March
27 Feb 2004, 01:55 PM
Don' Talusa,
Pentru ca m-am saturat de atitea dispute de uzura, a la Gica contra , cu invocari de Romani, Biblie, popoare antice, state teroriste, tratate si alte ghiveciuri , te rog sa ne comentezi , ca traitor acolo, ultimele evenimente si anume :
1) care au fost motivatiile actiunii armatei israeliene asupra Arab Banks din Ramallah , si care sunt rezultatele imediate ? Ce fel de efecte va genera aceasta operatiune pe termen scurt sau mediu ?
2) De ce l-a cuprins panica pe Yassir la sosirea acestui Muhamed Dahlan in Gaza ?
3) Exista vreo persoana, cu sustinere, in cadrul OEP care , pentru israelieni, ar avea mai multa credibilitate, decit Yassir, in discutarea si implementarea unui plan de pace? Implementare care, in extremis , va necesita , poate,si punerea "tunurilor" de catre OEP pe Jihadul Islamic si Hamas pentru a le anihila opozitia perpetuua la un plan de pace cu Israelul ?
Desigur, daca pe acest Forum exista si vreun palestinian ( vorbitor de limba romana, ca sunt multi din acestia) l-as ruga si pe el sa raspunda la intrebarile acestea , eventual complectate cu o a patra : Ce fel de guvern israelian ar crede palestinieni ca le-ar da speranta incheierii unei paci onorabile.
Multumesc si sa auzim numai de bine ,
talusa
27 Feb 2004, 09:02 PM
Raspuns pentru March(1)
QUOTE |
) care au fost motivatiile actiunii armatei israeliene asupra Arab Banks din Ramallah , si care sunt rezultatele imediate ? Ce fel de efecte va genera aceasta operatiune pe termen scurt sau mediu ? |
Daca doresti sa anihilezi un roi de tzantzari,ai grija sa faci asenarea "baltii".
Si probabil ca se inregistrasera "multe informatii" despre tranzacii financiare facute prin diversele "banci deconspirate" prin aceasta actiune.
Din presa de pe aici,majoritatea finatarilor soseau din directia iraniana si vizau punerea la cale a 200 de atentate.
Au fost confiscati atat cele 10 milioane de dolari(toti banii au fost "returnati" diverselor institutii de binefacere care actioneaza in sanul poulatiei palestiniene) cat si numeroase liste de "activisti".Totodata se pot studia si " traseelor acestor tranzactii bancare".Am auzit ca au fost si niste proteste(destul de slabutze) ale unor bancheri arabi,dar si americanii aveau "mainile legate"(in fond si ei au confiscat sau pus propire pe conturi numite teroriste).
Sa anihilezi(din lipsa de finantare) cam 200 de atentate este un "rezultat imediat" (aici s-a mai obtinut un succes informativ in legatura cu "logistica oferita sinucigasilor din partea unor arabi cetateni israelieni)
Sa refaci o asemenea retea de tranzactii financiare,este o problema logistica de lunga durata!
QUOTE |
De ce l-a cuprins panica pe Yassir la sosirea acestui Muhamed Dahlan in Gaza ? |
Muhamad Dahlan este un om de mare influenta,in special in Fasia Gaza.
Are "recordul" ca in trecut(atunci cand Yasser avea interesul tactic) a reusit sa anihileze activitatea grupurilor extremiste palestiniene(Hamass,Jihad,etc....)
Acest Dahlan a fost numit adjunctul lui Muhamad Abass(AbuMazen),fostul PM palestinian,cu toata opunerea lui Arafat.
In guvernul AbuMazen,el era seful securitatii interne,dar nu avea "legiuni".
Arafat a reusit sa-l "detroneze" pe acet PM,neacordandu-i comanda asupra fortelor de ordine si securitate palestiniene!(in aceiasi situatie se afla si actualul PM).
In momentul "detronarii fostului PM" Dahlan a anuntat ca nu va fi membru in viitorul guvern palestinian(cu toate "insistentele" lui Arafat
).
A preferat sa paraseasc Fasia Gaza in speranta unor "zile mai bune".
Acum,in fasia Gaza se intampla anumite "lucruri".
Israelul a anuntat ca doreste sa desfiinteze si sa paraseasca cele 21 de colonii aflate acolo(nici pana acum nu am inteles ce cautau acolo!!)
Egiptul(si Iordania) au anuntat la inceput ca se opun acestei "parasiri unilaterale",fara un aranjament preliminar(Situatia Egiptului este foarte precara din acest punct de vedere!Fara "armata israeliana tampon" intre fasia Gaza si partea de nord a peninsulei Sinai, Egiptul are granita comuna cu Fasia Gaza.In afara problemelor de securitate,mai exista si problema fortei de lucru palestiniene,care nu mai are cautare pe piata israeliana.
Sa nu uitam ca somajul in Fasia Gaza ajunge la 60% si salariul mediu este "de plans".Aceasta forta ieftina,poate invada piata de munca egipteana,chiar pana la orasele din jurul canalului de Suez.
Si nici Egiptul "nu sta pe roze" cu somajul sau si cu salariul mediu!)
Astazi am auzit ca s-a ajuns la un gen de acord in care Egiptul a anuntat ca este gata sa preia controlul asupra granitei cu fasia Gaza.Lucru care nu cred ca-i prea incanta pe palestinieni!!)
(va urma)
talusa
27 Feb 2004, 09:24 PM
Raspuns pentru March (2)
QUOTE |
Exista vreo persoana, cu sustinere, in cadrul OEP care , pentru israelieni, ar avea mai multa credibilitate, decit Yassir, in discutarea si implementarea unui plan de pace? Implementare care, in extremis , va necesita , poate,si punerea "tunurilor" de catre OEP pe Jihadul Islamic si Hamas pentru a le anihila opozitia perpetuua la un plan de pace cu Israelul ?
|
A exista un Abu Mazen cu care Israelul a crezut ca se pot face afaceri (vezi si intalnirea din Iordania intre Bush,Abdallah,Sharon si AbuMazen)
Exista acest Dahlan care a dovedit ca Administratia Palestiniana este capabila sa "faca ordine"(daca doreste acest lucru!!Acum,dupa 3 ani de haosmeste ceva mai complicat dar nu imposibil!!)
Se considera ca una din marile greserli ale tratatului de la Oslo a fost aducerea lui Arafat din Tunisia,fara a lua in consideratie trecutul acestuia si "strategia pe care nu a prea ascuns-o".Semnatura pe niste documente(care astazi nu valoreaza nici hartia pe care au fost scrise) nu schimba "naravul unui om".chiar daca a primit premiul Nobel!
Au existat glasuri care au acuzat conducerea israeliana ca nu a luat in consideratie formarea unei conduceri locale careia i se putea incredinta conucerea teritoriilor.
Astazi din nou se fac auzite acest glasuri.
Este luat in consideratie ca viitor leader palestinian chiar Bargutti,care se afla in prizonirat pelestinian.
Exista un Sierri Nusseiba,care a fscut un gen de "tratat de pace particular" cu Ami Ayalon,fostul sef al serviciilor de securitate israeliene(unul din "cei patru").Acum sunt ocupati sa stranga semnaturi de ambele parti in favoarea acestui tratat,care totusi este o initiativa particulara(ca si "tratatul Geneva").
Dar,atata timp cat deasupra tuturor acestor nume "planeaza umbra lui Yaserr Arafat,nici o speranta ca se va ajunge la ceva!Va torpila,va finata din umbra si va face tot posibilul ca,"Un PM sa vina si altul sa plece".
Cat despre intrebarea lansat de tine unui palestinian,as fi si eu interesat sa aflu care este guvernul care le-ar conveni!
Dar cred ca partidele care le-ar conveni inca nu au luat fiinta in Israel.
Yasser Arafat a avut grija in 1996 sa-l "darame de la putre chiar si pe partenerul sau la premiul Nobel,Shimon Peres,autorul moral si spiritual al tratatului de la Oslo,singurul om care si ASTAZI mai crede intr-un "Orient Apropiat Nou".Dar si el se exprima deja,in liniste,ca ar fi preferabil fara.....Yasser Arafat!!
Cam atata,pe varf de cutit si te rog sa ma scuzi de intarziere,dar pur si simplu nu am observat mesajul tau!!
talusa
March
29 Feb 2004, 02:25 PM
Da, m-am lamurit. Multumesc.
Pina nu va dispare de la putere Arafat si toata sleahta lui de la Tunis , nu cred ca va fi posibila incheierea unei paci convenabile pentru ambele parti.
Oul Dogmatic
2 Mar 2004, 07:27 AM
QUOTE (March @ 29 Feb 2004, 02:25 PM) |
Pina nu va dispare de la putere Arafat si toata sleahta lui de la Tunis , nu cred ca va fi posibila incheierea unei paci convenabile pentru ambele parti. |
De un om scapi usor, pina la urma trebuie sa moara, de o idee niciodata!
mutulica
2 Mar 2004, 09:17 AM
@Talusa - ca sa inteleg si eu ce rost are gardul acela. La ora asta nu se pot securiza frontierele? si atunci faceti gard ca sa fiti siguri ca nu trece nimeni?
Pare destul de fragil...
Nu v-ar fi mai usor sa puneti foisoare si sa ii impuscati pur si simplu e cei care nu au ce cauta in zona?
talusa
2 Mar 2004, 09:50 AM
E foarte simplu!!
La ora actual NU EXISTA granita intre Israel si Cisiordania!!
Gardul de securitate poate fi numit si "granita temporara de securitate"(care,dupa cum spui tu,poate avea si "foisoare" de control)
Mai interesant este faptul ca fasia Gaza este de zeci de ani inconjurata de "un gard/granita de securitate".
Si:
1)Nu a intrat di aceasta directie NICI UN sinucigas in Israel
2)Nu au avut loc "demonstratii" anti gard sau "mascarade gen Haga"
Oare toti antiisraelienii de genu Oului Dogmatic,in larga lor "documentare",inca nu au aflat de existenta acestui GARD Gazatic?
talusa
mutulica
2 Mar 2004, 09:55 AM
Dac exista un precedent, nu inteleg de ce tam-tam-ul?
talusa
2 Mar 2004, 10:58 AM
Pentru ca "o parte din cei care fac TAM-TAM" mai gastiga si "un ban" din "manifestatiile profesioniste" la care se dedau!
talusa
2 Mar 2004, 12:40 PM
Ultima arma a gruparilor teroriste palestiniene
Copiii - recrutati de mici sa devina atentatori sinucigasi
Tarek, un baiat palestinian de 13 ani, a disparut de acasa lasand in urma lui o scrisoare: "daca va fi sa murim, sa devenim martiri, sa nu va para rau pentru noi. Doar sa tineti un protest masiv in cinstea noastra si sa distribuiti dulciuri la toata lumea". Cateva zile mai tarziu, saptamana trecuta, el si alti doi prieteni ai sai au fost arestati de fortele de politie israeliene pe cand incercau sa ajunga in orasul Afula. Aveau asupra lor trei pusti artizanale si mergeau sa ucida evrei. Prietenii lui Tarek aveau 12, respectiv 15 ani, iar familiile lor multumesc cerului ca cei trei copii au fost prinsi inainte de a apuca sa isi duca la capat misiunea, care ar fi insemnat moarte sigura pentru ei. Intr-o situatie fara precedent, avand in vedere ca atacurile la adresa israelienilor nu sunt niciodata criticate in randul palestinienilor, ci, dimpotriva, glorificate, familiile palestiniene au inceput recent sa protesteze impotriva metodelor de recrutare folosite de gruparile militante. In ianuarie anul acesta, Hamas a trimis o femeie care era mama a doi copii mici ca atentator-sinucigas la un punct de trecere intre Gaza si Israel. Cu cateva zile inainte, un adolescent de 17 ani a murit cand bomba pe care o purta la centura a explodat prematur, la o saptamana dupa ce fratele sau de 15 ani si un var i-au fost ucisi intr-o confruntare cu fortele israeliene. "Este un lucru rau. Nu mi-am crescut copilul 13 ani ca sa-l pierd intr-o clipita", spune tatal lui Tarek. "Celor care l-au trimis le spun: "duceti-va voi sau trimiteti-l pe fiul sau pe fratele vostru"". Scrisoarea lasata de Tarek era semnata "miscarea de tineret a Jihadului Islamic" si sustinea ca misiunea baietilor era de a arunca in aer o portiune a "zidului lui Sharon" (bariera de separatie israeliano-palestiniana) si de a ataca o baza a armatei israeliene. Mama lui Tarek crede ca baiatul sau nu s-ar fi priceput sa scrie o astfel de scrisoare si ca altcineva a facut-o in locul lui. Si tatal spune ca fiul lui nu a aratat niciodata interes fata de politica sau ura fata de israelieni. "Este un baiat timid si foarte respectuos", spune tatal. "Ii place sa se joace cu bicicleta si sa repare masini. Vrea sa fie electrician cand se face mare. Eu nu ii incurajez pe copiii mei sa se uite la stiri, pentru ca e prea multa violenta. Le spun ca sunt impotriva uciderii civililor de orice fel, fie ei musulmani, crestini sau evrei. Sunt furios pe fiul meu, pe cei care l-au trimis sa faca ceea ce a facut si pe israelieni pentru ocuparea teritoriilor palestiniene, de pe urma careia suferim cu totii." Opinia publica s-a revoltat impotriva folosirii copiilor sau adolescentilor, usor influentabili, in organizarea de operatiuni de "rezistenta nationala". Dupa ce, anul trecut, Yousef Zakut, 15 ani, Ismail Abu Nada, 13 ani, si Anwar Hamduna, 13 ani, dintr-o tabara de refugiati din Gaza, au fost impuscati de soldatii israelieni in timp ce incercau sa intre intr-o colonie evreiasca purtand cutite asupra lor, chiar si miscarea Hamas s-a vazut nevoita sa dea publicitatii o declaratie care sa sublinieze ca nu trebuie folositi copii in misiuni sinucigase. Problema rolului copiilor in conflictul israelo-palestinian este insa de mult timp una sensibila si care a dat nastere la reprosuri de ambele parti. In timp ce palestinienii semnaleaza ca sute de copii au murit in timpul Intifadei, israelienii sustin, la randul lor, ca gruparile palestiniene folosesc cu cinism copii pentru ca stiu ca soldatii vor avea retineri in a deschide focul asupra lor. Oficiali din armata israeliana au afirmat ca luptatorii palestinieni recruteaza copii inca de la varsta de 10 ani ca observatori sau cercetasi, dar si pentru a arunca grenade de mana sau a folosi armele. "Au pus niste copii sa instaleze o bomba pe drumul dintre doua scoli", declara comandantul armatei israeliene din sudul Fasiei Gaza. Arestarea de saptamana trecuta a celor trei baieti a facut ca si oficialii palestinieni sa ia atitudine fata de astfel de practici criminale. "Acest lucru este absolut inacceptabil. Copiii nostri ar trebui sa aiba speranta si un viitor, nu sa fie kamikaze. Vrem sa ajunga doctori si ingineri", a spus Saeb Erekat, membru al Cabinetului palestinian.
Oana POPESCU
ADEVARUL
talusa
2 Mar 2004, 02:00 PM
QUOTE (March @ 29 Feb 2004, 01:25 PM) |
Pina nu va dispare de la putere Arafat si toata sleahta lui de la Tunis , nu cred ca va fi posibila incheierea unei paci convenabile pentru ambele parti. |
Pacepa propune "solutia Ceausescu" pentru Arafat
=====
"Sugerez fara ezitare solutia Ceausescu. In noiembrie 1989, cand acesta a fost reales cu urale presedinte al Romaniei, Ceausescu era la fel de popular cum este si Arafat, acum, in randul palestinienilor. Si totusi, o luna mai tarziu, Ceausescu a fost judecat pentru genocid si executat de propriul lui popor. De la o zi la alta, Ceausescu a devenit simbolul tiraniei. Romania s-a transformat intr-o tara libera si 12 ani mai tarziu a fost invitata sa adere la NATO", a spus Pacepa, care a relatat intr-un amplu interviu acordat publicatiei amintite traseul politic si istoria venirii la putere a lui Arafat, cu sprijinul KGB si al regimului Ceausescu.
"Arafat este un maestru al disimularii - si eu am contribuit din pacate la acest lucru. In martie 1978, de exemplu, l-am adus in secret pe Arafat la Bucuresti pentru a-l implica intr-un plan de dezinformare sovieto-romanesc indelung pregatit. Scopul acestui plan era de a convinge Statele Unite sa stabileasca relatii diplomatice cu Arafat, sub pretextul transformarii OEP dintr-o organizatie terorista intr-una guvernamentala in exil gata sa se dezica de actiunile teroriste. Presedintele sovietic Leonid Brejnev credea ca nou alesul presedinte al SUA Jimmy Carter va inghiti momeala (...) Moscova i-a dat lui Ceausescu aceasta sarcina, pentru ca din 1978 seful meu a devenit cel mai favorit tiran al Washingtonului", a spus Pacepa.
"In aprilie 1978, l-am insotit pe Ceausescu la Washington, unde l-a convins pe presedintele Jimmy Carter ca el ar putea sa-l convinga pe Arafat sa transforme OEP intr-un guvern in exil legitim, daca Statele Unite vor stabili relatii oficiale cu acesta. Dupa aceea, presedintele Carter l-a numit in mod public pe Ceausescu un mare lider national si international", care a avut "un rol de conducere in intreaga comunitate internationala", aminteste Pacepa. Prezentand contributia KGB la crearea Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, Pacepa se refera la mijloacele promovate de organizatiile teroriste antrenate de fosta politie secreta sovietica, intre care deturnarile de avioane - solutia aleasa inclusiv pentru atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.
La sfarsitul anilor '60, spune Pacepa, un nou element s-a adaugat la razboiul sovieto-OEP impotriva Israelului si a sionismului imperialist american: terorismul international. Inainte de sfarsitul anului 1969, in fosta URSS exista Directia 13 a KGB, cunoscuta in jargonul spionilor drept "Departamentul afacerilor ude", ude fiind un eufemism pentru sangeroasele deturnari de avioane. KGB ne-a repetat in mod constant ca nimeni din sfera de influenta americano-sionista nu trebuie sa se mai simta in siguranta. Deturnarile de avioane au devenit un instrument al politicii externe sovietice si, pana la urma, arma aleasa pentru atentatele de la 11 septembrie 2001.
"In acei ani de deturnari repetate, am fost uimit de mandria aproape identica afisata atat de Arafat cat si de generalul Saharovski, seful KGB. "Eu am inventat deturnarea avioanelor de linie", mi s-a laudat Arafat la inceputul anilor '70, cand l-am intalnit prima oara. Cateva luni mai tarziu, m-am intalnit cu Saharovski, la biroul sau din Liubianka (sediul KGB). El mi-a aratat steagurile rosii infipte pe o harta a lumii, agatata pe perete. "Priveste", a spus el. Fiecare steag reprezenta un avion ce fusese doborat. "Deturnarea avioanelor este inventia mea", s-a laudat el", marturiseste Pacepa.
ZIUA
SORIN
2 Mar 2004, 08:16 PM
QUOTE (mutulica @ 2 Mar 2004, 08:17 AM) |
@Talusa - ca sa inteleg si eu ce rost are gardul acela. La ora asta nu se pot securiza frontierele? si atunci faceti gard ca sa fiti siguri ca nu trece nimeni? Pare destul de fragil...
Nu v-ar fi mai usor sa puneti foisoare si sa ii impuscati pur si simplu e cei care nu au ce cauta in zona? |
Umila mea parere e ca acest zid e una dintre cele mai mari prostii facute de Izrael in ultimul timp
Baga miliarde de dolari in beton cand economia acolo nu mai e roz cam de mult, joaca in mana arabilor -- arabul stie ca daca ai pus un gard intre el si alt cineva, pamantul pana la gard e al lui-- deci singuri marcheaza granita noului stat terorist, nimeni nu garanteaza ca n-au sa sape tunele, au sa treaca cu parapante sau pur si simplu au sa traga rachete facute din tevi de fier de 2 mm' grosimea fierului.
Da Mutulica solutia ta e cea mai simpla, dar ce-si face omul cu mana lui e bun facut
Si inca zilnic intra zeci de mii de arabi in Izrael la munca pt. a dona o parte din bani familiilor celor ce se arunca in aer
Exact cum zice vechiul proverb...pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti !!!
Sorin.
Oul Dogmatic
4 Mar 2004, 04:46 AM
Talusa , vad ca la tine tine treaba cu copy/paste, de ce n-ar tine si la altu' ?
Si pentru ca vad ca nu stii ce-i aia un palestinian uite ca am gasit ceva sa te lumineze.
DOSAR(Lumea)
Ce este un palestinian?
Corneliu Vlad
Se vorbeste si se scrie zilnic, aproape obsedant, despre teritoriile palestiniene, refugiatii palestinieni, Autoritatea Nationala Palestiniana, liderii palestinieni, organizatiile palestiniene. Dar despre palestinieni, pur si simplu, infinit mai putin. Iar Palestina este mai mult un cuvant care trimite la scrierile biblice, decat la actualitatea imediata.
Asadar, ce inseamna astazi Palestina? Si ce este un palestinian?
Palestinienii sunt arabii din zona Mediteranei orientale si fac parte din Siria istorica, un vast teritoriu pe care se vor naste actualele state Siria, Liban si Palestina moderna. "Arabitatea" constituie baza identitatii comune a popoarelor din aceasta regiune. Ea este cimentata de folosirea aceleiasi limbi, revendicarea unei istorii comune, structuri sociale identice.
Locuind un teritoriu determinat, Palestina, acesti arabi traiesc intr-o regiune care - leagan al celor trei mari religii monoteiste: crestinismul, iudaismul si islamul - a fost marcata in permanenta de o atractie deosebita, ceea ce a generat multe apetituri straine. Depozitari ai unor bogate mosteniri spirituale, palestinienii se considera drept "oamenii Tarii Sfinte". Una dintre consecintele acestei trasaturi identitare este permanenta unui pluralism care le permite sa traiasca in contextul unor diferente comunitare si locale.
Din timpurile Egiptului faraonic si pana la primul razboi mondial, Palestina a constituit intotdeauna un loc de trecere inevitabila intre cele doua mari blocuri (geopolitice, am spune astazi) care sunt vaile Eufratului si Nilului. Orice expansiune a unuia sau altuia dintre ele ii obliga, s-ar putea zice, pe cuceritori sa traverseze Palestina care, pentru ca n-a fost niciodata ravnita de acestia, a fost, intr-un fel, mai privilegiata decat regiunile vecine. In mod paradoxal, facand din Tara Sfanta telul lor final, cruciadele vor accentua, incepand din secolul al XI-lea, pozitia sa aparte in memoria si geografia umanitatii.
Spatiul palestinian constituie totusi o entitate avand multe puncte identitare cu vecinii sai arabi. Ea are o lume citadina, una sedentara si una beduina, toate trei marcate de o puternica autoritate a retelelor de clan si familiale. In centrul acestui edificiu se afla Ierusalimul.
Desi Orasul Sfant este principalul centru politic si religios, el nu detine privilegiul de a fi considerat singura capitala. Societatea palestiniana ramane marcata de puternice rupturi pe verticala si de entitati-regiuni care isi au propriile centre: Haifa pentru Galileea, Safad pentru Nordul vecin Libanului, Nablus pentru regiunea Centrul interior. Totusi, numai Ierusalimul detine o functie dubla, intrucat el este in acelasi timp centrul regiunii Ierusalim-Bethleem si cel al intregii Palestine. Aceasta topografie sociopolitica va avea consecinte determinante: in Palestina, puterea centrala a fost si ramane in mare parte bazata pe o forma de confederatie intre regiunile sus-mentionate. De aceea, oricine intentioneaza sa conduca aceasta tara si poporul sau trebuie sa se preocupe de ralierea diverselor sale componente, fara a afecta totusi rolul puterilor locale.
Un popor lipsit de spatiu si timp
Acest bogat univers palestinian s-a angajat, in secolul al XIX-lea, in miscarea generala de eliberare de sub stapanirea otomana si de obtinere a suveranitatii. Visul era atunci panarab. Palestinienii, ca si vecinii lor sirieni si libanezi, aspira la un stat modern, dar unificat. La ei predomina ideea unei natiuni arabe care respecta toate culturile. Dar primul razboi mondial a spulberat acest vis. Victorioasa, Marea Britanie a preluat Palestina dupa dezmembrarea Imperiului otoman si s-a angajat, din 1917, in "stabilirea in Palestina a unui camin national pentru poporul evreu". Despre acest angajament istoric, scriitorul Arthur Koestler scria, cu o ironie muscatoare: "In Palestina, o natiune a promis solemn altei natiuni teritoriul unei a treia natiuni". Ceea ce se va realiza, in 1948, prin proclamarea statului Israel si exodul fortat al cvasitotalitatii palestinienilor. "Nakba" (in araba, catastrofa, cum numesc palestinienii acest an cumplit) va marca pentru totdeauna personalitatea nationala a acestui popor - observa istoricul Elias Sanbar, redactorul-sef al Revue d'études palestiniennes. Din acel moment, palestinienii devin arabi expulzati catre alte tari arabe (Liban, Iordania, Siria), adica in sanul unor popoare cu care impartasesc aceleasi valori identitare.
"Pentru a-si salva pamanturile inghitite in 1948, refugiatii au facut pariul ambitios de a le lua cu ei - scrie istoricul Elias Sanbar. Ei vor trai de acum inainte in acelasi timp ca palestinieni si ca Palestina, un popor si pamantul sau. Obsesia locurilor si topografia generala pana la cele mai mici detalii ale unei strazi sunt vii in sufletul acestui popor, iar Palestina merge inainte, intiparita in memoria fiilor ei. Dar iesind din acest spatiu din care au fost alungati, palestinienii ies si din timp, cu care vor stabili o legatura deosebita. Intrucat prezentul le este interzis, ei vor trai intr-un univers alcatuit in acelasi timp dintr-un trecut pastrat de o memorie tenace si un viitor populat de aspiratii si visuri.Lipsiti de spatiul si timpul lor - continua istoricul citat - palestinienii inteleg ca insasi existenta numelui lor este amenintata. Inzestrati cu o intuitie extraordinara - ei stiu ca daca numele lor s-ar sterge, ar urma disparitia - reactioneaza printr-o lupta inversunata pentru mentinerea perenitatii cuvintelor Palestina si palestinieni. Aceste trei elemente - pamantul luat in memorie, timpul reintegrat si numele pastrat - constituie ceea ce se cheama <<ideologia reintoarcerii>>, care a stat la temelia renasterii nationale aparute in exil".
talusa
4 Mar 2004, 07:48 AM
1)Oule,stii ce vechime are acest reportaj?
Puteai sa pui si Numarul revistei Lumea Magazin ca sa vezi CAND am citit eu acest articol(revista apre la fiecare 15 ale lunii si nu am pierdut nici un numar!!).
Dar daca erai cu adevarat OBIECTIV fata de un conflict care nu te priveste PERSONAL,ne faceai un copy/paste din aceiasi revista si din articolul "Ce este un evreu"!!
2)Dar am uitat ca tu nu esti platit de acestia , ci de "partea omului cu batista pe cap"
(care,desi tu ai declarat "solemn" ca nu mai participi la discutii de acest gen, vad ca te obliga sa continui a-ti vinde marfa de defaimare!Nici nu ma asteptam la altceva!AM si specificat,cred ca lui Mutulica,ca la tine,revenirea la "subiectul preferat" e numai chestiune "de timp"
)
Si astept pana acestea apar in presa romana(suntem pe un forum romanesc).De aceea si astept cu stirea despre "noul decret prezidential" al omului cu batista pe cap" care a intrat in vigoare de la 1/3/04,in legatura cu "autorizatiile de vanzare de terenuri pe teritoriul autoritatii palestiniene".
Stiai ca prin acest "decret",nu se mai poate face acolo nici o "tranzactie" fara "semnatura personala" a "omului cu batista pe cap"?Oare are nevoie de o noua "sursa de castiguri" pentru a-si plati mercenarii(inclusiv pe cei din strainatate,care fac "treaba buna" si "nu se lasa"?
Sau poate are probleme de cand "nesimtitii de europeni" au inceput sa ancheteze in mod serios pe unde au disparut "milioane de parai" donati de UE!!(auzi nesimtire,sa controleze pana si conturile europene ale doamnei Arafat!!).
Daca nu stiai,cele relatate mai sus fac parte din "stirile de ultima ora din regiune"
Si daca tot ai revenit "in forta",mai bine ne adiceai raspunsul la intrebarea:
"
Care este solutia OULUI DOGMATIC pentru rezolvarea ACTUALA a conflictului dintre lumea araba si Israel! (si fara a mai pomeni "aberatia de bun gust" despre "distrugera fizica totala a palestinienilor"
)
talusa
March
4 Mar 2004, 11:05 AM
Yassir da dovada de paranoia la fel ca Ceausescu . Nimic nu misca fara aprobarea/semnatura sa. Am mai spus-o, pina cand Arafat si sleahta lui de la Tunis nu vor dispare din viata politica , nu va exista pace in zona. Nu are nici vointa politica dar mai ales nu are interesul sa termine, in principal, cu gruparile Hamas si Jihadul islamic . Actiunile acestor grupari ii dau lui spoiala de partener moderat ,vizavi de comunitatea internationala , in interminabilele lui tirguieli de pace din zona.
talusa
4 Mar 2004, 11:48 AM
Cum vorbesti,March??
O paralela intre Yasser si Ceasca?Incredibil!!!
Daca ne luam dupa mesajele OULUI,el(Yasser
) si societatea palestiniana sunt exemplul de urmat pentru ADEVARATA democratie in lume
(se mai pot adauga niste "regimuri luminoase de prin regiune" care lupta pentru drepturile omului!!
)
Daca nu crezi,citeste mesajele acuzatoare ale "aceluiasi luptator",care critica regimurile TOTALITARE din Statele Unite si Israel!!!
Pacat ca a ales sa duca lupta din SUA!!
talusa
noroscecer
6 Mar 2004, 01:02 AM
"incercarile SUA de a aduce pacea"??.. chiar vrea SUA pace in Orientul Mijlociu, sau mai bine zis, ceea ce a facut si continua sa faca SUA este de natura a promova pacea?
Oul Dogmatic
6 Mar 2004, 04:30 AM
Asa deci talusa, ziceai ca ti-e dor sa recitesti din Lumea Magazin? Nici o problema:
Trei decenii hotaratoare
In 1917, cand inca nu stapaneau Palestina, englezii au promis evreilor un camin national. In 1947, promisiunea-angajament devenea realitate.
In acesti treizeci de ani, dintr-o provincie linistita a Imperiului otoman, Palestina a devenit focarul unui conflict cu repercusiuni internationale!
Viitorul Palestinei s-a prefigurat in timpul primului razboi mondial. Inainte chiar de a se putea intrevedea care va fi sfarsitul conflagratiei, Franta, Rusia si Marea Britanie au schitat contururile viitoarelor lor zone de influenta in Orientul Mijlociu. In planurile lor, un singur teritoriu scapase din jocul impartirilor: Palestina, care, aureolata de simbolul locurilor sfinte a trei mari religii, urma sa dobandeasca un statut international.
Prima grija a puterilor aliate era, totusi, castigarea razboiului. Drept care, Londra a sprijinit masiv revolta arabilor impotriva Istanbulului, alimentand sperantele acestora de a crea un mare "Stat arab" care sa se intinda de la Mediterana pana in Persia si la Oceanul Indian. Pe de alta parte, Anglia a promis satisfacerea revendicarilor miscarii sioniste de creare a unui stat evreiesc in Palestina. "Dublul limbaj al britanicilor", titreaza revista franceza GEO un articol ce rememoreaza istoricul problemei palestiniene.
In 1920, la conferinta de la San Remo, faimoasa declaratie Balfour este consacrata, iar peste doi ani Societatea Natiunilor decide crearea statului evreiesc in Palestina, in ciuda protestelor asociatiilor musulmane si crestine din teritoriu, unde violentele arabo-evreiesti se intensifica.
In timpul ascensiunii nazismului, palestinienii protesteaza energic impotriva vanzarii masive de terenuri imigrantilor evrei, dar suveranii arabi din regiune ii linistesc, spunandu-le "sa aiba incredere in bunele intentii ale prietenei noastre, Marea Britanie". Insurectia rurala palestiniana se intensifica totusi, ca reactie la proiectul britanic de impartire a tarii intre arabi si evrei. In ajunul celui de-al doilea razboi mondial, insurectia este infranta, iar liderii sai iau calea exilului.In noiembrie 1947, cand ONU recomanda impartirea Palestinei intre un stat evreu pe 54 la suta din teritoriu si un stat arab pe restul de 46 la suta, in Ierusalim se consemneaza bucuria din cartierele evreiesti si consternarea din partea araba a orasului. Greva generala a palestinienilor, insotita de violenta, este urmata de razboiul arabo-israelian din 1948. Dupa infrangerea arabilor, miscarea palestiniana incepe sa se reorganizeze in conditii dificile.
"In timp ce miscarea sionista, prin insusirea treptata de terenuri, are totul de castigat din impartirea Palestinei, caci dispune de un punct de sprijin pentru cuceriri ulterioare, amputarea pamanturilor lor este considerata inacceptabila de catre palestinienii convinsi de legitimitatea cauzei lor" - scrie istoricul Nadine Picadon de la Institutul de limbi si civilizatii orientale din Paris.Din acelasi articol in limba romana pe care talusa l-a citit dar nu e de acord ca e defaimator
Oul Dogmatic
6 Mar 2004, 04:33 AM
QUOTE (talusa @ 4 Mar 2004, 08:48 AM) |
1)Oule,stii ce vechime are acest reportaj?Puteai sa pui si Numarul revistei Lumea Magazin ca sa vezi CAND am citit eu acest articol(revista apre la fiecare 15 ale lunii si nu am pierdut nici un numar!!). |
Daca-l cunosti asa de bine inseamna ca nu ti-am spus nimic nou pana acum, ba ceea ce ti-am povestit eu mai inainte, pas cu pas, sint lucruri stiute si recunoscute pina si in limba romana.
QUOTE |
Dar daca erai cu adevarat OBIECTIV fata de un conflict care nu te priveste PERSONAL,ne faceai un copy/paste din aceiasi revista si din articolul "Ce este un evreu"!! |
Pai de ce sa nu ma priveasca? Daca e in Lumea Magazin e pentru romani, nu? Fa tu copy/paste despre celalat articol ca eu nu sint curios la subectul ala.
QUOTE |
Dar am uitat ca tu nu esti platit de acestia , ci de "partea omului cu batista pe cap" (care,desi tu ai declarat "solemn" ca nu mai participi la discutii de acest gen, vad ca te obliga sa continui a-ti vinde marfa de defaimare!Nici nu ma asteptam la altceva!AM si specificat,cred ca lui Mutulica,ca la tine,revenirea la "subiectul preferat" e numai chestiune "de timp" ) |
Ceva argumente monsher nu gasesti? Ca afirmatii din astea cu "marfa defaimatoare" e pe toate drumurile
Hai lasa vrajala si combate la gazeta daca zici ca nu-i adevarat.
QUOTE |
Si astept ..... .De aceea si astept..... Sau poate are probleme de cand "nesimtitii de europeni" au inceput sa ancheteze in mod serios pe unde au disparut "milioane de parai" donati de UE!!(auzi nesimtire,sa controleze pana si conturile europene ale doamnei Arafat!!). Daca nu stiai,cele relatate mai sus fac parte din "stirile de ultima ora din regiune" |
Daca Arafat e gasit un hot si un magar si va fi condamnat, se va schimba situatia palestinienilor?
QUOTE |
"Care este solutia OULUI DOGMATIC pentru rezolvarea ACTUALA a conflictului dintre lumea araba si Israel! (si fara a mai pomeni "aberatia de bun gust" despre "distrugera fizica totala a palestinienilor" |
Talusa nu cred ca am dreptul sa vin cu o solutie cind tu chiar adineauri ai sustinut ca nu ma priveste personal, deci cel mai in masura sa o gasesti esti tu, nu? Eu insir faptele, imi pare rau ca te supar dar...ce sa fac, c'est la vie! Desfiintarea totala a palestinienilor a inceput din 47, e singura mea explicatie la atacurile teroriste sinucigase care se intimpa acolo. Oricine altcineva in situatia asta ar fi facut la fel. Atentie, este doar o explicatie!
talusa
6 Mar 2004, 10:58 AM
CODE |
sint lucruri stiute si recunoscute pina si in limba romana.
|
Nu sunt lucruri "recunoscute" ci (poate) cunoscute!Cred ca stii care-i diferenta!
Dar nu ai citat despre infiltrarea siriano-egipteana in anii 20-30,care i-a transformat si pe acestia in "palestinieni"
CODE |
Daca e in Lumea Magazin e pentru romani, nu? Fa tu copy/paste despre celalat articol ca eu nu sint curios la subectul ala.
|
Daca era in "Miscarea" sau in "Romfest" sau in "Noua Dreapta"(tot in limba romana!) te interesa la fel?
Ca TOATE comentariile tale despre acest conflic sunt EXACT cele din aceaste publicatii!
CODE |
Ceva argumente monsher nu gasesti? Ca afirmatii din astea cu "marfa defaimatoare" e pe toate drumurile Hai lasa vrajala si combate la gazeta daca zici ca nu-i adevarat.
|
Ce nevoie ai de "argumente"?
Daca facem o mica recapitulare a celor insirate de tine,nu cred ca a exista o "ramura" in care nu ai defaimat Israelul!
-De la Jehosua(deci istorico-religios) pana la nelegimitatea declararii statului Israel!
-De la sustinerea americana(neamintind ca si alte state l-au sustinut,dar si alte state au fost si sunt sustinute de aceiasi ameericani!) pana la lobby-ul evreiesc de acolo(de care sunt mandru si as fi dorit ca si romanii sa aiba asa unul!)
-De la industria si agricultura israeliana prapastioase(o tara cu un PIB de 16-17 K$/ per capita) pana la "inexistenta democratiei israeliene"(intradevar,inexistenta comparativ cu "regimurile luminoase existente in regiune"!)
Si dupa aceste lucruri,mai ai nevoie de "argumente"?
Poate ne poti arata si UN LUCRU BUN pe care l-ai mentionat in legatura cu tara in care eu traiesc?
Acestea sunt cele mai bune argumente care-ti caracterizeaza pozitia de "propagandist palestinian".
Pozitie care,dat fiind ca te autoprezinti ca fiind roman
(mai stii?) ,nu poate fi explicata decat prin "plata sau o anumita ideologie"!
CODE |
Daca Arafat e gasit un hot si un magar si va fi condamnat, se va schimba situatia palestinienilor?
|
Da, in bine!
Si acest lucru este dovedit si de faptul ca palestinienii cer o retragere a trupelor israeliene pe pozitiile din anul 2000(nu 48 si nu 67!!), iar cea mai mare dorinta a lor este sa revina sa lucreze in Israel(am mai specificat ca acest lucru reprezibta partea "ingrozitoare a zidului" sau mai bine zis a "separarii de Israel.Ai fi putut sa "consulti" declaratiile PM Abu Ala in care a recunoscuta ca daca se va construi "gardul",nu mai are rost ca adminisratia palestiniana sa se autodeclare stat independent!De ce oare?)
CODE |
Talusa nu cred ca am dreptul sa vin cu o solutie cind tu chiar adineauri ai sustinut ca nu ma priveste personal, deci cel mai in masura sa o gasesti esti tu, nu?
|
Daca eu ti-o cer in mod insistent,ai tot dreptul sa vii cu o solutie!
Dar sigur stii cu ce solutie poti veni dupa defaimarile tale!
Asa ca acum incerci o "eschivare eleganta".
Iar daca-mi dai dreptate si nu te priveste personal,atunci nici defaimarile complect neobiective nu au ce cauta aici!
Deci:
1)Intebarea ramane DESCHISA!!
2)Faptul ca revii non-stop la subiect(desi am repetat de cateva ori ca se bate apa-n piua!) arata ca "ai anumite interese!
CODE |
Desfiintarea totala a palestinienilor a inceput din 47, e singura mea explicatie la atacurile teroriste sinucigase care se intimpa acolo. Oricine altcineva in situatia asta ar fi facut la fel. Atentie, este doar o explicatie
|
Frumasa exlicatie pentru "genocidul populatiei palestiniene"
Vezi ca Mutulica este inginer si se pricepe la "numere".
Cati "palestinieni" erau in 1948?
Cati urmasi ai acestora exista astazi in Israel?
Care este procentul de palestinieni in populatia regatului iordanez?
Despre cati palestinieni vorbeste "legea reintoarcerii" ca ar trebui "introdusi" in interiorul statului Israel?
Vezi cum printr-o simpla afirmatie ai dat nastere la inca PATRU intrebari la care sunt convins ca nu vei raspunde!
Nu este o "exlicatie" ci o propaganda ieftina care pierde teren in lume!
Si pe care tu continui sa o folosesti din "motivele tale"
CODE |
Eu insir faptele, imi pare rau ca te supar dar
|
Singurul lucru care ma supara in dialogul cu tine este ca de mult mi-am dat seama ca duc o discutie cu un "mercenar al omului cu batista pe cap",am specificat de cateva ori acest lucru!
Insistenta cu care revii la acest subiect , afirma faptul ca am dreptate!!
Nu stiu ce varsta ai,dar ii poti intreba pe cei "mai varstnici" din forum , despre anecdota lui Mircea Crisan despre "Castravete".
talusa
Cat despre articolul "Ce este un evreu",l-am citat numai pentru a arata lipsa ta de "obiectivitate" pana si in citatele aduse!(Desigur ca nu esti "curios" la acest subiect!!E "subiectul tau" de defaimare!!Fereasca Dumnezeu,s-ar putea strecura acolo si ceva care sa arate ca si "cotropitorii israelieni" ar avea putina dreptate!Mai ales intr-o publicatie TOT e limba romana!)
Nu am de gand sa fac "reclama" evreismului meu sau mai bine zis israelismului meu!
Cred ca ai fi putut sa-ti dai seama din pozitia mea fata de "religiozitate conflictului" sau pozitia mea fata de "un stat palestinian"!
Dar cand "ai alte interese" in acest "dialog", nu te impiedici de niste "amanunte nesemnificative".
P.S.Nu uita,daca vei reveni la acest subiect(sunt convins ca o vei face!!!! ),intrebarea de BAZA a ramas DESCHISA,iar acesteia i s-au mai adaugat cateva!! Interesant la ce "subiect" voi fi nevoit sa caut "raspunsurile"
P.S.STIRI DIN REGIUNE
=====
Tzahal a simulat funeraliile lui Arafat
Cartierul general al liderului palestinian, inconjurat
Armata israeliana (Tzahal) a desfasurat, ieri, un dispozitiv, in jurul Cartierului general al lui Yasser Arafat, Mukata, de la Ramallah, Cisiordania. Millitarii israelieni au blocat intrarile exterioare ale complexului Mukataa si strazile din apropiere. Oficiali ai Tzahal sustineau, aseara, ca militarii nu intentionau sa patrunda in Cartierul general al liderului palestinian, ci desfasurau o "activitate" exterioara, a carei natura nu a fost precizata. Yasser Arafat se afla blocat in Mukataa din decembrie 2001.
Tazahal a organizat un original exercitiu de simulare a modului de actiune in conditiile haotice pe care le-ar induce un eventual deces din cauze naturale al lui Yasser Arafat, relateaza numarul de ieri al cotidianului Haaretz, citat de Rompres. Simularile au avut in vedere, intre altele, desfasurarea funeraliilor (fiind stabilite inclusiv locul inhumarii si traseul cortegiului mortuar), amenintarea unor violente proteste stradale, posibila prabusire a ANP si perspectiva ca militantii Hamas sa ajunga la putere in Gaza. Autorii initiativei au explicat ca exercitiul nu are legatura cu informatiile referitoare la problemele de sanatate cu care se confrunta, in ultima perioada, liderul palestinian, in varsta de 75 de ani. Un mic grup islamist, Partidul Eliberarii, anuntase, recent, ca s-ar opune inhumarii lui Araft la moscheea Al-Aqsa, din Ierusalim, cel de-al treilea loc sfant al Islamului. Miscarea il considera pe liderul palestinian un "infidel", pentru faptul ca s-a insurat cu o crestina. (I.C.)
ZIUA
=====
March
6 Mar 2004, 12:53 PM
QUOTE |
Un mic grup islamist, Partidul Eliberarii, anuntase, recent, ca s-ar opune inhumarii lui Araft la moscheea Al-Aqsa, din Ierusalim, cel de-al treilea loc sfant al Islamului. Miscarea il considera pe liderul palestinian un "infidel", pentru faptul ca s-a insurat cu o crestina. |
Ce se mai aude despre nevasta si copilul lui ? N-am mai vazut stiri in presa internationala.
Si Arafat inmormantat la Al-Aqsa ?
Cine a facut aceasta propunere ? Acesta este un lacas sfint al tuturor arabilor si nu numai al palestinienilor. Va fi interesant de auzit pozitia acestora fata de aceasta exaltata intentie.
SORIN
6 Mar 2004, 03:52 PM
Tanci Sua Arafat e bine, se chinuie sa cheltuiasca zeci de mii de parai pe luna prin rapanoasele magazine din Paris.
Iar fetita lui Arafat e tot bine si se chinuie si ea sa invete de la mamica cum sa faca praf banii...bani luati de la gura copiilor
din Gaza si Cisiordania.
Ma bucur ca re interesezi de soarta lor si am sa-l rog pe Ou Dog. sa le timita complimente din partea ta March!!
Sorin.
talusa
6 Mar 2004, 03:52 PM
QUOTE (March @ 6 Mar 2004, 12:53 PM) |
QUOTE | Un mic grup islamist, Partidul Eliberarii, anuntase, recent, ca s-ar opune inhumarii lui Araft la moscheea Al-Aqsa, din Ierusalim, cel de-al treilea loc sfant al Islamului. Miscarea il considera pe liderul palestinian un "infidel", pentru faptul ca s-a insurat cu o crestina. |
Ce se mai aude despre nevasta si copilul lui ? N-am mai vazut stiri in presa internationala. Si Arafat inmormantat la Al-Aqsa ? Cine a facut aceasta propunere ? Acesta este un lacas sfint al tuturor arabilor si nu numai al palestinienilor. Va fi interesant de auzit pozitia acestora fata de aceasta exaltata intentie. |
1)Nevasta si copilul,bine mersi la Paris!
Acum,"conturile doamnei sunt tinta unor investigatii(de albire de bani) din partea UE!!
Maestrul Arafat,de cand cu actiunea israelina contra bancilor din Ramallah,tipa cu orice ocazie ca.....americanii ii cauta banii lui!
(mostenire de familie,probabil!!
)
2)De multe ori sunt surprins de cate lucruri nu se stie(!!) despre declartiile acestui "conducator"(
) , de catre publicul care-si "da cu presupusul" in lergatura cu acest conflict!(nu includ in acest public "profesionisti" de genul OULUI,care,chiar daca ar avea cunostiinta de astfel de declaratii,nu le-ar "scoate la lumina!!
Toate aceste declaratii,
bineinteles,numai in limba araba(ca sa aiba si OUL o acoperire ca nu le intelege! Dar poate ca ne poate comenta si OUL aceste declaratii?
-Voi trimete
un milion de shaidim(sinucigasi) asupra Ierusalimului,iar eu doresc sa fiu unul dintre ei(si astfel sa fie ingropat la EL Actza!).
Acest lucru este declarat dupa ce ,in limba engleza,arunca o "abureala" despre faptul ca doreste sa faca cu israelienii "o pace a curajosilor"(retorica din timpul acordului de la Osloa,care nu mai valoreaza nici hartia pe care este scris!)
-Adevaratele arme "neconventionale" ale palestinienilor sunt "vaginul femeii arabe si democratia israeliana"!
-In lupta contra noastra(Jenin,spre exemplu), israelienii au folosit "uranium saracit"(intamplator
,pe terenul de lupta,erau si israelieni!Deci,israelienii au folosit uranium contra trupelor....israeliene!
Dupa ce vom primii comentarii "dogmatice" ale exprimarilor susmentionate,vom trece la "felul democratic" in care "presedintele general
" isi conduce sedintele! de guvern!
Cu revolverul pe masa,cu injuraturi si "scuipici" (din cand in cand si cu insulte aduse la adresa ziaristilor prezenti!)
Poporul israelian este "entuziasmat si plin de incredere in carizmaticul conducator palestinian"!!(care se autointituleaza,daca nu stiati,
adevaratul aprarator al TUTUROR religiilor din locurile sfinte"(pe asta ai stiut-o,March?? (in ce calitate aparea el in fiecare an in noaptea de Craciun la Betlehem,daca nu de "aparator al crestinismului!!De trei ani,locul sau , "rezervat", este ocupat numai de "o batista simbolica" si crestinismul e bine mersi si fara "apararea raisului KGB-ist!" Talusa
Oul Dogmatic
7 Mar 2004, 09:23 AM
QUOTE (talusa @ 6 Mar 2004, 11:58 AM) |
Ca TOATE comentariile tale despre acest conflic sunt EXACT cele din aceaste publicatii! |
Ma simt flatat, dar n-ai ghicit!
QUOTE |
Ce nevoie ai de "argumente"? |
Fiindca de regula tu nu raspunzi cu argumente, ca in orice discutie de pe pozitii egale, ci cu infirmari sau verdicte.
QUOTE |
Daca facem o mica recapitulare a celor insirate de tine,nu cred ca a exista o "ramura" in care nu ai defaimat Israelul! -De la Jehosua(deci istorico-religios) pana la nelegimitatea declararii statului Israel! |
Si ce anume numesti tu "defaimare" in istoria lui Joshua?Daca vrei iti citez din Tanakh, numesti aia defaimare?
De ce a sustine ca statul Israel e fondat pe clauze nelegitime este o defaimare? Eu credeam ca e un adevar istoric?
QUOTE |
-De la sustinerea americana(neamintind ca si alte state l-au sustinut,dar si alte state au fost si sunt sustinute de aceiasi ameericani!) pana la lobby-ul evreiesc de acolo(de care sunt mandru si as fi dorit ca si romanii sa aiba asa unul!) |
Tu o numesti defaimare iar eu jecmaneala politica!
QUOTE |
-De la industria si agricultura israeliana .. pana la "inexistenta democratiei israeliene"(intradevar,inexistenta comparativ cu "regimurile luminoase existente in regiune"!) |
E sublima...dar lipseste cu desavarsire
. Regim democratic da exista, doar pentru cetatenii cu origine sanatoasa.
QUOTE |
Poate ne poti arata si UN LUCRU BUN pe care l-ai mentionat in legatura cu tara in care eu traiesc? |
Sint foarte multe lucruri bune dar nu la topicul asta.
QUOTE |
Acestea sunt cele mai bune argumente care-ti caracterizeaza pozitia de "propagandist palestinian".Pozitie care,dat fiind ca te autoprezinti ca fiind roman(mai stii?) ,nu poate fi explicata decat prin "plata sau o anumita ideologie"! |
Oooo deci la tine e ori alba, ori neagra, cale de mijloc nu exista. Asta ti se trage de la prea multa democratie in care traiesti. Cine nu-i cu Israelul e impotriva lui, cine nu accepta toate minciunile si invartelile politice e terorist ca de altfel orice barbat musulman cu barba de pe planeta asta. Am vesti proaste pentru tine, adevarul este doar unul, nu o suta.
QUOTE |
cea mai mare dorinta a lor este sa revina sa lucreze in Israel .... daca se va construi "gardul",nu mai are rost ca adminisratia palestiniana sa se autodeclare stat independent!De ce oare? |
Si asta e ...de bine? De ce sa nu se mai autodeclare stat independent?
Deci recunosti ca palestinienii au luptat pentru un stat independent , nu doar pentru placerea jihadului si a fecioarelor din rai. Progres la talusa!
Gardul ala e construit(dupa spusele tale) pentru a stavili traficul. Nu numai tot ce iese va fi controlat ci si tot ce intra, deci adio dezvoltare economica daca va fi monitorizata la poarta de catre verii cu mitraliere in spate!
QUOTE |
Dar sigur stii cu ce solutie poti veni dupa defaimarile tale! |
Mai slabeste-ma cu defaimarile ca cioara nu e acolo!
QUOTE |
2)Faptul ca revii non-stop la subiect(desi am repetat de cateva ori ca se bate apa-n piua!) arata ca "ai anumite interese! |
Hai sa le zicem curiozitati si ca-mi place sa palavragesc cu tine
QUOTE |
Cati "palestinieni" erau in 1948?Cati urmasi ai acestora exista astazi in Israel?Care este procentul de palestinieni in populatia regatului iordanez?Despre cati palestinieni vorbeste "legea reintoarcerii" ca ar trebui "introdusi" in interiorul statului Israel? |
QUOTE |
Insistenta cu care revii la acest subiect , afirma faptul ca am dreptate!!Nu stiu ce varsta ai,dar ii poti intreba pe cei "mai varstnici" din forum , despre anecdota lui Mircea Crisan despre "Castravete". |
Nu e vorba de insistenta este vorba de contrele pe care ti le pun si nu te las sa te desfasori in toata splendoarea ta de observator politic de origine evreu si plecat din Romania cu acte in regula. Cati dintre cei de pe forum fac din originea lor un element sensibil intr-o discutie? Nu te reliefezi la aspectul asta decit tu. Vorbesti cu o oarecare aroganta ca si cind ai avea o pozitie privilegiata doar pentru ca esti evreu si traiesti in Israel. Draga omule, aici dezbatem idei, nu dosare de buna purtare. Ai inceput s-o iei razna cu supozitii de tot felul la adresa mea si recunosc ca ai "mana" in ale defaimarii (sic) de unde si lipsa de avint cand e sa aduci argumente sau contra-argumente la un topic controversat.
La "apa'n piua" esti mester, dar acum vad ca bati castravetele lui Mircea Crisan, ei, bravos, asta da progres!
talusa
7 Mar 2004, 11:29 AM
QUOTE |
Hai sa le zicem curiozitati si ca-mi place sa palavragesc cu tine
|
Pacat ca nu pot sustine acelasi lucru!
Mai ales ca ai aratat si ce te "doare"!!
Faptul ca "am plecat cu acte in regula"!!
Ce vina am eu ca pentru tine nu s-a gasit cine "sa plateasca"?
In rest,revii asupra lucrurilor pe care le-ai sustinut si pana acum,cu o mica noutate:
Lucrurile BUNE despre Israel sau evrei nu se spun la aceasta rubrica! (plimbarile pe la alte rubrici pentru a te eschiva de raspunsuri le-am inteles de mult!!)
Si,avand in vedere ca nu am chef sa-ti redau "scena" pe care ai folosit-o pentru a casrtiga ceva bani,inchei aceasta discutie,mentionand numai faptul ca la intrebarile concrete nu ai stiut(RECUNOSCUT de tine!!) sau nu ti s-a dat voie sa raspunzi!!
Ramai cu bine, Oul meu palestinian!
talusa
P.S.
Pentru ca "actiualitate" este mai puternica decat propagada,propun sa te documentezi despre ce se petrece in fasia Gaza(cu Hamas-ul!) si de ce ministrul apararii israelian a declarat ca , la cererea Statelor Unite, Israelul nu se va retrage de acolo pana(cel putin) dupa alegerile din SUA(de fapt cererea era " nu inainte de 2005")
Dar perspectiva este "roza" pentru tine!In sfarsit vei avea sub soare locul mult visat(mai ales ca vii cu "recomandari" de fost propagandist palestinian!!)
*****Care este in opinia OULUI DOGMATIC solutia ACTUALA de reglementare a conflictului arabo-israelian?*****
Asta asa,ca pentru ultimele mesaje pe care le schimbam.
mutulica
15 Mar 2004, 08:43 AM
Oule,
m-am documentat:
- acum 2000 de ani si inainte, statul era al evreilor (ca o remarca, in Aida, Corul robilor este format din prizonieri evrei dupa razboiul cu babilonienii)
- apoi a venit peste ei stapinirea romana
- apoi printre alte chestii stapinirea otomana, care a durat pina in timpurile moderne
- dupa primul mondial, teritoriul a de revenit britanicilor
- in perioada aceea au fost incurajate initial emigrarile de tineri evrei catre Palestina, ca si favor facut de britanici americanilor (mai ales comunitatii evreiesti din state)
- apoi cind s-a nasolit situatia in Germania lui Hitler s-a marit nuamrul de emigranti, populatia devenind procentual favorabila evreilor (care se intorceau de fapt acasa)
- in perioada data, evreii care emigrau, mai ales cei ce veneau din Germania, aveau bani, si erau instruiti, mai ales tehnic. Ei au investit mult in tehnologizarea zonei si ridicarea nivelului de trai, inclusiv al arabilor
- Arabii au inceput inca din '33 cu atentatele. Dupa ce au vindut pamintul relativ ieftin evreilor, si caestia din urma au inceput sa ridice valoare paminturilor cumparate, arabii au inceput sa considere ca au fost pacaliti
- in aceeasi perioada au inceput asa zisele executii, arabii au inceput sa arunce autobuzele in aer, sau sa impuste evrei. evreii au inceput la rindul lor sa se apere. autoritatea britanica, incercind sa restabileasca ordinea, a inceput sa ii ia la ochi si pe unii si pe ceilalti (astia chiar au trecut la represalii si au ras citeva sate cu tunul)
- in timp situatia s-a inasprit si britii au inceput sa controleze mai atent imigratia evreiasca (asta e perioada cind multe vapoare erau intoarse in cipru si verificate). mai mult britii au incercat sa demarce teritorii distincte pentru evrei si arabi. delimitarea nu a fost o solutie, pt ca arabii considerau ca evreii le-au furat pamintul. remember evreii au cumparat pamintul, ieftin, dar l-au cumparat. arabii nu tebuia sa vinda, daca nu aveau chef
- dupa ce s-a terminat razboiul, britii au lasat garda jos o perioada, si emigratia a crescut ca intensitate, generind conflicte si mai mari
- apoi ca raspuns britii au inceput din nou sa controleze emigratia, dar era prea tirziu, evreii isi cereau si obtineau suveranitatea
ce inteleg eu de aici?
simplu, sa nu fac afaceri cu un arab, pentru ca daca Doamne fereste am vreun cistig, o sa imi ia arabu' gitu' dupa aia.
Petru
15 Mar 2004, 05:41 PM
Stimati forumisti,
Va rog sa continuati discutia fara a mai personaliza subiectul!
Nu cred ca a fost deschis pentru ca cineva de aici sa se prezinte pe sine, sa discute despre sine.
Multumesc pentru intelegere!
ypsilonalpha
15 Mar 2004, 07:47 PM
Evreii n-au fost deloc majoritari in Palestina, nici macar in momentul partajarii ONU din 1947. De exemplu:
- in 1914 erau 85.000 de evrei
- in 1918, in momentul ocuparii complete a Palestinei de catre armata britanica, ramasesera 56.000 de evrei dintr-un total de cca. 700.000 de locuitori
- intre 1918 - 1922 au sosit inca cca. 35.000 de colonisti evrei
- intre 1924 - 1926 soseste un val consistent de emigranti, cca 62.000, proveniti indeosebi din Polonia
- in 1927 se inregistreaza un declin, numarul evreilor ce parasesc Palestina e dublu fata de al nou-venitilor
- pina in 1931 situatia se restabileste, astfel incit evreii ajung la cca. 117.000 de suflete (cam 17% din totalul locuitorilor Palestinei)
- un alt val masiv de emigranti soseste in tara intre 1932-1936 (aprox. 191.000 de evrei), marea majoritate fiind originari din Germania
- in toamna lui 1944 arabii numarau 1.240.850 de suflete, iar evreii 553.600 de suflete
In final, in momentul impartirii, "statului evreiesc ii reveneau 56% din teritoriul Palestinei, cu o populatie totala de 905.000 locuitori, dintre care 498.000 de evrei si 497.000 de arabi, plus 90.000 de beduini (tot arabi) din districtul Neghev, unde traiau atunci doar citeva sute de evrei, in colonii agricole. Statului arab palestinian ii fusese rezervata 43% din suprafata tarii, cu o populatie de 750.000 de arabi si doar 10.000 de evrei. Ierusalimul internationalizat urma sa curpinda 0,65% din teritoriu si o populatie numarind 105.000 arabi si 100.000 de evrei."
Datele provin din cartea Zile fierbinti in Orient, autor Craciun Ionescu, Bucuresti, Editura Politica, 1988.
Minerval
16 Mar 2004, 01:24 AM
In acceptiunea mea, acest topic nu reprezinta nimic altceva decat un alt motiv de a trata subiecte precum SUA ori statul Israel intr-o maniera antisemita si intoleranta. Israelul si-a castigat rolul sau in istorie prin multe varsari de sange si nedreptati. Opinez ca nu ar trebui sa se mai puna, si prin efortul unor membrii de pe forum, alte caramizi la diferendele dintre statele palestinian si israelit. Cu siguranta, prin masuri amiabile si diplomatice, cele doua natiuni vor gasi pacea si armonia mult ravnite.
Toate cele bune.
Shalom!
F.'.
Oul Dogmatic
16 Mar 2004, 07:00 AM
QUOTE |
Cu siguranta, prin masuri amiabile si diplomatice, cele doua natiuni vor gasi pacea si armonia mult ravnite. |
Absolut, sint cu totul de acord si aceasta nadejde o tragem cu totii spre linistea intregii omeniri.
QUOTE |
Opinez ca nu ar trebui sa se mai puna, si prin efortul unor membrii de pe forum, alte caramizi la diferendele dintre statele palestinian si israelit. |
Este un forum deschis tuturor opiniilor. Parerile contradictorii nu sint nicidecum "caramizi" aruncate ci ridicate la baza unei mai bune intelegeri a acestui conflict vechi de mai bine de 2000 de ani. In spiritul democratic de care se bucura cetatenii Israelului in ziua de azi discutiile asupra acestui topic trebuie incurajate nu ingradite sau limitate la corectitudini politice.
QUOTE |
Israelul si-a castigat rolul sau in istorie prin multe varsari de sange si nedreptati. |
Si asta este o afirmatie corecta si adevarata. In acelasi spirit sper ca si alte state care sufera de varsari de sange si nedreptati la ora actuala sa-si castige rolul in istorie si numele pe care-l merita. Asa este corect si cinstit, sa dam tuturor aceleasi sanse in fata istoriei.
QUOTE |
In acceptiunea mea, acest topic nu reprezinta nimic altceva decat un alt motiv de a trata subiecte precum SUA ori statul Israel intr-o maniera antisemita si intoleranta |
SUA si Israelul sint puse mult prea des pe acelasi nivel de importanta mondiala si ma intreb oare de ce? Termenul "antisemit" a fost folosit in mod gratuit , aruncat la intimplare ca o piatra intr-un lac fara fund si este folosit atit de des incit isi pierde din semnificatie. Sa inteleg ca SUA a devenit de mult o filiala a Israelului incat o opinie defavorabila este automat o invectiva antisemita? Stiam ca sint numai 0.5% evrei in SUA nu majoritatea populatiei ??
Daca cifrele si faptele prezentate de ypsi si de mine cu alta ocazie inseamna antisemitism si intoleranta inseamna ca intreaga istorie a omenirii este antisemita si ar trebui schimbata o data pentru totdeauna.
March
22 Mar 2004, 06:14 PM
Ultima ora :
La ordinul expres al premierului Sharon armata israeliana la impuscat pe seful spiritual al Miscarii Hamas , seicul Yassin.
Leon
22 Mar 2004, 07:50 PM
Cred ca ai uitat sa adaugi 'Sfantul'.
Mihai
24 Mar 2004, 01:16 PM
La sugestia mai multor forumisti, tinand cont de situatia actuala din Israel, am redeschis acest topic.
Insa orice mesaj avand scopul de a incita, offtopic sau extrmist va fi sters, iar autorul sau penalizat.
Va multumesc pentru intelegere.
March
24 Mar 2004, 02:04 PM
Acest subiect este fierbinte si cred ca trebuie tinut deschis in continuare.
Poate titlul ar fi mai potrivit : Israel, Palestina - Orientul Apropiat si Mijlociu.
March
25 Mar 2004, 11:18 AM
?Cind e vorba de dreptul la existenta, Israelul nu consulta pe nimeni? Diplomatul Meir Rosenne sustine ca Israelul decide singur actiuni precum uciderea sefului Hamas
Asasinarea liderului organizatiei teroriste Hamas, Ahmed Yassin, a fost denuntata de statele europene. Oficialii americani au indemnat doar la ?retinere maxima?, afirmind ca Washingtonul nu ar fi fost consultat inaintea actiunii. Diplomatul Meir Rosenne, unul din principalii artizani ai pacii cu Egiptul si un apropiat al lui Ariel Sharon, comenteaza situatia creata in urma uciderii lui Yassin. In editia de ieri, ambasadorul Rosenne a criticat atitudinea diplomatilor europeni despre care a afirmat ca ?sint lasi? si ?cred ca astfel se vor apara de terorism?. Astazi, Meir Rosenne evalueaza sansele ?foii de parcurs? gindita de administratia Bush pentru pacificarea zonei.
http://www.evz.ro/externe/?news_id=149914
March
26 Mar 2004, 02:50 PM
Remember
25 de ani de la semnarea Acordului de la Camp David
La 26 martie 1979, pe peluza din fata Casei Albe, premierul israelian Menahen Begin si presedintele egiptean Anwar el-Sadat, sub egida presedintelui Jimmy Carter, semnau Acordul de la Camp David ( parafat la 17 septembrie 1978) document ce punea capat celor 30 de ani de stare de razboi dintre Israel si Egipt.
Iata ca au trecut 25 de ani de atunci, in pofida opiniei multor tari arabe si a "prietenilor" lor cum ca acest Acord nu va avea viata lunga.
Cand oare va aparea si in Palestina un vizionar, pragmatic si curajos om politic ,ca fostul presedinte egiptean Anwar el-Sadat, care sa semneze mult dorita si asteptata pace cu Israelul ?!
Leon
26 Mar 2004, 08:31 PM
QUOTE |
Cand oare va aparea si in Palestina un vizionar, pragmatic si curajos om politic ,ca fostul presedinte egiptean Anwar el-Sadat, care sa semneze mult dorita si asteptata pace cu Israelul ?! |
Nu o sa apara in curand...altfel o sa plateasca pretul platit de Sadat
Oul Dogmatic
1 Apr 2004, 08:26 AM
ADEVARATUL OBSTACOL IN CALEA PACII ESTE SHARON, NU ARAFAT
de Avi Shlaim, profesor de relatii internationale la Oxford University, autor al cartii "The Iron Wall: Israel and the Arab World". Articol publicat in International Herald Tribune
Decizia cabinetului israelian de a-l exila pe Yasser Arafat, ca si amenintarile cu moartea la adresa acestuia, au provocat o adevarata furtuna de proteste internationale. O rezolutie a Consiliului de Securitate prin care se cerea incetarea acestor demersuri a fost infranta de veto-ul SUA.
Vicepremierul Ehud Olmert a declarat unui post de radio israelian ca uciderea lui Arafat este “cu siguranta, una dintre optiunile” luate in calcul de guvern. Deci, dezbaterea in cadrul guvernului nu este daca Arafat ar trebui sau nu deportat, ci daca el ar trebui deportat sau ucis. Exista astfel un risc real ca veto-ul Statelor Unite in cadrul Consiliului de Securitate ar putea fi interpretat de minstrii israelieni ca o aprobare tacita a planului lor de a actiona impotriva liderului palestinian.
In ceea ce priveste trecutul conflictului israelo-palestinian, atitudinea scandaloasa a liderilor israelieni si sustinerea americana nu reprezinta nici o noutate. Resentimentele britanice fata de Statele Unite mocnesc inca in arhive. Intr-un memorandum adresat ministrului de externe Ernest Bevin, din 2 iunie 1948, Sir John Troutbeck ii facea pe americani responsabili de formarea unui stat bandit condus de “un grup de lideri complet lipsiti de scrupule”.
Astazi, un sentiment de indignare asemenator este resimtit impotriva guvernarii de dreapta a lui Ariel Sharon de oameni din intreaga lume, evident insa, nu si din partea administratiei Bush. Presedintele George W. Bush insusi a facut celebra descriere a lui Ariel Sharon ca “un om al pacii” si nu a facut nici un efort real de a-l opri pe Sharon in razboiul dur purtat de acesta impotriva populatiei palestiniene de doi ani si jumatate de cand este la putere.
Dupa 11 septembrie se pare ca Bush a acceptat pretentia lui Sharon ca lupta Israelului impotriva Autoritatii Palestiniene este de fapt o parte a razboiului global purtat de America impotriva terorismului. In consecinta Bush a devenit nu numai un complice, ci chiar un partener activ in campania lui Sharon de a-l marginaliza, izola si submina pe Arafat, liderul palestinian, ales pe cale democratica.
Principala acuzatie adusa lui Arafat este ca reprezinta un obstacol in calea pacii. Sharon l-a numit pe presedintele palestinian “criminal” si l-a comparat chiar cu Osama bin Laden. O declaratie oficiala a guvernului l-a descris pe Arafat ca fiind “un mare obstacol in calea oricarui proces de conciliere intre Israel si Palestina” si a promis ca “Israelul va face eforturi pentru a inlatura acest obstacol in modul si la momentul pe care el (Israelul) le va alege”. Arafat nu este un model de virtute. El a facut multe greseli si, asemeni lui Sharon, se face vinovat de moartea unui numar imens de civili. Cu toate acestea, intreaga cariera a lui Arafat denota moderatie politica, incepand cu 1998, cand a convins Consiliul National Palestinian sa recunoasca legitimitatea Israelului, sa accepte toate rezolutiile Natiunilor Unite si sa opteze pentru o solutie bistatala.
In 1993, cu un deceniu in urma, Arafat a semnat Acordul de la Oslo si l-a cimentat prin strangerea de mana istorica cu premierul Yitzhak Rabin pe gazonul din fata Casei Albe. Fostul lider de gherila s-a dovedit a fi un partener eficient si de incredere in drumul catre pace pentru Israel. Securitatea cooperarii dintre cele doua parti a deschis drumul progresului pe plan politic.
Acordul de la Oslo a inceput sa fie incalcat o data cu asasinarea lui Yitzhak Rabin si accederea la putere a guvernului format in mai 1996 de partidul Likud, condus de Benjamin Netanyahu. Likud considera Acordul de la Oslo ca fiind incompatibil cu securitatea Israelului si cu dreptul istoric al evreilor la intreg teritoriul Israelului. Netanyahu a folosit cei trei ani cat a stat in fruntea guvernului pentru a submina Acordul de la Oslo si pentru a demoniza imaginea principalului artizan palestinian al acestuia.
Israelul are in spate o intreaga istorie de acceptarea a planurilor de pace pe hirtie si de subminare a acestora in practica. Ultima victima a acestei strategii duplicitare este “foaia de parcurs” initiata de cvartetul format din SUA, ONU, Uniunea Europeana si Rusia la 1 mai. Autoritatea Palestiniana a acceptat foaia de parcurs si a trecut la implementarea ei inca dinainte de lansarea ei. Sharon a obtinut din partea lui Bush trei aminari succesive in lansarea acesteia, si ulterior a propus 14 amendamente cu scopul de a o distruge.
Parcursul pe care il urmeaza Sharon nu e cel formulat in foaia de parcurs. El merge pe un alt drum, ale carui marcaje sint reprezentate de noi asezari de colonisti, de un zid de securitate pe Malul de Vest care musca serios din teritoriul palestinian, si de asasinate dirijate asupra liderilor palestinieni. Aceste actiuni, si in special atacurile asupra liderilor Hamas, sint cele care alimenteaza ciclul violentelor si fac imposibila continuarea drumului catre pace.
Adevaratul obstacol in calea pacii dintre Israel si palestinieni este Ariel Sharon, nu Yasser Arafat. Uciderea lui Arafat nu ar aduce pacea ci ar suna clopotul mortii pentru moderatia palestiniana. Ar reprezenta de asemenea o grava pata pe blazonul unei tari care se lauda ca ar fi singura democratie din Orientul Mijlociu.
In 1948, Yitzak Shamir, cel care mai tarziu avea sa devina lider al partidului Likud si prim ministru a conspirat impreuna cu colegii sai din Banda Stern la uciderea contelui Folke Bernadotte, mediatorul Natiunilor Unite,la Ierusalim. Likud are astfel dubioasa distinctie de a numara printre liderii sai un om care a asasinat un emisar de pace al ONU. Acum isi poate amplifica reputatia asasinandu-l pe singurul lider din lumea araba ales in mod democratic.
International Herald Tribune
Minerval
1 Apr 2004, 11:05 AM
Ariel Sharon a dus o politica de falie, prin aceea ca a incercat inca din primul an al mandatului sa diminueze conflictul "istoric" dintre cele doua natiuni, evreiesc si palestinian. In acceptiunea marilor analisti politici, al marilor publicatii si posturi radio si tv (NY Times, BBC News, NBC, Le Figaro etc.) Sharon, alaturi de un cabinet competent si obiectiv, a reusit sa mai detensioneze din situatia conflictuala palestiniano-evreiasca. Sa retinem faptul ca daca nu s-ar fi intensificat eforturile de mentinere a unui cadru diplomatic rezonabil, exceptand pe alocuri micile conflicte mutuale, lucrurile ar fi fost dramatice in prezent. Persistenta fanatica si terorista a palestinienilor se pare ca va incetini planurile, insa nu pentru multa vreme, tinand cont de garantul Israelului, respectiv SUA. Ordinea fireasca a lucrurilor va reveni prin semnarea unui tratat intre cele doua state, iar Israelul va dobandi recunoastere vizavi de meritul sau istoric. Nu vreau sa fiu partinitor insa este o legatura aparte care indisolubil ma leaga de problemele intalnite de poporul evreu.
Shalom!
F.'.
March
1 Apr 2004, 12:50 PM
QUOTE (Oul Dogmatic @ 1 Apr 2004, 09:26 AM) |
pe Arafat, liderul palestinian, ales pe cale democratica. [/b]
|
Arafat a fost ales si reales in mod democratic tot asa cum a fost ales "marele lui pretin , Cizmarul genial" ani si ani de zile.
Va fi democratie cu adevarat in Palestina atunci cand un procuror general palestinian va indrazni sa-l inculpe pe Arafat
( cum se intimpla acum cu Sharon ) pentru sutele de milioane de dolari deturnate in conturile lui personale din strainatate.
Oul Dogmatic
2 Apr 2004, 01:05 PM
Pentru LEON:
Mi le-am exprimat de multe ori. Incerc sa fiu la mijloc desi este foarte greu. Am citat surse istorice si jurnalistice care descriu in amanuntime istoria conflictului. Cred ca s-a inteles ca am fost pentru doua state din capul locului, eu cred ca daca ar fi fost o Palestina si un Israel din '47, intarite si organizate sub tutela aliatilor si a fortelor politice de atunci s-ar fi evitat multa varsare de sange, abuzuri si magarii politice.. Sangele israelian este tot atit de valoros ca si cel palestinian, mamele evreice sufera la fel ca cele arabe, ca sa nu mai vorbim de tensiunea locala-si mondiala care deriva din acest conflict milenar. Generatii de-arindul se nasc cres si mor auzind la stiri aceleasi lucruri, aceleas razboi nesfarsit de care s-a saturat toata lumea.
QUOTE (Minerval @ 1 Apr 2004, 12:05 PM) |
Sharon, alaturi de un cabinet competent si obiectiv, a reusit sa mai detensioneze din situatia conflictuala palestiniano-evreiasca. |
David Horovitz scrie despre Ariel Sharon's in "The Independent" cateva lucruri care se comenteaza cu vehementa nu numai la nivel mondial dar si in cadrul dezbaterilor din Israel. Articolul a aparut pe 14 ianuari 2004 si subliniaza ca " numai prin dezangajarea din teritoriile ocupate Israelul poate ramane atit evreiesc cat si democratic". O chestie extrem de importanta ,se refera la doua notiuni care dau sau cel putin vor sa faca parte din definitia unui "Jewish State".
Horovitz continua , citez : Vorbind despre planul sau referitor la retragerea limitata si unilaterala din West Bank, A.Sharon a spus ca era constient de asteptarile publicului ca el sa specifice care asezari evreiesti din Iudeea si Samaria biblica intentioneaza sa le retraga. A urmat o gluma nu prea haioasa : "Stiu ca nu v-ar place sa auziti denumiri" dupa care a facut o pauza teatrala inainte de a lansa poanta " Dar ar trebui sa lasam ceva pentru mai tarziu".
Nu prea haioasa, zice Horovitz dar destul de remarcabila. Cu cativa ani inainte Sharon le spunea israelienilor sa " inhate mai multe varfuri de deal" in asa fel ca nici un Prim Ministru in viitor sa nu poata ceda West Bank. Acum ca parte a planului lui de dezangajare el da semnale ca a devenit deja acel ministru.
Campionul colonistilor, buldozerul de constructie a carui stimul financiar practic i-a fortat pe tinerii israelieni sa se mute in teritorii pentru locuinte mai ieftine, a suferit o neasteptate schimbare de inima. Omul care i-a trimis pe evrei la varfurile de dealuri istorice acum intentioneaza sa aduca cativa inapoi. Si se simte destul de sigur pe el, chiar cu inima usoara destul ca sa faca glume. Se discuta cu mult cinism despre declaratiile lui Sharon pe care el le-a repetat de cateva ori chiar si la o sedinta a partidului sau Likud unde a fost huiduit.
Convingerea stangii este ca asta e o politica de "hot air". Loialistii sai vad in asta un ultimatum dat palestinienilor pentru a opri actiunile teroriste dupa care sa se revina la masa negocierilor. Dar ceilalti, dupa cum o dovedeste prezenta a 100 de mii de demonstranti in Tel Aviv il cred pe cuvint si sint foarte nelinistiti.
Sharon nu intentioneaza sa se retraga intr-o proportie mare din West Bank. Palestinienii protesteaza furios ca zidul de securitate ce se construieste este alta modalitate de a le fura pamintul pentru ca se ridica adinc in teritoriile lor. Ce are Sharon in cap pentru dezangajare unilaterala ii va infuria si mai rau, el are o viziune de retragere militara in unele locuri, dar cu trimiteri de trupe adinc in West Bank in alte zone. Totusi pentru israelienii de dreapta orice retragere este anatema. Rabinii radicali deja l-au condamnat pe Yitzak Rabin pentru compromisurile lui teritoriale ca fiind lipsit de Dumnezeu. Colonisti sint gata sa adune mii de suporteri pentru a preveni orice retragere. Cei de dreapta pot cauza opozitie furioasa in propriul partid si razmerita. In teritorii haosul este garantat. Daca armata actioneaza violent si civili vor fi raniti colonistii se vor opune si vor atrage mai mult sprijin si simpatie. Daca colonistii extremisti vor deveni violenti iar soldatii raniti, respunsul israelian va fi o solidaritate cu armata.
Cei de dreapta spun ca Sharon s-a "inmuiat" la presiunile americanilor. Adevarul este ca Sharon isi da seama de realitatea demografica : foarte curind vor fi mai multi ne-evrei decit evrei intre Raul Iordan si Mediterana. Daca Israelul nu se separa de Palestina, statul israelian va deveni o replica a aparheidul Africii de Sud
, minoritatea evreiasca va creste si va nega drepturile de vot ale unei majoritati.
Daca vrea sa ramanina si evreiesc si democratic Israelul trebuie sa se retraga. Pentru ca a afirmat ca nu are cu cine discuta in partea palestiniana Sharon isi asuma actiunea unilaterala. Sharon a incurajat asezarile colonistilor de ani de zile pentru ca a crezut ca evreii au dreptul sa se aseze oriunde pe suprafata teritoriului biblic si ca facind asta isi vor spori securitatea. Acum doi ani rezista propunerii de a ridica o bariera de securitate pentru ca asta separa teritoriul biblic. Vorbind reporterilor el inca apara deciziile dupa razbiul din 1967 de a creea asezari peste tot in teritorii. Dar a mai adaugat " multe lucruri s-au schimbat de atunci".
Retragerea unilaterala pe care o are in cap va infuria politica de dreapta si pe palestinieni. Dar majoritatea israelilenilor sint cu el. Ei intr-adevar au recunoscut imperativele demografice cu mult inaintea lui.
Autorul este editorul ziarului The Jerusalem Post.
March
2 Apr 2004, 01:12 PM
Bun venit Talusa !
A fost cam liniste pe aici cit timp ai lipsit. Se pare ca numai tu esti partenerul recomandat
pentru dialog la acest subiect .
Oul Dogmatic
2 Apr 2004, 01:17 PM
QUOTE (March @ 1 Apr 2004, 01:50 PM) |
Arafat a fost ales si reales in mod democratic tot asa cum a fost ales "marele lui pretin , Cizmarul genial" ani si ani de zile. |
Adica cum? Da-ne o sursa sau relateaza cum a fost ales Arafat.
Petru
2 Apr 2004, 06:00 PM
Ziarul israelian Ha'aretz a facut public ca Ariel Sharon ar intentiona sa recurga la o masura extrema: asasinarea lui Yasser Arafat. Inca nu stiu daca stirea a fost confirmata sau nu.
talusa
2 Apr 2004, 06:09 PM
QUOTE (March @ 2 Apr 2004, 01:12 PM) |
Bun venit Talusa ! A fost cam liniste pe aici cit timp ai lipsit. Se pare ca numai tu esti partenerul recomandat pentru dialog la acest subiect . |
Bine te-am gasit,March!!
Nu vad nimic schimbat aici!!
Oul INCA ne da "sfarsitul" conflictului pentru 1947!!De timpurile moderne nu pomeneste NIMIC!!
Si daca era pentru DOUA STATE atunci,nu inteleg de ce nu-i condamna pe palestinieni ca nu au creat AL DOILEA STAT in perioada 1948-1967!!
(Dar acest lapsus este dictat de la centru!!)
E frapant ca are grija sa continue a cita din "autori" de origina evreiasca(acest lucru,probabil" da mai multa veridicitate ideilor sustinute de el, dupa cum sustine si G.Voicu in lucrarea sa "Teme antisemite in discursul public").
Asa ca , NIMIC NOU SUB SOARE!!!
Talusa
P.S.M-a amuzat foarte mult asociatia facuta de OU intre Sharon si pamantul biblic!!(se vede ca nu prea are habar de ce se intampla pe teren sau cine este Sharon si prefera sa se "adape" la aiurelile varsate de stanga israeliana-cea care mai exista!!!).
Dar,pe de alta parte,a avut multa grija sa sustina ca Israelul este un stat antidemocratic(dar nu-l voi intreba pe cand va cita ceva din "opozitia" lui Arafat,caci din nou ne va purta cu "zaharelul" pe alte plaiuri).
Imi pare bine ca si altii au constatat "exercitiile de mas-media" facuta de acest propagandist palestinian vorbitor de limba romana.
Asa ca.....asistam la o continuare de pierdere de timp fara nimic concret!
Tot ce mai ramane intreresant la acest subiect este , cand OUL DOGMATIC ne va face "praf",publicandu-si fotografia pe Forum(am inteles ca vazand aceasta fotografie vom intelege de ce OUL nu poate fi propagandist palestinian
)
TE POMENESTI CA O FI PERCIUNAT!!
talusa
2 Apr 2004, 06:18 PM
QUOTE (Petru @ 2 Apr 2004, 06:00 PM) |
Ziarul israelian Ha'aretz a facut public ca Ariel Sharon ar intentiona sa recurga la o masura extrema: asasinarea lui Yasser Arafat. Inca nu stiu daca stirea a fost confirmata sau nu. |
Petrule,Sharon a declarat ca NIMENI DIN CEI CARE INCURAJEAZA TERORISMUL nu va avea imunitate!(Deocamdata,de cand se discuta despre "expulzarea sau asasinarea lui Arafat",nu inteleg de ce nu a facut-o deja!Sau poate crezi ca Sharon este "inspaimantat" de faptul ca Arafat doarme cu revolverul incarcat pe noptiera!
)
Iar fiecare ziarist da stirea "pe intelesul lui"(si nu intotdeauna obiectiv)!!
Si poate ca acest lucru arata "adevarul declarat de anumiti ziaristi,de loc implicati politic!!!
)
Aceiasi ziaristi care l-au bagat deja si in puscarie pe Sharon(fara proces sau macar fara sa fie inca dat in judecata de consilierul juridic al guvernului),in paginile ziarelor la care scriu.
Talusa.
Petru
2 Apr 2004, 06:24 PM
Talusa, probabil ai dreptate... eu nu am de unde sa stiu mai multe avand in vedere ca informatiile venite pe calea Mass Media sunt uneori destul de trunchiate... de aceasta stire am auzit intamplator la radio in timp ce calatoream cu un mijloc de transport in comun...
Imi cer scuze pentru off topic!!!
March
2 Apr 2004, 07:14 PM
QUOTE (Oul Dogmatic @ 2 Apr 2004, 02:17 PM) |
QUOTE (March @ 1 Apr 2004, 01:50 PM) | Arafat a fost ales si reales in mod democratic tot asa cum a fost ales "marele lui pretin , Cizmarul genial" ani si ani de zile. |
Adica cum? Da-ne o sursa sau relateaza cum a fost ales Arafat.
|
Orice om de buna credinta, care e la curent cu situatia din Orientul Apropiat, isi aduce aminte ce a scris presa internationala despre felul cum au decurs alegerile din 1996 cand Arafat si sleahata lui au determinat oponentii politici sa renunte, la candidatura pentru "scaunul suprem" , prin amenintari, mituiri sau intimidari.
Dar pentru ca totusi te faci ca ai uitat aceasta realitate, si vrei o sursa despre acel "
vot al rusinii" , care i-a adus lui Arafat 88 % din voturi ( e drept nu 98 % cat "obtinea" de obicei Cizmarul genial) citeste aici :
http://www.freerepublic.com/focus/news/672653/posts
Oul Dogmatic
3 Apr 2004, 02:33 AM
QUOTE |
de ce nu-i condamna pe palestinieni ca nu au creat AL DOILEA STAT in perioada 1948-1967!! |
Am condamnat pe fiecare dupa situatia reala. Iar eu nu inteleg de ce palestinienii care erau pe teritoriile alea in numar mult mai mare decat evreii trebuie sa-si faca un stat singuri in timp ce evreii care sustin ca au drepturi biblice la aceleasi teritorii au avut nevoie de ajutor pentru a-si cladi tara mult dorita!
QUOTE |
(Dar acest lapsus este dictat de la centru!!) |
Off topic!
QUOTE |
E frapant ca are grija sa continue a cita din "autori" de origina evreiasca(acest lucru,probabil" da mai multa veridicitate ideilor sustinute de el, dupa cum sustine si G.Voicu in lucrarea sa "Teme antisemite in discursul public").Asa ca , NIMIC NOU SUB SOARE!!! |
Off-topic!
QUOTE |
P.S.M-a amuzat foarte mult asociatia facuta de OU intre Sharon si pamantul biblic!!(se vede ca nu prea are habar de ce se intampla pe teren sau cine este Sharon si prefera sa se "adape" la aiurelile varsate de stanga israeliana-cea care mai exista!!!). |
Adica vrei sa spui ca nu esti de acord cu D. Horovitz. Nu esti de acord fiindca e de stanga sau fiindca nu are dreptate?
QUOTE |
Dar,pe de alta parte,a avut multa grija sa sustina ca Israelul este un stat antidemocratic |
Horovitz nu spune asta.
QUOTE |
(dar nu-l voi intreba pe cand va cita ceva din "opozitia" lui Arafat,caci din nou ne va purta cu "zaharelul" pe alte plaiuri).Imi pare bine ca si altii au constatat "exercitiile de mas-media" facuta de acest propagandist palestinian vorbitor de limba romana. |
desi ma amuzi e totusi OFF TOPIC!
QUOTE |
Asa ca.....asistam la o continuare de pierdere de timp fara nimic concret! |
Cine asista? Sintem cumva la teatru? In numele cui te trezesti vorbind?
QUOTE |
Tot ce mai ramane intreresant la acest subiect este , cand OUL DOGMATIC ne va face "praf",publicandu-si fotografia pe Forum(am inteles ca vazand aceasta fotografie vom intelege de ce OUL nu poate fi propagandist palestinian )TE POMENESTI CA O FI PERCIUNAT!! |
Off topic! Pot fi orice si oricine, n-are rost sa faci investigatii.
Talusa din pacate pentru tine traim intr-o lume care comunica cu mare viteza. Au cazut barierele controlului intelectual in care probabil ai fost tu educat. Vestile circula, majoritatea oamenilor mai citesc si in alte limbi de circulatie mondiala ( nu numai in romaneste) informatia devine publica. Pe cine vrei sa prostesti?
Ai vrea sa ramai singur la vorbitor? Nu vei reusi chiar daca faci eforturi disperate.
Degeaba folosesti tertipuri meschine si traditionale de defaimare a oponentului, nu mai traim vremurile invaziei bolsevice! Welcome to the real world!
Oul Dogmatic
3 Apr 2004, 02:42 AM
QUOTE (March @ 2 Apr 2004, 08:14 PM) |
Orice om de buna credinta, care e la curent cu situatia din Orientul Apropiat, isi aduce aminte ce a scris presa internationala despre felul cum au decurs alegerile din 1996 cand Arafat si sleahata lui au determinat oponentii politici sa renunte, la candidatura pentru "scaunul suprem" , prin amenintari, mituiri sau intimidari. |
QUOTE |
Over 600 international observers, including Carter, gave the process a seal of approval, and newspapers from Berlin to Los Angeles trumpeted the triumph of democracy in the Palestinian territories. |
Desi sint intr-u totul de acord cu tine si personal babalicul cu basma mi-e profund antipatic , nu crezi ca cele doua afirmatii se contrazic?
Pai daca 600 de observatori internationali in frunte cu Carter si ziarele de la Berlin la Los Angeles au facut cunoscut intregii omeniri ca e vorba de triumful democratiei despre a cui "buna credinta" vorbesti tu? Adica astia 600 cu Carter si liota de jurnalisti nu au bun simt? Noi astia care cascam gura la cei 600, Carter si ziare de mare tiraj, pe cine sa credem?
Nu cumva mi-ai dat taman linkul din tabara adversa?