HerrGott
18 Jan 2005, 10:56 AM
sursa citata din world.de.press
QUOTE |
Un recul pe calea păcii în Orientul Apropiat - Certitudini fisurate, speranţe confirmate astfel poate fi interpetat atentatul sinucigaş comis ieri în fîşia Gaza , un act de provocare la adresa noii puteri palestiniene scrie IL MESSAGGERO ; un act comis cu intenţia vădită de a perturba climatul de încredere care a început să se înfiripe între Israel şi palestinieni după victoria lui Mahmoud Abbas, completează LA REPUBBLICA, ideea. |
In cautarea Pacii: Mahmoud Abbas va face fata?.. Tare ma tem ca nu!
Un Crez arab spunea ca nu are cum sa existe Pace intre cele doua Popoare, si atunci acest razboi care dureaza de zeci de ani, se transforma intr-un focar continuu de acte teroriste si implicit Mapamondul politic va fierbe fara incetare alimentand focare de ura si nemultumire..
Multi au inceput sa constientizeze si sa vorbeasca despre Poporul Palestinian ca de un popor martir, observand toata Lumea ca pe masura ce se omoara Palestinieni tot mai multi se inmultesc.. Adica s-a constatat o Prohibitie de neexplicat care in loc sa imputeneze conform Teoriei Clasice al Razboiului, din potriva, ei se inmultesc si se intaresc tot mai mult.
Sub aceste Tendinte pe care Lumea incepe sa le observe si sa le discute tot mai mult, Intrebarea fireasca ar fi "Incotro ne indreptam"?
Si nu in ultimul rand, trebuie spus ca sirul evenimentelor grave (atacuri si neintelegeri politice la nivel planetar, atacuri teroriste, dezastre naturale..) se precepita in mod virulent si cresc exponential.
Revin la Intrebare si incep sa cred ca in Timpul apropiat ne vom arunca singuri Planeta in Haos, va disparea Siguranta cu desavarsire (ceea ce a si disparut deja - Nimeni nu se mai afla in Siguranta) si ne vom ucide in final unii pe altii.
Am plecat de la un detaliu - Mahmoud Abbas - o speranta de a stabili in sfarsit linistea si ordinea in Orientul apropiat. Dar nu mai la cateva zile aceasta Speranta a fost spulberata, ca si alte Sperante se vor spulbera intr-un sir Domino pana ce nu vom mai avea nici o salvare. - Desi totul sta in mainile noastre -
Istoria de data aceasta nu se mai repeta - pentru ca atunci cand ultima piesa de domino va cadea, nu vom mai avea sansa sa ne reasezam pentru a mai putea incepe un nou Ciclu istoric.
Sitoatia internationala sa inrautit ingrijorator..
Irak un focar al terorismului care in loc sa fie stapanit si eliminat, se intareste luand drumul Palestinei, apoi Indonezia, India - Pakistan, tendintele de terorism din Africa i-au amploare, problemele de siguranta din America sunt tot mai problematice, etc. etc.
Problemele si cataclisme naturale se inmultesc.
Multi politicieni ar trebui sa detina Harul Profetiei - pentru a feri cetatea de rele -
Dar tot mai multi oameni vorbesc de pierderea acestui dar si orbirea in masa a acestor oameni. Ma intreb Personal si revin la punctul central: Incotro ne ducem si cat timp a mai ramas pana ce ultima piesa de domino va cadea? Si daca cercetam prezentul, cine isi mai asuma raspunderea pentru ce se intampla si se va intampla? Harul Profetic al Polticienilor lumii a disparut (cine mai poate prevedea Viitorul daca pe ei nici nu-i mai intereseaza), si atunci cine mai raspunde pentru Astazi? Dar Maine?
Voi simtiti ceva straniu in toate acestea?
al vostru HerrGott
Inorog
18 Jan 2005, 11:23 AM
S-a vorbit aici despre martiri. Doresc sa va descriu semnificatia reala a acestui cuvant. Martir este cel care prefera sa moara decat sa se dezica de credinta sa.
Nu este martir cel care cu proprie intentie se omoara, tragand si pe altii dupa el, pe lumea cealalta. Acesta nu este altceva decat un criminal nenorocit.
QUOTE |
Un Crez arab spunea ca nu are cum sa existe Pace intre cele doua Popoare |
Daca arabii sunt atat de inversunati incat dintr-un spatiu de jumatata cat suprafata Europei, cat are peninsula Arabica, nu vor tolera niste vecini care ocupa un spatiu cat doua judete ale Romaniei, cat are statul Israel, intr-adevar pacea va fi pusa sub semnul intrebarii si in viitor. Nu in acest mod trebuie construita civilizatia secolului XXI. Trebuie sa ne toleram unii pe altii.
Te rog ca, pe viitor, sa pastrezi consideratiile de ordin religios pentru subforumul alocat lor.
HerrGott
18 Jan 2005, 11:55 AM
@Inorog
Ati vorbit de reconstructie, matur va intreb: Mai credeti in asa ceva?
talusa
18 Jan 2005, 11:59 AM
Siria se va dota cu rachete capabile sa loveasca Israelul
COURRIER INTERNATIONAL (Franta) - Moscova tocmai s-a amestecat in conflictul israeliano-arab. In presa internationala se vehiculeaza informatii privind vinzarea de rachete rusesti moderne Siriei. Un motiv real de neliniste pentru Israel si unul de iritare maxima pentru Washington. “Informatiile despre cumpararea de catre Siria de rachete rusesti invenineaza relatiile dintre Israel si Rusia”, relateaza “Al-Hayat” pe prima pagina. Aceste dezvaluiri survin acum, cind presedintele sirian, Bachar El-Assad, este asteptat, la 24 ianuarie, la Moscova, pentru o vizita de stat de trei zile, exact in momentul in care ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, se va afla la Washington, precizeaza cotidianul panarab editat la Londra. SUA nu au intirziat sa reactioneze, relateaza la rindul sau un alt cotidian panarab “Al-Qouds Al-Arabi”. “Moscova a primit un avertisment din partea autoritatilor americane, in care i se reaminteste ca acest gen de tranzactii este pasibil de sanctiuni. Purtatorul de cuvint al departamentului de Stat, Richard Boucher, a declarat: “Noi sintem impotriva livrarilor de arme catre Siria. Este un stat care sprijina terorismul si consideram ca asemenea vinzari nu se pot justifica”. Cotidianul financiar moscovit “Vedomosti” relateaza despre indoielile mai multor experti, pentru care “livrarea unor asemenea arme unei tari care are granita cu Irakul este imposibila, in primul rind din cauza pozitiei SUA”. In legatura cu acelasi subiect, “Vedomosti” semnaleaza ca “Rusia si Israelul au dezmintit informatia referitoare la deteriorarea relatiilor lor bilaterale”, citind oficiali ai celor doua parti. Cotidianul rus relateaza ca “nici unul dintre responsabilii vizati nu a confirmat vinzarea de arme rusesti Siriei”.
Teroristii, cu ochii pe tranzactie
Potrivit ziarelor “Al-Hayat” si “Al-Qouds Al-Arabi”, armele in chestiune sint “rachete de tip Iskander-E, cu o raza de actiune de 280 de kilometri si cu o mare precizie de tir. Rachetele Iskander-E, sau SWS-26, sint versiunea imbunatatita a lui SS-22 sau Scud, folosite de Irak impotriva Israelului, in timpul primului razboi din Golf”. De altfel, “Al-Hayat” semnaleaza ca “Damascul dorise, acum doi ani, sa primeasca de la Moscova baterii antiaeriene si rachete antitanc”. In ceea ce priveste partea israeliana, nelinistea a ajuns aici la cote maxime si “Ministerul Apararii se teme ca aceste rachete sa nu ajunga din miinile Siriei in cele ale Hezbollahului din Libanul de Sud, pentru ca, in final, sa ajunga la gruparile teroriste palestiniene”, subliniaza “Ha’Aretz”. In toate cazurile, fie ca vor fi in minile sirienilor sau ale Hezbollahului, aceste rachete constituie o amenintare serioasa pentru activitatile aeroportului Ben Gurion, releva cotidianul israelian citat. Potrivit ziarului rus “Kommersant”, “Israelul este nelinistit in special de faptul ca rachetele Iskander vor fi desfasurate in vecinatatea liniei de demarcatie, in regiunea Golanului sirian, inclusiv in desertul Neguev, unde se afla reactorul nuclear de la Dimona, precum si aproape de toate orasele mari, cu exceptia orasului Eilat de la Marea Rosie, si, deci, toate acestea se vor afla in raza lor de actiune”. “Pentru a finanta aceasta achizitie, Siria dispune de 1 miliard de dolari, un bonus in urma cresterii preturilor petrolului”, semnaleaza, de altfel, “Ha’Aretz”, precizind ca “discutiile intre Moscova si Damasc pe tema acestei tranzactii dateaza de la inceputul acestui deceniu. Dar Moscova suspendase negocierile si ceruse ca problema datoriei siriene mostenite din epoca sovietica sa fie solutionata in prealabil”. Ultimul cuvint il vor avea, insa, SUA. “Noua echipa insarcinata cu relatiile externe in cadrul Administratiei Bush este mai apropiata de Israel decit echipa inca in exercitiu”, subliniaza “Ha’Aretz”. Condoleezza Rice, Robert Zoellick si Nicolas Barnes vor prelua in curind stafeta de la fosta echipa formata din Colin Powell, Richard Armitage si Mark Grossman, precizeaza cotidianul. “Noii lideri sint mai agresivi fata de Iran, mai neincrezatori fata de Rusia si mai combativi fata de Siria”, scrie “Ha’Aretz”. Sintem departe de o repetare a Razboiului Rece, “dar un vint rece sufla cu Putere; poate ca este unul de sezon, dar exista si posibilitatea ca el sa fie de durata”.
Hoda Saliby, Philippe Randrianarimanana
HerrGott
18 Jan 2005, 12:08 PM
sursa - bbc
Forţele speciale americane 'în Iran'
Seymour Hersh îşi bazează afirmaţiile pe surse anonime din serviciile secrete şi Pentagon.
Jurnalistul american de investigaţie, Seymour Hersh, susţine într-un articol publicat în prestigioasa revistă 'The New Yorker' că în Iran ar opera comandouri americane care ar selecta posibile ţinte pentru viitoare raiduri ale aviaţiei americane.
Dl Hersh susţine că a aflat din surse ale serviciilor secrete că următoarea ţintă strategică a administraţiei Bush ar fi Iranul.
Colaborare cu Pakistanul
În ultimele şase luni forţele speciale americane au efectuat misiuni de recunoaştere pe teritoriul iranian, căutând ţinte pentru posibile atacuri aeriene. Este vorba, între altele, de facilităţi nucleare şi baze, sau depozite de rachete.
Comandourile americane ar primi informaţii de la guvernul Pakistanului.
Acestea sunt afirmaţiile spectaculoase făcute de Seymour Hersh care mai susţine că forţele speciale americane ar fi fost autorizate să efectueze misiuni sub acoperire în 10 ţări din Orientul Apropiat şi Asia de Sud.
Jurnalistul american îşi bazează afirmaţiile pe surse anonime - între care se numără foşti spioni şi consilieri care au legături cu Pentagonul.
Un asemenea consultant este citat spunînd că civilii din cadrul Pentagonului ar vrea ca armata americană să fie trimisă în Iran şi să distrugă cât mai mult cu putinţă din infrastructura militară.
Inorog
18 Jan 2005, 12:12 PM
QUOTE |
Ati vorbit de reconstructie, matur va intreb: Mai credeti in asa ceva? |
Cu toata sinceritatea spun ca eu cred in reconciliere.
Argumentele se gasesc in istorie. Mai demult, cand Europa era cufundata in intunericul Evului Mediu, promotorii civilizatiei erau invatatii arabi.
Exista destule exemple in care popoare care se bateau ca si chiorii in trecut, au ajuns aliati in mai putin de jumatate de secol (vezi Franta si Germania, Japonia si SUA, etc.)
Asadar nu este niciodata prea tarziu ca oamenii sa-si deschida ochii. Cine stie daca nu peste 10 ani va prelua puterea politica o noua generatie de tineri, care mai mult decat orice pe lume isi va dori sa fie pace.
HerrGott
18 Jan 2005, 12:20 PM
Sunteti un bun Crestin si sa dea Dumnezeu sa fie asa.
Mi-e teama insa ca pana o sa vina generatia aceea de tineri, o sa facem praf totul de zece ori inainte..
Dar daca sunteti asa de Optimism, va intreb ce argumente serioase in afara de cea cu tineretul va face sa sperati ca lucrurile vor lua o turnura neasteptata spre bine?
Inorog
18 Jan 2005, 12:34 PM
QUOTE |
Dar daca sunteti asa de Optimism, va intreb ce argumente serioase in afara de cea cu tineretul va face sa sperati ca lucrurile vor lua o turnura neasteptata spre bine? |
Globalizarea. Tot mai multi oameni de pe aceasta planeta vor constientiza ca ceea ce se intampla rau in Orientul Mijlociu ar putea sa-l afecteze in mod direct.
Este fenomenul la care participau cosmonautii in momentul in care vedeau Terra din cosmos. Dupa aceasta experienta toti se intorceau mai buni.
Asadar, fara a fi cosmonauti sa incercam sa vedem cat mai mult Pamantul ca un tot unitar. Cum se poate face aceasta ? Prin comunicatie, prin programe tv educative (Discovery este un program extraordinar in acest sens), prin turism in tarile vecine, etc.
Legat de rachetele rusesti de care vorbea Talusa. Cred ca in domeniul armamentului trebuie indemnati tot mai multi specialisti sa-si gaseasca de lucru in alte sectoare. Trebuie ca tarile dezvoltate sa faca un mic efort in acest sens. Sunt convins ca rusii au vandut rachete Siriei mai mult din considerente economice decat politice (cred ca stomacul a dictat mintii). Nu trebuie lasat sa se mai intample acest lucru.
HerrGott
18 Jan 2005, 02:57 PM
@Inorog
Esti diplomat de profesie sau iti place sa vorbesti in termeni ocoliti.
Mesajul tau l-am inteles dincolo de cuvinte. Si daca toti ar gandi ca tine, ca un bun crestin, ar invata intr-adevar in urma oricarei experiente si in acest caz as fi total deacort cu tine. Dar altii au stabilit inaintea ta cum vor lua curs evenimentele din aceasta lume. Oameni asa zisi politici. Si atunci tie ca bun crestin iti ramane doar simplu rol de Optimist.
Mai adanc vreau sa mergem la problema... De ce depilda Oameni adevarati (Politicieni de cariera si Drepti) care au puterea de a prevedea raul si de-al inlatura sau Oameni care se potrivesc pentru anumite roluri speciale nu sunt niciodata acolo unde se potrivesc. De ce decid altii care nu vor avea nimic in cap decat propiile interese definite pe termen scurt in dauna distrugerii si raului creat pe termen lung?.. De vreme ce rolurile noastre sunt amestecate in mod voit si negativ nu vom avea pace. Pe scurt ce parere ai despre acest aspec? Este el unul dintre motivele reale ale dezordinii care induce implicit la conflict?
HerrGott
18 Jan 2005, 03:04 PM
source BBC -
Îmbunătăţirea relaţiilor israeliano-palestiniene
El trebuie să arate Israelului şi lumii întregi că face ceva concret în amelioarerea relaţiilor israeliano-palestiniene. Gestul de acum ar putea fi maximum a ceea ce poate face în liniile propriei strategii care presupune negocierea unui armistiţiu cu grupurile armate.
Grupuri care au refuzat orice dialog până când Israelul la rândul lui nu va pune punct politicilor sale militare din teritoriile ocupate. Iar poziţia Israelului nu pare maleabilă dacă ne gândim la hotărârea de a suspenda orice contact cu palestinienii după atacul de acum câteva zile. Hotărârea care e criticată chiar de unele figuri importante israeliene.
Fostul ministru al justiţiei, Iossi Beilin
Fostul ministru al justiţiei Iossi Beilin spune:"cred că a ne boicota unii pe alţii nu poate fi decât o politică greşită".
"Dacă într-adevăr vrem pace, dacă vrem să oprim odată violenţele şi acţiunile teroriste, atunci ar trebui să ne vorbim unul altuia şi nu unul împotriva altuia. decizia domnului Sharon nu a fost una corectă şi sper că lucrurile se vor schimba c*rând", spune fostul ministru israelian.
Numai că Israelul nu doreşte numai un armistiţiu. Vrea ca domnul Abbas să dezmembreze grupruile militante. Oficialii israelieni au sugerat chiar că-i vor acorda un răgaz lui Mahmoud Abbas să facă asta, dar răgazul nu va dura foarte mult şi în plus, e puţin probabil că liderul autorităţii palestiniene va lua măsuri atât de radicale.
talusa
18 Jan 2005, 04:02 PM
Ai uitat sa specifici ca Domnul Beilin este acela care a semnat Tratatul de la Geneva, care, finantat fiind de doua tari europene, l-a readus pe arena politica[altfel, era si acum un cadavru viu!!]
Si acum este in fruntea unui partid "de mare importanta si cu multa influenta aici"[detine 5 parlamentari din 120....pana si parlamentari arabi sunt mai multi
]
gio19ro
18 Jan 2005, 08:36 PM
QUOTE (talusa @ 18 Jan 2005, 11:59 AM) |
Siria se va dota cu rachete capabile sa loveasca Israelul |
Si ce daca? Atata timp cat Israelul are rachete capabile sa loveasca Siria, de ce n-ar avea voie si Siria sa procure astfel de rachete?
talusa
18 Jan 2005, 08:39 PM
Exact...numa sa fim lasati sa le folosim!!
La ce distanta se afla trupele israeliene de Damasc...stii?
Dar...cele siriene de Tel-Aviv?
Si...care a fost ultimul scor al "duelului aerian" intre cele doua forte.....intr-o singura zi
HerrGott
19 Jan 2005, 09:51 AM
@Talusa
D.Belini din ce relata presa straina dorea sa ajunga la o Solutie de ambele parti.
QUOTE |
Si acum este in fruntea unui partid "de mare importanta si cu multa influenta aici"[detine 5 parlamentari din 120....pana si parlamentari arabi sunt mai multi |
As avea o singura remarca: De ce aceea care incearca o reala Solutie sunt imediat imputinati si indepartati de pe scena politica Israeliana, sunt ei intr-adevar incapabili sau ceilalti politicieni nu au interes sa aduca pacea indepartandui imediat pe potentialii Politicieni pacifisti?..
HerrGott
19 Jan 2005, 09:52 AM
CNN - source and BBC
Percepţii negative despre administraţia Bush
Sentimentele negative faţă de preşedintele Bush se răsfrâng şi asupra americanilor în general
Peste jumătate din cei chestionaţi într-un sondaj BBC World Service spun că lumea a devenit un loc mai puţin sigur în urma realegerii lui George Bush.
Doar trei ţări - India, Polonia şi Filipine - din cele 21 unde s-a realizat sondajul, au spus că în opinia lor lumea e acum un loc mai sigur.
Una din concluziile sondajului este că 47% din cei chestionaţi percep influenţa Statelor Unite în lume, în mare, drept negativă şi astfel de impresii defavorabile se extind şi asupra americanilor în întregul lor.
Nici una din ţările cuprinse în sondaj nu a sprijinit trmiterea de trupe în Irak.
Aliaţi tradiţionali
Majoritatea percepţiilor negative au fost constatate în Europa Occidentală, inclusiv aliaţi tradiţionali precum Germania, Franţa şi Marea Britanie, America Latină şi ţările musulmane.
Singura ţară europeană care are o poziţie total diferită este Polonia, unul din noii membri ai Uniunii Europene, unde şi preşedintele Bush şi Statele Unite se bucură de o percepţie favorabilă.
În fruntea listei anti-Bush se află Turcia, unde 82% cred că realegerea sa va avea un efect negativ asupra securităţii globale.
Alte ţări predominant musulmane - Indonezia şi Libanul - ocupă şi ele o poziţie aproape de fruntea listei.
După cum spune corespondentul CNN Dan Issacs, expresia unor sentimente mai bune faţă de Statele Unite, în urma operaţiunilor umanitare post-tsumani din Indonezia, nu ar avea cum să apară, deoarece sondajul a fost realizat îniante de dezastru.
Avânt economic
Sentimentele anti-Bush au părut să fie puternice şi în America Latină. Argentina, cu 79%, şi Brazilia, cu 78%, apar pe listă după Turcia.
HerrGott
19 Jan 2005, 09:55 AM
Mahmoud Abbas cere oprirea atacurile împotriva Israelului
Liderul autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas a cerut forţelor de securitate palestiniene să prevină şi să oprească atacurile împotriva Israelului. Gestul reprezintă un răspuns direct presiunilor venite din partea Israelului după un atac palestinian de la graniţa cu fâşia Gaza.
Dealtfel de la atac, primul ministru israelian Ariel Sharon a îngheţat toate contactele cu autoritatea palestiniană şi a transmis armatei că poate lua toate măsurile necesare pentru a-i opri pe militanţi.
Câţiva miniştri din cabinetul palestinian au confirmat că Mahmoud Abbas a dat instrucţiuni clare şefilor serviciilor de securitate să prevină orice atac împotriva Israelului.
Oficialii palestinieni au fost rezervaţi în a da detalii, dar se aşteaptă ca poliţia palestiniană să-şi întărească prezenţa în teritorii şi să încerce în special să prevină atacurile cu rachetă asupra oraşelor israeliene de lângă fâşia Gaza.
Unul dintre miniştri palestinieni spune despre eforturile autorităţii de a opri violenţele: "au fost date instrucţiuni generale".
"Urmează ca acestea să fie analizate de forţele de securitate. În acelaşi timp lansarea de rachete va fi interzisă. Va fi foarte dificil să faci toate astea dar", spune ministrul palestinian, "orice act care va da Israelului un motiv să ne atace trebuie oprit."
În acelaşi timp e puţin probabil că acţiunile autorităţii palestiniene vor include arestarea sau dezarmarea millitanţilor. Mahmoud Abbas e oarecum încolţit în momentul de faţă
axel
10 Mar 2007, 10:00 AM
purplestorm
11 Nov 2008, 03:09 AM
Dar ce ne mai rămâne dacă eliminăm speranţa? Aşteptarea resemnată a unei zile de mâine asupra căreia am renunţat să încercăm să avem un oarecare control? Ştim cu toţii că nu cu oameni resemnaţi şi care nu mai cred în nimic durabil (pentru nu mai văd în ce ar putea crede) se fac schimbările bune. Mă surprinde că puneţi astfel problema şi îmi pare rău că argumentul pentru păstrarea speranţei a rămas încrederea că generaţiile viitoare vor avea ceva de spus. Asta e doar pasarea responsabilităţii ca moştenire demnă copiilor copiilor noştri. E un fel de moştenire a creditelor părinţilor. Şi e trist.
Îmi pare rău că topicul a murit de atâta vreme.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.