Pentru cei din tarile scandinave si Rusia,
sauna a fost ceva necesar, deoarece ei nu prea aveau ocazia sa transpire in mod natural, asa cum transpirau grecii, italienii ... sau chiar romanii, iar in plus de asta ajuta si la bolile reumatice.
Sportivii care, pentru a nu-si depasi greutatea impusa de categoria la care lupta, sunt nevoiti sa elimine greutatea prin transpiratie (sauna), povestesc cel mai bine despre starea de oboseala ce-i cuprinde dupa aceea. Se simt doar un pic mai bine decit niste rufe stoarse.
De ce?
Transpiratia excesiva duce la eliminarea sarurilor din organism.
Clorura de sodiu (sarea de bucatarie) regleaza circulatia apei in tesuturi prin fenomenul de osmoza.
Daca prin transpiratie si urina (datorita ingurgitarii unei cantitati prea mari de lichide) se elimina o cantitate mare de sare, ce nu e inlocuita imediat, intreg metabolismul se va deregla.
O cantitate insuficienta de sare in procesul metabolic, adica hipocloremia, induce depresia, (datorita dezechilibrului izotopic al singelui generat de lipsa sodiului), urmata de o stare de oboseala si sfirseala, uneori dublata si de o greata ascunsa, ca in final intreg sistemul nervos sa fie afectat.
Daca nu ma insel, sodiul e necesar in controlarea numarului de batai al inimii, printre altele.
Deci nu e o solutie in a bea la nesfirsit apa si alte lichide care au capacitatea de
leaching (spalarea sarii din organism).
Corpul uman poate fi asemanat cu o linie tehnologica ce poate fi reglata ca sa lucreze intre anumiti parametrii standard/optimi.
Daca nu se respecta unul din ei ... totul se da peste cap.
QUOTE
Setea se poate impiedica numai daca bei lichide foarte des( sau mananci fructe suculente) tocmai pentru a nu ajunge sa-ti fie sete .
Chestia asta nu o cred pentru ca am vazut cu ochii mei cum cei ce traiesc in orasele de desert
se feresc sa bea multa apa. ( expresia :
bea apa ca prostul pe timp de arsita , am auzit-o la Yazd).
Un ceai verde si cald reduce starea de sete pentru cel putin doua ore.
Mai exista si alte remedii, insa in primul rind conteaza si ce se maninca pe timpul zilei. La Yazd, Kerman si Kashan, pe timp de vara, oamenii nu maninca carne decit foarte rar, dar ciudat ca restul mincarurilor consumate sunt foarte condimentate si asezonate.
De exemplu in Iran, din cele mai vechi timpuri, se punea in apa potabila un praf denumit
khak shir ( lapte
de praf - in traducere exacta, nu lapte praf
).
Arata exact ca nisipul si se depune imediat pe fundul paharului.
Continutul trebuie amestecat si baut imediat. Induce racoare si taie senzatia de sete.
Chinezii practica un soi de presopunctura pentru a reduce senzatia de sete.
In general, atit tuaregii cit si chinezii din desertul Mongoliei, se imbraca cu cite doua sau chiar trei rinduri de haine, pentru a impiedica transpiratia.
Cautam pe net un articol mai vechi, nu l-am gasit, insa am dat peste ceva legat de
patologia de canicula:
http://www.emcb.ro/article.php?story=20080630152726981