Moira
26 Jun 2004, 07:07 PM
Well done, Fausta!
OK, este momentul sa schimb sursa
...Pana acum au fost:
homepages.anglianet.co.uk/johnm/puzzlat.html si rinkworks.com.
Una mai simpla, de weekend:
Probl5Trei comutatoare situate in afara unei camere fara ferestre sunt conectate la 3 becuri din interiorul camerei. Cum poti sa determini care ce bec aprinde intrand doar 1 data in camera?
Catalin
26 Jun 2004, 10:09 PM
Apas un comutator, il las 5 min, apoi il inchid la loc si apas altul. Intru in camera. Becul corespunzator primului comutator e stins si cald, becul corespunzator celui de-al doilea e aprins, iar cel corespunzator celui de-al treilea e stins si rece!
Moira
26 Jun 2004, 10:12 PM
Bravo Catalin!
Totusi mai bine lasi doar 1 min, n-am vrea sa te frigi cumva!
Catalin
26 Jun 2004, 10:15 PM
Iti multumesc din suflet pentru grija pe care o ai fata de mine!
Moira
26 Jun 2004, 10:26 PM
Fata de tine? Nici vorba! Dar ai tasta mai lent daca te-ai frige...
Acuma una mai "filozofica", asa, pt Catalin...
Probl6
Un om foarte surd s-a hotarat sa-si construiasca niste rafturi si a intrat intr-un magazin de articole specifice sa-si ia un fierastrau. Cum a reusit sa-i indice vanzatorului ce vroia?
Onix
26 Jun 2004, 10:55 PM
1. Descrie obiectul dorit?
2. Atinge marfa din magazin?
Probabil nu, ar fi prea simplu, dar trebuiau eliminate variantele acestea.
Moira
26 Jun 2004, 10:58 PM
1 nu
2 nu
(ceva si mai...filozofic!)
Onix
26 Jun 2004, 11:13 PM
1. Intra in magazin cu ceva care il forteaza pe vanzator sa scoata un fierastrau?
2. Intra in magazin aflandu-se intr-o situatie care necesita folosirea unui fierastrau?
Catalin
26 Jun 2004, 11:13 PM
I-a spus "vreau un fierastrau". Ai zis ca era surd, nu surdo-mut!
Moira
26 Jun 2004, 11:17 PM
Onix, solutiile tale sunt valabile, dar alternative.
Catalin: da dom'le, chiar esti filozof boem!
Catalin
26 Jun 2004, 11:19 PM
Cred ca am inceput sa ma prind cum e cu gandirea asta laterala!
Moira
27 Jun 2004, 08:22 AM
Una mai simpatica, asa, ca pt voi toti.
Probl7Intr-o camera incuiata Cleopatra sta pe canapea, adormita. Langa canapea, se afla o masuta si o fereasra deschisa. Sub masa, covorul este ud.
Unde este Marc Antoniu?
Napoleon9th
27 Jun 2004, 01:40 PM
Probl5' (special pt Moira, sa gandeasca si ea putintel lateral!
)
Patru comutatoare situate in afara unei camere fara ferestre sunt conectate la 4 becuri din interiorul camerei. Cum poti sa determini care ce bec aprinde intrand doar 1 data in camera?
cameron
27 Jun 2004, 05:16 PM
Marc Antoniu este un pestisor din acvariul care s-a spart sau s-a rasturnat. Probabil el este pe covor..saau daca Cleopatra este pisica.. nu sunt sigura unde ar pute a fi..
Fausta
27 Jun 2004, 05:22 PM
cameron mi-ai luat-o inainte... dar felicitari
oare putem interveni si noi in rezolvarea problemei date Moirei?
Moira
27 Jun 2004, 05:49 PM
QUOTE (Napoleon9th @ 27 Jun 2004, 02:42 PM) |
Probl5' (special pt Moira, sa gandeasca si ea putintel lateral! ) Patru comutatoare situate in afara unei camere fara ferestre sunt conectate la 4 becuri din interiorul camerei. Cum poti sa determini care ce bec aprinde intrand doar 1 data in camera? |
Pai primul meu instinct este sa imaginez o extensie a solutiei precedente. Adica tin un bec 15 minute aprins, apoi il sting. Tin altul 1 minut aprins, apoi il sting si aprind un al treilea. Apoi intru, vad un bec aprins si 3 stinse. Din cele 3, unul este rece, altul cald si altul fierbinte. Corelatia este clara.
Observatie: becul tinut 15 min aprins nu se raceste intr-un minut pana la cat se incalzeste celalalt in doar 1 minut de functionare. De fapt, cred ca receptorii mei pot departaja destul de clar intre cele 2 temperaturi. Napoleon, iti las placerea tie sa detaliezi discutia in functie de putera becurilor, de temperatura camerei si de temperatura mea cutanata.
Multumit?
[Daca nu, sa zicem ca tin 30 minute aprins primul...sau cat consideri tu necesar. ]
Comentariu: pt un sistem cu mai multe becuri cred ca sunt necesare mai multe intrari in camera. Nu ma hazardez sa avansez o corelatie intre nr de becuri si nr de intrari strict necesare. Poate tu, daca ai niste timp de pierdut... **********
Pt probl7: bravo, Cameron!
[Edit] Sau: intru in camera si rog o pesoana de incredere sa mainpuleze comutatoarele si sa noteze ordinea in care a facut-o.
Napoleon9th
28 Jun 2004, 11:49 AM
QUOTE (Moira @ 27 Jun 2004, 06:51 PM) |
Pai primul meu instinct este sa imaginez o extensie a solutiei precedente. Adica tin un bec 15 minute aprins, apoi il sting. Tin altul 1 minut aprins, apoi il sting si aprind un al treilea. Apoi intru, vad un bec aprins si 3 stinse. Din cele 3, unul este rece, altul cald si altul fierbinte. Corelatia este clara. |
Primul instinct e bun, implementarea nu.
Observatie: becul tinut 15 min aprins nu se raceste intr-un minut pana la cat se incalzeste celalalt in doar 1 minut de functionare. |
Nici daca chestia asta se intampla intr-un iglu al eschimosilor?!?
Comentariu: pt un sistem cu mai multe becuri cred ca sunt necesare mai multe intrari in camera. Nu ma hazardez sa avansez o corelatie intre nr de becuri si nr de intrari strict necesare. Poate tu, daca ai niste timp de pierdut... |
Asta se numeste provocare!!
Probl M2Un tip intra intr-un bar si cere un pahar de apa. Barmanul il ameninta cu un pistol scos de sub tejghea, iar tipul ii multumeste si iese din bar. Ce s-a intamplat? (Nu eu ma voi supara daca vor raspunde si altii, dar intentia mea e s-o implic si pe Moira...)
cameron
28 Jun 2004, 11:50 AM
Tipul sughita! Se sperie de pistol si gata! ( cam laconic..dar daca vrei ceva exprimare mai stufoasa..gasim!)
Edit: Sorry..nu vazusem ca vrei sa raspunda Moira!
Napoleon9th
28 Jun 2004, 12:01 PM
Probl M3
Intr-o camera incuiata pe dinauntru este gasit un om mort, scaldat intr-o balta de sange diluat (i.e. amestecat cu apa). Cum a murit?
Fausta
28 Jun 2004, 01:06 PM
s-a injunghiat cu un turture de gheta?
Vornicum
28 Jun 2004, 01:33 PM
A picurat din tavan apa si asta neatentu' a alunecat si-a rupt gatu' . The end.
Moira
28 Jun 2004, 08:17 PM
Napoleon, recomand sa propui probleme pe un topic al tau sau pe cele deja existente. Am deschis acest topic pt a propune probleme selectate si traduse de mine. Prima am acceptat-o, pt ca era legata de una pusa de mine. Restul nu ma privesc.
Este topicul de care am ales sa ma ocup eu: propuneri, raspunsuri etc.
Multumesc.
[Edit] Re:M2=S-a spanzurat urcandu-se pe un cub de gheata.
Moira
28 Jun 2004, 08:26 PM
Probl8
Un om intra intr-un magazin si zice: "cat costa unul?". "Douazeci de centi", raspunde vanzatorul. "Si doisprezece cat costa?" "Patruzeci de centi" a fost raspunsul. "OK", zice omul, "atunci o sa cumpar si eu o suta doisprezece." Vanzatorul raspunde: "saizeci de centi va rog". Ce cumpara clientul?
Catalin
28 Jun 2004, 08:58 PM
Lumanari in forma de numere.
Moira
28 Jun 2004, 09:38 PM
O accept ca solutie alternativa. Bravo Catalin!:ok:
Mai astept pareri.
Lucidinbr
29 Jun 2004, 11:41 AM
Salut Moira!
Interesante lucruri. Ce ai citit despre gandire laterala ?
Poti sa impartasesti link-uri , nume de carti , ... ??
Eu am citit doar "Gandire laterala" de Edward de Bono. Am postat 2 jocuri la sectiunea jocuri din han cu gandire laterala.
Eu vad lucrurile asa : iti trebuie mult timp sa poti gandire (bine) lateral asa ca la inceput trebuie sa exersezi liber, adica fara sa ai o tinta - adica fara sa ai nici o constrangere in gandire. Astfel nu cred ca probleme de logica,intuitie,deductie pe care le-ai propus tu pot fi rezolvate prin gandire laterala...
Cred ca este aceast mod de abordare a lucrurilor este extrem de interesanta si productiva si merita discutata mai pe larg.
lucian
E.B.E.
29 Jun 2004, 09:20 PM
Cred ca este cel mai bine daca discutia continua chiar
pe topicul mentionat.
E.B.E.
29 Jun 2004, 10:13 PM
QUOTE (Moira) |
Napoleon, recomand sa propui probleme pe un topic al tau sau pe cele deja existente. Am deschis acest topic pt a propune probleme selectate si traduse de mine. Prima am acceptat-o, pt ca era legata de una pusa de mine. Restul nu ma privesc. Este topicul de care am ales sa ma ocup eu: propuneri, raspunsuri etc. Multumesc. |
Napoleon9th: Iti sugerez topicul
Ya Games. Nu ne putem baga peste Moira, e teritoriul ei...
Napoleon9th
1 Jul 2004, 01:10 PM
QUOTE (Moira @ 28 Jun 2004, 09:19 PM) |
Napoleon, recomand sa propui probleme pe un topic al tau sau pe cele deja existente. Am deschis acest topic pt a propune probleme selectate si traduse de mine. Prima am acceptat-o, pt ca era legata de una pusa de mine. Restul nu ma privesc. Este topicul de care am ales sa ma ocup eu: propuneri, raspunsuri etc. Multumesc.
[Edit] Re:M2=S-a spanzurat urcandu-se pe un cub de gheata. |
(sublinierea mea) Pai tocmai asta am facut... Sau topicul tau nu e deja existent?!? Oricum, incercarea mea nu a avut succes pana acum si nu as mai fi continuat chiar daca nu ai fi avut nimic impotriva.
Cat despre raspunsul tau (la problema M3, nu M2!): e mai putin corect decat cel al Faustei pentru ca presupune existenta unui streang si a unei modalitati de fixare a streangului undeva sus.
QUOTE (E.B.E. @ 29 Jun 2004, 11:15 PM) |
Napoleon9th: [...] Nu ne putem baga peste Moira, e teritoriul ei... |
De fapt, e hanul tuturor. Ar putea fi teritoriul ei daca ar fi moderator, dar cred ca deja discutia devine prea tehnica. Si nu intentionam sa-i fur din dreptul de proprietate. Doream doar sa apara in acelasi topic si probleme rezolvate de ea, ceea ce din pacate nu s-a putut intampla...
P.S. Am ramas dator cu ceva legat de problema becurilor. Voi detalia pentru inceput inca o solutie posibila pentru o singura intrare in camera alaturata (care presupun ca nu este izolata sonic): Vor fi
sase (6) becuri si comutatoare. Doua dintre ele vor fi tinute stinse pana la momentul intrarii in camera, in care unul dintre ele va fi aprins (becuri reci, unul aprins si unul stins). Alte doua vor fi tinute aprinse pana la momentul intrarii in camera, in care unul dintre ele va fi aprins (becuri calde, unul aprins si unul stins). Ultimele doua vor avea parte de un tratament special: vor fi tinute unul aprins si unul stins 5 (sau 30 de) minute, apoi vor fi aprinse si stinse (intai cel rece) in mod repetat pana cand din camera alaturata se vor auzi pocnetele corespunzatoare 'arderii'. Becurile vor fi stinse, dar cu filamentul rupt, iar diferenta intre ele e ca unul va fi rece si celalalt cald.
Pentru mai multe intrari in camera, vor putea fi diferentiate 4^n becuri (daca se accepta solutia clasica) sau (4^n+4^(n+1)-2)/3 becuri daca se accepta solutia cu becuri 'arse' (recurenta e f(n+1)=4f(n)+2).
Catalin
5 Jul 2004, 10:07 PM
Moira, un indiciu ceva pentru problema cu 20 de centi?
Moira
5 Jul 2004, 10:14 PM
Pune o intrebare. Nu stiu sa zic decat "da/nu/irelevant/reformuleaza"...
Catalin
5 Jul 2004, 10:26 PM
Omu' care cumpara avea sotie?
Moira
5 Jul 2004, 10:34 PM
Irelevant.
(sau, in fine, o fi avut; cine sunt eu sa decid dc este relevant sau nu?)
Catalin
5 Jul 2004, 10:41 PM
Cumpara ceva pentru uzul comun?
Moira
6 Jul 2004, 07:16 PM
Da.
valentinu
23 Aug 2004, 11:00 PM
acum citesc prima oara problema si imi pare foarte proaspat principiul de rezolvare in minte
pai... e vorba de tablite cu cifre pe care le pui in usa nu?
cum individul nostru sta la casa cu nr 112 are nevoie de 3 tablite probabil: unu si doisprezece (ca sa ma iau dupa enunt)
cred ca m-am facut inteles
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.