Asta e o intrebare din ciclul "Nu-i asa ca...?"
Eu zic ca libertatea presei nu e o caracteristica necesara unei societati si ne putem foarte bine lipsi de ea. Doar ca in cazul asta, am avea de-a face cu o societate alcatuita din oameni neinformati, mai usor de manipulat si de dominat. Asa ca totul depinde de ce fel de societate vorbim.
Cred ca mai interesant ar fi sa raspunzi la intrebarile "In ce consta libertatea presei (care sint/trebuie sa fie limitele ei)?", "Multimea de surse de informare reprezinta garantia unei informari corecte?", "Cit de liber poate fi un jurnalist, in conditiile in care scopul sau e sa maximizeze profitul patronului?", "Mai putem vorbi despre libertatea presei cind toate institutiile media pe plan mondial apartin unui numar restrins de corporatii?"... si ma opresc aici. Ca sugestii, ti-as recomanda editorialele lui Ignacio Ramonet din Le Monde Diplomatique, in care vorbeste despre trustificarea mass-media si transformarea ei intr-o putere in stat la fel de coruptibila ca si celelalte trei. De asemenea, o
lista de site-uri de media alternativa, in care gasesti si citeva studii despre libertatea presei. Sper sa-ti fie de folos.