John B
8 Dec 2006, 12:48 PM
Ma gandesc de ceva vreme sa apelez la un astfel de plan de economii. Sunt in faza de culegere de informatii, deci as aprecia o dezbatere pe tema aceasta.
Din cate am vazut, nu exista inca aprobata legea pensiilor private.
Pe de alta parte, societatiile de asigurari au de mai mult timp produse de pensii in portofoliul lor(ING, Interamerican, AIG etc.).
In concluzie, e bine sa optam pentru pensii private? Unde gasim cel mai bun produs si ce trebuie avut in vedere la achizitia unui astfel de produs?
Ar fi super daca am avea si un specialist printre noi.
Felina
8 Dec 2006, 12:57 PM
In Romania stiu ca e riscant sa te inscrii la asemea plan, dar eu zic ca daca cumperi un asemenea produs de la o firma tzeapana (straina as zice eu), riscurile scad considerabil. Eu cotizez la un fond privat de pensii, dar mare lucru nu stiu, e ceva avantaj la firma la care lucrez ca pune si ea ceva la pensia asta si de aia m-am inscris, deci n-am cautat o firma anume sau alte informatii. I concluzie, daca minimizezi riscurile, eu zic ca e foarte bine sa ai asa ceva.
Yvonne
8 Dec 2006, 01:18 PM
La noi se pare ca vor deveni obligatorii. Nu am incredere in sistem. Nu ma bag. Bana bajbaie astia sa-i dea o forma finala mai dureaza. Ca si cu invatamantul.
John B
8 Dec 2006, 01:26 PM
Tocmai din cauza obligativitatii am deschis discutia! Mai devreme sau mai tarziu ne vom lovi de ele.
Yvonne
8 Dec 2006, 01:29 PM
Pe mine a incercat cineva sa ma convinga si a mers pana acolo incat mi-a facut dosarul, a platit prima rata si a venit apoi la mine sa-l semnez. O firma mare de asigurari. Am considerat asta un abuz , asa ca tipa a ramas cu banii dati si eu fara contract de pensie.
John B
8 Dec 2006, 01:39 PM
Eu le-am facut copiilor asigurari la ING si ma batea gandul sa incerc tot acolo.
QUOTE |
Pe mine a incercat cineva sa ma convinga si a mers pana acolo incat mi-a facut dosarul, a platit prima rata si a venit apoi la mine sa-l semnez. O firma mare de asigurari. Am considerat asta un abuz , asa ca tipa a ramas cu banii dati si eu fara contract de pensie. |
Ai dreptate aici. Din pacate, agresivitatea agentilor de asigurari te face de multe ori sa respingi din start orice propunere, chiar daca uneori e o oferta buna sau chiar ai nevoie de ea.
Yvonne
8 Dec 2006, 01:42 PM
Asta era directoarea pe zona de vest si decizia a luat-o de una singura in urma unei discutii de principiu. Prefer sa pun in fiecare luna milionul ala la banca si-mi fac eu pensie privata. Macar stiu pe ce ma bazez.
John B
8 Dec 2006, 02:27 PM
Se pare ca nu vor deveni oblgatorii, cel putin pana in ianuarie 2008.
Cucu Mucu
21 Dec 2006, 11:36 AM
Stiu ca romanii sunt speriati de caritasuri, dar pensiile de stat nu sunt calea spre o batranete fara griji financiare. Eu am o pensie privata la o firma (interamerican, daca intereseaza, am inteles ca vor face si spital in romania pt asigurarile de sanatate). si intentionez sa mai imi fac o pensie, tot la ei sau la ING, Grawe, sau AIG. Cine cunoaste mecanismele pietei asigurarilor stie ca nu are cum sa piarda banii depusi in fondul de pensii. In spatele fiecarei firme de asigurare sta Fondul de garantare, care controleaza strict activitatea acestor societati si nu isi permite sa lase sa activeze pe piata societati de asigurari cu management defectuos.
axel
21 Dec 2006, 05:26 PM
Banii se cam pierd daca se intra intr-o recesiune economica a la '33. Pentru ca banii din fondurile de pensii sint investiti in economie (nu neaparat cea locala). Morala: nu-i rau ca un procent din averea detinuta sa fie tinuta in chestii care nu dispar peste noapte din cauza bursei. Si cash-ul (in banca) e bunicel, dar mai bune sunt alte lucruri.
Banii se mai pierd si din incompetenta sau frauda celui care administreaza fondul de pensii. De aceea e bine sa iti imparti banii in mai multe fonduri.
Cucu Mucu
21 Dec 2006, 06:51 PM
Art. 48. - (1) De la data ramanerii irevocabile a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, in conditiile prezentei legi, administratorul Fondului de garantare este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile acestui fond, in vederea achitarii sumelor cuvenite creditorilor de asigurari, potrivit legii. Legea nr. 503/2004Despre fondul de garantare.
axel
21 Dec 2006, 06:56 PM
Nu cred ca ti-e clar ce vreau sa spun.
Fonduri de pensii = investitii. Investitii = riscuri. Riscuri = fonduri de garantare sunt vorbe-n vant.
Daca nu vrei investitii si fonduri de pensii, pai atunci tii banii singur in banca, cu risc cvasi-zero. Si pentru asta n-ai nevoie de nici un administrator de fond, etc.
Mrs. Rogers
21 Dec 2006, 06:57 PM
QUOTE (John B @ 8 Dec 2006, 02:18 PM) |
Tocmai din cauza obligativitatii am deschis discutia! Mai devreme sau mai tarziu ne vom lovi de ele. |
Cum sa fie obligatorii pensiile private ? Si cei care nu-si permit ce fac , intra la puscarie?
Opinia mea e pensiile private sunt avantajoase in special daca compania iti adauga un procent la banii pe care ii depui tu . Exact cum spunea Felina.
In rest , eu cred ca daca omul are ceva bani , mai bine isi face investitiile lui proprii ( bonds, actiuni, etc ) care sa ii scoata bani . Fiindca problema cu pensiile astea e ca desi sunt banii tai, ei iti dau banii cum vor ei , pe cand daca ai tu investitiile tale , si ai mare nevoie de toti banii in momentul H , ii scoti pe toti deodata , faci ce vrei cu ei .
Cucu Mucu
21 Dec 2006, 07:12 PM
QUOTE (toxic @ 21 Dec 2006, 06:49 PM) |
Fiindca problema cu pensiile astea e ca desi sunt banii tai, ei iti dau banii cum vor ei , pe cand daca ai tu investitiile tale , si ai mare nevoie de toti banii in momentul H , ii scoti pe toti deodata , faci ce vrei cu ei . |
Je crede ca tu cam habar n-ai despre planul de pensii da' iti place sa te bagi in seama. Poti opta sa iti retragi toti banii la scadenta sau in transe lunare.
Axel, da, ai dreptate, pot fi si vorbe in vant fondurile de garantare. Ma gandesc ca la un crah ca ala evocat de tine, cat de mare sa fie fondul sa acopere toate despagubirile?! Dar nici la banca nu sunt riscuri zero - ma rog, in limita unui plafon de garantare. Tot ce trece peste, ramai fara ei. Nu mai stiu cat e plafonul acum, dar nu foarte mare, cred ca pana in 10.000 de euro.
axel
21 Dec 2006, 07:18 PM
Garantarea fondurilor de pensii sunt vorbe in vant nu numai in cazul unui crash economic.
In cel mai bun caz, un fond de garantare ar putea sa-ti dea o parte din investitie inapoi. Sa zicem 20 de bani la leu. Dar nu poate sa-ti acopere tot depozitul initial (pentru ca cum spuneam, e normal sa mai scada fondurile de pensie din cand in cand, pentru ca actiunile cresc si scad). Prin comparatie, bancile asigura 100% suma depusa, in limita acelui plafon. Dar evident, dobanzile sunt mai mici decat profitul mediu obtinut din investitii.
Mrs. Rogers
21 Dec 2006, 07:20 PM
QUOTE (mariusc2 @ 21 Dec 2006, 08:04 PM) |
Je crede ca tu cam habar n-ai despre planul de pensii da' iti place sa te bagi in seama. Poti opta sa iti retragi toti banii la scadenta sau in transe lunare.
|
Obraznicatura, cred ca ai dreptate , in sensul ca daca bine imi aduc aminte poti sa-i scoti pe toti p data , dar atunci isi pierde scopul fiindca firma isi retrage procentul ce ti l-a dat . Si atunci care e avantajul ?
Cucu Mucu
21 Dec 2006, 07:26 PM
QUOTE (toxic @ 21 Dec 2006, 07:12 PM) |
Obraznicatura, cred ca ai dreptate , in sensul ca daca bine imi aduc aminte poti sa-i scoti pe toti p data , dar atunci isi pierde scopul fiindca firma isi retrage procentul ce ti l-a dat . Si atunci care e avantajul ? |
Vezi, bre, daca te-ai mai ssi gandi inainte de a scrie, moama, ce-ar iesi!
La fondul de pensii unde cotizez eu, in primii 3 ani nu poti scoate nici banii care i-ai bagat, apoi intre 3 si 10 poti scoate doar ce ai cotizat, iar dupa 10 ani iti dau baietii si procente in plus.
Mrs. Rogers
21 Dec 2006, 07:30 PM
Esti grozav !
abis
10 Jul 2007, 12:03 PM
QUOTE (mariusc2 @ 21 Dec 2006, 12:36 PM) |
Eu am o pensie privata la o firma (interamerican, daca intereseaza, am inteles ca vor face si spital in romania pt asigurarile de sanatate). si intentionez sa mai imi fac o pensie, tot la ei sau la ING, Grawe, sau AIG. |
Pana la urma pe care ai ales-o? Care ar fi avantajele-dezavantajele unui sau altuia dintre respectivele fonduri de pensii
Cucu Mucu
10 Jul 2007, 01:57 PM
ING. Sunt si agent la ei, daca sunteti interesati va pot explica avantajele si dezavantajele. Numai sa va asigurati la mine, ca altfel sunteti datori de muuulta bere!
abis
10 Jul 2007, 03:13 PM
Eu sunt interesat.
Dar bati drumul pana la Bucuresti ca sa facem contractul? In cazul in care ma convingi cu ING-ul, bineinteles.
Cucu Mucu
10 Jul 2007, 06:07 PM
Prospectul Schemei de Pensii Facultative al
Fondului de Pensii Facultative ING Clasic
Data public[rii prospectului schemei de pensii facultative: 21.05.2007
Num[rul §i data autoriza\iei de administrator de fonduri de pensii facultative:
Decizia num[rul 2 din data de 03.04.2007
Num[rul autoriza\iei prospectului schemei de pensii facultative:
Decizia num[rul 3 din data de 03.04.2007
Num[rul autoriza\iei Fondului de Pensii Facultative ING Clasic:
Decizia nr. 10 din data de 15.05.2007
Gradul de risc al Fondului de Pensii Facultative ING Clasic: mediu.
ING Asigur[ri de Via\[ S.A. are sediul în strada Costache Negri, num[rul 1-5,
sectorul 5, Bucure§ti, cod po§tal num[rul 050552, num[r de ordine la Oficiul
Registrului Comer \ului de pe l]ng[ Tribunalul Bucure§ti J40/475/1997, cod unic
de înregistrare num[rul 9100488, autorizat[ de Comisia de Supraveghere a
Asigur[rilor, num[r de înregistrare în Registrul Asigur[torilor RA–012/10.04.2003,
num[r de `nregistrare ca opera tor de date cu cara c ter personal 160,
telefon: (+4)021-4028580, fax: (+4)021-4028581, adres[ de web: www.ingromania.ro,
adres[ de e-mail: pensii@ingromania.ro.
Performan\ele anterioare nu reprezint[ o garan\ie a realiz[rilor viitoare.
Activele fondului de pensii facultative sunt separate de activele Administratorului.
Activele fondului de pensii facultative sunt administrate separat de activele
Admi nis tratorului.
Autoritatea competent[ în domeniul reglement[rii §i supravegherii sistemului
de pensii private din Rom]nia este Comisia de Supraveghere a Sistemului de
Pensii Private, cu sediul în Bucure§ti, Splaiul Unirii, num[rul 74, sectorul 4,
telefon: (+4)021-3301035, fax: (+4)021-3301031, adres[ de e-mail: csspp@csspp.ro.
Cucu Mucu
10 Jul 2007, 06:09 PM
Se vad aiurea materialele. Iti dau
sursa si discutam pe marginea ei.
Cucu Mucu
10 Jul 2007, 06:14 PM
Reforma pensiilor/Legislație
În prezent pensia medie netă de la stat reprezintă doar 33% din salariul mediu net, iar acest raport s-a degradat continuu în ultimii ani.
Pensia de stat pe care o primesc în prezent cei mai mulți dintre pensionari nu este suficientă pentru a-și menține stilul de viață de înainte de a se pensiona. Pentru mulți dintre ei, nu este suficientă nici măcar pentru a-și achita facturile utilităților.
Concret, asta înseamnă că la batrânețe vă veți putea permite probabil doar 33% sau chiar mai puțin din lucrurile pe care vi le permiteți acum. Numărul pensionarilor va crește în viitor față de cel al angajaților, iar sistemul public de pensii din România este organizat pe principiul redistribuirii, (PAYG- Pay As You Go) în care pensiile pensionarilor actuali sunt plătite din contribuțiile salariaților actuali.
Procesul de îmbătrânire a populației este din ce în ce mai accentuat.
* Populația în vârstă de peste 65 de ani reprezenta 15% din totalul populatiei în 2004
* Ponderea acestui segment de vârstă va ajunge la 25% în intervalul 2030-2050
Dacă în prezent rata de dependență pensionari– angajați este de 1:1, în următorii ani ea se va degrada- contribuția unui singur salariat va trebui să ajungă nu la unul, ci la mai mulți pensionari.
Ceea ce e important este că în actualul sistem de pensii de stat nici o contribuție nu este pusă deoparte pentru plata pensiilor viitoare. Concret, nu puteți avea controlul asupra sumei pe care o veți primi la vârsta pensionării, atâta timp cât acest sistem nu se bazează pe principiul acumulării.
Odată cu implementarea reformei pensiilor in România veți putea să vă planificați și să vă asigurați mai bine viitorul. Astfel, veți avea acces la trei tipuri de pensii:
* Pensia de stat - constituită pentru a asigura protecție socială, oferind un nivel minim al pensiei; ramâne principalul sistem, dar cu un nivel redus al contribuției
* Pensia facultativă - vă oferă posibilitatea de a vă suplimenta venitul în momentul pensionării prin contribuția la un fond de pensii privat, la alegerea dvs.
* Pensia privată - va exista în completarea pensiei de stat și vă oferă posibilitatea de a redirecționa o parte din suma ce se virează în prezent la fondul de pensii de stat către un fond de pensii privat
Cucu Mucu
10 Jul 2007, 06:25 PM
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
Adresa: Splaiul Unirii 74, Sector 4, BUCUREȘTI, 030128
Telefon: +40 21-3301035
Fax: +40 21-3301031
Email: csspp@csspp.ro
Telefoanele Direcțiilor CSSPP
+40 21-3301037 Director General, Director General Adjunct, Direcția Reglementare
+40 21-3301046 Direcția Juridică, Direcția Economică, Direcția IT
+40 21-3301035 Direcția Autorizare
+40 21-3301030 Direcția Comunicare și Relații Internaționale
+40 21-3301021 Direcția Logistică și Resurse Umane
Acum depinde ce vrei tu. Daca vrei sa stii numai despre pensiile private, cele cu redirectionarea cuantumului de 2%, e mai simplu. Daca doresti insa sa iti construiesti un plan de investitii adevarat, trebuie sa discutam mai mult. ING are mai multe planuri de investitii:
Planuri de protecție
Planuri de economisire
Planuri pentru copii
Planuri de asigurare cu investiții
Planuri de asigurare cu pensii
Asigurări de sănătate
Sa vorbim putin de planul de asigurare cu pensii (pp ca e cel mai interesant pt tine):
Sunt doua variante : Mentor si Merit
*Merit
Planul de asigurare cu componentă de pensii Merit are în vedere acumularea unui fond ce va fi disponibil în momentul pensionării, oferind totodată protecție în caz de deces pe parcursul întregii perioade de plată a primelor de asigurare.
Caracteristicile Planului de asigurare cu componentă de pensii Merit
Planul de asigurare cu componentă de pensii Merit este alcătuit din două componente :
- componenta de protecție - reprezentată de o sumă asigurată garantată în caz de deces pe perioada de plată a primelor, oferind astfel un plus de siguranță financiară familiei dumneavoastră
- componenta investițională – reprezentată de cumpărarea de unituri în cadrul Programelor de Investiții ING conform procentelor de alocare stabilite de dumneavoastră. Aceasta este sursa din care, după data aleasă de pensionare, dar nu mai devreme de vârsta de 50 de ani, este gestionată plata rentelor.
Durata contractului poate fi aleasă pe o perioadă cuprinsă între minimum 10 ani și maximum până la împlinirea vârstei de 95 de ani. La încheierea duratei de plată a primelor, puteți alege una dintre cele două variante de plată disponibile:
- încasarea valorii contului în acel moment
- încasarea de rente. Perioada de plată a acestor rente poate varia în funcție de tipul ales:
* rente viagere, plătite până la împlinirea vârstei de 95 de ani
* rente pe perioadă determinată, plătite pe perioada aleasă de dumneavoastră
* transferarea rentelor către un beneficiar ales de dumneavoastră
Frecvența de plată a primelor poate fi: lunară, trimestrială, semestrială sau anuală.
Planurilor de asigurare cu componentă de pensii Merit li se pot atașa o serie de asigurări suplimentare precum asigurările de sănătate sau asigurările în caz de accident precum și opțiunea de scutire de plată a primelor.
Puteți modifica suma asigurată la deces în funcție de necesitățile dumneavoastră de protecție.
*Mentor
Planul de asigurare cu componentă de pensii Mentor oferă ca opțiune suplimentară beneficiul denumit rentă de urmaș, care va fi ales în funcție de nevoile dumneavoastră specifice.
Caracteristicile Planului de asigurare cu componentă de pensii Mentor
Planul financiar Mentor este alcătuit din două componente:
- componenta de protecție - reprezentată de o rentă de urmaș temporară, care se adaugă ca și beneficiu suplimentar valorii contului, în cazul decesului persoanei asigurate. Această rentă este garantată, în cazul producerii evenimentului nefericit, până la vârsta indicată ca și vârsta de pensionare a persoanei asigurate.
- componenta investițională – reprezentată de cumpărărea de unituri în cadrul Programelor de Investiții ING conform procentelor de alocare stabilite de dumneavoastră. Aceasta este sursa din care, după data aleasă de pensionare, dar nu mai devreme de vârsta de 50 de ani, este gestionată plata rentelor.
Durata contractului poate fi aleasă pe o perioadă cuprinsă între minimum 10 ani și maximum până la împlinirea vârstei de 95 de ani. La încheierea duratei de plată a primelor, puteți alege una dintre cele trei variante de plată a rentelor:
* rente viagere, plătite până la împlinirea vârstei de 95 de ani
* rente pe perioadă determinată, plătite pe perioada aleasă de dumneavoastră
* transferarea rentelor către un beneficiar ales de dumneavoastră
Frecvența de plată a primelor poate fi: lunară, trimestrială, semestrială sau anuală.
Planurilor de asigurare cu componentă de pensii Mentor li se pot atașa o serie de asigurări suplimentare, cum sunt asigurările de sănătate sau asigurările în caz de accident, precum și opțiunea de scutire de plată a primelor.
Beneficii
Flexibilitate
Dumneavoastră sunteți cel care alegeți:
- Vârsta la care doriți să beneficiați de pensia suplimentară;
- Valoarea și modalitatea în care veți primi rentele constituind pensia dumneavoastră;
- Frecvența cu care doriți să primiți această pensie
suplimentară;
În plus:
- Oricând pe durata contractului puteți decide majorarea pensiei dumneavoastră plătind prime suplimentare.
- Administrarea separată a acestor investiții suplimentare vă permite să decideți asupra modului în care veți folosi aceste rezerve: fie pentru suplimentarea fondului dumneavoastră de pensionare, fie pentru atingerea unora dintre obiectivele dumneavoastră financiare pe termen mediu.
Reprezintă o protecție suplimentară pentru familia dumneavoastră în cazul producerii unui eveniment nedorit prin plata sumei de asigurare - în cazul Merit, sau plata rentelor de urmaș - în cazul Mentor.
Cucu Mucu
11 Jul 2007, 02:18 PM
Te-ai speriat?
abis
11 Jul 2007, 02:24 PM
M-ai pierdut de tot...
Cucu Mucu
11 Jul 2007, 02:35 PM
Hai sa ignoram "stufologia" de mai sus si sa discutam pe probleme concrete. Ce vrei sa stii?
abis
11 Jul 2007, 02:53 PM
Cat trebuie sa cotizez lunar si ce perioada ca sa am un venit decent la pensionare.
Cucu Mucu
11 Jul 2007, 03:52 PM
Care este pensia minima GARANTATA (insemnand ca sub aceasta cota nu poate cobori) pe care ti-o doresti?
abis
11 Jul 2007, 04:08 PM
Hai sa calculam pentru inceput 700 euro, dupa care vedem...
axel
11 Jul 2007, 04:40 PM
QUOTE (abis @ 11 Jul 2007, 04:53 PM) |
Cat trebuie sa cotizez lunar si ce perioada ca sa am un venit decent la pensionare. |
De obicei astepti sa ai ca venit cam 85% din ce ai cand muncesti.
La o apreciere anuala de vreo 8% (destul de conservatoare, pentru bursa din SUA), cica cam 10-12% din venit ar fi absolut suficient pentru o batranete fara probleme.
De fapt trebuie luat in calcul si inflatia... dar se complica formula...
Cucu Mucu
11 Jul 2007, 05:03 PM
QUOTE |
Hai sa calculam pentru inceput 700 euro, dupa care vedem... |
Pentru o pensie suplimentară de Mentor, acordată sub forma unei anuități plătibile lunar în valoare de 2000 Ron si o suma asigurată de 2000 Ron pe o perioadă de 15 ani , începând de la vârsta de 60 ani prima de asigurare plătibilă lunar este de 676.76 RON.
Alocarea primei se va face conform optiunii exprimate in Program de Investitii bonuri de Tezaur 40% si in Program de Investitii Mixt 60%.
Adica, pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani a cate 676,76 roni/luna , vei primi timp de 15 ani cel putin 2000 de lei.
abis
11 Jul 2007, 05:32 PM
Adica platesc 30 ani x 12 luni x 676.76 RON si primesc (daca traiesc atat
) timp de 15 ani x 12 luni x 2000 RON ? La prima vedere pare extrem de avantajos.
PS: Se pare ca inca ma induce in eroare calculatorul de la ING, mie imi dau alte valori. Mai incerc...
axel
11 Jul 2007, 06:35 PM
QUOTE (abis @ 11 Jul 2007, 07:32 PM) |
Adica platesc 30 ani x 12 luni x 676.76 RON si primesc (daca traiesc atat ) timp de 15 ani x 12 luni x 2000 RON ? La prima vedere pare extrem de avantajos. |
Mie nu mi se pare avantajos deloc.
De ce te tzapesc asa de rau? Au fee-uri de administrare foarte mari?
Cucu Mucu
11 Jul 2007, 10:28 PM
QUOTE (abis @ 11 Jul 2007, 06:32 PM) |
PS: Se pare ca inca ma induce in eroare calculatorul de la ING, mie imi dau alte valori. Mai incerc... |
Foloseste 40%bonuri 60% investitii.
Axel, care e cresterea anuala a unui fond de pensii privat in State?
axel
12 Jul 2007, 02:10 AM
Pai pe bond-uri (una din cele mai consevatoare investitii) iei peste 5%/an...
O investitie relativ rezonabila este cam 10% crestere anuala in medie (adica daca te uiti la istoria stock market-ului), incluzand perioadele de recesiune. Si asta in fonduri destul de conservatoare...
Eu, ca-s tanar, imi permit chestii mai cu risc. In fondul de pensii, am bagat in FDIVX (istorie: 1 year 28.91%, 3 year annualized 23.22%, 5 year annualized 20.48%) si in FEXPX (1 year 19.70%, 3 year annualized 15.86%, 5 year annualized 16.39%).
Dar sincer nu sper sa scot in mod constant 15-20% crestere anuala...
(In SUA se considera ca din cauza inflatiei ti se injumatatesc banii odata la 24-25 de ani (adica o inflatie medie undeva intre 2.5% si 3% pe an))
Asa ca crede-ma... conditiile enuntate de abis (30 de ani depunere de 676 lei/luna, urmata de 15 ani de extragere de 2000 lei/luna) e furt pe fatza... cred ca inseamna o apreciere de cel mult 2% pe an... pun pariu ca e sub inflatie...
P.S.: Uite un calculator care iti arata cum evolueaza o depunere, in timp, in functie de dobanda anuala:
aici
axel
12 Jul 2007, 02:56 AM
Tot la aia cu calculatorul de compound interest am gasit si calculator de retirement:
http://www.moneychimp.com/calculator/retir..._calculator.htmCazuri, pornind de la scenariul lui abis: 30 de ani depuneri urmati de 15 ani extrageri:
1. ingrozitor de prost: 2% crestere anuala si la depunere si la extragere: la fiecare 100 lei pe luna depusi iei 315 lei pe luna la pensionare. Pentru cei 2000 lei/luna trebuie sa depui acum 634 lei/luna
2. prost: investitii foarte conservatoare, gen bonds (5% anual tot timpul): 100 lei/luna -> 640 lei/luna. Pentru cei 2000 lei/luna trebuie sa depui acum 312 lei/luna
3. destul de prudent: investitii prudente acum (8% crestere anuala), mutate in bond-uri la pensionare (5% anual): 100 lei/luna->1122 lei/luna. Pentru cei 2000 lei/luna trebuie sa depui acum 178 lei/luna.
4. normal, poate un pic mai riscant decat trebuie: investitii normale acum (10% crestere anuala), portofoliu mixt si conservativ la pensionare (6% anual): 100 lei/luna -> 1757 lei/luna. Pentru cei 2000 lei/luna trebuie sa depui acum 113 lei/luna.
Nota: nu s-a luat in calcul deprecierea data de inflatie.
Nota 2: nu am luat in calcul sistemul fiscal - taxele datorate. Nu stiu cum e prin Romania, dar teoretic n-ar trebui sa dai mai mult de 16% din capitalizare (crestere)... Si sincer ar trebui sa existe facilitati fiscale pentru depunerile in fondurile de pensii private.
Nota 3: cresterea anuala am considerat-o dupa comisioanele institutiilor care iti tin fondul de pensii privat. Daca sunt onorabile, n-ar trebui sa-ti manance extrem de mult din bani.
abis
12 Jul 2007, 07:08 AM
QUOTE (axel @ 11 Jul 2007, 07:35 PM) |
Mie nu mi se pare avantajos deloc. |
De-asta am zis "la prima vedere", pentru ca nu am luat in calcul inflatia. Sincer, mi-e cam lene la ora asta sa calculez si nici nu stiu ce rata a inflatiei ar trebui sa iau in calcul... Ceva in jur de 3%?
PS: In ultima saptamana m-au spamuit, la e-mailul de la birou, AIG Life Asigurari Romania si Alliantz Tiriac, pe tema pensiilor private... Iar in cutia postala am primit pliante de la BCR... Bineinteles, niciunii nu iti prezinta un plan detaliat, ci doar se lauda ca sunt cei mai buni...
axel
12 Jul 2007, 07:45 AM
QUOTE (abis @ 12 Jul 2007, 09:08 AM) |
De-asta am zis "la prima vedere", pentru ca nu am luat in calcul inflatia. Sincer, mi-e cam lene la ora asta sa calculez si nici nu stiu ce rata a inflatiei ar trebui sa iau in calcul... Ceva in jur de 3%?
|
Greu de estimat rata inflatiei... pentru ca situatia de stabilitate a Romaniei este foarte recenta.
Pe tine nu te intereseaza inflatia din trecut. Te intereseaza inflatia din prezent (daca beneficiile sunt ajustabile - asa cum ar trebui sa fie) sau cea din viitor (daca beneficiile sunt fixe - acel 2% care ti l-am aratat
). Si cum trecutul Romaniei este scurt (cel relevant din punct de vedere economic), atunci este foarte greu de prezis viitorul pe baza trecutului.
Dar pana si cu inflatie 0%, 2% nu este bun deloc...
Apropoos de situatia Romaniei - este "emerging market/emerging economy", se asteapta crestere economica sustinuta pentru urmatorii 20-30 de ani, pentru ca e de unde sa creasca (pana se apropie de economia din vest). Asa ca piata bursiera trebuie sa aiba rate de crestere anuala mai mari decat in vest. Cel putin teoretic. Cu alte cuvinte nu ar fi anormal ca in Romania, pentru urmatorii 20 de ani, sa fie crestere anuala sustinuta de peste 12-15% a pietei bursiere (care creste mai rapid decat economia cu aproximativ 5% - e vorba de beneficiile obtinute de o companie chiar daca ea nu creste; cateodata materializate in dividente, alta data materializate prin aprecierea pretului actiunilor).
Adica asta accentueaza dimensiunea furtului (2% vs. cat ar trebui sa-ti dea).
Exemple de economii in crestere puternica - Korea de Sud acum cateva zeci de ani, China acum (ai caror indici bursieri s-au cam dublat in ultimul an).
QUOTE |
PS: In ultima saptamana m-au spamuit, la e-mailul de la birou, AIG Life Asigurari Romania si Alliantz Tiriac, pe tema pensiilor private... Iar in cutia postala am primit pliante de la BCR... Bineinteles, niciunii nu iti prezinta un plan detaliat, ci doar se lauda ca sunt cei mai buni... |
Pai ti-am aratat de ce [te spammuiesc]
axel
12 Jul 2007, 07:51 AM
One more thing: 700 euro peste 30 de ani nu sunt cine stie ce in Romania. Probabil 700 euro de-acum echivaleaza ca situatie cu vreo 3-4000 peste 30 de ani.
Factori:
1. inflatia - 700 euro acum fac cam 1500-2000 de euro in 30 de ani, pentru o inflatie deloc galopanta
2. cresterea economica - chirii mai mari, servicii mai scumpe, poate si mancare mai scumpa. Pentru produsele acestea, salarii mai mari = preturi mai mari. Sau competitie mai mare pentru resursa limitata (chirii, preturi locuinte) = preturi mai mari.
In general oamenii dau in medie pe locuinta un % fix din veniturile lor. Undeva intre 25% si 40%. E neplacut sa traiesti cu 700 de euro pe luna intr-un oras in care chiria medie e 1200 de euro pe luna pentru ca oamenii castiga in medie 3500 de euro pe luna...
Cucu Mucu
12 Jul 2007, 10:39 AM
Bid price performance: 12/07/2007
Programs 1 month 3 months 6 months 1 year
Mixt 4.39% 6.29% 8.62% 16.00%
Bond 0.45% 1.28% 2.98% 6.35%
Green Program 0.38% 1.30% 2.64% 5.51%
Red Program 2.81% 4.19% 8.37% 16.28%
White Program 1.96% 1.96% 5.25% 10.12%
Blue Program 1.56% 0.99% 4.06% 7.58%
Cam asa arata evolutia programelor de investitie la noi.
axel
12 Jul 2007, 04:11 PM
Foarte frumos. Asta in teorie (cand il legi de un fond de pensii). Dar in practica?
Pentru ca intre teorie si practica intervin comisioanele lor (ale institutiei financiare)
(tot incerc sa gasesc o justificare pentru acel 2%...)
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.