Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Laptele Pasteurizat
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Corpul Uman: Sanatate si Mister
Gabici
Ce parere aveti despre un lapte pasteurizat (la ounga) semidegresat, ce are termen de valabilitate 8 zile?

E normal?

Eu cred ca nu poate fi prea sanatos; dupa cate stiu un lapte pasteurizat, e valabil circa 2-3 zile. Banuiesc ca asta o fi avand si ceva conservant in el daca e valabil o saptamana... unsure.gif
motanul_incaltat
Suna ciudat, ce-i drept, dar na... n-ai de unde sa stii.
Insa cel mai probabil are conservant. Te-ai uitat la ingrediente, sa vezi daca e trecut asa ceva ?
abis
Nu are conservant, prin pasteurizare sunt distruse microorganismele care l-ar putea altera. Ma rog, nu toate, ci mare parte. Prin procedeul asta laptele este incalzit la cca. 80 grade si apoi este racit brusc, atata tot.
axel
E cum zice abis - pasteurizare prin metode termice.
In cel mai rau caz, prin procedura de pasteurizare sunt distrusi nutrienti. Altfel... nu e cu nimic mai rau decat lapte fiert.
Mihai
Sigur nu vorbim despre UHT? rolleyes.gif

Chiar am vazut astazi o campanie publicitara, ce raspundea intrebarii din topic.
Laptele este fiert la temperaturi de ~140 grade, pentru 2-3 secunde, suficient pentru ca toate microorganismele sa-si dea micro-obstescul sfarsit.

Totusi...
QUOTE
Milk pasteurization has been subject to increasing scrutiny in recent years, due to the discovery of pathogens that are both widespread and heat resistant (able to survive pasteurization in significant numbers). Researchers have developed more sensitive diagnostics, such as real-time PCR and improved culture methods, that have enabled them to identify pathogens in pasteurized milk.
axel
In the HTST process, milk is forced between metal plates or through pipes heated on the outside by hot water, and is heated to 71.7 °C (161 °F) for 15-20 seconds. UHT processing holds the milk at a temperature of 138 °C (250 °F) for a fraction of a second. Milk simply labeled "pasteurized" is usually treated with the HTST method, whereas milk labeled "ultra-pasteurized" or simply "UHT" must be treated with the UHT method.
mutulica
de ce a devenit brusc si laptele otrava
abis
QUOTE(Mihai @ 15 Nov 2007, 12:34 AM) *
Sigur nu vorbim despre UHT?

A intrebat despre laptele pasteurizat, nu despre cel UHT... Pe cel UHT il poti tine chiar si afara din frigider, cateva saptamani. Cel pasteurizat are, intr-adevar, cam opt zile garantie.
exergy33
QUOTE(Mihai @ 15 Nov 2007, 02:04 AM) *
micro-obstescul sfarsit.

laugh.gif

UHT inseamna nu numai felul in care a fost procesat ci si felul in care a fost impachetat. Adica impachetare intr-o cutie aseptica din care anterior a fost scos aerul.
Laptele UHT nu va contine nici un fel de bacterii ... dar nici hormoni.
Despre efectul lipsei hormonilor din lapte se poate discuta le nesfirsit.
axel
Bazat pe ce faci afirmatia legata de hormoni?
Si in plus, laptele nenatural (in general care nu e Bio sau Organic) contine excesiv hormoni. Care-s rai. De ce as vrea hormoni in lapte?
Gabici
Pai eu am mai vazut lapte la punga, fiecare pasteurizat, dar nici unul nu avea termen mai lung de 2-4 zile. rolleyes.gif
exergy33
QUOTE(axel @ 15 Nov 2007, 11:33 AM) *
Bazat pe ce faci afirmatia legata de hormoni?
Si in plus, laptele nenatural (in general care nu e Bio sau Organic) contine excesiv hormoni. Care-s rai. De ce as vrea hormoni in lapte?


Ma refeream la hormonii naturali nu la cei injectati de producatori pentru a spori productia de lapte. Hormonii artificiali , sintetici, ca sa-i numesc asa, sunt foarte periculosi.
Si daca e sa analizam la singe, trebuie sa spunem ca ceva cu numele de hormone-free milk nu exista.
Hormone-Free milk is just a marketing phrase for “less hormones than chemically-saturated” milk.

Aveam in atentie melatonina, hormon natural care se gaseste in laptele crud.
Melatonina regleaza ceasul biologic al individului, reduce starea de insomnie si are efect in controlul temperaturii corpului pe care o aduce la nivelul necesar unui somn odihnitor.
De aceea atunci cind cineva bea seara un pahar de lapte natural (de la tara), care a fost numai fiert intr-un vas obisnuit ... va fi cuprins imediat de somn. smile.gif
Acelasi lucru nu se intimpla in cazul in care persoana va bea lapte procesat industrial.

Vorbesc din citite pentru ca eu am o alergie severa la lapte, si de la cinci ani nu am mai pus gura pe asa ceva. Uneori folosesc lapte praf ca sa fac cacao cu lapte ...
abis
Melatonina nu exista in laptele pasteurizat? De ce?
axel
Exergy, vezi ca melanina exista si ca suplement alimentar.
Cica intr-adevar, e foarte buna: antioxidant, stimuleaza sistemul imunitar, buna pentru jet lag, etc.

Durerea mea cea mai mare cu laptele este ca imi este imposibil sa gasesc lapte cu adevarat integral. Cel mai bogat in grasimi este cel de 3%, care sincer, si el mi se pare cam apa... Sa nu mai vorbesc de cele fara grasimi deloc sau cu 1% grasimi...
Asta se translateaza si la iaurturi. Este fooaarte greu in SUA sa gasesti un iaurt care are mai mult de 3-4% grasime... Am reusit sa gasesc totusi unul canadian, cu 8% drool.gif
March
Iaurtul de oaie si bivolita nu pot avea mai mult de 8 % grasimi iar cel de vaca maximum 5 % . Atat cat are si laptele integral ( nesmantanit) din care sunt obtinute. Peste 8 % vorbim deja de smantana slaba .

Aici ceva despre iaurt si aici despre lapte .

Pe timpul comunistilor la Constanta, in Piata Ovidiu era o covrigarie vestita ( unde sefi erau niste machedoni , desigur ) unde se vindea un iaurt bun, gras de oaie si altul din lapte de vaca. Cu tot felul de placinte de branza. Era permanent o multime de clienti . Acum acolo e una din puzderia de pizzarii ce a impanzit orasul si tara !
abis
QUOTE(March @ 15 Nov 2007, 07:34 PM) *
Iaurtul de oaie si bivolita nu pot avea mai mult de 8 % grasimi iar cel de vaca maximum 5 % .

Am luat din cel cu 8% si intr-adevar face toti banii. drool.gif Daca te tin curelele la atata grasime, fireste.
exergy33
Many people cannot conceive of drinking milk unless it has been pasteurized and homogenized. The past couple of generations has been convinced by the dairy industry that pasteurization of milk is good for us. But keep in mind these facts about the pasteurization process:


It kills the enzymes in the milk.
There is less bioavailability of sulfur, calcium, magnesium, chloride, sodium, and phosphorus.
Heat destroys 50% of vitamin C , 80% of other water soluble vitamins, vitamin B12, and the Wulzen factor (ant-stiffness) is totally destroyed.
Heat kills off bad and good bacteria.
Because heat alters the lysine and tyrosine, pasteurization makes the milk harder to digest and milk drinkers more likely to be lactose intolerant.
Because of the use of hormones and antibiotics in factory-farm dairy operations:
30 % of commercially sold milk is contaminated from pesticides and antibiotics.
New salmonella strains have developed resistance to some antibiotics.
After pasteurization vitamin D2 or D3 and other chemicals are added to milk to restore taste and odor.

http://www.foodcoop.coop/index.php?page=milk_first_food

The process actually destroys enzymes in the milk, such as lactase (needed by the body for assimilation of lacose), galactase (needed to assimilate galactose), and phosphatase (needed for the assimilation of calcium.) Many more equally important enzymes are also destroyed in the process, making milk even harder for the human body to digest, putting more stress on other organs in the body. Pasteurizing milk destroys not only enzymes, but kills the beneficial bacteria lactobacillus acidophilus, Vitamin A, Vitamin B complex, and Vitamin C.

Because of the tiny size of the fat globules after the milk has been homogenized, the liposomes are then able to pass into the bloodstream through the walls of the intestines, and this is where the damage occurs. The liposomes contain a partially destroyed enzyme called xanthine oxidase, better known as XO. XO is only found in the liver, unless a person drinks homogenized milk. Then it is found in the liposomes that enter the bloodstream, where it begins to attack plasmalogen. (Plasmalogen makes up 30% of the membrane system in human heart muscle cells.) XO can only either use the plasmalogen, or destroy it, and in most autopsies of people who have died from heart and circulatory disease - plasmalogen is missing, arterial inner linings are eaten away, and mineral deposits covered in fat and cholesterol create a deadly plaque in the arteries. The addition of The addition of Vitamin D in the milk actually enhances the activity of XO.
http://herbalwhirled.blogspot.com/2006/11/...k-and-your.html


March
Deci e bine pentru mine ca nu beau lapte. Ci mananc numai iaurt .
abis
Exergy33,
Aceleasi obiectiuni se pot ridica si vis-a-vis de fierberea laptelui...
axel
QUOTE(March @ 15 Nov 2007, 09:14 PM) *
Deci e bine pentru mine ca nu beau lapte. Ci mananc numai iaurt .

Mi se pare ca iaurtul tot din lapte pasteurizat se face.

De exemplu, am impresia ca in cele mai multe state din SUA este ilegal sa se vanda produse din lapte nepasteurizat.
Rehael
Asa-i, intai se pasteurizeaza pentru anihilarea eventualelor microorganisme patogene sau care produc alterarea, dupa care se insamanteaza cu culturi specifice.
Gabici
Si atunci...pana la urma... sa mai iau din laptele aminti valabil 8 zile sau nu? sorry.gif
andra_v
Eu zic sa iei unul cu termen de valabilitate 2-3 zile.
abis
QUOTE(Gabici @ 16 Nov 2007, 02:12 PM) *
Si atunci...pana la urma... sa mai iau din laptele aminti valabil 8 zile sau nu?

De ce nu? Nu-i cu nimic mai daunator decat laptele pe care ti-l fierbi acasa.
exergy33
QUOTE(abis @ 15 Nov 2007, 02:24 PM) *
Melatonina nu exista in laptele pasteurizat? De ce?


Am stat de vorba cu o cunostinta de a mea de aici care are un MSc in Chimie Alimentara, dar nu in domeniul lactatelor. smile.gif
Ce am aflat de el ?... mai intii faptul ca in laptele crud, in afara de melatonina, mai sunt alti doi hormoni foarte importanti. E vorba de somatotropina, sau hormonul de crestere si de Gonadotropin-releasing hormones, sau pe scurt Gn-RH. Acesti hormoni sunt responsabili de masculinizarea baietilor in perioada adolescentei.
E un lucru evident faptul ca in ziua de azi baietii crecuti 'la oras', cu lactate pasteurizate, au trasaturi mult mai feminine decit baietii de la sate care maninca lapte, iaurt, smintina si brinzeturi nepasteurizate . smile.gif

Acesti hormoni naturali si benefici pentru sanatate nu exista in laptele pasteurizat pentru ca ei nu pot suporta socul termic la care sunt supusi timp de citeva secunde in procesul de pasteurizare. Interesant si foarte important e faptul ca cea mai mare parte a hormonilor artificiali prezenti in lapte rezista la pasteurizare.
Prin fiebere simpla, care dureaza mai bine de zece minute, temperatura creste intr-un ritm incet, ceea ce nu duce la distrugerea hormonilor naturali.
Procedeul UHT este si mai destructiv. Am sa vorbesc cu alta ocazie pe tema asta.

In finalul discutiei am inteles ca in Europa se fac cercetari serioase legate de posibilitatea de a trata laptele folosind procedee "non-thermal" ... fara caldura.
Unul din ele ar putea fi pasteurizarea la presiuni ridicate/inalte (nu cunosc corespondentul in limba romana sorry.gif ) ...Ultra High Pressure Pasteurization.
motanul_incaltat
QUOTE(exergy33 @ 22 Nov 2007, 04:38 PM) *
E un lucru evident faptul ca in ziua de azi baietii crecuti 'la oras', cu lactate pasteurizate, au trasaturi mult mai feminine decit baietii de la sate care maninca lapte, iaurt, smintina si brinzeturi nepasteurizate . smile.gif


ohmy.gif

Cum cuantifici diferentele trasaturilor ?
Mara
Adica n-ai remarcat pana acum ca barbatii de la tara au trasaturile mult mai aspre fata de cei de la oras?! Come on! blink.gif
abis
O fi din cauza ca stau mai mult afara, in bataia vantului si a soarelui. Plus ca au mai multa activitate fizica. Nu-i neaparat din cauza laptelui. Cat lapte beau barbatii la tara? smile.gif
Mara
Eu m-am referit la diferenta vizibila intre trasaturi, nu am justificat-o, ca habar n-am de la ce e. Si eu tot de la munca, soare am presupus ca e. smile.gif
Rehael
biggrin.gif

In plus, fetele de la tara arata cam masculinizate ( dupa aceleasi criterii de apreciere a trasaturilor ), probabil tot din cauza laptelui nepasteurizat; de aici se trage usor concluzia ca ele ar trebui sa procedeze invers decat baietii, adica sa consume laptele pasteurizat sau, mai simplu de facut, fiert... Sau, si mai bine, decat sa-l bea, mai bine sa dea cu el pe fata, ca pentru ten este bun, dar pentru silueta nu. tongue.gif
exergy33
Merlina, inainte sa dai cu 'parerea' prin balta mai bine ai da un search pe Google smile.gif.

Pentru cine este interesat la modul serios de acest subiect pot da un link de unde se poate descarca o lucrare de specialitate care ia in discutie toti hormonii prezenti in laptele crud.

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=A...3addb2d5d932109

Pentru a descarca studiul e suficient sa dati un "save target as' pe PDF (161 K) , (se afla in partea de sus a monitorului).

Este vorba despre :
Hormones in bovine milk and milk products: A survey

Pierre-Nicolas Jouan (a), , , Yves Pouliot (b), Sylvie F. Gauthiera and Jean-Paul Laforest ©

(a) Faculté de Médecine et de Pharmacie, Université de Rennes I, France
(b) Groupe STELA, Institut des Nutraceutiques et Aliments Fonctionnels (INAF), Université Laval, Québec., Canada G1K 7P4
c) Département des Sciences Animales, Faculté des Sciences de l’Agriculture et de l’Alimentation, Université Laval, Québec., Canada G1K 7P4

Received 9 September 2005; accepted 31 May 2006. Available online 17 August 2006.
Rehael
Exergy, dintr-un motiv anume, ar fi mai bine sa te abtii de la a mai imprastia prostii pe forum si de a acuza apoi pe altii...

In "logica" celor afirmate de tine ( mai cu seama ca informatiile date nu sunt complete ), postul meu se incadreaza perfect. wink.gif
exergy33
QUOTE(Merlina @ 25 Nov 2007, 03:28 PM) *
Exergy, dintr-un motiv anume, ar fi mai bine sa te abtii de la a mai imprastia prostii pe forum si de a acuza apoi pe altii...

In "logica" celor afirmate de tine ( mai cu seama ca informatiile date nu sunt complete ), postul meu se incadreaza perfect. wink.gif

smile.gif

Rehael
Si inca ceva: femeilor batrane carora medicii le-au recomandat sa bea mult lapte din cauza osteoporozei, ati observat ca le cam creste par pe fata? O fi din cauza ca prefera sa cumpere lapte nepasteurizat din piata, pentru ca cel din magazin este prea scump pentru pensiile lor mici? Las'ca dupa ce o sa fie interzis comertul asta alandala si lumea de la oras o sa fie obligata sa bea numai lapte pasteurizat, sa bagam de seama daca babelor o sa le mai creasca sau nu mustati. smoke.gif
Blakut
Femeilor batrane nu cred ca le creste par pe fata din cauza laptelui...Din cate stiu eu la batranete mai apar si alti factori care influnteaza derelgari din astea.
axel
Merlina, in curand tu o sa afirmi ca din cauza laptelui ne-pasteurizat avem: crime, saracie, HIV, teroristi, etc etc jamie.gif
carmine
QUOTE(Merlina @ 25 Nov 2007, 10:22 PM) *
Si inca ceva: femeilor batrane carora medicii le-au recomandat sa bea mult lapte din cauza osteoporozei, ati observat ca le cam creste par pe fata? O fi din cauza ca prefera sa cumpere lapte nepasteurizat din piata, pentru ca cel din magazin este prea scump pentru pensiile lor mici? Las'ca dupa ce o sa fie interzis comertul asta alandala si lumea de la oras o sa fie obligata sa bea numai lapte pasteurizat, sa bagam de seama daca babelor o sa le mai creasca sau nu mustati. smoke.gif

rofl.gif Poate mustati de lapte

De fapt, odata cu atingerea menopauzei, nivelul de estrogen scade si astfel testosteronul aflat deja in corp, dar in cantitati mici, are efectul cresterii parului (pe fata)la femeile batrane.
Michelle
Sincer,nu vad motivul pentru care cineva ar dori sa aibe un aport exogen de gonadotropine cita vreme GNRH(gonadotropin releasing hormone) in speta FSH si LH sunt produse de hipofiza anterioara.Singurul lucru de care are nevoie un organism sanatos din lapte sunt aminoacizii din care sa produca singur nu numai FSH,LH,STH ci si alti hormoni.Or,prin fierbere nu se distrug aminoacizii ci numai legaturile dintre lanturile de peptide.
Rehael
QUOTE(axel @ 26 Nov 2007, 10:03 AM) *
Merlina, in curand tu o sa afirmi ca din cauza laptelui ne-pasteurizat avem: crime, saracie, HIV, teroristi, etc etc jamie.gif


Uite, la astea nu m-am gandit, dar in ziua de azi chiar nu stii de unde pot sa-ti vina astfel de surprize, iar daca stai sa te gandesti mai bine, chiar iti dai seama ca se poate...
Orisicum, daca te-ai uitat bine, cred ca ai vazut ca am facut numai presupuneri pe baza afirmatiilor facute de altii.

De altfel mi se pare foarte putin probabil ca organismul uman sa fie programat sa depinda de un aport hormonal exogen. Din pacate, tehnologiile moderne de crestere a animalelor, din cate stiu, s-ar putea sa "oblige" in prezent omul la un anumit consum de hormoni de crestere... Asa ca aveti grija cum gatiti carnea.


Rehael
unsure.gif unsure.gif unsure.gif


Lapte pasteurizat?...

Lapte nepasteurizat?

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.