axel
10 Apr 2006, 09:41 PM
Se pare ca intoleranta la lactoza este o alergie extrem de raspandita, mai ales la populatiile ne-europene.
Conform distributiei procentului de intoleranta pe glob, as estima ca in Romania ea ar fi undeva intre 10 si 20% (din populatia adulta).
Voi sinteti intoleranti?
Eu (cred ca) nu sunt intolerant. Consum destul de mult lapte, cand consum. Sincer, nu am mai baut lapte de vreo 3-4 luni.
exergy33
10 Apr 2006, 09:52 PM
Intoleranta la lactoza a popoarelor asiatice este pusa in legatura cu un 'defect genetic ' care face ca o serie de enzime necesare in digestia laptelui sa nu mai fie produse de catre stomac.
Din cite am inteles eu dintr-o emisiune TV , aceasta se datoreaza climei calde in care au trait din cele mai vechi timpuri aceste populatii , si care au fost nevoite sa transforme laptele in iaurt , ca singura cale posibila de a preveni alterarea lui.
Consumind iaurt in cantitati mari , si lapte proaspat in cantitati mici , s-ar fi produs niste dereglari in modul de functionare al stomacului , care apoi s-au transmis pe cale genetica.
Fantasee
10 Apr 2006, 09:59 PM
Se pare ca majoritatea persoanelor cu grupa sanguina O au o predispozitie spre intoleranta la lactoza. Eu una o am si nu sunt foarte mandra de ea ... dar este a mea.
nefertiti-old
10 Apr 2006, 10:05 PM
me too
Cla
11 Apr 2006, 12:03 AM
La mine a fost altcumva:
Beam lapte ca si copil, normal.
Am primit prima injectie, cândva, de tetanus... si s-a dus...
Nu mai puteam bea lapte, făceam diaree.
Acum, dupa mai mult de 20 de ani, mănânc brânza, beau lapte (câteodată cere corpul, stie el ce vrea), fără probleme.
Nu in fiecare zi, dar cănd mi se face poftă.
Nu prea cred ca are de-a face cu grupa sanguina...
edit: Aaaa, si dacă-i vorba de Tzatziki, mai degrabă ma c_c pe mine decât să renunţ
Fantasee
11 Apr 2006, 07:53 PM
Cla, doctorul Peter J. D'Adamo sustine ca este o chestie care tine de grupa sanguina. O fi sau n-o fi asa ... numai el stie.
Cat despre tzatziki, trebuie sa fiu absolut de acord cu tine: mai bine ma scarpin sa-mi sara ochii
.
Olaf
11 Apr 2006, 08:04 PM
QUOTE (exergy33 @ 10 Apr 2006, 09:52 PM) |
Intoleranta la lactoza a popoarelor asiatice este pusa in legatura cu un 'defect genetic ' |
QUOTE |
Just a handful of recently selected genes have previously been identified, like those that confer resistance to malaria or the ability to digest lactose in adulthood, an adaptation common in Northern Europeans whose ancestors thrived on cattle milk. |
sursaDeci nu ar fi chiar un defect genetic al popoarelor asiatice, ci doar o alta directie de evolutie...
Michelle
11 Apr 2006, 08:50 PM
QUOTE (Fantasee @ 11 Apr 2006, 09:53 PM) |
Cla, doctorul Peter J. D'Adamo sustine ca este o chestie care tine de grupa sanguina. O fi sau n-o fi asa ... numai el stie.
:. |
Teoriile-astea cu grupele sanguine si prezenta sau absenta unor enzime sunt clar niste ineptii.
E clar ca
lactaza enzima care desface molecula de lactoza are determinism genetic dar aceste gene nu au nici o legatura cu genele care sunt responsabile de antigenele eritrocitare respectiv cu grupele sanguine.Si cum zice si Olaf este o directie in evolutie la fel cum tot in evolutie omul si-a redus numarul de dinti de pe arcade in comparatie cu stramosul sau,pentru ca acestia nu i-au mai trebuit.
Fantasee
11 Apr 2006, 08:58 PM
Nu te pot contrazice, Michelle, nu sunt medic. Ce stiu eu sigur este ca le-a luat medicilor mai mult de 20 de ani sa-si dea seama la ce anume sunt eu alergica. In cazul meu, lactoza e dusmanul
. Save meeee
.
Michelle
11 Apr 2006, 09:07 PM
Se poate ,desi nu este propriu-zis o alergie ci numai o tulburare de metabolism(digestie).Si sotul meu a avut o perioada in care nu putea minca lapte sau cartofi ,ambele ii faceau rau in sensul ca nu le digera si "pritoceau"pe undeva in intestin.Pina intr-o zi cind si-a luat inima-n dinti si a mincat si una si alta si...minune...n-a mai avut nimic!La fel o colega de facultate cu intoleranta la gluten in copilarie si nu putea minca paine...ca adult mi-a povestit ca si-a revenit.
Fantasee
11 Apr 2006, 09:38 PM
Asta cu glutenul e deja alta poveste
chiar si in cazul meu. Lactoza imi provoaca ceva gen urticarie ... in fine, nu e dragut cand ma scarpin ca o matza turbata
.
Cla
11 Apr 2006, 10:01 PM
QUOTE (Michelle @ 11 Apr 2006, 08:50 PM) |
E clar ca lactaza enzima care desface molecula de lactoza are determinism genetic dar aceste gene nu au nici o legatura cu genele care sunt responsabile de antigenele eritrocitare respectiv cu grupele sanguine |
Asta-i lapte intergalactic ??
axel
18 Apr 2006, 02:05 AM
QUOTE (Michelle @ 11 Apr 2006, 11:07 PM) |
La fel o colega de facultate cu intoleranta la gluten in copilarie si nu putea minca paine...ca adult mi-a povestit ca si-a revenit. |
Intoleranta la lactoza e pe dos. Copiii nu o au. Se obtine prin cresterea in varsta.
Cla
18 Apr 2006, 02:35 AM
Da, câteodata avem o intoleranta în ce priveste digestia.
Un lucru ciudat e ca eu nu suport suc de portocale, dar portocale proaspete pot sa mananc în prostie, fara sa am arsuri la stomac...
Înca un lucru ciudat: Cu cât e laptele mai gras, cu atât îl suport mai bine
alysoft2003
18 Apr 2006, 07:24 AM
De laptic de soia nu ati auzit? E surogatul ideal ( deh, imi sustin singur moralul, ca mai tre sa pap si eu dimineata o cereala si cu ceai nu prea merge). Personal imi place cel cu vanilie
Michelle
18 Apr 2006, 08:39 AM
QUOTE (axel @ 18 Apr 2006, 04:05 AM) |
QUOTE (Michelle @ 11 Apr 2006, 11:07 PM) | La fel o colega de facultate cu intoleranta la gluten in copilarie si nu putea minca paine...ca adult mi-a povestit ca si-a revenit. |
Intoleranta la lactoza e pe dos. Copiii nu o au. Se obtine prin cresterea in varsta.
|
Da,da...stie axel
Fantasee
18 Apr 2006, 06:07 PM
Alysoft2003, am incercat si lapticul de soia. Kiiiiih
.
Imi ramane sa ma descurc cu suplimentele de calciu - si asa nu fixeaza organismul prea mult nici din produsele naturale, cel putin in cazul meu.
axel
18 Apr 2006, 09:10 PM
Michelle, ar fi bine sa te si documentezi inainte de a face afirmatii
Vad ca ai uitat ce ti-au predat la facultate. Asa ca ai putea incepe cu
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance
Michelle
18 Apr 2006, 09:28 PM
Eu cunosc un copil de 2,5 ani care are intoleranta la lactoza.
Daca la varsta aia se numeste adult ( si pe deasupra a facut primele crize la 1 an) poti sa nu te mai ostenesti sa cauti raspunsuri in enciclopedii.Stii ,teoriile astea din wikipedia ar trebui sa le mai actualizeze si ei cu practica!!
Uneori si profesorii sunt depasiti demult de actualitate,asa ca nu-mi bat capu' cu ce zici tu acolo.
axel
18 Apr 2006, 09:32 PM
Exista oameni care se nasc cu tot felul de probleme genetice. Dar nu am deschis subiectul ca sa discut de acei copii (1 la 10.000 sau 1 la 100.000) care se nasc cu intoleranta la lactoza, ci sa discut despre restul oamenilor. Pentru ca probabil mai mult de jumatate din populatia adulta a Terrei si mai mult de 10% (poate 20-25%) din populatia adulta a Romaniei este intoleranta la lactoza.
Michelle
18 Apr 2006, 09:43 PM
Se poate sa fie o tendinta evolutiva...sa pierdem cite putin din enzimele pe care stramosul omului le avea,oricum si compozitia chimica a enzimelor a suferit mutatii in timp asa cum si compozitia chimica a nutrientilor s-a transformat .Faptul ca limita de varsta de la care apare aceasta disfunctie a scazut si ea in ultimii ani,fata de ce stiau ai batrani de pe la fiziopatologie, e si asta un semnal al generalizarii anumitpr intolerante.
axel
18 Apr 2006, 09:53 PM
Mie personal nu mi-e clar daca stramosul omului (vorbesc de perioada in care populatia humanoida era de ordinul sutelor de indivizi, poate mii) era sau nu tolerant la lactoza. Poate ca toleranta a fost dobandita in cadrul populatiilor nordice, eventual nomade, de pastori, din cauza ca laptele constituie o hrana foarte buna in anumite conditii.
O intrebare interesanta este - este clar ca exista avantaje pentru anumite populatii sa fie tolerante la lactoza. dar exista avantaje pentru alte populatii (gen cele din sud-estul asiei) ca sa fii intolerant? Practic, exista selective pressure in ambele directii?
Un exemplu clasic de selective pressure in ambele directii este culoarea pielii. Populatiile din zonele aride, desertice, au nevoie de un ten foarte inchis pentru a rezista. Populatiile din Europa mai ales aveau nevoie de un ten foarte deschis, din cauza hranei lor de baza - graul. Tenul deschis foloseste la sinteza vitaminei D, care nu venea din hrana. Poate din cauza asta amerindienii, desi traiau in conditii climaterice similare cu cele din Europa, nu au pielea la fel de deschisa la culoare ca europenii, mai ales nordicii.
Michelle
18 Apr 2006, 10:07 PM
Zici de populatiile nordice...ha? ...inseamna ca n-ai vazut un documentar absolut ravisant difuzat pe M6 cam anul trecut despre niste triburi nomade traitoare in Africa ,nu mai tin minte exact in ce tara,oricum inapoiati rau!
,care nu se ocupau cu pastoritul dar in schimb isi indopau copilele de mici cu muult lapte de camila si ceva asemanator cu grisul(nu,nu era cous-cous) ca sa le marite cit mai grase.Cu cit erau mai grase cu atat castigau mai mult prin maritisul lor.Oricum faceau asta pina-n 14-15 ani.Desfasuratorul era cam asa....o batrana ii turna fetei pe gat cu fermitate un bol mare de lapte de camila ,copila se umfla brusc ca un cimpoi dupa care vomita,apoi dupa ce termina batrana ii turna din nou lapte pe gat;si iar vomita
Dar aici nu e vorba de vreo intoleranta la lactoza desigur...caci toti se hraneau cu laptele-ala deopotriva copii si adulti ci numai de alimentare fortata si obiceiuri barbare.
axel
18 Apr 2006, 10:11 PM
African Tutsi 20%
African Fulani 23%
African Americans 75%
African Bantu 59 89%
Deci nu toti africanii sunt intoleranti.
Michelle
18 Apr 2006, 10:17 PM
pai african americans nu se pune ca aia nu mai stau de vreo 2 secole prin Africa
iar la restul (in afara de cei enumerati de tine) procentul cred ca e si mai mic,ceea ce intareste convingerea mea ca primitivii n-aveau intolerante d-astea
exergy33
18 Apr 2006, 10:18 PM
@axel
QUOTE |
Poate ca toleranta a fost dobandita in cadrul populatiilor nordice, eventual nomade, de pastori, din cauza ca laptele constituie o hrana foarte buna in anumite conditii. |
Corect.
Michelle
18 Apr 2006, 11:00 PM
Mda,de fapt lucrurile stau asa...de la mamifere incepind copilul avea enzima,adultul nu. Deci normal ar fi ca adultul sa nu poate digera lactoza din lapte.Atunci a aparut mutatia genetica...si au aparut populatiile din N-v Europei,pastorale, si populatiile Sahariene nomade care au capatat o gena noua,alela ,responsabila de productia de lactaza.Pina la un punct deci tendinta filogenetica a fost sa dobandim gena care produce enzima. Dar iata ca alimentatia moderna ne aduce din nou in incapacitatea de a mai produce aceasta enzima si inca la varste foarte fragede,in conditiile aparitiei inlocuitorilor si a diversificarii produselor fermentate deci a lipsei din alimentatie a laptelui simplu ca aliment de baza,enzima nu se mai produce,gena este supresata si devine recesiva.Nu vi se pare ca ne intoarcem inapoi?
axel
18 Apr 2006, 11:26 PM
Nu.
In primul rand, scenariul tau de evolutie este doar unul posibil, nu si unul sigur.
In al doilea rand, nu e deloc clar ca intoleranta la lactoza ar creste cumva de la generatie la generatie "in zilele noastre".
Si in al treilea rand, e un lucru normal ca o functie care nu mai este extrem de utila sa se "dilueze" in pool-ul de gene al populatiei. Nu tine de regresie, ci de lipsa de selective pressure.
axel
18 Apr 2006, 11:28 PM
QUOTE (Michelle @ 19 Apr 2006, 12:17 AM) |
pai african americans nu se pune ca aia nu mai stau de vreo 2 secole prin Africa iar la restul (in afara de cei enumerati de tine) procentul cred ca e si mai mic,ceea ce intareste convingerea mea ca primitivii n-aveau intolerante d-astea |
Ba se pune. Ca uite, asa amestecati cum sunt (un afroamerican are in medie o mostenire genetica destul de mare non-africana), si tot au o intoleranta destul de ridicata: 75%. Iar populatia de origine: 89%.
alysoft2003
18 Apr 2006, 11:51 PM
QUOTE (Fantasee @ 18 Apr 2006, 07:07 PM) |
Alysoft2003, am incercat si lapticul de soia. Kiiiiih . Imi ramane sa ma descurc cu suplimentele de calciu - si asa nu fixeaza organismul prea mult nici din produsele naturale, cel putin in cazul meu. |
Incearca produse cu Ca efervescent ce contin si vit D3 , iar daca vreo patologie colaterala nu ti-o contraindica, mai ales ca acum vine vara, bai de soare, traiasca ultravioleta care transforma colesterolul in vit. D. Si daca pierzi calciul fffff. rau si mult, cauta-te la glandele paratiroide.Acelea cica ar scoate calciul din oase ( daca au capatat vre-un exces de zel si prezinta vreo hiperfunct.)
Michelle
19 Apr 2006, 08:21 AM
QUOTE (axel @ 19 Apr 2006, 01:26 AM) |
Nu. In primul rand, scenariul tau de evolutie este doar unul posibil, nu si unul sigur. In al doilea rand, nu e deloc clar ca intoleranta la lactoza ar creste cumva de la generatie la generatie "in zilele noastre". Si in al treilea rand, e un lucru normal ca o functie care nu mai este extrem de utila sa se "dilueze" in pool-ul de gene al populatiei. Nu tine de regresie, ci de lipsa de selective pressure. |
Eu am zis supresie nu regresie,citeste mai bine care supresie seamana cu termenul din wikipedia pe care-l folosesti tu selective pressure si care se traduce in limba romana selectie naturala...dar eu ziceam ca gena s-ar putea sa devina recesiva nu regresiva ceea ce e o mare diferenta.
Fantasee
22 Apr 2006, 05:37 PM
QUOTE (alysoft2003 @ 19 Apr 2006, 12:51 AM) |
Si daca pierzi calciul fffff. rau si mult, cauta-te la glandele paratiroide.Acelea cica ar scoate calciul din oase ( daca au capatat vre-un exces de zel si prezinta vreo hiperfunct.) |
La asta lucrez acum
. Multumesc pentru sfaturi
.
Catalin
22 Apr 2006, 10:57 PM
Intoleranta la lactoza nu e o boala genetica. Mamiferele in general manifesta simptomele intolerantei. Omul e o exceptie. De fapt,
toleranta la lactoza e, mai degraba, o "boala" genetica.
Doar ca nu i se zice boala ci mutatie genetica si a survenit acum cateva mii de ani si apoi s-a perpetuat prin selectie naturala. Faptul ca indienii americani, asiaticii sau africanii sunt mai intoleranti ca europenii nu are legatura cu clima ci cu faptul ca se afla mai departe de punctul mutatiei si aceasta inca n-a apucat sa se fixeze in genomul lor. Foarte probabil mutatia a survenit undeva prin Europa sau prin imprejurimi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.