March
7 Aug 2005, 04:57 PM
Sambata 6 august, la Hiroshima japonezii au marcat ,cu flori si apa pentru morti , 60 de ani de la detonarea primei bombe atomice .
A fost decizia americana, a presedintelui Truman, de a detona cele doua bombe la Hiroshima si Nagasaki, necesara la momentul respectiv ?
nefertiti-old
7 Aug 2005, 05:23 PM
Nu cred ca se va putea spune vreodata ca detonarea unei bombe e 'necesara'.
QUOTE (March @ 7 Aug 2005, 05:57 PM) |
A fost decizia americana, a presedintelui Truman, de a detona cele doua bombe la Hiroshima si Nagasaki, necesara la momentul respectiv ? |
Cinic vorbind - prima, probabil că da. A doua īnsă ...
Superunknown
8 Aug 2005, 10:16 AM
Cinic sau necinic, aruncarea bombelor atomice asupra Japoniei nu a fost necesara. Japonia era deja invinsa si oricum bombele nu au vizat instalatii militare ci exclusiv populatia civila.
Citeva poze interesante
aici.
March
8 Aug 2005, 12:01 PM
Decizia detonarii bombelor a fost luata datorita refuzului clicii militariste ce guverna Japonia de a accepta conditiile armistitiului cerut de americani. O debarcare in Japonia ar fi costat viata a cca 1 milion de soldati americani. Estimarile au fost facute avandu-se in vedere numarul soldatilor americani cazuti in luptele pentru cucerirea insulelor din Pacific , Filipinelor, etc.
nefertiti-old
8 Aug 2005, 12:04 PM
Si care e scuza logica? Mai bine sa moara ei decat noi, nu?
denise
8 Aug 2005, 12:40 PM
Intr-adevar, nici o strategie militara nu poate justifica victimele civile. Ar fi monstrus sa trecem populatia celor doua orase la 'victime colaterale'.
Sa presupunem insa ca americanii (cel putin cei care au luat decizia) sa nu fi constientizat pe deplin ce dezastru declansa o astfel de bomba. Insa nu e o scuza - cand nu poti calcula urmarile nu te arunci orbeste inainte, cat ai fi de disperat. Joaca propagandistica dintre SUA si Germania cu 'armele secrete' le-a tulburat probabil mintile - sa dam noi inainte sa dea ei. Daca la Hiroshima nu cunosteau exact urmarile (sa zicem) pentru Nagasaky nici macar atat nu se poate invoca.
Ma intreb daca nu cumva a fost o asa - zisa 'testare pe teren' a noii jucarele. Oribil!
nefertiti-old
8 Aug 2005, 12:46 PM
QUOTE (denise @ 8 Aug 2005, 01:40 PM) |
Sa presupunem insa ca americanii (cel putin cei care au luat decizia) sa nu fi constientizat pe deplin ce dezastru declansa o astfel de bomba. |
Glumesti!
Achernar
8 Aug 2005, 12:46 PM
La fel de bine se poate pune si o alta intrebare : exista civili japonezi ce au supravietuit razboiului tocmai datorita faptului ca americanii au folosit cele doua bombe ?
denise
8 Aug 2005, 01:12 PM
QUOTE (nefertiti @ 8 Aug 2005, 01:46 PM) |
QUOTE (denise @ 8 Aug 2005, 01:40 PM) | Sa presupunem insa ca americanii (cel putin cei care au luat decizia) sa nu fi constientizat pe deplin ce dezastru declansa o astfel de bomba. |
Glumesti!
|
am zis 'sa presupunem'.E una din 'scuzele' invocate de americani- ca n-au stiut adevaratele dimensiuni ale dezastrului. Daca nu ma insel si pilotul care a aruncat bomba tot asta spunea. Si am spus ca nu e o scuza. Soacra
!
@Ahernar - poate doar cei care nu au mai apucat sa fie inrolati, ca s-a terminat razboiul. Efectele bombelor le-au simtit insa toti japonezii- tara a fost devastata.
Achernar
8 Aug 2005, 01:35 PM
Poate. Dar iata un exemplu : 9 martie 1945. 334 se superfortarete B29 executa un bombardament (conventional) asupra orasului Tokyo. Rezultatul : 83.793 decedati, 40.918 raniti, 265.171 cladiri distruse sau avariate.
Ce s-ar fi intamplat daca Japonia ar fi capitulat nu in septembrie 1945 ci in martie 1946 ? Ar fi avut probabil parte de inca 10-20 de raiduri de genul celui descris mai sus.
nefertiti-old
8 Aug 2005, 01:46 PM
QUOTE (denise @ 8 Aug 2005, 02:12 PM) |
am zis 'sa presupunem'.E una din 'scuzele' invocate de americani- ca n-au stiut adevaratele dimensiuni ale dezastrului. Daca nu ma insel si pilotul care a aruncat bomba tot asta spunea. Si am spus ca nu e o scuza. Soacra !
|
Eu nu mai creditez cu incredere pe americani demult!
denise
8 Aug 2005, 01:46 PM
@Achernar - Scuze, dar asta e chiar 'numaratoarea diavolului'. Deci, ca sa-i nu-i mai casapeasca in transe au recurs la 'metoda radicala'. Ce mi-e asta, ce mi-e 'solutia finala' inventata de nazisti. Ambele au aceasi 'logica'.
@Hai mai, nefertiti, ca am folosit 'sa presupunem', 'sa zicem' -clar ca nu-i cred nici eu, si nu 'de mult' ci dintotdeauna. Am amintit insa si 'scuza' invocata de ei -pe langa 'castigul' ca au scurtat razboiul. Da, l-au scurtat - adica au omorat mai multi oameni intr-un interval mai mic de timp.
Superunknown
8 Aug 2005, 01:53 PM
Evident, invingatorii pot inventa la nesfirsit justificari in sprijinul crimelor comise de ei. Pe ei nu-i judeca nimeni. Sa omori sute de mii de oameni nevinovati dintr-o lovitura si sa spui ca "ai scurtat razboiul"... iti trebuie intr-adevar mult tupeu, nu gluma.
Achernar
8 Aug 2005, 02:04 PM
Hmm. Si pe vremea aceea Japonia depindea de importurile de alimente. Era mai 'corecta' o blocada ce s-ar fi soldat probabil cu un numar mult mai mare de victime ? In mod sigur militarii n-ar fi dus lipsa de nimic. Dar civilii ... Si mai ales acei civili ce nu ar fi putut fi antrenati sa lupte impotriva 'invadatorului' : copii, batranii ...
denise
8 Aug 2005, 02:12 PM
Nici nu cred ca incap comparatii de genul 'mai corecta'. Ca sa nu-i infometeze, i-au ucis? Tot pe acei 'copii, batrani...'.
Statisticile astea nu isi au rostul. Si americanii incep sa-si recunoasca 'eroarea' (ma rog, e de-a dreptul act criminal, dar... )
Achernar
8 Aug 2005, 02:16 PM
Punctul de vedere a lui Achenar mi se pare destulde corect - şi mă gāndesc la paralela cu Germania, care a avut pierderi īn rāndul populaţiei civile după
Operaţiunea Walkyrya cam tot atātea ca pānă atunci, deci dacă atunci s-ar fi reuşit obţinerea păcii atunci ar fi fost mult mai bine
pentru nemţi īn primul rānd - deşi poate părea cam cinic.
Oricum nu trebuie uitat că bombele au fost lansate şi ... ca act pregătitor al unui "război" care atunci īncepea.
Superunknown
8 Aug 2005, 02:31 PM
Achernar, esti jalnic incercind sa faci pe avocatul diavolului. Ba vezi "partea plina a paharului":
QUOTE |
exista civili japonezi ce au supravietuit razboiului tocmai datorita faptului ca americanii au folosit cele doua bombe ? |
(asta-i un fel de "ziceti mersi ca nu i-am omorit pe totzi")
Ba inventezi ipoteze neverosimile:
QUOTE |
Ce s-ar fi intamplat daca Japonia ar fi capitulat nu in septembrie 1945 ci in martie 1946 ? Ar fi avut probabil parte de inca 10-20 de raiduri de genul celui descris mai sus. |
de parca istoria s-ar scrie cu "ce-ar fi fost daca...". Doua bombe atomice sau o mie de bombe conventzionale aruncate asupra civililor tot crime de razboi se cheama.
Iar acum. ca sa pui capac, vii cu argumentul ca "pina la urma le-au facut un bine ca i-au bombardat, ca sa nu moara de foame". Jalnic...
March
8 Aug 2005, 02:41 PM
Superunknown,
Da matali definitia crimelor de razboi din timpul RM2 asa cum a a fost stabilita de Tribunalele Internationale infiintate dupa incheierea ostilitatilor. Si nu definita pe care o dau acum activistii pacifisti sau verzii !
nefertiti-old
8 Aug 2005, 02:44 PM
Haide, march, nu o sa-mi spui ca si tu acorzi circumstante atenuante nespalatilor de americani!
Superunknown
8 Aug 2005, 03:06 PM
QUOTE |
Superunknown, Da matali definitia crimelor de razboi din timpul RM2 asa cum a a fost stabilita de Tribunalele Internationale infiintate dupa incheierea ostilitatilor. Si nu definita pe care o dau acum activistii pacifisti sau verzii ! |
March, ca de obicei cind deschizi gura, te faci de ris. De ce nu dai matali definitia crimelor de razboi, daca esti asa de cocosh (apropo, crimele de razboi reprezinta pur si simplu incalcari ale tratatelor internationale privind razboiul, si includ si atacurile militare asupra civililor). Desigur, in practica, numai invinsii sint vinovati de crime de razboi, invingatorii niciodata. Probabil ca tie ti se pare normala aceasta situatie, dar mie, cu riscul de a fi tratat drept "activist pacifist sau verde", nu mi se pare normala.
Achernar
8 Aug 2005, 03:18 PM
In regula. Care era solutia ? Explica-mi dumneata ce-ar fi trebuit sa faca americanii in situatia aia. Sa-i roage frumos sa capituleze ? Sa le promita acadele ? Sa le ofere bilete gratuite la Super Bowl ?
March
8 Aug 2005, 03:56 PM
QUOTE (Superunknown @ 8 Aug 2005, 05:06 PM) |
QUOTE | Superunknown, Da matali definitia crimelor de razboi din timpul RM2 asa cum a a fost stabilita de Tribunalele Internationale infiintate dupa incheierea ostilitatilor. Si nu definita pe care o dau acum activistii pacifisti sau verzii ! |
March, ca de obicei cind deschizi gura, te faci de ris. De ce nu dai matali definitia crimelor de razboi, daca esti asa de cocosh (apropo, crimele de razboi reprezinta pur si simplu incalcari ale tratatelor internationale privind razboiul, si includ si atacurile militare asupra civililor). Desigur, in practica, numai invinsii sint vinovati de crime de razboi, invingatorii niciodata. Probabil ca tie ti se pare normala aceasta situatie, dar mie, cu riscul de a fi tratat drept "activist pacifist sau verde", nu mi se pare normala.
|
Coane,
Daca e sa ma fac de ras in fata ta atunci imi pasa la fel de mult ca si strivirea unei muste !
Acum la treburi mai serioase. Daca habar n-ai ce se afla la Hiroshima in momentul lansarii bombei, intreaba si tu in stanga si in dreapta, mai citeste presa. Si ai sa afli ca nu a avut drept tinta civilii. Nu-ti spun eu , deocamdata acum , ca sa nu ma dau
cocos.
Si te astept cu definitia aia privind crimele de razboi asa cum a fost formulata de statutul/regulamentul celor doua mari Tribunale Internationale.
Ai auzit de Dresda si mortii de acolo ?! Sau de celelalte orase germane rase pur si simplu ?! A zis cineva ceva despre crime de razboi ?!
Desigur daca ar fi invins nemtii si japonezii istoria se scria altfel.
Felina
8 Aug 2005, 04:16 PM
Bomba de la H trebuia sa nimiceasca un pod important. Un singur test a fost facut cu genul asta de bomba, undeva in Mexic, cu cateva zile inainte. O oarecare idee despre ceea ce poate bomba respectiva au avut doar cei care au participat la test si mai marii care au ordonat totusi folosirea ei. Cei care au participat la teste presupun ca prea mare putere de decizie nu au avut. Iar restul lumii habar n-a avut de puterea bombei.
SORIN
8 Aug 2005, 04:38 PM
QUOTE (nefertiti @ 8 Aug 2005, 01:04 PM) |
Si care e scuza logica? Mai bine sa moara ei decat noi, nu? |
Exact....cum ai stiut?? :
Precum imi zicea bunicu: In loc sa planga Ma-ta, sa planga Ma-sa
Cam asa e in razboi
Nefe....iar cine nu stie de joaca cu focul, sa nu-l aprinda.............ca arde rau de tot
Sorin.
ps. de multe razboaie ai auzit ( ca de vazut sigur ca nu ) in care populatia civila nu a avut pierderi umane????????
QUOTE (Achernar @ 8 Aug 2005, 04:18 PM) |
In regula. Care era solutia ? |
Soluţia era ( şi de fapt īn cea mai mare măsură acesta a şi fost factorul decisiv, nu aruncarea celor două bombe atomice ) ca URSS-ul să declare şi el război Japoniei şi să atace cuceririle japoneze din Manciuria. Apropo - īn treacăt fie spus - campania rusă din Manciuria din 1945 a fost una din cele mai de succes ale celui De-Al Doilea Război Mondial
).
După părerea mea justificările cu salvarea unui număr de militari americani şi/sau cu japonezii civili "salvaţi colateral"
, deşi cele mai frecvente, sunt pe o pistă greşită. Truman şi militarii americani "duri" aveau interesul să folosească arma atomică pentru a-şi etala un atu īn plus īn previzibila luptă cu URSS-ul ...
axel
8 Aug 2005, 08:08 PM
QUOTE (Felina @ 8 Aug 2005, 06:16 PM) |
Un singur test a fost facut cu genul asta de bomba, undeva in Mexic, cu cateva zile inainte. |
Vrei sa spui New Mexico
Maria Luiza
9 Aug 2005, 06:19 AM
QUOTE (Superunknown @ 8 Aug 2005, 11:16 AM) |
Cinic sau necinic, aruncarea bombelor atomice asupra Japoniei nu a fost necesara. Japonia era deja invinsa si oricum bombele nu au vizat instalatii militare ci exclusiv populatia civila.
Citeva poze interesante aici. |
Cu nimic mai necesar decat atacul de la 9/11 !
Definitia terorismului:
Terrorism refers to the use of violence for the purpose of achieving a political, religious, or ideological goal. The targets of terrorist acts can be government officials, military personnel, people serving the interests of governments, or civilians....... Random violence against civilians (noncombatants) is the type of action .
Americanii au intrat pe teritoriul Japoniei ilegal, exact asa cum au s-au infiltrat si cei 20 de arabeti.
Si intr-un caz si in celalat violatorii avut intentii ucigase impotriva civililor si au ucis civili cu buna stiinta. In cazul Hirosimei actiunea a fost sustinuta si initiata de un guvern. Deci intentia de a ucide nu soldati combatanti ci oameni nevinovati si de a distruge nu obiective militare ci....orice!
talusa
9 Aug 2005, 07:58 AM
MARIA LUIZA:
QUOTE |
Americanii au intrat pe teritoriul Japoniei ilegal, exact asa cum au s-au infiltrat si cei 20 de arabeti.
|
O tampenie mai mare decat aceasta afirmatie nu am observat, INCA, pe nici un forum politic romanesc!
Sau...SUA nu era in stare de razboi cu Japonia??[ce s-a intamplat in Pacific in 1941?????]
ML, stiu ca ai anumite obsesii pacifiste, dar sa si uiti ca cele doua state se aflau in stare de razboi si ca Japonia refuzase capitularea neconditionata[precum a facut Germania] este o lipsa totala de MEMORIE, sau....MINTE!
Doamne-Dumnezeule, daca as avea inima, mi-as fereca ura in gheata si as astepta sa rasara soarele. As picta la lumina stelelor asemenea lui Van Gogh, as visa la un poem de Benedetti, iar cintul lui Serra ar fi pentru mine serenada lunii. As fragezi trandafirii cu lacrimile mele pentru a incerca gustul durerii provocate de ghimpi si cel al sarutului singeriu al petalelor.GABRIEL GARSIA MARQUEZP.S.Sper ca , in mesajul tau de raspuns sa ne explici cum a fost HITLER agresat si terorizat pe pamantul Germaniei , la sfarsitul razboiului
talusa
9 Aug 2005, 08:24 AM
QUOTE (MIA @ 8 Aug 2005, 06:57 PM) |
QUOTE (Achernar @ 8 Aug 2005, 04:18 PM) | In regula. Care era solutia ? |
Soluţia era ( şi de fapt īn cea mai mare măsură acesta a şi fost factorul decisiv, nu aruncarea celor două bombe atomice ) ca URSS-ul să declare şi el război Japoniei şi să atace cuceririle japoneze din Manciuria. Apropo - īn treacăt fie spus - campania rusă din Manciuria din 1945 a fost una din cele mai de succes ale celui De-Al Doilea Război Mondial ). După părerea mea justificările cu salvarea unui număr de militari americani şi/sau cu japonezii civili "salvaţi colateral" , deşi cele mai frecvente, sunt pe o pistă greşită. Truman şi militarii americani "duri" aveau interesul să folosească arma atomică pentru a-şi etala un atu īn plus īn previzibila luptă cu URSS-ul ... |
August 1945: Potsdam si Hiroshima, doua repere hotaratoare pentru soarta lumii
http://www.adevarulonline.ro/arhiva/2005/August/1175/145557/
Achernar
9 Aug 2005, 11:12 AM
MIA, in principiu ai dreptate. Dar intrebarea era 'care era solutia pentru americani' ? Adica ei isi dau picioare in gura cu 'japs' timp de 4 ani, apoi vin rusii, curata Manciuria si eventual cer sa participe jumi-juma la ocuparea Japoniei ? Aveau la dispozitie doua bombe pentru realizarea caraora cheltuisera mult peste un miliard pe dolari. Ce trebuiau sa faca ? Sa-i aplaude pe japonezi pentru marele 'hai sik***' pe care acestia l-au transmis americanilor in 28 iulie '45 ? Sa se-nvarta in jurul coastelor Japoniei pana in momentul in care fratele Ivan apare salvator si rezolva situatia ? Sa bombardeze tot arhipelagul non-stop si apoi sa ocupe o tara distrusa in totalitate ? Tot cu bani americani ar fi trebuit reconstruita. Sa organizeze o blocada navala si aeriana asteptand ca rusii sa ocupe juma de Asie ? Sau eventual sa incerce ocuparea tarii riscand vietile unor indivizi care - totusi - erau cetateni americani ? De ce naiba i-ar fi preocupat viata cetatenilor altei tari in detrimentrul vietii propriilor cetateni ? Astept ca 'desteptii umanitari' sa-mi raspunda la intrebarea asta.
p.s Intamplator Hirosima si Nagasaki nu erau niste pasnice orasele locuite de civili inofensivi. Erau orase puternic militarizate.
QUOTE (Achernar @ 9 Aug 2005, 12:12 PM) |
MIA, in principiu ai dreptate. Dar intrebarea era 'care era solutia pentru americani' ? |
Pai eu am mai zis : desi suna cinic, solutia era sa arunce cel putin o arma atomica.
Acuma insa e drept ca e perfect discutabil daca mai avea sens sa o arunce si pe a doua ( desi na ... procedeele de fabricatie erau diferite si probabil au vrut sa afle ce e mai "eficace" : uraniul sau plutoniul
). Asta mai ales ca orasul Nagasaki a fost o tinta "de rezerva" fara prea mare importanta militaro-industriala ( banuiesc ca se stie ca tinta initiala era orasul Kokura, puternic centru industrial. Cind pilotii au ajuns insa in apropierea sa plafonul de nori era asa de dens incit au primit permisiunea sa se indrepte spre Nagasaki. Si aici conditiile meteo erau proaste, dar, de frica sa se intoarca inapoi cu o incarcatura asa mare si riscanta - o explozie atomica intr-o baza americana din cauza unui accident de aterizare din aceste cauze era cred ultimul lucru de dorit - s-a efectuat bombardamentul cam la plesneala, printr-o spartura de nori si de-aia a si fost mai putin "eficace" ).
Achernar
9 Aug 2005, 12:26 PM
Intr-adevar. In momentul bombardamentului Nagasaki nu reprezenta o tinta prea utila. Din cate stiu la Nagasaki exista un mare santier naval (cel pe care au fost construite cele doua cuirasate-monstru, Yamato si Musashi) si o fabrica de avioane Mitsubishi (probabil una din fabricile unde erau produse celebrele avioane 'Zero' sau cel putin piese de schimb pentru acestea). Dar in august '45 nu cred ca japonezii mai puteau utiliza santierul naval, iar cele cateva avioane ce ar mai fi fost construite n-ar fi reprezentat o amenintare pentru armata americana. Cu toate astea in oras existau deci obiective militare. Nu poti construi super-cuirasate sau avioane daca nu exista la nivel local o infrastructura militara solida. Nici chiar japonezii n-au sustinut vreodata ca bomba ar fi fost lansata asupra unui oras in totalitate civil.
QUOTE (Achernar @ 9 Aug 2005, 01:26 PM) |
Nici chiar japonezii n-au sustinut vreodata ca bomba ar fi fost lansata asupra unui oras in totalitate civil. |
Exact.
E drept ca deja in '45 japonezii nu mai prea aveau nici materiale pentru super-cuirasate si, chiar daca ar fi avut, oricum nu ar fi avut destul combustibil ( plus ca in sine ideea de super-cuirasat s-a dovedit o fantezie costisitoare
) si tot asa, dar la fel de adevarat e ca in principiu orice oras japonez mai important putea fi socotit ca avind importanta militara prin prisma directivelor de razboi total lansate de japonezi si care faceau ca practic orice oras mare sa fie centrul unui important numar de luptatori.
Asta ca sa nu mai comentez timpenia cu "
americanii intrati ilegal ( pe timp de razboi !! ) in spatiul aerian japonez" ca nu are rost ...
March
9 Aug 2005, 01:24 PM
Nagasaki marcheaza astazi cei 60 de ani de la detonarea bombei cu plutonium. Si tot, astazi, acum 60 de ani sovieticii, ca sa prinda si ei o parte din tort au efectuat o invazie masiva in Manciuria.
De abia aceste trei socuri, Hiroshima, Nagasaki si Manciuria a determinat clica militara de la Tokio sa accepte capitularea neconditionata asa cum o cerusera Aliatii inca din 26 iulie prin Declaratia de la Potsdam !
Talusa , bine ai revenit
Si bine ca ai dat tu replica , si MIA, la stupiditatile debitate de cineva mai sus !
March
9 Aug 2005, 01:34 PM
Pe linga cel mentionate mai sus de Achernar, mai trebuie mentionat faptul ca la Hiroshima era concentrat Grupul 2 de Armate ce avea in frunte un fanatic fieldmarechal , a carui nume imi scapa acum. Plus un centru masiv de telecomunicatii militare a intregii armate terestre japoneze, plus un nod important de transport al logisticii militare.
Si pentru ca suntem la capitolul Japonia, recent am citit in presa ca si la Tokio a existat un fel de Schindler . Diplomatul japonez Sugihara, asumandu-si riscuri enorme, a eliberat pasapoarte de plecare la peste 6000 de evrei ce urmau sa fie deportati in Germania la cererea nazistilor.
QUOTE (March @ 9 Aug 2005, 02:34 PM) |
Si pentru ca suntem la capitolul Japonia, recent am citit in presa ca si la Tokio a existat un fel de Schindler . Diplomatul japonez Sugihara, asumandu-si riscuri enorme, a eliberat pasapoarte de plecare la peste 6000 de evrei ce urmau sa fie deportati in Germania la cererea nazistilor. |
Pare mai degraba un Wallenberg decit un Schindler din ce spui aici.
talusa
9 Aug 2005, 04:38 PM
QUOTE (MIA @ 9 Aug 2005, 02:08 PM) |
QUOTE (Achernar @ 9 Aug 2005, 01:26 PM) | Nici chiar japonezii n-au sustinut vreodata ca bomba ar fi fost lansata asupra unui oras in totalitate civil. |
Exact. E drept ca deja in '45 japonezii nu mai prea aveau nici materiale pentru super-cuirasate si, chiar daca ar fi avut, oricum nu ar fi avut destul combustibil ( plus ca in sine ideea de super-cuirasat s-a dovedit o fantezie costisitoare ) si tot asa, dar la fel de adevarat e ca in principiu orice oras japonez mai important putea fi socotit ca avind importanta militara prin prisma directivelor de razboi total lansate de japonezi si care faceau ca practic orice oras mare sa fie centrul unui important numar de luptatori. Asta ca sa nu mai comentez timpenia cu " americanii intrati ilegal ( pe timp de razboi !! ) in spatiul aerian japonez" ca nu are rost ... |
Pacat ca nu rostesti CLAR SI RASPICAT cui apartine
perla despre "americanii intrati ilegal" in Japonia in timp de razboi
Era de ras sau de plans??
talusa
9 Aug 2005, 04:40 PM
QUOTE (March @ 9 Aug 2005, 02:24 PM) |
Nagasaki marcheaza astazi cei 60 de ani de la detonarea bombei cu plutonium. Si tot, astazi, acum 60 de ani sovieticii, ca sa prinda si ei o parte din tort au efectuat o invazie masiva in Manciuria. De abia aceste trei socuri, Hiroshima, Nagasaki si Manciuria a determinat clica militara de la Tokio sa accepte capitularea neconditionata asa cum o cerusera Aliatii inca din 26 iulie prin Declaratia de la Potsdam !
Talusa , bine ai revenit Si bine ca ai dat tu replica , si MIA, la stupiditatile debitate de cineva mai sus ! |
Cum se numeste acea "cineva aberanta"???
talusa
9 Aug 2005, 04:45 PM
QUOTE (March @ 9 Aug 2005, 02:34 PM) |
Pe linga cel mentionate mai sus de Achernar, mai trebuie mentionat faptul ca la Hiroshima era concentrat Grupul 2 de Armate ce avea in frunte un fanatic fieldmarechal , a carui nume imi scapa acum. Plus un centru masiv de telecomunicatii militare a intregii armate terestre japoneze, plus un nod important de transport al logisticii militare.
Si pentru ca suntem la capitolul Japonia, recent am citit in presa ca si la Tokio a existat un fel de Schindler . Diplomatul japonez Sugihara, asumandu-si riscuri enorme, a eliberat pasapoarte de plecare la peste 6000 de evrei ce urmau sa fie deportati in Germania la cererea nazistilor. |
March
9 Aug 2005, 07:40 PM
QUOTE (talusa @ 9 Aug 2005, 06:40 PM) |
Cum se numeste acea "cineva aberanta"??? |
Mi-am zis s-o astept sa-si faca
mea culpa pentru prostiile debitate cu nonsalanta.
Superunknown
11 Aug 2005, 06:06 PM
QUOTE (Achernar @ 8 Aug 2005, 05:18 PM) |
In regula. Care era solutia ? Explica-mi dumneata ce-ar fi trebuit sa faca americanii in situatia aia. Sa-i roage frumos sa capituleze ? Sa le promita acadele ? Sa le ofere bilete gratuite la Super Bowl ? |
N-am pretentia ca sint expert in domeniu, dar daca americanii tineau atita la viata soldatilor lor, puteau sa renunte la ideea capitularii neconditionate si sa negocieze pacea. Japonia era oricum practic invinsa si nu putea emite pretentii prea mari.
Ca americanii au batut saua sa priceapa calul (adica au dat cu bomba atomica in Japonia ca sa-i sperie pe sovietici) e evident. Numai ca, gratzie sotzilor Julius si Ethel Rosenberg, spioni evrei, aceasta stratagema s-a intors impotriva lor, caci rusii au pus si ei mina pe bomba atomica si au echilibrat situatia. De unde se vede ca Dumnezeu nu bate cu batzul...
Ca o curiozitate, observ ca unii dintre cei care se straduiesc aici sa justifice, prin tot felul de artificii cinice, crimele americanilor sint aceiasi care se revolta vehement impotriva actelor teroriste, indreptate tot impotriva unor civili nevinovati. E un dublu standard la mijloc: cinismul americanilor in politica ni se pare normal si chiar salutar ("a determinat clica militara de la Tokio sa accepte capitularea neconditionata"); al islamistilor ni se pare revoltator. Cum vine asta? E moral sa omori sute de mii de oameni in chinuri groaznice ca sa-i dai peste nas unei puteri aliate? Atunci de ce-ar fi imoral sa omori citeva zeci de oameni pentru a-ti impune punctul de vedere?
actionmedia
11 Aug 2005, 06:35 PM
QUOTE (Superunknown @ 11 Aug 2005, 07:06 PM) |
Ca americanii au batut saua sa priceapa calul (adica au dat cu bomba atomica in Japonia ca sa-i sperie pe sovietici) e evident. |
Este un punct de vedere interesant. De fapt cred ca face parte din setul de motivatii pe care le-au avut americanii pentru a folosi bomba.
S-a vorbit de experiment. Parerea mea este ca Hiroshima si Nagasaki au fost experimente "publice". Pe de o parte s-a testat pentru prima data in "lupta" o astfel de arma, iar pe de alta parte americanii si-au aratat muschii. Pana la Hiroshima, se banuia doar care sunt efectele detonarii unei astfel de bombe, dupa aceea a venit si certitudinea.
Un experiment macabru, asta este modul in care as descrie acest act al americanilor.
SORIN
11 Aug 2005, 07:03 PM
Ca o curiozitate, observ ca unii dintre cei care se straduiesc aici sa justifice, prin tot felul de artificii cinice, crimele americanilor sint aceiasi care se revolta vehement impotriva actelor teroriste, indreptate tot impotriva unor civili nevinovati. |
Mai asta supra-dotat si atotstiutorul......cam incurci capra cu varza...adica inca n-ai invatat cine mananca pe cine
Ce au facut Americanii se numeste......
DEFAULT chiar daca naspa rezultatele, doar default!!
Comprende??????
Sorin.
talusa
12 Aug 2005, 08:09 AM
QUOTE (Achernar @ 8 Aug 2005, 05:18 PM) | In regula. Care era solutia ? Explica-mi dumneata ce-ar fi trebuit sa faca americanii in situatia aia. Sa-i roage frumos sa capituleze ? Sa le promita acadele ? Sa le ofere bilete gratuite la Super Bowl ? |
N-am pretentia ca sint expert in domeniu, dar daca americanii tineau atita la viata soldatilor lor, puteau sa renunte la ideea capitularii neconditionate si sa negocieze pacea. Japonia era oricum practic invinsa si nu putea emite pretentii prea mari.
Ca americanii au batut saua sa priceapa calul (adica au dat cu bomba atomica in Japonia ca sa-i sperie pe sovietici) e evident. Numai ca, gratzie sotzilor Julius si Ethel Rosenberg, spioni evrei, aceasta stratagema s-a intors impotriva lor, caci rusii au pus si ei mina pe bomba atomica si au echilibrat situatia. De unde se vede ca Dumnezeu nu bate cu batzul...
Ca o curiozitate, observ ca unii dintre cei care se straduiesc aici sa justifice, prin tot felul de artificii cinice, crimele americanilor sint aceiasi care se revolta vehement impotriva actelor teroriste, indreptate tot impotriva unor civili nevinovati. E un dublu standard la mijloc: cinismul americanilor in politica ni se pare normal si chiar salutar ("a determinat clica militara de la Tokio sa accepte capitularea neconditionata"); al islamistilor ni se pare revoltator. Cum vine asta? E moral sa omori sute de mii de oameni in chinuri groaznice ca sa-i dai peste nas unei puteri aliate? Atunci de ce-ar fi imoral sa omori citeva zeci de oameni pentru a-ti impune punctul de vedere?
|
Off topic
Superunknown
12 Aug 2005, 10:32 AM
Talusa, cu alte cuvinte esti pe dinafara la subiectul asta dar simti si tu nevoia sa zici ceva. Ia sa vedem, vreo poezie cu Mos Craciun stii?
talusa
12 Aug 2005, 11:12 AM
Off topic
March
12 Aug 2005, 12:30 PM
Sorine,
Nu merita sa te obosesti sa comentezi elucubratiile alea ce amesteca actiunile teroristilor extremisti islamisti de azi cu luptele din RM-2 !
Pentru activistii pacifisti si ignorantii de azi le amintesc ca pentru cucerirea unei nenorocite insule OKINAWA au fost mai multi morti si raniti decat casualitatile provocate de explozia ambelor bombe atomice ! Si sa nu mai socotim cati americani au murit in luptele de la : Guam, Guadalcanal, Leyete , Iwo Jima ,etc.
Battle of Okinawa
Okinawa was the largest amphibious invasion of the Pacific campaign and the last major campaign of the Pacific War. More ships were used, more troops put ashore, more supplies transported, more bombs dropped, more naval guns fired against shore targets than any other operation in the Pacific. More people died during the Battle of Okinawa than all those killed during the atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki. Casualties totaled more than 38,000 Americans wounded and 12,000 killed or missing, more than 107,000 Japanese and Okinawan conscripts killed, and perhaps 100,000 Okinawan civilians who perished in the battle.Pentru cei cu adevarat interesati , mai multe aici :
http://www.globalsecurity.org/military/fac...nawa-battle.htmAsa cum ai spus undeva tu mai sus , decat sa moara mama mai bine sa moara ma-sa . Cinica zicala romaneasca dar realista !
Si inca ceva. Toate posturile de tv ( in special cele americane si britanice) au comentat numai despre puterea destructiva si grozaviile produse de cele doua bombe pentru a trage un semnal de alarma ( unul in plus printre nenumaratele trase pina in prezent) asupra armaghedonului ce ar putea urma pe pamant ca urmare a unui razboi atomic total .
Dar, aceste posturi nu au spus nimic despre crimele comise de militaristii japonezi sub comanda criminalului prim-ministru de razboi , generalul Hideki Tojo . Nimic despre sutele de mii de pierderi americane datorate fanatismul « indoctrinatilor » soldatii japonezi care in loc sa se predea preferau sa-si lege grenade in jurul corpului si sa se arunce asupra soldatiilor americani.
Daca pentru cucerirea a doua insule Iwo Jima si Okinawa au murit atatia americani, atunci o invazie pentru cucerirea Japoniei ar fi costat viata a un million de soldati, asa cum a estimat conducerea americana, inainte de a lua decizia folosirii bombelor atomice si fortarea clicii militariste japoneze sa capituleze neconditionat asa dupa cum hotarasera Aliatii prin Declaratia de la Potsdam, din iulie 1945. ( bat campii unii cand afirma ca americanii puteau discuta incheirea unei paci conditionate , dupa ce Churchil, Stalin si Truman semnasera un asemenea document ce nu lasa loc la interpretari !)
Si posturile TV nu au zis nimic despre toate astea a proteja sensibilitatea si durerea japonezilor de azi . Aliatii de nadejde ai americanilor din Extremul Orient. Care , dupa razboi, au ajuns unde au ajuns si datorita masivului ajutor financiar american !
@Talusa,
Nu cred ca stie ceva despre
doftane ! Cred ca trebuia sa spui ceva in genul “ Alahu-o-Akbar” sau asemanator. E mai potrivit acum cand britanicii arunca afara din tara idolii unora !
talusa
12 Aug 2005, 01:12 PM
Off topic
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.