Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ecclesia: Biserica Romano-Catolica
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie > Ecclesia
Pagini: 1, 2, 3
Cipri
La intalnirea de la Loreto, in afara de Mons. Cosa de Chisinau, ce episcopi de rit roman de la noi au fost?
TriRegnum
Cipri imi pare foarte rau ca probabil te dezamagasc, dar nici eu nu stiu exact. (am vazut ca ai intrebat si pe threadul Bisericii Greco-Catolice; speram sa aflii si sa ne spui wink.gif )
Imi pare rau.
TriRegnum
Articol preluat de pe www.ercis.ro, noi botezuri:

"Corespondenţă din Coasta de Fildeş

Duminică, 5 septembrie, la Djebonoua (viitoarea parohie care va fi încredinţată grijii pastorale preoţilor Diecezei de Iaşi), pr. Adrian a prezidat o sfânta Liturghie în cadrul căreia 15 catehumeni au primit sacramentul Botezului.

După ce s-au pregătit cu mult interes şi entuziasm, noii botezaţi au simţit cu adevărat bucuria de a deveni creştini, fii ai lui Dumnezeu.

Prezenţa credincioşilor a fost numeroasă, circa 500.

Pr. Adrian, în timpul omiliei, a subliniat marea importanţă a sacramentului Botezului în viaţa creştinului, drepturile şi obligaţiile pe care le are orice botezat.

Ceremonia a avut loc în marea catedrală a naturii, căci capela ar fi fost neîncăpătoare. Cerul însuşi parcă s-a bucurat: am avut parte de timp frumos, chiar dacă la un moment dat a picurat un pic, parcă amintind celor botezaţi de a nu uita Botezul pe care l-au primit.

Menţionez că perioada de pregătire este de trei sau patru ani de cateheză, timp în care au loc mai multe ceremonii:

la sfârşitul primului an de cateheză: intrarea oficială în catehumenat;

la sfârşitul anului doi de cateheză: transmiterea tradiţiilor;

la începutul anului trei de cateheză: apelul decisiv la Botez.

Urmează apoi celebrarea sacramentului Botezului. "



Gradina Domnului se umple de flori, Mireasa Mielului se impodobeste pentru nunta!

Sa ne rugam fierbinte pentru reusita tuturor misionarilor nostri!!!

TriRegnum
user posted image
TriRegnum
Iubiti frati de la Han, de mult m-am hotarat sa ma despart de forum, iar Mihai o stie bine, asa ca acum m-am hotarat. Perioada la Han a fost frumoasa, insa eu avand chemarea pe care o simt perpetuu, m-am gandit ca ar fi mai bine ca in timpul cand scriu la Han sa il petrec in rugaciune.
Ma simt obosit si simt nevoia unei odihne, care numai in dialogul cu Domnul Dumnezeu se poate gasi cum Sf. Augustin spunea: "pentru TIne ne-ai creat si nelinistita este inima noastra pana cand nu se va odihni in Tine".

Multumesc tuturor pentru colaborare si doresc sa urez tuturor o viata imbelsugata in haruri si plina de Duh Sfant, ma voi gandi la voi in rugaciune.

Doresc catolicilor de pe forum sa ramana statornici in dreapta lor credinta SFANTA, CATOLICA, APOSTOLICA, NEINTRERUPTA, TRADITIONALA; ii indemn sa mearga la biserica, sa vorbeasca cu duhovnicul cand au o problema si sa nu cada in capcana profetilor mincinosi care propavaduiesc alti cristosi, noi sa-L pastram pe al nostru, caci e cel Adevarat. Amintiti-va mereu aceste cuvinte ale Sf. Ignatiu din Antiohia, iar el a stiut mai bine, caci a trait mai aproape de timpurile apostolice (cca. AD110), fiti mereu bucurosi ca sunteti catolici si dati marturie lumii credinta voastra autentica astfel ca viata voastra sa fie conform laudelor pe care acest Sfant le adreseaza Bisericii Romei, faceti in asa fel sa vi le adreseze voua personal, caci sunteti fii ai acestei Biserici presfinte: "Ignatiu, numit si Theophorus, carte Biserica ce detine presedintia, aflata in patria Romanilor, cea demna de Dumnezeu, demna de cinste, demna de binecuvantare, demna de lauda, demna de sfintenie, si pentru ca tu detii presedintia/sefia in Dragoste, numita de Cristos..."

Sa fiti binecuvantati si sa ne putem vedea in Patria Cereasca.
milimetru
Amin.

Pentru mine a fost o mare bucurie cunoştinţa virtuală pe care am făcut-o cu TriRegnum, un om cu totul şi cu totul deosebit.

Pentru toată această perioadă, pentru tot ce ai făcut pt han tnx.gif
denise
flowers.gif Pentru un preot deosebit si pentru un om deosebit! Fie ca Lumina sa te inconjoare mereu!
Si nu te gandi ca vremea petrecuta alaturi de noi a fost irosita: Cuvantul a ajuns in coltisorul acesta in mare parte si datorita tie...
milimetru
Calendarul religios al anului 2005 arată sărbătoarea Învierii undeva la sfîrşitul lunii martie (pe 9 feb. este Miercurea Cenuşii!!) iar la fraţii ortodocşi undeva la începutul lunii... mai! Pe lîngă aspectul de solicitare suplimentară pe care-l simte un catolic "inserat" într-un mediu puternic ortodox (dar asta se rezolvă mai uşor...) nu pot să nu remarc prezenţa unui gînd oarecum trist vizavi de aceste "defazări" de date ale principalei noastre sărbători...

A trecut Crăciunul. Mai demult, îmi aduc aminte, Înălţarea la Cer a Sf Fecioare Maria. Dar şi alte sărbători la aceeaşi dată calendaristică cu ortodoxia. Tocmai la cea mai importantă dată a calendarului religios apar diferenţe!... Trist...

Nu acuz pe nimeni, nu vreau să spun nimic cu subînţeles. M-am uitat doar pe calendar(e) şi constat. Constat fără prea multă veselie, totuşi...
TriRegnum
Sfantul Parinte a propus fratilor ortodocsi ca Pastele sa se sarbatoreasca intr-o data anume (ex: prima Duminica din Aprilie), insa nu au vrut, ei inca nu sccepta calendarul astronomic in calcularea Pastelui...probabil pe viitor vor accepta.
milimetru
Biserica "Sf. Anton de Padova" din Iaşi. smile.gif Imagine de la sărbătorirea hramului.
TriRegnum
Harul Domnului nostru Isus Cristos, si dragostea lui Dumnezeu Tatal, si impartasirea Duhului Sfant sa fie cu voi toti.

Acum ceva timp eram hotarat sa renunt la Han, insa afland mai apoi ca urma sa plec departe, am hotarat sa ma reintorc la Han si sa mai stau o perioada cu prietenii mei de aici.

Iata a sosit timpul despartirii si doresc cu aceasta ocazie sa imi iau ramas bun de la toti fratii in Cristos, ma rog ca bunul Dumnezeu, Tatal, Fiul si Duhul Sfant, sa va lumineze pe toti si sa va pastreze in harul sau.

Imi cer scuze daca am ofensat, suparat pe cineva vreodata.

Dorec ca fiecare dintre voi sa-si aminteasca aceste ultime cuvinte si sa le poarte in suflet mereu:
"Fii credincios pana la moarte, si-ti voi da cununa vietii" (Apc 2.10)
Endgegner
QUOTE (milimetru @ 10 Jan 2005, 11:25 AM)
Calendarul religios al anului 2005 arată sărbătoarea Învierii undeva la sfîrşitul lunii martie (pe 9 feb. este Miercurea Cenuşii!!) iar la fraţii ortodocşi undeva la începutul lunii... mai!

Mai precis pe data de 27 martie - cum se zice la noi "Ostern"

user posted image

milimetru
Of. Iată că am intrat pe ultima "turnantă" înaintea momentului de importanţă primordială în viaţa bisericii şi a noastră: Învierea Domnului. Joi, momentul euharistic; Vineri, momentul răstignirii; Sîmbătă, momentele morţii. Trei zile din viaţa pămîntească a Mîntuitorului care înseamnă pt noi totul. Toată viaţa noastră.

Clipele de restrişte se apropie de sfîrşit şi - după o acutizare dramatică a evenimentelor - va sosi fără doar şi poate marele moment de duminică. Domnul să ne binecuvînteze pe noi toţi, cei care aşteptăm mai mult sau mai puţin pregătiţi ziua cea mare! smile.gif
milimetru
Cristos a înviat! smile.gif

(... o mai fi cineva pe la han care să-mi confirme acest eveniment? unsure.gif )
Cipri
Adevarat a inviat!Aleluia!


Regret ca in Romania romano-catolicii si greco-catolicii nu sarbatoresc impreuna Invierea Domnului!
milimetru
Da, ai dreptate.

Sărbătoresc însă împreună Ziua Crucii, care tocmai ce a trecut. Anul ăsta, pe o vreme formidabilă, care cu greu te lasă să-ţi întorci gîndul spre Cruce. Şi totuşi gîndul se întoarce...mereu...

Grabillion
@TriRegnum

Triregnum, am citit undeva ca Petru, care a fost primul episcop, a fost intre anii 40 si 70 episcop in Roma.
Nu mai stiu exact nici anii si nici unde am citit, stii tu cumva unde scrie asta, caci se pare ca tu
te cunosti foarte bine in domeniul acesta.

Petru a fost neincetat episcop al Romei si s-a aflat tot timpul in Roma in acest timp,
dupa datele istorice ?

Merci
----------------------------------------------
Raspunde te rog aici, am facut un nou topic pt. subiectul asta :
Petru
milimetru
Se aprind lumînările una după alta în coroana de Advent. Sîntem la a 3-a deja...Moment propice pentru o spovadă adevărată, care să deretice prin cămara sufletului, să o lase curată şi aerisită pentru că, nu-i aşa, aşteptăm o ... veste minunată smile.gif
milimetru
26 noiembrie 2006. CRISTOS-REGELE UNIVERSULUI. Sfîrşitul unui an liturgic şi începutul altuia...

Mi-a atras atenţia o exprimare a preotului la celebrarea acestei sărbători. Spunea că da, oamenii l-au recunoscut încă de la început pe Cristos ca Rege al Universului. De aceea i-au oferit o coroană şi un tron.

Coroana era de spini. Tronul era Crucea...
Cipri
ES Mons. Episcop Petru Gherghel la Londra:

http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20081155
Cipri
Aniversare la Popesti-Leordeni:

http://www.arcb.ro/actualitate/arhiva/noie...08/stiri07.html
Cipri
Aniversarea a 10 ani de la "Fides et Ratio":

http://www.arcb.ro/actualitate/arhiva/noie...08/stiri09.html
Cipri
Rugaciune la mormantul Monseniorului Ghika:

http://www.arcb.ro/actualitate/arhiva/noie...08/stiri08.html
Cipri
Sf. Mir la Catedrala "Sf. Iosif":

http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=16840
Cipri
A fost numit noul Episcop romano-catolic de Oradea:

http://www.oecumene.radiovaticana.org/rom/...lo.asp?c=254254
Cipri
Simpozion international la Roman:

http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20091005
milimetru
De abia recent, spre rusinea mea, am gasit raspunsul la o intrebare pe care mi-am pus-o nu numai eu dar si-o pun multi alti oameni: de ce e necesar sa mergem la biserica?

Contraargumentele care se aduc sint de genul: omul se poate ruga si acasa, in orice loc de fapt; Dumnezeu e sau nu cu cineva indiferent daca se duce sau nu la biserica etc

Spre rusinea mea spuneam, deoarece frecventez regulat locasul Domnului. Iar raspunsul e la mintea cocosului (dar se pare ca n-a fost si la mintea mea!):

Biserica e locul care "gazduieste" taina Euharistiei. Orice altceva se poate intimpla in afara zidurilor ei in afara de impartasirea cu Trupul si Singele lui Cristos.

Voila! smile.gif
Felina
Asta ar insemna ca e suficent sa mergem la biserica numia de paste smile.gif
milimetru
Nu.

La romano-catolici, credinciosii se pot impartasi la fiecare liturghie (care se tine zilnic, dimineata si seara, duminica si la prinz). De fapt toata liturghia de rit catolic nu este altceva decit o celebrare euharistica.

La ortodocsi exista recomandarea impartasirii in cele 4 posturi mari de peste an. Insa spiritual ea este administrata credinciosilor la fiecare Sf Liturghie. Detalii aici, aici si mai ales aici

Taina Euharistiei (= Impartasaniei) este sau ar trebui sa fie de cea mai mare importanta pt credinciosi. Pe diferite planuri acum se realizeaza cel mai intens comuniunea cu Cristos, pe care - nu-i asa? - ne-o dorim cu totii.
Felina
Am inteles milimetru, mersi pentru explicatie.
Personal nu cred ca-mi doresc comuniunea cu Cristos si nici cei din anturajul meu nu par sa tinda spre aceasta comuniune. Ideea in sine pare foarte stranie. Oricum extrem de indepartata de viata noastra de zi cu zi.
Rehael
Pentru cine tine neaparat, si la ortodocsi se poate impartasi oricine vrea si daca este vrednic la Sf. Liturghie, numai ca, dupa o anumita varsta nu se face fara spovedanie. Acuma, la drept vorbind, nici nu cred ca ar putea sa faca preotul acest lucru pentru toata lumea, duminica de duminica; cine frecventeaza biserica stie ce aglomeratie se formeaza in posturile mari la spovedit si impartasit... De regula in duminicile obisnuite sunt impartasiti copiii mici care nu au nevoie de spovedanie.
andra_v
Dintr-un anumit punct de vedere, obligatia de a te spovedi inainte de fiecare impartasanie transforma taina marturisirii intr-o conditie formala care trebuie indeplinita sine qua non pentru cuminecare, inlocuind adevarata pregatire pentru Euharistie, pocainta launtrica, grija pentru o impacare cu Hristos si Biserica.
Un articol interesant pe aceasta tema al lui Alexander Schmemann pe http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/dog...anie-69027.html
Rehael
QUOTE(andra_v @ 24 Jul 2010, 06:14 PM) *
Dintr-un anumit punct de vedere, obligatia de a te spovedi inainte de fiecare impartasanie transforma taina marturisirii intr-o conditie formala care trebuie indeplinita sine qua non pentru cuminecare, inlocuind adevarata pregatire pentru Euharistie, pocainta launtrica, grija pentru o impacare cu Hristos si Biserica.
Un articol interesant pe aceasta tema al lui Alexander Schmemann pe http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/dog...anie-69027.html


Pai, draga, e clar ca daca preotul te-a gasit (prea) pacatos la spovedanie, nu te mai impartaseste, ci iti da un canon de pocainta pe care sa il executi un anumit numar de zile, saptamani, sau ani... Daca numarul de zile stabilit pentru "igienizarea" ta sufleteasca depaseste data zilei in care ar fi trebuit sa te impartesesti, iti ofera doar aghiazma mare. Eu personal nu prea imi dau seama ce vrea sa spuna respectivul cu articolul lui... E preot si stie el precis cat e de formala spovedania? A facut un sondaj de opinie printre cei spovaduiti la iesirea din biserica etc.?
milimetru
QUOTE(Felina @ 20 Jul 2010, 03:32 PM) *
Personal nu cred ca-mi doresc comuniunea cu Cristos si nici cei din anturajul meu nu par sa tinda spre aceasta comuniune. Ideea in sine pare foarte stranie. Oricum extrem de indepartata de viata noastra de zi cu zi.


Adevaratul lucru ciudat care se intimpla e urmatorul: nu dorintele noastre, nu ceea ce vrem noi conteaza in primul rind. Vine o vreme cind esti, cind devii - cam subit, asa - convins. Cind esti convertit. "Operatiunea" se face din exterior mai mult decit din interior. Lasind la o parte detaliile si pastrind ideea, cam in genul convertirii Sf Paul (=Pavel). Dupa aceea totul devine mai limpede...

...

Nu am rabdare si timp sa citesc cu atentie articolul citat de andra. Dar inclin sa-i dau dreptate. Eu am facut fara sa vreau... sondaje printre cunoscuti, deducind din putinul pe care-l spuneau catre mine despre cam cum s-au spovedit. La acestea adaug si experienta proprie. Rezultatul: multe, prea multe spovedanii le facem gresit sau superficial (uneori si preotul isi aduce aportul). Ne grabim spre gestul ritual al ingurgitarii Trupului si Singelui...

In ceea ce ma priveste pot sa marturisesc ca Spovada ma solicita... nervos (ca sa zic asa) mult mai tare decit Impartasirea. Imi e destul de clar ce inseamna o spovada rea. Tensiunea inainte de... si in timpul... e atit de intensa incit la sfirsit simt o astfel usurare incit imi vine sa-l pup pe primul care-mi iese in cale! blink.gif
TriRegnum
Din pacate multe spovezi sunt facute gresit, in graba. De aceea e bine ca intinte de Spoada sa faci o rugaciune la Duhul Sfant pentru a primi harul pocaintei si apoi facuta o cercetare a cugetului amanuntita. Iar cel mai important e la marturisire atunci cand multe ispote pot sa apara si sa ne distraga atentia, cainta e cheia si solutia intregii mantuiri pe care o primim la Spovada. O spovada facuta fara cainta, e nula si fara valoare; ba mai mult ea e un pacat mortal in plus.
milimetru
Oooh! Triii... 5.gif Nu credeam sa te mai zaresc pe aici! Sper ca esti sanatos si viata ta merge din ce in ce mai mult spre... Bine...

TriRegnum, uneori inclin sa cred ca preotii catolici (spre deosebire de cei ortodocsi) sint invatati sa acorde permisiunea de impartasire (prea?) usor; acel canon care se aplica (uneori parca prea accentuat) la fratii ortodocsi, la catolici este privit asa... mai cu "ingaduinta". (stii? ca sa spun sincer: uneori as dori sa trec prin spovada mai pedepsit decit sint, pentru ca de obicei "canonul" consta doar in rugaciuni dedicate...). Ce parere ai?...

Cainta e cheia Spovezii. Adevarat. Si aici as avea o intrebare. Se vorbeste de cercetarea "amanuntita" a cugetului. Daca aceasta nu e facuta bine, poate compensa o cainta adevarata, mare, sincera, acest neajuns?...

Laudat sa fie Isus si Maria! smile.gif
TriRegnum
Multumesc Milimetru...toate-s bune si frumoase, doar ca am mai imbatranit putin smile.gif

Un om nu poate fi privat de Impartasanie, odata ce a primit dezlegarea sacramentala la Spovada, e liber sa se impartaseasca; daca preotul considera ca nu e vrednic de Sf Ostie, atunci nu ii da dezlegarea la marturisire (si asta mai mult in cazurile in care nu exista cainta necesara si preotul boserva acest lucru).

Da, o cainta sincera si din suflet compenseaza o cercetare a cugetului facuta incorect din greseala, insa atunci cand omul considera ca daca se caieste e suficient si neglijeaza voit cercetarea cugetului, atunci pcatuieste grav impotriva Duhului Sfant.

In vecii vecilor. Amin.

PS: vad ca nici Clopotel si nici 1.6... nu mai sunt pe aici...ce-i cu ei?
milimetru
Nu stiu ce-i cu ei... Poate ca... Stii, vine o vreme cind omul se apleaca mai cu atentie si asupra epistolei Sf Apostol Iacob, cel care insista atit de mult pe credinta exprimata prin fapte concrete; cel care insista si asupra riscurilor unei limbutii exagerate... Who knows?... Poate ca vine o vreme... de asta... la fiecare dintre noi!... wink.gif
milimetru
Ginduri pt "ultima suta de metri" din Advent 2010 (preluate de la R. Tagore):

Îngăduie: Să nu mă rog să fiu păzit de primejdii,
ci să le îndur fără teamă.
Să nu cerşesc alinarea durerii mele,
ci inima s-o birui.
Să nu caut tovarăşi pe câmpul de luptă al vieţii,
ci să mă încred în tăria mea.
Să nu mă rog înfiorat de teamă, să fiu mântuit,
ci să fiu răbdător în lupta pentru libertate.
Nu îngădui să fiu un mişel,
ce simte harul tău numai în noroc;
ci fă-mă să cunosc cârmuirea mâinii tale
în nenorocirea mea.
andra_v
Papa Benedict al XVI-lea, ultimul papa filozof

Asa cum pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea a constituit o replica vis-a-vis de comunismul totalitarist, cel al lui Benedict al XVI-lea a atras atentia asupra carentelor societatilor secularizate.

Opera filosofica si intreaga activitate a Papei a reprezentat un raspuns la provocarea pe care a constituit-o inlocuirea ateismului comunist din societatea europeana cu individualismul nihilist de factura neoliberala.

Dupa cum nazismul a demoralizat Europa, reculul crestinismului in Occident este, potrivit Papei Benedict, responsabil de criza spirituala, etica si economica fara precedent care a afectat continentul nostru:

http://www.cotidianul.ro/benedict-al-xvi-l...criitor-208596/

andra_v
Primul papă din Lumea Nouă a făcut apel marţi, în timpul mesei de inaugurare a pontificatului său, la protejarea "oricărei creaturi a lui Dumnezeu" şi la "tandreţe", mai ales faţă de săraci, într-o predică inspirată din Francisc din Assisi.

În faţa a 150.000-200.000 de credincioşi, potrivit Vaticanului, reuniţi sub un soare frumos, Papa Francisc şi-a calificat "rolul umil şi concret", îndemnând la luptă împotriva "semnelor distrugerii" şi pentru "respectarea creaturii şi mediului".

"Adevărata putere" a unui papă este "serviciul. El trebuie să privească spre serviciul umil, concret", a spus Suveranul Pontif argentinian, în contextul în care Guvernul Bisericii, Curia romană, implicată în diverse scandaluri, a fost foarte criticată în timpul Conclavului.

În timpul predicii, pe un ton grav, considerat foarte franciscană, Papa a declarat, trezind aplauzele mulţimii, că "astăzi există atâtea urme gri pe cer! Păstrarea creaţiei, orice bărbat şi orice femeie, înseamnă deschiderea orizontului speranţei, un petic de lumină în mijlocul atâtor nori."

În acest discurs, în care au fost trasate direcţiile noului pontificat, al 266-lea papă din istorie a insistat asupra apropierii de săraci, de cei mai vulnerabili, de persoanele în vârstă, de cei "care sunt adeseori la periferia inimii noastre".

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, a ales numele de Francisc, în memoria lui "Poverello" din Assisi, Sfântul Francisc, care, în secolul al XIII-lea, a vrut să reconstruiască Biserica, divizată, atunci dar şi în prezent, şi a luptat pentru pace, în epoca Cruciadelor, şi pentru respectarea naturii.

Cu puţin timp înainte de celebrarea mesei de întronizare, Francisc s-a adresat printr-o legătură telefonică credincioşilor argentinieni reuniţi în Piaţa Mai şi în Catedrala de la Buenos Aires. El le-a cerut să "protejeze viaţa, familia şi natura".

În Piaţa Sfântul Petru, ceremonia a fost solemnă şi simplă. Ţinuta Papei a fost mai degrabă austeră. În timpul procesiunii la mormântul Sfântului Petru, amplasat în centrul Bazilicii, până la parvis, el purta peste sutana albă o casulă bej şi o cruce neagră aurită, contrastând cu ţinuta a zeci de patriarhi din Bisericile din Est care îl însoţeau. Cu scopul de a aminti originile Bisericii Catolice şi componentele sale orientale şi occidentale, Evanghelia a fost cântată în greacă.

Papa a îngenunchiat în criptă, în faţa mormântului Sfântului Petru, apoi a ieşit pentru mesă, precedat de 180 de cardinali, patriarhi şi arhiepiscopi.

Apoi Papa a primit palliumul şi inelul papal, însemnele pontificale. Angelo Soldano, decanul Colegiului Cardinalilor, este cel care i-a pus pe deget inelul papal, făcut din argint aurit şi nu din aur, de dragul smereniei.

Anterior, primul papă originar din Americi, în vârstă de 76 de ani, ales în mod surprinzător miercuri, în timp ce nu figura printre favoriţi, a efectuat un tur prin maiestuoasa Piaţă Sfântul Petru într-un jeep decapotabil de culoare albă, în sunetul trompetelor.

Zâmbitor şi stând în picioare în vehicul, Papa a salutat mulţimea care îl aclama, agitând drapele din toate ţările. El a coborât din vehicul pentru a mângâia faţa unei persoane cu handicap.

"Este un eveniment care deschide viziunea Bisericii, cu Papa Francisc vom avea o Biserică mai aproape de popor şi de lumea modernă", a comentat pentru AFP, cu optimism, Rodrigo Grajales, un preot columbian în vârstă de 31 de ani.

Aceeaşi ardoare şi din partea surorii Rosa, de naţionalitate italiană. Ea a spus că aşteaptă "un alt Sfânt Francisc care să se coboare pe pământ cu iubire, bunătate, sărăcie şi smerenie".

"Francisc, mergi înainte, voi fi cu tine oriunde vei merge", proclama o banderolă a surorilor braziliene, în timp ce un grup de argentinieni flutura o imensă pancartă cu "San Lorenzo", o echipă de fotbal din Argentina preferată de Papa Francisc.

Pe o altă banderolă, mai neobişnuită, scria "Shalom", pace în ebraică.

Încă de dimineaţă, de la ora 5.00 GMT (07.00 ora României), sute de voluntari se aflau deja în piaţă pentru a canaliza mulţimea.

Aproximativ 132 de delegaţii străine au fost prezente în primele rânduri, între care 31 de şefi de stat.

Generali superiori iezuiţi şi franciscani figurau printre cei 180 de oficianţi. Fostul cardinal argentinian Jorge Bergoglio este primul papă iezuit.

Centrul Romei şi împrejurimile Vaticanului pe o rază de aproximativ un kilometri păreau în stare de asediu. Peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine (poliţişti, carabinieri, poliţişti municipali), dintre care mulţi sunt în civil, au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului.

Francisc, succesorul lui Benedict la XVI-lea, care a demisionat la 28 februarie, în apropierea vârstei de 86 de ani, din cauza "slăbirii forţelor", s-a arătat accesibil încă de la începutul pontificatului său.

Însă Biserica trebuie să înfrunte o serie de probleme. Declinul vocaţiei religioase, solicitarea unor reforme în privinţa moravurilor (căsătoria preoţilor şi între persoanele de acelaşi sex), opacitatea şi intrigile din interiorul Curiei romane sunt câteva dintre ele.

Mai multe pe http://www.mediafax.ro/externe/papa-franci...assisi-10677637
andra_v
Monseniorul Vladimir Ghica beatificat la Bucuresti.


Monseniorul Vladimir Ghika (1873 - 1954), preot romano-catolic şi principe român, a fost beatificat, fiind declarat Fericit, sâmbătă, la Bucureşti, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne prezidată de trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.







Potrivit ritualului de beatificare, după ce arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti a adresat trimisului Suveranului Pontif cererea de a-l înscrie printre Fericiţi pe Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Vladimir Ghika şi prezentarea biografiei acestuia, cardinalul Angelo Amato a dat citire, în limba latină, Scrisorii Apostolice a Sfântului Părinte.

Scrisoarea a fost citită apoi în limba română: "Împlinind rugămintea Fratelui Meu Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, precum şi a multor alţi fraţi în Episcopat şi a numeroşi credincioşi, ascultând părerea Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, noi, Autoritatea Noastră Apostolică, îngăduim ca Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu, Vladimir Ghika, preot Diecezan şi martir, păstor râvnic şi martor stăruitor al iubirii Dumnezeieşti, apărător neînfricat al credinţei catolice, precum şi al Comuniunii cu Biserica Romană, să fie chemat de acum înainte cu numele de Fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată, în fiecare an, în locurile şi modalităţile stabilite de Dreptul Canonic, în ziua a 16-a a lunii mai, zi în care el s-a născut pentru cer. În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin!
Dată la Roma, la Sfântul Petru, în ziua a 15-a a lunii august, Anul Domnului 2013, cel dintâi al Pontificatului nostru".

Scrisoarea este semnată Papa Francisc

Potrivit cutumelor ceremoniei de beatificare, a urmat dezvelirea imaginii Fericitului Vladimir Ghika, preot martir, şi adusă în procesiune relicva sa la altar.

Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor a tămâiat şi a venerat relicva.

Martiriul pentru credinţă al lui Vladimir Ghika a fost recunoscut de Papa Francisc la 27 martie. AGERPRES

La randul sau, trimisul Papei Francisc la ceremonia de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, a calificat, sâmbătă, evenimentul de la Bucureşti drept "un semn profetic de reconciliere şi pace".

http://www.agerpres.ro/media/index.php/cul...re-si-pace.html
andra_v
Vizita istorica a Suveranului Pontif pe Pamantul Sfant. Papa Francisc a anuntat ca va face un pelerinaj la Betleem si Ierusalim in perioada 24-26 mai 2014.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/int...a-2426-mai.html
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.