Sistemul elvetian se desfasoara astfel:
- Se presupune ca ai un numar mare de participanti (de ex. 100) si nu poti sa-i pui sa joace fiecare cu fiecare (99 de meciuri de caciula). Atunci prima miscare este sa stabileste numarul de runde de disputat (8,9, 12, cite vrei).
- Pe urma se face tragerea la sorti a primei runde, care este total aleatorie.
- Se joaca meciurile primei runde (acordindu-se normal 1p la victorie, 0,5p la remiza si 0p la infringere) si se face un clasament.
- Din acest clasament se creeaza trei subgrupe: a celor ce au 1p, a celor ce au 0,5p si a celor care au 0p. Se face tragerea la sorti a meciurilor din a doua runda, avindu-se insa grija ca meciurile sa fie doar intre jucatori din aceeasi subgrupa. (adica unul cu 1p va juca tot contra unuia cu 1p, unul cu 0,5p va juca tot impotriva unuia cu 0,5p s.a.m.d.)
- Se joaca meciurile rundei a doua (acordindu-se normal 1p la victorie, 0,5p la remiza si 0p la infringere) si se face un clasament cumulindu-se punctele din primele 2 runde.
- Din acest clasament se creeaza cinci subgrupe: a celor ce au 2p, a celor ce au 1,5p, a celor care au 1p, a celor care au 0,5p si a celor care au 0p. Se face tragerea la sorti pentru a treia runda, respectindu-se criteriul prin care se "imperecheaza" adversari din aceeasi subgrupa.
- Se joaca meciurile rundei a treia ...
... si asa mai departe.
Bineinteles, se poate intimpla ca subgrupele sa aiba un numar impar de participanti, sau e posibil ca toti jucatorii dintr-o subgrupa sa fi jucat deja intre ei in rundele anterioare, si atunci trebuie ca unul sau mai multi din componentii subgrupei sa joace cu adversari mai bine,respectiv mai slab clasati (dupa niste criterii care acum imi scapa
)
Plus ca trebuie vegheat la alternanta culorilor - adica in prima runda daca am jucat cu albele, in runda a doua trebuie sa joc cu negrele ...
... in concluzie e destul de complicat ... macar sa avem noi fro' 30 de participanti, ca sa merite bataia de cap ...