Conflictul dintre India si Pakistan
Kashmir este o regiune muntoasa in nordul subcontinentului Indian, care este disputata intre India si Pakistan. Teritoriul este impartit intre provincia indiana Jammu si Kashmir (cu o populatie de aproximativ 8.435.000) si partea pakistaneza, Azad Kashmir (Kashmirul liber, cu o populatie de aproximativ 2.542.000). Faimos pentru frumusetile sale naturale, Kashmirul a fost denumit “Elvetia Indiei”. Aproape jumatate din populatie locuieste in fertila Vale a Kashmirului, in partea indiana.
Capitalele sectiunii indiene sunt Srinagar vara si Jammu iarna iar capitala Kashmirului pakistanez este Muzzafarabad. Aproximativ 70 % dintre locuitori sunt Musulmani, care locuiesc in Valea Kashmirului si in partile centrale si vestice. Hindusii traiesc mai ales in sud, in jurul orasului Jammu. In est se gaseste regiunea Ladakh, unde majoritatea oamenilor sunt de etnie tibetana si Buddhisti.
Din punct de vedere istoric, Kashmir a facut parte dintre regatele indiene. In timpul perioadei asokaniene (273-232 i.C.) a fost introdus buddhismul iar intre secolele 9-12 e.n., zona a fost un centru al culturii hinduse. Conducerea musulmana a inceput in 1341 si a initiat o conversie in masa la Islamism. In 1846, zona a devenit provincia regala Jammu si Kashmir, apartinand Indiei britanice.
Incepand cu 1947, Kashmirul a fost obiectul catorva conflicte armate intre India si Pakistan, India avand pretentii asupra sa din motive istorice si juridice, iar Pakistanul sustinand ca aceasta provincie, locuita in special de musulmani, apartine de drept Pakistanului.
Primul conflict asupra regiunii Kashmir a avut loc intre 1947-1949. Fiind vecina atat cu India si Pakistanul de vest, regiunea Kashmir era condusa de un print hindus, dar majoritatea populatiei era musulmana. In 1947, triburile pakistaneze au invadat provincia, pentru a sustine o revolta a taranilor musulmani. Maharajahul a fugit la Delhi, unde a semnat o serie de acte prin care atribuia provincia Kashmir Indiei. Au fost aduse trupe indiene pentru a apara fosta provincie regala, care au creat mari probleme armatei pakistaneze. Luptele au continuat in Kashmir pana cand o comisie a Natiunilor Unite a aranjat un armistitiu in ianuarie 1949. Kashmir a fost ulterior impartit de-a lungul liniei frontului, India obtinand aproximativ doua treimi iar Pakistanul, restul. India a prezentat cazul Consiliului de Securitate al O.N.U.
In aprilie 1965 lupte puternice au izbucnit la granite dintre Pakistanul de vest si India si ulterior s-a extins asupra regiunilor Kashmir si Punjab. India a acuzat faptul ca din nou pakistanezii invadau Kashmirul in timp ce Pakistanul a pretins ca invadatorii erau de fapt luptatori de eliberare apartinand Kashmirului. India a pus stapanire pe posturile militare din partea pakistaneza a frontierei lor commune iar Pakistan a raspuns cu tancuri primite ca ajutor militar din partea S.U.A. La randul ei, India a trimis avioane menite sa distruga tancurile. Cand Pakistanul a lansat la randul sau aviatia, pregatita de S.U.A., fiecare dintre cele doua state a inceput o invazie a teritoriului celuilalt stat iar in septembrie 1965 Natiunile Unite au intervenit din nou pentru a se inceta focul. Confruntarile directe intre trupele celor doua state s-au incheiat in ianuarie 1966, imediat dupa ce a fost semnat un accord intre India si Pakistan la Tashkent, in fosta Uniune Sovietica, prin medierea acesteia din urma.
Desi nici razboiul din 1948, nici cel din 1965 nu au dus la nici o concluzie, India a demonstrate o superioritate militara incontestabila asupra Pakistanului in cel de-al treilea razboi, care a avut loc in decembrie 1971. La momentul respectiv, India intervenise in razboiul civil care a inceput intre Pakistanul de vest sic el de est, permitand separarea celui din urma, care a devenit statul independent Bangladesh. Armata si aviatia pakistaneza au avut mult de suferit in acest razboi. Majoritatea analistilor si-au dat seama ca Pakistanul nu mai avea o armata sufficient de mare pentru a rezista in fata fortelor armate indiene.
O revolta a separatistilor musulmani a cauzat 30.000 de morti in 1997, iar India si Pakistan si-au relansat eforturile diplomatice de a rezolva pretentiile teritoriale ale celor doua state. Aceste eforturi nu au avut success, si nivelul de violenta in Kashmir (incluzand cateve massacre ale civililor hindusi de catre separatistii musulmani) au crescut ingrijorator, mai ales dupa instaurarea unui nou guvern nationalist in India in 1998. Testele nucleare effectuate de India si Pakistan in mai al aceluiasi an au marit tensiunile in zona. Intalniri la nivel inalt intre prim-ministrii celor doua state nu au avut nici un rezultat concret in ceea ce priveste reinceperea procesului de pace in zona.
Pakistanul a antrenat si sustinut numerosi militanti islamisti care au lansat o ofensiva majora asupra partii din Kashmir administrate de India, in mai 1999. India a raspuns prin atacuri aeriene, iar infiltratorii s-au retras in iulie din partea de Kashmir administrata de India, ca urmare a unui tratat semnat de India si Pakistan, dupa opt saptamani de lupta. Ministrul Apararii Indian a anuntat o saptamana mai tarziu ca ultimii militanti s-au retras si luptele au incetat. In decembrie 1999 numerosi militanti au fost eliberati din inchisorile indiene. Discipolii acestora au deturnat ulterior cateva avioane indiene.
ROPORTAL