Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Soarele Si Efectele Lui Asupra Pielii
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Corpul Uman: Sanatate si Mister
Michelle


Cea de a patra editie a Conferintei nationale de Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala, desfasurata in perioada 1-4 iunie, a propus spre dezbatere o tema pe cat de interesanta, pe atat de discutata si importanta: fotoagresiunea si fotoimbatranirea. Acestea sunt probleme medicale reale, nu doar de ordin cosmetic si estetic, deoarece prevenirea lor poate impiedica progresia moficarilor cutanate spre cancer. Stii ce trebuie sa faci pentru a preveni aceste riscuri si care sunt greselile pe care le faci, din nestiinta?

Prezenta la conferinta de presa, dr. Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirrugicala (SRMEDCC), a subliniat importanta fotoprotectiei corecte, esentiala in managementul patologiei si, in general, a imbatranirii. "Soarele este foarte periculos, chiar daca acest lucru nu se simte imediat. Riscurile sunt considerabile - pentru ca nu stim sa ne aparam de efectele nocive - chiar daca eventualele consecinte se vor face resimtite mai tarziu", a subliniat Mihaela Leventer.

Ce inseamna, de fapt, protectia fata de razele soarelui? Mai intai, este important sa stim de ce anume trebuie sa ne aparam si care sunt factorii de risc. Prof.dr. Calin Giurcaneanu ne explica: "Razele UVA sunt 'responsabile' de imbatranirea prematura a epidermei, iar UVB, de aparitia cancerului de piele. Fotoimbatranirea depinde de cantitatea de radiatii ultraviolete care actioneaza asupra epidermei, lungimea de unda a razelor, precum si de tipul de piele al individului respectiv".

Fotoimbatranirea se manifesta prin linii fine, riduri, cromatica neomogena a pielii, modificarea texturii acesteia, fragilitate, descuamare. Treptat, pielea se subtiaza, se deshidrateaza, apar ridurile si, adesea, vasele de sange se dilata, conferind un aspect general inestetic - fenomen foarte raspandit in randul celor care s-au expus la soare fara a-si lua masurile de protectie de rigoare.

Preventia este cea mai buna metoda de evitare a cancerului cutanat si este un aspect de care trebuie sa se tina cont inca din prima copilarie. Asa cum explica prof.dr. Giurcaneanu, "daca un individ a suferit 4-5 arsuri solare pana la varsta de 15 ani, riscul de a se imbolnavi mai tarziu de cancer cutanat este cu 10 pana la 50 de procente mai ridicat fata de cei care nu s-au confruntat cu astfel de situatiii".

Mijloacele de protectie fata de actiunea nociva a radiatiilor ultraviolete includ: reducerea expunerii la soare in orele de varf, cautarea zonelor umbrite, folosirea palariilor si a ochelarilor de soare, dar cel mai bine ne putem proteja prin aplicarea cremelor de protectie, cu SPF adaptat la tipul de piele, si a unei vestimentatii adecvate (haine subtiri si vaporoase, din materiale usoare, care nu favorizeaza transpiratia).

Vrei sa fii cat mai in siguranta? Redu sedintele la solar!

Cel mai important aspect pe care dr. Mihaela Leventer doreste sa-l evidentieze se refera la evitarea solarului. Acest tip de dispozitiv pentru bronzare artificiala emite atat UVA, cat si UVB si este capabil sa induca nivele inalte de UV in scopul unei bronzari rapide. Exista dovezi ca o doza redusa de UVB, asociata cu o doza mare de UVA folosite in solar pot cauza cancer de piele.

Asa cum subliniaza dr. Leventer, solarul aduce un surplus de iradiere luminoasa epidermei, care, oricum este expusa la numerosi factori de agresiune: poluare, fumat, modificarea stratului de ozon, alimentatia si stresul.

Tinand cont de faptul ca solarul continua sa fie disponibil publicului, se impun introducerea unei supravegheri stricte a acestei industrii, care a luat amploare, precum si initierea unei campanii de constientizare a populatiei asupra riscurilor la care se expune. Persoanele care se bronzeaza constant la solar vor constata, cu timpul, ca pielea le imbatraneste in interval de maximum 6-7 ani.

Asa cum a aratat dr. Leventer, foarte multe femei care se bronzeaza la solar prezinta un grad ridicat de risc de a face cancer de piele, prin prisma faptului ca au alunite, care sunt deosebit de sensibile. Acest lucru reprezinta inca un aspect de care trebuie sa tii cont in alegerea metodelor de protectie....

Ai alunite? Urmareste-le cu atentie!

Persoanele care au alunite trebuie sa fie de doua ori mai atente in ceea ce priveste expunerea la radiatiile solare si mijloacele de protectie care se impun. "Am vazut multe femei cu alunite care se bronzeaza la solar si este de neconceput faptul ca personalul de acolo nu le avertizeaza asupra riscului enorm la care se expun", a subliniat dr. Mihaela Leventer, care a mentionat insa, ca produsele autobronzante de tipul cremelor, pudrelor si lotiunilor nu prezinta nici un factor de risc si nu exista nici un impediment in folosirea lor.

Alunitele reprezinta un detaliu sexy al corpului sau chipului tau, insa trebuie atent supravegheate, pentru ca orice modificare a lor constituie un semnal al unui posibil cancer de piele. Fii atenta la urmatoarele semne:

Modificarea, in timp, a dimensiunilor unei alunite (respectiv, marirea acesteia);
Modificari de culoare (ceea ce implica nu numai innegrirea acesteia - ceea ce, dupa cum arata prof.dr. Giurcaneanu, este oricum un simptom deosebit de grav - ci si inalbirea alunitei;
Tine cont de faptul ca orice infectie banala a unei alunite sau orice traumatism minor care duce la o mica sangerare pot conduce la dezvoltarea cancerului. Daca ti se intampla asa ceva, cel mai bine este sa te adresezi unui medic, pentru a exciza alunita;
Multe persoane au prejudecata ca "nu trebuie sa umbli la alunite, indiferent de situatie". Nimic mai fals. Dr. Leventer afirma ca tocmai aparitia acestor simptome trebuie sa constituie factorul decisiv pentru indepartarea chirurgicala a alunitei.

Sunt convinsa ca stii, dar iti repet: nu uita crema de protectie!

Indiferent de tipul de piele si de intervalul ales pentru expunerea la soare, aplicarea cremei de protectie este esentiala. Nu omite acest lucru, gandindu-te ca, oricum, stai mai mult in apa sau la umbra. Razele te vor "prinde" oriunde.

Ce cantitate de crema este indicata? Ideal, spune dr. Leventer, este ca produsul sa fie aplicat la fiecare doua ore, cam 2 ml pe centimetru patrat (ceea ce inseamna o cantitate de crema de dimensiunea unei mingi de baseball).

Probabil te gandesti ca este suficient sa aplici o singura data, la sosirea pe plaja - insa este bine sa stii ca, sub actiunea razelor si a apei marii, stratul protector de crema este indepartat treptat. Din acel moment, esti complet expusa... Asa incat nu ezita sa folosesti din nou crema de protectie. Intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi.

de Greta Harja
sursa:eva.ro

Oiski-Poiski
Am stiut eu instinctiv de ce nu ma duc la solar biggrin.gif .
In RO mi-a zis cineva o data: Pai de aia nu va bronzati voi acolo ca folositi atatea creme impotriva bronzarii.
Ce minte de gaina ! Pardon si gaina se ascunde vara sub claia de fan daca e prea cald.

Michelle thumb_yello.gif
Contessina
Pe langa crema de protectie cu un factor de protectie adecvat folosita inainte de plaja , riscul arsurilor solare este mult diminuat daca inainte de a face plaja este administrat un medicament antiinflamator , eu as recomanda aspirina efervescenta in combinatie cu vitamina C(Upsarin),o hidratare corespunzatoare, si mai ales consumul de beta-caroten, care este provitamina A.In farmacii se gasesc capsule cu beta-caroten,acest produs avand capacitatea de a asigura o bronzare uniforma si usoara si mai ales de a reduce riscul arsurilor si de a proteja pielea.Se gaseste in morcovi*( si le da culoarea portocalie )dar consumati cruzi.
In concluzie, morcovi cruzi inainte de plaja. cool.gif
Mara
Michelle, tu chiar vrei sa te laude sefu ca esti activa? laugh.gif

Super topic! Lucrurile astea ar trebui trambitate in gura mare, doar-doar or pricepe toate pustoaicele ce-s aproape negre in decembrie ca nu e sanatos! Aceleasi lucruri mi l-a zis si medicul meu dermatolog. Eu am tone de alunite, asa ca am avut grija de cand ma stiu sa nu ma expun la soare decat la ore decente (pana la 11 si dupa 16), sa ma ung cu creme cu factor ridicat de protectie, sa nu merg la solar... si sa ma chinui cu autobronzante, asta fiind singura solutie sigura pentru mine. Cred ca cel mai greu imi e sa nu ma balacesc in mare, dar na, sanatatea e mai importanta si mai nou chiar n-am voie sa ma mai expun la soare. sad.gif
Mrs. Rogers
Eu si cand merg la mare ma feresc de soare si am grija ca toate cremele mele de fata sau de corp sa aiba SPF cel putin 15. Inclusiv fondul de ten . Niciodata nu stau "la plaja ".Si cu toate astea nu sunt sidefie .
mutulica
daca e asa nesanatos de ce nu se interzic masinariile alea?

Mrs. Rogers
Solarul e foarte periculos dar numai in doze mari. De exemplu pacientii cu psoriasis sever care fac solar ca sa opreasca leziunile fac cancer destul de frecvent . Dar astia fac cate 1 ora pe saptamana , timp de luni de zile. Apoi fac o puaza si tot asa, ani de zile . Cu orice se exagereaza , devine periculos.
Contessina
Nu crezi ca atunci cand spui "doza mare" este ceva foarte relativ?
Sushi
Eu frecventez solarul si pot sa spun ca sint multumita. Am ten inchis la culoare care se bronzeaza foarte usor, aproape fara a se inrosi. Nu e vorba numai de culoarea ce o capat - care imi place pentru ca da o alta tinuta corpului. Pentru mine soarele si solarul sint cele mai bune terapii antistres. La solar am o senzatie de bine general din cauza caldurii. La soare am aceeasi senzatie, plus faptul ca sint inconjurata de lumina multa multa imi repara cumva nervii zgiriati.

Daca as tine cont de tot ceea ce ar putea sa-mi provoace cancer ar trebui sa incetez sa mai respir sau sa ma spal sau sa maninc... Eu le fac pe toate, cu masura smile.gif

Numa' ca fumez regret si sper sa pot gasi intr-o zi puterea sa ma las de tigara!
mutulica
cu asta sunt de acord.. .poate ca soarele dauneaza la piele (numa eu stiu de cite ori am adormit la plaja si m-am prajit), dar sigur face bine la moral...
Mrs. Rogers
QUOTE (Actilyse @ 17 Jun 2005, 06:01 PM)
Nu crezi ca atunci cand spui "doza mare" este ceva foarte relativ?

Da sigur ca este foarte relativ . Dar la genul asta de discutie e suficient atat . Nici nu cunosc doze din cap, si nici nu cred ca are sens sa caut . Nu prea cred ca ar fi cineva interesat de doza.
Cred ca e important sa stim ca soarele categoric imbatraneste pielea. Si ca daca exagerezi , exista riscul sa faci un cancer de piele . Nu cred insa ca daca te arzi de cateva ori la soare inseamna ca exagerezi . Insa daca esti alb si traiesti in Australia , sigur ca riscul e mai mare . De fapt ei au si un nr foarte mare de cazuri de cancer, tot din cauza asta.
Si inca ceva important , pigmentul pielii iti protejeaza nucleul celulelor pielii de efectele radiatiilor . Deci cu cat esti mai alb, cu atat e mai putin indicat sa te expui excesiv la soare .
Michelle
apropos de lotiuni autobronzante,stiu ca a intrebat Mara dar nu gasesc topicul,am probat pe pielea mea sprayul de la Vichy ....si e chiar misto...pare a fi un bronz adevarat si ma tine aproape o saptamina !
Oiski-Poiski
te-as trimite la topicul lui Mara da mi-e frica ca o iau pe urmele stim noi cui asa ca ma aPtin rofl.gif rofl.gif
Michelle
nu-i nevoie sa-mi dai linkul cum facea ordine personajul respectiv de trista amintire,doar sa-mi zici la ce subforum il gasesc! tongue.gif
Oiski-Poiski
este la Dedicat Ei tongue.gif
Michelle
ia uite mai,nu m-a dus mintea! laugh.gif
Oiski-Poiski
ma simt asa de importanta laugh.gif
Michelle
maine-poimaine te pune sefu' moderator!...sa-ti iei nume de cod Guinevere sa nu se mai ia lumea de tine cind iti dai arama pe fatza! rofl.gif
Oiski-Poiski
a nu, eu nu le am cu reginele astea , iar arama mi-am uns-o demult pe fata laugh.gif
Grabillion
Soarele daca nu se exagereaza este bun.

Ce este cel mai cu mult mai insa rau este folosirea unei creme, solutii de protectie care contine substante
foarte nocive pt. piele.
Nici eu nu am stiut asta pana nu demult, insa cititi despre substantele cancerigene care se afla in creme solare si dupa aia hotariti ce este mai periculos, soarele sau crema ?

Histeria cu gaura de ozon si UV este facuta intentionat pentr acest scop, bani din vanzarea cremeleor si de 10 ori mai multi bani din cancer, la care castiga tot aceleasi firme.

O coruptie ca si in romania numai ca pe plan mondial.. Asa e lumea... cine e prost ramane, cine nu isi face opinia singur.

Eu nu am folosit niciodata aproape, din lene...si mi-a prins bine.
Acum ca stiu folosesc numai crema protectoare din plante,daca soarele e f. puternic, daca nu deloc.

Link http://www.rense.com/general67/sunhealth.htm

The Amazing Truth about the sun and your health

Educativa singuri ! Caci suntem inconjurati de niste basme incredibile !

About Ozone

Forbiden cures - Vindecari interzise
mutulica
grabilion, ne spui ca toata piata de produse de protectie UV e o mare mascarada. posibil... dar cind vii cu teoria conspiratiei la inaintare, cum ma convingi pe mine, ca nu esti unul din cei ce fac concurenta respectivilor?
Grabillion
@mutulica,
convinge-te singur draga, ce e pielea mea ? biggrin.gif
cine are piele numai ca sa aiba forma poate sa se dea cu orice
mutulica
pai... dupa parerea mea, am o crema de soare care nu e neaparat scumpa, si care chiar m-a ferit de arsuri in ultimii doi ani

deci... dupa parerea mea nu e mascarada, ci e chiar un lucru bun. sunt convins ca nu era deloc sanatos sa mi se ia pielea de la arsuri solare, si nici sa stau in drepti ca un idiot pt ca ma frigeau toate cind ma asezam

pe de alta parte histeria cu gaura de ozon... tocmai confirma niste schimbari climatice destul de dure. pt cei ce nu cred, recomand jurnalele de stiri de anul asta ref la romania. a cam plouat
Grabillion
Uite lista de substante nocive din sampon, cosmetica, pasta de dinti si verifica cu ce ai in casa.

ca doar nu crezi ca se rezuma numai la crema de soare, nu nu, draga si mai efectiv este
in pasta de dinti, fluorid si altele.

Produsele sunt cunoscute ca nocive de mult, desi exista alternative multe, nu se sinchisete nimeni sa nu le mai foloseasca. Uite un test si o lista de la cea mai catre revista de produse naturale din germania si de postul de televeiziune german ZDF:
Substantele din dreapta sunt, lista vorbeste de la sine. Ca voi nu stiti pana acum e alta treba.
Romanu are alte griji, ce-i drept

substante nocive din cosmetica, sampon, creme, pasta de dinti..nu stiati ? cineva va iubeste !

Nu intra in panica, ca si pana acum le-ai folosit si nu o sa mori, caci mai
este si cineva acolo sus care totusi are grija de noi, in ciuda la toate astea ce le fac astia cu noi.

Asta iti spune un frate si nu un dusman... ca eu nu vreau sa-ti vand doar nimic si nici
nu castig nimic cu asta.
mutulica
mda... am primit si mailurile alea, conform carora, coca cola e cel mai tare acid pe de pamint, si dizolva tot...

iti dai seama ca noi dezvoltam acid clorhidric in stomac? ce vrei mai nociv de atit? ca sa nu vorbim de arsenicul pe care il ingeram odata cu usturoiul...

pe deasupra... soarele pare a fi extrem de nociv prin faptul ca expunerea la lumina duce la cresterea secretiei de melatonina... rolleyes.gif
Kyklos
Expunerea la soare in mijlocul zilei duce la aparitia un pete , devi un fel de dalamtian . De obicei nu e indicat sa stam la soare , soarele sanatos il gasim pana la ora zece si de la ora sasse pana la opt .
Nefertiti
Totusi, in magazine e plin de creme cu factor de protectie MEDIU. Pana la urma, conteaza sau nu conteaza aspectul asta?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.