Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Hariri - Cine Avea Interesul Sa Fie Asasinat ?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Pagini: 1, 2
March
Cateva intebari framinta lumea internationala in general si opinia publica libaneza in special :

- Cine avea interesul sa dispara ( si pentru ce motiv ) fostul premier multimiliardar sunnit Rafik Hariri , cel care a repus Libanul pe picioare dupa devastatorul razboi civil dintre 1975-90 ?

- Cine a planificat asasinarea si cine a apasat pe tragaci ?

- Care vor fi urmarile pentru Liban in special si Orientul Apropiat in general ?
gonen
poate ca e un pic paranoia sau nu, insa cred ca si administratia americana are un pic cam mult interes pentru acest asasinat. acum pot acuza mult mai usor Siria de terorism si sa inceapa inca un razboi precum Afganistan si Irak.
abis
Stiu ca la un moment dat se vehicula ca si Israelul ar fi putut avea acelasi interes.
March
Trebuie precizat ca la inmormantarea lui Hariri, sutele de mii de participanti strigau la unison " Siria e vinovata si regimul pro-sirian al presedintelui libanez Emil Lahoud" . Nu s-a auzit nici un slogan acuzator la adresa americanilor sau israelienilor. ! Inclusiv toata presa internationala precum si cea de limba araba din OA speculeaza pe tema "filierii siriene" iar singurii care au aratat spre Israel sunt iranienii care , se stie, au niste legaturi speciale cu regimul sirian. Ca asasinarea le da apa la moara americanilor asta e alta poveste...

In plus exista un minuscul grup arab care si-a asumat raspunderea pentru asasinat motivand ca a facut-o deoarece Harirrii avea legaturi strinse cu regimul saudit . Dar asta se pare ca e numai o diversiune . Un asemeea grupuscul nu poate avea logistica si informatiile necesare ca sa organizeze un asemenea atac de anvergura chiar in centrul Beirutului. ( traseul cortegiului de masini a lui Hariri era secret si s-a stabilit in ultimile minute, linile telefonice in zona s-a intrerupt pentru 15 minute, incarcatura exploziva era de cca 350 kg si alte detalii pe care numai un servicu bine organizat si puternic le putea acoperi ) Siria mentine inca in Liban vreo 14 mii de trupe in pofida unei hotariri unanime a Consiliului de Securitate care cere retragerea lor. Iar presedintele libanez pro-sirian Emil Lahoud ( crestin) refuza sa ceara retragerea trupelor in timp ce Hariri cerea cu insistenta retragerea lor, iar in mai au loc alegeri generale unde Hariri ar fi revenit in forta la conducerea guvernului cu consecintele respective !
March
Cui ii e frica de Rafic Hariri?

(...) Conform Constitutiei libaneze doar un musulman sunnit poate deveni prim-ministru, asa ca Hariri era omul cheie indispozitivul opozitiei anti-siriene. Compozanta sunnita, reprezentata de fostul premier, ar fi completat alianta dintre crestinii maroniti condusi de patriarhul Sfeir si druzii lui Walid Joumblatt. Reconcilierea istorica a acestor forte aflate in conflict in perioada razboiului civil trage presul de sub picioarele unei ocupatii straine bazate pe eternul principiu "divide
et impera". Asa ca este destul de simplu sa ne dam seama "cui ii era frica de Rafic Hariri" (...)

Cititi aici continuarea acestei interesante analize care arata de ce "degetul acuzator" al majoritatii poporului libanez este indreptat spre Siria !
abis
March,

Este posibil ca atentatul sa fi fost organizat de sirieni. Este posibil sa fi fost organizat si de cei care aveau tot interesul sa starneasca in mediile libaneze o atitudine ostila Siriei. In tot ceea ce tine de operatiuni speciale ale serviciilor secrete nu poti fi sigur de nimic.

Din punctul meu de vedere nu exista parte implicata in hatisul intereselor din zona care sa fie deasupra oricarei banuieli.
Probabil ca doar daca autorii atentatului ar fi prinsi s-ar putea face cat de cat lumina in aceasta afacere. Sau poate nici atunci...
March
Dupa summitul extraordinar de la Bruxelles intre UE si Statele Unite, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a Uniunii, a precizat ca atat SUA, cat si UE solicita "aplicarea imediata" a Rezolutiei 1559 a ONU, care cere retragerea militarilor sirieni stationati in Liban si dizolvarea militiilor Hezbollah.
Dezavuat de multimile de oameni ce se aduna zi de zi la Beirut si de inmultirea cererilor de demisie, guvernul libanez prosirian a declarat ieri ca este de acord sa plece in anumite conditii, in timp ce opozitia cere "un cabinet de tranzitie", care sa supervizeze retragerea siriana si pregatirea alegerilor. In ultimele zile, opozitia din Liban a marcat puncte esentiale contra puterii prosiriene, intre care si convocarea Parlamentului, luni, pentru a dezbate asasinarea din 14 februarie a fostului premier Rafik Hariri, cand ar putea fi depusa o motiune de cenzura contra guvernului.

@ Abis
Libanezii stiu ei ce stiu, altfel nu ar fi stat pe ganduri sa blameze pe altii pentru asasinat ! De aceea si cer( la unison cu tarile vestice ) o ancheta internationala pentru stabilirea adevarului... nu au nici o increderea in guvernul prosirian de la Beirut, care ar putea deturna investigatiile pe alte piste...
March
Lovitura de teatru la Beirut ! Sub presiune formidabila a opozitiei , a grevei generale ( scolile, bancile, alte institutii publice inchise) si a opiniei publice premierul Omar Karame si intregul guvern pro-sirian au demisionat ! Situatia va fi volatila in urmatoarele ore...
March
Ca sa mai usureze din presiunea externa si interna din Liban, Syria a predat Irakului pe al-Hassan al -Tikriti, fratele vitrega al lui Saddam, un criminal, fost sef al serviciilor secrete irakiene. ( nr. 36 din pachetul ala de carti ) . Unul din cei care suporta si finanteaza miscarea insurgentilor actuali.
Deci nu degeaba imputa americanii Syriei ca adaposteste o seama de fosti gealati ai lui Saddam.
March
Se pare ca opozitia libaneza a invatat ceva de la revolutia portocalie din Kiev si anume demonstratiile nu vor lua sfarsit in Piata Martirilor din centrul Beirutului pina cand Syria nu-si va retrage toti cei 14 mii de soldati din Liban. Sloganurile contra sirienilor si a presedintelui pro-sirian libanez nu mai contenesc : Karame a cazut! Lahoud (seful statului), va veni randul tau, Bashar (presedintele sirian), va veni randul tau!".
MIA
QUOTE (March @ 28 Feb 2005, 08:19 PM)
Lovitura de teatru la Beirut ! Sub presiune formidabila a opozitiei , a grevei generale ( scolile, bancile, alte institutii publice inchise) si a opiniei publice premierul Omar Karame si intregul guvern pro-sirian au demisionat ! Situatia va fi volatila in urmatoarele ore...

Mda - de unde se vede ca desi nu putem stii cine a stat in spatele asasinarii putem observa lesne cine beneficiaza de pe urma sa ... devil.gif
abis
Revenind la asasinat, ramane intrebarea: Qui prodest?

Sunt doua raspunsuri posibile: sau sirienii si-au taiat singuricreanga de sub picioare, sau cei care au vrut sa-i scoata pe sirieni din Liban au dat lovitura... Nu cred ca vreuna dintre ipoteze poate fi exclusa.

As paria chiar ca nu vom afla niciodata cine sunt autorii atentatului.

PS: Sa nu intelegi ca regret plecarea trupelor siriene din Liban... Dupa parerea mea, toate statele ar trebui sa-si tina armatele in interiorul propriilor granite, daca nu au mandat international....
MIA
QUOTE (abis @ 2 Mar 2005, 06:02 PM)

Discutabil. rolleyes.gif

In criminalistica poate intrebarea asta e de baza, in relatiile internationale si politica poate fi extrem de inselatoare ... blink.gif ... mai ales ca adeptii "conspirationitei" folosesc adesea acest gen de intrebare/rationament. sorry.gif
abis
QUOTE (MIA @ 3 Mar 2005, 10:00 AM)
QUOTE (abis @ 2 Mar 2005, 06:02 PM)

Discutabil.

De asta am spus ca "nu cred ca vreuna dintre ipoteze poate fi exclusa".
March
Cine beneficiaza ? Pai se vede sub ochii nostri. Poporul libanez. Crima asta a fost impulsul pentru razvratirea tuturor libanezilor : sunniti, crestini, druzi ( shiiti pastreaza deocamdata tacerea, prietenii stiu de ce wink.gif ) contra syrienilor : adica a celor 14 mii de trupe plus serviciile secrete siriene care au incalecat totul in Liban ! Pina si intelectuali de vaza din Syria cer retragerea imediata a trupelor !

MIA
QUOTE (March @ 3 Mar 2005, 11:45 AM)
Cine beneficiaza ? Pai se vede sub ochii nostri. Poporul libanez. Crima asta a fost impulsul pentru razvratirea tuturor libanezilor : sunniti, crestini, druzi ( shiiti pastreaza deocamdata tacerea, prietenii stiu de ce wink.gif ) contra syrienilor : adica a celor 14 mii de trupe plus serviciile secrete siriene care au incalecat totul in Liban !

March ... tu mai crezi in Mos Craciun ? sorry.gif

Pina si intelectuali de vaza din Syria cer retragerea imediata a trupelor !

Pai da ... ca ii costa totusi ceva ... tongue.gif
March
MIA,
Cu toata modestia, cunosc f. bine situatia din zona asta, adica Levant. Chiar si pe "pipaite" ! Ceea ce este un avantaj. Ca asasinarea lui Hariri cade bine si pentru altii, asta-i altceva ...

Iar teoriile conspirationiste le las altora sa le descalceasca.
MIA
QUOTE (March @ 3 Mar 2005, 01:23 PM)
MIA,
Cu toata modestia, cunosc f. bine situatia din zona asta, adica Levant. Chiar si pe "pipaite" ! Ceea ce este un avantaj.

Atunci poate ne mai spui si noua unele "impresii de birfitor" ... adica faze de-alea ce nu prea apar in ziare si la stirile de la TV. smile.gif
axel
QUOTE (March @ 3 Mar 2005, 02:23 PM)
Ca asasinarea lui Hariri cade bine si pentru altii, asta-i altceva ...

Sa vezi chestie... tocmai israelienilor... cei care sunt renumiti ca niciodata nu intervin in afara granitelor lor rolleyes.gif Nici militar, nici prin servicii secrete spoton.gif
March
MIA,
Ai sa-ti spun una din categoria " barfe, zvonuri, susanele" care sa-l bucure si pe Axel...

Cica Mossadul , la instigarea CIA, a inceput sa caute pe cineva care sa-l asasineze pe Hariri astfel ca magareata sa cada pe sirieni ,asupra carora urmand sa fie aplicata o enorma presiune americano-sionista ca acestia sa-si retraga trupele si securistii lor din Liban si sa-i predea si pe inaltii fugari ai lui Saddam. Buuun... Mossadul ia legatura cu colonelul Michel Aun ( crestin, care in timpul razboiului civil era ajutat de irakieni baasisti ca sa lupte impotriva ocupantului sirian baasit si a adeptilor lui libanezi) precum si cu oamenii falangistului Samir Geagea ( maronit , Seful Partidului Kataeb , bagat in inchisoare de guvernul pro-sirian al presedintelui crestin Lahud pentru ca lupta tot pentru evacuarea ocupantului sirian) si oamenii lui Aun si Geagea formeaza o echipa a mortii, completata cu cativa fanatici druzi si sunniti, care inarmata pina in dinti , dispunind de o logistica nemaiintalnita( printre care si mijloace de a paraliza sistemul de telefonie national libanez - le trebuiau asta cu cateva momente inainte de atentat ) si carind dupa ei o masina plina cu cateva sute de explozibil semtex il ucide pe Hariri . Si toata aceasta actiune a lor s-a petrecut in Beirut sub nasul serviciilor de securitate siriene ( si a turnatorilor lor ) , aflate pretutindeni .

Dupa asasinat , cei implicati au vorbit cu reprezentatii comunitatilor sunnite, druze si crestine ( de toate culorile) sa-si convoace comunitatile la demonstratii in Beirut si in celellalte orase principale unde toti la unison sa strige numai si numai " Siria a comis atentatul", " Siria afara" , " Jos guvernul libanez pro-sirian",etc,etc . Iar premierul Karame si tot guvernul sau pro-sirian, au demisionat toti in bloc fara ca unul sa zica ceva de implicarea americano-sionista in asasinatul lui Haririi.

Cine tace deocamdata chitic dintre libanezi, fara sa blameze nici pe unul dar nici pe altul ? Pai shiiti lui Nabil Berry, presedintele parlamentului libanez, sistinut puternic de-a lungul anilor de conducerea alauita a Siriei ( alauiti care sunt o secta shiita minoritara in Siria, dar conduc cu o mina de fier pe ceilalti, sunniti, crestini, shiiti asa cum facea si gasca restrinsa sunnita al-Tikriti din Faluja a lui Saddam )

Asteptam urmatoarele barfe, smenuri,susanele.... laugh.gif
March
Sub presiunea din ce in ce mai crescanda din partea SUA, Franta la care s-a alaturat recent si Rusia precum si Egipt si Arabia Saudita , Siria anunta ca-si va retrage trupele din Liban . Totusi, presedintele Bachar El-Assad a evitat sa evoce un calendar ferm si precis .

Endgegner
Intrebarea care se pune este: cine are mari interese in zona? USA e clar, Franta un pic (Libanul ca fosta colonie franceza), Arabia Saudita (incearca de mult sa-si exprime "interesul" pentru Liban aceasta tara fiind un amalgam al religiilor si fiind "receptiva" la ). Pentru SUA care este interesata ca procesul "democratizarii" sa se impuna in Orientul Apropiat este o "revolutie" bine-venita din parte cetatenilor libanezi. Siria este cu frica in san ca pierzand Libanul, Israelul va deveni o forta majora in Orientul Apropiat si Libanul va cadea sub sfera de influenta (militara si politica)a Israelului.
March
QUOTE (Pacala @ 5 Mar 2005, 04:00 PM)
Libanul va cadea sub sfera de influenta a Israelului (incluzand atacuri asupra Libanului).

Te rog , fa o mica traducere aici 43.gif
talusa
QUOTE (March @ 5 Mar 2005, 03:08 PM)
QUOTE (Pacala @ 5 Mar 2005, 04:00 PM)
Libanul va cadea sub sfera de influenta a Israelului (incluzand atacuri asupra Libanului).

Te rog , fa o mica traducere aici 43.gif

E foarte simplu.....Israelul nu indrazneste sa se "ocupe de Siria. de frica...Libanului![stii ce forta aramata are acset stat?Hizbullah are aproape 800 de luptatori!! sad.gif ]

P.S.Nu cred ca vei obtine o traducere mai buna[parerea mea personala]. laugh.gif
March
Dupa un lung discurs , cu intortocheri si vorbarie goala tipic arabeasca , presedintele Siriei a anuntat in aceasta seara in Parlament ca trupele siriene din Liban vor fi redesfasurate in Valea Bekaa, aproape de granita cu Siria. O jumatatea de masura care-i departe de solicitarea majoritatii libanezilor...

Talusa,
Nu detin prea multe elemente, dar am impresia ca tinarul Bashar al-Assad se afla sub influenta puternica a conducatorilor armatei si ai serviciilor secrete siriene.
March
In general majoritatea statelor au reactionat pozitiv sau cu o oarecare precautie ( ptr. ca nu sunt sigure ca sirienii isi vor tine cuvantul) la vestea retragerii trupelor siriene din Liban.

Cine credeti ca o cauta in continuarea cu luminarea ? Cititi aici :

"But the pressure on the Syrian government, with the withdrawal from Lebanon as an excuse, seems to be a pre-designed plan by the Zionist lobbies to safeguard Israel's survival and its expansionist policies," Iranian Foreign Ministry spokesman Hamid Reza Asefi said in Tehran."
talusa
QUOTE (March @ 5 Mar 2005, 08:01 PM)

Talusa,
Nu detin prea multe elemente, dar am impresia ca tinarul Bashar al-Assad se afla sub influenta puternica a conducatorilor armatei si ai serviciilor secrete siriene.

Nu numai asta...dar cam toti cei care-l tin sub tutela sunt vechii detinatori de functii din timpul lui...taticu!
March
Luni a avut loc la Beirut una din cele mai mari demonstratii anti-siriene de pina acum la care au particpat 70 de mii de libanezi care strigau : Libertate ! Suveranitate ! Independenta . Demonstrantii, fluturaind steaguri libaneze , strigau
" Afara cu Syria " !

Dar , iata , acum la solicitarea grupului militant Hezbollah, se organizeaza o contra-demonstratie ( or fi invatat tactica de la gealatii lui ex-Cotrocelu de la inceputul anilor '90 !) , tot , la Beirut , pentru a multumi Syriei si a-i solicita sa nu-si retraga trupele. Trebuie mentionat ca Hezbollah a fost infiintat de Iran , este sprijinit pe sest de sirieni si este singurul grup militant care refuza sa se dezarmeze conform cerintelor Rezolutiei C.S. !

Asadar in Liban situatia este exterm de incordata. Sa speram ca vreun nebun nu va arunca batul de chibrit !
MIA
QUOTE (March @ 8 Mar 2005, 01:34 PM)
Asadar in Liban situatia este exterm de incordata. Sa speram ca vreun nebun nu va arunca batul de chibrit !

cry.gif cry.gif

Ma indoiesc ca va rezista totusi cineva tentatiei ... devil.gif
talusa
March...ce va face sheikul Nastralla in Liban, fara sirieni?

Il vor "taia" crestinii" libanezi in 48 de ore!
March
Gaz peste jar la Beirut !

Presedintele crestin pro-sirian Emile Lahoud l-a desemnat din nou pe sunnitul pro-sirian Karami pentru functia de premier, si asta la nici zece zile dupa ce acesta a facut manevra cu demisia. Karami propune un " guvern de uniune nationala "
( parca am mai auzit noi asa ceva si pe aici , in vremuri tulburi) ceea ce opozitia respinge categoric blamindu-l pe Lahud ca a facut propunerea la sugestia sirienilor. Deci sirienii ,sanchi, s-au retras, dar " sopirlele" lor tot acolo sunt.
carpatic
Liban Siria, Irak, Iordania.... , "natiunea", "poporul" libanez, sirian, iordanian, irakian....
Tragicomedia acestor sintagme e totusi minora fata de tragedia celor care la fata locului chiar au ajuns, in decursul a doar cateva decenii, sa creada in ele si mai ales sa MOARA pentru ele.
As putea spune si eu citand vorba lui March "prietenii stiu de ce", dar adevarul e ca prietenii nu mai prea stiu de ce si nici macar dusmanii nu mai prea stiu de ce uneori.
De la creioanele colorate ale lui Sikes si Picot, trecand prin epoca militantilor pan-arabisti, prin orgoliile inflacarate de banii altora ale dinastilor locali agatzati (sau mai degraba spanzurati) de coroane tinute cu mana altora, si mai ales la tragedia razboaielor in care Israelul a fost parte (si in care inca este parte si va fi intotdeauna, indiferent de ce ar crede unii -putini- visatori, idealisti sau doar naivi), la tragedia razboaielor civile, a taberelor de refugiati, a atzatarilor interconfesionale carora le raspund prea multi, cu convingerea "cauzei" inventate pe alte meridiane, toate astea nu sunt decat mici picaturi din ceea ce March ar putea pune sub umbrela sintagmei deja citate -"Prietenii stiu de ce !" Ba prietenii nu stiu de ce, si continua sa moara cu arma in mana fara sa stie de ce. Istoria e o farsa, dar una serioasa si plutind in sange.
Mai departe de varful nasului ascuns dupa sarme ghimpate, in buncare sau scos la lumina de dupa centura cu explozibil legata de gat nu mai stiu de ce, nici prieteni, nici dusmani, care or fi ei, pentru ca precum in Yugoslavia nu demult prietenul de ieri e dusmanul de maine, dupa cum vin ordinele, dupa cum bate vantul si dupa cum "soptesc pasaricile" incuiate in concilii si prin cancelarii.

March
Ei , se pare ca lucrurile incep sa se lege ...

Conform ziarului londonez " The Independent " , o comisie ONU care investigheaza cauzele mortii lui Hariri va face in curind cunoscut ca autoritatile siriene si cele libaneze ( pro-siriene) au conspirat pentru a acoperi doveziile exploziei din 14 februarie ! Comisia ( formata dintr-un irlandez, un marocan si un egiptean insotita de o echipa de experti elvetieni in explozivi ) a constatat ca majoritatea vehicolelor ,din convoiul lui Hariri, afectate de explozie au fost mutate in cateva ore de la locul cu pricina . Corespondentul de la Beirut, Robert Fisk, al ziarului londonez , a mentionat ca mambrii familiei Hariri au fost avertizati asupra efectelor devastatoare pe care le va avea raportul Comisiei ONU.

Ziarul mai mentioneaza ca membrii comisiei de investigatie sunt convinsi ca acesta conspiratie duce la cele mai inalte varfuri ale serviciilor speciale siriene si libaneze ! Ziarul a prezentat si o fotografie luata cu 36 de ore inainte la locul exploziei unde se vede un " obiect misterios" linga o conducta de scurgere ceea ce sugereaza ca explozivul a fost plantat pe sub autostrada si ca nu a existat o masina capcana ! Daca investigatorii ONU vor reusi sa recupereze macar un vehicul din convoiul lui Haririri afectat de explozie atunci vor putea determina cu siguranta natura explozibilului.

Opozitia libaneza a blamat oficialitatile siriene ca fiind in spatele asasinatului inca din primele ore de dupa atentat .

talusa
ONU: Autoritatile libaneze au ascuns dovezile asasinarii lui Hariri

http://www.gardianul.ro/index.php?a=externe2005031502.xml
March
Ai dreaqu' yankees si israeli ! N-au lasat si ei macar o urma, doua pe acolo tongue.gif
talusa
Opozitia libaneza se mobilizeaza la Beirut

LIBERATION (Franta) - La exact o luna dupa asasinarea fostului premier Rafic Hariri, citeva zeci de mii de libanezi au început sa se adune în centrul Beirutului pentru a protesta fata de tutela siriana. Cu strigate precum “Siria afara” si “Suveranitate, libertate, independenta”, multimea care agita stema nationala s-a adunat în Piata Martirilor, în vecinatatea mormintului lui Hariri, pentru a reclama adevarul asupra mortii fostului sef al Guvernului care se raliase la cauza opozitiei, anul trecut. Duminica seara, citeva mii de persoane se adunasera în acelasi loc. Cu luminari în miini, ele se asezasera astfel încit flacarile sa formeze cuvintul “adevar”. Dar liderii opozitiei, în principal druzi si crestini maroniti, trebuiau sa aiba succes cu manifestatia de luni, daca doreau sa contracareze impresia de forta lasata de Hezbollah. Principala miscare libaneza, singura organizatie politica autorizata sa pastreze armele dupa terminarea razboiului civil (1975-1990), a reunit citeva sute de mii de persoane, în doua rinduri, saptamina trecuta: marti la Beirut, apoi duminica la Nabatiyeh, în sudul Libanului. Hezbollah, sustinut de Iran si de Siria, beneficiaza de o foarte mare popularitate în Liban pentru ca a obtinut dupa ani de lupta plecarea fortelor israeliene din Libanul de Sud, în primavara anului 2000. “SUA afara!”, au scandat simpatizantii sai adunati duminica la Nabatiyeh.

Este necesar un dialog

Aceasta adunare, ca si cea de la Beirut, se voia un raspuns la multiplele manifestatii care s-au desfasurat în aceste ultime saptamini în Liban împotriva ocupatiei siriene. La 16 februarie, la doua zile dupa atentatul fatal asupra lui Hariri, opozitia reunise cel putin 150.000 de persoane si funeraliile fostului premier se transformasera într-o manifestatie politica. Dar mobilizarea Hezbollah a ridicat stacheta mai sus. Surse politice au indicat totusi ca autoritatile libaneze ar putea, dupa adunarea de luni, sa interzica manifestatiile de teama unor revolte violente. Presedintele Emile Lahoud, aliat al Damascului, a solicitat în acest week-end oprirea acestor adunari si a cerut opozitiei sa deschida un dialog pentru a gasi o iesire din criza. Patriarhul maronit Nasrallah Sfeir, considerat un mentor al opozitiei fata de tutela siriana, a cerut, de asemenea, duminica, încetarea “demonstratiilor de forta pe strada”, avertizind împotriva consecintelor negative asupra stabilitatii si economiei Libanului. În acest week-end, emisarul Natiunilor Unite, Terje Roed-Larsen, a obtinut angajamentul presedintelui sirian Bachar Assad ca-si va retrage toti militarii si agentii secreti din Liban, în conformitate cu rezolutia 1559 adoptata în septembrie trecut de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite (care reclama retragerea completa a fortelor straine din Liban si dezarmarea tuturor militiilor). Roed Larsen a facut cunoscut ca el va oferi mai multa precizie în legatura cu calendarul retragerii siriene lui Kofi Annan, secretar general al ONU, la întoarcerea sa la New York, la începutul saptaminii. Emisarul ONU s-a întretinut si cu presedintele libanez Emile Lahoud, aliat al Damascului. Ei au cazut de acord în privinta necesitatii de a mentine data alegerilor în mai. Unii evocasera o posibila aminare a scrutinului din cauza tensiunilor politice.

Nadim Ladki
talusa
Rafic Hariri stia ca Siria ii planuieste asasinarea

Marc Faur

Cu cateva zile inaintea atentatului de la 14 februarie, soldat cu
moartea fostului premier libanez trecut in opozitie Rafic Hariri,
victima l-a avertizat pe un alt lider al Opozitiei de la Beirut ca
Siria planuieste anihilarea lor. Hariri a lansat avertismentul intr-o
intalnire cu liderul druzilor, Walid Jumblatt.

"Mi-a spus ca in urmatoarele doua saptamani unul dintre noi va fi
ucis. In mod sigur era la curent cu un complot al Damascului", a
relatat Jumblatt.
De altfel, asa s-a si intamplat. La 14 februarie, Hariri si-a pierdut
viata in deflagratia provocata de aproape 300 de kilograme de
explozibili ingropati pe marginea unei strazi din capitala Libanului.
Atentatul a fost primit cu consternare in lumea intreaga. Sute de mii
de libanezi au demonstrat la Beirut, iar comunitatea internationala a
accentuat presiunile exercitate asupra Siriei, cerandu-i sa-si
retraga cei aproximativ 14.000 de militari desfasurati in Liban sub
pretextul asigurarii securitatii, dupa razboiul civil care a devastat
intreaga tara. In mod repetat, autoritatile de la Damasc si-au
declarat nevinovatia si nici o dovada clara a implicarii Siriei nu a
iesit la iveala pana in prezent. Cu toate acestea, reconstituirea
evenimentelor ce au dus la moartea lui Hariri, interviurile cu zeci
de oficiali occidentali, libanezi si sirieni exclud orice indoiala
asupra faptului ca planul criminal a fost pus la punct la Damasc,
explica "The Times". Intre altele, Hariri a provocat furia
autoritatilor de la Damasc dupa ce a initiat o rezolutie a Natiunilor
Unite in care i se cerea Siriei sa nu se mai amestece in afacerile
interne ale Libanului. In lunile ce au precedat atentatul, oficiali
americani si ai ONU au avertizat de mai multe ori Guvernul sirian sa
nu se atinga intr-un fel sau altul de Hariri. Curios este si faptul
ca autoritatile prosiriene de la Beirut au curatat in timp-record
locul atentatului, stergand toate urmele posibile. Implicarea
Damascului "este singurul scenariu plauzibil", a comentat un diplomat
occidental cu rang inalt, citat sub protectia anonimatului. Uciderea
lui Hariri, om de afaceri extrem de bogat care si-a reconstruit tara
dupa cei 15 ani de razboi civil devastator, a avut loc la doar cateva
luni dupa deteriorarea relatiilor dintre el si presedintele sirian,
Bashar al-Assad.
In august, pe fondul presiunilor Statelor Unite privind retragerea
siriana din Liban, Damascul a orchestrat o serie de amendamente la
Constitutia libaneza, permitand extinderea mandatului presedintelui
libanez prosirian, Emile Lahoud. Premier la acea vreme si oponent al
presedinteul Lahoud, Rafic Hariri a luat legatura cu doi influenti
apropiati ai sai, presedintele francez, Jacques Chirac, si liderul
american, George W. Bush, elaborand in secret Rezolutia 1559 a ONU,
cerand retragerea imediata a militarilor sirieni.
REALITATEA ROMANEASCA
March
Libanul s-ar putea sa fie in pragul unui nou razboi civil ! sad.gif
In mai putin de o saptamina o a doua explozie a avut loc ieri noapte in zona locuita preponderent de crestini, in apropierea portului Junieh ( 10 km nord de Beirut) .Explozia a omorat doi oameni si a ranit alti doi.

March
Ultimile evenimente din Liban au dat curaj dizidentilor sirieni. Un ziarist din Damasc publica intr-un ziar din Beirut un articol foarte critic la adresa regimului baasist sirian care se afla la putere de 42 de ani !
talusa
CODE
Masina care l-a ucis pe Hariri a fost filmata

Marc Faur

Un post arab de televiziune a difuzat o filmare despre care sustine ca surprinde atentatul in care a fost ucis, la 14 februarie, fostul premier libanez Rafic Hariri.

Secventa de 90 de secunde a fost difuzata de postul Al-Arabiya, care a precizat ca imaginile au fost surprinse de o camera de supraveghere a unei banci din apropiere. Pe intregistrare, o camioneta ce se deplaseaza cu viteza mult inferioara celorlalte vehicule trece prin dreptul camerei, cu cateva momente inaintea exploziei ce a vizat convoiul lui Hariri. Inregistrarea se opreste la cateva fractiuni de secunda de la momentul exploziei, probabil din cauza suflului deflagratiei. Bilantul atacului a fost de 20 de morti.
Filmarea nu surprinde explozia in sine, ci doar lumina puternica provocata de aceasta, dar camioneta din imagine este considerata o pista esentiala, de catre anchetatorii Natiunilor Unite, care, saptamana trecuta, au prezentat un raport de 19 pagini asupra atentatului. Potrivit echipei ONU, explozia a fost provocata de circa 1.000 de kilograme de dinamita ce a fost transportata intr-o camioneta Mitsubishi, fabricata in 1995 sau 1996. Un purtator de cuvant al ONU a confirmat ca filmarea difuzata de postul arab este cea pe care echipa de anchetatori a adus-o la New York, la sediul Natiunilor Unite. "Se estimeaza ca vehiculul s-a deplasat cu viteza redusa si dupa ce a iesit din cadru, astfel incat a fost afectat de suflul deflagratiei si, probabil, a ramas pe locul exploziei", se arata in raport.

REALITATEA  ROMANEASCA
cactus
Tot aia...

O inregistrare video ar putea elucida misterul asasinarii lui Rafik Hariri

http://www.gardianul.ro/index.php?a=externe2005032904.xml
March
Unii comentatori politici precum si opozitia libaneza acuza serviciile de securitate siriene de valul acesta de atentate, care, foarte posibil, sunt executate de anumiti membrii ai Hamasului , organizatie finantata de Syria.

Scopul Syriei este acela de a demonstra cat de nesigur va deveni Libanul dupa retragerea trupelor siriene .
carpatic
Daca sa zicem un tsunami ar lovi Beirutul (ca tot e la moda...) "unii comentatori politici precum si opozitia libaneza" vor acuza Siria ca prin mijloace teroriste a declansat un cutremur in Mediterana pentru a demonstra ca Libanul e nesigur fara trupele siriene.
Argumente de felul asta ma intristeaza, pentru ca se bazeaza pe convingerea ca "totzi is prosti si cred", iar daca nu sunt prosti atunci stiu "sa stea la locu lor si sa taca". Atentatele nu pot fi descurajate de o prezenta armata, oriunde s-ar intampla. Scopul acestor atentate este mentinerea si escaladarea unei stari de tensiune in Liban (chiar daca cei care au organizat atentatele nu au urmarit declansarea unui razboi civil, au urmarit cel putin realizarea unui climat deinsecuritate generala, de tensiune generala in randul populatie locale si mai ales in randul comunitatii internationale).
In lipsa oricarui argument pertinent, astfel de pareri ale unor "comentatori politici" (impartiali fara indoiala) sunt menite sa creeze justificari pt acctiuni de impunere si de forta.
Siria pe de alta parte joaca un jalnic rol, rolul condamnatului la moarte care se resemneaza fara ca macar sa incerce sa faca recurs, condamnat care discuta doar cu colegul de celula (Iranul) si se uita spre occident cu o trista apatie de tipul "nu mai are rost, voi oricum n-o sa ma credeti". Insa reactia resemnata a Siriei e de natura sa ii incurajeze pe adversari dandu-le argumentul: "Vedeti ! Tace ! Deci isi recunoaste vina !"

Moartea lui Hariri a condamnat definitiv regimul Assad. Fie ca s-a sinucis, fie ca i s-a inscenat, e clar ca Siria lui Assad a ajuns dupa gratii si in celula din care se iese doar pentru a ajunge pe scaunul electric.
March
Mey Carpatic,

Io nu fac o disertatie aici pe marginea situatiei din O.A. ,mai precis din Levant. Da' iti atrag atentia numai asupra unui lucru. Atentatele astea cu masini capcana sau cu bombe au inceput la Beirut ( in cartierele preponderent crestine) imediat dupa scandalul "Hariri" si retragerea trupelor siriene. Pina atunci , din 1990 , timp de 15 ani a fost liniste si pace.
Aud ???
carpatic
Nu stiu ce auzi sau ce vrei sa auzi. Mi se pare dupa tonul tau ca iti spui "ufff, carpatic asta e inca unu' din aia care nu vor sa inteleaga..." dar gresesti adanc, eu cred ca am aratat pana acum cu consecventa ca VREAU sa inteleg.
Ce inseamna ca "15 ani a fost liniste si pace" ? "Factiunile rivale" chiar daca nu au facut pace de tot au acceptat sa lasa grenada de o parte si sa participe impreuna la reconstructia Libanului. Razboiul civil din Liban a fost similar cu cel din Yugoslavia, a fost adica o facatura care s-a transformat intr-un carnagiu din cauza unor interese bine jucate din exterior. Acum sforile se trag din nou, ramane de aflat daca in spate e Siria, Israelul ...sau poate Zimbabwe.
March
QUOTE (carpatic @ 29 Mar 2005, 02:02 PM)
. Razboiul civil din Liban a fost similar cu cel din Yugoslavia... din nou, ramane de aflat daca in spate e  Israelul ....

Esti departe amice... hh.gif
carpatic
Oi fi departe sau aproape, dar citeaza-ma corect, nu imi trunchia vorbele (chiar daca pe alocuri iti par "sibilinice") pentru a reconstrui o afirmatie pe care n-am facut-o.
Similitudinea se referea la exact ce am zis, si inainte de Israel am pus dupa cum ai bagat de seama Siria mad.gif ...asta nu ca tin eu sa fiu "politically correct" dar nici anarhist fara discernamant nu sunt.
March
QUOTE (carpatic @ 29 Mar 2005, 02:27 PM)
asta nu ca tin eu sa fiu "politically correct" dar nici anarhist fara discernamant nu sunt.

Aici, cred ca te referi la unii asemanatori cu unii din "popii" aia iranieni , nu ?
carpatic
N-ai ghicit...
Dar daca tot avem un program mai lejer azi amandoi (de vreme ce ne permitem sa scriem atat de mult pe-aici) voi prelua putin ideea ta pt o dezvoltare, pt ca un factor esential in epoca noastra este reprezentat de amestecul Islamului cu politica, si o problema pe care se face mare tapaj e perspectiva laicizarii societatilor cu preponderenta islamica (facand abstractie de kemalism si incercarile socialiste siriene).
"popii" nu sunt deloc anarhisti . Dar spre deosebire de substratul sunnit in cazul wahhabitilor sau talibanilor, substatul shiismului duodeciman, definit de preceptele imamilor istorici, sustine separarea caii spirituale de lupta politica. Insa in decursul istoriei de 2 ori Iranul a incalcat flagrant acest precept - o data la 1501 cand Ismail Shah a proclamat shiismul ca religie oficiala a Persiei si apoi in 1979, cand Khomeini a adus Velayet-i-Faqih, guvernarea cu mandat divin. De aceea multi spun ca guvernarea ayatollahilor in Iran nu e shiism, nu e nici macar Islam, e doar o sete uriasa de putere, care intamplator se intampla intr-un spatiu islamic shiit.
March
Marx sau Lenin aveau o vorba " Religia e opiumul popoarelor " ! Ceea ce se potriveste perfect regimului ayatolahilor ! Numai ca opium fumezi cat fumezi si se termina odata . Si atunci e nasol de tot... pentru "ultra-popi" devil.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.