Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Vine Caldura!
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Corpul Uman: Sanatate si Mister
Pagini: 1, 2
Cucu Mucu
QUOTE(Zed @ 29 May 2009, 02:45 PM) *
Vinul mai nou se bea cu cola , nu esti la curent rofl.gif

Iac, e o barbarie!

Pe langa boza matale, io propun mai multe concursuri de tricouri ude! devil.gif Cat despre bere, sa nu va puna dracu' sa beti (chiar si bere) si apoi sa iesiti in caldura, ca ales-bules, vorba romanului Paraipan.
Rehael
QUOTE(Blakut @ 24 May 2009, 09:05 PM) *
Nu mai pot. Vine caldura deja si simt ca innebunesc. Am de facut zilnic drumuri de o doua ore cu autobuzul, si caldura e o problema mare.

Cum facem sa dormim bine noaptea cand e foarte cald afara? Cum combatem oboseala si toropeala cauzate de caldura si stress? Bauturile energizante si cafeaua nu prea au mare efect, avand in vedere ca nu prea e bine sa bei cofeina pe caldura. Cu toate astea, dupa un drum de o ora in autobuz, in soare, ajuns la facultate si mort de somn, un RedBull face minuni.

Voi cum faceti sa nu va mai fie somn, sau sa nu fiti obositi in conditiile astea?

In casa folosesc aerul conditionat, dar pentru cine nu are, un cearsaf ud atarnat in fata geamului deschis face minuni.

Iar ca si bauturi, eu stiam ca un pic de cofeina nu strica(de exemplu se administreaza cafea sau ceai in caz de insolatie, poate doar cei suferinzi de tensiune arteriala sau de lipsa de calciu sa fie mai precauti), apa plata cu lamaie, ceai de menta. De altfel, uleiul de menta cat si cel de rozmarin si de trandafir, aplicate pe frunte si tample, au efecte revigorante. De asemenea, pe vreme caniculara, este bine sa se consume zilnic fructe si legume crude bogate in vitamina C (stiu asta pentru ca am avut probleme cu splina pe vreme caniculara din cauza insuficientei de vitamina C).
turbo trabant
QUOTE(Zed @ 29 May 2009, 01:45 PM) *
Vinul mai nou se bea cu cola , nu esti la curent rofl.gif

Si tine de sete? rofl.gif

Uite solutia de canicula a la trabant:

Undeva, pe plaiurili ioropii, sub un nuc batran dar umbros, o bancuta si o masa. Fantana la 2 metri, damigeana proaspat scoasa din pivnita cu un vin bun, usor sec. Pe masa o pita si ceva branzeturi.

Undeva in fundal , prin usa deschisa se aude cum la televizor urla cateva stiriste isterizate despre dezastrul care s-a abatut asupra europei si cata dreptate avea al gore cand le recomanda sa bea apa plata.

Cum naiba sa nu iubesti canicula.....

Zed
QUOTE(turbo trabant @ 29 May 2009, 03:00 PM) *
Si tine de sete? rofl.gif

Nu , dar te doare capul . Nu mai vreau sa repet iexpierienta rofl.gif

Branza sau cascaval cu struguri drool.gif

cucu_mucu , cum e faza cu berea si caldura ?! Eu habar n-am , nu consum . Ca-i vad pe toti pe la terase ( nu seara ci la amiaza ) si baga la bere in ei si apoi ies in soare . E la fel cu mi-a fost ie de la vin cu cola ?! rofl.gif ( eu am baut seara pe la 11 si dijaba ) .

Rehael , da , cearsaf ud , creste umiditatea aerului si chiar face minuni , am experimentat si eu dar numai daca e vant . Si ceaiul de menta rece imi place vara . Ar fi mai bine sa-l beau cald dar nu imi place sa fac asta vara . Ulei de menta pe tample cred ca e de efect dar eu am incercat de cateva ori si am alergie . sad.gif In schimb am un sprey de picioare cu menta si lime , vaiiiiiiiii e mortal .
Cucu Mucu
QUOTE(Rehael @ 29 May 2009, 03:00 PM) *
In casa folosesc aerul conditionat, dar pentru cine nu are, un cearsaf ud atarnat in fata geamului deschis face minuni.

Dap, face niste minuni... ca tu te-asi astepta sa iti fie mai bine dar el creste zapuseala in camera. Asa minune mai rar! rofl.gif Cu cat umiditatea mai mare cu atat caldura devine mai insuportabila, asa ca, mai degraba o patura uscata deschisa la culoare ar face o minune, acolo, mititica.

Zed
cucu_mucu , cum e faza cu berea si caldura ?!

Ba, te cam bolunzeste de cap combinatia, si, in loc sa te racoresti, mai rau iti faci. Insa, daca te asezi la bere si astepti sa vina seara band, e beton! rofl.gif
Nefertiti
De cand n-am auzit cuvantul bolunzeste! rofl.gif rofl.gif
Rehael
@Cucu Mucu

Deci, nu ai dreptate. smile.gif
Cel mai bine ar fi sa experimentezi varianta cearsafului ud atarnat in fata geamului deschis daca nu te prea pricepi la fizica, si anume la frumoasa ramura numita termodinamica, si dupa aceea sa vii sa spui la ce concluzie ai ajuns... cool.gif
Cucu Mucu
QUOTE(Rehael @ 29 May 2009, 03:27 PM) *
Cel mai bine ar fi sa experimentezi varianta cearsafului ud atarnat in fata geamului deschis daca nu te prea pricepi la fizica, si anume la frumoasa ramura numita termodinamica, si dupa aceea sa vii sa spui la ce concluzie ai ajuns...

Pai io e mai prosti, ca nu stie carte. Explica-ne matale ce principii termodinamice lucreaza pt a pastra coeficientul de confort termic la un nivel ok.

Cat despre "Deci", stai jos... patru! tongue.gif
turbo trabant
QUOTE(Zed @ 29 May 2009, 02:15 PM) *
Rehael , da , cearsaf ud , creste umiditatea aerului si chiar face minuni , am experimentat si eu dar numai daca e vant .

Daca nu e vant , facem. Un mic ventilator....

Rehael
QUOTE(Cucu Mucu @ 29 May 2009, 03:33 PM) *
Pai io e mai prosti, ca nu stie carte. Explica-ne matale ce principii termodinamice lucreaza pt a pastra coeficientul de confort termic la un nivel ok.

Cat despre "Deci", stai jos... patru! tongue.gif

Deci, pune mana si studiaza singur,... ca nu-mi permit sa-i dau eu lectii lui "dom' profesor" cat ar zice el ca e de prost. tongue.gif
Zed
nefe , laugh.gif

cucu_mucu ,ma gandeam eu ca nu te racoreste .Desi ii aud pe multi ca merg sa bea o bere rece sa se racoreasca (amiaza )si, ma intrebam daca chiar functioneaza .

turbo_trabant
Mi-am amintit un banc
Un el si o ea la marginea unei prapastii .
Ei ii fu cald.
El ii facu vant .

rofl.gif
Rehael
QUOTE(Zed @ 29 May 2009, 03:15 PM) *
Rehael , da , cearsaf ud , creste umiditatea aerului si chiar face minuni , am experimentat si eu dar numai daca e vant .

Un cearsaf ud in primul rand racoreste(prin absorbtie de caldura necesara evaporarii apei).

Da, este nevoie sa circule aerul intre mediul din interiorul apartamentului si cel exterior, de aceea trebuie sa fie geamul larg deschis. Daca nu ai usi de termopan cu garnituri de cauciuc care sa etanseizeze, ventilatie ar trebui sa fie suficienta. Existand ventilatie, se simte doar racoare si nu si cresterea umiditatii.
Blakut
Un cearsaf ud in primul rand racoreste(prin absorbtie de caldura necesara evaporarii apei).

Credeam ca daca e umezeala se creste umiditatea aerului si transpiri mai mult. Adica ai senzatia de mlastina. Mai ales ca nu am ventilatie in mod natural (si nici in mod artificial)...
Geamul deschis e problema: e foarte cald cu el inchis (am termopan cu izolatie) si e foarte cald cu el deschis.

Somnolenta e problema mea cea mai mare de exemplu. Nu pot sa invat ziua nici chip. Daca beau cafea sau energizant, pe caldura asta ma urc pe pereti ori ma ia somnul si mai tare. Iar autobuzele nu au aer conditionat iar in unele nici nu se deschide geamul.

In schimb alta chestie tare, incercata de mine: e foarte bine cand beau bauturi reci (orice racoritoare). Am incercat insa ceai cald, verde sau negru, foarte concentrat. Au un efect energizant foarte bun, chair daca sunt calde.

Berea rece am observat ca e buna daca ramai la umbra terasei pana seara. Dupa o bere rece drumul spre casa poate fi chin tongue.gif..
Zed
Rehael
Eu chiar am vrut sa creasca un pic umiditatea atunci , ca era un aer asa de usat ca nu puteam sa adorm . Asta a fost motivul principal , apoi am observat ca se si racoreste .
Oricum e o idee buna si e la indemana oricui .

Blakut
Credeam ca daca e umezeala se creste umiditatea aerului si transpiri mai mult. Adica ai senzatia de mlastina.

Ala-i deja efect de sera . Nu la asta se refera Rehael . Daca ventilezi cu trebuie nu ajungi acolo .
turbo trabant
QUOTE(Zed @ 29 May 2009, 02:48 PM) *
El ii facu vant ...

Si se racori rofl.gif
exergy33
Rehael, in proiectarea sistemelor de ventilatie se foloseste o asa numita curba de confort.

http://gapyx.com/cmt/2008/01/dsm_absolute_...ve_humidity.jpg

Deci nu numai temperatura din spatiul locativ e importanta ci si umiditatea relativa si umiditatea absoluta de acolo.
Din cite stiu eu, chiar si cu geamul deschis, o parte din apa evaporata va ramine in casa.
Nu stiu de cite ori pe zi ai putea folosi tehnica cearceafului ud fara sa creezi probleme.

Un aer foarte cald si uscat, fierbinte chiar ( desert, spre exemplu) e mai usor de suportat decit un mediu cald si umed (Maria Caspica pe timp de vara smile.gif), unde, desi bate vintul, ai senzatia ca te plimbi printr-o baie in care cineva a uitat deschis dusul cu apa fiebinte.

Credeam ca daca e umezeala se creste umiditatea aerului si transpiri mai mult. Adica ai senzatia de mlastina.

Blakut, exact asa e.

Ala-i deja efect de sera .

Efectul de sera se refera la altceva ...
mutulica
QUOTE(Blakut @ 29 May 2009, 09:23 AM) *
Hai nu ma lua cu ACDC ca i-am ratat... unsure.gif

am auzit ca si la belgrad au facut super show... zice lumea ca dupa ce ii vezi pe astia restul suna ca fanfara din cismigiu (si eu sunt printre lumea aia)

si legat de bere.. e aiurea.. cel mai bine e cu juma de votca, te lesina si nu-ti mai pasa unde te deshidratezi...
Rehael
O alta metoda care te ajuta sa-ti revii cand te-a doborat vremea caniculara, este sa-ti uzi bratele cu apa rece macar pana la coate si sa folosesti comprese tot cu apa rece pe cap.

QUOTE(exergy33 @ 29 May 2009, 06:10 PM) *
Rehael, in proiectarea sistemelor de ventilatie se foloseste o asa numita curba de confort.

http://gapyx.com/cmt/2008/01/dsm_absolute_...ve_humidity.jpg

Deci nu numai temperatura din spatiul locativ e importanta ci si umiditatea relativa si umiditatea absoluta de acolo. Din cite stiu eu, chiar si cu geamul deschis, o parte din apa evaporata va ramine in casa.

E foarte bine ca stii asa de multe amanunte despre proiectarea sistemelor de conditionare a aerului... smile.gif Ce vreau de fapt sa spun este ca daca te intereseaza doar ventilatia, problema se rezolva doar cu o simpla elice actionata de un motor care se numeste... ventilator, ai carui parametri nu se calculeaza in functie de gradientul de umiditate.
Intradevar, acolo unde umiditatea atmosferica creaza diferite probleme, este nevoie de aparatele de conditionare a aerului, care sa mentina parametrii optimi de temperatura si umiditate ai acestuia.

Dar, cum tara noastra are climat temperat continental, umiditatea atmosferica excesiva nu reprezinta la noi o problema reala(cum dealtfel a sugerat si Zed), decat, poate, in incaperile supraaglomerate, insuficient ventilate. In schimb, cand locuiesti intr-o cladire insuficient izolata termic, intr-o incapere orientata S, SV, asa incat soarele sa-ti "mangaie" peretii cand are puterea cea mai mare, temperatura mediului este adevarata problema. In astfel de conditii, racorirea mediului cu cearsaf sau draperie uda si chiar stropirea pardoselii si a zidului cu apa, acolo unde se poate, se poate realiza fara ca apa evaporata care ramane in incapere sa depaseasca limita de confort pentru cei care locuiesc acolo, desigur, daca este asigurat si un curent de aer, sa zicem prin usa de la intrare lasata intredeschisa, sau un geam care sa fie intr-o pozitie opusa celui cu draperia uda. Daca nu asiguri ventilatia intre interior si exterior, asa-i, se poate atinge si chiar depasi limita de pe curba de confort, conditiile ajungand identice cu cele dintr-o sera sau dintr-o padure ecuatoriala.

Nu stiu de cite ori pe zi ai putea folosi tehnica cearceafului ud fara sa creezi probleme.

Pai spune ce fel de probleme crezi ca pot sa apara.
Eu, cat timp am fost nevoita sa o folosesc, n-am primit reclamatii de niciunde.

Cucu Mucu
QUOTE(Rehael @ 30 May 2009, 01:53 PM) *
Dar, cum tara noastra are climat temperat continental, umiditatea atmosferica excesiva nu reprezinta la noi o problema reala

Zi zau cu limba scoasa! Cu cat umiditatea este mai mare cu atat caldura e mai greu de suportat, si viteversa. De aceea sunt mai usor de suportat calduri de 50 de grade la arabi decat de 40 de grade la noi. tongue.gif
Rehael
Multumesc pentru sfat, dar sunt ok, limba mea nu este umflata, poate sta la locul ei. Imi pare rau ca tu ai probleme...

Caldura este foarte greu de suportat cu cat depaseste mai mult temperatura normala a corpului, termoreglarea facandu-se de fapt prin transpiratie, altfel omul ar muri; apa se evapora racind astfel organismul... la fel ca in "tehnica cearsafului".

Iata un link despre cat este de "usor" sa te descurci la temperaturi de peste 40 de grade in desert, acolo unde nu ai deloc probleme cu umiditatea din atmosfera...
Cla
mesaj editat.

Desi stiu ca unora li se pare imposibila cererea mea,va rog pastrati o bruma de decenta in limbaj -fara aluzii sau "iluzii".
Aviz si celorlalti amateuri, se stie ei cine e!!!
Rehael
Te cred, dar nu m-am inscris inca la concursul asta. Imi pastrez fortele pentru alta ocazie. Ai rabdare, poate ca merita!... smile.gif
Cla
Hai inscrie-te, ca asteptam! spoton.gif
Rehael
Dar, Cla, nu ma simt suficient de motivata... thumbs-up.gif

Mai bine hai "sa vorbim discutii" despre cum ne putem trata de caldura. smile.gif

QUOTE(marduk @ 25 May 2009, 08:22 AM) *
Evitati pe cat posibil aerul conditionat mai ales cand sunteti transpirati, cand coborati des din masina sau schimbati mediul de lucru des, din zona cu AC in zona naturala sau fara AC, socul de 10-12 grade va poate afecta grav sanatatea, folositi mai degraba aerul natural ventilat.

QUOTE(andra_v @ 26 May 2009, 08:46 PM) *
Cu toate astea sufar de caldura de cand ma stiu. N-am idee ce voi face la vara, mai ales ca, dupa cateva experiente cu racelile, nu ma pot bucura de aerul conditionat pe care am dat o gramada de bani.

Stiu si eu de la "Cineva" jamie.gif :
Ca sa nu te imbolnavesti de la aerul conditionat, reglati aparatul astfel incat diferenta de temperatura dintre mediul cald din exterior si mediul care a fost conditionat sa fie de maxim 8 grade celsius.
Cla
QUOTE(Rehael @ 30 May 2009, 11:00 PM) *
Dar, Cla, nu ma simt suficient de motivata... thumbs-up.gif
Mai bine hai "sa vorbim discutii" despre cum ne putem trata de caldura

De ce simplu, daca se poate si complicat? Tipic feminin.
Un om bea o bere si gata.
O femeie se complica pe forumuri, ca mai si umple 1000 de pagini, si tot nu a terminat, si nici atunci nu se simte suficient de motivata sa puna un filmulet pe youtube.
"Ce sa-mi pun pe frunte? castraveti... rosii de sera? ... sau lemon?... sau mai bine totusi lamâi ecologice?" roflmao.gif
Daca eu as fi femeie, mi-as pune o lubenita intreaga pe capatana, ca apa are destula rofl.gif rofl.gif
Hahn Beer
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.