Se pare ca e adevarat
Romanii vor plati impozit pe darul de la nunta
In curand, romanii vor mai adauga pe lista impozitelor, si asa numeroase, inca unul. Conform unor surse din cadrul Ministerului de Finante, o echipa de specialisti in finante lucreaza in prezent la elaborarea unei ordonante de urgenta prin care darul de la nunta sa fie trecut la categoria veniturilor impozabile.
Tinerii care aveau speranta ca din acesti bani isi vor cumpara cate ceva pentru casa vor trebui, de acum inaninte, sa ia in calcul si faptul ca o parte insemnata va merge in buzunarul statului. Daca acest proiect va fi adoptat de Guvern si votat de Parlament, Romania va fi singura tara din lume in care cetatenii platesc impozit si pe nunta.
Desi se parea ca bugetul statului suporta lejer toate subventiile acordate pensionarilor, taranilor si altor categorii sociale defavorizate, iata ca s-a ajuns la fundul sacului. De aceea, zeci de finantisti cauta acum o solutie pentru a redresa acest buget.
Cea mai nastrusnica dintre rezolvari ii apartine unui grup de specialisti care a inventat o noua taxa: taxa pe darul de nunta si de botez.
Cum functioneaza?
Simplu: din totalul banilor primiti de proaspat casatoriti sau de parinti sub forma de dar, statul ia 19%.
Problema e ca, in acest moment, conform Codului Fiscal actual, orice bun primit sub forma de donatie (cum este si cazul darului de la nunta) este scutit de la impozitare. De aceea, pentru trecerea banilor primiti la nunta la categoria veniturilor impozabile este necesara promulgarea unei ordonante de urgenta sau a unei legi.
Este exact ceea ce propune acum acest grup de specialisti, care cauta de zor o solutie pentru a cioparti pana si darul de nunta. Ei au propus deja si cuantumul acestei taxe aberante: 19% din profitul net.
Curios este insa modul in care reprezentatii Ministerului de Finante vor lua cunostinta de suma de bani care s-a strans la fiecare nunta.
Perceptor la nunta
Ca sa aiba ce impozita, finantistii au gandit in detaliu proiectul de "spoliere" a nuntasilor. Astfel, daca propunerea lor va fi aprobata, se va naste o noua specie de agent
fiscal:
- perceptorul de dar de nunta. Acesta va fi, cu siguranta, cel mai nedorit
- musafir la banchetul de nunta, omul de care se vor feri toti petrecaretii. El va avea doua sarcini precise:
Prima - urmarirea, la Oficiul Starii Civile, a listei cu nuntile din fiecare saptamana.
A doua sarcina, si cea mai neplacuta, va consta in supravegherea "evaziunii fiscale" de la restaurant (sau cantina, dupa posibilitatile mirilor). Astfel, el va sta protapit in capul mesei, de unde va spiona atent orice miscare suspecta a unui plic dinspre nuntasi spre miri.
Probabil ca acest perceptor va primi, in contul salariului, si o suma speciala pentru achizitionarea de sandvisuri si suc (sau apa minerala, ca tot e buget de austeritate), caci trebuie sa stea treaz si vigilent toata noaptea. Caci e logic ca de la miri nu va capata nici macar o fripturica, necum un meniu complet, dat fiind scopul prezentei lui la masa.
De altfel, intrebati de reporterii "Stirea Zilei", cativa cetateni s-au aratat de-a dreptul indignati de aceasta noua taxa. Tot ei au gasit insa imediat cateva solutii pentru pacalirea vigilentilor perceptori: "Lasa ca nu-i dracu' asa de negru! Daca ei se tin dupa nuntasi la restaurant, atunci o sa faca si oamenii pe prostii.
Nu o sa dea nimeni nimic in timpul nuntii, ci la ciorba de potroace de a doua zi. Sau ii varsa direct pe card, ca tot ne-am modernizat, si atunci nici dracu' nu mai stie ce bani au primit mirii".
Mirii isi scoteau banii de la nunta prin darul primit de la meseni
Introducerea impozitului pe banii primiti sub forma de dar la nunta va naste nemultumiri mai ales in randul oamenilor de rand.
Si asta deoarece organizarea unei nunti presupune un urias efort financiar. De la alegerea localului in care se va consuma petrecerea si pana la ltimul
Detaliu legat de organizare se cheltuieste o adevarata avere.
Cei mai multi dintre miri isi scoteau "parleala" (sau doar o parte) dupa ce numarau banii primiti in dar de la nuntasi. "Beneficiul" de "peste noapte" nu este tocmai echivalentul unei "lovituri", dar reprezinta totusi o suma
frumusica pentru o familie tanara.
Cum de acum inainte vor trebui sa mai dea si statului o parte, vom asista fie la o "majorare a darurilor", fie la o scadere a nuntilor.
Darul, egal cu meniul
In cadrul organizarii unei nunti, cel mai costisitor este restaurantul unde se va consuma petrecerea. Aici, in functie de "numarul de stele" al localului, meniul pentru o singura persoana variaza intre 600.000 si 1.500.000 de lei. Pe langa aceasta suma nu trebuie scapata din vedere si "atentia" pentru personal, care de obicei reprezinta 10% din totalul sumei.
Inca o cheltuiala este si "taraful", care nu iti canta pentru mai putin de 250 de euro.
Pornind de la principiul ca meniul trebuie sa cuprinda strictul necesar, este bine ca acesta sa nu fie nici prea "anemic".
Ideea este sa multumesti invitatii ca sa-si deschida baierele pungii, dar sa cheltuiesti cat mai putini bani. In ultima vreme insa pretul meniurilor
A urcat, ajungand sa fie egal cu cel al darului primit de miri.
Statul va castiga de pe urma barosanilor
Cei care nu vor suferi deloc de pe urma noii legi vor fi barosanii. Daca la o nunta intre romanii de rand darul nu depaseste cateva milioane ,in randul celor bogati suma urca pana la ordinul miilor de euro. In aceasta situatie, cel mai castigat se pare ca va fi statul, care va lua o suma frumusica la fiecare nunta organizata de cei cu bani.