....Ce l-ar putea transforma intr-o zona civilizata...? O lupta pentru resurse intre statele amintite...
nu cred, nici in alte state africane unde au existat alte interese nu a aparut civilizatia odata cu lupta pentru resursele respective, din contra a crescut coruptia, puterea a fost impartita de cateva familii, au existat revolte si lovituri de stat, intr-un cuvant haos si pierderi de vieti omenesti.
Despre libertatea de exprimare....
In tarile musulmane libertatea de exprimare este diferita de cea pe care o intelegem noi cei din Europa si SUA. Acolo sunt nite cutume ce nu prea pot fi depasite asa de usor, e nevoie ca sa existe mai intai o perioada de emancipare culturala, spirituala si apoi vom putea sa vorbim de o libertate de exprimare reala.
Scenariu este cunoscut...o alianta nationala in care un general va fi de fapt conducator al statului plus ElBaradei ca prim exponent al increderii intr-o viitoare constructie democratica.Apoi alegeri aparent libere...
ElBaradei este solutia occidentala, se pare ca exista si o solutie araba, egipteana. Trebuie sa tinem cont de istoria moderna a acestei tari de Nasser, Sadat si chiar si Mubarak toti sunt fosti ofiteri ai armatei egiptene. Sa vedem daca ElBaradei va fi pe placul generalilor egipteni si mai ales daca poporul va accepta o solutie occidentala. In lumea araba e periculos sa incerci sa faci jocurile politice, tocmai de aceea cred ca USA si UE sunt asa de retinute, arabii pot identifica usor in occident un dusman comun. Situatia este incurcata eu m-as bucura sa-si rezolve singuri problema dar fara islamistii radicali.
Ai vrea sa fie numai atei?
M-am referit la faptul ca arabii in general sunt mult mai credinciosi si ca aceasta credinta ii poate repede transforma in radicali religiosi.
Regimul a facut primul pas inapoi, Mubarak a anuntat ca nu va mai candida la inca un mandat.
E greu de spus cum se va termina aceasta poveste.