Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Dune
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
Pagini: 1, 2
Ares
E un fel de chestie arhicunoscuta in "domeniu"...
Ahriman
Marturisesc ca sunt un cititor avid de SF dar pana acum n-am intalnit pe nicaieri treaba asta;bine,prin orasul in care stau eu si chiar prin Bucuresti nu prea am vazut reviste de profil din care sa ma pun la curent cu tot ce e nou in domeniu.
Ares
Din nefericire nu prea mai sunt reviste de specialitate... Dar din fericire exista niste reviste "virtuale" de genul asta...
Una dintre cele mai bune este http://www.lumivirtuale.ro
Daca mai exista oameni interesati o sa fac o lista cu site-urile de "profil" de pe la noi care merita citite...
Ahriman
Sunt interesat...Please help! biggrin.gif
Ares
off topic Rezolvam... (nu de alta, dar chiar subsemnatul a pus bazele primei reviste on line de SF romania... asta ca sa dau de modestie pe afara rofl.gif )
Si ca sa nu fiu total off topic ca o trebuiasca sa ma trag singur de urechi...

Pentru cei care nu au avut pana acum curiozitatea sa caute - exista un site oficial al univerului Dune la adresa urmatoare:
http://www.dunenovels.com/

Arata dezamagitor, dar merita vizitat macar odata...
Ares
O veste buna pentru toti fanii Dune.

Editura Omnibooks aduce in Romania cele 6 noi romane din universul Dune!
Astfel aceasta noua serie Dune va debuta in luna mai cu o editie speciala a revistei "Fictiuni" (una dintre ultimele reviste dedicate SF&F-ului care mai apare momentan) - o antologie intitulata "Dune - O poveste fara sfarsit".

Veti descoperi in paginile ei interviuri cu Brian Herbert si Kevin J. Anderson, un fragment inedit in care Frank Herbert descrie geneza seriei originale, o povestire inedita din universul Dunei, articole privind diverse ipostaze ale universului Dunei semnate de Byron Merritt, Norman Spinrad, Paul Di Filippo, Catalin Badea-Gheracostea, Dan Dobos.

La inceputul verii va aparea volumul intii al primei trilogii create de Brian Herbert si Kevin J. Anderson, DUNE: CASA ATREIDES. Cel de-al doilea volum, DUNE: CASA HARKONNEN, va fi disponibil in librarii in jurul Craciunului, iar urmatoarele se vor succeda la intervale de aproximativ sase luni. Seria Dune (inclusiv numarul special al FICTIUNI-lor) va avea o prezentare grafica unitara, cartile fiind tiparite la cele mai inalte standarde disponibile in Romania.

La inceputul lunii mai va fi lansat website-ul dedicat seriei DUNE, unde cititorii vor putea afla ultimele noutati privind aparitiile editoriale, vor putea citi, in avanpremiera, fragmente din volumele aflate in pregatire si chiar povestiri inedite (trei dintre acestea au fost publicate deja in Statele Unite) si vor putea beneficia de oferte speciale pentru cumpararea titlurilor seriei.

Acest numar special al revistei "Fictiuni" poate fi comandat deja la adresele "omnibooks @ netscape.net" sau "omnibooks2001 @ yahoo.com", precizind adresa la care doriti sa primiti revista. Pretul unui exemplar va fi de 100000 lei + TVA, iar comenzile primite pina la data de 15 aprilie vor fi scutite de taxele de expediere.
morpheus_rise
sunt si eu un fan al lui Herbert si in special al Saga Dune.

Dupa mine Saga Dune este una dintre cele mai complexe carti SF si incercarea celor doua filme sa aduca lumea dunei pe ecran eu zic ca este cat de cat reusita. As fi curios cum ar pune pe ecran Imparatul Zeu al Dunei, care mi s-a parut cea mai importanta carte din saga.
side_story
Mi s-a parut excelent Dune, insa mai mult mi-a placut Pandora. Si Dune7 (Cartea brundurilor parca ii zice) nu a fost scrisa de Sebastian A. Corn. Nu imi aduc aminte exact numele autorului, o sa imi verific biblioteca si va anunt. Insa stiu ca a fost scrisa dupa ciornele lui Herbert, si mie mi-a placut totusi...
Ares
@side_story - Dune 7 este "scrisa" de Patrick Herbert. Care este un pseudonim utilizat de editura Nemira pentru Sebastian A. Corn. Nu e o chestie super cunoscuta, dar daca vei cauta pe internet (de exemplu la amazon.com) sau pe site-ul oficial DUNE vei descoperi ca asa ceva nu exista acolo... A fost doar o magarie publicitara facuta de o editura pe care respectam pana in momentul ala... Dar asta-i viata...

PS. Scuze ca ma repet biggrin.gif
side_story
Scuze, am facut o confuzie. Ma gandeam la Pandora-Factorul Inaltare care a fost publicata dupa moartea lui Frank Herbert, fiind terminata de Bill Ransom. Apropo, trilogia Pandora mi s-a parut super!
zar
mi-au placut primele doua volume din Dune, mai ales pt aspectul filozofic-religios-politic, urmatoarele sunt mult mai slabute, dar deh...
ce parere aveti despre "Solaris" al lui Stanislav Lem?
dead-cat
eu am citit "Solaris" acu vreo 12-13 ani. zice-se ca e buna. eu n-am fost chiar entuziasmat deoarece nu-i chiar stilul meu de literatura SF, eu mai mult sunt fan Eric Russell ("WASP") sau van Vogt.
zar
ideea este super, stilul si mie mi s-a parut mai greoi, dar ideea parca trimite putin, putin la Gaia lui Assimov.
Ahriman
Daca nu ma insel, "Solaris" a fost scris cu ceva timp inainte de "Gaia" lui Asimov!
Jubi

Nu ascund faptul ca ma incearca o placuta nostalgie cand ma gandesc la "Dune"... Am citit Dune si Mantuitorul Dunei, prin clasa a9a, iar la finalul cartii eram extrem de nervoasa,pentru ca nu mi s-a zis mai devreme cat de superba e cartea.Habar n-aveam de continuare, cand am descoperit o fata din liceu care stia si ea ce e aia Dune, plus ca avea in biblioteca toate partile din serie. So, in a11a am citit restul cartilor: Copii Dunei,Imparatul-Zeu al Dunei,Ereticii si Casa Canonicatului...

Toate povestile, spuse in necunostinta de cauza, cum ca seria Dune ar fi doar un basm de adormit copii ... ma rog, nu le consider fondate. Frank Herbert a fost un geniu prin ideile sale. EU, personal i-am indragit scrierile si am fost iremediabil impresionata. Am tot incercat sa citesc si "Ciuma Alba" si inca cateva carti scrise de el, dar n-am reusit.In schimb am citit trilogia Pandora. O adevarata peripetie cu cartile astea: am gasit volumul 2 intr-o biblioteca si citita printre radnuri am zis ca e super faina, insa era importiva princiipilor mele sa citesc un volum intermediar asa ca am lasat-o acolo. Ulterior am dat peste volumul 1 intr-o cu totul alta biblioteca... le-am citit pe amandoua, iar Factorul Inaltare la-m gasit intr-un anticariat, singurul volum care-l am acasa.

Ce e esential: Dune e un must have pentru pasionatii de literatura. Nu as putea sa va argumentez si de ce,pentru ca prima lectura care am facut-o seriei a fost in parfumul farmecului ei.Nu am stat sa analizez prea tare cum si de ce se intampla , ce se intampla in carti, ci m-am lasat minunata de idei. Poate la o a doua lectura, a treia am sa ma consider in stare sa fac un mic review despre seria Dune.
actionmedia
Prima data am luat contact cu fenomenul dune prin 1991 sau '92, eram la liceu (sectia informatica) si, în "laboratorul de info" aveam un singur calculator mai performant (286 upgradat). Unul dintre colegi mai avansat în ale informaticii a adus (nu stiu de unde) jocul Dune. Era primul joc de strategie care avea si o poveste era un soi de Strategy-Quest. Am pierdu multe ore jucand acel joc, eram vreo 3-4 colegi mai tot timpul călare pe acel calculator. Ideea este joculetul mi s-a parut foarte reusit pentru vremea lui.
Apoi dupa vreo jumatate de an am auzit ca va apare si cartea, am asteptat-o cu sufletul la gură, urmăream mai tot timpul emisiunile lui Mironov care spunea ca va apare, ca e asa si pe dincolo. Economisisem bani si am asteptat. Primul lot s-a epiuizat destul de repede, la mine in oras a aparut cam la o luna dupa ce a fost anuntata.
Am cumparat-o si n-am mai lasat-o din mana pana nu am terminat de citit, citeam 8-10 ore pe zi, revdeneam la capitolele pe care nu le înţelesesem complet. Am stat ore în şir să studiez hărţile anexate (cam proaste la ediţia aceea) pentru a vizualiza lumea descrisă de Herbert.
Trebuie să precizez că la început am fost un pic dezamăgit că acţiunea din carte nu corespundea cu ceea ce mi-am imaginat eu după ce am văzut jocul dar mi-a trecut repede după ce am avansat şi am descoperit că era mult mai interesantă cartea.
Am citit toate volumele aparute, inclusiv acel Dune 7. Mi-au plăcut toate, mai ales ca mereu veneu cu ceva nou. Recunosc ca autorul are un stil de a scrie care nu iti permite sa retii actiunea. De aceea am recitit cartea.

Referitor la primul film (cred ca de prin 1984) exista o versiune mai lunga care include si un preambul care povesteste despre Jihadul Butlerian si despre lumea dinainte de Dune precum si cum au luat fiinta Organizatia Bene Geserit si si scoala de instruire a mentatilor. Lucruri care nu se regasesc in carti decat rasfirate pe ici pe colo, in film era o sinteza.

Filmul trebuie privit ca o poveste separata si nu ca o ecranizare. Are multe scapari. Partea cu armele bazate pe Voce sunt o inventie ale scenaristilor, nu exista asa ceva in carte.

A doua ecranizare este mult mai interesanta dar intruchiparea lui Stilgar in prima parte mi se pare nereusită, actorl nu evoca de loc charisma si autoritatea lui Stilgar, dimpotriva pare un servitor umil. Faza cu baronul zburator mi se pare iarasi o exagerare, Suspensiile aveau rolul de a-l face mai usor nu de a-l ridica de la pamant (nu mai mult de cativa cm).

In incheiere vreau sa precizez ca Dune este cea mai reusita Saga pe care am citit-o, nu am citit Pandora din motive circumstantiale, dar nu cred ca ar fi corect sa judecam o carte prin ompartie cu alta. Mie mi-a placut Dune asa cum este.
Tembo
He He.... Dune, motivul pentru care m-am hotarat sa particip si eu la discutie, nu numai sa va citesc. tongue.gif Parerea mea e ca e una din cele mai extraordinare carti scrise vreodata. De ce? Pentru ca mi se pare fascinant cum Herbert a reusit sa recreeze o lume intr-atata detaliu, de la moda la politic. Mie mi s-a parut ca tocmai intriga politica face deliciul cartii (cartilor), pentru ca lupte cu nave spatiale poate sa-si imagineze multa lume.

Nitel off topic, am citit si ciclul "Caselor". M-au dezamagit destul de rau. Mi s-a parut ca au fost scrise cu scopul clar de a deveni miniseriale pe Sci Fi Channel. Actiunea e destul de interesanta in mare, dar stilul e enervant si personajele sunt aproape caricaturale prin lipsa de profunzime.
Rork
Tembo prietene, ai dreptate in ceea ce priveste Trilogia Caselor, ca sa zic asa. Absolut jenante. Si nu inteleg de ce fiul lui Herbert s-a mai pretat s-o mai scrie si pe cea despre Jihadul Butlerian, care am dedus dupa parerile on-line ale cititorilor ca ar fi si mai catastrofala. Banii nu sunt o justificare suficienta, parerea mea...

Chestia cu Dune 7 aparuta doar in Romania e absolut penibila. Iar penibilul continua parca intr-o stire din revista Lumi Virtuale (numarul 1 sau 2 tiparit) in care se vorbeste despre o continuare, chiar 2 (obsesia trilogiilor!) la Dune 7. Sau gresesc Ares? Daca nu, as fi curios pana unde vor sa intinda unii aberatia asta si cu ce scop. Oricum, cu Nemira m-am lamurit. S-au laudat candva ca ei nu publica carti SF de duzina si dupa aia au tras Dune 7 si o continuare la Blade-Runner-ul lui Ph. K. Dick. mad.gif Ca sa nu mai spun nimic de volumul ala interactiv, carte-joc caruia i-am uitat titlul. Nu ma deranjeaza opiunile editoriale de acest gen, ci ifosele elitiste ale unora.
factura
QUOTE (Jubi @ 13 Jul 2004, 03:44 PM)
Nu ascund faptul ca ma incearca o placuta nostalgie cand ma gandesc la "Dune"... Am citit Dune si Mantuitorul Dunei, prin clasa a9a, .

Ma apucase si pe mine zilele astea un dor de Dune... Cred ca a fost printre primele SF-uri citite si poate de asta a ramas acolo cu un pret special.Mi-a placut foarte mult apoi si Jocul lui Ender.Dune e Dune.Nu sunt specialista in domeniu(de parca exista specializare in domeniul SF-ului rofl.gif ),dar cred ca e genul de carte pe care trebuie sa o citesti in adolescenta.Pentru impact.
Rehael
@factura
QUOTE
...dar cred ca e genul de carte pe care trebuie sa o citesti in adolescenta.Pentru impact.

Acum da, sunt sanse sa o citeasca toti adolescentii. Dar aminteste-ti ca in momentul in care si-a facut aparitia pe piata, a gasit multa lume trecuta de vremea adolescentei... Era pacat sa nu fie citita de toata lumea, ma rog, de amatorii genului.
Erwin
am fost de mic pasionat de SF, dar prima dată am luat cunoştinţă de existenţa cărţii Dune (prima din serie) prin anii 1987-88, apoi am reuşit s-o citesc când a apărut la NEMIRA (până pe la numărul 100 am aproape toate cărţile din seria Nautilus) şi m-a impresionat profund, Dune este o carte de referinţă... Am citit şi Dune 7 (care într-adevăr, nu mai are farmecul din prima serie) şi seria PANDORA care mi se pare o altă lucrare excelentă a lui F.Herbert. Universul imaginat de autor este fascinant prin complexitate, povestea este incadrată de multiplele aspecte ale civilizaţiei, social, politic, religios, intriga se dezvoltă pe numeroase planuri... este o carte completă dar care lasă în acelaşi timp mult loc imaginaţiei cititorului... un univers pasionant, o saga profundă, cu implicaţii filozofice, cu savoare de roman de aventuri şi de spionaj, cu iz de cronică medievală (citatele prinţesei Irulan) dar şi de Carte Sfântă (perceptele religiei Dunei)

destinul omenirii este unul dramatic dar plin de speranţe; este în acelaşi timp o carte a zilelor noastre, căci temerile şi conflictele sunt actuale, cu uşurinţă putem face paralele între cele de azi şi cele din carte, ne îndeamnă la meditaţie asupra lor...
simonsays
QUOTE
Frank Herbert left a detailed and expansive outline for "Dune 7," which wraps up many storylines introduced in the original six Dune Chronicles, plus the story will finish numerous loose ends from the six prequels written by Brian and Kevin. In breaking down the outline to begin writing, Brian and Kevin realized the novel would be close to 1500 pages long; therefore, they have divided the story into two volumes, HUNTERS OF DUNE and SANDWORMS OF DUNE (titles suggested by Frank Herbert).

HUNTERS OF DUNE was released in 2006 and
SANDWORMS is due out in fall 2007.


sursa

A vazut careva prin librariile noastre Hunters-ul ?
Florina R.
Sunt carti superbe, si, chiar daca sunt S.F., sunt mai realiste decat multe altele(pentru cine vrea sa vada acest lucru). O singura observatie as avea: autorul pune prea mult accent pe "capacitati", pe spectaculos, si prea putin pe smerenie, si alte insusiri sufletesti necesare unui Mantuitor. Dar, intrucat e doar un roman, scris si ca sa se vanda bine, se pot trece cu vederea scaparile.Desi...copiii si adolescentii care le citesc, n-ar trebui sa inteleeaga ca religia si ideea de Mesia se bazeaza pe capacitati, si pe impunerea ideilor (fie si legitime) prin lupta armata.
ema27
Dune - Mantuitorul Dunei
oliviucraznic
QUOTE(marky @ 16 Jul 2003, 03:03 PM) *
Ati citit aceasta carte?
Multi dintre cei care au citit Dune (fie primele 2 volume fie toate 7) afirma ca a fost cea mai buna carte din domeniu, citita ever (printre acestia ma numar si eu).
Dupa aceasta cate s-au facut 3 filme , dintre care 1 (cel mai vechi ) artistic si 2 seriale si pe subiectul cartii au aparut 3 jocuri pe calculator.

Ce parere aveti despre care si/sau filme? (in caz ca le-ati citit/vazut)

Dune sunt excelente. Filmul de David Lynch e superb. Filmul cu Alec Newman e sub orice critică. Însă Copiii Dunei filmul tot cu Alec Newmann e foarte bun.
Mai important însă, dacă ţi-a plăcut Dune, citeşte Imperiul Marelui Graal de Sebastian Corn, e în acelaşi stil dar după părerea mea mult mai elaborată şi mai incitantă (desigur Dune rămâne prima, ca deschizătoare de drumuri, dar Corn a dus lucrurile mai departe, mult mai departe. Încearcă şi vei vedea).
oliviucraznic
QUOTE(Florina R. @ 3 Mar 2007, 03:24 PM) *
Sunt carti superbe, si, chiar daca sunt S.F., sunt mai realiste decat multe altele(pentru cine vrea sa vada acest lucru). O singura observatie as avea: autorul pune prea mult accent pe "capacitati", pe spectaculos, si prea putin pe smerenie, si alte insusiri sufletesti necesare unui Mantuitor. Dar, intrucat e doar un roman, scris si ca sa se vanda bine, se pot trece cu vederea scaparile.Desi...copiii si adolescentii care le citesc, n-ar trebui sa inteleeaga ca religia si ideea de Mesia se bazeaza pe capacitati, si pe impunerea ideilor (fie si legitime) prin lupta armata.


Dune ne prezintă o întreagă filosofie, o alternativă la religie. Înţeleg punctul tău de vedere, şi eu sunt creştin şi consider această alternativă a nu fi chiar ceea ce avem nevoie, dar priveşte-o ca pe o propunere care nu trebuie luată ca atare. Poţi să iei din ea ce ţi se pare ok şi să dezvolţi de aici. Un viitor în care religia creştină primează, dar totodată sunt dezvoltate capacităţile rasei umane nu mi se pare o problemă de incompatibilitate. Omul este inferior creaţiei originare, şi trebuie să evolueze pentru a ajunge iar acolo. Poate că Herbert propune o cale care, atât timp cât nu o practici în locul religiei ci în slujba ei, poate fi o soluţie.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.