Inaugurez un nou topic, in care va invit sa contribuim pentru a ne informa reciproc asupra evenimentelor din ... viata imaginilor.
____________________________________
In "DILEMA VECHE" de saptamana aceasta (30 aprilie - 6 mai), numar dedicat empatiei (!) si intitulat "In pielea altuia", la pagina 14, in sectiunea "Regimul artelor si munitiilor", a aparut un interviu realizat de Magda PREDESCU, cu filozoful Jean-Jacques WUNENBURGER, sub titlul "Filozoful si dilema imaginii".
Puteti gasi "DILEMA VECHE" la: http://www.algoritma.ro/dilema/
Filozoful Jean-Jacques WUNENBURGER a fost prezent de curand in Romania pentru a sustine o conferinta la Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii condus de profesorul Sorin Alexandrescu. El este autorul volumelor "L'Utopie ou la crise de l'imaginaire" (1979), "L'Imagination" (1991), "L'Homme a l'age de la television" (2000), "L'Imaginaire" (2003). In Romania a aparut volumul "Filozofia Imaginilor" (puteti vedea coperta in cadrul articolului).
O sa-mi permit sa redau cateva pasaje din interviu:
...
"Din anumite puncte de vedere, Romania are astazi un nivel de activitate superior multor centre de cercetare din Vest".
...
"Am dorit, publicand aceasta carte [Filozofia Imaginilor], sa pun la dispozitia cercetatorilor un ansamblu de referinte traditionale din filozofie, care ne-ar permite sa lamurim problema imaginilor intr-o lume in care acestea exista mai ales pe suport electronic."
...
"Despre utopie ar trebui sa vorbim la plural. Este o procedura a imaginatiei care permite nasterea unor opere in domeniul limbajului. [...] Exista utopii artistice. [...] Exista, insa, proceduri utopice care pot permite eliberarea imaginilor, a simbolurilor."
...
"Problema pedagogiei este cea mai dificila.
[...] strategii. Mai intai, diminuarea consumului de imagini. As vrea ca telespectatorii sa cunoasca experienta unei duminici, a unei zile de odihna. Ar fi necesar ca, din cand in cand, sa ne impunem un soi de abstinenta in ceea ce priveste consumul de imagini.
Celalalt demers este critic [...]. sa nu ne lasam total fascinati. Sa fim, sa zicem, ca spectatorul la teatru. In acelasi timp in interior si in afara."
...
"A educa imaginatia este o contradictie. Pentru ca imaginatia este o creatie de forme. In timp ce educatia este o alegere de forme"
...
"Cred ca putem vorbi de doua fenomene: unul de transformare a sacrului traditional, transformare care atinge ansamblul vietii cotidiene in societatile de consum. Pe de alta parte, constatam o revenire a sacrului religios, in acele societati care au realizat secularizarea, care s-au instituit ca laice. [...]
Cred ca ar trebui sa regandim astazi raporturile dintre politic si religios pentru a evita cele doua excese care au caracterizat ultimele doua secole: cel al societatilor care absorb religiosul in ansamblul vietii lor politice, devenind teocratii. In acest caz se ajunge la noi tiranii, la despotisme ale sacrului, la fel cum exista si un totalitarism al ateismului.
Ar trebui sa incercam sa gasim o a treia cale, care nu este usoara, care nu este aceeasi peste tot, dar care va fi, cu siguranta, singura care ne va permite sa realizam un anumit echilibru intre ratiune si aspiratiile noastre spirituale.
Cred ca sacrul poate constitui un orizont de etica. Acela care da profunzime ansamblului de reguli la care oamenii se raporteaza pentru a trai impreuna."
Sublinierile ... imi apartin.