In trecut am lansat cateva subiecte pe tema "Psihologia virtualului": Psihologia Virtualului – Forumurile si
Psihologia Virtualului – Chaturile, dar si Psihologia Navigarii Prin Internet, Pe Web.
Intre timp, am observat ca din cand in cand la Han poposesc musterii care cer ajutor pe teme de psihologie. Chiar azi am vazut un "strigat de ajutor", aparut in Forumul de Ajutor.
Cu cativa ani in urma, discutand cu un psihoterapeut (de formatie pshihanalist), imi spunea ca desi a stat online cam 2 ani, raspunzand tuturor cererilor de ajutor, doar despre persoanele cu care s-a vazut fata in fata poate garanta ca au aplicat sfaturile primite. Cei cu care doar a corespondat electronic in general au intrerupt rapid comunicatia, si foarte putini au mai revenit cu informatii despre evolutiile lor ulterioare. Asa incat, psihoterapeutul respectiv a decis sa nu mai dea consultatii online.
Si totusi, in conditiile unei potentiale migrari graduale spre virtualul electronic, e posibil ca lucrurile sa se schimbe ? De fapt, poate ca exista deja initiative de succes. Ar fi interesant sa le cunoastem, sa le discutam (pe fiecare in parte).
Daca au aparut locatii pe Web care ofera "spovedanii online" ( ), de ce nu ar exista si "consultatiile psihologice online" ? Probabil ca principala obiectie este greutatea de a stabili acea relatie de incredere necesara intre consultant si consultat. Daca problema ar consta doar in verificarea competentelor consultantilor, s-ar putea folosi aceleasi tehnici ca in cazul transferurilor bancare sigure online. Dar poate ca este nevoie de apropierea fizica, pentru construirea unei adevarate relatii de incredere ...
Pe tema asta va propun sa discutam, putand sa largim discutiile catre alte aspecte ale potentialelor consultatii online.
p.s. Poate ca trebuie amintita si atitudinea de neincredere fata de cel ce cere ajutorul, intalnita uneori ca raspuns la cererile de ajutor, sfat, consultatie online.