... Cu toate ca puterea de la Kremlin sustine oficial regimul Bashar Al Assad, diplomatia rusa a oferit numeroase semnale in sensul ca va renunta sa sprijine puterea de la Damasc...
Putin a declarat ieri ca Rusia ia in considerare sustinerea unei rezolutii ONU pentru un atac punitiv, dar sub controlul ONU. S-ar putea sa participe chiar ei la acest atac avand in vedere ca au interese strategice in Siria. Sa vedem daca americanii vor fi de acord cu propunerea Rusiei.
Caderea regimurilor comuniste in Europa de Est si, in particular, a regimului Ceausescu nu s-a datorat revoltei spontane populare, ci relaxarii relatiilor ruso-americane, conditie sine qua non a prabusirii Cortinei de Fier.
Doar "relaxare" sau colaborare, acceptare a unor actiuni comune.
Nu exista nici o incompatibilitate intre religia islamica si democratie (mi se pare ca, vreme de un mileniu, Levantul, in antiteza cu Europa Occiodentala...
Erau alte vremuri, eu nu cred ca putem compara democratia acelor vremuri cu democratia occidentala nici macar cu cea democratia greaca antica nu poate fi comparata democratia occidentala. Pentru a intelege ca exista o incompatibilitate intre religia islamica si democratia de tip occidental ar trebui sa vedem daca in tarile islamice sunt respectate aceleasi drepturi ale cetatenilor ca in lumea occidentala. Sunt? daca ma gandesc doar la interferenta legilor religioase cu legile laice si constatam cat de departe este lumea islamica de o democratie de tip occidental.
.... numai ca civilizatiile non-occidentale resping idea identificarii democratizarii cu occidentalizarea.
Eu cred ca este mai simplu, refuza democratia pentru ca sistemul lor social, religios, nu are la baza democratia asa cum o cunoastem noi ci o serie de cutume religioase si laice amestecate si sustinute de traditionalism. Cel mai bine se vede asta la expatii musulmani din occident. Odata ajunsi in occident nu numai ca nu renunta la religia, cultura, relatile sociale, pe care unii dintre ei le-au lasat in urma tocmai datorita vederilor "democratice", dar continua sa traiasca exact ca in tarile de origine refuzand integrarea intr-o societate democratica occidentala.
Cauza principala a fudamentalismului islamic rezida in colonialism (inclusive agresiunile cultural-simbolice, de tipul identificarii Islamului cu terorismul), in asaltul secularismului de tip occidental (non-occidentalii isi vad amenintate valorile propriei civilizatii) si in perpetuarea regimurilor dictatoriale lipsite de legitimitate in tarile arabe.
Tarile arabe, Iranul, Afganistanul nu au avut parte de un colonialism asa cum l-au cunoscut alte popoare islamice care nu prezinta la ora actuala un fundamentalism si extremism ca cel arab, iranian sau afgan. Tarile arabe au fost parte a Imperiului Otoman sute de ani pana dupa WW1, dupa care a urmat o perioada incerta de formare a statelor arabe sub "indrumarea" colonialistilor. Daca sub turci, care le ofereau o independenta relativa si cu care impartaseau aceiasi religie, nu au avut loc actiuni extremiste, fundamentaliste, existand doar conflicte mediate de liderii locali si religiosi. Lucrurile s-au schimbat odata cu sosirea occidentalilor, cruciatilor, democratilor etc. De ce? Eu cred ca este vorba de aceasta incompatibilitate intre societatea, civilizatia islamica si societatea, civilizatia occidentala. Islamistii sunt oripilati doar cand se gandesc ca ar putea vedea pe strazi ceea ce vad in occident iar modul asta de gandire pleaca de la educatie de la religie care sa nu uitam este parte a educatiei ce se preda in scolile din lumea araba.
... trebuie mentionat ca islamistii radicali se folosesc de sentimental general de frustrare si de furie pentru a-si promova proprioa agenda...
Toti radicalii si extremistii fac asta, dar depind foarte mult de cei carora li se adreseaza, de cultura acestora, educatia etc.
Dezamorsarea conflictului arabo-israelian constituie cheia detensionarii situatiei in Oriental Mijlociu...
Corect. Dar cum sa se faca asta? daca ai o idee in acest sens ai sanse mari sa iei premiul Nobel.