QUOTE(Marduk @ 21 Dec 2010, 01:28 PM)
abis, de ce sa nu ma risc? de sute de mii de ani oamenii mananca carne, lapte, branza, oua, legume, etc. chestia asta cu pasteurizarea deja este pentru dependenti
Dependenti, de ce?
Tu fierbi laptele inainte sa-l bei? Daca da, il supui unui proces de prelucrare mai agresiv decat simpla pasteurizare (care inseamna incalzirea laptelui nu pana la punctul de fierbere, ci undeva pana in jur de 70-80 de grade Celsius, daca vrei cautam pe net valoarea exacta). Asa se distrug bacteriile patogene si sporii lor.
Daca nu fierbi laptele, ci il bei crud, nu esti un exemplu bun de urmat. De ce?
Laptele crud poate fi o cale de contaminare cu diverse bacterii care se pot gasi in corpul animalulului. Printre posibilii patogeni se numara Listeria, Salmonella si E.C coli, bacterii responsabile de multe toxinfectii alimentare.
Acestea pot da febra si simptome digestive mai mult sau mai putin grave. Uneori boala trece aproape neobservata, fiind confundata cu o indigestie. Insa exista si exceptii cand o simpla toxiinfecţie alimentara are efecte foarte grave. Toxiinfectia cu listeria poate sa afecteze sistemul nervos sau sa duca la meningita, in timp ce salmonella poate provoca septicemie.
Daca un adult sanatos are sanse mici de complicatii grave, sunt in pericol in special copiii, batranii, gravidele si cei cu sistemul imunitar slabit. La copiii mici o simpla diaree provocata de toxiinfecţie este de ajuns pentru o deshidratare severa.
La gravide, in special, problema este cu atat mai complicata pentru ca bacteria poate sa afecteze fatul, ducand la pierderea sarcinii sau moartea copilului nou-nascut.
Analizele facute de cercetatori au aratat ca nu exista diferenţe nutritionale majore intre laptele crud si cel pasteurizat. Asadar, de ce sa risti? Este ca o loterie ruseasca: azi bei lapte crud si nu patesti nimic, maine la fel, poimaine iarasi, pana intr-o zi cand te trezesti cu ditamai tuberculoza.
QUOTE
eu vreau sa mananc unt facut in putinei, iaurt in oala de pamant, oua din cuibar, miere din stup, tuica de prune
Nu te opreste nimeni. Si mie imi place sa mananc oua de tara, dar le fierb bine inainte. Nu fac niciodata maioneza cu ele. Asta ca exemplu.
QUOTE
trebuie sa cotizam mai mult ca sa mancam biologic, care biologic e de fapt natural
Biologic nu inseamna fara pasteurizare.
Pasteurizarea este una dintre cele mai folositoare inventii ale secolului XIX.