In primul rand imi cer scuze pentru ca au aparut doua topicuri identice... Nu stiu cum s-a intamplat. Nu asta era intentia mea. Dar iata un exemplu de risipa
Rog moderatorii sa il inchida pe celalalt si sa continuam discutia aici.
Mutulica, daca nu te superi iti voi raspunde aici
QUOTE
iti explica helmuth imediat cum e cu placerile ieftine
eu o sa o iau pe alte cai... o sa iti spun ca barbatilor le plac femeile sexy... si undeva in creierul lor e o linie de cod care zice ca nu conteaza cat e de naspet tipul, daca poate poza in consumist de frunte femeile il vor place pentru ca ... in creierul femeilor e o alta linie de cod care le face sa le placa tot felul de chestii scumpe in cantitati fara rost (mii de pantofi si posete daca s-ar putea
fara astea nu am progresa... am fi ramas la placeri ieftine... copulatul doar de dragul indicelui demografic
Sa nu cadem in extrema cealalta. A avea o viata mai ieftina, nu inseamna neaparat a te zgarci la diverse lucruri, nici macar nu ma refeream la bani (pentru ca banii sunt o alta mare problema a sistemului economic actual despre care voi vorbi ulterior) ci ma referam la efortul necesar pentru a-ti satisface o nevoie. Vezi ce zice catalin, ca zice foarte bine, a anticipat putin ce vroiam eu sa spun, ar are dreptate. Daca acuma un om obisnuit sa il numim "omul mediu" ar avea nevoie sa spunem (exemplu arbitrar) de 10 ore de munca pentru a-si asigura hrana pe o saptamana, intr-un sistem economic ideal in care distribuirea resurselor s-ar face altfel si din care ar lipsi profitul, probabil ca "omul mediu" ar trebui sa munceasca doar 1 ora pentru a-si asigura hrana pe o saptamana. Cam asta am vrut sa spun.
Mie personal nu imi convine ca eu sa muncesc 9 ore in plus pentru a avea o viata decenta, doar pentru ca Monica Columbeanu (scuzati cacofonia) sa isi plimbe curul in masini scumpe imbracata in haine scumpe etc. 80%-90% din munca (efortul) depus de un om mediu este pentru altii (foarte putini la numar) si doar 10-20% pentru el.
Faptul ca femeile isi doresc ceea ce isi doresc este pentru ca fac parte din acest sistem. Pentru ca au fost educate in acest fel. Si oricum nu toate sunt asa.
Catalin, ce pot sa spun, decat ca in mare parte ai dreptate. Cred ca am exagerat la inceputul postarii, gandindu-ma mai mult la sistemul economic actual. In care in mod evident elementul central este profitul. Dar nu ce am spus la inceputul postarii este important ci important este ceea ce urmeaza. Si anume faptul ca urmarind profitul cu orice pret, diversi agenti economici prejudiciaza economia in ansamblul ei si vietile a miliarde de oameni luati fiecare in parte.
QUOTE
De fapt elementul central al oricarui sistem economic este altul: satisfacerea intr-o masura mai mare sau mai mica a nevoilor celor care fac parte din sistemul social asociat lui. Oamenii muncesc si participa la economie. Munca lor se transforma in bunuri si servicii care mai apoi sunt redistribuite dupa un algoritm oarecare (care depinde in mare masura de cine are puterea de a decide cum sunt redistribuite) cu scopul de a servi nevoile oamenilor.
Sunt intru totul de acord aici. Cel putin la nivel teoretic asa ar trebui sa fie, si orice algoritm de redistribuire a resurselor sa fie gandit si aplicat in scopul satisfacerii acelor nevoi. Problema apare atunci cand algoritmul este viciat. Sistemul actual pare a avea cateva vicii, pe care eu mi-am propus sa le scot in evidenta in aceast topic, poate si cu ajutorul vostru.
QUOTE
indienii americani aveau o forma de organizare economica bazata pe daruri. Aveai surplus, daruiai altora care nu aveau. Si reciproc.
Este un sistem foarte interesant. Probabil inaplicabil in zilelel noastre, pe mentalitatile actuale, dar cred ca ar fi un sistem mult mai sanatos decat cel actual.
QUOTE
Mi-ar placea sa te aud cum justifici ca profitul este motivatia si nu altceva si cum explici paradoxul pe care Marx il indica in manifestul comunist: desi profitul e vazut ca fiind motivatia, totusi 90%-95% din cei care participa la activitatea economica nu obtin profit, ci salariu sau, in cazuri extreme, nimic, doar subzistenta
Pai arata-mi un intreprinzator care va mobiliza capitaluri de miliarde de dolari doar pentru un salariu de cateva mii, cu siguranta urmareste un procent din profit. Cam asa sunt 99% din afacerile lumii capitaliste. In economiile centralizate statul este cel care urmareste profitul (cei care detin puterea) si e cam acelasi lucru. Se mobilizeaza capitaluri, se cauta resurse, se organizeaza, se planifica cu un scop, acela de a obtine profit.
Faptul ca marea majoritate a oamenilor angrenati in sistem nu obtin profit ci salariu este un alt viciu al sistemului (fie el capitalist sau comunist) practic este o alta forma de subjugare a oamenilor, iar capitalismul din tarile avansate economic au dus consumul la paroxism legand practic oamenii de "statutul de salariat" pe viata. Sunt putini cei care scapa si ajung in randul celor care controleaza capitalurile. Si e bine ca e asa. Pentru ca daca ar fi mai multi cei care raman in urma ar fi "biciuiti" din ce in ce mai tare.
QUOTE
Deci iata un factor mai motivant decat profitul: NEVOIA de a avea ce manca. Si am subliniat nevoia pentru ca ne intoarcem la confuzia ta initiala in ceea ce priveste scopurile activitatii economice.
Dar eu nu fac nicio confuzie in privinta scopurilor activitatii economice. Penteu un intreprinzator mic sau micro evident ca scopul principal este acela de a avea ce manca, de fapt cam de aici porneste totul. De asta vrei salariu sau profit, ca sa poti sa iti satisfaci nevoile. Doar ca la un moment dat profitul devine un scop in sine. Apare lacomia. Oamenii vor sa acumuleze, sau pur si simplu sa isi satisfaca nevoi mai "rafinate"...
Cel putin asa este la ora actuala daca ne uitam in jurul nostru.
Daca facem o comparatie intre anii 1900 si perioada actuala, constatam ca nevoile oamenilor au crescut de cateva ori. Au aparut produse si servicii noi, au aparut si nevoi noi. Oare cati oameni se duceau la masaj in 1900? Sau cati oameni faceau fitness? Sau cati oameni mergeau la terapeut? Sau cati oameni navigau pe internet....
Iar numarul de produse si servicii noi este in continua crestere. E drept ca mai sunt si produse care nu se mai consuma acum si se consumau in 1900, dar cele mai multe sunt doar inlocuite, nu au disparut in intregime.
Oare ce a determinat aceasta explozie tehnologica ce a implicat automat o crestere a nevoilor? Eu cred ca tot profitul. Cel putin in revolutia industriala asta a fost. Daca ne uitam la Ford de exemplu sau la multi alti inovatori... scopul lor a fost cresterea profitului.
Pe termen scurt e bine. Se simte prosperitatea, consumul stimuleaza productia, care la randul ei pompeaza venituri in buzunarele oamenilor, ceea ce stimuleaza consumul etc. Doar ca apare o problema. Se ajunge la un punct in care totul se umfla artificial si se umfla pana face poc. Si cand face poc lucrurile se reaseaza. Adica cei care au stiut ce sfori sa traga au de castigat (acumuleaza bogatie) in timp ce marea majoritate (adica noi oamenii de rand) trage ponoasele.
Mai este ceva. Risipa. Un consum galopant de resurse inseamna risipa in opinia mea. Resursele planetei sunt limitate. Continuand sa consumam in ritmul asta sau din ce in ce mai accelerat vom ajunge in final sa nu mai avem ce consuma. Nu ma refer neaparat la petrol, ci in general. Cu cat o resursa se consuma mai repede, cu atat va fi necesar un efort mai mare pentru a o extrage din natura si implicit un disconfort mai mare pentru oamenii angrenati in extragerea ei.
In opinia mea, in prezent se face risipa de resurse. Si oamenii consuma mai mult decat au nevoie in realitate.