Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ecclesia: Biserica Baptista
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie > Ecclesia
Figaro
Seria de topicuri Ecclesia se doreste o apropiere spirituala a crestinilor de diferite confesiuni. Va invit sa impartim credinta in Hristos in spirit crestin autentic. Discutiile in contradictoriu nu-si au locul aici. Haideti sa dezvaluim si sa pretuim fiecare stralucirea din Biserica celui de langa noi. Si cred ca ne vom cunoaste mai bine.

Minerval
Adresez un calduros La multi ani! cu ocazia Sarbatorilor care s-au perindat prin traditia crestina in anul ce a trecut si urez un Nou An mai bun si mai intelept in 2004, fie ca lumina lui Iisus sa intre in inimile tuturor credinciosilor cat si ale necredinciosilor, deasemeni.

La multi ani comunitatilor baptiste din Romania si fie ca si in acest an numarul credinciosilor din congregatii sa creasca catre preamarirea numelui lui Dumnezeu si catre regasirea sinelui, disipand temerile din noi si imbratisand razele primitoare ale Parintelui Ceresc.

Inchin tuturor darul meu pentru 2004: Luca 1, versetul 79.

ps: cand voi gasi timpul disponibil, am sa postez cat mai multe invataminte crestin-baptiste.

servus
TriRegnum
Asteptam smile.gif mesaje...

Bun venit si unui protestant printre noi.
Minerval
"protestant" fata de atare idei religioase, din prisma catehismului ortodox/catolic, crestin, fara alte titulaturi, din optica baptista. smile.gif

servus
TriRegnum
Nu am spus ca nu esti crestin, esti protestant caci ai respins anumite invataturi ale Bisericii Mame.
Sunt de-acord cu tine, esti crestin ca si lutheranii, calvinii, anglicanii si unele culte neoprotestante...stiam ca esti crestin baptist, dar termenul adresat ne noi(catolici) este de protestant.
Astept sa dai mai multe detalii despre tine si credinta voastra. Esti botezat baptist? Care e doctrina voastra si cu ce difera?(stiu, dar in mare, nu se deosebeste mult de doctrinele lutherane si aveti parca unele influentii anglicane, doar ca va botezati maturi)
Anduin
Se pare ca baptistii interpreteaza literal "cine crede si se boteaza va fi mantuit": intai cred, apoi se boteaza.
Minerval
Cand Sf. Augustin a descris Credeul Apostolilor ca fiind regula credintei brevis et grandis [succinta si profunda] el a delimitat de fapt cele doua aspecte esentiale ce definesc continutul oricarui credeu sau marturisire de credinta. Primul este aspectul cantitativ, care vizeaza incercarea de a enunta in forma cat mai concisa esenta crezului unei comunitati religioase. Al doilea aspect este cel calitativ, in care obiectul este gasirea acelei formulari care sa exprime adevarul in cea mai mare profunzime.
Marturisirea de credinta este produsul punerii impreuna a revelatiei lui Dumnezeu din Scriptura si a capacitatii intelectuale a omului, care are nevoia de a clarifica, sintetiza si marturisi crezul sau. Marturisirea de credinta, odata formulata si acceptata, este incarcata cu autoritate, fata de care se supun crezul, invatatura si trairea gruparii religioase respective.
Nevoia primara de marturisiri de credinta a fost catehetica. Ulterior, datorita pericolului ereziilor, ele au devenit modul de delimitare a crezului unei grupari crestine, prin care ea isi contura atat identitatea de grup, cat si diferentele doctrinare fata de alte grupari.
Spre deosebire de simbolurile bisericilor Romano-catolice si Greco-ortodoxe, simbolurile bisericilor evanghelice se subordoneaza principiilor de capatai ale protestantismului: Sola Scriptura [numai Scriptura], Sola Fidae [numai credinta], Sola Gratia [numai harul]. In acest cadru, autoritatea simbolurilor deriva din Scriptura si se subordoneaza Scripturii, valoarea lor depinzand, conform istoricului crestin Schaff, de masura in care ele sunt in acord cu Scriptura.
Fie ca lucrarea aceasta sa lumineze gandirea multor doritori de adevar sa-i ajute sa se apropie de Dumnezeu si sa se dedice trairii sfinte, potrivit cu invatatura evanghelica.

Marturisirea de credinta
a Cultului Crestin Baptist



I. Biblia - Cuvantul lui Dumnezeu

Noi credem si marturisim ca Sfintele Scripturi ale Vechiului si Noului Testament sunt inspirate de Duhul Sfant. Ele sunt Cuvantul lui Dumnezeu scris, o revelatie dumnezeiasca pentru neamul omenesc, sunt izvorul fara gres al constiintei de Dumnezeu.
Galateni 1:11 "…Evanghelia…nu este de obarsie omeneasca…ci descoperirea lui Hristos". 2Petru 1:21 "nici o proorocie n-a fost adusa prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant". 2Timotei 3:16 "Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu…" Ioan 10:35 "…Scriptura nu poate fi desfiintata…" Ioel 2:28 "…voi turna Duhul meu…si fiii si ficele vor prooroci…" Matei 10:20 "…Duhul Tatalui meu va vorbi in voi…" 1Cor. 2:10 "…Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau…" 11:23 "…am primit de la Domnul ce v-am invatat"…
Biblia-Cuvantul lui Dumnezeu scris prin inspiratia Duhului Sfant este singura regula si norma de credinciosie si purtare in viata aceasta.
Efeseni 1:13"…dupa ce ati auzit Cuvantul adevarului [Evanghelia mantuirii noastre] ati crezut…" 2Timotei 1:13 "Dreptarul invataturilor sanatoase…tine-l cu credinta" Rom.10: 17 "…credinta vine in urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvantul lui Dumnezeu" 2Tim. 3:17 "Scriptura …este de folos…pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna" Psalmul 119:105 "Cuvantul Tau este o candela pentru picioarele mele".
Biblia este singura autoritate in materie de religie; ea este suficienta pentru invatatura noastra. Astfel nu este nevoie de sprijinul traditiei.
Matei 15:6 "…ati desfiintat Cuvantul lui Dumnezeu in folosul datinei voastre" Ioan 17:17 "Cuvantul Tau este adevarul" Ioan 5: 39 "…cercetati Scripturile…" Isaia 34:16 "Cautati in cartea Domnului si cititi…" Fapte 17:11 "cercetau Scripturile…" Ioan 20: 31 "…lucrarile acestea au fost scrise pentru ca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu si crezand sa aveti viata…"

II. Despre Dumnezeu

Noi credem si marturisim ca este un singur Dumnezeu, Creatorul, Sustinatorul si Stapanitorul tuturor lucrurilor.
Geneza 1:1 "La inceput Dumnezeu a creat cerurile si pamanul…" Efes. 4:6 "Este un singur Dumnezeu si Tata al tuturor care este mai presus de toti si care este in toti". Maleahi 2: 10 "N-avem toti un singur Tata? Nu ne-a facut un singur Dumnezeu?" Iov 31:15 "Oare nu ne-a intocmit acelasi Dumnezeu…?" Romani 1: 19,20 "…ce se cunoaste despre Dumnezeu le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu…insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit de la facerea lumii cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El". 11:36 " Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile". Ps. 94: 9 " cel ce a sadit urechea…a intocmit ochiul…" Fapte 17:24 "Dumnezeu, care a facut lumea si tot ce este in ea, este Domnul cerului si al pamantului".
In Biblie descoperim pe Dumnezeu ca Tatal, Fiul si Duhul Sfant, cu desavarsire una si nedespartiti in fiinta lor.
2Cor. 13:14 "Harul Domnului nostru Isus Hristos, si dragostea lui Dumnezeu, si impartasirea Duhului Sfant…" Matei 28:19 "…in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh…" 1 Ioan 5:7 "Caci trei sunt care marturisesc in cer: Tatal, Cuvantul si Duhul Sfant si acestia trei sunt una".

A] Dumnezeu Tatal
Ioan 6: 27 "caci Tatal, adica insusi Dumnezeu…" 1 Petru 1:2 "…Dumnezeu Tatal…" Matei 11: 25 "…Tata, Doamne al cerului si al pamantului…" Marcu 14: 36 "…Ava, adica Tata…" Luca 22: 42 "Tata, daca voiesti…" 23: 34 "Tata iarta-i…" 23: 46 "Tata, in mainile Tale…" Fapte 2:33"…Dumnezeule…Tatal…" Rom. 15:6 "…Dumnezeu, Tatal de la care vin toate lucrurile…"
B] Dumnezeu Fiul, Isus Hristos
Matei 16: 16" Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu…" Ioan 1: 1 "…si Cuvantul era Dumnezeu" Luca 1: 32"…Fiul Celui Preainalt…" Fapte 8:37 "…Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu" 9: 20 "…Isus este Fiul lui Dumnezeu" 2 Cor.1: 19 "…Fiul lui Dumnezeu…" 1 Ioan 2: 24 "…veti ramanea in Fiul si in Tatal" 3: 23 "…sa credem in numele Fiului Sau Isus Hristos…" 4:15 "Cine va marturisi ca Isus este Fiul lui Dumnezeu…" Ioan 20: 31"…ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu…"
C] Dumnezeu Duhul Sfant
Ioan 4: 24 "Dumnezeu este Duh…" 2 Cor.3: 3 "…Duhul Dumnezeului celui viu…" 3: 17 "Caci Domnul este Duhul; si unde este Duhul Domnului…" Iov 33: 4 "Duhul lui Dumnezeu m-a facut…" Isaia 48: 16 "…Domnul Dumnezeu m-a trimis cu Duhul Sau…" 1 Cor. 2:10"…Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau…"2: 12 "Duhul care vine de la Dumnezeu…" Ioan 15: 26 "…Duhul adevarului, care purcede de la Tatal…" 14: 26 "…Duhul Sfant pe care-l va trimite Tatal…" Luca 11: 13"…Tatal vostru din ceruri va da Duhul Sfant celor ce il cer!" Fapte 5: 32 "…Duhul Sfant, pe care l-a dat Dumnezeu celor ce asculta de El…"

III. Despre om

Noi credem si marturisim ca omul este creat de Dumnezeu. Trupul omului - partea materiala - este facut din tarana, iar natura spirituala a omului e din Dumnezeu dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.
Gen. 1: 27 "Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut." Gen. 2:7 "Domnul Dumnezeu a facut pe om din tarana pamantului, i-a suflat in nari suflare de viata si omul s-a facut astfel un suflet viu".
Dumnezeu a facut pe om fara prihana, perfect, dar nu desavarsit, cu vointa libera de a alege binele sau raul.
Gen. 1: 31"Dumnezeu s-a uitat la tot ce facuse si iata ca erau foarte bune" Ecl. 7:29 "Dumnezeu a facut pe oameni fara prihana…" Gen. 2: 17 "Poti sa mananci dupa placere din orice pom…dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci" Ps.107: 17"…prin purtarea lor vinovata ajunsesera nenorociti". Deut. 30:15 "Iata, iti pun azi inainte viata si binele, moartea si raul."
Prin caderea in pacat omul a cazut sub blestem si a devenit incapabil de a trai voia lui Dumnezeu. Prin nasterea fireasca fiecare mosteneste samanta pacatului, inclinarea spre rau, firea pamanteasca.
Rom. 5:12 "printr-un singur om a intrat pacatul in lume…toti au pacatuit…" 5:19 "…prin neascultarea unui singur om cei multi au fost facuti pacatosi…" 7:17 "…pacatul locuieste in mine…" 7:18 "stiu ca nimic bun nu locuieste in mine, adica in firea mea pamanteasca, pentru ca, ce-I drept, am vointa sa fac binele, dar n-am puterea sa-l fac" 7:20 "…fac ce nu vreau sa fac…" 7:23 "…vad in madularele mele o alta lege care…ma tine rob legii pacatului."
Omul fiind fiinta libera e raspunzator inaintea lui Dumnezeu de toate faptele, vorbele si gandurile sale. Toti oamenii trebuie sa moara, iar dupa moarte urmeaza judecata si rasplatirea vesnica.
Rom. 14:12 "Fiecare din noi are sa dea socoteala despre sine insusi lui Dumnezeu" Mat. 12:36 "…oamenii vor da socoteala de orice cuvant nefolositor pe care-l vor fi rostit." 2Cor. 5:10 "Caci toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata al lui Hristos, pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata pentru binele sau raul pe care-l va fi facut cand traia in trup." Evrei 9:27 "oamenilor le este randuit sa moara o singura data, iar dupa aceea urmeaza judecata."

[continuare]
[sursa: situl crestin.ro]
Minerval
IV. Despre pacat

Noi credem si marturisim ca omul este creat de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa, pentru preamarirea Sa si o viata fericita in El, a fost ademenit de diavol devenind neascultator de porunca lui Dumnezeu si astfel a intrat in lume pacatul si blestemul. Pacatul este lipsa de conformitate fata de legea morala a lui Dumnezeu fie intr-o actiune, dispozitie sau atitudine.
Gen. 3:16 " femeia a raspuns:"Sarpele m-a amagit si am mancat din pom." 1Ioan5:17 "orice nelegiuire este pacat." Rom. 14:23 "Tot ce nu vine din incredintare este pacat." Iacov 4:17 "cine stie sa faca binele si nu-l face, savarseste un pacat." Ioan 8:34 "cine traieste in pacat este rob al pacatului." Rom. 6:13 "sa nu mai dati in stapanirea pacatului madularele voastre …" Ecles.7:29 "Dumnezeu a facut pe oameni fara prihana, dar ei umbla cu multe siretenii." Ps. 51:4 "Impotriva Ta am pacatuit si am facut ce este rau inaintea Ta." Efes. 2:1-3 "…morti in greselile si in pacatele voastre…intre ei eram si noi odinioara, cand traiam in poftele firii noastre pamantesti, cand faceam voia firii pamantesti…"Deut. 9:7 "…tot razvratiti impotriva Domnului ati fost!" 1 Ioan 3:4 "Oricine face pacat, face si faradelege; si pacatul este faradelege."
Universalitatea pacatului: toti oamenii sunt pacatosi.
Rom. 3:23 "…toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu." Ecles.7:20 "pe pamant nu este nici un om fara prihana, care sa faca binele, fara sa pacatuiasca." Iov 15:16 "…omul care bea nelegiuirea ca apa." Rom. 5:12 "...si astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor din pricina ca toti au pacatuit." 1 Ioan 1:8 "daca zicem ca nu avem pacat ne inselam singuri si adevarul nu este in noi." 1 Imp. 8:46"…caci nu este om care sa nu pacatuiasca."
Consecinta pacatului: moartea spirituala.
Rom. 6:23"…plata pacatului este moartea…" 5:12 "prin pacat a intrat moartea…" Gen. 2:17"…vei muri negresit." Iacov 1: 15 "…pacatul odata faptuit aduce moartea."


V. Despre mantuire

Noi credem si marturisim ca mantuirea este absolvirea omului de urmarile calcarii legilor divine. Ea are de-a face cu natura omului si cu faptele facute de el.
Omul nu se poate mantui pe sine. El nu se poate spala de pacatele sale, nu se poate dezvinovati si nici nu se poate ascunde de pedeapsa pentru pacat.
Ier.2:22 "chiar daca te-ai spala cu silistra, chiar daca ai da cu multa soda, nelegiuirea ta tot ar ramanea scrisa inaintea Mea, zice Domnul Dumnezeu." Rom. 1:20 "…nu se pot dezvinovati…" Amos 9:2,3 "De-ar patrunde chiar pana in locuinta mortilor, si de acolo ii va smulge mana Mea …de s-ar ascunde de privirile Mele chiar in fundul marii, si acolo ii voi porunci sarpelui sa ii muste."
Omul nu-si poate crea merite, prin fapte bune ca sa-si acopere trecutul vinovat si sa-si dobandeasca mantuirea.
Rom. 3:20"…nimeni prin faptele legii." Is.64:6 "toate faptele noastre bune sunt ca o haina manjita." Ier.13:23"…ati putea voi sa faceti binele, voi, care sunteti deprinsi sa faceti raul?"
Mantuirea e prin harul lui Dumnezeu. Ea este un har care ni se da gratuit, fara sa o meritam. Faptele bune sunt roade ale mantuirii.
Tit 2:11 "harul lui Dumnezeu…aduce mantuire…" Efes.2:8,9 "prin har ati fost mantuiti…nu prin fapte." Fapte 15:11 "…suntem mantuiti prin harul Domnului Isus." Tit 3:5 "El ne-a mantuit, nu pentru faptele facute de noi."
Mijlocul de mantuire este Domnul Isus, care a fost rastignit in locul nostru. Un alt mijloc de mantuire [cruce, taine, sfinti] nu exista.
Fapte 4:12 "in nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub cer nici un alt nume dat oamenilor in care trebuie sa fim mantuiti." 1 Ioan2:2 "El este jertfa de ispasire pentru pacatele noastre…" Is. 53:5 "El era strapuns pentru pacatele noastre…"Efes.1:7 "In El avem rascumpararea, prin sangele Lui iertarea pacatelor…" 2 Cor. 5:18 "Dumnezeu…ne-a impacat cu El prin Isus Hristos." Rom. 3:24,25 "…sunt socotiti neprihaniti…prin harul care este in Isus Hristos…Dumnezeu l-a randuit sa fie o jertfa de ispasire."
Aceasta mantuire savarsita pe cruce, care se poate primi in mod gratuit, e pentru toti oamenii, indiferent de rasa, nationalitate sau clasa sociala.
1Ioan 2:2 "El este jertfa de rascumparare pentru pacatele… intregii lumi" Tit 2: 11 "harul aduce mantuirea pentru toti oamenii." 1Tim.2:4 "Dumnezeu…voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti."
Pentru ca omul pacatos sa se poata bucura de aceasta mantuire el trebuie sa indeplineasca doua conditii: pocainta si credinta. Ele sunt totdeauna nedespartite.
- pocainta inseamna recunoasterea pacatului, parere de rau pentru el, parasirea lui si marturisirea lui in fata Domnului, adica intoarcerea la Dumnezeu. [Luca 15:11-24]
- credinta inseamna primirea de catre pacatos a harului divin pe care il ofera Dumnezeu in Hristos, spre mantuire si viata vesnica.
Marcu 1:15 "El zicea:…pocaiti-va si credeti in Evanghelie." Luca 13:5 "Daca nu va pocaiti, toti veti pieri la fel." Fapte 2:38 "Pocaiti-va , le-a zis Petru, si fiecare din voi sa fie botezat." Fapte 17:30 "Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiintasi porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca." Fapte 16:31 "crede in Domnul Isus si vei fi mantuit."

VI. Nasterea din nou

Noi credem si marturisim ca nasterea din nou este regenerarea vietii, inzestrandu-ne cu o dispozitie si o atitudine duhovniceasca sfanta; ea cuprinde intreg caracterul: intelectul, sentimentul si vointa. Astfel, fiecare pacatos, pentru a deveni credincios, trebuie sa fie nascut din nou.
Ioan 3:7 "trebuie sa va nasteti din nou."
Prin puterea sa proprie omul nu se poate naste din nou, nu se poate schimba.
Ier. 13:23 "poate un etiopian sa-si schimbe pielea…? Tot asa, ati putea voi sa faceti binele…?" Ioan 15:5 "Despartiti de Mine nu puteti face nimic."
Fara nasterea din nou toate incercarile de a face fapte bune pe care sa le rasplateasca Dumnezeu in ziua judecatii, de a trai voia lui Dumnezeu, sunt falimentare, nu pot da nici un rezultat bun. Prin nasterea fireasca noi mostenim o fire pacatoasa, care da roadele pacatului.
Suntem ca si un paduret care nu poate aduce roade bune. Numai altoirea e ceea ce poate schimba firea.
Matei 7:16-18"…pomul rau nu face roade bune…" Rom. 8:7 "ea [firea pamanteasca] nu se supune Legii lui Dumnezeu si nici nu poate sa se supuna." Mat.12:34"…cum ati putea voi sa spuneti lucruri bune cand voi sunteti rai…?"
Nasterea din nou este lucrarea divina pe care o face Dumnezeu in viata pacatosului pentru a corespunde vointei Sale. Pentru ca un pacatos sa fie nascut din nou el trebuie sa se pocaiasca si sa creada, adica sa primeasca mantuirea prin har. Atunci Dumnezeu face lucrarea nasterii din nou prin Cuvantul Sau si prin Duhul Sfant.
1 Petru 1:23 "…ati fost nascuti din nou…prin Cuvantul lui Dumnezeu." Iac. 1:18 "El…ne-a nascut…prin Cuvantul adevarului." Ioan 3:5 "…daca ne se naste cineva din apa si din duh nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu." Efes.2:10 "noi suntem lucrarea Lui…"
Nasterea din nou nu este o imbunatatire a vietii, ci schimbarea radicala a vietii. Ea nu este schimbarea efectului, ci a cauzei determinante; nu e curatirea vietii exterioare, ci a vietii interioare.
2 Cor. 5:17 "caci daca este cineva in Hristos, este o faptura noua; cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi." Rom. 6:4 "…sa traim o viata noua." Col.3:9,10 "…v-ati dezbracat de omul cel vechi cu faptele lui si v-ati imbracat cu omul cel nou…"
Nasterea din nou ne da calitatea de copii ai lui Dumnezeu; ea ne face partasi firii dumnezeiesti, capabili de a trai voia lui Dumnezeu. Ea este a doua fire in viata noastra dupa cum, prin altoire paduretul nu este starpit, el continua sa existe insa fara sa i se dea posibilitatea de manifestare, tot asa e si cu nasterea din nou: firea veche e rastignita - pusa in imposibilitate de actiune - iar firea noua creste si aduce roada buna. Calitatea altoiului este cu totul deosebita de cea a paduretului: in esenta lemnului, in frunze si in fructe. Asa e si cu cel nascut din nou: toate lucrurile trebuie sa arate calitatea lui de copil al lui Dumnezeu.
Ioan 3:6 "ce e nascut din carne e carne, si ce e nascut din duh e duh." Gal.5:22-23 "roada Duhului este…"Mat. 7:17 "pomul bun face roade bune."
Prin nasterea din nou devenim mostenitori ai lui Dumnezeu. Dreptul la mostenire vesnica e pe baza inrudirii noastre cu Dumnezeu. Cine nu e nascut din nou nu este copil al lui Dumnezeu si nici nu are drept la mostenirea vesnica.
Rom. 8:17 "daca suntem copii, suntem si mostenitoriai lui Dumnezeu si impreuna mostenitori cu Hristos." Ioan 3:3 "daca un om nu se naste din nou nu poate vedea imparatia lui Dumnezeu."

[continuare]
[sursa: situl crestin.ro]
Minerval
VII. Despre Biserica

Noi credem si marturisim ca, dupa Noul Testament, totalitatea credinciosilor, fara deosebire de rasa, nationalitate sau clasa sociala, di toate timpurile, din cer si de pe pamant, formeaza Biserica lui Hristos; Biserica Universala. Aceasta Biserica nu este o organizatie pamanteasca vizibila, ci este organismul viu, spiritual, al celor mantuiti, adica al celor ce au crezut in Hristos si au fost nascuti din nou.
Evr.12:23 "…Biserica celor intai nascuti, care sunt in ceruri." Fapte 20:28"…Biserica Dimnului pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau." Mat.16:18 "…pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea." Efes. 1:22,23"…Bisericii, care este trupul Lui."
In limba greaca, cuvantul pentru Biserica [ekklesia] a insemnat o adunare a celor chemati de acasa si de la afacerile lor ca sa se ocupe cu chestiuni de interes public. Acest cuvant a fost adaptat pentru a numi nu numai Biserica Universala, ci si o Biserica Locala, organizata si independenta, a urmasilor lui Hristos dintr-o localitate, care se intruneau pentru inchinaciune.
Biserica locala, dupa invatatura Noului Testament, este unitateavoluntara a unui grup credinciosi dintr-o localitate, nascuti din nou si botezati pe baza marturisirii personale a credintei lor in Domnul Isus Hristos, ca Mantuitorul lor. Ei se unesc impreuna cu scopul de a se inchina lui Dumnezeu, de a se zidi sufleteste, de a se pastra curata credinta si invatatura crestina - potrivit cu invatatura Noului Testament - si de a colabora la propovaduirea Cuvantului lui Dumnezeu.
La inceput Biserica se intrunea in case particulare.
Mat. 18:20 "Acolo unde sunt 2 sau 3 adunati in numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor." Rom.16:5 "Spuneti sanatate Bisericii care se aduna in casa lor." 1 Cor.16:19 "Aquila si Priscila impreuna cu Biserica din casa lor." Col.4:15 "Spuneti sanatate lui Nimfa si Bisericii din casa lor." Fapte 8:1 "Bisericii din Ierusalim…" Gal.1:22 "Bisericilor lui Hristos care sunt in Iudeea." 1 Cor. 1:2 "Biserica lui Dumnezeu care este in Corint."
Conducerea directa a Bisericii o are Hristos prin Duhul Sfant. Nu recunoastem grade ierarhice. Cei ce primesc anumite insarcinari sunt slujitori ai Bisericii, nu stapani care sa porunceasca.
Col.1:18 "El [Hristos] este Capul trupului, al Bisericii." Efes.1:22,23 "L-a dat Capetenie…Bisericii, care este trupul Lui." 5:23 "Hristos este capul Bisericii." 1 Petru 5:3 "Pastoriti…nu ca si cum ati stapani."
Dreptul de membru al Bisericii nu se mosteneste, ci se primeste in mod individual prin nasterea din nou. Acceptarea in randurile membrilor unei Biserici locale se face in chip voluntar si personal in urma botezului, pe baza marturisirii credintei in Domnul Isus. Membrii, intre ei, se numesc frati si sunt egali in drepturi si indatoriri indiferent de rasa, nationalitate, clasa sociala sau pregatire educationala.
Mat.23:8 "Voi toti sunteti frati." Efes.5:30 "Noi suntem madulare ale trupului Lui." Fapte 2:41"…au primit propovaduirea, au fost botezati si…la numarul ucenicilor s-au adaos aproape trei mii de suflete."
Organizatia Bisericii locale e facuta pe principiul democratiei autonome.
Programul dumnezeiesc are ca scop stabilirea Imparatiei lui Dumnezeu in inimile oamenilor, iar Bisericile sunt mijloacele alese de Dumnezeu pentru atingerea acestui scop. Bisericile au menirea de a proslavi pe Dumnezeu, de a raspandi Evanghelia si prin partasia frateasca de a da cresterea spirituala necesara fiecarui mambru in parte.
Mc.16:15 "Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia." Efes.4:11,12 "El a dat pe unii…pentru zidirea trupului lui Hristos." 1 Cor.14:4"…cine prooroceste zideste sufleteste Biserica." 1 Cor.14:5,12"…in vederea zidirii sufletesti a Bisericii."


VIII. Despre slujitorii Bisericii

Noi credem si marturisim ca in Bisericile din Noul Testament au fost diferite categorii de lucratori speciali, dar ele au avut numai doua clase de slujire care au condus demersurile spirituale si materiale ale Bisericii: batranii [prezbiteri, pastori, episcopi] si diaconi.
Filipeni 1:1 "catre toti sfintii…care sunt in Filipi, impreuna cu episcopii si diaconii."
1. Titlul de episcop, prezbiter si pastor au fost date celui mai inalt slujitor al Bisericii in Noul Testament. Toate aceste numiri sunt pentru una si aceeasi slujba: supravegherea, pastorirea si carmuirea spirituala a Bisericii.
Fapte 20:17,28 "Pavel a trimis la Efes si a chemat prezbiterii Bisericii…si le-a zis: Luati seama dar la toata turma peste care v-a pus Duhul Sfant episcopi, ca sa pastoriti Biserica Domnului."
Pentru ca cineva sa fie in slujba aceasta trebuie sa aiba calitatile descrise de Pavel in 1 Timotei 3:1-7 si Tit 1:5-9.
Metoda alegerii este aratata prin cuvantul grec xeirotonia [randuit] care inseamna si a vota cu ridicare de mana. Aceasta alegere se face de Biserica adunata in acest scop.
Fapte 14:23 "Au randuit prezbiteri ni fiecare Biserica."
Pastorul este supus si el disciplinei Bisericii, cand invinuirea este bine intemeiata.
1 Tim.5:19 "impotriva unui prezbiter sa nu primesti invinuirea decat din gura a doi sau trei martori."
2. Diaconii sunt chemati a ajuta pe pastor in administrarea bunurilor materiale ale bisericii. Ei au menirea sa cultive darnicia membrilor, sa inspire actiunile filantropice. Ei trebuie sa aiba calitatile aratate la 1 Tim.3:8-13.
Insarcinarea atat a pastorilor cat si a diaconilor se face prin punerea mainilor.
Fapte 6:6, 13:3 "…si-au pus mainile peste ei." 1 Tim.4:14"…cu punerea mainilor de catre ceata prezbiterilor.
Noi credem si marturisim ca preotia in conformitate cu Noul Testament nu formeaza o clasa speciala, ci o calitate pe care o are fiecare credincios; ea este universala. Fiecare credincios este un preot. Fiecare are dreptul de a se apropia de Dumnezeu direct prin Domnul Isus, fara alt mijlocitor. Fiecare are dreptul de a oferi jertfe bisericesti.
1 Petru 2:5 "Voi…sunteti…o preotie sfantasa aduceti jertfe duhovnicesti placute lui Dumnezeu prin Isus Hristos." 2:9 "voi sunteti …o preotie imparateasca." Apoc.1:6 "a facut din noi…preoti pentru Dumnezeu."

IX. SimbolurileBisericii [Nou-Testamentale]

Noi credem si marturisim ca Biserica Nou-Testamentala are doua simboluri: Botezul si Cina. Ele nu sunt taine.
1. Botezul. Cuvantul grec pentru botez este baptizo si inseamna afundare. Deci, insasi traducerea arata forma botezului ca e prin afundare si nu prin stropire. Afundarea se face o singura data, in numele Sfintei Treimi.
Mat. 28:19 "Duceti-va si faceti uncenici din toate neamurile botezandu-i in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant."
Botezul este simbolul inmormantarii omului vechi si a invierii omului celui nou, a firii noi pentru o alta viata.
Rom.6:4 "Noi deci prin botezul in moartea Lui am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua."
Botezul nu are calitatea de a curati pacatele; curatirea pacatelor o face numai sangele Domnului Isus. Botezul insusi este marturia publica a individului ca a primit deja aceasta curatire.
Fapte 8:13,21 "Chiar Simon a fost botezat…Dar Petru I-a zis:…inima ta nu este curata inaintea lui Dumnezeu…esti plin de fiere amara." 1 Petru3:21 "…botezul, care nu este o curatire de intinaciunile trupesti, ci marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu."
Pentru ca cineva sa fie botezat el trebuie sa primeasca mai intai mantuirea, ca sa aiba un cuget curat; trebuie deci sa fi indeplinit conditia mantuirii: pocainta si credinta. Copiii, intrucat nu pot marturisi ca au indeplinit aceste conditii nu pot fi admisi pentru botez.
Marcu 16:16 "cine va crede si se va boteza va fi mantuit." Fapte2:38 "pocaiti-va si fiecare din voi sa fie botezat." 8:36,37 "Uite apa, ce ma impiedica sa fiu botezat? Filip a zis: Daca crezi din toata inima se poate."

2. Cina Domnului este simbolul mortii Domnului Isus in locul nostru. Ea se compune din paine si vin neamestecate. Painea franta ne aminteste de trupul Lui frant pentru noi, inr vinul ne aminteste de sangele Sau varsat pentru spalarea pacatelor noastre.
Mat. 26:26-28 "Isus a luat o paine si, dupa ce a binecuvantat-o, a frant-o si a dat0o ucenicilor zicand: Luati mancati, acesta este trupul Meu. Apoi a luat un pahar, si dupa ce a multumit lui Dumnezeu, li l-a dat zicand: Beti toti din el; acesta este sangele Meu…"
Cina Domnului nu are calitatea de a ierta pacatele. Ea are doar menirea de a ne aminti ca pentru iertarea pacatelor noastre a trebuit ca trului Lui sa fie frant si sangele Lui sa fie varsat. Pentru acest scop El a poruncit ca noi sa facem Cina.
Lc. 22:19"…sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea." 1 Cor. 11:24,25"…sa faceti…spre pomenirea Mea…"
Cina se poate lua de catre toti cei ce si-au marturisit credinta in Domnul Isus si au fost botezati.
Fapte 2:41,42"…au fost botezati si staruiau in frangerea painii…"
De fiecare data, la Cina, credinciosul trebuie sa-si faca cercetarea de sine.
1 Cor.11:28 "Fiecare, dar, sa se cerceteze pe sine insusi si asa sa manance din painea aceasta."

[continuare]
[sursa: situl crestin.ro]
Minerval
X. Ziua Domnului

Noi credem si marturisim ca ziua Domnlui este o randuiala crestina care trebuie tinuta continuu, petrecuta in inchinaciune si cugetare spirituala, atat in public cat si acasa. Spre deosebire de vechiul legamant mozaic, cand se tinea ziua a saptea, crestinii, ca membri ai noului legamant trebuie sa tina ziua intai a saptamanii [Duminica] care a fost sfintita de Dumnezeu prin invierea din morti a Fiului Sau si prin trimiterea Duhului Sfant.
Primii crestini au tinut-o ca zi de inchinaciune. In ea trebuie sa ne odihnim de lucrurile si distractiile trupesti, facem faptele milei si cele care sunt absolut necesare.
Sarbatori inchinate sfintilor nu avem.
Mc. 16:9 "Isus, dupa ce a inviat in dimineata zilei intai a saptamanii…" Lc.24:1-6 "In ziua intai a saptamanii, femeile…au venit la mormant…n-au gasit trupul Domnului Isus…doi barbati, imbracati in haine stralucitoare…le-a zis:…a inviat." Ioan 20:1 "In ziua intai a saptamanii…" Fapte 2:1-4 "In ziua Cincizecimii [Duminica] erau toti impreuna in acelasi loc…si toti s-au umplut de Duhul Sfant…"Apoc.1:10 "In ziua Domnului eram in Duhul…" Fapte 20:7 "In ziua intai a saptamanii eram adunati laolalta ca sa frangem painea." 1 Cor.16:2 "In ziua intai a saptamanii fiecare din voi sa puna deoparte…"Ps.118:24 "Aceasta e ziua pe care a facut-o Domnul: sa ne bucuram si sa ne veselim in ea." Levitic 23:15,16 "de a doua zi dupa Sabat…sa numarati cincizeci de zile pana in ziua care vine dupa al saptelea Sabat; atunci sa aduceti Domnului un nou dar de mancare."

XI. Disciplina in Biserica

Noi credem si marturisim ca Biserica are dreptul de a exercita disciplina frateasca asupra membrilor care s-au abatut de la invatatura crestina a Cuvantului lui Dumnezeu prin atitudine, invatatura sau faptele vietii. Disciplina consta in mustrare, ridicarea drepturilor si excluderea din Biserica. Reprimirea unui exclus se va face la fel, pe baza marturisirii si indreptarii in urma pocaintei.
Mat.18:15-17 "Daca fratele tau a pacatuit impotriva ta, du-te si mustra-l intre tine si el. Daca nu te asculta, mai ia cu tine unul sau doi insi, ca orice vorba sa fie sprijinita pe marturia a doi sau trei martori. Daca nu vrea sa asculte de ei spune-l Bisericii, si daca nu vrea sa asculte nici de Biserica sa fie pentru tine ca un pagan si ca un vames." Tit 3:10 "Dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te de cel ce aduce dezbinari…" 2Tes.3:6 "In numele Domnului nostru Isus Hristos va poruncesc fratilor sa va departati de orice frate ce traieste in neoranduiala…" 1 Cor.5:11"…sa n-aveti nici un fel de legaturi cu vreunul care, macar ca iti zice frate, este curvar, lacom de bani, inchinator la idoli, defaimator, betiv sau hraparet…" 1 Cor.5:12,13 "…nu este datoria voastra sa judecati pe cei dinauntru? …Dati afara pe raul acela."


XII. Despre rugaciune

Noi credem si marturisim ca rugaciunea este starea de partasie intima cu Dumnezeu. Ea este exprimarea sincera a launtrului nostru in fata Domnului. Din aceasta cauza nu avem carti de rugaciuni si nu indemnam pe altii sa invete rugaciuni pe de rost.
Ps. 62:8 "…varsati-va inimile inaintea Lui!" Ps.142:2 "ma rog catre Domnul. Imi vars necazul inaintea Lui, si-mi povestesc stramtorarea inaintea Lui."Filip.4:6"…in orice lucru aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu prin rugaciuni si cereri cu multumiri."
Dupa starea inimii, rugaciunea poate fi de multumire, cerere sau mijlocire.
1 Tim.2:1"…sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri…" Efes.5:20 "multumiti totdeauna lui Dumnezeu pentru toate lucrurile."
Rugaciunea trebuie adresata Tatalui in Numele Domnului Isus. El este singurul Mijlocitor intre om si Dumnezeu. Rugaciunile adresate sfintilor credem ca nu sunt in conformitate cu Sfintele Scripturi.
Ioan 16:23"…orice veti cere de la Tatal in Numele Meu, va va da." 1 Tim.2:5"…este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos."
Rugaciunea este absolut necesara vietii spirituale pentru cresterea, intarirea, ferirea de ispite si biruinta asupra vrajmasului.
Lc. 18:1 "Isus le-a spus o pilda ca sa le arate ca trebuie sa se roage necurmat si sa nu se lase." 1 Tes.5:17 "Rugati-va neincetat." Mat.26:41 "…va rugati ca sa nu cadeti in ispita." Efes.3:16"…si-L rog…sa va faca sa va intariti in putere."
Rugaciunea privata se poate face oriunde, iar rugaciunea comuna se face in partasie cu ceilalti credinciosi din Biserica.
Mat.6:6 "tu cand te rogi intra in odaita ta…si roaga-te Tatalui tau care este in ascuns…" Mat.14:23"…s-a suit pe munte sa se roage." Mat.26:36,39"…Isus a venit…in Ghetsimani…si s-a rugat." Fapte 2:42 "Ei staruiau…in rugaciuni." Fapte 12:5 "Biserica nu inceta sa inalte rugaciuni."
Rugaciunile pentru cei morti nu au fost practicate in Biserica crestina. Noi credem ca ele nu au nici o valoare, deoarece cel mort a ajuns la locul lui imediat dupa moarte, fara sa mai fie posibilitatea de schimbare de la un loc la altul.
Lc.16:26 "…intre noi si intre voi este o prapastie mare asa ca cei ce ar vrea sa treaca …de acolo la noi sa nu poata."

[continuare]
[sursa: situl crestin.ro]
Minerval
XIII. Despre sfintenie

Noi credem si marturisim ca sfintirea este lucrarea progresiva pe care o face Dumnezeu prin Duhul Sfant in viata pacatosului mantuit. Ea incepe la nasterea din nou si prin ea suntem facuti potriviti voii Lui.
1 Tes.4:3 "voia lui Dumnezeu este sfintirea voastra." 1 Petru 1:16 "Fiti sfinti caci Eu sunt sfant." 1 Tes.4:7 "caci Dumnezeu nu ne-a chemat la necuratie, ci la sfintenie."
Ea inseamna curatirea de pacat si punerea deoparte a vietii pentru Dumnezeu, prin despartirea de lume. Curatirea de pacat este facuta de sangele Domnului Isus.
1 Ioan 1:7 "…sangele lui Isus, Fiul Sau, ne curateste de orice pacat." 1 Cor.6:11"…ati fost spalati, ati fost sfintiti…" Evr.13:12"…Isus ca sa sfinteasca norodul cu insusi sangele Sau…"
Despartirea de lume si punerea la o parte pentru Dumnezeu se face prin Cuvantul lui Dumnezeu si prin Duhul Sfant, care ne da putere sa ne impotrivim ispitelor si sa traim voia Lui.
Ioan 17:17 "sfinteste-I prin Cuvantul Tau: Cuvantul Tau este adevarul." Fapte 2:40 "Mantuiti-va din mijlocul acestui neam ticalos." 2 Cor.6:17" Despartiti-va de ei, zice Domnul." 1 Pet.1:2"…prin sfintirea lucrata de Duhul, spre ascultare" 2 Cor.3:18 "…suntem schimbati in acelasi chip al Lui, din slava in slava prin Duhul Domnului."
Sfintirea este o lucrare la care Dumnezeu isi are partea Lui, iar omul pe a lui. Dumnezeu, prin Duhul Sfant influenteaza vointa noastra si ne da puterea, iar omul accepta pentru sine, in totul, voia si puterea lui Dumnezeu.
Filip.2:13 "Caci Dumnezeu…va da, dupa placerea Lui si vointa si infaptuirea." Evr.13:20,21 "Dumnezeul pacii…sa va faca desavarsiti in orice lucru bun, ca sa faceti voia Lui Col. 4:12"…pentru ca desavarsiti…sa staruiti in voia lui Dumnezeu." Col.1:22,23, 2 Tes.1:11, etc.


XIV. Despre casatorie

Noi credem si marturisim ca, in conformitate cu Sfintele Scripturi, casatoria este oranduita de Dumnezeu.
Gen.1:27,28 "Dumnezeu a facut pe om…parte barbateasca si parte femeiasca. Dumnezeu I-a binecuvantat si le-a zis:,,cresteti si inmultiti-va, umpleti pamantul si stapaniti-l."
Casatoria este actul de buna voie prin care un barbat si o femeie consimt sa traiasca impreuna toata viata. Barbatului ii este ingaduit sa aiba o singura femeie, ca sotie; la fel si femeii ii este ingaduit sa aiba un singur barbat, ca sot. Dupa moartea unuia din soti, cel ramas se poate casatori.
1 Cor.7:39, Rom.7:2 "O femeie maritata este legata de lege cata vreme ii traieste barbatul; dar daca-I moarebarbatul, este sloboda sa se marite…"
Intrucat si casatoria este o oranduiala cetateneasca, ea trebuie intai incheiata cu acte dupa legile statului, apoi urmeaza binecuvantarea Bisericii. Noi tinem ca cei ce sunt crestini sa incheie o casatorie numai in Domnul, adica numai cu credinciosi.
2 Cor.6:14 "Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi." 1 Cor.7:39 "…este sloboda sa se marite cu cine vrea, numai in Domnul."
Casatoria nu trebuie desfacuta prin divort. Divortul este un lucru oprit pentru cei credinciosi.
Mal.2:16 "Caci Eu urasc despartirea in casatorie." Mat.19:6 "Deci, ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta."
In cazul de adulter dovedit sau a unei parasiri rautacioase a caminului, credem ca Sfanta Scriptura admite divortul.
Mat.19:9 "Isus le-a raspuns:,,…oricine is lasa nevasta, afara din pricina de curvie, si ia pe alta, preacurveste." 1 Cor.7:15 "Daca cel necredincios vrea sa se desparta, sa se desparta; in imprejurarea aceasta, fratele sau sora nu sunt legati."

XV. Darnicia crestina

Noi credem si marturisim ca, potrivit cu invatatura Sfintei Scripturi si practica primilor crestini, membrii Bisericii sunt datori, in chip moral, sa contribuie din bunurile lor pamantesti de buna voie si dupa putinta la sustinerea cauzei Evangheliei.
2 Cor.9:6,7 "Sa stiti: cine seamana putin, putin va secera; iar cine seamana mult, mult va secera. Fiecare sa dea dupa cum a hotarat in inima lui, nu cu parere de rau sau de sila, caci pe cine da cu bucurie il iubeste Dumnezeu." Exod 25:2"…sa-Mi aduca dar; sa-l primiti pentru Mine de la orice om care-l va da cu tragere de inima." 35:5"…fiecare sa aduca prinos Domnului ce-l lasa inima." 1 Cron.29:5 "cine vrea, sa-si aduca de buna voie darurile inaintea Domnului."Rom. 12:8 "cine da sa dea cu inima larga."
1. Sustinerea persoanelor ce se afla in slujba Evangheliei pentru a nu duce lipsa.
Filipeni 4:16,18 "Caci mi-ati trimis in Tesalonic…pentru nevoile mele. Am de toate si sunt in belsug…" Tit 3:13 "Ai grija de legiuitorul Zena si Apolo sa nu duca lipsa de nimic din ce le trebuie pentru calatoria lor." 3 Ioan 6 "vei face bine sa ingrijesti de calatoria lor intr-un chip vrednic de Dumnezeu." 1 Cor.9:14 "Domnul a randuit ca cei ce propovaduiesc Evanghelia sa traiasca din Evanghelie." Mat.10:10"…vrednic este lucratorul de hrana lui." 1 Tim.5:18 "Caci Scriptura zice: sa nu legi gura boului cand treiera bucate, si vrednic este lucratorul de plata lui."
2. Ajutorarea saracilor, orfanilor si vaduvelor.
Fapte 11:29 "Ucenicii au hotarat sa trimita fiecare dupa puterea lui un ajutor fratilor care locuiau in Iudeea." Rom.15:26 "caci cei din Macedonia si Ahaia au avut bunatatea sa faca o starngere de ajutoare pentru saracii dintre sfintii care sunt in Ierusalim." 1 Cor.16:1 "cat priveste strangerea de ajutoare pentru sfinti…" Ioan 12:7,8 "Isus a zis: …pe saraci ii aveti totdeauna cu voi…" Mat.25:40 "Adevarat va spun ca oridecateori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut." Deut.14:29 "…orfanul si vaduva…sa manance si sa se sature pentru ca Domnul Dumnezeul Tau sa te binecuvinteze…" Iacov 1:27 "Religiunea curata…este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor…"
3. Construirea de locasuri de inchinaciune.
Exod 35:21 "Toti cei cu tragere de inima si bunavointa au venit si au adus prinos Domnului pentru lucrarea cortului…" 1 Cron.29:1,9 "…lucrarea este insemnata, caci casa aceasta nu este pentru om, ci pentru Dumnezeu. Poporul s-a bucurat de darurile de buna voie, caci le dadeau cu draga inima Domnului…" Ezra 2:68,69"…au adus daruri de buna voie pentru Casa lui Dumnezeu…au dat la visteria lucrarii, dupa mijloacele lor…"

XVI. Mijlocitorul nostru in fata lui Dumnezeu

Noi credem si marturisim ca Isus Hristos este mijlocitorul nostru randuit in mod divin intre Dumnezeu si om. Luand asupra Sa natura omeneasca, totusi fara pacat, El a suferit si a murit pe cruce pentru mantuirea pacatosilor. El a fost ingropat, a inviat a treia zi si s-a inaltat la Tatal, la dreapta Caruia traieste pururea ca sa mijloceasca pentru poporul Sau. El este singurul mijlocitor, Profet, Preot si Imparat al Bisericii Sale.
1 Tim.2:5"…este un singur Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, Omul Isus Hristos." Evrei 8:6 "…Hristos a capatat o slujba atat de inalta cu cat legamantul al carui mijlocitor este El e mai bun." 9:15 "…El este Mijlocitorul pentru ca prin moartea Lui sa capete vesnicia…" 9:24 "Hristos…a intrat chiar in cer, ca sa se infatiseze acum pentru noi, inaintea lui Dumnezeu." 12:24 "…de Isus, Mijlocitorul…" 7:25 "…traieste pururea ca sa mijloceasca pentru ei…" Fapte 7:56"…vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand in picioare la dreapta lui Dumnezeu." Ps. 110:1 "Domnul a zis Domnului meu ,,sezi la dreapta Mea…" 1 Pet.3:22"…Isus Hristos, care sta la dreapta lui Dumnezeu, dupa ce s-a inaltat la cer…" Rom.8:34 "Hristos…sta la dreapta lui Dumnezeu si mijloceste pentru noi." 1 Ioan 2:1 "Dar daca cineva a pacatuit avem la Tatal un mijlocitor, pe Isus Hristos…"


XVII. Pastrarea sfintilor in har

Noi credem si marturisim ca un credincios mantuit prin jertfa salvatoare a Domnului Isus Hristos in urma pocaintei persoanle si a credintei, este pastrat in aceasta stare de har prin puterea lui Dumnezeu pana in clipa de necredinciosie [cand de buna voie paraseste aceasta pastrare]. In acest scop a daruit credinciosilor Duhul Sfant sa-I mangaie, lumineze, calauzeasca si sa-I desavarseasca. Aceasta conlucrare intre Duhul Sfant si om se vede in toate laturile vietii. In ramanerea in har, se implineste vointa omului cu vointa divina, lupta lui, care e sprijinita de puterea lui Dumnezeu, pentru a birui ispitele si incercarile pacatului.
Isaia 41: 10-13 "…Eu sunt cu tine…eu iti vin in ajutor." Iuda 24 "Iar a Aceluia care poate sa va pazeasca de orice cadere…" 1 Pet.1:5 "Voi sunteti paziti de puterea lui Dumnezeu, prin credinta, pentru mantuire…" 2 Pet.2:9"…Domnul stie sa izbaveasca din incercare pe oamenii cucernici." 1 Cor.10:13 "Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre…" Filipeni 1:6"…Acela care a inceput in voi aceasta lucrare, o vaispravi pana in ziua lui Isus Hristos." Ioan 10:28 "Eu le voi da viata vesnica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana Mea." Rom. 8:26 "Duhul ne ajuta in slabiciunea noastra."

XIX. Biserica si statul

Noi credem si marturisim ca autoritatea statului este de la Dumnezeu, fiind imbracata cu putere pentru pastrarea dreptului, ordinii si pedepsirea raufacatorilor, potrivit cu invatatura Cuvantului lui Dumnezeu suntem datori de a ne supune legilor, a ne indeplini indatoririle cetatenesti si a ne ruga pentru toate autoritatile statului.
Tit 3:1 "Adu-le aminte sa fie supusi stapanirilor si dregatorilor…" Rom. 13:1-7 " Oricine sa fie supus stapanirilor celor mai inalte caci nu este stapanire care sa nu vina de la Dumnezeu. Si stapanirile care au fost randuite de Dumnezeu…" 1 Pet.2:13,14 "Fiti supusi oricarei stapaniri omenesti si dregatorilor…" 1 Tim.2:1-3 "…rugaciuni…pentru toti cei ce sunt inaltati in dregatorii."


XX. Lucrarile vietii de apoi

1. Starea intermediara
[starea sufletului intre viata si moarte]
Noi credem si marturisim ca la moarte fizica trupul, care e din tarana este coborat in mormant, iar sufletul care este de la Dumnezeu se duce la cer. In acea lume sunt doua stari diferite si complet despartite: una de fericire, odihna si desfatare, numita rai, sanul lui Avraam, casa din cer, etc. si alta de pedeapsa, de chin si suferinta, numita iad, loc de chin, intunericul de afara, adancul, etc.
Dupa moarte sufletele celor mantuiti si impacati cu Dumnezeu se duc in rai, iar ale celor nemantuiti se duc in iad. In ambele din aceste stari sufletesti sunt pe deplin constiente si in asteptarea judecatii. Ele sunt fara trupuri.

a] starea celor mantuiti
Luca 16:22 "Cu vremea, saracul a murit si a fost dus de ingeri in sanul lui Avraam." 23:43 "adevarat iti spun ca azi vei fi cu mine in rai." 2 Cor.5:1,7,8 "…ca sa fim acasa la Domnul…" Apoc.6:9,10 "…am vazut sub altar sufletele celor ce fusesera jungheati din pricina Cuvantului lui Dumnezeu…fiecaruia I s-a spus sa se mai odihneasca…" 7:9,14"…m-am uitat si era o mare gloata pe care nu putea s-o numere nimeni…si-au spalat hainele si le-au albit in sangele Mielului."

b] starea celor namantuiti
Luca 16:23 "a murit si bogatul…era in locuinta mortilor, in chinuri…2 Pet.2:9 "…Dumnezeu stie…sa pastreze pe cei nelegiuiti ca sa fie pedepsiti in ziua judecatii." Mat.8:12 "iar fiii Imparatiei vor fi aruncati in intunericul de afara, unde va fi plansul si scrasnirea dintilor." 13:49,50 "…vor desparti pe cei rai din mijlocul celor buni si-I vor arunca in cuptorul aprins…" 2 Petru 2:17 "…lor le este pastrata negura intunericului."

2. Venirea Domnului
Noi credem si marturisim ca, potrivit invataturii Noului Testament, Domnul nostru Isus Hristos care s-a inaltat la cer, va veni cu slava si stralucire pentru a face judecata celor vii si a celor morti. Venirea Sa va fi vazuta de totisi se va petrece in clipa pe care o stie numai Dumnezeu Tatal. La venirea Sa, mortii vor invia, iar cei credinciosi, care au ramas in viata, vor fi schimbati intr-o clipa si rapiti in intampinarea Mirelui.
Fapte 1:11 "Acest Isus, care s-a inaltat la cer din mijlocul vostru, va veniin acelasi fel cum l-ati vazut mergand la cer." Mat.24:30, Mc.13:26, Lc.21:27"…vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere si cu o mare slava." Ioan 14:3"…Ma voi intoarce si va voi lua cu mine, ca acolo unde sunt Eu sa fiti si voi."1 Tes.1:10 "…si sa asteptati din ceruri pe Fiul Sau…" 4:16 "Caci insusi Domnul…se va pogori din cer…sa intampinam pe Domnul in vazduh…" Apoc.1:7 "Iata ca El vine pe nori. Si orice ochi il va vedea…" Mat.24:36 "Despre ziua aceea si despre ceasul acela nu stie nimeni: nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal."

3. Invierea mortilor
Noi credem si marturisim ca la venirea Domnului mortii vor invia pentru a se infatisa inaintea scaunului de judecata; trupurile inviate vor fi schimbate in nemurire, vor fi asemenea trupului inviat al Mantuitorului. Cu acest trup se va mosteni viata de veci, cei mantuiti in fericirea vesnica, iar cei nemantuiti in pedeapsa vesnica.
Ioan 5:28,29 "…cei ce au facut binele vor invia pentru viata, iar cei ce au facut raul vor invia pentru judecata." Fapte 24:15"…va fi o inviere a celor drepti si a celor nedrepti." 1 Cor.15:42 "asa este si invierea mortilor…" 15:52,53"…la cea din urma trambita. Trambita va suna, mortii vor invia nesupusi putrezirii si noi toti vom fi schimbati. Caci trebuie ca trupul acesta supus putrezirii sa se imbrace in neputrezire, si trupul acesta muritor sa se imbrace in nemurire." Filip.3:21 "…El va schimba trupul starii noastre smerite si-l va face asemenea trupului slavei Sale." Apoc.20:13 "Marea va da inapoi pe mortii care erau in ea; Moartea si locuinta mortilor au dat inapoi pe mortii care erau in ele…"

4. Judecata de apoi
Noi credem si marturisim ca fiecare om va fi judecat in mod drept de Dumnezeu prin Domnul Isus Hristos, pentru a primi rasplata sau pedeapsa, dupa felul de vietuire in viata pamanteasca.
Fapte 17:30,31 "Dumnezeu…a randuit o zi in care va judeca lumea dupa dreptate, prin omul pe care l-a randuit pentru aceasta, si despre care a dat tuturor oamenilor o dovada de netagaduit prin faptul ca L-a inviat din morti." Rom.2:16 "Si faptul acesta se va vedea cand, dupa Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca, prin Isus Hristos, lucrurile ascunse ale oamenilor. 2 Cor.5:10 "Caci toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata al lui Hristos, pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata dupa binele sau raul pe care-l va fi facut cand traia in trup." Apoc.20:12"…si am vazut pe morti mari si mici stand in picioare inaintea scaunului de domnie. Niste carti au fost deschise si a fost deschisa o alta carte, care este cartea vietii. Si mortii au fost judecati dupa faptele lor, dupa cele ce erau scrise in cartile acelea." Fapte 24:25"…pe cand vorbea Pavel…despre judecata viitoare…"

5. Starea de dupa judecata
Noi credem si marturisim ca dupa judecata, potrivit Noului Testament, cei mantuiti vor mosteni viata de veci in fericirea cereasca, iar cei nemantuiti vor fi lepadati de la fata lui Dumnezeu in chinul vesnic spre pedeapsa vesnica. In aceste stari va fi fiinta intreaga, atat trupul inviat schimbat in nemurire, cat si sufletul.

a] starea celor mantuiti

Mat.25:46"…cei neprihaniti vor merge in viata vesnica." Apoc.21:3,4 "Iata cortul lui Dumnezeu cu oamenii. El va locui cu ei, si ei vor fi poporul Lui si Dumnezeu insusi va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor. El va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va fi. Nu va fi nici o tanguire, nici tipat, nici durere pentru ca lucrurile dintai au trecut." Apoc.22:3-5 "Scaunul de domnie al lui Dumnezeu si al Mielului vor fi in ea. Robii Lui ii vor sluji. Ei vor vedea fata Lui si numele Lui va fi pe fruntile lor. Acolo nu va fi noapte, si nu vor mai avea trebuinta nici de lampa, nici de lumina soarelui, pentru ca Domnul Dumnezeu ii va lumina, si vor imparati in vecii vecilor…" Mat.25:34 "Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia, care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii."

b] starea celor nemantuiti

Mat.25:46 "…acestia vor merge in pedeapsa vesnica." 25:41 "Duceti-va de la Mine blestematilor in focul cel vesnic, care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui." Apoc.14:10,11 "…va bea…din vinul maniei lui Dumnezeu…si va chinuit in foc si pucioasa…si fumul chinului lor se suie in sus in vecii vecilor." 21:8 "Dar cat despre fricosi, necredinciosi, scarbosi, ucigasi, curvari, vrajitori, inchinatori la idoli si toti mincinosii, partea lor este iadul, care arde cu foc si pucioasa, adica moartea a doua. 20:15 "Oricine n-a fost gasit scris in cartea vietii a fost aruncat in iazul cu foc."

[sursa: situl crestin.ro]
Minerval
Sper sa fie de folos informatiile de mai sus, obtinute prin meritul redactiei sitului crestin.ro.
______
servus
kristina
Minerval n-ai mai revenit cu completari. Crezi ca s-a spus totul despre biserica baptista sau n-ai gasit interlocutori?
Minerval
Te salut draga kristina. Ar fi de bun augur si in interesul acestui topic daca membrii s-ar implica mai mult in asemenea chestiuni ori daca cei interesati ar ramane pe receptie de la un capat la altul al threadului.

F.'.
kristina
Am o nelamurire pe care am exprimat-o si in topicul "Crestin". In biserica baptista in afara de rugaciunea "Tatal nostru" ce alta rugaciune prestabilita mai exista?
SolaScriptura
Din cate stiu eu, fiindca si baptistii sunt adeptii principiului "numai Biblia" nu exista alte rugaciuni cu forma fixa in afara de cea lasata de Isus in evanghelii. Mai au formulari fixe citite din Biblie la binecuvantarea noilor nascuti (din Numeri) si la Cina Domnului.(Corinteni). Mai sunt cantarile de lauda si inchinare grupate in carti scrise de diversi autori. Dar nu este ceva ce tine de o biserica, fiindca sunt cantari de la oastea domnului cantate in case de rugaciuni baptiste, si invers. Dar in general fiecare casa de rugaciune are cantarile ei preferate, care o sa le cante mai des.
La fel este si la restul neoprotestantilor.

EDITAT:
Baptistii nu sunt neoprotestanti, ci protestanti (doctrina lor nu e foarte departe de cea lutherana) si sunt o Biserica Crestina
Minerval
Draga SolaScriptura oobserv ca aveti o pornire impotriva crestinismului cu orice pret. iar aceasta chestiune este relevata de insasi semnatura dv. Voi cere administratorului stergerea postarii dv. ca incalcare a regulamentului de ordine interioara in ceea ce priveste prezentul subforum. Ati adus informatii imprecise ce, cu siguranta, au drept menire dezinformarea.

Draga Kristina, pe adresa www.crestin.ro gasesti orice informatie vizavi de intrebarile formulate de tine pe topic.

F.'.
SolaScriptura
No dara,
I-mi pare rau ca semnatura mea te-a facut sa crezi ca am ceva impotriva crestinismului adevarat. De fapt semnatura mea, din contra, spunea ca un adevarat crestin nu o sa fie niciodata despartit de Dumnezeu si ca orice nume am purta, ales de noi(baptist, penticostal, martor,adventist etc.) sau de parintii si nasii nostri (ortodox, catolic etc. ) nu poate sa ne apropie de Dumnezeu. Caci ne-a fost lasat un singur mijlocitor la Tatal, si acela nu este nici pastorul, nici reverendul, nici papa de la Roma nici Ellen White, W. Branham ci este Isus.
Pe de alta parte, la o citire superficiala a semnaturii, intr-adevar, ma poti incadra in randul urmasilor lui W.Branham si a lui Ewald Frank si nu, nu sunt de acord cu invatatura lor.
Oricum, semnatura o sa o scot si o sa pun alta mai clara, sa nu mai poata fi interpretata.
Iar despre posturile mele, poti sa nu le citesti sau poti chiar sa ceri sa fie sterse... cum crezi tu.
Hai ca deja suntem OFF-TOPIC la greu, dar nu trebuie sa ne amagim ca daca ne numim baptisti o sa fim basculati automat in Rai wink.gif


In ce consta specificul credintei crestine baptiste ?
In esenta convingerilor lor, baptistii isi trag seva din crestinismul istoric, cu ajustarile pe care le-a adus Reforma. Cu toate ca au fost influentati de curente teologice contemporane, baptistii si-au facut un titilu de cinste din a se numi popor al cartii, adoptând Biblia drept unica si absoluta sursa de autoritate in crez si practica. Un al doilea principiu preluat de la Reformatori este preotia universala a credinciosilor, supranumit si responsabilitatea individuala in fata lui Dumnezeu. Tabelul de mai jos contine carta celor patru libertati cardinale ale separatistilor (puritanilor), deveniti baptisti (prin etapa olandeza si prin sosirea lor pe meleagurile Americii).
Libertatea sufletului
Noi credem in preotia universala a tuturor credinciosilor, in libertatea si responsabilitatea oricarui om de a sta direct in fata lui Dumnezeu, fara impunerea unui anumit crez si fara interpunerea vreunui cleric sau guvern.
Libertatea Bibliei
Noi credem in autoritatea Bibliei. Credem ca Biblia, sub directa autoritate a lui Isus Cristos, este esentiala in viata fiecarui credincios si in viata bisericii. Sustinem libertatea fiecarui crestin de a interpreta si aplica biblia dupa calauzirea personala pe care o primeste din partea Spiritului Sfint.
Libertatea bisericii
Noi credem in autonomia bisericii locale. Credem ca bisericile baptiste sunt libere, sub autoritatea lui Isus Cristos, sa hotarasca cine poate fi primit in biserica si cine sa fie cei care o conduc, sa hotarasca formele de inchinare si metodele de lucru, sa ordineze pe aceia pe care-i crede inzestrati de Spiritul Sfânt cu daruri pentru slujire si sa decida când si cu cine sa colaboreze in activitatea largita a trupului spiritual al bisericii lui Cristos.
Libertatea religioasa
Noi credem in libertatea religioasa, libertatea pentru religie si in libertatea fata de religie. Orice om este liber sa imbratiseze si sa practice o anumita religie sau sa refuze orice forma de credinta religioasa. Suntem adeptii unei totale separari intre Biserica si Stat.

In ciuda asemanarilor cu protestantismul reformei, baptistii sunt astazi o miscare distincta si, istoric, separata. Una din cauzele pentru care baptistii s-au despartit de protestanti a fost refuzul de a-si insusi invatatura despre magistratii bisericii. In general, protestantii Reformei sunt avocati ai bisericilor teritoriale, suportate si protejate de Stat, incorporând sub disciplina lor intreaga populatie si aducându-i pe noii nascuti intre membrii ei, prin botezul copiilor. In contrast cu practicile protestante, dar in acord cu convingerile anabaptistilor si menonitilor, baptistii insista asupra faptului ca in Biserica nu se poate intra decât in mod voluntar, negând astfel valoarea botezului copiilor, autoritatea bisericii asupra intregii populatii dintr-un anumit teritoriu si orice forma de constrângere a constiintei care s-ar putea naste din unirea Bisericii cu Statul. Aceasta pozitie ii aseaza pe baptisti ca precursori si gruparii asa-numitelor biserici de credinciosi sau de pocaiti. In acelasi timp, aceasta pozitie a fost samânta din care s-au nascut toate formele moderne de civilizatie. Toate statele lumii civilizate nu mai au biserici de Stat, ci ingaduie cetatenilor sa-si manifeste dreptul la libera alegere a convingerilor in domeniul religiei.

Practici specifice crestinilor baptisti
B- Botezul credintei personale
A- Autonomia Bisericii locale
P- Preotia universala a credinciosilor
T- Transformarea vietii prin sfintirea Spiritului
I- Inspiratia literala a Bibliei
S- Separarea totala a Bisericii de Stat
T- Trimiterea Evangheliei pâna la marginile lumii

De ce exista mai multe feluri de baptisti ?
Chiar daca au atâtea lucruri comune, multimea de biserici baptiste raspândite in toate tarile lumii civilizate cunoaste o mare varietate in specificul crezului si in manifestare. Miscarea baptista contemporana poate fi impartita in trei curente majore: baptistii ecumenici, baptistii evanghelici conservatori si baptistii fundamentalisti.
1. Baptistii ecumenici tolereaza un mare spectru de convingeri, mergând de la cele mai conservative pâna la cele mai liberale. Ei accepta membralitatea deschisa (fara frecventarea consecventa a serviciilor divine), manifesta un interes deosebit pentru pace si pentru respectarea drepturilor omului in tarile lumii, au tendinta de a fi mai degraba liberali in probleme legate de moralitate si de ordine sociala si, asa cum le arata si numele, sunt foarte militanti pentru unirea tuturor bisericilor crestine din lume si a tuturor celorlalte forme de spiritualitate religioasa in miscarea ecumenica.
2. Baptistii evanghelici conservatori sunt grupul cel mai numeros si activeaza sub un cadru de referinta teologic conservator, proclamând imperativul unui inalt standard de moralitate, atât individual, cât si in sfera publica. In problematica sociala, ei sunt aliati fortelor conservatoare care pun accent pe responsabilitatea individului in fata societatii si pe valorile muncii, cinstei si harniciei. Cu toate ca multe astfel de biserici coopereaza in plan local sau international cu alte biserici cu convingeri asemanatoare, baptistii evanghelici se pronunta impotriva ecumenismului mondial, pe care-l denunta drept o periculoasa forma de compromitere a adevarului crestin.
3. Baptistii fundamentalisti, militeaza activ impotriva teologiei liberale, au tendinta de a fi dispensationalisti si premilenisti in teologie, adopta un standard inalt de moralitate, si sunt gata sa duca spiritul separatist la extrem, trecând de la separarea de Stat la o anumita nuanta de separare fata de societate. Ei au vederi profund conservatoare in sfera activitatii publice si nu sunt gata de colaborare decât cu alte biserici fundamentaliste sau cu biserici evanghelice conservatoare. In cazul din urma insa, fundamentalistii rup orice fel de cooperare in clipa in care simt ca o astfel de biserica intretine legaturi si cu biserici considerate liberale. Baptistii aflati in cea de a doua si cea de a treia categorie pun un accent deosebit pe activitati misionare, atât in tara de bastina, cât si peste hotare. Bineinteles ca exista biserici baptiste care se incadreaza undeva intre gruparea evanghelica si gruparea fundamentalista. Totusi, majoritatea bisericilor baptiste din lume se incadreaza distinct intr-una din cele trei categorii mentionate.

Tendinte contemporane
Paradoxal, cea mai mare amenintare la adresa identitatii distincte a baptistilor nu vine nici de la miscarea ecumenica si nici din cauza persecutiei din partea bisericilor nationale majoritare (cu exceptia bisericilor baptiste aflate in fostele tari comuniste, unde, in democratiile imature, bisericile istorice cauta sa-si recapete statutul de biserica nationala, cu statut privilegiat si cu pretentii de protectie si suport din partea Statului). In tarile democratice si pluraliste, pericolul care-i paste pe baptisti este acela ca incep sa nu se mai deosebeasca de alte biserici evanghelice conservatoare. Si iata de ce: samânta pusa de Reforma si de separatistii sec.17 a incoltit in secolele care au urmat si a dus la aparitia unor biserici profund evanghelice in crez si in manifestare. Din dorinta de a colabora masiv cu aceste biserici la evanghelizarea comunitatii si a lumii, pe alocuri, bisericile baptiste au inceput sa scoata din numirea lor oficiala numele de baptista. In conditiile unei extraordinare mobilitati sociale, populatia sec.20 tinde sa creieze un sat global, in care multe din distinctiile traditionale, daca nu vor dispare cu desavârsire, cel putin se vor estompa, pierzându-si din semnificatia initiala. Marele numar de crestini care au iesit din structurile bisericilor istorice formeaza, in acest secol informatic, biserici ale comunitatii, in care Biblia este studiata si respectata cu aceiasi ardoare care a caracterizat crestinismul primelor secole. Tradusa in majoritatea limbilor de circulatie, Biblia nu mai este astazi apanajul exclusiv al clericilor, ci a iesit din nou in arena publica, adunând in jurul ei o noua generatie.

SolaScriptura
Tri Regnum, dupa umilele mele cunostinte, baptistii ar fi NEOPROTESTANTI. (diferenta între protestanti si neoprotestanti consta în faptul ca primii practica botezul pruncilor, pe când cei din urma boteaza numai adulti).
Acuma daca tu vezi oameni dintr-o Biserica Crestina Baptista botezand pruncii sa ma anunti sa vad si eu. Cum am mai spus si sunt sigur ca nu am gresit cu nimic in postul de mai inainte, pruncii sunt doar binecuvantati dupa exemplul lasat de Dumnezeu lui Moise in Numeri si dupa practica Mantuitorului nostru.
Dumnezeu sa ne lumineze!
TriRegnum
Salutari tuturor din Occident, voi raspunde scurt.
Baptistii au aparut la putin timp dupa reforma protestanta din Europa (prin sec XVI-XVII), iar doctrina lor nu se deosebeste prea mult de cea protestanta(lutherana desi are ceva diferente). Ei au acceptat multe influente neoprotestante mai recent, dar ca incadrare istorica sunt la protestanti.
NU MOISE A INVENTAT BOTEZUL SI NU A INFINTAT NICI UN SACRAMENT
Cipri
Am auzit ca un pastor baptist candideaza ca si primar la Arad.E adevarat?
1,618033
Nu mai este nici un baptist pe aici? sad.gif
hentiu
Salutare tuturor !

Pai sigur ca mai sunt baptisti prin preajma, problema noastra este ca uneori suntem atat de ocupati cu treaba incat abia ca mai avem timp de altele...
Baptistii sunt neoprotestanti, asa cum foarte bine remarca cineva mai devreme. Una dintre deosebirile dintre noi si protestanti (luterani, reformati si altii) este ca avem crezul ca pentru ca cineva sa poata fi botezat trebuie ca mai intai sa auda Cuvantul personal, sa creada tot personal si sa-si marturiseasca public credinta alaturi de hotararea de a-l urma pe Hristos pana la capat.
Protestantii practica inca botezul copiilor mici.
Probabil ca de aceea (desi nu aceasta este elementul doctrinar esential) suntem numiti asa: baptisti - botezati.
Sigur ca mai sunt si alte deosebiri, atat de forma cat si de fond...
Mai intai au aparut anabaptistii, adica aceia care "erau boazati a doua oara", ulterior ei numindu-se baptisti, pentru ca ai lor copii n-au mai fost botezati prunci fiind, ci li s-a oferit, pentru prima data posibilitatea alegerii caii pe care vor s-o urmeze odata ajunsi la maturitate. Mai toaste celelalte confesiuni neoprotestante care pot fi intalnite astazi (penticostali, adventisti, etc.) s-au desprins din cea baptista, in urma intelegerii diferite a unor pasaje din scripturi.

Esential este insa sa traim ca fratii si in lucrurile in care am capatat aceeasi intelegere "sa umblam la fel", cum spune Scriptura.
1,618033
Bine ai venit la Han, hentiu! tongue.gif

Te asteptam sa scrii mai des!
Tear
1. Din cate am citit despre baptism, am inteles ca nu accepta icoanele si nici pe Fecioara Maria ca mijlocitoare catre Iisus si Dumnezeu Tatal. Este adevarat si, daca da, de ce ? Pentru mine, acesta ar fi singurul lucru cu care nu pot fi in consens in aceasta religie. Eu sunt crestin-ortodoxa si Fecioara Maria m-a ajutat intotdeauna, in veci slavit fie numele ei !

2. Ce se intampla daca un copil, odata ajuns la momentul in care isi poate manifesta credinta si poate fi botezat in biserica baptista, refuza acest lucru si vrea sa se boteze in alta religie ? Nu ii e teama bisericii baptiste ca in acest fel pierde suflete ? Ce face ea ?
hentiu
Si iata ca incerc sa mai scriu una-alta si eu...

Tear draga, voi incerca sa-ti raspund secvential si atata cat ma pricep eu de bine la cele 2 intrebari ale tale:

1. Este adevarat ca pentru noi icoanele nu reprezinta mai mult decat ele sunt de fapt: niste obiecte de arta prin care oamenii au incercat si incearca sa-si reprezinte niste realitati spirituale, sfinti, etc.
Noi consideram ca nu avem nevoie de icoane pentru a ne inchina lui Dumnezeu, in acest sens imi vin in minte cuvintele singurului Mijlocitor (intermediar) intre oameni si Dumnezeu - Iisus Hristos- care ii spunea femeii samaritence la fantana cam asa:" va veni ceasul, si acum a si venit, cand oamenii i se vor inchina Tatalui in Duh si in Adevar". El spune acolo ca nu locul sau pozitia de inchinare sunt importante, ci modul in care se va face inchinarea: in Duh si-n Adevar, mai precis tot ceea ce conteaza este sa te inchini in Duhul Sfant si in Hristos. Asta se poate intampla doar in momentul in care cineva se naste din nou, doar atunci acel om este viu in duh si doar astfel poate intra in dialog si comuniune cu Dumnezeu.

Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: exista in viata dvs. o zi despre care sa puteti spune: atunci am fost nascuta din nou, atunci l-am intalnit personal pe Hristos si de atunci incolo viata mea s-a schimbat, sunt vie pentru Cer si moarta fata de pacat ? Daca da, atunci cu sau fara icoane, inchinarea dvs. este veritabila. Daca nu, atunci niste obiecte facute de mana omeneasca si stropite cu apa nu pot ajuta la absolut nimic...

Despre Fecioara Maria credem si marturisim urmatoarele:

A fost o femeie deosebita, aleasa, binecuvantata, pe care Dumnezeu a ales-o pentru a-si implini Planul sau de mantuire a omenirii, prin venirea lui Hristos in aceasta lume, identificarea Lui cu noi, prin moartea pe cruce si prin extraordinarea si unica Inviere Sa din morti. Maria a fost instrumentul ales, este vasul de cinste ales de Dumnezeu pentru asta. Treptat insa rolul ei s-a micsorat, depre ea citim ultima data in Biblie in Faptele Apostolilor faptul ca era si ea crestina, ca se aduna laolalta cu ucenicii Domnului. Da, cred ca si cu ea ne vom intalni in Cerul Sfant al lui Dumnezeu. Da, si ea a fost mantuita.

Insa, imi pare rau sa constat ca in timp ce Noul Testament spune in repetate randuri ca "nu exista alt Nume dat oamenilor in care sa fie mantuiti" si ca"exista un singur Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni- Omul Iisus Hristos", foarte multi oameni cred altceva si ii atribuie Mariei roluri de mijlocire pe care nu le-a avut si nu le are... Eu nu pot sa spun despre ea cum spuneti dvs: "in veci sa fie slavit numele ei" ci mai degraba si mult mai corect: "In veci sa fie slavit Numele lui Dumnezeu-Tatal, al Fiului Sau Iisus Hristos si al Duhului Sfant!" - Cu alte cuvinte Numele Sfintei Treimi.

Inca odata: noi o cinstim pe Maria si o respectam alaturi de toti sfintii, dar de inchinat ne inchinam doar lui Dumnezeu Tatal, Fiului si Duhului Sfant !

Aduceti-va aminte ca Apostolii lui Hristos au oprit pe oameni sa li se inchine si i-au oprit zicandu-le:"si noi suntem doar niste oameni ca voi - nu faceti lucrul acesta ".

2. Dumnezeu a binecuvantat de la inceput pe omul creat de El, pe Adam respectiv pe Eva, cu un dar pretios: libertatea de a alege liber sa-L asculte pe Dumnezeu sau nu... Noi nu avem nimic mai pretios decat libertatea. Fiecare este liber sa aleaga cui vrea sa-i slujeasca: Lui Dumnezeu sau lui Mamona. Noi nu botezam prunci ci oameni maturi care au discernamantul de a alege singuri, nu pentru ca asa vrem noi, ci pentru ca Biblia spune clar asa: "Cine va crede si se va boteza va fi mantuit".
Nici credinta fata botez, nici botez fara credinta personala. Si in ordinea inspirata de Duhul Sfant: intai credinta si apoi botez si nu invers... Hristos insusi a fost botezat de Ioan Botezatorul la varsta de 30 ani, abia dupa aceea si-a inceput El lucrarea.
Nicaieri in Biblie nu veti intalni sa se fi practicat botezul pruncilor mici... Asta a venit mult mai tarziu, dupa vreo 300 ani, o alegere foarte neinspirata a oamenilor, de a schimba Cuvantul drept al Scripturii cred eu...)
Nu poate crede nimeni pentru mine: nici dvs. nici mama, nici tata, nici nasii... Credinta si mantuirea sunt chestiuni personale, nu se mostenesc... Fiecare va raspunde in Ziua aceea pentru el insusi.

De aceea fiecare dintre noi este liber sa decida pentru el insusi ce va face; tot ceea ce se poate face este sa i se explice omului consecintele, asa cum reies ele din Scripturi. Nu ne e teama ca biserica baptista sa pierdem in acest fel suflete.
Noi toti suntem Biserica lui Hristos indiferent daca ne numim baptisti, penticostali, catolici, ortodocsi, chiar Martori DACA suntem nascuti din nou si facem voia lui Dumnezeu.
Daca nu facem voia lui Dumnezeu, ne putem numi oricum, dar nu Biserica lui Hristos.

Eu va doresc sa aveti parte de mantuirea Domnului Iisus Hristos si de cresterea in cunoasterea Lui !

Fiti binecuvantata !

Liviu

noi
Salut hentiu! Felicitari pentru mesaj..m-ai surprins placut.
Exista o varsta la care va botezati? 18, 20, 30? Daca da, care?

QUOTE
Nicaieri in Biblie nu veti intalni sa se fi practicat botezul pruncilor mici... Asta a venit mult mai tarziu, dupa vreo 300 ani, o alegere foarte neinspirata a oamenilor, de a schimba Cuvantul drept al Scripturii cred eu...)


Acum despre botez vreau doar sa iti prezint si un alt punct de vedere.

1. Sunt exemple destule in Biblie unde pruncii sunt botezati:

“…am botezat si casa lui Stefanas” (1Cor 1,16);
“Iar dupa ce s-a botezat, si ea si casa ei…” (Fapte 16:15)
“…s-a botezat indata, el si toti ai lui” (Fapte 16:33)
Chiar crezi ca nu se afla nici un copil in familiile acestea?

2. "Sigur ca la prima vedere, expresii ca “pocaieste-te si boteaza-te”, sau “crede si boteaza-te” pot da impresia ca numai adultii se pot boteza. Greseala acestui mod de a gandi nu consta în faptul ca un adult trebuie sa creada inainte de a se boteza, ci în aplicarea în cazul pruncilor unei porunci adresata adultilor. Biblia nu a fost scrisa pentru prunci, ei fiind în grija parintilor, care pot auzi, întelege si crede.

În plus, mai trebuie facuta o distinctie importanta între botezul copilului si cel al adultului: adultul trebuie sa se pocaiasca în timp ce pruncul, neavand greseli personale, nu are pacate pentru care sa se pocaiasca. Din moment ce nu si-a inchis inima printr-o respingere voita a vointei lui Dumnezeu, inima lui este deschisa si capabila de a primi harul lui Dumnezeu.

Gandeste-te, daca am urma acelasi rationament, din ceea ce citim în 2 Tesaloniceni 3:10 "Daca cineva nu vrea sa lucreze, nici sa nu manance" ar reiesi ca trebuie sa ne infometam copiii, pentru ca nu vor sa munceasca. Desigur ca nu este asa, copiii putand primi hrana chiar daca nu muncesc. Verbele “a se pocai”, “a munci” se refera la cei care sunt capabili sa faca aceste lucruri."


Daca pe cineva intereseaza mai mult despre botezeul pruncilor aici
Numai bine!
TriRegnum
Frumos ati scris cele de mai sus, noi ma bucur ca ai expus si argumentele noastre (ale dreptei credinte rasariteana si apuseana) scripturale cu privire la Botez.


Se vede destul de clar ca Apostolii au botezat si copii, caci daca nu, ar fi mentionat: "toata casa, in afara de copii". Casele, in vremurile acelea, nu puteau sa fie fara copii, deoarece copiii erau o binecuvantare a lui Dumnezeu.

Sfantul Ireneu (120-202), ucenic al Sfantului Policarp care l-a cunoscut foarte bine pe Sf. Ioan Apostolul si Evanghelistul, ne spune: "[...] au fost botezati copii sugari, tineri, feciori şi batrani" (Adversus Haereses, cap. II, 22, 4).

Se constata ca Apostolii si urmasii lor au practicat botezul copiilor mici. Altfel ar trebui sa contestam vietile marilor sfinti: Sf. Dominic, Sf. Anton, Sf. Francisc din Assisi, Sf. Tereza de Lisieux; toti sfintii stigmatizati, marii predicatori, toti acestia n-au fost crestini din cauza ca s-au botezat cand au fost mici?... Ar fi permis Isus ca, timp de aproape doua milenii, crestinismul sa traiasca intr-o greseala atat de mare, fiindca toti s-au botezat de copii mici si nu cand au ajuns adulţi?...

hentiu
Dragi frati,

Multumesc pentru raspunsurile noastre !

Intentia mea nu este aceea de a deschide o polemica pe tema botezului copiilor mici, ci doar aceea de a raspunde intrebarii adresate de Tear privitor la ce se intampla cu copiii pocaitilor (baptistilor in particular) care refuza sa se boteze la maturitate.
Am raspuns acestei intrebari, incercand doar sa largesc putin contextul si sa explic de ce ei nu sunt botezati de mici.

Daca ar fi sa raspund intr-un fel ultimelor 2 mesaje (scrise de NOI si TRIREGNUM) as spune ca, de fapt, problema se reduce la faptul ca noi consideram ca Biblia este suficienta pentru a fi mantuiti (Biblia plus sau minus nimic).

Argumentele aduse de TRIREGNUM sunt din afara Scripturii, iar argumentele aduse de NOI din Scriptura )din Faptele Apostolilor si Corinteni) sunt ceea ce intr-un proces juridic s-ar chema "dovezi circumstantiale", care nu sunt acceptabile.
La fel cum eu sunt intrebat "Crezi ca nu se afla nici un copil in familiile acelea ?" pot si eu sa intreb: "De unde si pana unde reiese din textele citate ca ar fi fost copii si ce varsta aveau ?"

Daca argumentatia cum ca este imposibil sa nu fi fost copiii mici acolo vi se pare in continuare logica, ca aduc un contraargument: Daca ar zice cineva despre tatal meu "el si toti ai lui" s-ar referi la mama mea de 58 ani si la copiii lui (eu -35 ani si sora mea - 33 ani). Daca s-ar referi la mine si toti ai mei, s-ar referi la mine si la sotia mea de 30 ani, pentru ca nu avem inca copii... unsure.gif Logica nu se aplica asadar...

Prin urmare, nu exista o varsta la care ne botezam... Eu, de exemplu am fost botezat la 14 ani pentru ca atunci a fost un moment in viata mea in care am luat decizia de a-L urma pe Hristos, si nu-mi pare rau pentru asta... Si au trecut deja 21 ani... Doamne, cum mai trece timpul ! Cand au trecut anii astia ?! blink.gif

Comparatia intre "botez" si "munca" este o comparatie pur intelectuala, de dragul discutiei (ca s-o numesc asa), cred ca se realizeaza clar deosebirea... Excellent point: atat verbul "a crede" cat si "a se boteza" sau "a munci" se adreseaza unui adult responsabil.

Citat:"În plus, mai trebuie facuta o distinctie importanta între botezul copilului si cel al adultului".
Aceasta distinctie nu se poate face, Hristos a vorbit de un singur botez: acela al credintei si pocaintei... "Exista un singur Domn, o singura Credinta si un singur Botez" - Ep. Efeseni 4:5

Dragi frati in Hristos: nu imi ramane altceva decat sa imi doresc pentru noi toti, ca in lucrurile in care suntem de acord sa umblam la fel si sa ne intalnim de-a dreapta Tatalui !

Noi si Triregnum:
Multumesc inca odata pentru raspunsuriel voastre. Si voi sunteti o surpriza placuta pentru mine !
Toate cele bune !





Tear
QUOTE (hentiu @ 7 Sep 2004, 04:44 PM)
Si iata ca incerc sa mai scriu una-alta si eu...

Daca nu, atunci niste obiecte facute de mana omeneasca si stropite cu apa nu pot ajuta la absolut nimic...

Aduceti-va aminte ca Apostolii lui Hristos au oprit pe oameni sa li se inchine si i-au oprit zicandu-le:"si noi suntem doar niste oameni ca voi - nu faceti lucrul acesta ".

De aceea fiecare dintre noi este liber sa decida pentru el insusi ce va face;
Noi toti suntem Biserica lui Hristos indiferent daca ne numim baptisti, penticostali, catolici, ortodocsi, chiar Martori DACA suntem nascuti din nou si facem voia lui Dumnezeu.
Daca nu facem voia lui Dumnezeu, ne putem numi oricum, dar nu Biserica lui Hristos.

Liviu


Multumesc, draga Liviu, pentru raspuns. Ai dreptate, in veci sa fie slavit Numele lui Dumnezeu-Tatal, al Fiului Sau Iisus Hristos si al Duhului Sfant! Si, deoarece cred ca Fecioara Maria, a carei nastere o sarbatorim azi, a fost, este si va ramane mai presus de apostoli, atat vrema cat este mai presus decât heruvimii si mai cinstita decât serafimii, de asemenea slavit fie numele ei in veci !
De inchinat, ma inchin pur si simplu, nu neaparat numai la icoane. Ma inchin in primul rand la icoana din minte si suflet, pe care mi-am faurit-o de-alungul acestei vieti. Asa cum spui, aceste obiecte faurite de mana omului si numite icoane nu ajuta la nimic atata vreme cat nu exista credinta ! Antoine de Saint Exupery spunea : "Cand credinta piere, divinitatea este cea care moare !" Moare in sufletul nostru. Dar credinta ne inalta sufletul si ne apropie de Divinitate, nu ne lasa sa pierim.
Ai dreptate, liberul arbitru este un dar de pret ce l-a lasat Dumnezeu omului. El, liberul arbitru, ne poate ridica, el ne poate cobori. Atat vreme cat nu este insotit de credinta, suntem sortiti pierii. Si, ai dreptate, indiferent de credinta, Biserica lui Hristos suntem toti !Sigur, fiecare crestin aduce argumente in sprijinul credintei proprii, dar adevarul e numai unul si fiecare ajunge la el pe calea proprie . O credinta nu se discuta "intr-un proces juridic", deci nu putem vorbi de "dovezi circumstantiale" si nici de acceptabilitatea lor. Vorbim pur si simplu despre credinta. Fie ca toti sa avem parte de mantuirea Domnului Iisus Hristos si de cresterea in cunoasterea Lui, indiferent din ce biserica crestina face parte !

P.S
Nu-mi mai vorbi cu "dumneavoastra", toti suntem egali in fata lui Dumnezeu ! Si nu sunt departe de varsta ta decat cu vreo doi ani...!
hentiu
QUOTE
Si, deoarece cred ca Fecioara Maria, a carei nastere o sarbatorim azi, a fost, este si va ramane mai presus de apostoli, atat vrema cat este mai presus decât heruvimii si mai cinstita decât serafimii, de asemenea slavit fie numele ei in veci !


Sunteti libera sa credeti ce doriti dvs. atata timp cat credinta dvs. are baza corecta.
Daca imi este permis un sfat: Intotdeauna sa-i dati Fiului intaietatea si cinstea pe care o merita, niciodata sa nu o puneti pe Fecioara Maria pe primul plan, iar rugaciunile dvs. sa fie adresate Tatalui, in numele Fiului. Asa ne invata Scriptura : "Orice veti cere in numele Meu, veti primi". Hristos este singurul Mijlocitor intre oameni si Dumnezeu. Si-a castigat acest drept cu sangele Lui pretios.

Eu nu am nici o problema deosebita cu icoanele, daca pe dvs. acestea va ajuta intr-o inchinare in duh si in adevar - intr-o inchinare corecta adica - folositi-le. Eu nu am nevoie de nici un suport material in inchinare, dar asa sunt eu, nu toti trebuie sa fie ca mine...

Despre libertatea alegerii: este un dar pretios si in acelasi timp o responsabilitate. Fiecare suntem responsabili pana la urma de ceea ce alegem; de aceea libertatea nu trebuie inteleasa ca liber arbitru (adica nu putem face chiar tot ce vrem)

Sigur ca nu m-am referit la credinta ca la un proces judiciar. Ce am vrut sa spun este ca din moment ce din textele respective nu reiese clar ca au fost botezati copii mici, nu pot fi aduse in sprijinul sustinerii unei asemenea invataturi...

Asa cum am mai spus: este important, este capital sa existe un moment in viata mea in care sa ma fi intalnit personal cu Hristos si in care sa fi luat decizia de a-L urma pe El. Asta inseamna pocainta...

Toate cele bune !

P.S.
1. Ma intrebam de unde imi stiti varsta; apoi mi-am dat seama ca mi-am declarat-o singur: 14+25=35
Cochet cum sunt, inteleg ca dvs. aveti 33...
2. Sper ca Tear nu are nici o legatura cu englezescul tear=lacrima...





hentiu
QUOTE
P.S. 1. Ma intrebam de unde imi stiti varsta; apoi mi-am dat seama ca mi-am declarat-o singur: 14+25=35



Bineinteles ca 14+21=35... Graba...
Tear
Liviu,
1.Ce inseamna baza corecta din punctual tau de vedere ?
2.Intotdeauna dau fiului Intaietatea si cinstea pe care o merita ! dar niciodata nu o uit pe Fecioara Maria !
3.Dupa cum am spus, ma inchin in primul rand la icoana din suflet. Rugaciunea mea nu este conditionata de existenta vreunei icoane.
4.Eu inteleg libertatea alegerii drept liber arbitru. Chiar daca le luam separat, responsabilitatea faptelor noastre ramsne.
5. In general, fiecare interpreteaza spusele Bibliei (si nu numai ale ei) in functie de multe : capacitate-spirituala, sufleteasca-, credinta, etc.
6.Personal nu m-am intalnit cu Iisus, dar El mi-a aparut in vis (sau poate nu era vis…) in prima noapte dupa sosirea de la spital cu fiica mea, spunandu-mi : Stai linistita, fiica ta va fi bine ! Si multumesc Lui, asa este si acum, dupa 12 ani ! Atunci a fost prima si ultima(pana acum) oara cand am avut bucuria intalnirii cu El.

P.S
1.Nu fi cochet, am 37 ani
2.Ba da.
hentiu
Draga Tear,

Daca numele tau pe acest forum are legatura cu lacrimile si suferinta, doresc sa te incurajez in felul urmator:
Toate acestea sunt trecatoare si nu sunt vrednice sa fie puse alaturi de slava viitoare !
Ce ipocrit sunt !... Eu nu sunt calificat nici sa te incurajez si nici sa-ti dau sfaturi pentru ca pana acum n-am cunoscut suferinta...

La intrebarile tale:

1. Baza corecta a Credintei este Cuvantul lui Dumnezeu - Biblia.
Stii, atatia semeni de-ai nostri isi intemeiaza credinta pe parerile lor personale...
De ex.: Eu sunt inginer proiectant. Eu nu pot sa proiectez bazandu-ma pe umila mea parere si dupa ureche.
Exista legi de care trebuie sa tin cont, exista norme pentru asta.
La fel este cu credinta. Biblia este Baza pentru o credinta corecta. Ea imi spune Adevarul. Sunt liber sa cred ce vreau, insa ceea ce cred eu si parerile mele nu modifica realitatea.

2. Da ca si pana acum Fiului intaietatea si cinstea ce i se cuvin. Nu fa niciodata "rocada".
3. Felicitari !
4. Poate ca inteleg eu gresit "liberul arbitru".
5. "Cui i s-a dat mult i se va cere mult" Ev. Luca 12:48
Asa este, insa interpretarea corecta se poate face doar sub calauzirea Duhului Sfant. Duhul Sfant a inspirat pe oamenii care au transmis Cuvantul, tot El, doar El ne ajuta sa-L intelegem.
6. Nu trebuie neaparat sa te intalnesti cu Isus intr-un vis. Ce-mi povestesti tu este tulburator si ma bucur mult ca fiicei tale ii este bine ! S-o creasca Dumnezeu mare !
Eu m-am referit la altceva: m-am referit la o zi in care sa te fi intalnit cu Domnul personal, sa accepti din toata inima ca El a venit pe Pamantul nostru si a murit pentru tine personal, sa accepti jertfa Lui in mod personal, sa-I spui ca-L vrei Domn in viata ta, ca nu mai vrei ca pacatul sa stapaneasca peste tine. Am intrebat daca a fost o zi in care sa te fi nascut din nou (Ev. lui Ioan, cap.3). Am intrebat daca din ziua aceea viata ta s-a schimbat (nu neaparat brusc) si daca mintea ta gandeste altfel decat pana atunci. Daca valorile tale s-au schimbat. Daca esti mantuita si daca esti sigura de asta, daca ai bucuria mantuirii in inima ta !
Daca poti raspunde la toate intrebarile acestea afirmativ, atunci DA, tu te-ai intalnit cu Domnul !

Te rog sa ma ierti daca am dat buzna, dar te rog sa te gandesti la toate astea...


ioana1
Bine v-am gasit, dragii mei !

In primul rand ma bucur ca sunteti atat de consecventi , fiecare cu cultul sau religios, si toti fideli lui Isus Hristos. Baza, cum spunea Liviu , este Cuvantul lui Dumnezeu, nu bunul plac al fiecaruia.

Ce construiesti mai departe, pe temelie, tine de puterea credintei fiecaruia, si, o credinta adevarata nu tine de dogme, ci de sufletul curat, acela care se straduieste sa placa, sa cinsteasca, sa inalte in cuvantul sau pe Dumnezeu.

Ma bucur sa te "intalnesc", Liviu , imi cer scuze pentru postarea la "Biserica Baptista", si in incheiere, har si pacea Domnului peste voi toti !
Tear
Da, hentiu, au fost clipe cand lacrimile curgeau. Si ca sa nu se vada, le lasam sa curga doar in suflet. Si sunt convinsa ca vor mai fi. Dar am invatat ca toate trec (si noi cu ele…) Si am mai invatat sa nu-mi pierd zambetul si credinta. Iti multumesc !
1.Ai dreptate, Biblia e baza si dupa cuvantul Lui Iisus ma ghidez in viata.
2.Nu fac rocada, dar nu voi pregeta niciodata sa o cinstesc.
4.Sau poate eu inteleg gresit. Oricum, orice alegere are urmarile ei.
5.Corect !
6.Iti multumesc, si pe ai tai, daca ai sau vei avea !
Stiu ce ai vrut sa spui, dar m-am legat si eu de un fir de ata, de singurul meu vis (sau farama de realitate…) in care am simtit Lumina…
Tu poti raspunde afirmativ ? M-as bucura pentru tine.
N-am de ce sa te iert ! De-asta suntem aici adunati, ca sa discutam si sa ne gandim la spusele celorlalti. Trebuie sa invatam de la toti si de la toate in aceasta trecere care se numeste viata, nu ?
Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti !
hentiu
Tear a scris:
QUOTE
Tu poti raspunde afirmativ ? M-as bucura pentru tine.


Ei... Usoara si acelasi timp grea intrebare imi pui tu mie...

Da, a fost o asemenea zi in care m-am intalnit cu Domnul, da, am foarte multe experiente cu El.
Pe mine nu ma poate nimeni convinge ca El nu exista sau ca nu este credincios fata de mine.
Da, sunt mantuit ! Biblia spune ca oricine crede in Fiul are viata vesnica. Daca crezi cu adevarat in Fiul lui Dumnezeu ai viata vesnica !
De multe ori insa stau si ma intreb: unde este acea bucurie care ar trebui sa ma inunde stiind ca am viitorul sigur in mana lui Dumnezeu si ca orice s-ar intampla, daca acuma as muri, as merge cu el in Slava Lui ?!
Unde este acea "dragoste dintai" pentru El, unde este pasiunea mea pentru El si pentru oamenii din jurul meu, oameni pentru care El a murit si de care mie, prin actiunile (sau mai bine zis ne-actiunile) mele ii las sa moara in pacatele lor ?!

Unde este sfintenia care ar trebui sa ma caracterizeze ?! M-am multumit mai tot timpul cu linistea care mi-o da mantuirea si n-am cautat sa fiu sfant "dupa cum Tatal vostru care este in Ceruri este sfant". Am fost chemati nu doar la mantuire, ci si la sfintire si la a le spune si altora ce-a facut Domnul pentru noi !

Unde este rugaciunea pe care a r trebui s-o practic. Cat din timpul meu stau de vorba cu Mantutorul meu ?
Ce procent din viata mea dedic nimicurilor pamantesti si si ce procent dedic "strngerii de comori in ceruri ?

Da, sunt atat de repetent la toate astea !

Iti multumesc pentru intrecarea ta !
Mi-ai facut astazi un mare bine !

Sa ne binecuvanteze Dumnezeu pe toti cu viata din belsug !
Tear
Bucuria de care vorbesti este in tine, dar n-o simti pentru ca esti preocupat de grijile vietii de zi cu zi. Lasa-le deoparte si vei vedea Lumina Lui. Nu e usor. Pentru un simplu om ca mine e greu, dar nu imposibil. Tu nu esti un "simplu om", cred eu. Dar ti-e teama. Alunga teama, alunga grijile si fa ce ar trebui sa facem toti : persevereaza in rugaciune. Si eu m-am multumit cu linistea oferita de credinta mantuirii. Si cateodata ma simt prinsa in plasa amaraciunii. Dar ma voi ruga mereu ! Dumnezeu sa-ti ajute !
hentiu
Tear a scris:
QUOTE
Tu nu esti un "simplu om", cred eu.


Dar ce fel de om crezi tu ca sunt ?
Sunt un simplu om care daca mai este inca, este doar prin harul lui Dumnezeu.
Nu am temeri pentru ca vitorul meu este sigur in Hristos.
Inteleg la nivelul mintii acest lucru si cu mintea ma bucur de aceasta. Problema este ca nu inteleg intotdeauna aceste lucruri cu inima, ceea ce este foarte important...

Solutia este oricum cea pe care o dai tu: o relatie mai stransa cu Hristos in rugaciune si in Cuvant !

Multumesc pentru sfaturi !

Liviu
Tear
Esti un om care se straduieste mult mai mult decat majoritatea, cred eu. De aceea, intentia mea nu a fost de a-ti da sfaturi. Am impartasit si eu ce stiu de la altii, am dat mai departe.
Referitor la minte si inima, iata ce spune RZA, un "hangiu" perseverent si deosebit : "nu te mai ruga pronuntand cuvintele (rugaciunea limbii si a buzelor). Nici nu le mai gandi (rugaciunea mintii). Rosteste-le cu sufletul. Incearca sa simti sensul acelor idei, sa comunici prin senzatii. Si ai incredere. Perseverand, vei reusi." Citeste-l si nu vei regreta. Asa cum ai spus, suntem toti uniti in Hristos, indiferent de ce biserica tinem.

geriA3e
Salut pe toţi mesenii,mi s-a părut că scaunul ăsta e liber şi l-am ocupat ( rolleyes.gif ),sper să nu se supere careva!
Te salut Henţiu cu dreapta 5.gif ,dar şi cu stânga 5.gif ! Ţie vreau să mă adresez cu o întrebare.

Întâi să facem cunoştinţă: mă cheamă...n-are importanţă,spune-mi cum vrei tu,ce contează este că în Dumnezeu cred.Te asigur că n-am nici o urmă de umbră de intenţie să te atac pe tine sau biserica care o reprezinţi aici acum,departe de mine aşa ceva şi nu te mint.
Ăsta a fost preambulul,urmează chestiunea care mi-a atras atenţia,respectiv cuvintele tale care mi-au sunat aşa:

QUOTE
De multe ori insa stau si ma intreb: unde este acea bucurie care ar trebui sa ma inunde stiind ca am viitorul sigur in mana lui Dumnezeu si ca orice s-ar intampla, daca acuma as muri, as merge cu el in Slava Lui ?!
Unde este acea "dragoste dintai" pentru El, unde este pasiunea mea pentru El si pentru oamenii din jurul meu, oameni pentru care El a murit si de care mie, prin actiunile (sau mai bine zis ne-actiunile) mele ii las sa moara in pacatele lor ?!
Unde este sfintenia care ar trebui sa ma caracterizeze ?! M-am multumit mai tot timpul cu linistea care mi-o da mantuirea si n-am cautat sa fiu sfant "dupa cum Tatal vostru care este in Ceruri este sfant". Am fost chemati nu doar la mantuire, ci si la sfintire si la a le spune si altora ce-a facut Domnul pentru noi !
Unde este rugaciunea pe care ar trebui s-o practic. Cat din timpul meu stau de vorba cu Mantutorul meu ?
Ce procent din viata mea dedic nimicurilor pamantesti si si ce procent dedic "strangerii de comori in ceruri" ?

Da, sunt atat de repetent la toate astea !


Acuma întrebarea e: Cum te defineşti tu pe tine?Eşti dintre cei care încă mai caută sau dintre cei care au găsit şi-au terminat cu căutările?
Uite de ce te întreb: din câte ai scris mai sus şi din câte ştiu eu despre cum funcţionează "sistemul",aş putea trage concluzia că te învinovăţeşti pe tine pentru lipsurile care atât de sincer le mărturiseşti - cinste ţie pentru asta!Ori eşti chiar sigur că eşti tu vinovat sau responsabil,că tu eşti acela sau cumva nu eşti tu de vină?Dacă cumva pe undeva "icoana" aia ideală pictată verbal înaintea ochilor tăi despre cum ar trebui să fi n-a fost chiar o reprezentare realistă şi tu tinzi spre a fi cum nici nu se poate fi de fapt în mod constant şi permanent?Dacă vina ta nici nu există sau dacă o exista şi cumva n-o fi a ta vina că nu s-au împlinit în viaţa ta toate cele menţionate de tine şi încă altele?

S-a cam lăbărţat întrebarea aia una,mi-a curs stiloul şi dacă cumva te stânjeneşte "pata" asta treci peste ca şi când n-ar fi,nici o problemă pentru mine dacă nu-mi răspunzi!Te las şi-ţi urez cum se cuvine!
hentiu
Salut geriA3e !

Eu cred ca am inteles intrebarea ta, chiar daca tu zici ca ti-a curs stiloul...

QUOTE
Cum te defineşti tu pe tine?Eşti dintre cei care încă mai caută sau dintre cei care au găsit şi-au terminat cu căutările?


Daca prin cautare intelegi daca mai caut mantuirea, pot sa-ti raspund sigur, fara sa-mi tremure penita: Da, am gasit mantuirea, nu are rost s-o mai caut nicaieri: Am gasit-o in jertfa Fiului lui Dumnezeu, care pentru asta a venit in lume: sa ofere mantuirea sa si viata vesnica oricui Il accepta, precum si o viata "din belsug" aici pe pamant.

Exista dupa parerea mea doua categorii de crestini:

1. unii care nu sunt siguri de mantuire si de viata vesnica.
Acestora le spun urmatorul lucru: Daca credeti in Fiul lui Dumnezeu, aveti viata vesnica !
Atat de simplu ?! (veti spune)
Da, atat de simplu pentru noi, dar pentru Dumnezeu n-a fost deloc simplu sa-si dea Fiul sa moara pe cruce...
De aceea, sa nu mai spuneti niciodata "pai nu stiu ce va fi cu mine,... va fi ce va fi cu toata lumea"...
Bucurati-va de pe-acum de mantuire si de viata vesnica traind frumos "ca in timpul zilei", fiti Fii ai Luminii, facand cinste Mantuitorului vostru. Traiti-va Credinta, dati-i viata ! " Credinta fara fapte este moarta in ea insasi".
(aici sunt niste probleme...)
2. unii cred ca daca au crezut in Hristos si au fost mantuiti, pot trai oricum, nimic nu le mai poate "fura" mantuirea
Chiar asa sa fie ?! Insusi Hristos a spus de nenumarate ori:"Credinta ta te-a mantuit, du-te si sa nu mai pacatuiesti !"

Tocmai asta este problema, asta cred ca ma intrebi:
Da, am fost mantuit, dar mantuirea, gasirea ei nu este un capat de drum ci un nou inceput.
Cand un copil se naste, este sfarsitul unui proces, dar este in acelasi timp inceputul unei noi vieti.
Tot asa este si cu mantuirea: cu nasterea din nou icepe viata de sfintire. "Fiti sfinti caci Eu sunt sfant !"

Cand imi dau seama ca in multe privinte am ramas atat de mic in credinta, cand imi dau seama ca exista atatia oameni in jur care sunt manati in viata doar de inertie, care nu-si dau seama ca linistea pe care-o au este de fapt linistea dinaintea furtunii, si eu nu fac nimic pentru a-i avertiza, cand imi dau seama ca de multe ori am capul in pamant, exact ca furnicile care in afara de musuroiul lor nu stiu nimic altceva, atunci ma ingrozesc...

Este foarte mare diferenta intre ce vrea Dumnezeu de la mine si ceea ce sunt eu, dupa 21 ani de credinta...
Veti zice: dar noi suntem oameni atat de slabi !... Noi nu putem...

Dar de asta a venit Hristos: sa nu mai fim atat de neputinciosi ! Sa intelegem ca nu mai suntem robii lui Satan si ca in Hristos putem totul. Pavel apostolul spune "Pot totul in Hristos, care ma intareste !"
Prin noi insine nu putem, dar prin El putem totul !

Asta inseamna credinta ! Credinta nu inseamna nesiguranta si neputinta !

Modelul nostru este Hristos. El a dus CA OM o viata fara pacat. Altfel n-ar fi avut autoritatea de a cere de la noi acelasi lucru.
Si intr-o zi vom fi perfecti ca El.

Astea sunt cautarile mele actuale...

geriA3e
Bine-aţi venit! - zic tuturor!Mulţumesc de răspuns Henţiu,l-ai făcut cuprinzător şi explicit!

Despre ce căutare am putea discuta oare dacă nu despre cea după EL?! Faptul că în tine căutarea e încă vie,înseamnă că tu eşti viu,n-ai amorţit şi n-ai adormit,iar şanse ai să-ţi duci drumul până la capătul cel de sus!Îţi urez pas vioi şi drum bun!Îţi urez să cauţi ce trebuie şi să găseşti ce cauţi!

(De fapt mai voiam să spui ceva,dar abia acum mi-am dat seama că nu-şi au locul aspecte particular-personale la subiectul despre Biserica Baptistă,unde e cazul să se găsesască mai c*rând poziţiile oficiale ale celor în drept s-o reprezinte;rămâne că am să te întreb cu următoarea ocazie când ne mai întâlnim în vreun loc mai potrivit!)

Înainte cu DOMNUL!
hentiu


GeriA3e:
QUOTE
(De fapt mai voiam să spui ceva,dar abia acum mi-am dat seama că nu-şi au locul aspecte particular-personale la subiectul despre Biserica Baptistă,unde e cazul să se găsesască mai c*rând poziţiile oficiale ale celor în drept s-o reprezinte;rămâne că am să te întreb cu următoarea ocazie când ne mai întâlnim în vreun loc mai potrivit!)


Scrie-mi pe privat, daca crezi ca e bine...
Cipri
Pastorii baptisti au voie sa faca politica?
sorin666
Spuneti-mi si mie mai bine daca exista pe undeva vreun cleric care nu face... rolleyes.gif
Unii mai direct, altii mai "acoperit"...
david
QUOTE (hentiu @ 8 Sep 2004, 04:34 PM)
[b]

Ei... Usoara si acelasi timp grea intrebare imi pui tu mie...

Da, a fost o asemenea zi in care m-am intalnit cu Domnul, da, am foarte multe experiente cu El.
Pe mine nu ma poate nimeni convinge ca El nu exista sau ca nu este credincios fata de mine.
Da, sunt mantuit ! Biblia spune ca oricine crede in Fiul are viata vesnica. Daca crezi cu adevarat in Fiul lui Dumnezeu ai viata vesnica !
De multe ori insa stau si ma intreb: unde este acea bucurie care ar trebui sa ma inunde stiind ca am viitorul sigur in mana lui Dumnezeu si ca orice s-ar intampla, daca acuma as muri, as merge cu el in Slava Lui ?!
Unde este acea "dragoste dintai" pentru El, unde este pasiunea mea pentru El si pentru oamenii din jurul meu, oameni pentru care El a murit si de care mie, prin actiunile (sau mai bine zis ne-actiunile) mele ii las sa moara in pacatele lor ?!

Unde este sfintenia care ar trebui sa ma caracterizeze ?! M-am multumit mai tot timpul cu linistea care mi-o da mantuirea si n-am cautat sa fiu sfant "dupa cum Tatal vostru care este in Ceruri este sfant". Am fost chemati nu doar la mantuire, ci si la sfintire si la a le spune si altora ce-a facut Domnul pentru noi !

Unde este rugaciunea pe care a r trebui s-o practic. Cat din timpul meu stau de vorba cu Mantutorul meu ?
Ce procent din viata mea dedic nimicurilor pamantesti si si ce procent dedic "strngerii de comori in ceruri ?

Da, sunt atat de repetent la toate astea !

Iti multumesc pentru intrecarea ta !
Mi-ai facut astazi un mare bine !

Sa ne binecuvanteze Dumnezeu pe toti cu viata din belsug !

Cum sa incep, asa cum fratele Hentiu a spus, este usoara si grea in acelasi timp o explicatie despre intalnirea cu Domnu Isus Hristos, slavit sa-i fie numele.

Cel ce se renaste dragilor, nu vede chipul unui om in vis, nu-i vorbeste nimeni, nu are viziuni, cel ce se renaste, in clipa momentului respectiv, moment pe care nu-l va uita niciodata, in clipa respectiva simte o usurare, pe urma o caldura nemaipomenita in tot trupul, caldura de o intensitate nemaipomenita, multiplicati sentimentul indragostirii de un milion de ori, si veti intelege caldura care o simte in suflet un crestin care s-a renascut spiritual. Din aceea clipa, simte non-stop prezenta lui Dumnezeu in jurul si in inima sa, duhul sfant incepe sa curga in inima lui fara intrerupere, la fel ca o cascada.

_______________

Eu sunt un crestin renascut, am fost ateu mai bine de 15 ani, un ateu convins, cum am ajuns la Cuvantul lui Dumnezeu? Este o poveste foarte lunga. Stiu, in acest moment sunt inteles doar de un frate renascut. Dar ma rog zilnic pentru toate sufletele care n-au simtit gustul si placerea renasterii spirituale. Nu sunt adept al bisericii baptiste, sunt crestin dupa evanghelie, mai bine zis: Evanghelist. Dar intre mine si fratele Hentiu nu exista nici o diferenta, dimpotriva, el este fratele meu prin Domnul Hristos. Cu el o ma intalnesc in imparatia Domnului...

______________

Sa va dau un sfat simplu dragilor:

Credeti in Dumnezeu? Da? hmmm, ia uitativa mai adanc in inima voastra, veti observa caci ati mintit, de ce?
Simplu, pentru ca nu credeti in Dumnezeu, din pacate asa este, nu credeti in Dumnezeu...

Uitate din nou in inima ta si vezi daca inima ta bate in intregime pentru Dumnezeu, daca mai presus de toate il iubesti pe Dumnezeu, daca mai presus de toate este Dumnezeu. Una din cele 10 porunci daca le incalci, este ca si cum le-ai incalca pe toate 10. Vai de voi, o sa spuneti, dar eu sunt un om bun, si am frica de Dumenzeu, si de mine Dumnezeu o sa-i aduca aminte , si de faptele bune pe care le-am comis. NU. O sa-ti spuna in ziua judecatii, NU te cunosc, piei din fata mea! In Sodoma si Gomora nu existau oameni buni? Dascali, medici, copii mici, oare ei meritau sa moara? Dar Omul este o hiena, ia trimis lui Lot un inger si i-a spus: Ia-ti nevasta, si cele doua fete impreuna cu logoditii lor si pleacati imediat din oras, pentru ca Domnul Dumnezeu v-a arunca cu foc si va pustii aceste oras. Ce-a facut Lot dupa? Ca sa vedeti cat de rau este omul, s-a culcat cu ficele lui, a facut incest, ba le-a lasat si gravide. Pe cine a salvat Dumenzeu? Tot o hiena de om. Sa-l luam pe Noe, dupa ce a debarcat, s-a imbatat ca un porc si a inceput sa danseze ca un nebun, si-a rupt hainele de pe el, a dansat in pielea goala, in fata copiiilor. Unul singur este neprihanitul, si acela este Domnul Isus Hristos.... Toti, dar toti suntem pacatosi, ne-am nascut cu pacatul lui Adam si a Evei in noi. Dumnezeu n-are nevoie de miliarde de oameni, planul sau a fost doar doi! Dar a zis: Hai sa le mai dau o sansa la idiotii astia de pamanteni, si l-a lasat pe Domnul Isus Hristos, care este Cuvantul, si cum la inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul.. atunci cine este Isus Hristos?

Isus Hristos a venit cu tendita sa salveze macar un singur om. Un singur om i-ar fi fost deajuns, si nu a venit pentru noi toti, ci doar pentru cei din poporul lui Israel, dar din fericire pentru voi neamurile (asa sunt descrise popoarele pagane, barbare in biblie) poporul lui Israel, n-a inteles, chiar daca Isaia a profetit venirea, a profetit toate cele ce s-au intamplat despre Domnul Isus Hristos. Evreii n-au acceptat ideea caci Isus este Mesia, ei au crezut ca Mesia va cobora din cer intr-un car de aur, si-l vor primi cu fanfare. Totul a fost prezis cu 800 de ani inainte, dar nimeni n-a ascultat. Si astfel Isus vazind ca este batjocorit si intinat de poporul pe care Domnul Isus Hristos a incercat sa-l salveze, si-a intors capul spre neamuri, si astfel sunteti voi toti astazi iertati de toate pacatele prin sangele Domnului Isus Hristos. Dragostea Lui pentru om este interminabila.

Slavit Sa-i fie Numele in veci vecilor Amin!
vio16
David ,frumoase descrieri si binenteles cotate din sfintele scripturi,dar am mai multe intrebari pentru tine daca binenteles iti face placerea sa-mi raspunzi!Ai spus ca esti renascut !Dar poti sa mi explici in ce consta aceasta renastere?Si crezi ca se potriveste cu renastera pe care au avut-o crestinii din primul secol?Nu doresc prin aceste intrebari sa te iscodesc sau sa te injosesc dar fiinca si eu citesc prin biblie si fiinca am citit si cele scrise de tine ,as dori sa inteleg si eu aceasta renastere pe care fiecare crestin trebuie sa o aiba ca sa poate obtine mintuirea ,dar sa nu uitam caci primind aceasta renastere noi nu m-ai putem sa fim firesti si nu m-ai putem trai intr-un mod firesc!Fiinca firea spre ce tinde?Iar Duhul ce ne invata?Si cum trebuie sa traim?Sa fim?Si sa gindim ?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.