Simone de Beauvoir - MandariniiVreau sa scriu despre S de B pentru ca m-a impresionat, dupa ce am citit un volum din Memoriile sale, mai bine zis al doilea volum, care se intituleaza
Floarea virstei.
Voi incepe cu o scurta biografie:
S-a nascut in 1908 la Paris, intr-o familie burgheza, traditionalista
A facut studii de filozofie la Sorbona, unde l-a cunoscut pe J P Sartre, cu care va incepe o relatie care va dura pina la moartea acestuia in 1980.
Dupa terminarea studiilor, va preda filosofie in diferite licee din Marsilia, Rouen si Paris, apoi in Sorbona pina in 1943 cind va fi data afara de nemti (al doilea razboi mondial, ocupatie nazista)
Dupa razboi infiinteaza impreuna cu Sartre saptaminalul
Timpuri Moderne, care va fi unul dintre cele mai puternice ziare din punct de vedere politic si social in Franta, vreme de 20 de ani
In 1945 publica romanul
Singele celorlalti in care isi afirma suportul pentru Rezistena Franceza
In 1954 publica romanul
Mandarinii, care ii aduce premiul Concourt
Intre 1958 - 1972 publica memoriile, in 4 volume
In 1981 apare ultimo volum din memorii, dedicat ulterior ani petrecuti alaturi de Sartre
Studiile sale filozofice sunt mai putin cunoscute dar teoriile sustin ca a avut o puternica influenta asupra Existentialsimului profesat de Sartre in
Fiinta si Nefiinta.
Moare la Paris in 1986
Mandarinii prezinta atmosfera Parisiana de dupa razboi, cu personaje inspirate din realitate, cu atmosfera tumultoasa a celor zile. Anne Dubreuilh si sotul ei Robert sunt de Beauvoir si Sartre, iar Lewis Brogan este nuvelistul american Nelson Algren, cu care de Beauvoir a avut o aventura, intentionind chiar sa se casatoreasca.
Titlul
Mandarinii se refera la atmosfera elitista care predomina in cercurile literare si incercarea lor de a renunta la asa -zisele moravuri burgheze, sub influenta socialismului, mai bine zis a ideii de stinga, a caror adepti au fost Sartre si Beauvoir.
Eu am perceput cartea sub urmatoarele aspecte:
Unul este cel social, cu tulburarile din vremea celui de-al doilea razboi mondial, cu fuga de banal, uneori caderea in frivolitate, cautarea permanenta de trairi, subliniate foarte bine in relatiile dintre personaje: prietenii care se destrama pe motive politice, relatii superficiale intre barbati si femei din nevoia de altceva, relatii intre oamenii politici ai vremii.
Alt aspect al cartii este cel al relatiilor interumane, plecind de la figura centrala: relatia Anei cu Robert - bazata pe intelegere si respect, al Anei cu scriitorul american - bazata pe trairea clipei si disperarea Anei ca imbatrineste, al Anei cu fiica sa - pe care nu o intelege si nici nu face efortul de a o intelege, al Anei cu pacientii sai, care nu depaseste nivelul profesional.
Al treilea aspect este atmosfera acelor vremuri, partidul comunist aflat in plin avint in Europa, negarea burgheziei, incercarea oamenilor de a-si reface viata dupa foamete si dezastru, incercarea de a-i uita pe cei care murisera in razboi.
Cartea are cu siguranta si alte nivele, eu am subliniat doar citeva, care mi s-au parut mai importante (plus ca devin plictisitoare), cine are timp si rabdare sa o citeasca (are aprox 500 pagini), o recomand.