QUOTE(abis @ 15 Nov 2007, 02:24 PM)
Melatonina nu exista in laptele pasteurizat? De ce?
Am stat de vorba cu o cunostinta de a mea de aici care are un MSc in Chimie Alimentara, dar nu in domeniul lactatelor.
Ce am aflat de el ?... mai intii faptul ca in laptele crud, in afara de melatonina, mai sunt alti doi hormoni foarte importanti. E vorba de
somatotropina, sau hormonul de crestere si de
Gonadotropin-releasing hormones, sau pe scurt
Gn-RH. Acesti hormoni sunt responsabili de masculinizarea baietilor in perioada adolescentei.
E un lucru evident faptul ca in ziua de azi baietii crecuti 'la oras', cu lactate pasteurizate, au trasaturi mult mai feminine decit baietii de la sate care maninca lapte, iaurt, smintina si brinzeturi nepasteurizate .
Acesti hormoni naturali si benefici pentru sanatate nu exista in laptele pasteurizat pentru ca ei nu pot suporta socul termic la care sunt supusi timp de citeva secunde in procesul de pasteurizare. Interesant si foarte important e faptul ca cea mai mare parte a hormonilor artificiali prezenti in lapte rezista la pasteurizare.
Prin fiebere simpla, care dureaza mai bine de zece minute, temperatura creste intr-un ritm incet, ceea ce nu duce la distrugerea hormonilor naturali.
Procedeul UHT este si mai destructiv. Am sa vorbesc cu alta ocazie pe tema asta.
In finalul discutiei am inteles ca in Europa se fac cercetari serioase legate de posibilitatea de a trata laptele folosind procedee "non-thermal" ... fara caldura.
Unul din ele ar putea fi pasteurizarea la presiuni ridicate/inalte (nu cunosc corespondentul in limba romana
)
...Ultra High Pressure Pasteurization.