QUOTE(Marduk @ 14 Jun 2011, 05:46 PM)
Zona, regiune, etc. dupa cum am mai spus eu am avut o perioada vecini evrei, cu care ma intelegeam foarte bine, doamna Solomon, Dumnezeu s-o odihneasca, niciodata nu-mi zicea ca pleaca in Israel, Iordania, Cisiordania, Liban, Siria, etc. doamna Solomon vroia sa plece in PALESTINA. Acum ce sa-ti zic, am fost si la templu, in perioada aia, dar toti evreii vorbeau de PALESTINA, nu stiu la ce potriveala te referi tu, dar eu stiu ce-am trait si ce-am auzit din gura vecinilor mei.
Cu multi romani eram in relatii bune, insa altii aveau lozinca:
"Jidanii la palestina".
Despre Israel nu stiau prea mult nici evreii, caci rugaciunile in limba ebraica nu erau intelese si Biblia in romaneste nu prea era agreeata caci era acolo si NT. In afara de asta studiul Bibliei era rau privit de autoritati. Acesta este motivul ca era folosita denumirea "palestina" de evrei si romani asisderea. Imi aduc aminte de un comisar comunist, politicos dealtfel, care a venit la sinagoga in Ziua Penitentei si a cerut permisiunea sa tina un discurs scurt. Rabinul a intrerupt rugaciunea si comisul a tinut un discurs lung cit o zi de post [Ziua Penitentei e chiar zi de post] impotriva sionismului si a plecarii in tara "izdrael", tara imperialist-capitalista [sau invers, nu mai tin minte] si doar depusesem cu totii cereri de plecare, asteptind aprobarea de multi ani de zile. Nimeni nu l-a deranjat. Imi aduc aminte de numele aluia. Se numea Gica Apodiloaiei.
A trecut si asta