Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Scade Euro, Creste Dolarul
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Afaceri si economie
Mihai
Se pare ca perioada de 'suprematie' a euro e pe cale sa ia sfarsit. Dolarul a reinceput sa creasca:

user posted image

user posted image

Sursa imaginilor: Convertor.ro
talusa
Ca si in conflictul dolar/yen,speculantii (gen Mordouch) mai fac cateva MILIARDE!
Iar noi ne contrazicem pe faptul ca "economia SUA" e pe DUCA!!! laugh.gif
Ca in Germania situatia economica "e roza"!Acum vor sa "sustina dolarul" ca altfel exportul german se DUCE!!! mad.gif
Aggelos
Era de asteptat, nu ?
Asta nu a fost si motivul razboiului ?
Mi_
Dupa care o sa devina dolarul prea puternic, o sa frâneze exporturile americane, iar iar se va reveni la echilibru.

Am obosit sa mai urmaresc cursul asta, sunt altii mai destepti ca mine care îl regleaza, pe mine nu ma afecteaza prea mult, având în vedere ca se munceste pe ambele maluri ale oceanului nu-i în pericol major nici o economie.
Radu Hincu
Apreciez in problema dolar/euro pozitiile partizane, dar cu un minim de obiectivitate.
Caderea dolarului este un motiv de reala ingrjorare pentru orice american. Ea isi are cauze principale nu in speculatii ci in date economice si de mediu de investitii: atentatele de la New York, scandalurile contabile ale marilor companii americane, caderea inevitabila dar temporara a bursei dupa o perioada de umflare irealista, toate au dus la investitii mai reduse in SUA, agravand balanta comerciala dar si bugetara a acestei tari-continent.
Este adevarat ca dupa actiunea nefasta a acestor factori, prin efectul de avalansa sau specula pe valuta, caderea a fost accentuata mai mult decat datele reale ar justifica-o, insa si asta tine tot de realitatea vietii*. Tot atat de adevarat este ca administratia americana a vazut in cadere o oportunitate de impulsionare a rahiticelor exporturi americane si o inhibare a giganticelor importuri, stimulate de apetitul proverbial al americanilor de a cumpara. Insa pentru oricine a carei piele depinde de viitorul acestei puteri economice, partile innegrite ale tabloului nu pot fi ignorate!!!
* investitorii, dar mai ales rechinii speculei cu valuta, vand dolari pentru a cumpara euro, intrucat datorita diferentei taxei de scont intre cele 2 maluri ale atlanticului, depozitele in euro aduc "return"-uri mai mari. Europenii de altfel, au si acuzat administratia americana pentru intretinerea diferentei de rata (de 1,25%) care aprecia euro tocmai prin mecanismele bursiere.
Tot asa, e o mare naivitate sa crezi ca deprecierea dolarului indica o slabiciune serioasa a economiei SUA: Toti indicatorii economici sau statistici arata ca SUA stau mai bine economic decat UE: productivitate in cifre absolute (nu pe om x ora), volum capital, nivel tehnologic al intreprinderilor, inovatie stiintifica, dinamica economica exprimata in implicare pe pietele externe “scumpe”, etc., toate arata un viitor mai lumios pentru SUA decat pentru UE.
Apoi valoarea de schimb in sine a unei valute, nu spune neaparat ceva despre situatia actuala a economiei unei tari, in ciuda credintei naive a multor romani care au trait hiperinflatia postdecembrista: lira italiana poate e tot atat de “slaba” ca si valoare de schimb cu leul - nu stiu! - statura economica a tarilor care emit aceste valute nesuportand insa comparatie: Italia e a 5 sau poate a 6 putere economica mondiala, Romania o fi a 146-ea . . . . .

sorin666
QUOTE (Radu Hincu @ Sep 13 2003, 04:31 PM)
Apreciez in problema dolar/euro pozitiile partizane, dar cu un minim de obiectivitate.
Apoi valoarea de schimb in sine a unei valute, nu spune neaparat ceva despre situatia actuala a economiei unei tari, in ciuda credintei naive a multor romani care au trait hiperinflatia postdecembrista: lira italiana poate e tot atat de “slaba” ca si valoare de schimb cu leul - nu stiu! -  statura economica a tarilor care emit aceste valute nesuportand insa comparatie: Italia e a 5 sau poate a 6 putere economica mondiala, Romania o fi a 146-ea . . . .  .

Lira italiana rolleyes.gif
Postingul tau vine cu ceva 2 ani prea tirziu rolleyes.gif biggrin.gif rolleyes.gif
Radu Hincu
adica am depasit-o, sau sunt mai slabi ca noi in cifre?
sorin666
Pentru cei care au ceasul in urma, de vreo 2 ani, 20000 lire= 1Euro
gio19ro
Titlul acestui subiect e penibil si trebuie modificat.
Intre timp dolarul a tot "crescut" incat a ajuns ca vai de el.
De ce naiba nu mi-am schimbat economiile din dolari in Euro? 43.gif

Da' nu-i nimic, o sa recuperez. spoton.gif Pana atunci tin sa va anunt ca pana la sfarsitul anului UN EURO va fi 1,8-1,9 dolari.
Daca nu anul asta, anul ce vine in mod sigur. America nu mai exporta nimic in afara de razboi si talpi pe tibile celorlalte state.
carpatic
nu sunt expert in materie, dar scaderea dolarului nu reflecta o criza serioasa a economiei americane, ci e rezultatul unui proces CONTROLAT de devalorizare pentru a putea mentine sau chiar creste cota exporturilor, in conditiile in care pietele mondiale s-au restructurat. De altfel exista un efort sustinut si public al administratiei americane de a scadea valoarea dolarului in raport cu alte monede, in special fata de yen. In 1985 un efort similar a dus la Acordul Plaza, care a realizat reducerea valorii usd fata de yen. O moneda puternica inseamna un export scump, prin urmare o diminuare drastica a exportului. Oriicum, cursurile cresc si scad in functie de interese. Desigur, cei care stiu sa prevada aceste fluctuatii castiga enorm. Ar fi bine sa ne explice un economist capabil cum sta treaba, pt ca problema e chiar interesanta.
Clopotel
de acord cu carpatic...desi nu sunt economist, sunt interesat de jocul valutelor pe piata...
asa este ... daca o moneda scade (ex. usd) in raport cu alta moneda (ex. eur) acest lucru nu inseamna automat ca economia acelei tari e in regres, nuuuu, nici pe departe.
Devalorizarea usd eur (in niste limite, evident) avantajeaza america, deoarece duce la cresterea exporturilor americane si la scaderea importurilor. De fapt, si usor de constatat in realitate, europenii sunt in regres economic, din pacate...
In cazul romaniei lucrurile merg rau, desi leul scade in raport cu eur, pentru ca noi nu avem o economie prin care sa putem sa controlam cat de cat acest joc. BNR mai intervine din cand in cand, dar acest lucru, este o mica abureala, deoarece BNR nu tine loc de economie. Din pacate, fara economie, noi nu prea avem de ales, suntem condusi de piata, si nu suntem factori de decizie in ea... nu avem nici o pargie prin care sa ne controlam interesele pe piata. Piata la noi este practic (grosier spus) intr-un singur sens...bazata pe importuri. Si atunci... nu prea ai ce pune in balanta. Jocul euro dolar pe piata romaneasca este total independent de noi, deoarece releatiile economice cu usa si europa sunt bazate pe importuri, asa ca... prin urmare... cum joaca ei intre ei, ne afecteaza si pe noi, si daca ne-au prins pe picior gresit e de rau, daca suntem pe val, e de bine, dar fara sa avem noi nici un merit...suntem simpli spectatori, sau cumparatori...cum se spune....
gio19ro
QUOTE (carpatic @ Jan 14 2004, 11:22 AM)
O moneda puternica inseamna un export scump, prin urmare o diminuare drastica a exportului.

Pai daca ar fi asa inseamna ca marfurile italienesti erau foarte cautate inainte de aderarea Italiei la moneda Euro. Insa stim bine ca n-a fost asa.
Mai mult decat atat, in anul care tocmai a trecut, Germania, finantatorul UE si principalul creator al monedei Euro a avut exporturi record. A exportat cu 180 miliarde Euro mai mult decat a importat. Asta in timp ce deficitul SUA e tot mai mare si pe viitor, adica in urmatorii ani, se anunta a fi si mai mare.
Si ca tot veni vorba de exporturi, hai sa vedem ce mai exporta Sua?
Iti spun eu, mai nimic.
axel
Intr-adevar, SUA nu exporta mare lucru...
A renuntat sa produca cuie de exemplu...
Asa ca exporta avioane, high tech, software...

Tocmai citeam ca deficitul de import/export a scazut cu aproape 10% (sursa: Guardian)
gio19ro
Sua exporta razboi si arme.
Ce fel de high tech exporta ei cand nu pot sa faca un televizor sua masina de spalat ca lumea?
Eu ma refer la bunuri de larg consum.
Cat high tech si cate avioane ai cumparat tu si cunostintele tale in ultimul timp? Cu high tech lor nu fac un automobil ca lumea care sa-l exporte pe piete puternice.
Nu intamplator cele mai bune marci de automobile ale companiilor americane sunt cele fabricate in Germania (Opel si Fordul european).
Cat despre software, ditamai america nu poate sa traiasca de pe urma Microsoft.

Au avut moneda etalon a lumii si au cumparat inteligenta si mana de lucru ieftina din toata lumea. Azi insa lucruile stau insa altfel decat in trecut.
Zilele trecute l-am vazut pe presedintele Asociatiei exportatorilor romani care se plangea de faptul ca au pierdut pietele tarilor euro ramanadu-le doar cele in dolari pe care le-a numit ca facand parte din lumea a treia.
In loc sa-si rezolve problemele interne, cei ce conduc Sua cauta sa mai ocupe o tara, doua bogate in petrol si sa creeze noi piete de desfacere pt armament. Pai la asa o strategie, presedinte in Sua poate fi si un individ ca Gigi Becali ohyeah.gif
axel
QUOTE
Sua exporta razboi si arme.

Nu sunt singurii...

QUOTE
Ce fel de high tech exporta ei cand nu pot sa  faca un televizor sua masina de spalat ca lumea?
blink.gif
Ca nu-ti permiti tu sa dai mii sau zeci de mii de dolari pe electronica de calitate fabricata in SUA si esti tu (si eu) fortat sa cumperi japonisme si chinezisme nu inseamna ca ei chiar nu produc electronica. Arunca-ti o privire de exemplu la Audio Research Corp.

QUOTE
Cat high tech si cate avioane ai cumparat tu si cunostintele tale in ultimul timp?

Prin Europa tot cu Boeing am zburat...

QUOTE
Cu high tech lor nu fac un automobil ca lumea care sa-l exporte pe piete puternice.

Poate ca pretul e problema, nu calitatea.

QUOTE
Nu intamplator cele mai bune marci de automobile ale companiilor  americane sunt cele fabricate in Germania (Opel si Fordul european).

Ori tu ai o parere mult prea buna despre Opel si despre euroFord, ori tu ai o parere deformata despre masinile fabricate in SUA... Ca fapt divers, dintre masinile europene, in SUA nu au patruns decat masinile germane (si nu jucarii gen Opel): Mercedes, BMW, VW, masini englezesti, Volvo si masinile sport (Porche, Ferrari)... Un Renault sau un Peugeot nu are ce cauta... Au incercat sa-l aduca si au dat-o in bara!



gio19ro
laugh.gif Departe de mine de a zice ca in SUA nu se produc electronice. Eu vorbesc insa de bunuri de larg consum in care raportul pret/calitate/necesitate sa fie optim. Scump poate produce oricine, chiar si Bangladeshul. Intrebarea e: Cine cumpara?
In ceea ce priveste Opel, e si normal ca cei de la GM sa nu-l aduca in SUA, doar nu vor sa-si dea cu stangu'n dreptu'. Oricum, daca ultimele modele de Opel sunt jucarii....atunci Saturn si alte mascari ce sunt?
Iar euroFordul s-a dovedit un mare succes in SUA prin motorul Focus. O masina si un motor fiabil cum n-a mai vazut pana acum cetateanul de rand din SUA.
Modelel firmelor franceze nu sunt prezente in N America dar sunt prezente in alte tari cu piete puternice ceea ce nu se poate spune despre modelele GM si Ford fabricate in SUA si Canada.
Uita-te la niste masini americane ce au rulat timp de 10 ani si apoi fa comparatia cu cele europene care au aceasi vechime.
axel
QUOTE (gio19ro @ Jan 15 2004, 02:27 PM)
laugh.gif Departe de mine de a zice ca in SUA nu se produc electronice. Eu vorbesc insa de bunuri de larg consum in care raportul pret/calitate/necesitate sa fie optim. Scump poate produce oricine, chiar si Bangladeshul. Intrebarea e: Cine cumpara?

Aaa, pai n-ai priceput. Ideea nu e cine produce scump, ci cine produce produse de foarte mare calitate... Si Bangladeshul nu poate sa produca... Si sint produse de larg consum, dar nu pentru mine si tine.
gio19ro
Daca produci f scump tre' sa fie si ceva calitate. Intrebarea e cum ramane insa cu necesitatea? Daca ar fi necesar s-ar cumpara.
Scump e si Ferrari dar pot circula excelent, chiar f bine si cu Toyota.
Produsele astea scumpe pariez ca o sa le faca galbejitzi peste castiva ani la un pret mult mai mic.
axel
Am uitat sa-ti spun ca cunosc pe cineva care chiar si-a cumparat asa ceva?
Ce-i drept, omul si-a cumparat si masina serioasa americana (Cadillac).

Produsele alea nu sunt in stare sa le faca galbejitii, ca daca ar fi putut, le-ar fi facut.
Petru
Stimati forumisti,

Incercati sa discutati [on topic]!
Multumesc!
axel
Bine biggrin.gif

Raportul EUR/USD a evoluat in ultima saptamana astfel:
01/09/2004 1.27690000
01/10/2004 1.28300000
01/11/2004 1.28300000
01/12/2004 1.28330000
01/13/2004 1.27480000
01/14/2004 1.27680000
01/15/2004 1.26550000

Sunt on-topik? rofl.gif
gio19ro
Calitatea produselor eurpene, americane, japoneze, chinezesti si rusesti influenteaza raportul Euro/dolar.
Ryan
Acu e invers smile.gif
gio19ro
Dupa succesul monedei europene, acum vor si japonezii o moneda "unica".
Adica se gandesc sa-si traga o moneda impreuna cu chinezii si ceilalti galbeni.
Bolarul a fost moneda imperiului babilonian si a fost ceea mai importanta vreme de ceva veacuri insa a cazut odata cu imperiul. Oare ce se va alege cu dolarul american?
carpatic
De unde ai auzit de "bolar" ??? E chiar interesant, poate ne dai si un link catre vreo poza. Pe vremuri, in manualul de "Istorie antica clasa a 5-a" apareau poze cu... "monede emise de romani in perioada regalitatii" !!!!! blink.gif Intre 756-509 (adica perioada regalitatii) romanii nu au emis monede, dar pentru unii "istorici cultivati" asta nu avea nici o relevanta. O fi "bolarul" inca un "mit postmodern", o transliteratie , o deductie "logica" in care d din dollar se inlocuieste cu b de la Babilon ? tongue.gif
Dintotdeauna au existat monezi care au avut rolul de "valuta forte" si s-au folosit chiar si mult in afara granitelor statului care le-a batut, de ex shekelul de Tyr, drahmele attice, cele macedonene ale lui filip 2 si alexandru, denarii romani sau mai recent talerii austrieci, guineele britanice... E un fenomen normal. Si daca dolarul va avea concurenta si pe piata asiatica, ar fi chiar interesant. Nu cred insa ca se va intampla prea curand, ASEAN-ul mai are mult pana sa ajunga ceea ce este EU si pe de alta parte China si Japonia sunt prea diferite intre ele pe de o parte si diferite de statele asean pe de alta. Dar sunt convins ca un pol de putere asiatic, cu China in frunte, va fi de viitor
gio19ro
De bolar am auzit in urma cu mai mult timp si nu era prezentat ca o transliteratie. Bolarul era prezentat ca moneda babiloniana.
gio19ro
Deficitul comercial lunar al SUA s-a marit cu aproape 11 la suta in decembrie, la 42,5 miliarde de dolari, intrucat cresterea economica a condus la un nivel record al importurilor, iar exporturile s-au diminuat usor in ciuda deprecierii dolarului, relateaza Reuters.
Analistii anticipau un nivel al deficitului comercial de 40 miliarde de dolari pentru luna decembrie.
Deficitul comercial anual a atins valoarea record de 489,4 miliarde de dolari in 2003, mai ridicata cu 17 la suta fata de anul precedent.
Majorarea deficitului comercial a sporit presiunile asupra dolarului, insa Alan Greenspan, presedintele bancii centrale a SUA, a parut sa nu fie ingrijorat de scaderea monedei, afirmand recent ca firmele straine au reusit pana in prezent sa absoarba impactul. El a apreciat ca deprecierea va ajuta si la tinerea sub control a imensului deficit comercial, intrucat producatorii din restul lumii vor exporta mai putin in SUA.
Cu toate acestea, importurile au totalizat 132,8 miliarde de dolari in decembrie, cresterea fiind alimentata de produsele petroliere, accesoriile pentru computere, aeronavele civile si bunurile de larg consum, precum televizoarele si farmaceuticele.
Importurile din Uniunea Europeana au atins valoarea record de 23,1 miliarde de dolari.
In schimb, exporturile Statelor Unite au scazut usor in decembrie, la 90,4 miliarde de dolari. Totusi, livrarile lunare au depasit cu aproape 10 miliarde de dolari nivelul din decembrie 2002, semn ca deprecierea dolarului a ajutat exporturile pe parcursul anului trecut.
Deficitul anual a inclus un sold negativ record de 124 miliarde de dolari din tranzactiile bilaterale cu China si de 94,3 miliarde de dolari din schimburile comerciale cu Uniunea Europeana.
Importurile SUA s-au marit cu 8,3 la suta, la 1.510 miliarde de dolari, in 2003, progresul fiind determinat partial de volumul si valoarea record a importurilor petroliere si de cele mai ridicate cotatii ale petrolului inregistrate dupa 1984. (Mediafax)

Sursa: Curierul National
gio19ro
O stire luata de prin presa electronica. De ce am luat-o? Pt ca tot sunt unele persoane pe aici care sunt lipsite de obiectivitate si o tot trag cu "ingrijorarea" europenilor vizavi de aprecierea prea pronuntata a monedei Euro. A se vedea ca europenii nu sunt chiar atat de ingrijorati.


"Euro s-a apreciat, ieri, fata de moneda americana la 1,2846 dolari pe unitate, in apropierea maximului istoric de 1,2898 dolari, la o zi dupa interventia in Parlamentul European a presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, relateaza Reuters. Investitorii au fost dezamagiti de atitudinea sefului BCE, care ”nu a profitat de ocazie” pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la ascensiunea monedei europene. Reticenta de a confirma mesajul transmis de Grupul celor Sapte, care considera ca fluctuatiile valutare rapide afecteaza cresterea economica, reprezinta un semnal ca BCE asista ”relaxata” la ascensiunea monedei euro.
In plus, Trichet a refuzat sa discute in Parlamentul European daca institutia financiara a intervenit sau va interveni pentru a tempera aceasta tendinta. Drept urmare, investitorii considera ca nu mai exista obstacole in fata cresterii sustinute a monedei unice europene. ”Discursul lui Trichet nu a semnalat nimic nou. Raportul euro-dolar ramane sensibil pana la nivelul de 1,29 dolari pe unitate, dar odata ajunsa aici, deviza europeana va urca in continuare”, considera Paul Mackel, de la ABN AMRO."
mutulica
Sa fim cinstiti, valoarea dolarului se hotaraste cu pentagonul la masa. Imi amintesc de razboiul din iugoslavia, si de un titlu destept "rachetele tomahawk sunt un argument suficient pentru valoarea dolarului"
Stiti care au fost de fapt mizele aceastui razboi? Stiti ca 30% din productia mondiala de crom vine de la Kosovo? Sau ca un razboi in mijlocul europei ii aduce pe europeni la muschii americanilor?

Ca sa nu vorbim de faptul ca US trebuie sa rascumpere o valoare monetara f mare (ei sunt singurii care emit moneda fara garantie in aur), iar dupa introducerea euro, f multi bani urmeaza a se intoarce acasa (pt ca nu mai sunt necesari ca moneda). Ce rezulta de aici? Valoarea euro va sta ridicata, pina cind americanii isi echilibreaza balanta. La fel se va intimpla si cu yenul, si altele...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.