Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Criza Din Transnistria
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Pagini: 1, 2, 3
Achernar
QUOTE (actionmedia @ 3 Aug 2004, 03:19 PM)
QUOTE (Achernar @ 3 Aug 2004, 03:03 PM)
2. De ce-ar 'tipa' Romania atat timp cat a) nici un cetatean al acestei tari nu a avut de suferit de pe urma situatiei din Transnistria

Ungaria de ce tipa?

Pentru ca sunt MAGHIARI. Elevii din Transnistria sunt MOLDOVENI. Si nu pentru ca asa zic eu. Asa va fi privita problema de catre comunitatea internationala.
MIA
QUOTE (Achernar @ 3 Aug 2004, 03:26 PM)
QUOTE (actionmedia @ 3 Aug 2004, 03:19 PM)
QUOTE (Achernar @ 3 Aug 2004, 03:03 PM)
2. De ce-ar 'tipa' Romania atat timp cat a) nici un cetatean al acestei tari nu a avut de suferit de pe urma situatiei din Transnistria

Ungaria de ce tipa?

Pentru ca sunt MAGHIARI. Elevii din Transnistria sunt MOLDOVENI. Si nu pentru ca aza zic eu. Asa va fi privita problema de catre comunitatea internationala.

Achenar - ca să ştiu dacă are rost să mă plictisesc să-ţi bag īn seamă aberaţiile : să īnţeleg că luăm aici de bună propaganda īn dauna realităţii ? blink.gif

Ca şi īmpuţitul ăla de Gabriel Andreescu, care face la fix ( chiar aşa ... gratuit oare ? devil.gif ) jocul ruşilor la faza asta cu "moldovenismul" şi acţiunile sale declaratre făţiş cu scopul īmpiedicării unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu Romānia ... mad.gif
actionmedia
QUOTE (Achernar @ 3 Aug 2004, 03:26 PM)
Pentru ca sunt MAGHIARI. Elevii din Transnistria sunt MOLDOVENI. Si nu pentru ca aza zic eu. Asa va fi privita problema de catre comunitatea internationala.

Nu zau!
Fa-ma sa inteleg etnicii unguri din Romania sunt "Maghiari" si nu cetateni Romani, in timp ce etnicii romani din Tansnistria nu sunt nici Transnistieni, nici Romani ci sunt Moldoveni. Tu cu cine tii?
Daca e sa o luam asa atunci etnicii unguri nu sunt Maghiari ci Transilvaneni buey.

Hai sa fim seriosi. Romani sunt aia care s-au nascut din parinti romani si vorbesc romaneste. Lima moldoveneasca este o inventie a rusilor. Sa nu uitam ca guvernul Moldovean este prorus si de aceea nu s-a rezolvat inca problema transnistreana.
Dar ca un roman sa afirme ca romanii din Transnistria vorbesc moldoveneste mi se pare strigator la cer. Sau poate tu nu esti roman.
MIA
QUOTE (actionmedia @ 3 Aug 2004, 03:35 PM)
Daca e sa o luam asa atunci etnicii unguri nu sunt Maghiari ci Transilvaneni buey.

Sau, īn mare parte ... SECUI . harhar.gif
Achernar
Cred ca n-ati inteles. Nu e parerea mea. Asta AR PUTEA FI pozitia comunitatii internationale, iar in acest caz orice amestec al Romaniei in treburile interne ale R. Moldova ar fi extrem de periculos. Asta mai ales in conditiile in care romanii stabiliti in strainatate nu au sub nici o forma capacitatea comunitatii maghiare de a determina o modificare a perceptiei si pozitiei comunitatii internationale.

Terminati cu lozincile de doi bani. A fi roman nu inseamna a fi inconstient sau naiv. Iar a nu lua in consideratie posibilitatea ca mass media mondiala sa sublinieze clar diferenta existenta intre 'romani' si 'moldoveni' mi se pare o inconstienta.
MIA
QUOTE (Achernar @ 3 Aug 2004, 03:56 PM)
Cred ca n-ati inteles. Nu e parerea mea. Asta AR PUTEA FI pozitia comunitatii internationale

Asta să zicem că e oricum altceva. rolleyes.gif

Dar dacă e aşa nici maghiarii din străinătate nu sunt "releul principal" de transmisie, pe de altă parte īnsă cīt timp personaje cu oareşce poziţii īn "societatea civilă" din Romānia precum sus-numitul GA susţin aceleaşi aberaţii nu e exclus să apară şi poziţii care să sublinieze eventuale diferenţe, deşi, de regulă, cam toate sursele din informare străine menţionează că "moldoveneasca" e practic aceeaşi limbă cu cea romānă ... unsure.gif

Iar a nu lua in consideratie posibilitatea ca mass media mondiala sa sublinieze clar diferenta existenta intre 'romani' si 'moldoveni' mi se pare o inconstienta

Păi tocmai de-aia se vede că e cazul de "acţiuni mediatice" precum cele propuse/menţionate de SuperUnknown. wink.gif
actionmedia
QUOTE (Achernar @ 3 Aug 2004, 03:56 PM)
Cred ca n-ati inteles. Nu e parerea mea. Asta AR PUTEA FI pozitia comunitatii internationale, iar in acest caz orice amestec al Romaniei in treburile interne ale R. Moldova ar fi extrem de periculos. Asta mai ales in conditiile in care romanii stabiliti in strainatate nu au sub nici o forma capacitatea comunitatii maghiare de a determina o modificare a perceptiei si pozitiei comunitatii internationale.

In cazul acesta avem doua alternative.

Sa tacem din gura asa cum propui tu si sa acceptam statutul de Moldoveni
Sau sa facem ce va sa le explicam mura'n'gura occidentalilor ca roman si moldovean ea tot-una si toata tarasenia.

Eu pledez pentru actiune nu pentru resemnare.
Achernar
Actiuni mediatice ? rofl.gif Ai umor !
Achernar
QUOTE (actionmedia @ 3 Aug 2004, 04:19 PM)

In cazul acesta avem doua alternative.

Sa tacem din gura asa cum propui tu si sa acceptam statutul de Moldoveni
Sau sa facem ce va sa le explicam mura'n'gura occidentalilor ca roman si moldovean ea tot-una si toata tarasenia.

Eu pledez pentru actiune nu pentru resemnare.

Do it !

Nu uita insa ca romanii au o imagine exceptionala in vest. N-ar fi rau ca mai intai 'oamenii de actiune' sa se ocupe de imaginea asta, fiindca altfel s-ar putea ca occidentalu' sa-si zica "bine le-au facut aia, asa ar trebui sa le facem si noi, sau chiar mai mult de-atat".
MIA
QUOTE (Achernar @ 3 Aug 2004, 04:27 PM)
Actiuni mediatice ? rofl.gif Ai umor !

hmm.gif ... probabil că dacă era vorba despre nişte acţiuni mediatice privind soarta maghiarilor din Romānia sau a ţiganilor sau a copiilor străzii etc, etc ... ai fi īnceput să tremuri de emoţie şi să te lansezi īn aprige vituperări la adresa autorităţilor romāne !! devil.gif devil.gif

MIA
QUOTE (Achernar @ 3 Aug 2004, 04:31 PM)
Nu uita insa ca romanii au o imagine exceptionala in vest. N-ar fi rau ca mai intai 'oamenii de actiune' sa se ocupe de imaginea asta {...}

Şi oare cum s-o fi ajuns la "imaginea" asta ? unsure.gif Oare nu cumva tot prin "acţiuni mediatice" ? devil.gif

Uite - şi unii mai aveau tupeul să zică cum că ar fi inutile acţiunile de "īmbunătăţire a imaginii Romāniei" ... wink.gif
Achernar
Pai eu ce spuneam ? La capitolul 'actiuni mediatice' ne-au luat-o altii inainte. Avem o imagine suficient de buna ca pe fratii din comunitatea internationala sa-i doara exact in paispe de romani. Sau s-ar putea sa-i doara totusi, dar in sens negativ pentru noi, ceva in genul : 'romanii astia, dupa ce ca-s o natie de pitecantropi, mai au si pretentia de a li se repecta drepturile'.

p.s : si cam ce ar trebui sa contina sa contina campania aia mediatica 'pro-romaneasca' ?
MIA
QUOTE (Achernar @ 3 Aug 2004, 04:43 PM)
Pai eu ce spuneam ? La capitolul 'actiuni mediatice' ne-au luat-o altii inainte. Avem o imagine suficient de buna ca pe fratii din comunitatea internationala sa-i doara exact in paispe de romani.

O.K. - şi ăsta e un motiv să pui māinile pe piept şi eventual să-ţi mai şi tragi singur un glonţ īn tāmplă ??? blink.gif

Ai o "lojică" absolut năucitoare, nu alta !!! ph34r.gif
Achernar
Se poate, merci pentru compliment.
Oricum, ai vrei idee referitor la campania aia mediatica ?
MIA
QUOTE (Achernar @ 3 Aug 2004, 04:53 PM)
Oricum, ai vrei idee referitor la campania aia mediatica ?

Chiar dacă aş avea nu aş strica orzul pe gāşte cu defetişti de duzină ... wink.gif

Doar de curiozitate şi dacă nu e secret - unde locuieşti acuma ? unsure.gif
Superunknown
Pentru Achernar si dead-cat: chestiile cu legitimitatea Transnistriei si anexarea ei prin referendum la Rusia sint false probleme. Pentru a avea legitimitate, un stat nou creat are nevoie a) de vointa exprimata de cetatenii acelui stat si b) de recunoasterea internationala. Prima n-o implica in mod necesar pe a doua. Iar comunitatea internationala nu va recunoaste ca stat o sursa sigura de conflicte cum e Transnistria. Anexarea Transnistriei la Rusia e la fel de probabila ca unirea Rep. Moldova cu Romania, deci eu scoate din discutie ipoteza asta.

In al doilea rind, nu mi se pare justificata frica asta fata de Rusia. Oricit ar fi Rusia de bau-bau, nu-si va permite ca intr-un conflict sa ia partea agresorului. De altfel, Putin a dat un comunicat in care condamna cu jumatate de gura actiunile separatistilor transnistreni. Oricit vi s-ar parea de neverosimil, Rusia e intr-o situatie mult mai delicata decit Romania in problema asta si Putin stie foarte bine ca acum nu e momentul sa-si arate muschii, indiferent ce se intimpla in Transnistria. Probabil el mizeaza, ca si pina acum, pe frica innascuta a romanilor fata de Rusia si din reactiile pe care le vad pe forum, cred ca nu greseste.
nefertiti-old
Dar nu e vorba de frica, ci de realism. Ce sa faca Romania? Sa incerce sa ii aduca pe cei din Transnistria la noi? Sau sa revendicam teritoriul acela, plus restul Rep. Moldova? Nu cred ca avem nevoie de asa ceva. Suntem noi destul de in urma fata de lumea civilizata. De ce sa reparam noi ce a stricat mama Rusia de atatia ani?
dead-cat

Pentru a avea legitimitate, un stat nou creat are nevoie a) de vointa exprimata de cetatenii acelui stat si b) de recunoasterea internationala. Prima n-o implica in mod necesar pe a doua.

in principiu ai dreptate. dar, recunoasterea poate veni ulterior. adica cind "statul" respectiv a demonstrat ca e capabil sa supravietuiasca. ceea ce transnistria face de 13 ani. cu ajutorul larg al rusiei, dar supravietuieste. de aceea spun ca timpul lucreaza pentru rusi.

comunitatea internationala nu va recunoaste ca stat o sursa sigura de conflicte cum e Transnistria.

croatia si slovenia au fost recunoscute desi erau sursa sigura de conflicte. de asemenea tarile baltice. ok alta situatie, alte vremuri. dar precedentul exista.

Anexarea Transnistriei la Rusia e la fel de probabila ca unirea Rep. Moldova cu Romania

si cu asta sunt de accord, atita timp cit status-quo-ul e mentinut si nimeni nu se simte obligat sa intervina. de aceea Putin nu prea e multumit de chestia cu scoliile, pentru ca se umbla la status quo.

In al doilea rind, nu mi se pare justificata frica asta fata de Rusia. Oricit ar fi Rusia de bau-bau, nu-si va permite ca intr-un conflict sa ia partea agresorului.

este suficient sa-l sprijine "neoficial". chestia e ca din partea rusiei nu prea se asteapta nimeni la altceva si (avind in vedere cresterea pretului petrolului) nu-si va strica nimeni relatiile cu rusia (mai ales daca intervine "numai" neoficial) pentru o fisie de teren undeva linga nistru.

actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 3 Aug 2004, 05:53 PM)
Dar nu e vorba de frica, ci de realism. Ce sa faca Romania? Sa incerce sa ii aduca pe cei din Transnistria la noi? Sau sa revendicam teritoriul acela, plus restul Rep. Moldova? Nu cred ca avem nevoie de asa ceva. Suntem noi destul de in urma fata de lumea civilizata. De ce sa reparam noi ce a stricat mama Rusia de atatia ani?

Nefe, te duci prea departe. Nu e vorba de nici o revendicare teritoriala. E treaba Republicii Moldova sa-si apere teritoriul propriu si sa ii pedepseasca pe secesionisti. Treaba Romaniei este sa spuna la toata lumea ca aia din Transnistria care sufera sunt romani, repet romani si sa-si mentina pozitia indiferent ce zic vesticii. Daca treaba sa impute in Transnistria si civilii incep sa fie omorati. Este treaba Moldovei si apoi a Romaniei sa faca apel la forurile internationale pentru actiuni in vederea remedierii situatiei. Invocand instabiliatea regionala poate acorda sprijin medical, social si chiar militar Moldovei, evidet avad grija cum o face sa nu-i supere pe Taticii Vestici.
Nu cred ca NATO va exclude Romania in cazul unei interventii de mentinere a pacii si restabilire a ordinii in Transnistria. Cel mult va spune ca: "sunteti pe cont propriu in problema asta".
Nu cred ca Rusia va interveni, nu pe fata am mai spus de ce.
nefertiti-old
Nu cred ca NATO va exclude Romania in cazul unei interventii de mentinere a pacii si restabilire a ordinii in Transnistria. Cel mult va spune ca: "sunteti pe cont propriu in problema asta".

S-o crezi tu.
sorin666
Pana acum NATO n-a exclus pe nimeni, nici macar GRE/TURCIA care isi arata muschii de vreo 40 de ani...
MIA
QUOTE (sorin666 @ 4 Aug 2004, 01:51 AM)
Pana acum NATO n-a exclus pe nimeni, nici macar GRE/TURCIA care isi arata muschii de vreo 40 de ani...

Exact - şi doar acolo e vorba de conflict deschis şi declarat īntre două ţări NATO. spoton.gif
Fazele astea cu bau-baul cu NATO sau UE, ONU, Uniunea Galactică Klingoniană ş.a.m.d. sunt fie de la nişte oameni la care "realismul" a degenerat īn făcut īn pantaloni fie .... dar mai bine nu enunţ varianta (b) ... devil.gif

Nefertiti - oricum situaţia din Transnistria şi contrabanda masivă ce se face īn zonă ne afectează. mad.gif Că nu ne arde īncă la c... asta iarăşi e adevărat. rolleyes.gif
Inorog
Se pare, insa, ca interventiile diplomatice nu au efect in acest caz. Cel putin deocamdata.

Daca interventiile diplomatice nu dau rezultate, mai ramane o alternativa: interventiile diplomatice jamie.gif
actionmedia
QUOTE (MIA @ 4 Aug 2004, 02:03 AM)
Fazele astea cu bau-baul cu NATO sau UE, ONU, Uniunea Galactică Klingoniană ş.a.m.d. sunt fie de la nişte oameni la care "realismul" a degenerat īn făcut īn pantaloni fie .... dar mai bine nu enunţ varianta (b) ...  devil.gif

rofl.gif rofl.gif rofl.gif
roflmao.gif roflmao.gif

Asa as fi ras daca nu eram la servici.
Aseara am vazut la stiri ca transnistrenii au blocat calea ferata, ca raspuns la "sanctiunile economice". Se pare ca masura afecteaza nu numai pe Moldova ci si Romania si Ucraina. Ar putea fi Ucraina un eventual aliat pentru rezolvarea crizei? unsure.gif . De asemenea cred ca nici Rusia nu este prea multumita de problema aceasta.

S-o crezi tu.

Nefertiti NATO este deja o organizatie foarte birocratizata si care ia foarte greu decizii, vorba celor dinainte, pana acum nu a exclus pe nimeni. Americanii isi fac de cap si ataca pe cine vor ei chipurile "pentru eradicarea terorismului", francezii fac expeimente nucleare in Pacific, danezii impusca caini, grecii si turcii se ciondanesc pentru insule in Mediterana si tot ce se intampla este ca unii membrii zic ca nu sunt de acord, altii sunt de acord, iar altii se abtin. Niciodata nu se ia o decizie.
Ce argumente ar avea NATO sa excluda Romania?

Uite ca vesticilor le pasa:
http://evenimentulzilei.ro/externe/?news_id=162541
Inainte de a trage concluzii pripite doar citind titlul articolului: "O actiune militara in Moldova ar fi un dezastru", va invit sa cititi si continutul si veti vedea ca e vorba de o itervetie a Moldovei in Transnistria, in situatia actuala. Este placa clasica pe care o pun mereu oficialii din vest: negocieri, tratative, etc. Ceea ce este important este ca acelor oficiali chiar le pasa ce se intampla acolo si sunt cu ochii pe Moldova.
nefertiti-old
Eu nu am spus ca NATO ne-ar exclude. Am spus "s-o crezi tu" la afirmatia ca ei ne-ar lasa sa ne jucam linistiti de-a hotii si vardistii si ar spune doar ca suntem pe cont propriu.
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 4 Aug 2004, 11:26 AM)
Eu nu am spus ca NATO ne-ar exclude. Am spus "s-o crezi tu" la afirmatia ca ei ne-ar lasa sa ne jucam linistiti de-a hotii si vardistii si ar spune doar ca suntem pe cont propriu.

Iar eu am spus "cel mult" adica daca nu ne vor lasa de capul nostru atunci isi vor baga si ei coada. Si nu am spus ca "ne vor lasa sa ne jucam de-a hotii si vardistii". Imi atribui afirmatii care nu imi apartin

Edit:
Tu ai citat intreaga afirmatie, acolo unde spuneam ca "nu cred ca ne va exclude" - ce puteam sa inteleg de aici?
nefertiti-old
Forţele armatei a 14-a au fost mobilizate, aseară, la Tighina.
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 4 Aug 2004, 01:33 PM)
Forţele armatei a 14-a au fost mobilizate, aseară, la Tighina.

da-ne si noua o sursa sa vedem mai multe informatii. Ne lasi asa...
nefertiti-old
...Numărul militarilor ruşi aflaţi īn acest moment īn Transnistria nu este cunoscut cu exactitate. Asta pentru că autorităţile nu permit accesul observatorilor internaţionali īn această zonă. Experţii susţin īnsă că la Tiraspol s-ar afla o divizie de infanterie motorizată, două regimente de artilerie, un regiment de tancuri, un regiment antitanc, un regiment de rachete şi o escadrilă de elicoptere de asalt. Nu lipsit de importanţă este şi faptul că īn Transnistria se găseşte cel mai important complex militar-industrial din Republica Moldova. Din acesta fac parte o uzină de producere a componentelor pentru armament nuclear, un centru pentru controlul comunicaţiilor şi o bază de lansare pentru rachete. (Realitatea TV)
nefertiti-old
De astazi, Republica Moldova nu mai primeste curent electric, s-a sistat furnizarea, si se asteapta oricand sa se intample acelasi lucru cu gazele naturale.
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 5 Aug 2004, 05:08 PM)
De astazi, Republica Moldova nu mai primeste curent electric, s-a sistat furnizarea, si se asteapta oricand sa se intample acelasi lucru cu gazele naturale.

Mai usor, ca nu e vorba de Republica Moldova ci de regiuni din R.M.

Se vor descurca ei cumva. Ii mai ajutamsi noi... cum putem...
Damnatius
Superunknown Am spus asa-zisi romani pentru ca ma indoiesc de faptul ca acolo mai exista romani-romani. Aia sunt mai mult rusi. Dar, acceptand ca sunt romani, nu vad de ce acest gen de nationalism ar trebui perpetuat. Mai ales ca ei sunt prinsi la mijloc, cineva isi face jocurile folosindu-se de faptul ca ei sunt romani. Ce ar trebui sa facem noi? Sa ne bagam iar ca musca in lapte si sa cadem in cursa? E cam tarziu, nu crezi?

Nu-mi vine sa cred ca ai scris asa ceva! Oamenii aia sunt cat se poate de romani, si nu orice romani, ci unii foarte curajosi. Cum adica sa ne bagam ca musca in lapte, cand acolo sunt cetateni moldoveni de etnie romana ale caror drepturi nu sunt respectate? Despre ce nationalism vorbesti? Este o dovada de nationalism sa vrei ca oamenii de aceeasi etnie cu tine, dar cetateni ai unui alt stat, sa aiba drepturi depline in tara lor? Este o dovada de nationalism sa acuzi metodele staliniste ale separatistilor?

Sper ca guvernul si diplomatia romaneasca sa nu dea dovada de aceeasi lasitate pe care au manifestat-o pana acum si Romania si Moldova .

Sunt de acord cu cele spuse de Actionmedia si, de data asta, si cu Superunknown. Romania nu poate si nu trebuie sa stea cu mainile in san cum a facut in 92. Nu este vorba de pretentii teritoriale. Este vorba de drepturile omului si de un focar de conflict la granita cu NATO si UE. Eu nu cred ca Americanii isi doresc un stat marioneta, cap de pod al Rusiei, langa granita estica a NATO. Si nici nu cred ca neintervenind, Romania face politica USA in regiune. Din contra, ca membra NATO Romania ar trebui sa se implice activ in rezolvarea acestui conflict: diplomatic si economic intai.

Ce facem daca lucrurile se complica si in zona intervine un razboi civil? Este legitima o interventie NATO sau ONU in zona? Eu cred ca da. Ar trebui Romania sa se implice in aceasta interventie? Din nou, cred ca da.
nefertiti-old
Este o dovada de nationalism sa vrei ca oamenii de aceeasi etnie cu tine, dar cetateni ai unui alt stat, sa aiba drepturi depline in tara lor? Este o dovada de nationalism sa acuzi metodele staliniste ale separatistilor?

Daca interventia se face avand la baza criteriul etniei, da, este nationalism. De ce nu vrei tu sa faci pe eroul, daca tot vrei binele omenirii, si sa iti bagi nasul peste tot in lumea asta pe unde exista conflicte? Ca, din pacate, sunt destule. Nejustificate. Si nu incurajez metodele separatistilor. Dar asta nu inseamna nici ca trebuie sa ma duc sa ma lupt cu separatistii basci, de exemplu. Pur si simplu e treaba lor. Da, pot sa iau atitudine fata de metodele folosite de unii separatisti (acum o spun la modul general) sau de catre teroristi, ca sa extindem un pic teoria. Dar mai mult de atat nu fac.
Damnatius
Daca interventia se face avand la baza criteriul etniei, da, este nationalism. De ce nu vrei tu sa faci pe eroul, daca tot vrei binele omenirii, si sa iti bagi nasul peste tot in lumea asta pe unde exista conflicte?

Pentru ca responsabilitatea Romaniei este fata de cetatenii de etnie romana! Credeam ca e evident. Doar nu vezi Ungaria cerand drepturi pentru cetatenii germanii din Romania, nici Romania cerand drepturi pentru cetatenii rusi din Ucraina, si asa mai departe.

Conflictul asta ne priveste direct si avem datoria sa ne implicam. Restul conflictelor nu intra in "jurisdictia" noastra pentru ca nu avem noi statutul de Politist al lumii.

Da, pot sa iau atitudine fata de metodele folosite de unii separatisti (acum o spun la modul general) sau de catre teroristi, ca sa extindem un pic teoria. Dar mai mult de atat nu fac.

Ce vrei sa spui prin "iau atitudine"? Daca intelegi ca asta inseamna sa iti exprimi o opinie negativa fata de metodele lor si atat, asta nu rezolva absolut nimic. Asta vrei sa faca Romania in problema Transnistriei?
nefertiti-old
Pentru ca responsabilitatea Romaniei este fata de cetatenii de etnie romana!

Gresit. Responsabilitatea Romaniei, la fel ca si al altei tari, este fata de cetatenii romani. Repet: CETATENI. Atat, nu cetateni de o anumita etnie. Cetatenia e una, etnia e alta. Si mai mult decat sa imi exprim o opinie, nu pot sa fac. Iar Romania la fel, pentru simplul fapt ca nu ne putem permite sa ne purtam precum faimosul jandarm universal numit SUA.
Damnatius
nefertiti, era vorba, evident, despre cetatenii straini de etnie romana. Normal ca in tara noastra toti cetatenii romani trebuie tratati la fel, indiferent de etnie. Dar romanii mai sunt si in alte tari, si nu sunt CETATENI romani, ci etnici romani. Sunt cetateni maghiari, ucrainieni, bulgari, etc.

Mi se pare de-a dreptul ciudat ca ai inteles din postarea mea ca as incuraja "responsabilitatea" Romaniei pe criterii etnice in tara. Probabil ca ai uitat postarile mele de pe "Politica Interna - Tiganii din Romania".

Iar Romania, in calitate de membru NATO, aspirant la UE si participant (sper) activ la viata politica internationala, poate sa faca mult mai mult decat sa isi exprime o opinie. Se pot face presiuni si economice si diplomatice. Cum a spus si Actionmedia: le taie curentul, bun! Le dam noi curent. Sa vedem ce mai fac trasnistrenii separatisti cu termocentralele (care sunt plasate strategic pe teritoriul "lor").

pentru simplul fapt ca nu ne putem permite sa ne purtam precum faimosul jandarm universal numit SUA.

Asta nu inseamna ca trebuie sa inchidem ochii la orice eveniment care ne afecteaza. In plus "jandarmul" este aliatul nostru, si, cred eu, deloc multumit de aparitia acestui stat marioneta al Rusiei.

nefertiti-old
Stii care e problema, de fapt? E un joc a doua puteri acolo, iar noi, asa cum ne sta in obicei, suntem iar loviti de sentimentalisme si ne lasam antrenati la mijloc.
Achernar
Asta nu inseamna ca trebuie sa inchidem ochii la orice eveniment care ne afecteaza

Va fi foarte interesant de vazut ce se va intampla atunci cand aceste evenimente ne vor afecta cu adevarat.

p.s : M-as fi asteptat ca macar unul sau doi cetateni ai R Moldova sa-si expuna punctul de vedere pe acest forum. Se pare insa ca au alte treburi mai importante de facut.
Damnatius
  E un joc a doua puteri acolo, iar noi, asa cum ne sta in obicei, suntem iar loviti de sentimentalisme si ne lasam antrenati la mijloc.

Eu nu cred ca suntem la mijloc. Cred ca suntem de partea uneia dintre puteri : USA. Doar facem parte din NATO.

Chiar ar fi fost interesant daca ziceau si moldovenii ceva pe forum. Apropo de asta, poate moderatorii ar trebui sa se gandeasca la niste modalitati de promovare a forumului si in Moldova, pe un site ceva.
Superunknown
Gresit. Responsabilitatea Romaniei, la fel ca si al altei tari, este fata de cetatenii romani. Repet: CETATENI.

Asta e o parere cit se poate de discutabila. Romania e cel putin la fel de responsabila fata de romanii din afara granitelor (care din punct de vedere etnic sint la fel de romani ca si noi dar, spre deosebire de noi, nu beneficiaza de avantajele statutului de cetatean roman). Prin asta, ei sint mai expusi deznationalizarii decit sintem noi si de asta au nevoie de ajutor. Iti amintesc de grija constanta a Ungariei fata de maghiarii din Romania (grija pe care sint sigur ca n-o consideri deloc deplasata) sau de grija Israelului fata de evreii din Europa. Daca pe tine te deranjeaza nationalismul, si pe mine ma deranjeaza etnomasochismul.

E un joc a doua puteri acolo, iar noi, asa cum ne sta in obicei, suntem iar loviti de sentimentalisme si ne lasam antrenati la mijloc.

Nu e un joc, e vorba de niste romani care sint persecutati. Poate ca sint sentimental in asemenea cazuri, dar nu pot sa gindesc cu stomacul sau cu buzunarul si nu sint de acord ca sportul asta, "mica ciupeala", sa devina politica de stat a Romaniei.
Achernar
E o diferenta enorma intre situatia maghiarilor din Romania si situatia romanilor din Transnistria. De exemplu, cine intentioneaza sa desfiinteze scolile cu predare in limba romana ? 'Statul transnistrean' ? Exista o astfel de tara pe harta lumii ? Asupra cui sa faca presiuni statul roman ? Teritoriul de la est de Nistru este (cel putin nominal) o parte integranta a R. Moldova. Deci presiunile ar trebui facute asupra conducerii R. Moldova.
Inca o problema : ce reprezinta etnicii romani ce locuiesc in Transnistria ? O minoritate sau majoritatea ? Daca sunt o minoritate, atunci se pune problema ca statul ai carui cetateni sunt sa-i protejeze. Daca sunt majoritari e de rau, fiindca drepturile majoritatii nu fac parte momentan dintre prioritatile politicii mondiale contemporane. Daca statul ai carui cetateni sunt nu-i poate proteja din diverse motive, atunci organizatiile internationale trebuie sa actioneze pentru a rezolva situatia. Cum insa aceste organizatii par sa nu fie prea dornice sa se implice, se poate trage concluzia ca ele nu considera ca s-ar incalca cumva drepturile omului ca urmare a evenimentelor din Transnistria.
Eclectic
Superunknown, in politica nu iti poti permite sa fii sentimental. Trebuie mereu sa judeci in termeni de "castiguri" si de "pierderi." O fi cinism, dar asa trebuie sa se faca politica.
talusa
Nu exista prieteni adevarati in politica. Noi toti sintem rechini care dau tircoale, pindind sa apara dire de singe in apa.

TRICOLORUL
Eclectic
Deranjanti sunt rechinii care se pretind delfini. Iar asta nu e valabil numai in cazul politicii.
talusa
Ce cazuri mai cunosti?
Eclectic
Ce fel de cazuri ?
talusa
QUOTE (eclectic @ 13 Aug 2004, 12:50 PM)
Deranjanti sunt rechinii care se pretind delfini. Iar asta nu e valabil numai in cazul politicii.

PAI...CAZURILE DE CARE AMINTESTI TU MAI SUS! wink.gif
Eclectic
Ma refeream la faptul ca in multe domenii vezi asa ceva.
talusa
Si eu am cerut sa enumeri domeniile(in afara politicii)

Dar...nu e obligatoriu ohmy.gif
mutulica
QUOTE (talusa @ 13 Aug 2004, 10:51 AM)
Nu exista prieteni adevarati in politica. Noi toti sintem rechini care dau tircoale, pindind sa apara dire de singe in apa.

TRICOLORUL

As spune ca mai sunt si greseli, dar desigur exceptiile confirma regula.
Si greselile sunt de conjunctura...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.