Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Schimbari In Lumea Araba
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Marduk
Pana in prezent nu se poate vorbi despre o schimbare in lumea araba, au plecat doi dictatorii iar in urma lor a ramas armata si acolitii acestora. Nici in Tunisia si nici in Egipt nu au avut loc modificari semnificative, revolutie propriuzisa, ci doar revolte care au dus la caderea conducatorilor si a guvernelor respective. Eu chiar nu cred intr-o schimbare reala, democratica in nicio tara araba. Mai trebuie sa treaca mult timp peste aceasta lume pentru emanciparea cetatenilor a conducatorilor religiasi si a dogmelor islamice. Sa vedem ce schimbar se vor produce in Egipt, pana in prezent am aflat ca au fost furate niste artefacte valoroase de la Muzeul National din Cairo, se vede treaba ca hotii au de lucru chiar si in timpul "revolutiilor", sa vedem daca macar hotii ajung in streang, cred ca pedeapsa cu moartea inca exista in Egipt.
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 14 Feb 2011, 03:18 PM) *
Eu chiar nu cred intr-o schimbare reala, democratica in nicio tara araba.

eu chiar cred intr-o schimbare reala dar in timp si cu mult suport logistic, financiar din partea occidentului si in condiitile infrangerii factorilor care ar duce spre dictatura (analfabetism, nationalism sau fanatism). lucrul cel mai greu de facut este disocierea intre o persoana si institutia pe care o conduce.
ilie
Cu MTV-ul si McDonald'su' ii schimba si pe astia.
turbo trabant
QUOTE(freeman @ 14 Feb 2011, 03:29 PM) *
Cu MTV-ul si McDonald'su' ii schimba si pe astia.

faci greseala sa crezi ca sunt o lume inchisa cum eram noi '89 si ne uitam dupa gard. ei nu trebuiesc schimbati, asta e refrenul extremistilor "vine imperialistii si ne ia totul!"
ilie
QUOTE(turbo trabant @ 14 Feb 2011, 02:31 PM) *
asta e refrenul extremistilor "vine imperialistii si ne ia totul!"

ceea ce e oricum falsh, evident.

Deschisi erau, dar le placea lor cu adevarat de Rhiana si Bieber?! Eh, aici sa te vad ce mai raspunzi, neam de Alehandru ce esti!

semnez: Coca-Colu pe veci
turbo trabant
alexandru dixit: nici mie nu imi place da ricana si bibicu ala.
ilie
Te-am prins la cotitura! Ai nevoie de invatamant politico-ideologic. Dupa cele 10 cursuri, ii vei adora rofl.gif
turbo trabant
QUOTE(freeman @ 14 Feb 2011, 04:01 PM) *
Ai nevoie de invatamant politico-ideologic. Dupa cele 10 cursuri, ii vei adora rofl.gif

mai curand de ceva pastile ca ricana are un fund mare si nu pot deveni fan la asa ceva. rofl.gif

dar s-ar vinde bine ricana pe acolo in acest sens ( 20 de camile pe putin). sorry.gif
Rovaniemi
QUOTE(turbo trabant @ 14 Feb 2011, 01:36 PM) *
aferim. dupa ce l-au dat jos pe tatuc, acum se vor invarti o vreme pierduti in libertate, periaoda de haos a inceput iar lav storiul boborului cu armata se poate sfarsi oricand.

intre timp numai dictatorii lite cad pe acolo, baetii duri sunt bine mersi in picioare si pot culege roadele revolutiilor. norocul occidentului e ca armata e pro-occident dar in acelasi timp elimina fara nici o jena pe reformatorii regimului, atat cat fusera ei sub mubi. ca doar saorma seicului&co s-a facut de niste becalieni reformatori nu de gica democratu sau colonelul shtanga.

De fapt, eu sīnt foarte curios cine or să fie viitorul Neguib şi viitorul Nasser ... (amīndoi preşedinţi, īn aceatsă ordine, ai Egiptului, primii doi, de fapt, şi amīndoi militari din cercul Ofiţerilor Liberi, unul general, ălălalt colonel, sau cam p-acolo ...)

Sau poate īn septembrie catindează şi nea Mubby, īnhămīndu-se la salvarea democraţiei egiptene.

cum spuneam, Sheitan ştie ...
Marduk
QUOTE(turbo trabant @ 14 Feb 2011, 02:22 PM) *
eu chiar cred intr-o schimbare reala dar in timp si cu mult suport logistic, financiar din partea occidentului si in condiitile infrangerii factorilor care ar duce spre dictatura (analfabetism, nationalism sau fanatism).

ciudat ca nu pomenesti nimic despre latura religioasa a problemelor din lumea araba? eu cred ca aici este cea mai grava situatie, religios si social. pentru comparatie putem sa ne uitam la Arabia Saudita, Iordania, Syria, state care sunt cat de cat mai evoluate, am putea sa includem si emiratele si chiar Turcia. ce si cat suport logistic din partea occidentului ar trebui sa mai primeasca aceste state? pentru a face o schimbare de mentalitate la nivel individual?
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 14 Feb 2011, 05:00 PM) *
ciudat ca nu pomenesti nimic

ba pomenesc vezi ca am listat 3 factori din care unul incepe cu fan.

@rovaniemi: mubi era tot din cercul ala, ghenerel de aviatie, traditie de famiglie. sforta a fost cu el pana la sfarsit. dar istoria acolo ne arata ca paisanilro el place loviturile de stat cu armata fara numar fara numar deci feisbucistii pot canta intr-un exil prin ioropa asa cum au facut si alte generatii din zona.

ps: valul a ajuns in bahrain deja e cam clar ca numai aliatii vestului o iau pe coaja.
Marduk
QUOTE(turbo trabant @ 14 Feb 2011, 04:22 PM) *
ba pomenesc vezi ca am listat 3 factori din care unul incepe cu fan.

aha, pentru tine fanatic este sinonim cu religios?
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 14 Feb 2011, 05:35 PM) *
aha, pentru tine fanatic este sinonim cu religios?

nu, fanatic este intr-un sens mai larg dar include si fanatismul de acel gen.

eu nu vad bine acest val de miscari intrucat creeaza un vacuum de putere taman in tarile mai progresiste ( tunisia, egiptul etc) si de care pot profita baetii rai.
Marduk
QUOTE(turbo trabant @ 14 Feb 2011, 04:45 PM) *
eu nu vad bine acest val de miscari intrucat creeaza un vacuum de putere taman in tarile mai progresiste....

ce inseamna "tarile mai progresiste"? Egiptul si Tunisia erau dupa tine progresiste? eu cred ca EAU si Qatar sunt mai progresiste decat Egipt si Tunisia, pana la urma ce inseamna in lumea araba tari progresiste?
turbo trabant
ok am spus mai progresiste. cele care macar au o interfata cu lumea occidentala, traiesc din turism (deci sunt sensibile la opinia publica), incearca macar simulacre de alegeri si au cat de cat libertatea internetului, libertate a religiei. tocmai tarile astea au/au avut miscari de strada iar fortele de ordine desi brutale nu au macelarit fara discriminare demonstrantii.

la polul opus sunt tari inchise ( gen libia).

si apoi sa nu uitam, tunisia, algeria sunt tari puternic aliniate frantei iar egiptul are o mostenire coloniala britanica puternica. toate au si o emigratie masiva inspre europa.
Cucu Mucu
Vad ca acum iau cate 2. Alger+Yemen.
turbo trabant
si se pare ca incearca iarasi in teheran. in schimb se impute treaba in cairo, au inceput proteste legate de salarii.
Marduk
QUOTE(turbo trabant @ 14 Feb 2011, 05:19 PM) *
cele care macar au o interfata cu lumea occidentala, traiesc din turism

TUI, NOVOTEL sau alte companii turistice nu au alte interese in Egipt in afara turismului, ai spus corect interfata, in momentul cand interfata este decuplata in Egipt se "moare de foame" anul trecut au vizitat Egiptul 15 milioane de turisti. Noul guvern de la Cairo are nevoie de stabilitate nu de revolte sau revolutii, imi aduc aminte cand rechinii au mancat cativa turisti la Sharm el Sheik, erau disperati, au inceput sa abereze fel de fel de conspiratii, fara sa se uite in gradina lor.
incearca macar simulacre de alegeri si au cat de cat libertatea internetului, libertate a religiei.

pot sa aiba si libertatea libertatilor, cata vreme nu sunt liberi spiritual, mental, nu au nicio sansa, problema lor consta in relifie si in educatia pe care o primesc pana ajung la scoala, acolo se formeaza individul, dupa aceasta varsta poti sa-l trimiti la ce scoli vrei, e de ajuns o "scanteie" mentala care sa-i schimbe comportamentul, sa-l faca din licentiat la Hrvard in terorist.
si apoi sa nu uitam, tunisia, algeria sunt tari puternic aliniate frantei iar egiptul are o mostenire coloniala britanica puternica. toate au si o emigratie masiva inspre europa.

ce inseamna "aliniate"? crezi ca algerienii au uitat reactia Frantei fata de dorinta lor de independenta, pana si francezii care locuiau in Algeria si au revenit in Franta dupa revolutia algeriana au ceva de reprosat patriei mama. eu nu cred ca fostele colonii sunt aliniate la tarile a caror mostenire o cara inca in carca, din contra cred ca incearca sa scape de povara asta iar daca vrei sa discuti serios pe tema asta te privesc cu suspiciune. ranile astea nu se inchid asa de usor, mai ales in aceasta zona, e doar o acalmie de seara sub umbra corturilor in care arabii isi beau ceaiul dupa slujba. epoca internetului le-a deschis oarecum ochii tinerilor, dar este prea putin, mai trebuie ceva, emanciparea religioasa.

Pentru ca zilele trecute spuneai ca El Baradei este membru al Fratilor Musulmani uite si o alta parere despre "revolutia" din Egipt
ilie
QUOTE(Cucu Mucu @ 14 Feb 2011, 05:23 PM) *
Vad ca acum iau cate 2. Alger+Yemen.

... sau cate 4...
Se pare ca in Iran s-a strigat 'Jos dictatorul" si au primit gaze lacrimogene. Ciudat ca pe harta apare pe langa saracul Yemen si bogatul Bahrein (?!) unde demonstrantilor li s-au servit gloante de cauciuc si alice.
Sa traverseze schimbarea asta Arabia si sa-i cuprinda chiar pe toti musulmanii? (ultima pe harta e Indonezia ... 200 mil capete)
Cum s-ar reconfigura lumea musulmana dupa asta?
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 15 Feb 2011, 10:16 AM) *
Pentru ca zilele trecute spuneai ca El Baradei este membru al Fratilor Musulmani uite si o alta parere despre "revolutia" din Egipt

nu am spus ca e membru, am spus c as-au aliat iar baradica este interfata laica pt fratiori.

http://www.theblaze.com/stories/elbaradei-...way-extremists/

http://gatewaypundit.rightnetwork.com/2011...ort-el-baradei/
Marduk
Rusia a luat azi pozitie fata de incitarile la revolutie in lumea araba Oare de ce se tem rusii?
ilie
Protestele continua in lumea araba...
...dar iata ca la orizont e China!!! total neasteptat! Ieri a aparut pe internet un protest numit "Revolutia de Iasomie" cu sloganul: "Noi vrem mancare, vrem de munca, vrem case, vrem corectitudine!"

Anterior, Presedintele Hu Jintao a facut ieri apel la liderii politici chinezi cerandu-le sa "rezolve problemele proeminente care pot afecta armonia si stabilitatea sociala".

Autoritatile chineze au marit numarul de politisti din strada, au ridicat activisti din Beijing, Shanghai si inca 11 orase mari, au cenzurat conversatiile online pe aceasta tema.

Sa cuprinda aceste schimbari si China ?! Nu e prea mult deodata?
Rovaniemi
Nu știu de ce, dar am senzația ciudată că tot circul ăsta arăbesc ascunde ținta reală care este Venezuela (mă rog, petrolul ei) și ocuparea sa militară de către americani.
ilie
Venezulea pare o tinta prea mica fata de ce se vede la orizont...

Cat mai rezista Gadafi? Apuca 1 Aprilie?

Sa fie aceasta miscare la fel de cuprinzatoare ca decolonizarea venita dupa al doilea razboi?
Cucu Mucu
Mie mi se pare ca tot gheseftul asta va stabiliza economiile vestice, care inca nu prea se comporta ca niste economii iesite din recesiune. Ganditi-va la lumea araba, ce piata de desfacere imensa si ce furnizor de forta de munca foarte ieftina!! Si daca mai intra si China in joc, uau, cine nu si-ar dori sa zburde pe o piata cu un miliard de potentiali cumparatori. Eu cred ca toata treaba e gandita economic.
ilie
QUOTE(Cucu Mucu @ 22 Feb 2011, 09:59 AM) *
Mie mi se pare ca tot gheseftul asta va stabiliza economiile vestice, care inca nu prea se comporta ca niste economii iesite din recesiune.

Ai punctat la fix. Sunt zbateri mari pentru a urni caruta vestica, chiar daca nu se vad... se cheltuie foarte mult pentru asta.
Cla
Tāmpitii de pe toate lumiliii tac chitic ca au nevoie de petrol, īn loc sa-si vada de seama acasa.
turbo trabant
QUOTE(freeman @ 22 Feb 2011, 01:05 PM) *
Ai punctat la fix. Sunt zbateri mari pentru a urni caruta vestica, chiar daca nu se vad... se cheltuie foarte mult pentru asta.

dimpotriva uita-te la pretul barilului. pietele s-au prins ca e o revolutie ( cu final neasteptat) de durata in principala regiune producatoare a lumii.

calul s-ar putea sa nu mai aiba fan sa traga caruta.
ilie
Cred ca nu prea stii circuitul petrolului in natura... dar ti-l pot spune, numai la terasa cu bere!
turbo trabant
nu trebuie sa mi-l spui ca petrol bag mereu in rezervor smile.gif. daca turbulentele din OM nu inceteaza, intram din nou in recesiune mondiala.
turbo trabant
presa spune ca gadafii pierde oras dupa oras iar in tripoli domneste teroarea cu lunetisti care trag aleator.

suna cunoscut? cool.gif
Cla
Suna foarte cunoscut, si daca va ramāne in Tripoli o sa-si alega glontul.
Apropo, alaturi de fiu-sau care-si sparge gura pe unde apuca.
cactus
QUOTE(Cla @ 23 Feb 2011, 07:44 AM) *
Tāmpitii de pe toate lumiliii tac chitic ca au nevoie de petrol, īn loc sa-si vada de seama acasa.

Austrian PM message to the Turkish ambassador

It seems the snow ball is rolling down the slope, smashing everything in its way, it started by the Dutch PM who said it loud and clear that Islam is a sick ideology, then the Norwegian PM, sent the 200 million $ back to Saudi Arabia telling them that if you need to build a mosques in my country, start by building churches in Saudi Arabia. Now, the Austrian PM is accusing the Turkish regime that they are a bunch of criminals, and asking the Turkish ambassador to take his sick ideology and return to his country. When Salman Rushdi said it few years back, no one believed him, and the Islamic world put a price on his head, now, they are realizing that he said the truth...

http://www.youtube.com/watch?v=XRmgI_WX ... ata_player
lefty
http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...ria-144543.html
Oare au aprins bricheta sa vada daca mai e benzina in cisterna?
Marduk
QUOTE(cactus @ 24 Feb 2011, 08:12 AM) *
..... then the Norwegian PM, sent the 200 million $ back to Saudi Arabia telling them that if you need to build a mosques in my country, start by building churches in Saudi Arabia....

N-am reusit sa accesez postarea de pe Youtube, dar raspunsul norvegianului mi-a placut, cred ca occidentalii ar trebui sa se trezeasca macar in al 12-lea ceas, sa-si uneasca eforturile pentru a avea un raspuns comun fata de islam, fata de atitudinea islamului in tarile crestine.
Cla
Tocmai am auzit la radio ca Elvetia a decis sa īnghete banii lui Ghaddafi si fiilor.
Ciao baieti, lua-v-ar dracu ! rofl.gif
Cla
QUOTE(cactus @ 24 Feb 2011, 07:12 AM) *
When Salman Rushdi said it few years back, no one believed him, and the Islamic world put a price on his head, now, they are realizing that he said the truth...

YEAHHH !!! thumb_yello.gif
Marduk
Sa recapitulam, Egiptul este sub controlul armatei, dar inca nu sunt semne de o revenire la normal, armata egipteana a permis unor nave iraniene sa treac prin Suez, iritand pe isralelieni. Tunisia nu a incheiat socotelile cu vechiul regim, in Algeria este acalmie, in Maroc ar putea fi o trecere pasnica spre anumite schimbari, in Syria si Iordania situatia este calma. Arabia Saudita asteapta ziua de 11 Martie, dar regele intors in tara arunca cu banii in popor si inceraca sa salveze situatia din Bahrein se pare tot cu ajutorul banilor si acuzand Iranul ca face presiuni asupra conducerii suunite, iar in Yemen situatia este indecisa. Libia este pe cale sa scape de Ghadafi care este pregatit sa devina martir in timp ce-l acuza pe Osama ca a fi la originea acestor revolte, asta chiar este interesant, un dictator arab acuza clar si raspicat o organizatie terorista Al Quaeda de implicare in aceasta afacere. Inflamarea OM pare a fi de natura democratica, dar ma nelinisteste lipsa de reactie a hamas si hesbolah, vizita navelor iraniene in Syria, vizita care a dranjat doar pe evrei in timp ce in cancelariile occidentale s-a vorbit despre drepturi internationale dar presa a sanctionat actiunea ca fiind o provocare iraniana. Eu cred ca toti asteapta sa se termine aceasta revolt sa se limpezeasca situatia si sa apara ala suprafata acele forte care au generat aceasta revolta. Daca revolta a fost una pro democratica ar trebui sa vedem ceva schimbari in legile de baza ale tarilor respective daca legile vor fi schimbate dar intr-o alta directie atunci vom sti sigur cine a castigat si ce a castigat. UE, NATO si USA nu pot face in acest moment nici un gest clar, concret pentru ca arabii se inflameaza foarte usor, orice gest gresit in acest moment poate duce la o situatie incontrolabila in OM.
Cla
Ce sa ne miram, e un fel de 1989 pe araba.
mutulica
atit ca 1989 nu i-a afectat pe nemti, dar 2011 s-ar putea sa ii deranjeze... nu de alta, dar o gramada de bani nemtesti au contribuit la oazele hoteliere din Tunisia, iar o mare parte din gazele trase de libieni incalzesc vaterlandul
sa nu vorbesc de petrol, care misca masinile vaterlandului

gatzii ma-sii de arabeti.. chiar cand ma gandeam si eu la un porsche
Rovaniemi
Yeah, sure, demonstranți cu mīinile goale și cu pieptul dezvelit au recapturat aeroportul de la trupele guvernamentale īnarmate pīnă-n dinți și avīnd și sprinjin de blindate. Are they fuckin' kiddin' me ?!?
ilie
Oh, yeah!
Rovaniemi
Dacă băteau și ceva aviație, era o chestie, dar așa ... rolleyes.gif

Pe bune acuma, propaganda de soiul ăsta mă scīrbește.

Acolo e un război civil clasic. Comunitatea internațională ar putea foarte bine să-i lase īn pace, căci bag de seamă că nici opoziția nu e chiar carne de tun, are și ea cu ce.
mutulica
curios cum libia, care face o caruta de bani din petrol nu a fost in stare sa le ofere cetatenilor linistea trandaviei cumparate ....
din cate stiu in libia lucrau o gramada de expati, pt ca ai lor nu aveau chef sa faca nimic.. cat o fi propaganda, si cat adevar...
Marduk
Au aparut primele forme de protest si primele cereri cu adevarat democratice pentru aceasta reduta, Arabia Saudita, daca macar o parte a acestor cereri va fi macar luata in discutie atunci ceva se intampla in lumea araba.
mutulica
citeam pe bbc azi dimineata cum ca fortele loiale au inceput sa castige teren, si ca aviatia a bombardat ceva depozite de armament cazute in mainile opozitiei...
mai citeam si ca opozitia nu este prea organizata, si ca domn colonel se bazeaza pe mercenari si alte din astea...

ma repet, spre deosebire de altii, colonelul are bani ca sa cumpere ce e de cumparat, si isi poate gasi aliati care sa ii cumpere petrolul din lumea celor pe care ii doare la basca de "comunitatea internationala", e posibil sa apara oameni de bine sa il ajute sa scape, asa cum a scapat si in trecut din rahaturi mai grave

cat despre obama... se cam baga pe unde nu prea ii fierbe oala, iar daca ii iese colonelului sa demonstreze pe aia cu al quaeda, si sa il bage pe obama in oala cu dusmanul no 1 al americii... iese nasulie la ala acasa

mi se par ciudate toate revolutiile astea (cam la fel cu alea din fostul bloc comunist), si mi se pare ciudat ca imamii si alti popi isi tin gura... pare ca li s-a dat ordin... ca sa nu irite pe cine nu trebuie, sau ca nu au un leader care sa poata iesi la vedere...

ce mai la deal la vale, in telenovela asta tin cu ala rau, adica cu colonelu'
imi place omul, si-a tras garda pretoriana numa bunaciuni! pana la urma o sa il curete vreo geloasa din alea
turbo trabant
QUOTE(mutulica @ 1 Mar 2011, 12:16 PM) *
mi se par ciudate toate revolutiile astea

nu sunt revolutii ci sunt revolte. si bucaciunile alea sunt la 100 de kile si peste 30 de ani, in zona se poarta asa ceva, placerea de a iti cocosa camila cu iubirea vietii e unica , pentru toate celelalte exista mastercard.
mutulica
in poze apareau niste bunaciuni... dar daca zici ca-s ca tancurile... atunci se poate baza pe si mai multa loialitate din partea lor
Cla
QUOTE(turbo trabant @ 2 Mar 2011, 10:17 AM) *
nu sunt revolutii ci sunt revolte. si bucaciunile alea sunt la 100 de kile si peste 30 de ani, in zona se poarta asa ceva, placerea de a iti cocosa camila cu iubirea vietii e unica , pentru toate celelalte exista mastercard.

Care, dromedarul sau camila?
Cred ca nu vrei o camila cu 3 cocoase.
Daca nu se stie, lamuresc. Arabii au luat din desertul Gobi dromedari la ei acasa.
Alelalte se numesc camile, cu 2 cocoase. Si au ramas acolo.

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.