pai e al dracu de simplu: lasi masa goala, doar cu ceva paharute (foarte mici, ca sa nu se imbete prea tare, da-i dracu, sau sa oboseasca de dus la gura), si neaparat o cutie de scobiori: "bun venit la masa traditionala romaneasca !! ". acuma, daca fac bizonii prea multa galagie, le poti servi orice preparat, indiferent de specific, dar cu servire romaneasca: iti bagi un deget in nas, il scoti cu muci, si il bagi in farfuria de ciorba/supa pe care o aduci la masa; de asemenea, paharele trebuie sa fie patate de grasime, eventual niscai urme de ruj prost sters; o alta caracteristica a mancarurilor romanesti este faptul ca orice ar fi, sint putine (si slabe in carne; mai mult fasole, cartofi, si sare, sare multa, sa ia gustul de stricat / vechi / mucegai); deci orice ar fi, trebuie sa fie putin, prost, si dezgustator servit; daca asezonezi toata chestia asta cu ceva muzica, manele pe cat posibil, date tare, si cu geamul deschis, i-ai cucerit definitiv !! spor la treaba !!
acum serios vorbind, ciorba tipic romaneasca (de ardeal, daca tot ti-a dat Misti idei de Radu Roman): calesti 2 cepe mari, taiate solzisori; calesti si carnea (vaca cu pui, 300 gr. carne macra vaca, 3-4 pulpe mari de pui, taiate in doua); tai cubulete 3 morcovi maricei, 2 radacini de pastarnac si patrunjel, o tzelina cat pumnul (tzelina parca nu e in reteta lu radu, da ceva bun nu poate decat sa imbunatateasca gustul, nu?), 4-5 cartofi medii, si pui la fiert in 3 litri de apa; cand s-a fiert treaba aia, adaugi boia dulce (o lingura, sa zicem, dupa gust), inca 1 litru jumate - 2 de apa (deci ma gandesc ca faci totul intr-o marmita, daca vine asa mult popor la tine; in caz contrar, pune mai putina carne si cartofi), si vreo 10 castraveti murati (NU in otet) taiati felii in lung; sare dupa gust; lasi la fiert la foc mic, acoperit cu capac, vreo 3-4 ore; completezi cu apa calda ce scade. acum ma gandesc ca in loc de castravetii aia, poti pune in liniste zeama de varza murata, sau chiar varza murata tocata... mie unu nu imi place sa acresc ciorba cu altceva in afara de bors, asa ca din ce am zis mai sus, eu am omis castravetii, si suplimentar am pus verdeata: leustean, patrunje, marar, si un varf de cimbru. ti-e suficient de romaneasca mancarea asta ?
ca felul 2, poti sa o pui de o musaca.. asta cred ca tot romaneasca este..
dar nu bag mana in foc.