QUOTE(Marduk @ 23 Dec 2015, 12:08 PM)
UE poate sa se apere singura, odata cu desfiintarea NATO s-ar putea crea o armata a UE, un comandament unic
Statele UE nu vor sa dispara NATO. De ce sa desfiinteze NATO?! Cum este mai bine, ca in caz de atac sa te aperi singur sau sa te mai ajute SUA si Canada, cum crezi ca ai mai mare succes?
Statele UE nu vor sa creeze o armata unica a UE. Prefera sa aiba spatele asigurat de SUA si sa nu investeasca prea mult in aparare, sa cheltuie PIB-ul pe altceva decat pe arme.
Prin urmare: de ce sa desfiintezi un sistem care functioneaza foarte bine, cum este NATO, si care s-a dovedit eficient? Care ar fi scopul desfiintarii?
De unde cumpara arme satele din fostul pact de la Warsovia? de la rusi?
De unde vor. Din SUA, Franta, Germania, Israel si chiar si din Rusia, daca Rusia este dispusa sa vanda arme unor tari NATO. Dar Rusia nu vinde armament de ultima generatie catre NATO. Eu zic ca este chiar o problema faptul ca achizitiile in cadrul NATO nu se fac centralizat. Uite, de pilda, tancurile: daca ar exista un singur tip de tancuri grele, un singur tip de tancuri usoare in cadrul NATO, ar fi mult mai simplu cu asigurarea sprijinului logistic, de la munitie pana la piese de schimb, reparatii, ca sa nu mai spun de interoperabilitatea sistemelor de armament, de uniformizarea antrenamentului... Un echipaj german de pe un Leopard si unul francez de pe un Leclerc vor avea nevoie de alte proiectile, de alte piese de schimb, de alti mecanici specializati in reparatii, de instructie diferita desi poate cele doua tancuri vor lupta unul langa altul.
Ce sa mai zici compara si tu politica americana fata de amerindieni, care si azi locuiesc in rezervatii si politica rusilor de rusificare, poate asa o sa-ti dai seama ca SUNT CAM LA FEL
Colonistii englezi si apoi americanii s-au purtat bestial cu nativii amerindieni, in trecut. Le-au rapit pamanturile, i-au decimat, i-au privat de resursele de hrana prin masacrarea turmelor de bizoni, i-au fortat sa intre in rezervatii, ca pe animale. Comportamentul din trecut este de nescuzat.
Numai ca asta se intampla prin secolul XIX, nu acum, pe cand rusii fac aceeasi politica si astazi!
discutia era daca-mi amintesc despre stramosi
Iti joaca feste memoria: discutia era despre faptul ca, daca vrei sa traiesti in pace, trebuie sa fii pregatit sa respingi un atac. Ca daca esti dezarmat, inviti dusmanul sa te atace. Ca nu poti sta cu mainile in buzunare fara nici o grija sperand ca daca ii arati inamicului cat de slab esti, o sa i se faca mila de tine si nu o sa te atace. Iar in acest context ti-am adus aminte un proveb latin, iar tu ai dat-o in diverse cu Zoe Petre...
de ce au ajuns romanii sa fie condusi de fanarioti? pentru ca nu s-au inarmat!!
Pentru ca nu au putut sa se opuna fortei militare otomane - iar asta inseamna arme, osteni, resurse umane, economice, financiare... Si mai inseamna lipsa unor tradatori care sa faca jocul dusmanului, asa cum vedem, din pacate, si astazi...
Eu cred ca singura solutie pentru ai determina pe rusi sa nu mai comenteze, ar fi desfiintarea NATO si crearea unei armate a UE
A-i determina, nu ai determina.
Eu cred ca daca s-ar desfiinta NATO si Europa nu ar mai fi aparata de americani, consecintele ar fi:
- Europa ar trebui sa se inarmeze serios daca vrea sa fie in siguranta (adica sa intre intr-o cursa a inarmarilor, cum spuneai tu ca nu vrei sa se intample)
- Rusia ar privi Europa ca pe o posibila prada aflata la cheremul ei oricand
Ti se pare ca slabiciunea militara a Ucrainei a impiedicat atacul rusesc? Ca micimea armatei georgiene a impiedicat Rusia sa sfartece aceasta tara? Daca Ucraina si Georgia ar fi fost parte din NATO, daca ar fi avut militar americani pe teritoriu, daca ar fi avut garantii de securitate din partea Vestului care s-ar fi angajat sa le apere in cazul unui atac, ar mai fi avut Rusia curaj sa atace cele doua tari? Eu garantez ca nu.
clasic e posibil ca rusii sa faca eforturi mari pentru a cuceri Europa, iar alianta UE-USA le-ar taia cheful
Alianta UE - SUA inseamna, de fapt, tot NATO, cu cele 2-3 tari care nu fac parte decat dintr-una dintre cele doua. Desfiintezi NATO ca sa creezi o alta alianta UE - SUA?! Ce rost are?!
Cum de-ai inteles asta?
Daca asa ai spus...
Uite, rezum discutia:
Tu: Rolul de aparator al pacii, al civilizatiei, sa fie preluat de ONU
Eu: Cat timp Rusia are drept de veto in cadrul ONU, ONU nu poate trimite trupe intr-o tara ca Moldova, Georgia, Ucraina sau Romania ca sa le apere de un atac rusesc
Tu: Daca rezolutia respectiva respecta interesele "barosanilor" nu vad de ce nu ar putea fi votata in CS al ONUPai, cum ar putea Rusia sa accepte o rezoltutie care sa condamne Rusia pentru ca agreseaza un vecin, rezolutie care in acelasi timp sa condamne Rusia dar sa ii respecte interesele?! Cum vrei sa accepte Rusia o rezolutie care pe de-o parte sa ii respecte intersele, dar pe de alta parte sa hotarasca trimiterea de trupe ONU intr-o tara invadata de Rusia, iar acele trupe ONU sa lupte cu trupele rusesti pentru a le trimite inapoi in Rusia?! Asta, repet, cu votul rusilor in Consiliul de Securitate... Nu ti se pare absurd?