QUOTE(Marduk @ 15 Nov 2010, 01:15 PM)
Nici eu nu-l pot suferi pe omul Adrian Paunescu, dar de poet ma leaga niste amintiri pe care le-am trait doar in acele vremuri.
Oamenii, romanii care au trait in vremea cenaclului cred ca nu-l vor uita pe poetul care a insufletit zeci de mii de oamenii, carora le-a dat ceva ce nu mai aveau, speranta libertatii, chiar si pret de cateva ore de spectacol. A scos din casele de cultura folk-ul amatorilor si l-a transformat in "cultura nationala", pacat ca azi nu mai exista o asemenea forta care sa coaguleze in jurul unei idei, speranta, visele, dragostea, mandria nationala si muzica autentica. Muzica populara romaneasca are resurse extraordinare, neexploatate aproape deloc, folk-ul a disparut, iar romanii asculta manele pe post de muzica romaneasca.
Pe vremea raposatului mai toti oamenii cautau cu ardoare senzatia de libertate, la teatru daca un actor batea un oarece apropo legat de o problema sociala arhicunoscuta, sala era in delir, se aplauda in picioare, fenomenul cenaclului, muzica folk le dadea oamenilor impresia ca se poate si altfel decat marsuri patriotice, muzica de fanfara, ode proletcultiste. In acele vremuri romanii se strangeau pe la o prajitura facuta in casa si o cafea adusa cine stie de unde si vorbeau, chiar nu mai mi-aduc aminte de ce vorbeau, dar de cand incepea distractia si pana se termina se vorbea. Azi probabil suntem prea ocupati ca sa ne mai gandim si la noi, la starea noastra spirituala, sau poate mi se pare mie, in general tinerii nu mai au preocupari culturale, e mai lesne un hip-hop, rap, manea o shaorma sau burger, alea, alea, ce pui mei, da-l in moloz, etc. Pentru mine chiar si barfa poate fi culta, dar ce aud cate odata prin tramvai sau troleibuz ma ingrozeste, mai toti tinerii folosesc un vocabular care dupa aprecierea mea nu contine mai mult de cateva sute de cuvinte, repetate la nesfarsit si presarate din cand in cand cu ceva legat de sex sau o injuratura. Ca o curozitate in metrou e mai liniste, vad oameni citind, nu se vorbeste galagios, sau poate e doar zgomotul metroului care acopera aceleasi discutii monotone.
Gusturile pot fi discutate dar nu criticate sau blamate.
Tinerii de azi sunt produsul societatii - un fenomen normal, care poate fi doar constatat, dar nu blamat...
altfel riscam sa incepem a vb ca bunicii 'pe vremea mea tatae, ehe..'
Eu ii inteleg, desi nu sunt deloc de acord cu situatia. Si apreciez
poezia lor, care intr-un vocabular sarac iti arata cauzele pentru care s-a ajuns aici. Nu cu ei am eu o problema, pt ca ei n-au de ales, ci cu cei ce se considera elita (avem si noi p-aci exemplare), care pot face ceva, dar aleg doar sa dea din gura.
Legat de era raposatului, ce era si ce nu era bun atunci, cred ca mai putem spune inca ceva bun... Ceasca a mentinut visul 'fratilor' care au construit Romania Mare. Inca din timpul monarhiei provinciile se distanteaza ca niste barci purtate in deriva, cusaturile Marii Uniri sunt prea evidente si, cu anii, putrezesc, daca nu sunt reinoite... Tirania lui a inghetat temporar aceasta deriva.
Poate ca legat de asta ar trebui sa-i fim recunoscatori lui Paunescu, pentru ca a mai mentinut iluzia unui patriotism si a unui sentiment de unitate nationala.
Dar privind situatia cu ochi obiectiv, cat de mult putem spune azi ca acesta unitate a fost un beneficiu pentru poporul asta, si nu un dezavantaj?
O Romanie rotunda se descurca mai bine decat una fragmentata?
Oricum, provinciile romanesti se vor distanta in continuare, in functie de harnicia lor economica si culturala.
Uita-te la americani, cate miliarde varsa pentru pastrarea 'spiritului american', si nu doar la alegeri, ci ori de cate ori au ocazia.
La noi, un Paunescu n-o sa mai convinga oameni frustrati de lipsuri si mizerie...
De la noi tinerii cu carte vor pleca, vorba cantecului: sa sufar eu pentru voi (guvernantii)?? o zic din nou... va fac lumea asta cadou.
Oamenii culti care raman, fie au principii mai puternice decat foamea, fie sunt prea obositi sa faca pasul asta radical, fie au un loc moale undeva.
Cam asta e contextul in care mi-am spus punctul de vedere, legat de patriotismul d-lui Paunescu.
L1