Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Zapatero-o Noua Spanie?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Cipri
Ce parere aveti de noul guvern spaniol si programul sau:retragere din Irak, casatorii gay, noua lege pentru avort, "stat laic"...?
talusa
Se vor trezi la realitate cand vor primi inca una "la fund" de la ElQuida! devil.gif
nefertiti-old
Talusa, pe ce te bazezi? harhar.gif
talusa
Pe anuntul in care ElQuida isi asuma raspunderea acestor atentate!

Era vorba foarte CLAR, ca atentatele vor continua pana cand ANDALUZIA va redeveni MUSULMANA!(iar la o saptamana dupa "reusita"de la Madrid si rezultatul alegerilor din Spania, s-au descoperit alte cantitati de explozibil pe caile ferate spaniole!)

E timpul sa va uitati bine la ce spun acesti "luptatori" si sa-i luati si in serios!(nici macar nu necesita sa "cititi printre randuri")

talusa
nefertiti-old
Ne intoarcem la un subiect mai vechi: terorismul. Vrei sa spui ca ar trebui ca lumea sa cedeze in fata astora??? Asta pe langa faptul ca discutia inceputa de Cipri poate lua si alta turnura, nu neaparat cea pe care vrei tu sa o dai.
talusa
1)Nu ma intorc la nici un subiect mai vechi!Ti-am raspuns foarte concret si clar la ce ai intrebat!(pe ce ma bazez!)

2)Eu sunt acela care sustin sa "cedati", sau spaniolii care au cedat prin votul lor!
Frumoasa interpretare ai dat lucrurilor!

3)Daca tot stii, ce turnura doresc eu sa ia discutia?
Ca eu NU STIU si nu am nici un gand ascuns!(in afara faptului ca te-am trimis la "caseta" in care ElQuida isi asuma raspunderea asupra atentatelor!!)hh.gif

talusa
nefertiti-old
Talusa, nu era vorba de atentate aici, nici de fanaticii din AlQ. Pana nu ai adus tu vorba. Inchipuie-ti ca in Europa nu tot ce misca are legatura cu musulmanii. Inca.
talusa
Uiti un lucru de important!

Ca la baza alegerii acestui guvern au stat acele atentate!

Daca in deschidere se discuta numai despre casatorii inte Gays, legea avorturilor sau statul laic, poate nu interveneam!

Dar PRIMA parere este ceruta despre Razboiul din Irak, atitudine strans legata de atentatele respective si consecintele lor!
Cine doreste sa citeasaca, s-o faca, cine NU, e treaba lui, dar este rugat sa nu "traduca" ce a vrut sa spun altul!

talusa

p.s.Dupa felul cum pui tu problema, pot participa la acest subiect numai romani stabiliti in Spania(sau spanioli! cry.gif )
p.s.1)Pana nu am "adus eu vorba", nu era vorba de nimic la acest subiect!Observa ca am fost primul comentator dupa "lansarea" lui de catre Cipri. wub.gif
nefertiti-old
Ideea e alta. La baza alegerii acestui guvern nu au stat doar acele atentate! E vorba despre o schimbare de opinie ce implica mult mai multe si care a venit ca o consecinta a unor nemultumiri legate de intreaga politica externa a guvernarii Aznar. Ca exista o legatura cu lumea araba, asa este, dar nu e numai asta.

Care e faza cu cei stabiliti in Spania? Nu prea inteleg. Mi se mai intampla. tongue.gif
talusa
Ai citit si sondajele care au fost inaintea atentatelor?

Idea a fost mult mai simpla decat incerci tu s-o complici!

Ma rog, eu ti-am exlicat pe ce m-am bazat!

Pe lucruri CLARE, rostite foarte RASPICAT de autori!

Acum astept sa aud parerea ta despre restul de "reforme" ale noului guvern spaniol!!(exceptand problema irakiana!_ rolleyes.gif

talusa
nefertiti-old
Talusa, nu vreau sa complic nimic. Stiu ca electoratul spaniol si-a schimbat optiunea fundamental cand au fost atentatele exact inaintea alegerilor. Iar Zapatero sigur ca va exploata chestiunea irakiana la maximum, in fond, l-a ajutat sa ajunga la putere. Cat priveste reformele pe care le trambiteaza, deocamdata nu a facut ceva substantial. A anuntat doar niste chestii clar populiste, pe care poate chiar le va face. Insa atentia lui va ramane concentrata pe controversele cu SUA si Marea Britanie. De asta si tot striga de cate ori are ocazia ca sustine formarea unei Europe unite. Tot SUA sunt si legatura lui cu problema irakiana. Iar terorismul ... sigur ca e o problema care da bine la imagine sa o fluturi pe la nasul alegatorilor.
talusa
De acord cu tine in ce priveste populismul si "fluturatul" la nasul alegatorilor!

In rest, habar nu am ce parere are despre "casatoriile" intre Gays.

Poate ne lamureste cineva care locuieste in Spania despre ce reforme este vorba?

talusa
Cipri
Zapatero intentioneaza sa legifereze casatoriile civile intre persoane de acelasi sex, in opozitie puternica cu Biserica Catolica.

A castigat alegerile datorita impactului atentatelor si nu datorita unei majoritati prosocialiste a electoratului.

Politica lui fata de extremistii islamici si Irak nu a adus decat la noi rupturi in Europa si la un precedent in a accepta santajul musulmanilor fanatici.

O alta reforma pe care vrea sa o faca este schimbarea regulilor de succesiune la Tron, deci schimbarea unei parti a Constitutiei din 1978.
talusa
Excelente schimbari pentru poporul spaniol! Merita ales cu orice sacrificiu! blink.gif

Parerea mea!!! cool.gif

talusa
zar
Ca Zapatero a castigat alegere datorita atentatelor este indiscutabil, dar:

- nu pe promisiunea ca va retrage trupele din Irak (promisiunea a fost facuta la inceputul campaniei, deci mult inainte atentatelor) ci pe faptul ca Aznar a facut tot posibilul (chiar si prin mijloace nedemocratice) ca populatia sa creada ca autorii ar fi ETA, si dintr-odata spaniolii si-au amintit ca ei au fost cei mai numerosi in europa, a manifesta impotriva razboiului in Irak. Uitasera ca Aznar nu a tinut cont de cele 3 milioana de manifestanti spanioli impotriva razboiului, deci nu a avut nici o sustinere populara in acest sens. Atentatele nu au facut decat sa aminteasca acest lucru, iar proasta gestiune a situatiei de catre Aznar n-a facut decat sa-l infunde si mai rau.

-a-l acuza pe Zapatero de lasitate este sau rea-vointa sau lipsa de informatie, el promisese retragerea trupelor innaintea atentatelor, deci n-a facut decat sa-si tina promisiunea.

-Aznar era un eurosceptic, in vreme ce Zapatero este un eurofil (de alfel criza adoptarii constitutiei europene era pe cale de rezolvare daca nu venea Blair cu referandumul), iar Spania profita din plin de fondurile europene.
abis
Pana la urma, masurile anuntate de Zapatero nu sunt rele deloc. Nu poate decat sa ne bucure faptul ca impasul in care intrase procesul de adoptare a Constitutiei UE din cauza atitudinii obstructioniste a Spaniei si Poloniei va fi depasit. Dupa parerea mea, acesta este cel mai bun lucru pe care l-a adus schimbarea de guvern din Spania.
Decizia de retragere a trupelor din Irak nu poate fi vazuta ca o cedare in fata teroristilor. Din cate am inteles, majoritatea opiniei publica spaniole era impotriva implicarii militare in Irak chiar si inainte de atentate, asa ca decizia politica nu poate decat sa tina cont de optiunea electoratului. As vedea infrangerea lui Aznar nu ca pe o victorie a terorismului, ci ca pe o lectie de care guvernele trebuie sa tina cont: nu poti neglija la nesfarsit vointa celor care iti acorda votul, pentru ca mai devreme sau mai tarziu acestia se vor razbuna.
talusa
Zapatero europeanul Vineri 30 Aprilie 2004


Noul sef al guvernului spaniol, socialistul JosŽ Luis Rodriguez Zapatero, a incheiat ieri un scurt turneu la Berlin si Paris, avand ca obiectiv refacerea legaturilor cu "nucleul dur" al Europei, pe care fostul premier, JosŽ Maria Aznar, l-a "suparat" prin sprijinul acordat politicii americane. Dupa ce a intors spatele Statelor Unite anuntand retragerea contingentului spaniol din Irak, Zapatero a fost imediat "luat in brate" de catre cancelarul german, Gerhard Schršder, si presedintele francez Jacques Chirac.
Schimbarea radicala de pozitie in politica fata de Irak nu a fost insa suficienta pentru a recastiga pe deplin gratiile Berlinului si Parisului. Zapatero a acceptat un compromis si intr-o alta chestiune din care guvernul Aznar facuse o problema de onoare: votul in Uniunea Europeana a "celor 25". Atat noul premier spaniol, cat si ministrul sau de externe, Miguel Angel Moratinos, au declarat ca renunta la sustinerea principiilor Tratatului de la Nisa, acceptand principiul "dublei majoritati" (a tarilor si a cetatenilor). Spania si Polonia au fost singurele state care s-au opus modificarii sistemului de vot prevazut de Tratatul de la Nisa, blocand astfel adoptarea noii Constitutii europene. Dupa ce Madridul a dat inapoi, nici Varsoviei nu i-a mai ramas altceva de facut, iar declaratiile optimiste cum ca adoptarea noii Constitutii "este mai aproape ca niciodata" nu au intarziat sa apara.
Zapatero si Moratinos si-au justificat pasiunea pentru "nucleul dur" european prin faptul ca Spania trebuie sa-si consolideze pozitia sa in Uniunea Europeana daca vrea sa joace un rol pe plan international. Nu au fost uitate nici consideratiile materiale: Spania a primit timp de zece ani fonduri de coeziune in valoare de sase milioane de euro anual, care au provenit "in mare parte din tari ca Germania, care au demonstrat o mare solidaritate". "Anii in care am fost alaturi de Franta si Germania au fost benefici pentru noi pentru ca am obtinut progrese in structurarea unei Uniuni Europene cu mai multa coeziune economica si sociala", a explicat Zapatero. El a adaugat ca apropierea de Paris si Berlin vizeaza plasarea Spaniei "in motorul Europei", unde "greutatea unei pozitii de conducere este mai importanta decat ponderea a 0,5 la suta din voturi pentru o pozitie de blocaj". Dar acceptarea pozitiei impuse de Paris si Berlin poate fi cu greu interpretata ca o manifestare a vointei noului executiv de la Madrid de a juca un rol mai important in politica internationala si cu atat mai putin a acceptarii Spaniei in "nucleul dur" european, ca partener egal. Cu atat mai mult cu cat exista si problema fondurilor de coeziune, pe care Spania le-a primit si Germania le-a acordat (raport departe de a fi de egalitate). Mai degraba este vorba despre o "chemare la ordine" din partea "nucleului dur" european, la care guvernul socialist spaniol s-a grabit sa raspunda. Refuzand parteneriatul propus de americani, Spania pare sa se indrepte spre un raport de vasalitate.


ROMANIA LIBERA
Cipri
Care vor fi raporturile lui Zapatero cu Blair si Berlusconi?
zar
QUOTE
Refuzand parteneriatul propus de americani, Spania pare sa se indrepte spre un raport de vasalitate.


poti enumera cam cati "parteneri" au SUA ?

QUOTE
Care vor fi raporturile lui Zapatero cu Blair si Berlusconi?


as fi vrut sa stiu si care este parerea ta, dar hai sa ti-o zic pe-a mea:

raportul cu Blair nu stiu, dar vezi criza "Gibraltar" de acum un an si ceva... parca; oricum factorul de "legatura" intre Blair si Aznar era Bush.

cu Berlusconi... iar nu stiu laugh.gif , dar oricum premierul italian a starnit o mica furtuna cand a ajuns la putere (presa engleza de la epoca a fost cea mai dura), se pare ca el este pt o Europa= spatiu economic si atat, ceea ce eu as crede ca este o eroare.
Cipri
Nu numai ca Berlusconi nu vede doar aspectul economic al largirii UE dar insista pentru o politica comuna si pentru primirea de noi membri.

Cu intrarea celor noi state Bush regaseste in UE un sprijin mai puternic ,in afara celui englez si italian.
talusa
Testul Al Qaeda (ALEXANDRU LAZESCU)


Al Qaeda a obtinut prin atentatele de la Madrid o victorie majora influentand decisiv rezultatul alegerilor de duminica din Spania. Desi pana cu cateva zile in urma toate sondajele de opinie indicau o victorie a Partidului Popular, aflat de 8 ani la guvernare, iata ca atacurile teroriste soldate cu 200 de morti si 1.400 de raniti au intors in ultimul moment rezultatul, aducand la putere Partidul Socialist. Mesajul de videocaseta prin care Al Qaeda isi asuma responsibilitatea ultimelor atentate acuza sprijinul acordat de guvernul de la Madrid interventiei militare din Irak si ameninta cu noi represalii in cazul in care se va merge in continuare pe aceeasi linie. Desi in Spania alaturarea tarii la coalitia condusa de Washington a fost extrem de nepopulara, remarcabilele succese economice interne pareau sa asigure Partidului Popular suficient sprijin pentru obtinerea celui de-al treilea mandat consecutiv. Teama, revolta si resentimentele provocate printre alegatorii spanioli de masacrul de saptamana trecuta par sa fi determinat insa o crestere brusca si emotionala a sprijinului electoral pentru Partidul Socialist, care a promis in campanie sa retraga toti militarii trimisi in Irak si Afganistan. Altfel spus, in ciuda uriaselor marsuri de protest de vineri si a nenumaratelor promisiuni solemne de a nu ceda in fata terorii, iata ca pana la urma oamenii s-au conformat cererilor Al Qaeda.

Si asta intr-o tara obisnuita cu atentatele puse la cale de ETA vreme de peste 30 de ani. Felul in care vor reactiona mass-media si politicienii din Europa, dar si oamenii de pe strada dupa atacuri teroriste majore ca acela de la Madrid va marca decisiv evolutiile politice de pe continent, viitoarele strategii de securitate si aliantele globale. Deocamdata, rezultatul alegerilor din Spania demonstreaza ca miscarile teroriste islamice sunt in masura sa influenteze in mod direct viata politica si deciziile guvernamentale din tarile de pe continent. In plus, exista riscul ca falia inter-occidentala creata de razboiul din Irak sa se adanceasca din nou, exact in momentul in care rana dadea semne de cicatrizare.

Frica generalizata inoculata de amenintarile Al Qaeda are toate sansele sa-i faca pe europeni sa creada ca, daca se disociaza de americani in Irak si Afganistan, de razboiul impotriva terorismului in general, vor fi crutati de alte atentate pe scara larga. O logica cel putin inconsistenta, pentru ca, iata, desi Turcia si Indonezia nu au fost deloc implicate in conflictul din Irak, nici una dintre tari nu a scapat de astfel de atacuri teroriste majore. E bine cunoscuta logica a acomodarii cu nazistii, practicata de Neville Chamberlain inaintea celui de-al doilea razboi mondial, care s-a dovedit complet falimentara.

Europenii au privit pana acum cu condescendenta Statele Unite, considerand ca americanii supra-reactioneaza dupa atacul terorist de la 11 septembrie 2001. Desi nu e inca clar daca masacrul de la Madrid va schimba aceasta perceptie sau va deveni, din contra, un laitmotiv pentru apeluri la decuplarea de americani ca solutie de protectie impotriva terorismului islamic, e limpede totusi ca liderii europeni au resimtit socul din plin. Ministrul de Interne german, Otto Schilly, a cerut deja presedintiei irlandeze sa organizeze o reuniune de urgenta consacrata amenintarilor teroriste de pe continent. Ingrijorarea pare sa fi atins deja un prag critic. Si pe buna dreptate. Cu atacul terorist de la Madrid, Al Qaeda inaugureaza epoca santajului electoral exploatand cu abilitate oportunitatile oferite chiar de mecanismele de functionare a democratiilor. De aceea, in perioada urmatoare, testul de tip Al Qaeda are toate sansele sa devina o provocare majora pentru politicienii din tarile Uniunii Europene, modificand din temelii registrul traditional de actiune al acestora.

Diferendele dintre americani si europeni pe tema pericolului terorismului international nu sunt doar unele legate de maniera de abordare, ci tin de modul fundamental de perceptie a fenomenului. Ultimele evenimente din Spania reliefeaza doua erori majore de apreciere in cancelariile de pe continent. Prima e incercarea de a pune pe picior de egalitate atentatele de tipul celor de la World Trade Center sau din Bali cu cele comise de-a lungul timpului de miscari teroriste precum IRA sau ETA. A doua a fost tendinta de a privi daca nu cu simpatie, atunci macar cu intelegere atentatele sinucigase palestiniene indreptate impotriva Israelului, vazute ca reactii la linia politica dura adoptata de cabinetul Sharon. O acoperire morala dubioasa care nu face decat sa incurajeze terorismul de acest gen si sa impinga in blocaj incercarile de iesire din cercul vicios al terorii din Orientul Mijlociu. Atat ETA, cat si IRA, oricat de odioase sunt intotdeauna orice actiuni criminale, nu au urmarit niciodata sa provoace ucideri in masa. Miscarile de acest gen au obiective limitate si clare, in cazurile de fata de tip secesionist, si nu isi pot permite sa comita masacre pe scara larga pentru ca risca sa-i alieneze definitiv exact pe cei in numele carora pretind ca lupta. Prin contrast, Al Qaeda chiar isi propune sa provoace astfel de carnagii. Destabilizarea lumii occidentale, considerata drept un dusman al Islamului, este de altfel obiectivul declarat al miscarii. Terorismul practicat de Al Qaeda foloseste din plin infrastructurile globale, atat in plan logistic pentru organizarea atentatelor, cat si pentru diseminarea terorii. Mass-media extinse la scara mondiala aduc instantaneu in casele tuturor imaginile de cosmar ale actiunilor teroriste. Iar efectul acestora pe termen lung asupra psihologiei colective este cu siguranta unul substantial. Clivajul etnic si social risca sa atinga si el cote de avarie. Cu atat mai mult cu cat in Europa traiesc in acest moment, dupa unele estimari, 17 milioane de musulmani. Traumele psihice provocate de atentate, amestecul de spaima si descurajare, sentimental general de nesiguranta vor lasa cu siguranta urme adanci pe continent.

Daca Al Qaeda reuseste prin masacre precum cel de la Madrid sa intimideze societatile occidentale in loc sa le mobilizeze pentru o confruntare care va fi cu siguranta de lunga durata, atunci e semn rau. O astfel de batalie nu poate fi castigata decat de cei care care reusesc sa treaca de testul terorii.
REVISTA22

March
Luis "Bambi" Zapatero, premierul partidului muncitoresc socialist , a declarat recent intr-un interviu ,acordat unui jurnalist strain, ca el nu va fi de acord sa trimita trupe spaniole in Iraq nici in cadrul unei forte ONU !


P.S. I se spune "Bambi" pentru naivitatea de care da dovada si pentru faptul ca zimbeste continuu, indiferent de moment.
( la fel ca tovarasul lui de ideologie , Iliescu)
Cipri
Sper ca in curand (chiar la urmatoarele alegeri) popularii vor revei la putere pentru binele Spaniei si al Europei.
March
Socialistii premierului Luis "Bambi" Zaptero au luat o masura de importanta nationala pentru Spania catolica. Au adoptat legea care aproba casatoriile intre homosexuali tongue.gif
sorin666
QUOTE (March @ 1 Oct 2004, 06:16 PM)
Socialistii premierului Luis "Bambi" Zaptero au luat o masura de importanta nationala pentru Spania catolica. Au adoptat legea care aproba casatoriile intre homosexuali tongue.gif

wink.gif FIecare plateste datoriile electorale cum poate... wink.gif
wink.gif Unii sunt alesi cu lobby-ul petrolistilor, altii de activistii de la "Gay Pride" wink.gif
March
Socialistii spanioli cer drepturile omului pentru maimute rofl.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.