Aly, sursele de energie alternativă sunt multe şi e greu de făcut o estimare exactă, dar trebuie avut în vedere în primul rând o serie de aspecte practice care pot afecta foarte mult cheltuielile totale pe termen lung. De pildă, dacă locuieşti la munte, e mai rentabil să ai o microhidrocentrală decât panouri solare... Disponibilitatea unor surse de energie (chiar dacă în ultimă instanţă ea vine de la Soare) depinde mult de factorii geografici, geologici şi de climă. La noi în ţară spre exemplu, există puţine locuri unde bate vântul suficient de constant şi în tot timpul anului ca să fie la fel de rentabilă construirea unor centrale eoliene ca în Olanda... Se iau în calcul şi oportunităţile locale, de pildă la o fermă poate fi avantajoasă o instalaţie de producere a biogazului/ biodieselului.
Dar, în indiferent ce condiţii te-ai găsi, ai la îndemână economisirea energiei, prin mărirea izolaţiei locuinţei/casei. Indiferent ce sursă de căldură vei folosi, că este clasică sau alternativă, izolaţia termică foarte bună va aduce avantaje nete pe termen lung.
Am fost nu demult la un client care montează geamuri termopan, i-au rămas geamuri de diverse dimensiuni de la lucrări pe care le ţinea depozitate impropriu, sub riscul de a se sparge... I-am sugerat că ar putea face cu ele panouri solare, dimensiunile nu sunt critice. Cred că ai putea achiziţiona astfel de geamuri la preţ redus şi de la second-hand. Ţeavă de cupru se găseşte peste tot, ai nevoie de ceva panouri din lemn (nu PAL că se dezintegrează la umezeală) sau metal din care să faci incintele, le vopseşti în negru şi aşezi ţeava de cupru înauntru, peste un strat gros de izolaţie şi o foaie de tablă vopsită în negru. În podul casei pui un bazin pentru apă, îl izolezi bine cu spumă poliuretanică, înauntru pui o serpentină din aceeaşi ţeavă de cupru, legată la panou şi cu o supapă de sens şi robineţi. Apa din bazin (poate fi un butoi mare de tablă) va fi încălzită de cea care circulă natural (fără pompă) prin panou şi serpentină (dacă ai de gând să foloseşti instalaţia şi iarna atunci pui antigel), iar bazinul va fi racordat la instalaţia casei de apă rece şi apă caldă, printr-un sistem de alimentare cum e cel de la boilerul electric, dacă e sub presiune, sau ca la WC dacă se alimentează prin cădere. O astfel de instalaţie poate produce în zilele însorite necesarul de apă caldă al unei familii folosind panouri solare de câţiva metrii patraţi, în funcţie de zonă. Costurile sunt minime şi se amortizează rapid.
P.S.
amon!