"Rasfoind" presa de azi, iata ce gasesc:
"Ceva i s-a intamplat democratiei, in sensul Guvernelor alese in mod popular si aceasta s-a intamplat in toata lumea. Oarecum, populatia a pierdut increderea in alegeri.
Participarea la vot este in declin in multe tari; in cazul alegerilor pentru Parlamentul European, nivelul participarii la vot este atat de rizibil de scazut incat pune sub semnul intrebarii legitimitatea rezultatelor. Dar independent de participarea la vot, ne-am obisnuit sa acceptam ca partidele sau candidatii care primesc 25% din votul popular sunt "invingatori". Din Olanda si Finlanda in Argentina si Japonia, Guvernele majoritare se formeaza cu sprijin minoritar.
Nici aparentele exceptii nu dovedesc contrariul. Cativa presedinti americani au fost sprijiniti de cu mult peste 10% din cetatenii cu drept de vot: jumatate din votantii din SUA nu sunt nici macar inregistrati pe listele de vot; dintre cei inregistrati, jumatate nu voteaza; si dintre cei care voteaza, mai putin de jumatate voteaza pentru candidatul castigator. Chiar si majoritatea "pe muchie de cutit" a lui Tony Blair in Camera Comunelor se bazeaza pe o baza nesigura: Laburistii au primit doar peste 40% din voturi cu o participare de 60% la ultimele alegeri. Deci doar 24% din totalul electoratului a sprijinit partidul lui Blair.
In majoritatea tarilor, alegerile arata cu siguranta foarte diferit de ceea ce erau acum 20, sa zicem 50 de ani. Ce s-a intamplat?
Un raspuns ar trebui sa fie ca alegatorii nu mai au incredere in partidele politice. Democratiile electorale opereaza in majoritatea tarilor prin intermediul unor organizatii care arunca in joc candidati reprezentand pachete specifice de optiuni politice, un "manifest" sau o "platforma". Cu toate acestea, dintr-o serie de motive, aceasta practica la care s-a recurs de-a lungul timpului nu mai merge.
Platformele ideologice ale partidelor si-au pierdut forta; alegatorii nu mai accepta pachetele specifice oferite de catre partide, ci vor sa selecteze si sa aleaga. Mai mult, partidele politice au devenit "masini" facute de catre cadre foarte organizate de membri. Aici paradoxul este ca partidele au devenit mai tribale, si-au pierdut distinctia ideologica. Este mai important sa apartii a ceva decat sa ai o serie de credinte.
Asemenea evolutii au deplasat partidele din spatiul alegatorilor. Deoarece majoritatea populatiei nu doreste in mod special sa apartina unui partid, a juca jocul partidului devine un sport practicat de o minoritate. Aceasta creste suspiciunea publicului fata de partidele politice, nu mai putin pentru ca - asemeni tuturor sporturilor profesioniste - a juca jocul este costisitor.
Daca platitorul de taxe suporta costul, el considera aceasta un afront. Dar daca partidele nu sunt sprijinite de catre stat, acestea trebuie sa gaseasca fonduri prin intermediul unor canale ce sunt deseori dubioase, daca nu ilegale. Multe dintre marile scandaluri politice din ultimele decenii au pornit de la finantarea partidelor si candidatilor.
Alte indicii - cum ar fi scaderea drastica a numarului de membri - confirma faptul ca partidele au devenit impopulare. Dar partidele raman inca indispensabile democratiei elective. Rezultatul este o evidenta deconectare a actorilor politici vizibili de electorat. Deoarece partidele isi desfasoara activitatea in Parlamente, deconectarea afecteaza una din institutiile democratice cruciale. Popoarele nu mai considera Parlamentele ca reprezentandu-i si ca fiind investite cu legitimitatea necesara pentru a lua decizii in locul lor.
In acest punct o a doua evolutie, complet diferita, intra in scena. Popoarele sunt mai nerabdatoare ca niciodata. In calitate de consumatori, sunt obisnuiti cu gratificatii instantanee. Dar in calitate de alegatori, ei trebuie sa astepte inainte de a vederea vreun rezultat in urma alegerii facute la urnele de vot. Uneori ei nu vad niciodata rezultatele asteptate. Democratia are nevoie de timp, nu doar pentru alegeri, ci pentru deliberarea si pentru exercitarea sistemului de control si echilibru (check and balances). Alegatorul-consumator nu va accepta insa aceasta si se va indeparta.
Sunt alternative, dar fiecare are problemele proprii ca solutie democratica. Actiunea directa a demonstratiilor a devenit un eveniment regulat si deseori efectiv. Pentru cei mai putin mobili, aceasta poate fi inlocuita cu exprimarea electronica a punctelor de vedere, de la grupuri de discutii pe Internet la e-mail-uri trimise liderilor politici. Si sunt organizatii neguvernamentale, deseori nedemocratice in structura lor si mult mai strans conectate, se pare, la cetateni. Dincolo de acestea, bineinteles, este posibilitatea de a renunta la tot si de a lasa politica pe mana profesionistilor si a te concentra asupra unor alte dimensiuni ale vietii.
Cea din urma optiune este cea mai riscanta, deoarece sprijina autoritarismul latent care este semnul timpurilor noastre. Dar alte semne de deconectare creeaza in egala masura un cadru foarte instabil in care nimeni nu poate spune niciodata cat de reprezentative sunt vederile care primeaza. Unii vor sa o ia mult mai pieptis, cu o democratie mai directa. Dar legaturi permanente intre lideri si guvernanti nu pot fi create prin reducerea dezbaterii publice la simple alternative referendare.
Este mult de spus despre pastrarea conexiunilor cu institutiile clasice ale democratiei parlamentare si incercarea de reconectare a lor la cetateni. In cele din urma, partide nepopulare si scaderea participarii la vor ar putea fi un fenomen trecator. Ar putea aparea noi partide si ar putea fi adusa mai multa viata alegerilor si Guvernelor reprezentative. Dar aceasta nu va fi probabil suficient petnru a restabili legitimitatea populara pe care Guvernele alese au pierdut-o. Astfel, regandirea democratiei si a institutiilor sale trebuie sa fie prioritatea celor carora constitutia libertatii le este draga."
Lord Ralf DAHRENDORF
http://www.ziua.net/docs/14704.html
Intrebarea ce apare e: Ce trebuie sa facem pt ca pe viitor sa nu fim niste exclusi de la deciziile ce ne privesc pe noi toti, asta pt ca e tot mai clar faptul ca oamenii politici au format o casta exclusivista si manipulatoare a maselor ignorante.