr-o prima aproximatie... de fapt problema e mult mai complexa) de fapte din KB pe baza experientei agentului.

Astfel de agenti exista acum, ruleaza, si sunt destul de destepti, chiar daca rezultatele lor nu sunt chiar atat de spectaculoase. Spre exemplu, google ii foloseste in scanarea permanenta a adreselor de web pentru actualizarea bazelor de date din care se face cautarea. Si, dupa cum se vede, se descurca destul de bine.

Iar asta este doar o prima aplicatie. Agentii inteligenti sunt aplicati cu succes la ora actuala in telefonia mobila cu celule de dimensiuni variabile (nu stiu exact cum se cheama tehnologia). Se cerceteaza intens aplicatiile lor la gestiunea comunicatiilor in retele eterogene, la controlul traficului in arii metropolitane etc.
E.B.E.
Asa... postul dinainte ar fi trebuit intitulat "starea AI in prezent" desi nu stiu cat de prezent e prezentul ala... lucrurile evolueaza cam prea repede ca sa poti pune titluri de genul asta.

Iar acum, poate mai in spiritul topicului decat mesajul anterior.

Despre entitatea artificiala din primul post, nu e deloc inteligenta. Adica, din raspunsurile pe care le-a dat, nu demonstreaza ca e in stare sa invete ceva. Ori invatarea este o caracteristica esentiala in toate definitiile AI acceptate in momentul curent. AI este altceva decat jucaria aia online. Din cate am vazut, s-ar putea la fel de bine sa fie implementata cu if-then-elseuri smile.gif (prietenii stiu de ce). Desi cred ca a fost aleasa vreo solutie mai simpla... eventual cu mecanisme din AI.

Cam ce se poate face in momentul de fata cu AI... O sa ma refer la roboti, nu stiu exact de ce, ca e un exemplu mai la indemana... Un robot poate sa vada cat de cat, adica sa proceseze informatii vizuale si sa extraga date utile din ele. Un robot poate sa aiba niste scopuri (de complexitate mica sau medie... nu s-a ajuns inca in punctul in care ii spui 'du-te si cumpara un borcan de castraveti dar inainte porneste televizorul') pe care le urmareste. Un robot se poate deplasa si isi poate alege calea dintr-un loc in altul intr-un mediu fara un grad prea mare de dinamism... Un robot poate sa auda, destul de bine... De priceput, pana la un punct nu prea indepartat... Poate sa vorbeasca, destul de bine...

Si poate sa faca o multime de chestii micutze dragutze. Dar nu exista posibilitatea ca toate atributele mentionate mai sus sa fie combinate fezabil intr-o singura entitate. Sau macar 60% din ele. Japonezii sunt cred cei mai avansati in chestiile astea (nici tipii de la MIT nu sunt prea in urma...), dar exista inca dificultati importante.

Pe scurt: nu exista inca si nu se poate spune exact cand va exista un robot de genul celor din cartile lui Asimov. Se poate spune cu certitudine (rezonabila) un singur lucru: va exista. Nu neaparat in forma de acolo, dar inteligente redutabile cu capacitati de actiune si rationament comparabile cu cele umane vor exista in cred eu peste un interval de timp de ordinul zecilor de ani (pentru ceva cu adevarat redutabil, poate ca trebuie sa marim limita la 100, 100 si ceva). Mai precis nu pot estima, si nu pot fi nici macar sigur de aceasta estimare.
grobber
Parerea mea e ca nu e suficient sa construim IA din ce in ce mai avansate, bazandu-ne pe aceleasi principii: o baza de date enorma si, eventual, un motor de inferenta (desi nu ma pricep deloc la chestii din astea, pot, parca, sa intuiesc cam ce ar insemna, in linii mari, un motor de inferenta smile.gif).

Cercetari recente in domeniul inteligentei umane si al creierului sugereaza ca exista "ceva" care ne dirijeaza inteligenta, ceva net superior oricarui ansamblu de subsisteme care ar putea fi conceput sau imaginat de oameni. Acest "ceva" deosebeste CALITATIV creierul uman de orice masina pe care o putem noi imagina astazi (si in viitorul apropiat, cred eu).

Cea mai semnificativa idee in legatura cu aceasta "scanteie" este cea conform careia creierul contine anumite structuri suficient de izolate in interiorul carora se pot realiza efecte cuantice! Ceea ce le-a sugerat anumitor oameni de stiinta ideea ca exista legaturi intre inteligenta si cuantica este tocmai capacitatea creierelor noastre de a se comporta ca mai mult decat suma componentelor, ca si cum efectul cuantic de nelocalizare ar fi ceva fundamental in structura creierului.

Prin efect de nelocalizare (din cate imi dau eu seama) se intelege o anumita "colaborare" intre diverse parti ale unui sistem, fara ca aceste parti sa fie in vreun fel legate intre ele (cel putin nu din punctul de vedere al fizicii clasise). Un exemplu il constituie experimantul (numit si paradoxul) Einstein-Podolski-Rosen. In linii mari: o raza de lumina se trece printr-un separator de unda(nu stiu cum functioneaza sau chestii din astea smile.gif), rezultand 2 fotoni. Acestia nu ar trebui sa fie in vreun fel asociati unul cu altul din pdv al fizicii clasice. Cu toate acestea, cand mai tarziu fiecarui foton i se dau 2 variante: sa fie reflectat sau refractat de o suprafata semitransparenta, amandoi se reflecta sau se refracta in acelasi timp! Acest efect e ceva calitativ diferit de tot ceea ce am putea concepe, cu ideile noastre guvernate de fizica clasica.

Unde vreau sa ajung:

Se pune intrebarea: Vom putea vreodata sa dam nastere unui asemenea sistem calitativ superior ansamblului de subsisteme din care este construit, sau suntem condamnati sa construim IA din ce in ce mai performante, fara a avea insa acea "scanteie" care creeaza inteligenta asa cum o vedem peste tot in jurul nostru?

Scuze pentru mesajul enorm..smile.gif
E.B.E.
Iti voi raspunde punctual mai tarziu... poate maine... Cam la tot ce ai scris smile.gif
E.B.E.
QUOTE (grobber)
aceleasi principii: o baza de date enorma si, eventual, un motor de inferenta

Nu am spus baza de date, am spus baza de cunostinte. E cu totul altceva. Cunostintele nu sunt date ordinare, ci date cu semantica. Motorul de inferenta nu este "eventual" ci este obligatoriu. Nu voi intra aici in detalii referitoare la definitia motorului de inferenta. Suficient a se sti ca el este cel care ajuta la procesul similar gandirii de a extrage fapte noi, anterior inexistente si necunoscute, din baza de cunostinte, bazandu-se pe cunostintele prezente initial acolo.

Efectul de delocalizare este o imprastiere de tip cuantic (vezi functia de unda Schrodinger) manifestata in legaturile chimice de tip "pi", in care legatura nu este localizata intre doi atomi, ci este distribuita, legaturii intre doi atomi asociindu-i-se asa numitul "ordin de legare" (sau cel putin asa spune Google smile.gif ) Nu stiu daca la acest efect te refereai tu...

Intr-adevar, felul cum se intampla lucrurile la nivel cuantic sfideaza de multe ori in mod flagrant logica. Paradoxul EPR consta in asa numita "actiune instantanee la distanta", datorata faptului ca, sub influenta principiului nedeterminarii, actiunea asupra unei particule se reflecta instantaneu asupra celeilalte, aflata la o distanta arbitrara. Paradoxul este insa inexistent, deoarece se poate arata ca acest efect nu poate fi utilizat in transmiterea informatiei cu viteze mai mari decat viteza luminii, si asadar relativitatea nu este violata. (as pune un link da n-am chef sa caut prin bookmarkuri...)

QUOTE (grobber)
Vom putea vreodata sa dam nastere unui asemenea sistem calitativ superior ansamblului de subsisteme din care este construit, sau suntem condamnati sa construim IA din ce in ce mai performante, fara a avea insa acea "scanteie" care creeaza inteligenta asa cum o vedem peste tot in jurul nostru?


Aici ar fi mai multe raspunsuri... pe bucati...

1. Pai cam toate sistemele (oricat de triviale) sunt calitativ superioare ansamblului partilor, ca altfel nimeni nu s-ar mai chinui sa asambleze partile, nu? Care ar fi motivul?

2. Simt si eu, intuiesc, ca exista acea "scanteie" de care vorbesti care face inteligenta umana superioara si irepetabila. Simt, dar nu sunt sigur. Probabil ca este asa, s-ar putea insa sa fie si altfel. Efectele cuantice incep sa fie utilizate (cel putin la nivel teoretic) in cadrul asa-numitelor calculatoare cuantice. Pentru mai multe informatii in acest sens contacteaza-l pe calfa, el e mai in masura sa iti raspunda decat mine.

3. AI-urile suficient de performante ar putea sa ajunga la un nivel care sa le permita emularea inteligentei umane intr-un mod acceptabil, fara insa sa dea dovada de creativitate, imaginatie etc. Pentru astfel de lucruri nu exista inca mecanismele teoretice care sa faca posibila orice fel de previziune. Oricum, AI redutabile, specializate intr-un anumit domeniu, vor exista cat de curand, si vor surclasa orice specialist uman in acel domeniu. Cat despre inteligente human-like, mai este de asteptat... parerea mea este ca ar putea fi emulate rezonabil.
grobber
Multumesc pentru lamuriri (lucrezi cumva in domeniu? smile.gif). Nici mie nu mi se pare practic sa ne punem problema emularii inteligentei umane acum, era doar o intrebare. Probabil ca trebuie sa ne multumim cu un test practic al capacitatii AI-ului, ceva de genul testului Turing. In articolul sau "Computing Machinery and Intelligence" (e un link putin mai sus, in topicul asta, de unde se poate download-a articolul) Turing accepta incapacitatea noastra de a spune ceva precis despre constiinta umana, dar nu considera asta o piedica in calea IA.
E.B.E.
O sa treaca multa vreme pana o AI va putea trece testul Turing... Teste "de gen", dar mult mai relaxate, poate mai repede smile.gif

Sigur ca faptul ca nu cunoastem felul in care functioneaza mintea umana nu reprezinta o piedica demolatoare ca sa spun asa in calea dezvoltarii AI. Daca stiinta ar fi stat pana cand fenomenele din natura au fost intelese pana in cele mai mici amanunte inainte de a dezvolta aplicatii pe seama lor, vorba alora de pe Discovery, where on Earth would we be today?. Tot ce se intampla in AI este bazat pe inteligenta de tip uman doar intr-o prima si foarte grosiera aproximare. Probabil si daca am sti cum functioneaza, nu s-ar preta la implementari eficiente. Astfel ca ne multumim sa replicam efectele, cu mecanismele care sunt la indemana. Si obtinem rezultate promitatoare...
yuanescu
QUOTE (fishy @ 4 Dec 2003, 05:14 PM)
cautind site-ul lor am dat peste o entitate artificiala capabila sa poarte o discutie cu oricine. Vedeti aici.
Astept parerile voastre.

cu mine nu s-a putut intzelege ca vorbesc romaneshte .... shi mai scriu shi in limba in care visez .... vorba lui eliade
Ahriman
In cazul aparitiei IA ar fi utile introducerea celor Trei Legi Ale Roboticii formulate de Asimov? ohmy.gif
E.B.E.
blink.gif Ce-i aia "in cazul aparitiei IA"? Nu despre IA povestim pe topicul asta?!? A aparut deja draga! De destul de multa vreme...
Ahriman
IA cum o vad eu este complet independenta si mobila; nu mai depinde de oameni pentru a-si primi resursele;faptul ca un calculator este capabil sa emita niste idei proprii sau ca un robot poate canta sau mai stiu eu ce, asta nu-i decat o palida incercare de a spune ca a aparut IA; crede-ma daca ar fi aparut cu adevarat, am fi stiut-o si simtit-o cu totii.
E.B.E.
Mai draga... Una e AI cum o vezi tu si alta e AI.

AI are mai multe definitii mai mult sau mai putin echivalente, acceptate de catre oamenii care se ocupa de acel domeniu. Dupa acele definitii, AI exista. De obicei cand se vorbeste despre un domeniu se accepta definitiile incetatenite prin practica, caracteristice acelui domeniu. Lucrul asta il fac si expertii in acel domeniu, pentru a se putea intelege cu restul expertilor, cu documentatia, cu restul lumii. Nu vad de ce nu l-ai face si tu.

Cat despre...
QUOTE (God's Enemy)
faptul ca un calculator este capabil sa emita niste idei proprii [...] nu-i decat o palida incercare de a spune ca a aparut IA

Extrem de discutabil. In momentul in care ai replicat creatia... eu nu as spune ca asta e "o palida incercare"... deloc... mie ar incepe sa-mi fie frica...

Bun, acum iti voi accepta terminologia. O sa iti acord flexibilitate tongue.gif ca sa putem discuta.

O AI asa cum o vezi tu (nu stiu cu cata claritate, sper ca suficient de buna), da, va avea nevoie de un mecanism de control asemanator celor trei legi ale lui Asimov - nu neaparat in forma simplista si literara de acolo. In momentul in care scapi de sub control o AI de inteligenta comparabila cu cea umana, e grav - nimeni nu poate sti unde se va opri.
iuli
QUOTE
In momentul in care scapi de sub control o AI de inteligenta comparabila cu cea umana, e grav - nimeni nu poate sti unde se va opri.


N-ar fi rau sa poata fi implementate si la oameni ;-)

Dar in alta ordine de idei, uite un link interesant: http://www.tomshardware.com/game/20040316/index.html E vorba de un concurs cu premiul de 1 milion $ pentru echipa care reuseste sa termine cursa de "vehicule autonome". Adica masini conduse de "roboti", sau mai bine zis "calculatoarae". Faptul ca din cele cateva sute de mile ale cursei, cel mai performant vehicul a parcurs abia 7 si ceva ne spune pe unde sta AI (macar in domeniul asta).
Esu
Greu de spus ? Tie ti se pare greu sau usor de spus unde s-ar oprii omul ? Cand raspunzi la intrebarea asta poti raspunde si unde s-ar opri un AI produs cu si de aceeasi gandire umana ... si pentru ca aschia nu sare departe de trunchi sfarsitul este trist !

Paco : tu insuti esti un robot (aviz amatorilor de cs) , organic dar tot robot esti yikes.gif
side_story
Eu cred ca vom putea vorbi de AI in momentul in care vom avea cel putin un robot la fel de inteligent ca un adolescent... sa zicem....... si care va avea posibilitatea de a invata lucruri noi si de a le "analiza" in "capusorul" lui.
Dar, in ritmul in care se dezvolta tehnologia in ziua de azi, uneori ma intreb cum de nu s-a ajuns deja acolo.
Blakut
E mai complicat decat credem. Intai sa ne intelegem propriul cap si apoi vom putea face altul.

De unde stii ca nu exista roboti deghizati in oameni care traiesc printre noi..??? mad.gif cool.gif tongue.gif
mothman
Consider ca inteligetntza artificiala echivalenta sau superioara cele umane va aparea mai devreme sau mai tarziu. Argumente ar fi destule. Nu sunt specialist sa va pot da detalii, dar tehnologii care fac acest lcuru posibil exista deja, chiar daca sunt intr-o faza incipienta. Nanotehnologia pe de-o parte, care reprezinta in linii mari crearea de mecanisme la scara microscopica. Pe urma, exista inginerie genetica. Cu ajutorul careia intelegem limbajul in care am fost programati, codurile in care sunt inscriptionate toate datele referitoare la materia noastra organica. Iar nu in ultimul rand, exista deja robotica si cercetare in domeniul AI care se desfasoara in prezent. Exista destule laboratoare care incearca sa reproduca creierul uman..sa inteleaga ce si cum cu privire la functiile sale. Mai devreme sau mai tarziu se va reusi construirea unui creier care sa fie echivalentul celui uman...problema se pune acum daca ar trebui sa mergem mai departe sau nu? Exista voci care afirma faptul ca s-ar putea sa devenim o specie pe cale de disparitie daca ne jucam cu astfel de lucruri. Unul dintre cei care afirma aceste lucruri este culmea chiar cineva care se ocupa cu cosntruirea acestor creiere artificiale. Hugo de Garis, pe numele sau un fizician visator, care in prezent a pus bazele unui nou camp de cercetare, numit "evolveable hardware", care reprezinta un fel de darwinism electronic, a scris prin 2001 o carte, intitulata "The Artilect War". Carte in care vorbeste despre un eventual conflict intre doua categorii de oameni, pe de-o parte "terranii" - care sunt cei ce se opun cu totul si cu totul creari acestor masini extreme, nevrand sa-si asume riscul, si "cosmitii" cai care fac tot posibilul ca aceste masinarii sa prinda viatza. Hugo de Garis, in cartea sa argumenteaza mai bine ca nimeni altul, de ce acest "Artilect" - cum il numeste el (intelect artificial) va putea fi construit negresit. Acesti artilecti, spune el, vor putea fi cu mult pste niveul nostru din doate pdvd. Vor putea fi atat de evoluati incat ar putea ajunge sa ne considere o molima si deci, sa ne extermine. Viitorul, spune de Garis, nu este tocmai roz...conflictul intre aceste doua ideologii, cea terrana si cea cosmita va fi unul la scara planetara si s-ar putea solda cu mai multe victime decat in toate razboaiele secolului al XX-lea la un loc. Si, ca si cum asta n-ar fi de ajuns, ne-ar putea paste dupa asta si conflictul cu aceste masini.
Poate parte SF, dar asa cum este totul prezentat in cartea acea, parte f real...Tipul nu este un profet, si poate nu tot ce-a scris el se va adeverii, poate nu se va adeverii mai nimik, desi io tind sa cred ca are dreptate in multe privintze. Un lucru e clar, el vrea, pe langa faptul ca doreste crearea uei astfel de entitati, sa traga si un semnal de alarma, pentru ca lumea sa fie pregatita pentru ce va urma.

Dupa noi potopul smile.gif
Kyklos
Nu te ajuta la nimic aceasta inteligenta artificiala deoarce nu mai ai trairi , sentimente ,ganduri esti un biorobot care-si face datoria impusa de cineva .
mothman
Hehe, nu s-a mai scris de mult pe topicul asta. Ce am scris mai sus e primul meu mesaj pe acest forum. Se vede ca eram marcat de cartea respectiva, pe care abia o terminasem. In alta ordine de idei, nu prea inteleg ce vrei sa spui, Plutarh. Poti detalia putin, please ?
exergy33
mothman

Am gasit pe web niste eseuri scrise de Hugo de Garis pe care la ora actuala incerc sa le "digerez".
Multe dintre ideile lui nu sint tocmai "ortodoxe" , si citeva dintre ele mi se par chiar deplasate.
Voi reveni pe aceasta tema...acum trebuie sa ma ocup de alte probleme...cotidiene.

http://www.automatesintelligents.com/labo/...ep/starlab.html
(in limba franceza cool.gif )

exergy33
Kyklos
mothman inteligenta artficiala are si un computer . Inteligenta artificiala e ca un casetofon in care pui banda si spune tot ce e pe caseta , inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.
Edward Scissorhands
QUOTE (Plutarh @ 17 Dec 2005, 07:20 PM)
Nu te ajuta la nimic aceasta inteligenta artificiala deoarce nu mai ai trairi , sentimente ,ganduri esti un biorobot care-si face datoria impusa de cineva .

Ba te-ajuta pt. ca o mare parte din eficientza (inca scazuta) a omului este data tocmai de ce ai enumerat tu: "trairi, sentimente".
In lupta umanitatii pt. progres tocmai trairile au intunecat pe moment mintile, fie ca e vorba despre dragoste, orgoliu, invidie, gelozie sau ura, produsul acestora nu a facut decat sa tina in loc omenirea si nu numai sa o tina in loc ci sa o dea si inapoi. Ganditi-va numai cate razboaie s-au purtat din cauza "trairilor" unor indivizi. Ganditi-va cati oameni s-au sinucis din cauza diferitelor suferintze (daca in anul 1594 cand piesa lui Shakespeare a fost jucata pt. prima oara, Romeo si Julieta au fost considerati martiri ai iubirii, in secolul XXI ei apar in mintile multor oameni ca niste copii naivi care nu stiau ca dragostea nu dureaza la nesfarshit sau ca "are balta pesti").
Ganditi-va cat rau umanitatii au facut "trairile" oamenilor care s-au urat intre ei din cauza genelor "nefinisate" pe care le purtam.

De aceea sustin ca o inteligentza pura, fara idei preconcepute, fara influentze sentimentale, o inteligentza care nu intra in "ceatza" atunci cand "s-a certat cu sotia" sau "bunica din partea mamei a murit", o inteligentza care are ca motto, celebrul: CAUZA -> EFECT ar putea accelera ritmul progresului si ar reduce la 0 cuvantul "suferintza". Randamentul ar creste simtitor.

Probabil ca exista si un revers al medaliei iar scenariul unei lumi conduse de A.I ar arata ca in "Terminator" insa momentan, incepand de la tehnologizarea la maxim a zborului aeronavelor si terminand cu nanotehnologia care ar putea avea o sumedenie de aplicatii in medicina si alte domenii utile omului, prima imagine pe care A.I-ul ne-o arata este una luminoasa.

QUOTE

Inteligenta artificiala e ca un casetofon in care pui banda si spune tot ce e pe caseta , inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.


Si o inteligenta artificiala ar putea capata "experientza de viata" acumuland tot timpul "informatie rece" despre diferite procese care au loc in jurul nostru, despre fluxul dupa care functioneaza atat microsistemul cat si macrosistemul din care facem parte.
Cat despre asemuirea casetofonului cu "A.I"-ul eu zic ca e un pic deplasata. Casetofonul are o plaja foarte ingusta de instructiuni in timp ce A.I-ul va avea in primul rand....inteligentza smile.gif
ypsilonalpha
QUOTE (Plutarh @ 18 Dec 2005, 12:10 PM)
mothman inteligenta artficiala are si un computer . Inteligenta artificiala e ca un casetofon in care pui banda si spune tot ce e pe caseta , inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.

Dimpotrivă, o adevărată inteligenţă artificialī poate fi făcută să īnveţe din propria "experienţă de viaţă". Poate să īnveţe să recunoască scrisul unei persoane sau o pagină de text scanată (character recognition) , să deosebească feţele diverselor persoane din fotografii, să se adapteze la vorbirea unei anume persoane (speech recognition) etc.

Exemplul care mi se pare cel mai la īndemīnă: dacă īn Windows XP te duci īn Start -> Settings -> Control Panel -> Speech şi apeşi butonul Train Profile, poţi deschide o sesiune de training īn care calculatorul īnvaţă să-ţi recunoască vocea pentru a putea converti ulterior īn text (sau chiar īn comenzi date calculatorului) ceea ce rosteşti tu īn microfon.

Şi Windowsul (care e mult mai mult decīt o simplă bandă de casetofon) e īncă departe de ceea ce s-ar putea numi A.I. smile.gif
mothman
QUOTE (exergy33)
Multe dintre ideile lui nu sint tocmai "ortodoxe" , si citeva dintre ele mi se par chiar deplasate.


Omu' e destul de controversat, asta e clar. Oricum, chiar daca nu are dreptate in toate privintele, unele semnale de alarma pe care le trage mi se par chiar justificate, si nu sunt doar conceptile lui, tot mai multi ganditori din domeniul asta impartasesc intr-o masura mai mare sau mai mica viziunile lui.

QUOTE (Plutarh)
inteligenta artficiala are si un computer mothman


Corect, numai ca ar trebui facuta distinctie intre ceea ce se cheama strong AI si Weak AI. Cand ma refer la inteligenta artificiala serioasa am in vederea primul caz, nu orice prajitor de paine care functioneaza pe baza unui principiu cibernetic. Nici Strong AI -ul nu este in prezent prea gozav, dar cu toata tehnologia asta care progreseaza pe zi ce trece, nu vad ce ne-ar impiedica sa-l perfectionam. Uita-te la evolutia calculatoarelor din ultimul deceniu, de exemplu.

QUOTE (Plutarh)
inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.


Inteligenta oamenilor difera sub multe aspecte, asta e clar. Iar treaba cu experienta, nu mi se pare deloc convingatoare. Si un sistem bazat pe A.I. va putea fi programat sa invete, sa aibe curiozitatea aceea care deocamdata ne caracterizeaza doar pe noi.

QUOTE (Edward Scissorhands)
Ba te-ajuta pt. ca o mare parte din eficientza (inca scazuta) a omului este data tocmai de ce ai enumerat tu: "trairi, sentimente.


Aici e mai complicata treaba. Intr-un fel, ai dreptate. Pe de alta parte, afectivitatea e unul din factorii esentiali ai speciei noastre si nu numai, fara de care nu stiu daca am mai "functiona" cum trebuie. Afectivitatea, de exemplu, e responsabila pentru dinamizarea noastra, pentru invatare. Afectivitatea coloreaza intr-un fel psihicul uman si ii da energia nacesara in vederea mobilizarii. Se zice ca da n-am avea acest mecanism psihic , n-a supravietui. Sistemul, in mare parte, functioneaza pe baza polaritatii placere - neplacere, adica rasplata si pedeapsa. E, in felul asta, e ca si cum am fi inzestrati cu o autoritate care ne ideamna sa alegem lucrurile care sunt bune pentru noi, si sa le evitam pe cele ce ne aduc rau.

Cam in asta consta si supravietuirea si invatarea, motivatia fiind si ea strans legata de acest sistem. Din punct de vedere filogenetic, structurile encefalice responsabile cu afectivitatea (sistemul limbic, in mare parte) sunt mai vechi decat cele responsabile cu cognitia (scoarta cerebrala - neocortexul), asa ca se gasesc si la animalele mai putin evoluate decat noi si, dupa cum vedem, ele sunt adaptate la mediu destul de bine. Acestea fiind spuse, ar putea fi o conditie esentiala sa inzestram un sistem AI cu tonalizator afectiv, cum a fost numit sistemul in cauza, daca chiar vrem sa invete.
Edward Scissorhands
QUOTE (mothman @ 18 Dec 2005, 03:04 PM)
Pe de alta parte, afectivitatea e unul din factorii esentiali ai speciei noastre si nu numai, fara de care nu stiu daca am mai "functiona" cum trebuie. Afectivitatea, de exemplu, e responsabila pentru dinamizarea noastra, pentru invatare.

Nu ai de unde sa cunosti care ar fi randamentul "omului fara trairi" (ce spuneam eu mai sus sunt pure supozitii). Nu poti spune ca fara "afectivitate" nu am mai functiona cum trebuie. Gandeste-te cati mari oameni ai istoriei, filozofi, fizicieni, etc au dat nastere unor inovatii care au ajutat mult umanitatea. Asta doar pt. ca au lasat "trairile" pe planul secund si au ridicat ratiunea si inteligentza pe primul loc in randul principiilor dupa care s-au ghidat. Nu inseamna totushi ca nu au simtzit, insa in munca lor nu au intervenit trairile ci doar o urma din ceea ce tu numesti polaritate placere - neplacere tradusa prin satisfactia reushitei dar care ar fi fost rezultatele lor daca ar fost supusi unei simple CAUZE (reprezentata chiar si de o comanda) spre a realiza un EFECT. (am ajunge probabil la un sistem binar biggrin.gif )

QUOTE
Afectivitatea coloreaza intr-un fel psihicul uman si ii da energia nacesara in vederea mobilizarii.


Nu cred ca totul se reduce la afectivitate, sunt o multitudine de factori care transforma "energia". Intrebarea e daca ar putea fi eliminati cei care fac inteligentza sa devina slaba sau....vulnerabila.

QUOTE

ar putea fi o conditie esentiala sa inzestram un sistem AI cu tonalizator afectiv, cum a fost numit sistemul in cauza, daca chiar vrem sa invete.


Pai ala nu ar mai fi AI. Ar fi o simpla inteligentza ceva mai preformanta decat cea umana dar supusa "bolilor" (nascatoare de erori) care afecteaza si inteligentza umana.
Blakut
Trairile si sentimentele sunt lucrurile care ne fac oameni. Gandirea pura nu ar rezista in noi fara sentimente: oamenii ar innebuni. Oamenii cu un IQ foarte ridicat, dar cu EQ scazut, care nu stiu sa-si gestioneze sau nu au sentimente, sunt niste handicapati, incapabili sa evolueze si sa se descurce in societate si in viata.
mothman
QUOTE (Edward Scissorhands)
QUOTE (mothman)
Pe de alta parte, afectivitatea e unul din factorii esentiali ai speciei noastre si nu numai, fara de care nu stiu daca am mai "functiona" cum trebuie. Afectivitatea, de exemplu, e responsabila pentru dinamizarea noastra, pentru invatare.

Nu ai de unde sa cunosti care ar fi randamentul "omului fara trairi" (ce spuneam eu mai sus sunt pure supozitii). Nu poti spune ca fara "afectivitate" nu am mai functiona cum trebuie.


Greu de imginat ce inseamna un om fara nici macar o urma de afectivitate, de emotionalitate, care s-ar parea ca sunt implicate pe langa dimanizare, invatare, conservare, si in comunicare. Desigur, ne putem gandi ca daca cognitia capata niste valori foarte mari, ar putea sa inlocuiasca toate cele mai sus mentionate, dar chiar si asa, care ar mai fi farmecul fiintei umane ? Totusi, daca antropogeneza nu s-a incheiat si omul inca evolueaza, n-ar fi oare posibil ca vechile structuri sa fie din ce in ce mai inhibate pana la o atrofiere, astfel incat sa devenim niste fiinte cu o scoarta cerebrala impresionanta si cu capacitati cognitive sclipitoare, dar reci ca gheata ? Da las', ca nu mai apucam noi vremurile alea.

QUOTE (Edward Scissorhands)
Gandeste-te cati mari oameni ai istoriei, filozofi, fizicieni, etc au dat nastere unor inovatii care au ajutat mult umanitatea.


Da, dar oamenii astia au avut drept imbold tocmai acea pasiune pentru descoperiri, pentru inventii, care se incadreaza foarte bine in sfera proceselor afective si cred eu ca reprezinta mai mult decat o urma din polaritatea respectiva. O activitate umana, de orice fel, aproape ca nu are sens in afara polaritatii placere - neplacere. Fara un mecanism de rasplata nu mai suntem motivati de prea multe lucruri. Sigur, ramane tensiunea, care e data de "drive"-ul aparut si care se cere diminuata, dar diminuarea tensiunii traita cu placere (rasplata) nu numai detensionare, are un rol important, si oricum, treaba cu tensiunea e valabila in general pentru nevoile elementare, biologice.

QUOTE (Edward Scissorhands)
Intrebarea e daca ar putea fi eliminati cei care fac inteligentza sa devina slaba sau....vulnerabila.


Exista cazuri in care afectivitatea perturba si distorsioneaza destul de mult cognitia, dar astia suntem si nu situ daca putem face prea multe in privinta asta si poate ca nici n-ar trebui. Exemplul tipic este cel al proaspatului indragostit, care-si va vedea cu alti ochii iubita fata de cum ar fi vazut-o daca n-ar fi simtit nimic pentru ea. E, orbirea asta are si ea rolul ei, in sensul ca "orice sac trebuie sa-si gaseasca petecul", in felul asta trecunadu-se cu vederea eventualele defecte, in special fizice, mai mult sau mai putin evidente. S-ar parea ca exista un aspect teleologic la tot ce ne-a dat natura. Bineinteles, asta inseamna ca suntem perfecti si ca, cu ajutorul tehnologiei, nu mai putem face unele retusuri. Faptul ca exista o patologie, e dovada cea mai evidenta ca noi avem puncte slabe, in care cedam, asa cum si o masina are unele piese ce cedeaza mai des decat altele.

QUOTE (Edward Scissorhands)
QUOTE (mothman)
ar putea fi o conditie esentiala sa inzestram un sistem AI cu tonalizator afectiv, cum a fost numit sistemul in cauza, daca chiar vrem sa invete.

Pai ala nu ar mai fi AI. Ar fi o simpla inteligentza ceva mai preformanta decat cea umana dar supusa "bolilor" (nascatoare de erori) care afecteaza si inteligentza umana.


AI-ul nu e musai sa insemne doar cognitie. Poate avea si mecanisme afective, doar ca se pun probleme de ordin etic daca ar trebui sa construim sau nu o masina care sa perceapa durerea. Daca vrem doar sa gandeasca, poate ar fi mai bine sa nu dispuna de mecanisme de genul asta si sa se rezume doar la gandire, dar daca vrem sa interectioneze cu noi, sa se integreze in societate, e aproape musai s-o echipam si cu asa ceva.
exergy33
mothman

Am reusit sa citesc The Artilect War si sa ma familiarizez cu ideile expuse de Hugo de Garris .

In unul din posturile anterioare ai spus :
QUOTE
Acesti artilecti, spune el, vor putea fi cu mult pste niveul nostru din doate pdvd. Vor putea fi atat de evoluati incat ar putea ajunge sa ne considere o molima si deci, sa ne extermine. Viitorul, spune de Garis, nu este tocmai roz...conflictul intre aceste doua ideologii, cea terrana si cea cosmita va fi unul la scara planetara si s-ar putea solda cu mai multe victime decat in toate razboaiele secolului al XX-lea la un loc.


Totusi Garis avanseaza si o alta ipoteza : nanotii (nanots) sau robotii la scara nano(metrica) , adica inginerie la scara moleculara devil.gif.

QUOTE
Consider some of the more fantastic things we could do with a fully-fledged nanotech. Imagine tiny robots sent into the blood stream of human beings, which are programmed to detect cancer cells. They would travel throughout the body, detect the cancerous cells, kill them, and then self-destruct or be flushed out over time. A similar story could hold for "immortality generating" robots, which could repair aged cells and restore them to a state like those of young children. With a regular dose of such "fountain of youth" robots, people could become immortal.

Each of the cells in our bodies contains a DNA program which explicitly or implicitly causes the cell containing it to die. This DNA program takes the form of a molecular structure that can be reprogrammed by a molecular scale robot, a nano device. Hence nanotech offers humanity the prospect of immortality. If that happens, we will need a new politics to decide who lives forever, who dies, and who reproduces.

Another favorite nanotech idea is to have one's head or one's whole body frozen soon after death on the assumption that in a century or so, it will be technologically possible to restore the damage to the dead brain and make it come alive again. Nanomachines, the theory goes, would be able to enter the dead tissues and repair them.

There are already hundreds of people who have paid for their bodies or brains to be frozen for an indefinite period. They establish a monetary fund whose interest pays the cost of the apparatus and materials to keep the body frozen.


exergy33


Spirit
QUOTE (mothman)
Greu de imginat ce inseamna un om fara nici macar o urma de afectivitate, de emotionalitate, care s-ar parea ca sunt implicate pe langa dimanizare, invatare, conservare, si in comunicare. Desigur, ne putem gandi ca daca cognitia capata niste valori foarte mari, ar putea sa inlocuiasca toate cele mai sus mentionate, dar chiar si asa, care ar mai fi farmecul fiintei umane ?


Nu ar mai fi. Am fi probabil masini in toata regula. Biologice sau mecanice, depinde cum ar evolua lucrurile.

QUOTE (mothman)
Daca vrem doar sa gandeasca, poate ar fi mai bine sa nu dispuna de mecanisme de genul asta si sa se rezume doar la gandire, dar daca vrem sa interectioneze cu noi, sa se integreze in societate, e aproape musai s-o echipam si cu asa ceva.


Posibil, dar cred ca in acest caz, mecanismele de afectivitate ar fi destul de mult impinse la nivelul suprafatei, fara ca starile sa fie 'simtite' cu adevarat.
mothman
QUOTE (exergy33)
Am reusit sa citesc The Artilect War si sa ma familiarizez cu ideile expuse de Hugo de Garris


Presupun ca ai citit versiunea scurta, daca nu ma insel, singura ce se mai gaseste acum pe net. Cealalta nu stiu daca mai exista, intrucat domnu de Garis si-a publicat cartea anul asta. Daca doresti tot textul, se poate rezolva printr-un pm.

QUOTE (exergy33)
Totusi Garis avanseaza si o alta ipoteza : nanotii (nanots) sau robotii la scara nano(metrica) , adica inginerie la scara moleculara


Ipoteza nanobotilor mai este avansata si de alti futurologi, printre care "guru tehnologiei" Ray Kurzweil. Sunt ipoteze interesante, demne de luat in seama, dat fiind faptul ca tehnologia se dezvolta intr-un ritm incredibil. Nanotehnologia s-ar putea sa faca realizabile multe din visele omenirii. Ramane doar sa speram ca vom apuca si noi vremurile astea, daca ele chiar vor veni. Eu sunt al naibii de nerabdator sa vad ce ne rezerva viitorul, sa vad in ce masura se indeplinesc predictiile facute de futurologii momentului.

QUOTE (Spirit)
Nu ar mai fi. Am fi probabil masini in toata regula. Biologice sau mecanice, depinde cum ar evolua lucrurile.


E interesant de vazut aspectele esentiale ce definesc natura umana. Daca ne aventuram putin si ne lepadam de sabloane, s-ar putea sa vedem adevaratul om, acela despuiat de tot misticismul ce-a tot planat in jurul sau de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, s-ar putea sa fim pusi in situatia de a accepta ca suntem pana la urma niste animale, ceva mai evoluate, ba mai mult, ca suntem niste masini extraordinar de complexe, slefuite de natura sau, de ce nu, proiectate. Poate ca a venit vremea sa imbratisam masina din noi, cu bunele si relele ei.
axel
QUOTE (mothman @ 19 Dec 2005, 03:28 PM)
AI-ul nu e musai sa insemne doar cognitie.

Una din clasificarile sistemelor care poseda inteligenta artificiala:
- sisteme care gandesc rational
- sisteme care gandesc ca oamenii
- sisteme care actioneaza/se manifesta/interactioneaza natural
- sisteme care actioneaza ca oamenii

QUOTE
Poate avea si mecanisme afective, doar ca se pun probleme de ordin etic daca ar trebui sa construim sau nu o masina care sa perceapa durerea.

Ma intreb daca mecanismele afective se incadreaza la inteligenta artificiala.
exergy33
mothman
QUOTE
Presupun ca ai citit versiunea scurta, daca nu ma insel, singura ce se mai gaseste acum pe net.


Intr-adevar numai aceasta versiune am reusit sa o gasesc pe net. cool.gif
In paralel am mai citit si niste interviuri date de Garis , interviuri ale lui Kurzweil , parerile unor profesori universitari in legatura cu acesti ginditori de sorginte noua cit si parerea specialistilor "traditionalisti " cu privire la o iminenta fuziune om-masina !

Dupa cit se pare mai toti dintre ei (inovatori cit si traditionalisti ) o considera iminenta ! devil.gif

QUOTE
Ipoteza nanobotilor mai este avansata si de alti futurologi


Vezi ce spunea Garis :
QUOTE
Hence nanotech offers humanity the prospect of immortality. If that happens, we will need a new politics to decide who lives forever, who dies, and who reproduces.


Eu asa am interpretat spusele lui :
-cei ce vor avea tehnologia sau banii sa o cumpere si sa o implementeze se vor perpetua fara probleme (ca individ , rasa sau natiune) .
Ceilalti vor fi sortiti mortii biologice , ca si pina acum.
Scenariul poate fi si mai trist...adica cei care vor avea nanoroboti ii vor putea folosi pe acestia pentru a extermina pe cei indizerabili (cei cu handicap , rase sau popoare in conflict , ...)

Viitorul va fi al acelora care vor putea decide cine are dreptul la viata , dreptul de a avea copii si dreptul de a exista ! wub.gif
E greu de inchipuit planeta Pamint ca pe un Auschwitz de mari proportii , insa din pacate lucrurile ar putea fi asemanatoare pina la un punct.

exergy33

mothman
QUOTE (axel)
QUOTE (mothman)
Poate avea si mecanisme afective, doar ca se pun probleme de ordin etic daca ar trebui sa construim sau nu o masina care sa perceapa durerea.

Ma intreb daca mecanismele afective se incadreaza la inteligenta artificiala.


Pai, eu zic ca atata timp cat noi, care dispunem de mecanisme afective, spunem ca avem inteligenta (naturala), si cea artificiala se poate impaca cu astfel de mecanisme. Asadar, mecanisme afective pot avea ambele inteligente, nu numai cea naturala.

QUOTE (exergy33)
am mai citit si niste interviuri date de Garis , interviuri ale lui Kurzweil , parerile unor profesori universitari in legatura cu acesti ginditori de sorginte noua cit si parerea specialistilor "traditionalisti " cu privire la o iminenta fuziune om-masina.


Nu stiu daca este o certitudine pentru toti "computer scientists", insa, este clar ca aceste scenarii au iesit de mult din sfera SF-ului si ca incep sa fie din ce in ce mai dezbatute de comunitatea stiintifica.

QUOTE (exergy33)
Vezi ce spunea Garis :"Hence nanotech offers humanity the prospect of immortality. If that happens, we will need a new politics to decide who lives forever, who dies, and who reproduces"


Apropo de asta, Kurzweil a scos o carte cu un nume foarte sugestiv :"Fantastic Voyage - Live long enough to live forever". Uite aici un F.A.Q interesant, care ar rezuma ideea cartii. Kurzweil, spre deosebire de Hugo de Garis, e ceva mai optimist in privinta schimbarilor pe care le va produce tehnologia. Insa, ca orice lucru bun, exista si un revers al medaliei. Depinde, in ultima instanta, de cine detine aceasta tehnologie si cum o foloseste, in ce scopuri. Orice noua tehnologie are dualitatea sa, prin intermediul careia, ori facem ceva folositor, ori distructiv. Pana la ruma, daca ceva poate merge prost, va merge, cum bine spunea cineva, pare-mi-se ca Murphy.
Kyklos
Primele experimente din domeniul inteligentei artificiale a fost efectuate de un matematician britanic ,Alan Turing .
Braille-metoda prin care orbii pot sa "citeasca"prin varfurile degetelor ar putea sa ajunga de domeniul trecutului , cand inteligenta artificiala va fi folosita pentru a transforma textul (sub forma de mesaje digitale pe calculator )in cuvinte rostite .
mothman
Oamenii de stiinta nu stau. Lucruri noi apar si se experiemnteaza in mai toate domeniile. Bineinteles, nici inteligenta artificiala nu face exceptii. Acestea fiind zise, iata o noua stire din domeniul aceasta atat de captivant.

21.12.2005

A new robot can recognize the difference between a mirror image of itself and another robot that looks just like it. This so-called mirror image cognition is based on artificial nerve cell groups built into the robot's computer brain that give it the ability to recognize itself and acknowledge others. The ground-breaking technology could eventually lead to robots able to express emotions.

Sursa
axel
Nu-i mare filozofie chestia asta cu oglinda, cand programezi respectiva entitate inteligenta si stii cum se concretizeaza diferenta intre sine sau altcineva in oglinda. Algoritmul este destul de simplu.
Asa ca mi se pare o speculatie aberanta ca ar fi relevanta aceasta realizare in "implementarea" emotiei...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.