Asa este, insa ca orice miscare de genul asta, aduce incertitudini enorme: razboiul din Irak a eliberat un popor, insa pe langa, mii de demoni ai trecutului tribal si religios al tarii; implicatiile sunt enorme in cazul Irakului, o parte a lumii arabe, si inca una tare nevralgica, situata pe falia islamului, unde varianta sunita, impartasita de majortitatea covarsitoare a arabilor, pierde vigoare pentru a lasa pe teritoriu arab, preponderenta sectei siite. Aceasta implicare a Occidentului in zona asta, nu va fi uitata curand. Spun asta, desi sunt un sustinator al razboiului declansat de SUA, si numai evenimentele de ieri, ca si alegerile trecute, imi confirma pozitia. Dar Irakul s-a vrut doar ca un exemplu, comparatie, cu ceea ce se intampla in Asia Centrala si in spatiul fostei Uniuni Sovietice. Democratia este un concept si nimic mai mult. Nu pleaca rusii si servitorii lor, pentru a le lua locul "democratia", ci fie si cu mijloace civilizate si imbratisate pe termen lung, le iau locul alte pozitii ideologice, alte orientari politice, alte influente geopolitice; ca si in cazul Irakului . . .
Cine va umple spatiul in Asia centrala?
Pai raspunsul ni-l da istoria: aceste state, mai putine Tadjikistanul, sunt de limbi turcice, de etnie turicica. Ankara jubileaza; "Ankara", care este un stat cu majoritate musulmana, condus de un regim islamic, fie el si asa-zis "moderat". Cat de moderat este, au vazut si frecangioii de europeni in direct, cand au vizitat de curand tara, care in acel moment isi mutila cu bâte si cu bocanci grei de politisti, progresistii, care au manifestat si ei, pentru a marca ziua femeii. Dupa ce au primit portia de bataie de la gealatii guvernului (si TV-ul a aratat cum arata portia asta), scrie presa montrealeza ca necajitele femei cu vederi de stânga, au trecut la luat ghionturi de la femeile voalate, adunate "spontan" in contra-manifestatie; evident, nu e cazul sa mai spun, politia nu a intervenit.
Dar nu numai acesti asiatici au mare apetit pentru zona: ea este privita cu bale la gura, si de China, care din interese petroliere, si-a adus aminte probabil de fratia oamenilor cu ochii strâmbi.
Aceasta superputere in devenire, curteaza insistent tarile zonei. Care ar fi afacerea pentru mine, pentru România sau U.E. ca Rusia sa piarda influenta acolo pe mâna chinezilor? Sau turcilor.
Insa lista pretendentilor, nu s-a incheiat. Mai ramane lobbiul islamist arab, care are deja infiltrate retele de propagare a ideologiei lor demente prin miile de madrase redeschise de "democratia" post-sovietica, de regimurile asa-zis "nationale".
Unii cred ca e tot timpul ideal sa militezi pentru democratie. Eu am dubii. Cred ca regula generala trebuie sa fie aceasta, insa regula nu trebuie sa capete valente de dogma religioasa: daca regimurile comuniste si pro-sovietice, reprezinta momentan cel mai mic rau pe care situatia geopolitica si mentalitatile primitive ale populatiilor in cauza o ofera, atunci, eu zic sa nu ne bucuram prea tare ca portocala asta ucrainiana, a inceput sa sara aiurea, cam “mecanic”, prin jurul Rusiei, care si asa are probleme enorme. Rusia insasi este o federeatie in care o treime din populatie nu este de etnie rusa; o buna parte din populatie este de religie musulmana; etniile conglomeratului uralian, acele “republici autonome”, sunt in general de origine turcica, turco-mongola, ca si popoarele Asiei Centrale. O Rusie explodata, inseamna a lipsi Europa unita de maine, de Alaska ei, de “marele ei nord canadian”, lasând-o fara largi zone de exploatare a unor resurse naturale importante si care vor deveni si mai importante; vocatia Rusiei, asa cum arata chiar azi presa printr-un sondaj, este europeana: europenii vad ca natural integrarea Ucrainei si Rusiei in procente mai mari decat Turcia . . . . cu toate eforturile de spalare pe creier a unei parti a spectrului politic european, populatia uniunii inca nu si-a pierdut simtul identitatii etnice si bunul simt. O Rusie furioasa si isterica la granitele României si ale Europei unite, nu este de bun augur; ne-o arata istoria nationala. Apoi cu mare parere de rau pentru ignoranta unora, trebuie sa spun ca Rusia nu a facut numai rau tarii noastre. Daca nu uitam raul, si nu trebuie sa-l uitam, eu zic ca nu trebuie uitat nici binele.
Problema Republicii Moldova nu are aproape nici o legatura cu Rusia: de curand au avut loc alegeri, iar comunistii au castigat; se pare ca acolo "portocala" e inca verde si cruda; parerea mea este ca va ramane cam multisor asa. Ca si românii care au votat cu obstinenta ca niste comunisti sa-i conduca spre capitalism, moldovenii si ei, sunt pur si simplu tâmpiti; regret, am radacini mergand inapoi in timp in aceasta populatie, dar asta e crudul adevar: Moldova româneasca a reprezentat o ghiulea de picioarele României de dupa Revolutie, iar moldovenii de peste Prut, sunt propriile lor “ghiulele”. Rusii nu fac decat sa apuce lantul care atârna . . . . “lant” care in cazul popoarelor inteligente, determinate, care se auto-pretuiesc si care inteleg ce inseamna demnitatea nationala, cum sunt balticii, a lipsit. A confuda deci prostia moldoveneasca cu Rusia, e chestiune de mare miopie intelectuala . . . . parerea mea.