Va propun sa discutam o serie de "principii" ale psihologiei aplicate. Sursa principala de inspiratie va fi site-ul http://changingminds.org/, dedicat psihologiei din zona comunicatiei, persuasiunii, etc.
Totusi, as vrea sa extindem discutia si la alte aspecte ale acestor principii.
Primul principiu din lista respectiva ( http://changingminds.org/principles/alignment.htm ) ar putea fi numit principiul "alinierii" sau poate al "coerentei", si spune ca "atunci cand totul este aliniat sau coerent, nu exista contradictii care sa produca neintelegere."
Se poate spune (asa cum se afirma in sursa citata) ca gradul de incredere in ceea ce ne spune o persoana depinde de coerenta mesajelor verbale si non-verbale ?
Interesante sunt diferitele aspecte ale principiului.
Aspectul coerentei "interne", priveste alinierea credintelor, valorilor, scopurilor, etc. unei persoane, cu actiunile si vorbele sale. Astfel, integritatea fiintei ar fi dependenta de aceasta coerenta interna.
Coerenta externa ar fi alinierea comportamentului unei persoane la credintele, valorile, etc. altei persoane. Respectul fata de credintele si valorile altei persoane ar fi nivelul minim de aliniere externa.
Alinierea totala (completa) s-ar obtine in cazul in care in comunicatia intre doua persoane exista atat coerenta interna cat si externa. Ceea ce se intalneste foarte rar si este incurajat de culturile si mediile colaborative si comunitare.
Iata si un sfat al celor de la "changingminds": "At minimum seek external alignment, although it is difficult to avoid sending mixed messages through your body language." E un sfat bun ? Cat de bun ?
Ce pareri aveti, e vorba despre un principiu general valabil ? E coerenta mai mult decat un simplu indicator al increderii si mai mult decat un factor necesar intelegerii ?
Am putea gandi si alte modalitati prin care sa exploatam un astfel de principiu, dincolo de domeniul ... persuasiunii ?
Putem actiona direct asupra coerentei interne ? Si cum ? In ce limite ? Si daca ar fi asa, e bine sa incercam sa o controlam ?