Din EVZ-ul de azi ...tot o parte, dar strigatoare la cer si " smulsa rau de tot din realitate. Soldatii din adincuri
Florian Bichir
Duminica, 31 August 2003
“Evenimentul zilei de Duminica” va propune o incursiune in lumea scafandrilor, in lumea fabuloasa de sub ape.
A acelor oameni de un curaj nebun, care risca la fiecare patrundere in adincime. O meserie extrem de periculoasa, unde orice pas gresit poate fi fatal. Truda, antrenament, dar multe satisfactii. Poate nu intimplator, cel mai frecvent accident al scafandrilor se numeste cinic si prozaic “betia adincurilor”. Scafandreria este cu totul altceva decit imaginile de la televizor. Nimic dintr-o imagine idilica, a acvariu frumos colorat, cu pesti exotici. Lumea scafandrilor este o lume tacuta, care asasineaza cu zimbetul lin, ca o mare in amortire.
Luptatorii de elita de sub valurile marii
Lupta sub presiune
Vazindu-ne buimaci, cu ochii cirpiti de somn, un ofiter a incercat sa ne introduca in atmosfera. “Ati avut noroc, pentru ca zilele astea s-a nimerit sa avem actiune in mare, iar vremea se arata a fi buna”, ne spune locotenent-comandorul Alexandru Costachi, seful scafandrilor de incursiune. E un tinar bronzat, plin de viata. Are specializari in strainatate si e mindru ca scafandrii romani si-au demonstrat clasa fata de cei americani, din trupele SEAL. “Sub apa, sintem la fel. Ne diferentiaza tehnica, dar uman sintem de aceeasi valoare cu ei”. Ne povesteste de lupta si de conditiile care nu sint tocmai prietenoase. “Pe om l-a facut Dumnezeu sa mearga pe uscat, la o presiune de 1 bar. In apa e altceva, ai o presiune care te apasa. Stau zeci sau sute de kilograme pe tine, iar de la 4-5 metri in jos, apa este la fel de rece vara, ca si iarna.
De aceea, toti scafandrii fac reumatism si li se decalcifiaza oasele”. Ratia zilnica de rom a scafandrilor, de 200 de grame, nu ajuta prea mult. Alcoolul incalzeste, dar si curata vasele sangvine de azotul care ramine in organism”. “Betia adincurilor”
Locotenent-comandorul imi spune, ca unui neofit ce sint, ca nu poti sa te scufunzi imediat la orice adincime vrei, si nici sa iesi prea repede. Se coboara in etape, pentru ca organismul sa se obisnuiasca cu presiunea.
“Daca iesi direct de la 60 de metri explodezi, efectiv. Nici de la 30 nu ma incumet. Te opresti cam din 3 in 3 metri”. Problemele se complica la scafandrii militari, pentru ca acestia folosesc un echipament special, cu circuit inchis, pentru a elimina bulele de aer care ar putea sa le tradeze prezenta.
Unul dintre principalele pericole este saturarea singelui cu azot, a carui acumulare poate provoca “betia adincurilor” , adica o stare de inconstienta a scafandrului care ii este mai intotdeauna fatala. “Multi colegi au sfirsit asa”, ne spune locotenent-comandorul. Soldatii marilor.
Am subliniat aberatiile din articol care dau o 'palma ' inteligentei umane si parca sant scrise de a-si bate joc de cele mai elementare reguli ale scafadreriei. Sorin.