Buna ziua la toata lumea
,
Eu sint din Bucuresti dar traiesc (si muncesc) de 15 ani in Africa de Sud, Johannesburg.
Datorita teritoriului vast 90% din populatie locuiesc in vile (nu case) cu piscine, teren de tenis, etc. iar cu vegetatia abundenta traiesti practic ca in parc. Vara (9 luni) temperatura ajunge la 31ºC iar iarna in timpul zilei e intre 15 - 20ºC (noaptea scade max pina la 2-3ºC). Se pare ca faca reclama la Africa de Sud insa realitatea e ca in vremea apartheidului toata lumea a trait mult mai bine, chiar negrii se pling ca in libertatea de acum au devenit foarte saraci si vulnerabili criminalilor. Ironia e ca acum negrii vor sa lucreze pentru albi si nu pentru negrii pentru ca-i trateaza mai rau decind in apartheid.
Aici a fost un rai pe pamint care a devenit acum un iad asa ca a venit de mult vremea sa plec de aici.
Sint casatorita si am un baietel de 2 ani care nu va avea nici un viitor aici (nici noi) din cauza culorii pieli. Pe de alta parte e foarte periculos sa traiesti aici, te poate impusca la orice colt, iti jefuieste casa cind esti acasa sau cind dormi, asa cum ni s-a intimplat noua;iar daca cumva te trezesti in timpul jefuirii omoara toata familia incluzind copiii.
Asa ca am planuit sa plecam in Noua Zeelanda pentru ca nu ne trebuie viza (sintem cetateni africani acum), profesia mea e "skill shortage" (Java programator/developer), obtin permisul de lucru intr-o luna si rezidenta permanenta in 6 luni. Toate detaliile le stiu pentru ca am colegii care au plecat deja acolo. Pe linga asta clima e moderata, casele sint spatioase ca aici iar taxa pentru persoanele care lucreaza in IT e 33%
Singurul lucru e ca e NZ e foaaaaaaaarte departe de casa
Totul s-a schimbt cind m-a sunat o agentie de aici care colaboreaza cu o alta agentie din Olanda sa-mi spuna ca persoane din KLM o sa vina sa faca interviuri aici pentru ca le trebuie urgent Java programatori/developers cu experienta. Am fost la toate testele si interviurile necesare si am fost selectata. Acum a ramas sa negociez salariul
. Nu stiu daca cineva lucreaza ca Java Developer (cu 10 ani de experienta) pentru ca n-am idee ce salariul sa negociez. Am gasit pe website ca salariul anual gros e intre 60000 - 80000 de euro (daca cineva este sau are o cunostinta care e Senior Java Developer ar putea stii mai bine). Ideea e ca aici am salariul de 65000 euro pe an insa e foarte ieftin totul - platesc 250 euro pe luna pentru un apartament de 100m² (2 dormitoare) incluzind apa, gazele, curentul si garajul. Un litru de petrol e sub 1 euro
Pe dealta parte in primul an o sa lucrez pentru KLM prin agentia olandeza (2 contracturi de cite 6 luni de zile) dupa care o sa lucreaz direct pentru KLM - riscul e cam mare. Eu sa merg ca "Knowledge migrant" si am inteles ca din salariu se scade mai intii 30% dupa care se aplica taxa de 36% insa dupa 10 ani sau cind devii rezident permanent o sa ma taxeze 52%, ceea ce e foarte mult
Deasemenea mi-au spus ca o sa fiu platita cu acelasi salariu pe care-l are un olandez in profesia mea si la niveul meu (pentru le-am pomenit ca stiu ca emigrantii sint abuzati pina cind nu obtin rezidenta permanenta)
Mi-au spus ca oficiul unde o sa lucrez e situat in Schiphol si mi-ar sugera sa locuiesc prin imprejurimi si nu in Amsterdam din cauza chiriilor mari.
Pe de alta parte nu stiu Dutch insa o sa invat.
As avea citeva intrebari daca cineva poate sa ma asiste:
1. Cam cit ar fi chiria pentru un apartament cu 2 dormitoare, nemobilat, in imprejurimile aeroportului?
2. Cum e situatia cu cresele pentru ca trebuie sa-mi pun baiatul in cresa, cit ar costa pe luna cresa?
3. Din cauza faptului ca numai eu o sa lucrez la inceput (slabe sanse ca sotul sa invete limba) cit ar fi un salariu lunar net ca sa poti trai comfortabil (sustinind 3 persoane) si sa pui bani deoparte?
4. Eu o sa merg cu "Knowledge migrant" status. Cit de repede pot aplica pentru Rezidenta Permanenta?
5. Daca stie cineva cit dureaza procesul obtinerii rezidentei permanente si daca e dificil (nu stiu daca e diferit pentru noi venind ca cetateni africani)
6. Este posibil ca in perioada in care lucrez in Olanda ca "Knowledge migrant" sa pot aplica pentru loc de munca in alte tari din Uniunea Europeana (ma gindeam la UK sau Irlanda)?
7. Sotul meu a locuit putin in Rotterdam in 1990 si i-a placut foarte mult tara si oamenii insa de curind am auzit ca in anumite locuri iti spun in Engleza ca n-au voie sa vorbeasca in Engleza ci trebuie in Dutch. Ati simtit faptul ca sint foarte nationalisti ca de exemplu francezii si germanii?
8. Este scumpa mincarea (numa refer la restaurant sau take-away), poti cumpara mai ieftin de la piata?
9. Stie cineva numele suburbiilor in jurul aeroportului Schiphol (sau un website cu harte) ca sa pot cauta informatii pe Internet?
Iertati-mi mesajul lung insa pe 3 Iunie am sedinta finala cu Menagerii din KLM la care o sa-mi faca oferta si trebuie sa ma pregatesc cu un raspuns si o decizie
Puteti sa-mi recomandati deasemenea websituri unde pot afla diferite informatii despre costul vietii in Olanda.
Multumesc anticipat,
Belami