Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Tacerea Cartilor
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor > Cronica de Carte
Gavrochette
Iata un topic unde putem povesti ce-am mai citit, ce pareri avem despre cartile in discutie, sa punem intrebari si altele asemenea.


1. Jingo - Terry Pratchett,din seria "The Discworld Chronicles", a 21-a carte. (Pun titlurile cartilor lui in engleza pentru ca la traducere se schimba mult. In franceza titlul a devenit "Va-t-en guerre")

Din cauza unei insule brusc aparute, puternicul oras comercial Ankh-Morpork si imperiul desertic Klatch incep un razboi (sau ma rog, incearca, dar cauza oficiala fiind asasinatul fratelui printului klatchian aflat in vizita la Ankh). Problema e ca... pai Ankh-Morpork exista pentru a face comert. Intr-adevar, piticii care lucreaza in fierariile orasului fac arme de foarte buna calitate, dar sunt evident vandute. Din intamplare, cel mai mare cumparator in ultima vreme e Klatch... Ankh-Morpork are cea mai buna scoala de asasini, atat de buna incat are studenti de peste tot in lume. Inclusiv din Klatch... printre cei mai buni. Cu toate acestea mandria aristocratilor ii obliga sa plece la razboi, siguri fiind ca "odata ce vor fi gustat raceala otelului nostru, klatchienii vor da bir cu fugitii" (un fragment foarte amuzant este cel in care printul klatchian le spune ofiterilor lui, inainte de pranzul de rigoare inaintea luptei, "nu stiu de ce cred ei ca gustul otelului rece ne va pune pe fuga, dar ma rog, in timpul mesei sa va prefaceti ca nu va place" ). Finalul e, ca de obicei, altul decat cel prevazut si logic
In rolurile principale, comandantul Garzii (un fel de politie), sir Sam Vimes, un tip foarte simpatic, desi sucit; sergentul Colon si caporalul Nobbs, cel din urma dintr-o specie necunoscuta inca; capitanul Carot (iarasi un personaj foarte simpatic, mai ales din cauza sinceritatii si naivitatii extreme si a lipsei oricarei urme de ironie) si prietena lui, agentul Angua (varcolac); Leonardo de Quirm, un echivalent caricaturizat al lui da Vinci; si bineinteles, Patricianul, lord Vetinari.

Din pacate, farmecul cartilor lui Pratchett se pierde cand e povestit, pentru ca el folosteste in general umorul de limbaj, jocurile de cuvinte, ironia mai mult decat comicul de situatie. Va recomand sa-l cititi

Doua din fragmentele mele preferate din Jingo:
Vetinari discutand despre pregatirile de razboi cu diversele persoane de vaza:
The Patrician turned to Mr Burleigh. (n.m.: seful Ghildei Hotilor)
'We surely have superiority in weapons, Mr BurIeigh?'
'Oh, yes. Say what you like about dwarfs, but we've been turning out some superb stuff lately,' said the President of the Guild of Armourers.
'Ah. That at least is some comfort.'
'Yes,' said Burleigh. He looked wretched. 'However, the thing about weapons manufacture... the important thing... '
'I believe you are about to say that the important thing about the business of weaponry is that it is a business,' said the Patrician.
Burleigh looked as though he'd been let off the hook on to a bigger hook.
'Er... yes.'
'That, in fact, the weapons are for selling.'
'Er... exactly.'
'To anyone who wishes to buy them.'
'Er... yes.'
'Regardless of the use to which they are going to be put?'
The armaments manufacturer looked affronted.
'Pardon me? Of course. They're weapons.'
'And I suspect that in recent years a very lucrative market has been Klatch?'
'Well, yes... the Seriph needs them to pacify the outlying regions...'
The Patrician held up his hand. Drumknott, his clerk, gave him a piece of paper.
'The "Great Leveller" Cart–Mounted Ten–Bank 500–pound Crossbow?' he said. 'And, let me see... the
"Meteor" Automated Throwing Star Hurler, Decapitates at Twenty Paces, Money Back If Not Completely Decapitated?'
'Have you ever heard of the D'regs, my lord?' said Burleigh. 'They say the only way to pacify one of them is to hit him repeatedly with an axe and bury what's left under a rock. And even then, choose a heavy rock.'
The Patrician seemed to be staring at a large drawing of the 'Dervish` Mk III Razor–Wire Bolas. There was a painful silence. Burleigh tried to fill it up, always a bad mistake.
'Besides, we provide much–needed jobs in AnkhMorpork,' he murmured.
'Exporting these weapons to other countries,' said Lord Vetinari. He handed the paper back and fixed Burleigh with a friendly smile.
'I'm very pleased to see that the industry has done so well,' he said. 'I will bear this particularly in mind.'
He placed his hands together carefully. 'The situation is grave, gentlemen.'
Colon si Nobbs discutand despre motivele razboiului:
'Ah, you see, some Klatchian nob gets topped here, and then they can send a snotty note saying, "You killed our big nob, you foreign nephews of dogs, this means war!" see? A perfect excuse.'
'Do you need an excuse to have a war?' said Nobby. 'I mean, who for? Can't you just say, "You got lots of cash and land but I've got a big sword so divvy up right now, chop chop?" That's what I'd do,' said Corporal Nobbs, military strategist. 'And I wouldn't even say that until after I'd attacked.'
'Ah, but that's 'cos you don't know about politics.'



2. The Fifth Elephant - Terry Pratchett

In intunecatul regat al Uberwaldului, patria vampirilor, a varcolacilor, a trollilor si a piticilor, se pregateste un mare eveniment: incoronarea regelui piticilor. Samuel Vimes este trimis cu catel, cu purcel, de catre Vetinari ca reprezentant al Ankh-Morporkului (oficial) si pentru a ancheta disparitia unei relicve foarte importante pentru pitici, fara de care ar izbucni un razboi subteran. Partea amuzanta e ca Vimes detesta vampirii, varcolacii, trollii si piticii (dar si oamenii, ceea ce-l scuza). Bineinteles, situatia se complica, pentru ca varcolacii nu-l plac pe Vimes, dar nici pe vampiri, insa vampirii (reprezentati de o contesa) vor sa-l ajute pe Vimes, care, dupa cum am zis, detesta mortii care inca mai misca (incluzand, pe langa vampiri, zombii si familia de Igori care ofera servitori tuturor familiilor de vaza). In plus, Angua revine in tara natala ca sa descurce treburile (in care familia ei e implicata), capitanul Carot demisioneaza ca s-o urmeze, iar la conducerea garzii ajunge sergentul Colon, total nepregatit sa fie ofiter... Un dezastru, ce mai.

Am uitat sa precizez ca Lumea-Disc e o lume fantasy-satira, purtata pe spatele a 4 elefanti uriasi, purtati la randul lor pe spatele marii testoase stelare A'Tuin biggrin.gif

3. Feet of Clay - Terry Pratchett

Inca o carte din seria Garzii. La AnkhMorpork, doi mosnegi inofensivi sunt asasinati, Patricianul e otravit incetul cu incetul, golemii (folositi peste tot la muncile grele) o iau razna, caporalul Nobbs se dovedeste a fi contele de Ankh (si nu pot sa explic ce catastrofa imensa e laugh.gif) iar Sam Vimes trebuie sa gaseasca raspunsuri pentru toate astea.
Se serveste cald, totul stropit cu umor de calitate si condimentat cu notele explicative specifice lui Pratchett.

4. Povestea tarfelor mele triste - Gabriel Garcia Marquez
Destul de dezamagitoare dupa toate elogiile pe care le-am auzit si citit la adresa lui Garcia Marquez.
Pe scurt, e povestea unui barbat de 90 de ani (nu spun batran, pentru ca el nu se simte deloc asa si o explica destul de bine pe tot parcursul cartii) care s-a indragostit de o pustoaica de 14 ani pe care a intalnit-o intr-un bordel. Ce mi-a placut a fost modul in care ii descopera personalitatea observandu-i somnul - pentru ca toate intalnirile lor au loc pe timp de noapte, mereu cand ajunge el in camera de bordel, ea doarme, si povestea asta intre frumoasa din padurea adormita si bestia (pentru ca se pare ca nu e deloc un barbat frumos, ca zic asa) e induiosatoare. Mai ales ca el nu stie cum o cheama, unde sta, iar cand bordelul s-a inchis brusc si el a intrevazut posibilitatea de a nu o mai gasi niciodata pe Delgadina (cum o numea el), suferinta i-a aratat cat de mult o iubea de fapt pe micuta.
O carte destul de buna, dar prea scurta (129 de pagini, cu font mare!) si inecata in detalii neinteresante (spre deosebire de Murakami, care are talentul de a povesti intr-un mod absolut captivant cum mananca un personaj castraveti cu sare) care distrag prea mult atentia de la povestea in sine.

5. La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

La 12 ani, Hajime face cunostinta cu noua sa vecina si colega de clasa, Shimamoto-san, cu care va lega repede o profunda relatie de prietenie, bazata pe multele lucruri pe care le are in comun cu ea. Cei doi pierd legatura cand Shimamoto-san este obligata sa se mute din oras. Mai tarziu, Hajime o intalneste pe Izumi, alaturi de care descopera dragostea, dar amintirea lui Shimamoto-san nu-l paraseste. Un an mai tarziu, o pierde si pe Izumi, ranita profund de relatia pur sexuala pe care Hajime o avea cu verisoara acesteia.
Dupa plecarea la facultate, tanarul nu descopera ceva deosebit, ci o viata monotona, ce va dura pana cand o cunoaste pe viitoarea lui sotie, Yukiko.
La 37 de ani, Hajime duce o viata perfecta, atat de familie (alaturi de Yukiko si cele doua fiice) cat si profesionala (ajutat de socrul lui, deschide un bar de jazz care cunoaste un asemenea succes incat Hajime e nevoit sa mai deschida unul), insa Shimamoto-san revine din ce in ce mai mult in gandurile lui, reprezentand acel ceva care ii lipsea pentru a se simti implinit. Cand o intalneste in unul din barurile sale, Hajime isi da seama ca dintotdeauna Shimamoto-san a fost cea pe care a iubit-o. Insa sub frumusetea ei se ascund multe secrete pe care nu vrea sub nici un chip sa le dezvaluie, multa suferinta si o umbra de nebunie, care vor da peste cap viata lui Hajime.

Un roman delicios de bine scris, care ma face si mai dependenta de Murakami thumb_yello.gif

6. Carpe jugulum - Terry Pratchett

"Carpe jugulum", deviza familiei de vampiri moderni Margopyr, insemnand, evident "pretuieste gatul". Familie care vrea sa paraseasca Uberwaldul cu ideile sale invechite si sa puna mana pe regatul Lancre unde sa infiinteze o noua forma de guvernare. Li se opune, bineinteles, Granny Weatherwax, o figura importanta a Lumii-Disc, impreuna cu celelalte 3 vrajitoare: fata mare (Agnes Nitt aka Perdita X, dupa principiul "in orice grasana se ascunde fata slaba - Perdita - si multa ciocolata"; Perdita a fost inventata de Agnes ca inlocuitor a ceea ce ea nu poate fi: slaba, romantica, etc, si in timp a devenit a doua ei personalitate), mama (Magrat Garlick, o alta ametita caraghioasa) si batrana zgripturoaica (Nanny Ogg, capul si tiranul absolut al unei familii de cel putin 150 de membri). Se mai amesteca un clan de pixies agresivi, "mentologie" (un fel de manipulare psihologica practicata cu mult succes de Granny Weatherwax) si celebrul general Tacticus, care da sfaturi de genul "in cazul unui asediu ce implica o armata expusa si una bine fortificata si cu provizii, fa tot posibilul ca armata ta sa fie cea dinauntru" (o caricatura a lui Sun Tzu si a cartii sale "Arta razboiului", citat mult mai des in "Jingo"), un preot omnian nu prea talentat (religia lui Om este, de asemeni, o satira a crestinismului, cu referiri dese la catolicism si protestantism) si se savureaza umorul britanic care impanzeste fiecare pagina.
Michelle
[quote name='Gavrochette' date='26 Jan 2008, 04:18 PM' post='608063']
[font="Tahoma"]Am observat ca nu exista nici nu topic pentru recenzii, rezumate, pareri despre carti. In al doilea rand, mi-am promis de anul nou sa citesc un anumit numar de carti anul acesta, si-mi trebuie un loc sa tin socoteala. Daca va fi si util altora, cu atat mai bine!

Ba exista! La Cronica de carte :aici.Roaga-l pe Mihai sa-ti faca si tie una. smile.gif
Gavrochette
aham, mersi, dar as prefera sa ramana topicul asta, sa nu fie numai recenzii, ci si discutii intre useri, intrebari, nelamuriri si altele smile.gif sa mai animeze forumul, ca vad ca nu prea se vorbeste...
si am editat primul post ca sa se inteleaga mai bine ce vreau wink.gif
Aramis
Am lasat topicul, dar l-am mutat la Cronica de Carte, pentru ca aici ar fi trebuit sa fie de la inceput smile.gif

Se pot purta si aici, fara nici o problema, discutii, pune intrebari, nelamuriri si altele wink.gif

Gavrochette
Mersi thumb_yello.gif Am incercat sa gasesc locul potrivit de la inceput, dar se pare ca trebuie sa explorez hanul ceva mai mult laugh.gif
Aramis
Cu placere, Gavro smile.gif
Am citit recenziile tale despre Terry Pratchett si m'ai facut extrem de curioasa. Cred ca, imediat cum termin cu sesiunea, o sa imi cumpar si eu o carte de'a lui (inca nu stiu care anume) pentru a imi satisface "foamea" de literatura tongue.gif
Gavrochette
wub.gif Iti stau oricand la dispozitie pentru orice intrebare legata de Pratchett biggrin.gif Il ador, ma face sa rad la fiecare pagina biggrin.gif Acum citesc Moving Pictures, despre niste alchimisti care descopera cum sa capteze imagini in miscare (ai nevoie de o cutie cu o gaura numita camera si de 6 dracusori - doi care picteaza ce vad prin gaura, si patru care sufla sa se usuce vopseaua repede rofl.gif) si asa ia nastere Holy Wood, care atrage toata lumea sa vina sa-si incerce sansa biggrin.gif Acum sunt la partea in care primul studio de filme de aventuri face niste vanzari extraordinare si se chinuie sa afle cum sa puna sunet la filme, deocamdata incearca cu papagali laugh.gif
In alta ordine de idei, iti sugerez sa incepi cu primele carti din serie: The colour of magic, The light fantastic, Equal rites - daca le vrei, le am pe calculator in engleza wink.gif (nu am incredere in traducerea romaneasca)
Gavrochette
7. Moving Pictures - Terry Pratchett

Am povestit prima jumatate a cartii in postul de mai sus. Urmarea...

Incurajat de succesul filmelor sale, Cut-my-own-throat Dibbler se decide sa faca cel mai lung si mai spectaculos film din istoria Holy Wood-ului (adica din ultimele 2 luni): o poveste de dragoste ce se petrece in timpul razboiului civil in Ankh-Morpork, dintre o femeie care incearca sa pastreze cu orice pret vechea mina a familiei (evident lucrata de pitici care canta aiho-aiho, stiti cantecul) si un barbat capricios care pleaca la razboi, timp in care ea intalneste un altul, plicticos dar cu care se marita, desi il iubeste pe celalalt... Filmul se numeste, ati ghicit, Pe vantul aripilor...
In timp ce toata suflarea Holy Wood-ului munceste la construirea decorurilor pentru film, din colina aflata nu departe (numita Para Mount laugh.gif) se ridica incet ruinele unui vechi templu, ale carui porti se deschid putin cate putin. In fiecare noapte, celebra actrita Ginger, devenita deodata somnambula, se ridica din pat si incearca sa deschida portile. Gasita de partenerul sau Victor (ajutat la randul lui de cainele vorbitor minune Gaspode si de cainele minune al cinematografiei - extraordinar de fotogenic, dar la fel de prost - Laddie), Ginger ii povesteste visul pe care-l are in fiecare noapte inca de mica - un munte inconjurat de stele, dintre care una cade si devine un fel de zeita purtand o torta. Victor, fost student in ale magiei, pune indiciile cap la cap si isi da seama ca o catastrofa se pregateste. Prin jocul cu realitatea si iluziile, filmele au provocat o subtiere a tesutului realitatii in zona colinei prin care incearca sa treaca Lucrurile din Dimensiunea Gropii - niste monstri mai ingrozitori decat orice v-ati putea inchipui. Cateva nopti mai tarziu, Victor, rugat de fata sa o supravegheze ca sa nu mai plece, se trezeste legat cobza, iar Ginger nu e nicaieri. Caspode si Laddie il dezleaga si il conduc in interiorul vechiului templu, unde gasesc o sala de cinema imensa si pe Ginger uitandu-se ca hipnotizata la o statuie uriasa de aur infatisand un om sprijinit intr-o sabie...

Dar va las sa descoperiti singuri ce se intampla mai departe biggrin.gif Vor aparea, printre altele, o femeie de 15 metri ce se catara pe un turn purtant intr-o mana o maimuta... v-ati prins? ohyeah.gif
Gavrochette
8. Thruth - Terry Pratchett
Cand William de Worde - un tanar de vita nobila, certat cu familia, care isi castiga painea scriind rapoarte cu ultimele noutati din Ankh-Morpork pentru persoane sus-puse - se intalneste cu inventatorul presei de tiparit, piticul Gunilla Goodmountain, ia nastere primul ziar al orasului - Lumea-Disc.

Subiectele de articole nu se lasa asteptate: in urma unei conspiratii a "cetatenilor bine-intentionati" contra Patricianului, acesta e acuzat de crima (desi a absolvit cursurile scolii de asasini si toata lumea o stie), chiar daca versiunea oficiala a ceea ce s-a intamplat nu prea sta in picioare. William de Worde, ajutat de tanara Sacharissa si de vampirul (cu o pasiune sinucigasa pentru flash) Otto Chriek, porneste o ancheta paralela cu cea a politiei municipale. Se amesteca doi ucigasi platiti (a nu se confunda cu asasinii oficiali, membri ai Ghildei!) dintre care unul atras irezistibil de orice pudra alba vanduta la saculet (nu conteaza daca e naftalina pisata, sticla, gainat sau insecticid), un caine batran, martor a ce s-a intamplat in biroul Patricianului si cautat de toata lumea, un zombi avocat, Dibbler Imi-tai-singur-gatul ajuns capul unui ziar de scandal ce face concurenta serioasa "Lumii-Disc", Henri Regele gunoiului, o gasca de cersetori dintre care se remarca Ron cel Infect (al carui miros poate coroda metalul aflat mai mult de cinci minute in apropiere) si se obtine o noua caricatura cu asemanari izbitoare cu anumite personaje, tari si moravuri ale lumii de azi.

thumb_yello.gif
Gavrochette
QUOTE
Am inceput Imparateasa matasii, primul volum - Acoperisul lumii de José Frèches. Pana acum e interesanta, desi pe alocuri se ineaca in detalii (de exemplu cand e vorba de budism, autorul nu se multumeste a scrie doar ce e necesar, ci face o prezentare detaliata a epocii, aparitiei budismului, a diverselor tipuri, etc ceea ce la un moment dat devine obositor si se indeparteaza mult de la actiune).
Ce scrie pe coperta din spate:
In 655, sub dinastia Tang, China detine o somptuoasa bogatie: matasea. Finetea ei de o culoare schmbatpare o transforma intr-o marfa pretioasa si jinduita. Budisti si crestini, calugari si hoti, toti, de-a lungul legendarului Drum al Matasii, viseaza sa puna mana pe secretul de fabricatie. De la Peshawar pana in Tibet, trecand prin palatul imperial, tensiunea creste. Dar stofa lucioasa nu provoaca doar dorinta, ci participa si la destinul unor inimi curate: lui Cinci Aparari, linistitul calugar budist, i se incredinteaza brusc doi prunci misteriosi de catre un lama tibetan. Fata unuia dintre copii e pe jumatate acoperita de par; semnul acesta nu inseala, cei doi sunt Gemenii Ceresti de care depinde viitorul Imperiului...


Pe langa gemeni, Cinci Aparari trebuie sa mai ajunga inapoi la manastrire cu o sutra pretioasa, "Logica Vacuitatii Pure", testamentul spiritual al superiorului sau. Drumul i se incruciseaza cu cel al unui print persan izgonit ce incearca sa-si refaca fondurile (si planuieste sa vanda gemenii pentru asta), dar care in schimb da peste o fabrica clandestina de matase, condusa de biserica maniheista si cea nestoriana. In fine, multe ite, o groaza de personaje - cartea, desi mica, e greoaie si incurcata, pe mine m-a obosit, desi povestile (sau firele narative) luate in parte sunt interesante. O sa mai vad dupa ce citesc si partea a doua si a treia.
The Dude
Foarte interesant....
Gavrochette
10. Pacientul englez - Michael Ondaatje

Nu o sa povestesc actiunea, pentru ca presupun ca (mai) toata lumea a vazut filmul. Pe scurt: intr-o vila undeva in Italia, spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, se intalnesc destinele a patru oameni foarte diferiti: o tanara infirmiera, un necunoscut ars grav in urma unui accident de avion, un spion italian si un genist indian, ale caror povesti le descoperim incetul cu incetul.

Ce mi-a placut a fost atmosfera pe care o creeaza Ondaatje, m-am simtit ca intr-o poveste ce curge lin, ca un rau de campie in lumina unei dupa-amiezi de primavara. Cartea aceasta nu va tine lipiti prin suspans, ci prin placerea de a o savura ca pe o ciocolata fina.

De citit obligatoriu, mai ales daca va place si Saint-Exupery, cu al carui stil se aseamana.

11. Stapanul Inelelor - J. R. R. Tolkien

Iarasi n-o s-o povestesc, din acelasi motiv, dar si pentru ca e foarte consistenta (peste 1000 de pagini, fara Adenda). Va recomand s-o cititi daca va atrage lumea fantasy ca pe mine si pentru ca in filme lipseste destul de mult din poveste (si e pacat, pentru ca e o carte fascinanta de la un capat la altul).
Michelle
QUOTE
10. Pacientul englez - Michael Ondaatje
Nu o sa povestesc actiunea, pentru ca presupun ca (mai) toata lumea a vazut filmul. Pe scurt: intr-o vila undeva in Italia, spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, se intalnesc destinele a patru oameni foarte diferiti: o tanara infirmiera, un necunoscut ars grav in urma unui accident de avion, un spion italian si un genist indian, ale caror povesti le descoperim incetul cu incetul.




Si mie mi-a placut cartea foarte mult.
Iar necunoscutul misterios e de fapt cel important personaj al cartii smile.gif
Gavrochette
11. A kiss of shadows – Laurell K. Hamilton

Dupa aventurile Anitei Blake, vanatoarea de vampiri, L. K. Hamilton revine cu prima carte a unei serii mai fantasy, a carei eroina e printesa Meredith NicEssus, in ale carei vene curge atat sange faerie cat si uman, ceea ce o face nedorita la palatul matusii sale, regina Aerului si a Tenebrelor.
Fugita de la Curtea Unseelie in urma tratamentului la care era supusa si condamnata la moarte de catre regina, Meredith sfarseste prin a deveni detectiv al agentiei Grey, specializata in cazuri implicand magie de orice fel. In aceasta calitate, printesa, cunoscuta acum sub numele de Merry Gentry pentru a se ascunde de urmaritori, descopera un cult bazat pe ritualuri extrem de senzuale, al carui obiect este rasa ei, sidhe. Numai ca un sidhe nu are dreptul sa fie adorat in calitate de zeu, si cu atat mai putin sa furnizeze elixire magice unor oameni.
In urma contactului cu puternicul afrodisiac folosit pentru ritualuri, adevarata natura a lui Merry este descoperita, iar regina trimite doi dintre oamenii ei cei mai de incredere pentru a o readuce la Curte.
O goana nebuna, presarata de momente de pasiune, de comploturi si de lupte magice, o conduce pe Merry pana la Curte, unde regina ii va dezvalui planurile sale machiavelice, singurul motiv pentru care printesa este inca in viata. In acelasi timp, printul Cel incearca sa scape de ea, stiind ca Meredith este rivala sa in lupta pentru tron.
O carte dark fantasy plina de erotism si suspans, cu personaje fascinante, care m-a tinut treaza toata noaptea.

12. Bilbo the Hobbit – J. R. R. Tolkien
Aparuta in 1936, este prima carte fantasy a lui Tolkien si asta se vede. Stilul de incepator, gaurile temporale prea mari, solutiile fortate in cazul anumitor intamplari (adesea, solutia fiind un deus ex machina deloc satisfacator), personalitatea deloc definita a personajelor sunt tot atatea motive pentru a o califica drept o carte nereusita, cu tot respectul pentru «Stapanul inelelor», care e o capodopera. E mare pacat ca Tolkien nu a rescris «Bilbo the Hobbit», pentru ca sunt sigura ca cele 300 de pagini mediocre s-ar fi transformat usor in 600 de calitatea «Stapanului inelelor».

Pe scurt: viata linistita, fara intamplari deosebite, a lui Bilbo Baggins este data peste cap de vizita lui Gandalf si a doisprezece dwarfi, in frunte cu Thorin, nepotul Regelui de sub Munte, veniti sa-i ceara ajutorul. Ei planuiesc o expeditie catre Muntele Singuratic, cu scopul de a ucide dragonul Smaug si de a reintra in posesia uriasei comori pe care acesta din urma a furat-o dwarfilor dupa ce i-a macelarit pe toti cei ce traiau in mine. Desi hobitii nu se dau in vant dupa aventuri, Bilbo accepta propunerea, mai mult impins de la spate de Gandalf decat de bunavoie.
Astfel, cei paisprezece calatori vor da peste trolli, goblini, wargs, paianjeni uriasi, elfi si tot felul de creaturi, vor trai o multime de intamplari iesite din comun si vor pune in cele din urma mana pe comoara dorita, cu pretul unor pierderi nedorite.

Nu v-o recomand decat daca sunteti intr-adevar fani Tolkien, altfel s-ar putea sa fiti dezamagiti.
Gavrochette
13. A Touch of Twilight - Laurell K. Hamilton
A doua carte din seria aventurilor printesei Meredith NicEssus, ceva mai slaba ca prima, se concentreaza mai mult pe incercarile acesteia de a ramane insarcinata (un copil fiind garantia supravietuirii si a tronului) si pe diversele aliante pe care le incheie cu personaje neasteptate decat pe invazia Flamanzilor, fantome ale unor zei demult uitati care se hranesc cu sufletele victimelor lor (entitati care seamana cam mult cu gardienii Azkabanului din seria Harry Potter) si pe eliberarea unei creaturi oribile, nascute in urma unui pact intre cele doua Curti, prin care toti membrii cedau ceva din puterile lor cele mai infricosatoare. Daca L. K. Hamilton s-ar fi concentrat mai mult pe aceste doua fapte, in loc sa le pomeneasca de vreo doua ori la inceput si o data in momentul culminant, romanul ar fi fost mult mai putin dezlanant, dezamagitor si poate ceva mai bun ca primul. Totusi nu-i chiar o pierdere de timp.

14. The Thief of Time - Terry Pratchett

Controlorii sunt niste entitati impersonale care, dupa cum le spune si numele, controleaza ca totul sa fie perfect ordonat in Multivers. De aceea urasc viata de pe Lumea-Disc, caci nimic nu e mai haotic decat omenirea, si de aceea, in mod regulat, incearca s-o distruga. De data aceasta, planul lor este sa refaca legendara pendula capabila sa inghete timpul, folosindu-se de cel mai bun ceasornicar al timpului. De cealalta parte a baricadei se afla Calugarii Historiei, cei care, dintotdeauna, au avut grija ca dupa azi sa vina intotdeauna maine (si se pare ca nu-i asa usor pe cat s-ar crede...), in frunte cu arhicunoscutul calugar-luptator-erou Lu-tze, "master of chang-fu and okidoki" rofl.gif si cu ucenicul sau, dotat cu niste puteri neobisnuite.
In timp ce sfarsitul se pregateste, Moartea incearca sa-i adune pe ceilalti patru Calareti ai Apocalipsei, dintre care Razboiul e insurat cu o Walkirie care-l tine sub picior, Foametea isi petrece timpul prin restaurante, Ciuma studiaza diversitatea bolilor umane, iar Haosul si-a deschis un magazin de lactate...
Gavrochette
15. Un veac de singuratate - José Garcia Marquez

Cronica intinsa pe o suta de ani a unei familii stabilite in mijlocul lui nicaieri, unde fondeaza un sat, se inmulteste si se raspandeste in lume. Unii membri raman acasa toata viata lor, precum Ursula si Amaranta, altii rastoarna lumea, precum colonelul Aureliano Buendia, dar toti sunt urmariti de blestemul singuratatii continue.
Nu mi-a placut din multe motive. Majoritatea personajelor se numesc José Arcadio sau Aureliano, ceea ce pe la jumatatea cartii devine ametitor; evenimentele asa-zise fantastice (laptele se transforma in viermi, fantomele se plimba linistite prin casa, o anume camera ramane mereu curata chiar daca nu-i atinsa, uneia ii cresc aripi si se ridica la cer) suna fals, nu se integreaza in poveste; nenumaratele fire narative se impletesc pana se incalcesc de tot, de nu le mai da nici dracu’ de capat. Cu toate scuzele pentru fanii lui Garcia Marquez, pe mine ma plictiseste omul asta.


16. Apusul elfilor - Jean Louis Fetjaine

O alta varianta a legendelor despre Arthur, Excalibur si Merlin, prima parte.
Povestea incepe candva demult, la o adunare a regilor oamenilor, elfilor si piticilor, in timpul careia acestia din urma acuza un elf gri de a fi ucis un nobil si de a fi furat odorul neamului piticar, sabia ce avea sa devina cunoscuta sub numele de Excalibur. Pentru a indeparta acuzatia care ar putea fi un motiv de razboi intre cele doua popoare, se formeaza o expeditie cu rolul de a-l gasi pe acuzat si de a-l aduce la judecata. Din ea fac parte Lliane, regina elfilor, Till, renumit vanator elf, Uler, cavaler de-al regelui, trei pitici dintre care unul e viitorul rege, incognito si un barbar din nord venit sa ceara ajutor impotriva armatei Lordului Intunecat, care i-au sters satucul de pe fata pamantului.
Desi pe alocuri inspirat din Tolkien (mai ales la nume), povestea e interesanta si promitatoare si continua cu « Noaptea elfilor ».


17. Silmarillon - J.R.R. Tolkien

Este o « culegere » de legende si povestirii din Zilele Vechi, prima epoca a lumii, de pe vremea cand Morgoth, primul personaj negativ din istorie, traia inca pe Pamantul de Mijloc abia creat, iar elfii se luptau cu el pentru a recapata pretioasele pietre Silmarils care inchideau in ele tot ce avea lumea mai frumos. Silmarillonul este scris sub forma unei colectii de povestiri adunate din surse diverse (poeme, cronici, literatura populara) care ar fi supravietuit din vremurile de demult si contine istoria si mitologia Pamantului de Mijloc, de la crearea sa de catre Illuvatar pana la aparitia lui Sauron si a inelelor puterii.
Interesanta pentru a avea o vedere de ansamblu asupra acestei lumi pe care Tolkien a creat-o in intregime.

18. The Thirteenth Story - Diane Setterfield

Vida Winter este o scriitoare celebra si prolifica, ale carei carti au un imens succes. Ajunsa la o varsta inaintata, ea decide sa o cheme pe tanara si neexperimentata Margaret Lea pentru a-i scrie biografia. In fiecare interviu care i s-a luat, Vida Winter a dat cate o alta varianta a povestii ei, care mai de care mai fantastica si mai surprinzatoare, dar nici una nu se compara cu adevarul. Nu-i de mirare ca Margaret tinde sa nu o creada si cere fapte si date pentru a verifica. Incetul cu incetul insa, tanara este prinsa in magia povestii, cu atat mai mult cu cat aceasta ii aminteste de propria ei poveste secreta. Cele doua femei devin complice in confruntarea lor cu fantomele insistente ale trecutului.
O carte care m-a prins in mrejele ei, atat prin frumusetea scriiturii si firele povestirii, cat si prin odele aduse cartilor in numeroase pasaje.
Gavrochette
19. Mantissa - John Fowles
O carte bizara dar interesanta despre relatia scriitorului cu muza lui, care in acest caz chiar exista si participa activ la scrierea povestii.

20. The Shadow of the Hegemon - Olson Scott Card
(din seria despre Ender)
Intorsi pe Pamant dupa victoria impotriva Furnicilor (invadatori extraterestri), fostii elevi ai Scolii de Lupta care au facut parte din "gasca lui Ender" devin arme pretioase in mainile guvernelor lor, ceea ce pune in pericol pacea fragila de pe Pamant, mai ales cand sunt rapiti unul cate unul de catre un psihopat ce viseaza sa conduca lumea. Luptele politice si strategice pe plan mondial pentru suprematia asupra Pamantului sunt descrise intr-un mod foarte credibil, interesant si captivant.

21. Din lirica lui Tagore
O culegere de poezii scrise de celebrul poet, prozator, dramaturg, om politic si filolog indian Rabindranath Tagore, pline de sensibilitate si farmec.

22. Douazeci si patru de ore din viata unei femei - Stefan Zweiss
O carte subtirica despre dragoste nebuna la prima vedere, in epoca in care asa ceva era aspru judecat, iar vinovata era de-a dreptul ostracizata. E bine scrisa si ar fi fost tulburatoare daca am mai fi trait pe vremea aia. Acuma m-a facut doar sa clatin din cap la cat de ingusti la minte erau oamenii inainte.
Gavrochette
23. Ender's Game - Orson Scott Card

Undeva intr-un viitor nu prea indepartat, Pamantul e descoperit de o alta civilizatie si obligat sa lupte pentru supravietuire. Dupa primele doua invazii, este creata Scoala de Lupta, un loc unde copiii cei mai inteligenti din toata lumea sunt antrenati sa devina luptatori si comandanti.
Andrew Wiggin, poreclit Ender de catre sora sa, este de departe cel mai inteligent dintre toti, in ciuda varstei sale mai mult decat fragede (undeva pe la 5 ani) si este singurul capabil de a deveni comandantul flotei care va forma A Treia Invazie, cu scopul de a inlatura o data pentru totdeauna pericolul "furnicilor". Antrenat din greu si supus unor presiuni enorme, in cativa ani Ender devine ceea ce ceilalti se asteapta sa devina, in schimbul unui pret greu de platit pentru oricine.
Foarte misto scrisa si cu multe surprize, eu nu v-am zis nici pe-un sfert ce se intampla biggrin.gif

24. Imparateasa matasii - Partea a doua: Ochii lui Buddha - José Frèches

25. Kafka pe malul marii - Haruki Murakami
Povestea unui adolescent de 15 ani, fugit de acasa ca sa evite blestemul oedipian al tatalui sau, impletita cu cea a unui batran sarac cu duhul, dar care poate vorbi cu pisicile si cu pietrele. Cele doua povesti se scufunda tot mai mult in fantastic pe masura ce tanarul si batranul se apropie, iar povestile lor separate devin una singura.
Gavrochette
26. Banii - Emile Zola

In seria "Les Rougon-Macquart", cronica bine scrisa si foarte complexa a unei familii, Zola vrea sa studia "avutiile castigate rapid in urma loviturilor de stat, ingrozitorul dezastru financiar care a urmat, (...) scandalurile moderne".

In "Banii", el se inspira din dezastrul Uniunii Generale din 1878 pentru a crea Banca Universala si pentru a readuce in primul plan efectele obsesiei unei bogatii imense si imediate, cat si cele ale pasiunii pentru jocul la Bursa. Saccard, personajul principal, are ideea de geniu de a exploata cateva cai ignorate de multi (de exemplu, de a uni micile intreprinderi de transport maritim in una, ceea ce a adus profituri rapide) pentru a crea si mana pe calea profitului prima banca catolica. Orbit insa de dorinta de a castiga lumea financiara, se lanseaza in operatii dubioase si ilegale, care, dupa ce au dus banca pe culmile succesului, au distrus-o si, odata cu ea, vietile a mii de oameni. Caci atat membri ai aristocratiei, burghezi bogati cat si bieti tarani care economiseau fiecare banut, toti cumparasera actiuni ale acestei banci atat de promitatoare. Banul e personajul principal al acestui roman.
Gavrochette
27. Unde esti? - Marc Lévy
"Unde esti?" e povestea dezlanata a doi tineri despre care nu am reusit sa aflu daca se iubeau sau doar erau prieteni din copilarie. Ea, o egoista plina de impresii de buricul pamantului si cu un temperament isteric, vrea sa integreze Peace Corp si sa ajute un sat din Honduras afectat de uragan. El, probabil indragostit profund de ea (sau asa parea la inceput), sufera ca donsoara pleaca fara sa fie interesata de sentimentele lui. Ea ii promite ca se intoarce in doi ani, si se tine de cuvant, dar numai pentru doua ore, timp in care se cearta cu el. Anul urmator se intoarce si iar ramane numai doua ore. Orbit de "iubirea" pentru ea, el nu vede ca prietena lui cea mai buna de fapt il iubeste.
Ma rog, pana la urma el se insoara cu prietena, fac un copil si cand erau bine asezati la casa lor, Susan le-o trimite (prin niste prieteni, ca ea murise) pe cap pe fiica-sa, care nici ea nu-i prea bine domesticita.
Stilul e jale, il prefer pe Coelho care macar alege un fir narativ si se tine de el, pe cand in cartea lui Lévy nu stii pe ce se centreaza de fapt povestea: pe susan, pe philip & mary & family, pe problema uraganelor, pe ineficacitatea autoritatilor in fata catastrofei, pe povestea de dragoste ratata? habar n-am, cert e ca, pe langa faptul ca-i dezlanata, e umpluta de tot felul de detalii inutile si plictisitoare, iar personajele sunt creionate foarte sumar, mai ceva ca niste stickfigures.
Gavrochette
28. Fundatia si Imperiul - Asimov

La marginea unui Imperiu Galactic in criza, care nu va intarzia sa-si dea duhul, se afla Fundatia creata de Hari Seldon, in scopul de a deveni nucleul in jurul careia un al doilea Imperiu se va crea. Aceasta Fundatie devine din ce in ce mai puternica, dar singur Bel Riose, generalul trimis la Periferie, isi da seama de importanta ei si incepe o campanie de cucerire. Legile psihoistoriei insa prevazusera victoria Fundatiei, iar un singur om nu poate schimba mare lucru. In afara de cazul in care acest om este misteriosul Catâr, aparut de nicaieri si caruia toate planetele i se supun fara lupta...
Gavrochette
29. Royal Assassin - Robin Hobb
Pentru a supravietui vietii la Curtea plina de intrigi a unchiului sau, Fitz, fiu nelegitim al fostului rege, se antreneaza sa devina asasinul personal si secret al actualului conducator. Dar pe langa talentele capatate, Fitz mai are unul, rar si innascut, acela de a lega relatii mai mult decat stranse cu animalele. De data aceasta, se infrateste cu un pui de lup singuratic, iar legatura lor e atat de stransa incat impart absolut totul, pana si cele mai mici senzatii.
Cartea e binisor scrisa, destul de captivanta, cred ca o sa continui sa citesc seria.

30. Dimineata unei minuni - Bujor Nedelcovici
Povestea unei femei care si-a parasit marea iubire si s-a intors in Bucurestiul natal, incercand sa se gaseasca pe sine, impreuna cu raspunsurile la cateva intrebari care o chinuie pana la nebunie. Trecand prin spital si manastire, Maria parcurge un drum initiatic la capatul careia se afla pacea. Foarte bine scrisa, m-a prins repede si a alunecat usor, nici nu mi-am dat seama cand am terminat-o. Recomand.

31. Legaturi bolnavicioase - Cecilia Stefanescu
Destul de diferita de film, cartea spune povestea mai complexa a celor doua prietene mai putin apropiate decat au fost vazute pe ecran. De citit, nu-i rea.
Gavrochette
32. Carrie - Stephen King
In orice scoala se gaseste un cal de bataie, tinta a tuturor glumelor proaste. Pe langa suferintele de la scoala, Carrie trebuie sa indure si fanatismul religios, dus la extreme infricosatoare, al mamei ei. Spre deosebire de majoritatea acestor nefericiti insa, Carrie are ceva in plus: este telekinetica. Din momentul in care isi da seama de puterea ei, se hotaraste ca toti cei care i-au facut zile negre trebuie sa plateasca. Din pacate, dorinta de razbunare ii scapa de sub control, si totul se transforma intr-o imensa catastrofa...

33. Cronica pasarii-arc - Haruki Murakami
Toru Okada duce o viata perfect banala. Somer, dupa ce a demisionat de la un job bine platit dar deloc interesant, are grija de casa cat timp sotia lui e la serviciu. Odata cu disparitia pisicii lor, insa, realitatea se fisureaza. Momentul e marcat de pasarea-arc (o pasare necunoscuta, care se face auzita in fiecare zi in gradina lui, si al carei cantec seamana cu scartaitul unui arc intors; pentru Toru, pasarea aceasta intoarce in fiecare zi arcul pendulei lumii, facand-o astfel sa functioneze), care inceteaza sa cante, semn ca normalitatea dispare, lasand loc fantasticului. In viata lui Toru se strecoara diverse personaje, care mai de care mai ciudate, fiecare purtator de secrete si revelatii proprii: Malta Kano, clarvazatoarea, si sora ei, Creta; o necunoscuta care tine sa faca sex la telefon cu el; Noboru Wataya, fratele sotiei lui Toru, personaj complex si misterios, a carei influenta pare sa se intinda peste tot; locotenentul Mamiya, supravietuitor al razboiului si al lagarelor de concentrare ruse; May Kasahara, o adolescenta cu idei surprinzatoare, ce devine repede buna prietena cu Toru, si multi altii. Sotia lui dispare de acasa, lasand in urma o scrisoare in care marturiseste o relatie clandestina, dar pe care Toru (acum cunoscut mai mult sub porecla, de sine aleasa, Pasarea-arc) nu o crede. "Exista in tine", ii spune Malta odata, "un unghi mort, ceva ce va scapa mereu privirii tale", iar Toru incearca din rasputeri sa patrunda in acest unghi mort, convins ca secretul ascuns acolo este motivul disparitiei lui Kumiko, si ca, atunci cand il va afla si intelege, isi va regasi sotia.
Povestea acestui parcurs initiatic este foarte, foarte complexa, iar ce am povestit eu aici nu rezuma nici macar inceputul ei. Este totusi captivanta, foarte bine scrisa, pastrandu-si coerenta in ciuda multitudinii de fire narative secundare (caci fiecare personaj, chiar si episodic, are partitura lui).

34. Thanatos - Ryû Murakami

Un fotograf japonez instalat in Cuba e chemat serveasca drept interpret pentru o turista japoneza, suspectata de catre serviciul de imigratii. In ciuda ratiunii, care ii spune s-o lase acolo si sa se intoarca la ale sale, tanarul devine atat de fascinat de frumusetea ei, incat declara ca o ia in grija lui. Aflata pe marginea prapastiei nebuniei si din dorinta de a-si regasi linistea, Reiko ii va povesti viata ei si relatiile intense, bazate pe dorinta si supunere, cu cel pe care ea il numeste "stapanul".

35. Ada sau Ardoarea - Vladimir Nabokov

"Ada e probabil cartea pentru care as vrea ca lumea sa-si aminteasca de mine", a zis Nabokov o data, insa trebuie sa marturisesc ca nu inteleg de ce.
Desi povestea iubirii precoce, pasionate si incestuoase intre Van si Ada Veen e interesanta in sine, din pacate e incurcata cu prea multe povesti laterale care, in loc s-o lamureasca, asa cum se intampla la alti autori, mai tare zapacesc cititorul. Unele fraze sunt prea lungi si prea incarcate cu detalii inutile, devenind obositoare, inceputul e greoi si neclar, de mi-a venit s-o las balta de mai multe ori. Am citit-o mai mult din respect pentru Nabokov.

36. Anil's Ghost - Michael Ondaatje

Anil e medic legist de renume si srilankeza, doua calitati pentru care este aleasa de catre Comisia Drepturilor Omului ca sa ancheteze un masacru in tara ei natala, sfasiata de razboiul civil, de unde a plecat in urma cu multi ani. Foarte repede, Anil e prinsa intr-o lume plina de secrete si de primejdii, o lume in care i se cere sa-si faca datoria, dar in care viata ei nu are nici un pret in fata intereselor guvernului, care tine sa-si mascheze faptele. Purtata de misiunea ei prin pesteri preistorice, temple dezafectate, palate in ruine si vapoare adaptate sumar ca sa devina laboratoare, Anil reuseste sa faca mortii sa vorbeasca, ajutata de cateva personaje iesite din comun: un arheolog orb, un artist alcoolic, dar inzestrat, un chirurg obsedat de munca ce pare sa nu se mai termine.
Inca o carte de-a lui Ondaatje care trece pe lista "de capatai" thumb_yello.gif

37. Iubita mea Sputnik - Haruki Murakami

Povestea unei tinere scriitoare in devenire, care nu a iubit niciodata pana in momentul de fata, si care se indragosteste fulgerator - nu de prietenul ei cel mai bun, naratorul, care o iubeste, ci de... o femeie - "Iubita mea Sputnik" nu e, din punctul meu de vedere, cea mai buna carte a lui Murakami. Nu zic ca nu e interesanta, chiar m-a prins, dar sfarsitul e dezamagitor. As fi fost mai multumita, cred, daca s-ar fi oprit cu cateva pagini mai devreme...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.