Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Grecia, Buturga Care Este Pe Cale Sa Rastoarne Carul Ue
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
abis
Deocamdata grecii par sa se alinieze politicii europene fata de Rusia

http://www.ukrinform.ua/eng/news/greece_to...t_russia_329184

Este deja un pas inainte. Bravo lor.
Marduk
Este doar o strategie a grecilor, eu ma astept sa se retraga din zona euro, ar fi foarte bine atat pentru ei cat si pentru UE. Vor fi precum UK, Danemarka, Suedia, Cehia, Ungaria si Polonia, daca aceste state rezista "presiunii" euro, de ce n-ar rezista si grecii? Am mai spus, ca UK nu va renunta vreodata la lira pentru euro, discutam despre suveranitate, exprimata printre altele si prin emiterea de moneda.
abis
Poate ca se vor retrage. Dar bine nu le va fi.
Cla
Tsipras se compoarta ca un tsatsiki: Iaurtul īl plateste Turcia, Germania, Olanda si restul Europei castravetii si ei vin cu un pic de usturoi, ca sa fie la casa omului.
Si cu asta vor sa se bage īn politica europeana.
Dar nu-i numai asta: Dupa ce nu au reusit sa-si plateasca datoriile, le-a venit ideea sa ceara satisfactie din Germania dupa cel al doua razboi mondial de cāteva de miliarde de euro.
Nu-i rusine ? Dupa ce i-am ajutat cu cāteva miliarde ?
Unde s-au dus alea miliarde, ca nu se vede nimic din ele... īn buzunarele membrilor de stat, pe conturi din Cipru, Caymand Island, Elvetia sau Luxemburg.
Diogene
Grecia NU POATE să-și plătească datoriile. Adică REALITATEA este că acei bani sunt PIERDUȚI. E adevărat că sunt mulți tāmpiți care nu īnțeleg ce-i aia pierdere economică. Și propaganda se folosește de ei. Cea mai mare parte a datoriei Greciei se datorează crizei, stopării plăților īn contul datoriei, adică sunt un fel de dobānzi la dobānzi, care tot urcă pānă la Dumnezeu. Cine a dat banii, īn condițiile īn care se știa ce urmează, cine a īmpins Grecia īn această stare de neputință economică, să facă bine să accepte că a pierdut.

Iarăși mă consternează tāmpiții cu vocație de slugi din Europa de Est. Ce treabă au ei, se simt cumva mari creditori care le-au dat bani grecilor? Grija lor ar fi ca banii pierduți īn Grecia să nu fie acoperiți de state, īn orice caz nu de statele est-europene.

Est un fapt că statul capitalist dezvoltat tinde să devină dator perpetuu, a cărui principală misiune este să plătească īn fiecare lună dobānzile bogătanilor care l-au īmprumutat. Societatea a făcut un salt uriaș cānd a īnvestit īn bunuri de capital care au crescut enorm productivitatea muncii. Următorul pas este investiția īn stat, ca să scadă īn final productivitatea muncii. Părinții consumă pe bază de īmprumut, iar copii copiilor plătesc o veșnicie la dobānzi, că la rambursare nu se pot gāndi. De la acumularea de bunuri spre acumularea de probleme... Iarăși vin țărănoii din Europa de Est și īntreab㠄de ce au consumat?”. Au consumat pentru a salva capitalismul. Fără consum, acesta se duce pe copcă. Există o relație de bază īntre nivelul capitalului și nivelul consumului. Fără consum, capitalul este inutil, fără valoare. Iar nivelul consumului depinde de nivelul salariului, care stimulează īnlocuirea muncii cu bunuri de capital și cercul se īnchide. Creditul a rupt această relație īn lumea dezvoltată și nu par să mai fie speranțe pentru ea.
Marduk
QUOTE(Cla @ 21 Feb 2015, 08:39 AM) *
Tsipras se compoarta ca un tsatsiki...

Moncher cu tzatziki e alta poveste, eu ma dau expert in "sosul" asta, desi nu e chiar un sos, e o cultura, cam cum e bchamel-ul, da e bun sa sti, iar grecii nu folosesc alt iaurt in afara de cel produs de greci, cel de capra este "the best". In rest ai dreptate.

QUOTE(Diogene @ 21 Feb 2015, 09:04 AM) *
Grecia NU POATE să-și plătească datoriile.

Grecia nu vrea sa-si plateasca datoriile, prefera sa le "rostogoleasca". Are experineta in domeniu asa ca nu-mi fac probleme ca nu va reusi. Eu chiar cred ca daca ies din zona euro se vor descurca mai bine, va fi mai bine, pentru europeni, pentru romanii care merg in vacanta in Grecia, ar pute fi mai ieftin.
Cla
Grecia a trimis la Banca Europeana un cadou:

Cla
QUOTE(Marduk @ 21 Feb 2015, 07:39 PM) *
Moncher cu tzatziki e alta poveste, eu ma dau expert in "sosul" asta, desi nu e chiar un sos, e o cultura, cam cum e bchamel-ul, da e bun sa sti, iar grecii nu folosesc alt iaurt in afara de cel produs de greci, cel de capra este "the best". In rest ai dreptate.

Quest-ce que c'est un sauce Bechamel, mon frčre ? C-est culture, n-est-ce - pas ?
Si ai dreptate, iaurtul e din Grecia, amestecat cu lapte de capra, daca nu-l cumpara din Bulgaria sau Turcia.

* Prietene Marduk, nu te ambala, eu ca bucatar stiu ce e un Bechamel mwah1.gif La fel ca Hollandaise, si aia e cultura...

Si acum īti spun tot din istorie si cultura:
Americanii au boicotat French Fries ca ar fi frantuzesti.
Īn primul rānd, Pommes Frites sunt din Belgia.
Īn al doilea rānd, cānd au ajuns īn SUA, se numeau, da, frenched fries, adica cartofi sparti. Nu franzusesti.
Cu timpul s-au numit French Fries.
Daca tāmpitii īn patriotismul lor i-au numit Freedom Fries, asta dovedeste tāmpenia unui popor care se crede deasupra altelor care au fost mult de mult mai agere la minte.
Si ce manānca americanul daca nu se duce la restaurant ? Pizza, Lasagne al forno si Taccos. Foarte american, au uitat de fasole cu costita.
Daca-i īntrebi pe Kids, ar vrea sa manānce un F-16, cu un trup de curcan si chicken wings de la Chicken McNuggets sau cum se numeste asta.
Si asta nu e tot: īn loc sa beau apa, beau Cola Zero, cica nu are zahar, dar are Aspartam, nuuuu, asta nu-i zahar.... de-aia-s asa de grasi, fara "zahar"
Daca mie mi-a fost sete ca copil, am fost la Bega sau Timis, am luat o palma de apa sau doua si am baut.
Niciodata nu am fost bolnav. Fara zahar sau Cola Zero.
wink.gif mwah1.gif
abis
QUOTE(Diogene @ 21 Feb 2015, 09:04 AM) *
Grecia NU POATE să-și plătească datoriile. Adică REALITATEA este că acei bani sunt PIERDUȚI

Ba poate, dar nu vrea.

Cat timp salariile si pensiile in Grecia sunt de doua ori mai mari decat in Slovacia, de pilda, de ce ar da Slovacia bani Greciei... Au de unde sa mai stranga cureaua.
Cla
Ei iaca o sula : 62% din bani apartin ceilor care nu scot o boaba pentru impozite, ghici cine-s astia ?
Tocmai cei care striga acum cu gura mare si-si baga īn buzunare.
Ier a fost o noapte senina la noi, am vazut ISS, mai degraba vezi ISS decāt Akropolis curata.
Marduk
QUOTE(abis @ 23 Feb 2015, 10:28 AM) *
Ba poate, dar nu vrea...

Ce nu vrea? nu vrea austeritate, asta nu vrea Grecia. Pentru grec austeritatea inseamna stagnare, prin consum grecul crede ca toata lumea are de castigat, iar pentru asta chiar nu poti sa-i acuzi pe greci, asa sunt ei. Problema grecilor, dar nu numai a lor, este ca in timp ce pentru nordici, austeritatea este privita ca o responsabilitate fata de situatia tarii, a tribului, in Grecia austeritatea este privita ca ceva impus, venit de afara, de la nordicii, dependenti de munca, deci nu este necesara, din contra stirbeste suveranitatea atat de draga grecilor.
Diogene
QUOTE(abis @ 23 Feb 2015, 11:28 AM) *
Ba poate, dar nu vrea.

Cat timp salariile si pensiile in Grecia sunt de doua ori mai mari decat in Slovacia, de pilda, de ce ar da Slovacia bani Greciei... Au de unde sa mai stranga cureaua.

Nu trebuie nimeni să dea bani la greci. Nici nemții nici romānii. Creditorii recunosc că au pierdut și cu asta basta.

Este de-a dreptul scandalos că nu discută nimeni de ce trebuie acoperite pierderile din sectorul public. Asta nu se discută. Se discută doar ce stat plătește.
abis
QUOTE(Diogene @ 23 Feb 2015, 10:10 PM) *
Nu trebuie nimeni să dea bani la greci. Nici nemții nici romānii. Creditorii recunosc că au pierdut și cu asta basta.

Daca e asa simplu, fac si eu un imprumut, banca recunoaste ca a pierdut banii si gata. O idee excelenta!
Diogene
O idee și mai bună este ca statul să restituie băncii banii pe care i-ai luat tu. Banca nu are pierderi, iar tu ești īn cāștig. Ce capitalism dom'ne, să tot trăiești. Aaa, o mică problemă, care stat plătește? Cum care stat, un stat de rahat, ca Romānia sau Grecia, dă-i dreacului, că e leneși, mizerabili, sărăntoci. Să plătească dreacului impozite.
Marduk
QUOTE(Diogene @ 23 Feb 2015, 10:10 PM) *
...Creditorii recunosc că au pierdut și cu asta basta.

E moncher nu-i chiar atat de usor precum cred unii. Exista precedente, vezi falimentele Greciei din trecut si mai nou falimentul Argentinei. Exista acolo niste procente ale pierderilor pe care le impart atat creditorul cat si debitorul, nu se poate altfel, in evul mediu creditorul lua tot, castele, regiuni, sate etc.
...nu discută nimeni de ce trebuie acoperite pierderile din sectorul public.

Aceste pierderi sunt cele mai mari in Grecia, ce vrei sa spui cu asta? iar din aceste afaceri generatoare de "pierderi" s-au facut averile mari, cam la fel ca in Romania.

QUOTE(abis @ 23 Feb 2015, 11:19 PM) *
Daca e asa simplu, fac si eu un imprumut...

Din cate cunosc in unele tari europene se paote, daca-ti cumperi un apartament sau o casa si nu-l mai poti plati, dai cheile la banca si banca devine propietar iar tu chirias sau in cel mai rau caz evacuat.

QUOTE(Diogene @ 24 Feb 2015, 05:15 AM) *
O idee și mai bună este ca statul să restituie băncii banii pe care i-ai luat tu...

Daca s-ar aplica aceasta idee, am platii toti datoriile celor care nu mai vor sau care nu mai pot sa le plateasca. Statul este format din indivizi, atat din cei care-si platesc impozitele cat si din cei care nu le platesc. Bancile private sunt entitati private, libere, statul doar le controleaza activitatea pentru ca prin actiunile lor sa nu pericliteze intreg sistemul, deci aceste banci creditoare, ar trebui sa suporte alaturi de debitori datoriile pe care le au, nu populatia sau statul.
turbo trabant
Viva la revolucion pe gretzeste s-a incheiat ca la republica de la Ploesti. Au luptat pana nu au mai putut si s-au retras glorios in munti in fatza invadatorilor.

Karagialios fuer Grieschiesche Prasident!
abis
QUOTE(Marduk @ 24 Feb 2015, 11:11 AM) *
Din cate cunosc in unele tari europene se paote, daca-ti cumperi un apartament sau o casa si nu-l mai poti plati, dai cheile la banca si banca devine propietar iar tu chirias sau in cel mai rau caz evacuat.

Asta se intampla peste tot in lume. Ai luat un imprumut, ai garantat cu casa, daca nu-ti platesti imprumutul banca iti ia casa.

Marduk
Bravos, moncher, atunci avem rezolvarea. Grecia a luat imprumut pentru ce i-a trebuit, aeroporturi, autostrazi, metrou, stadioane, vapoare etc. toate le iau bancile, creditorii, utilizandu-le in continoare ca propietari de drept, grecii urmand sa traiasca cu branza, rosii, ulei de maslina si paine, ceva peste, poate putin vin, un regim recomandat de multi nutritionisti. Fara cafetaki, fara dolmadaki, fara kokoretzi, uzo e pentru export etc. nu stiu altora cum le pare "dieta" asta dar la cat ii cunosc eu pe greci, sigur or sa puna de-o zavera.
Marduk
Grecilor le place sa se joace cu vorbele, dar aceste afirmatii venite din mintea si gura ministrului apararii nu mai sunt doar vorbe aruncate la o cafea. Amenintarea este cat se poate de serioasa, avand in vedere dorinta ISIS de a ajunge in Europa. Acest ministru ar trebui sa-si dea demisia imediat sau sa fie demis.
"Dacă vor da o astfel de lovitură Greciei, atunci ei ar trebui să ştie că imigranţii ilegali vor primi documente de călătorie şi se vor īndrepta spre Berlin"
Cla
Grecii iar si-au zbatut gura ca au nevoie de bani de la Europa.
Unde dracu se duc toti banii aia ?
Marduk
QUOTE(Cla @ 9 Mar 2015, 11:13 AM) *
...Unde dracu se duc toti banii aia ?

De cand n-ai mai fost in Grecia? daca n-ai mai fost de 10-15 ani, du-te si-a sa intelegi unde se duc banii europenilor.
abis
QUOTE(Marduk @ 9 Mar 2015, 09:11 AM) *
Grecilor le place sa se joace cu vorbele, dar aceste afirmatii venite din mintea si gura ministrului apararii nu mai sunt doar vorbe aruncate la o cafea. Amenintarea este cat se poate de serioasa, avand in vedere dorinta ISIS de a ajunge in Europa. Acest ministru ar trebui sa-si dea demisia imediat sau sa fie demis.
"Dacă vor da o astfel de lovitură Greciei, atunci ei ar trebui să ştie că imigranţii ilegali vor primi documente de călătorie şi se vor īndrepta spre Berlin"

Daca Grecia face chestia asta, in secunda doi zboara din Spatiul Shengen.
Marduk
"Chestia" (contrabanda cu oameni) asta o face si acum, dar la un nivel mai redus, culmea ca acest "transfer" de imigranti il fac de comun acord si impartind beneficiile cu "palicari" de turci.
turbo trabant
Nu stiu ce ministru cu esarfa burberry a declarat ca in gretzia este o criza umanitara.

Imi doresc ca nemtii sa aiba c**ie si sa ii dea afara pe escrocii astia din zona euro.
turbo trabant
Nenorocitul asta de Plesu, vandut strainilor, indrazneste sa contrazica patrioti adevarati ca si Diogene. Auzi la plesu asta, "A se slabi!"

http://adevarul.ro/international/europa/mi...4868/index.html
Marduk
Nu cred ca merita apelativul "vandut strainilor" cred ca si-a spus pur si simplu parerea despre ceea ce se intampla in Grecia si nu numai.

"Am asistat, de curīnd, la o dezbatere īn care doi invitaţi greci comentau criza actuală din ţara lor şi perspectivele rezolvării ei. Nu cunosc īn detaliu situaţia economică şi financiară a Greciei, n-am soluţii, dar pot face cīteva comentarii cu privire la „stilistica” discursului politic la care am fost martor, cu atīt mai mult cu cīt el are, adesea, un sunet oarecum familiar."
abis
QUOTE(turbo trabant @ 10 Mar 2015, 01:36 PM) *
Nenorocitul asta de Plesu, vandut strainilor, indrazneste sa contrazica patrioti adevarati ca si Diogene.

E vandut nemtilor.

Daca se vindea grecilor sau, si mai bine, rusilor, era patrihot adevarat.
Marduk
Grecii vor 500 de miliarde de euro, de la Germania, ca sa se cuminteasca. Nu stiu cum o fi aratat Grecia inainte de a fi invadata de nazisti, ce infrastructura o fi avut, dar trebuie sa ai tupeu sa ceri la 70 de ani de la sfarsitul razboiului despagubiri de razboi. Eu cred ca grecii sunt suparati ca i-au pacalit europenii cu creditele astea pe care ei nu pot sa le mai returneze, pentru ca mare parte din ei i-au cheltuit pe uzo si cafe.
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 11 Mar 2015, 10:27 AM) *
Grecii vor 500 de miliarde de euro, de la Germania, ca sa se cuminteasca. Nu stiu cum o fi aratat Grecia inainte de a fi invadata de nazisti, ce infrastructura o fi avut, dar trebuie sa ai tupeu sa ceri la 70 de ani de la sfarsitul razboiului despagubiri de razboi. Eu cred ca grecii sunt suparati ca i-au pacalit europenii cu creditele astea pe care ei nu pot sa le mai returneze, pentru ca mare parte din ei i-au cheltuit pe uzo si cafe.

arata cat de cretini sunt astia de conduc tzara aia. dar mai cretini sunt aia care i-au votat.

cate un porsche pentru fiecare grec asa ca despagubire minima, ca sunt baeti rezon si iertatori.

PS: gretzii vor sa nationalizeze proprietatile germane in gretzia. rofl.gif
dandanescu
QUOTE(Marduk @ 11 Mar 2015, 01:27 AM) *
trebuie sa ai tupeu sa ceri la 70 de ani de la sfarsitul razboiului despagubiri de razboi.

desigur ca trebuie sa ai tupeu sa incerci sa repui in discutie chestiuni deja rezolvate, dar
e tot chestie de tupeu (din partea nemtilor) sa pretinda acelasi nivel de performanta economica in Grecia precum in Germania.

dincolo de tupeu, Grecia are prea putine alternative sa imprumute bani din alta parte decit IMF/UE, in afara de China.
si totusi asta le permite un mic spatiu de manevra, pe moment.

dar solutia de lunga durata, pentru UE pe ansamblu, si specific pentru eurozona,
este ajustarea inflatiei monedei euro la nivelul corect pe ansamblul performantei economice in eurozona,
nu la nivelul optim doar pentru performanta economica Germana.

de fapt asta era spiritul si idea unei eurozone, dupa cum a fost conceputa de francezi, mai inainte chiar de reunificarea Germaniei.
dar Germania e inflexibila ca de obicei in ce priveste inflatia, si astfel ruineaza economiile majoritatii tarilor asociate in eurozona.

deci dincolo de tupeu si vorbe goale,
Grecia ar putea sa introduca "sovereign default"
(orice stat suveran poate refuza in mod legal sa plateasca datoriile, dupa legea internationala),
apoi sa se retraga din eurozona (unde nu trebuiau admisi de la inceput, daca s-ar fi respectat criteriile),
si pentru reconstructia economica, imediat sa invite capitalul chinez, care de-abia asteapta ocazia asta de a intra in Europa.

desigur Grecia ar continua sa faca parte din UE si NATO, doar participarea in eurozona ar fi abandonata.
sunt destule tari in UE care functioneaza asa.
Marduk
QUOTE(dandanescu @ 13 Mar 2015, 06:09 PM) *
...tupeu (din partea nemtilor) sa pretinda acelasi nivel de performanta economica in Grecia precum in Germania.

Nu stiu daca Germania a pretins acelasi nivel de performanta economica Greciei, ceea ce stiu este na nemtii au fost constienti ca niciodata statele din sud nu vor fi la fel de performante precum statele din nord, au fost discutii pe tema asta. Eu cred ca Germania a avut "tupeul" sa le ceara grecilor sa nu mai cheltuiasca mai mult decat produc si sa-si plateasca datoriile.
dar solutia de lunga durata, pentru UE...este ajustarea inflatiei monedei euro la nivelul corect pe ansamblul performantei economice in eurozona...

Dupa cum am mai spus, eu sunt apicultor, amator, in fiecare an aleg un stup, care mi se pare cel mai productiv si il pun pe cantar, la sfarsit vad cat a produs stupul respectiv si compar productia cu a celorlalti stupi. Asa observ care stup este slab, desi are matca tanara, nu produce, caut cauzele ce au dus la scaderea productiei in cazul in care aceasta scade drastic. Nu stiu daca si in cazul tarilor, niste stupi mai mari, se procedeaza la fel, dar normal asa ar fi.
...Germania e inflexibila ca de obicei in ce priveste inflatia, si astfel ruineaza economiile majoritatii tarilor asociate in eurozona.

Crezi ca are un interes sa faca asta? daca ruineaza economia Greciei spre exemplu, grecii n-or sa-si mai poata cumpara masini fabricate in Germania, eu cred ca este mai complicat acest mecanism, nu ma pricep la economie dar asa mi se pare logic.
Grecia ar putea sa introduca sovereign default...

Am mai discutat despre asta, greci au experienta in domeniu, inca din antichitate, n-ar mai fi o problema daca ar mai face asta inca odata.
apoi sa se retraga din eurozona...

Nu stiu daca ar fi ce-a mai buna solutie, dar am inteles ca UE este acum pregatita pentru iesirea Greciei din zona euro.
Asa cum zici, exista tari care functioneaza foarte bine desi nu fac parte din zona euro.
dandanescu
QUOTE(Marduk @ 13 Mar 2015, 09:49 AM) *
Nu stiu daca Germania a pretins acelasi nivel de performanta economica Greciei, ceea ce stiu este na nemtii au fost constienti ca niciodata statele din sud nu vor fi la fel de performante precum statele din nord, au fost discutii pe tema asta. Eu cred ca Germania a avut "tupeul" sa le ceara grecilor sa nu mai cheltuiasca mai mult decat produc si sa-si plateasca datoriile.

asta e un fel de-a pune problema.
acele datorii rezulta din decalajul intre profitul impus de banci cind imprumuta banii, si productia reala in economia greceasca.
economia clasica corecteaza decalajul asta prin ajustarea inflatiei.
cu alte cuvinte, inflatia e o masura a performantei economice, si in acelasi timp si o corectie a profiturilor, la nivel rezonabil intr-o anumita economie.

prin fixarea la un nivel nerealist de redus a inflatiei in eurozona, Germania refuza ajustarea economica clasica, prin inflatie, si forteaza austeritatea, ca si cum ar fi singura solutie.
desigur alta solutie ar fi sa se reduca procentajul de profit al bancilor care imprumuta bani Grecilor.
bancile UE si IMF se tin tare pe pozitie, ca si cum atit inflatia cit si rata lor de profit ar fi ceva sacru, dar nu-i asa.
de aia cind Grecia a adus vorba despre investitii cu banii Chinezilor, au marcat deja o mica victorie partiala.

realitatea actuala e ca se pot obtine bani mai avantajos de la Chinezi, care au interese strategice cu bataie lunga,
decit de la IMF/UE care se incapatineaza sa impuna austeritatea, din lacomie, ca sa obtina profit mai mare.

QUOTE(Marduk @ 13 Mar 2015, 09:49 AM) *
Crezi ca are un interes sa faca asta? daca [Germania] ruineaza economia Greciei spre exemplu, grecii n-or sa-si mai poata cumpara masini fabricate in Germania, eu cred ca este mai complicat acest mecanism, nu ma pricep la economie dar asa mi se pare logic.

Ruina profunda sau completa a economiei Grecesti ar permite vesticilor sa cumpere foarte ieftin si apoi sa exploateze dupa cum poftesc orice resurse economice grecesti,
fie ca e vorba de forta de munca ieftina sau serviciile publice-privatizate, turismul sau alte resurse.
practic, asta e o forma de neo-colonialism (asa cum apare in multe alte tari sub influenta IMF).

Grecii la rindul lor sunt smecheri, daca erau cinstiti, atunci renuntau demult la euro.
Marduk
QUOTE(dandanescu @ 13 Mar 2015, 08:27 PM) *
...acele datorii rezulta din decalajul intre profitul impus de banci cind imprumuta banii...

Eu continui sa cred ca grecii au gresit cu imprumuturile astea, poate ca bancile aveau interes sa-i imprumute, dar grecii au pus mai presus mandria lor, de a organiza jocurile olimpice, decat problemele financiare de dupa "sarbatoare".
economia clasica corecteaza decalajul asta prin ajustarea inflatiei...

Asta este una din optiuni, sa se revina la drahma, sa se joace cu inflatia cum vor ei.
...Germania refuza ajustarea economica clasica, prin inflatie, si forteaza austeritatea...

Germania este consecventa, riguroasa etc. nu pot sa o acuz pentru asta, fortarea altor state sa fie la fel ca Germania mi se pare total gresita. Fiecare popor are stilul sau, traditiile sale etc. astea nu se pot schimba peste noapte de dragul UE.
..Ruina profunda sau completa a economiei Grecesti ar permite vesticilor sa cumpere foarte ieftin si apoi sa exploateze dupa cum poftesc orice resurse economice grecesti...

Ce sa exploateze moncher? Eu ii cunosc pe greci, am lucrat mai bine de 20 de ani cu ei, pe grec nu poti sa-l exploatezi, el
insa este expert in ai exploata pe altii. Care resurse? turistice? pai in turism majoritatea ospatarilor si bucatarilor sunt albanezi, macedoneni, romani etc. cea mai mare parte din munca ieftina in Grecia este facuta de emigranti.
Grecii la rindul lor sunt smecheri...

Eu nu-i pot acuza pentru asta, profita si ei de cine pot, creditorii s-au lasat pacaliti prea usor, probabil au urmarit profitul cel mare, dar poti sa faci profit cu grecii? Daca germanii, UE nu renunta la politica de austeritate, grecii or sa treaca la drahma lor, ar fi mai bine pentru toata lumea.
abis
QUOTE(dandanescu @ 13 Mar 2015, 06:09 PM) *
e tot chestie de tupeu (din partea nemtilor) sa pretinda acelasi nivel de performanta economica in Grecia precum in Germania

Au cerut germanii exact acelasi nivel de performanta economica? Nu stiam. smile.gif

Da-mi si mie un link catre stirea respectiva.

(orice stat suveran poate refuza in mod legal sa plateasca datoriile, dupa legea internationala)

Pffff.... Asta este solutia pentru oricine se imprumuta! Sa ia bani si apoi sa refuze plata. Cum de nu s-au gandit mai multi?! Ce fraieri... Si eu as face la fel, m-as imprumuta de la toate bancile si as refuza apoi sa platesc - daca zici ca este legal.

Iti dai seama ce prosti sunt aia care imprumuta bani? Dar nu prosti asa, cum sunt prostii, ci prosti facuti gramada: dau bani cu imprumut statelor, si bani multi, iar statele astea care se imprumuta pot, legal, sa refuze plata datoriilor. Raman cu banii si le rand in nas alora care i-au imprumutat! Ce afacere poate fi mai buna decat asta?! Nu inteleg de ce nu fac asa si grecii, si spaniolii, si portughezii, si romanii, si toate tarile, la urma-urmei: sa ia bani de la prosti cu imprumut si sa refuze sa plateasca. Ar trebui sa ia zeci, sute, mii de miliarde imprumut si sa nu mai plateasca nimic. Pai nu?!

si pentru reconstructia economica, imediat sa invite capitalul chinez, care de-abia asteapta ocazia asta de a intra in Europa

Acum intreb si eu asa, in naivitatea mea: daca grecilor le merge buhul ca iau bani si nu ii dau inapoi, chinezii ii vor imprumuta...?
dandanescu
QUOTE(abis @ 17 Mar 2015, 01:39 AM) *
Au cerut germanii exact acelasi nivel de performanta economica? Nu stiam. smile.gif

Da-mi si mie un link catre stirea respectiva.

Performanta economica e strins legata de nivelul inflatiei (stim asta, nu-i asa? sau e nevoie de link?).
Impunind o inflatie artificial redusa asa cum face Germania in UE (stim asta, e documentat in domeniul public),
practic forteaza celelate economii sa adopte austeritate severa (si asta e bine stiut si documentat)
ca sa poata obtine investitii (si asta e bine documentat in domeniul public)

modelul asta de a extrage profit mare din tari europene slab performante e considerat azi nesustenabil,
chiar si de catre IMF, care l-au folosit pina nu demult.

desigur, o solutie e ajustarea inflatiei dupa valoarea performantei reale pe ansamblul economiilor din eurozona,
IMF stie asta dar nu vor sa afecteze profiturile deja extrase din exploatarea eurozonei.
si atunci se folosesc bondurile alea pe termen lung (20 de ani) si foarte lung (50 de ani)
pe care si RO le-a folosit, dar care necesita aprobari speciale de la troica financiara Europeana.

cine vrea sa stie , afla! si cu si fara link. smile.gif

Pffff.... Asta este solutia pentru oricine se imprumuta! Sa ia bani si apoi sa refuze plata. Cum de nu s-au gandit mai multi?! Ce fraieri... Si eu as face la fel, m-as imprumuta de la toate bancile si as refuza apoi sa platesc - daca zici ca este legal.

Iti dai seama ce prosti sunt aia care imprumuta bani?

Banca isi asuma un risc cind imprumuta, nimeni nu ii poate forta sa imprumute daca nu vor.
Si ca orice loterie, uneori cistigi si alteori pierzi, asa e natural.
Asta se aplica si altora, care incearca sa faca ceva cu banii respectivi. Uneori cistigi, alteori pierzi.
De aia e absolut legal sa dai faliment, ca persoana. Si tot legal e pentru un stat sa invoce "sovereign default".
Iar bancile din cite stim, nu fac ele legile, decit poate prin coruptia politicienilor, nu-i asa?

Deci trebuie sa existe o baza legala foarte solida, care sa motiveze optiunea de faliment individual si "sovereign debt" la nivel de stat.
Acum intreb si eu asa, in naivitatea mea: daca grecilor le merge buhul ca iau bani si nu ii dau inapoi, chinezii ii vor imprumuta...?

China a investit in Ecuador, dupa ce aceia au invocat "sovereign default", si totul merge perfect,
deoarece China nu pretinde ceva ce nu se poate decit prin austeritate crunta, asa cum face IMF.

Dupa ce au cistigat independenta de la spanioli si au intrat sub controlul USA,
Cuba a bagat un "sovereign default" chiar la indemnul USA, noul stapin, stergind astfel datoriile catre Spania,
considerind nedreapta exploatarea Spaniola care a creat acele datorii.

Toate tarile care au invocat "sovereign default" au avut motive specifice, bine documentate,

nici una din ele nu au decis intr-o buna zi ca pur si simplu nu vor sa plateasca,
asa cum faceau regii europeni in evul mediu cind imprumutau bani de la evrei (pentru razboaie) si
apoi ii gaseau vinovati de erezie (pe baza de confesiune obtinuta prin tortura),
astfel le confiscau banii (stergind datoriile regale) si apoi ii mai si ardeau pe rug,
ca nu cumva sa unelteasca recuperarea banilor pierduti...

Dar de acolo si pina la a face banca o biserica sfinta si banul un dumnezeu infailibil e o cale foarte lunga.
si nedreapta.
dandanescu
QUOTE(Marduk @ 14 Mar 2015, 07:38 AM) *
Daca germanii, UE nu renunta la politica de austeritate, grecii or sa treaca la drahma lor, ar fi mai bine pentru toata lumea.

ar fi mai bine, dar e totusi de mirare de ce nu au facut-o Grecii deja, si uite ca si noul guvern cam ezita in privinta datoriilor si a masurilor radicale de a solutiona datoriile.
o fi posibil ca Grecia sa incerce doar o cacialma, ca sa obtina ceva avantaje, dar fara sa aiba o intentie serioasa sa rupa sistemul de care se pling asa cu foc?
Cla
Pai ce crezi... grecii sunt mai destepti decāt toti politicienii, chestii de-astea se discuta la o partida de tavli (table), la un Ouzo si o cafeluta. Ah da, si un meze micut.
Si daca mai intra, se discuta despre fotbal. Magarii si muierile nu conteaza.
Si bani ? Nu-i nimic, mulgem Germania si le vindem brānza, iaurt si Tsatsiki. Daca merge bine, Ouzo si masline biggrin.gif
turbo trabant
si anul asta ianke munceste de se rupe pe banu europeanului take.

abis
dandanescu

Inflatie mica si austeritate nu inseamna acelasi lucru.

Austeritate este un termen pretentios care imbraca o realitate evidenta: nu poti sa cheltuiesti mai mult decat ai. Daca vrei sa cheltuiesti mai mult decat castigi, este clar ca trebuie sa te imprumuti de undeva. Daca cineva iti da bani imprumut, atunci poti cheltui mai mult decat ai, insa la un moment dat va trebui sa platesti datoria, asa ca trebuie sa iti chivenisesti cheltuielile astfel incat candva in viitor sa castigi, totusi, mai mult decat cheltui ca sa iti poti plati datoria.

Cand refuzi "austeritatea" inseamna ca, de fapt, pretinzi ca ai dreptul sa cheltuiesti mai mult decat castigi. Ca si cum cineva ar avea obligatia sa te imprumute... Nu, nu are nimeni obligatia sa iti dea bani cu imprumut. Si, mai mult, nimeni nu are obligatia sa iti dea bani asa, de ochi frumosi, fara sa aiba pretentia sa si-i primeasca inapoi.

Raspusul la cererile grecilor poate fi unul foarte clar: nu vreti austeritate, nu faceti; dar este treaba voastra de unde faceti rost de diferenta dintre cat produceti si cat vreti sa cheltuiti, de la noi sa nu cereti.
Cla
Exact asa-i, abis clapping.gif eu n-as fi zis-o mai bine.
Marduk
QUOTE(dandanescu @ 19 Mar 2015, 08:22 PM) *
ar fi mai bine, dar e totusi de mirare de ce nu au facut-o Grecii deja...o fi posibil ca Grecia sa incerce doar o cacialma, ca sa obtina ceva avantaje, dar fara sa aiba o intentie serioasa sa rupa sistemul de care se pling asa cu foc?

thumb_yello.gif Cine-i cunoaste pe greci intelege perfect jocul acestora. Grecului nu-i pasa de ce nu are inca pe masa, el viseaza ca masa lui va fi intr-o zi imbelsugata, dar nu face nimic pentru asta, cel mult se roaga la Dumnezeu.
dandanescu
QUOTE(abis @ 20 Mar 2015, 05:27 AM) *
Inflatie mica si austeritate nu inseamna acelasi lucru.

dupa cum nici austeritatea nu e acelasi lucru cu eficienta economica.
dupa cum nici profitul nu e acelasi lucru cu prosperitatea economica
etc etc

si totusi inflatia mica e in strinsa legatura cu impunerea austeritatii, din cauza ca
banca are pretentia unui nivel de profit nejustificat de performanta economica reala.

diferenta intre performanta economica reala si performanta economica calculata gresit de banca,
inclusiv atunci cind planifica un anumit profit prin dobinda impusa unui datornic,
e corectabila tocmai prin inflatie.

Austeritate este un termen pretentios care imbraca o realitate evidenta: nu poti sa cheltuiesti mai mult decat ai.
Daca vrei sa cheltuiesti mai mult decat castigi, este clar ca trebuie sa te imprumuti de undeva. Daca cineva iti da bani imprumut, atunci poti cheltui mai mult decat ai, insa la un moment dat va trebui sa platesti datoria, asa ca trebuie sa iti chivenisesti cheltuielile astfel incat candva in viitor sa castigi, totusi, mai mult decat cheltui ca sa iti poti plati datoria.

Cand refuzi "austeritatea" inseamna ca, de fapt, pretinzi ca ai dreptul sa cheltuiesti mai mult decat castigi. Ca si cum cineva ar avea obligatia sa te imprumute... Nu, nu are nimeni obligatia sa iti dea bani cu imprumut. Si, mai mult, nimeni nu are obligatia sa iti dea bani asa, de ochi frumosi, fara sa aiba pretentia sa si-i primeasca inapoi.

mai mult, nimeni nu are obligatia sa te imprumute fara sa se asigure ca evalueaza corect riscul tranzactiei.
si daca totusi te imprumuta, oare nu era de datoria bancii sa evalueaze corect acel risc?
sigur ca era, de aceea e legal sa dai faliment, ca individ, si sa invoci "sovereign default" ca stat.
asta e realitatea cunoscuta oricui a imprumutat vreodata bani de la banca.
banca te purica, si apoi dupa cum e riscul evaluat si lacomia lor, iti ofera o suma si o dobinda.
daca nu respecti contractul respectiv, banca poate sa recupereze doar anumite sume, in anumite conditii,
dar nu are voie sa te "jupoaie", doar doar va recupera tot ce era stabilit in contract, ci poate doar sa nu te mai imprumute!
asta e legea, si putem sa fim convinsi ca orice banca are resurse suficiente ca sa inteleaga corect situatia legala, inca de la inceput.

iar situatia reala e ca nici o banca nu poate sa astepte profit de unde nu este, la fel cum nu poti cheltui banii pe care nu ii ai.

...dar Grecii nu au cheltuit banii pe care nu ii aveau, ci au cheltuit banii oferiti de banca, din care tranzactie nu a iesit profitul calculat de banca.

cine e de vina?

raspunsul la aceasta intrebare e dat implicit, prin solutia adoptata pentru a corecta greseala:

-prin inflatie, ambele parti isi asuma raspunderea si o parte din pierderi, atit banca cit si datornicul.
-in schimb prin austeritate, numai datornicul e considerat vinovat.

realistic vorbind, austeritatea nu e acceptabila decit daca nu mai ai alte sperante sa te imprumuti din alta parte,
de vreme ce falimentul ramine mereu o optiune legala.
dar uite ca nici UE nici Grecia nu se simt suficient de sigure pe ele ca sa impinga jocul asta pina la ultima limita.

asta e dilema cea mai interesanta aici:
oare China i-ar imprumuta pe Greci, dupa un euro-faliment?
se pare ca nici UE nici Grecia nu sunt sigure ca vor cu adevarat sa incerce, sa afle concret daca merge varianta asta sau nu. smile.gif

Raspusul la cererile grecilor poate fi unul foarte clar: nu vreti austeritate, nu faceti; dar este treaba voastra de unde faceti rost de diferenta dintre cat produceti si cat vreti sa cheltuiti, de la noi sa nu cereti.

poate fi un raspuns, dar nu este raspunsul dat Greciei de IMF, Germania sau Banca Europeana.
si Grecia probabil mizeaza pe dorinta evidenta celor trei de mai sus de a exclude o alta sursa de capital, cum ar fi China.

cu alte cuvinte euro-troica are un singur raspuns clar: ei vor ca Grecia sa cumpere exclusiv marfa lor (moneda euro)
cu tocmeala de rigoare in ce priveste pretul si calitatea marfei (euro) si profitul nejustificat pe piata respectiva.
(adica marfa euro e impusa la un pret mult mai mare decit valoarea ei reala pe piata monetara)

e destul de clar ca multe persoane nu doresc sau nu sunt capabile sa faca efortul de a intelege
interactiunea dintre performanta economica si valoarea monedei folosite in economia respectiva.

aceia adopta pozitiile simpliste, oferite "de-a gata" de alte parti interesate in sistemul in discutie, cum ar fi bancile.
insa a repeta acele pozitii simpliste fara a intelege esenta dilemei nu poate fi o contributie pozitiva la un dialog rational. smile.gif
ba chiar s-ar putea spune ca e o apucatura la fel de daunatoare ca si acceptarea pe negindite a teoriilor economice sovietice,
pentru ca in final conduce tot la ruina.

abis
Premierul elen Alexis Tsipras i-a scris saptamana trecuta un mesaj cancelarului german Angela Merkel in care a avertizat-o ca Greciei ii va fi "imposibil" sa-si plateasca obligatiile in urmatoarele saptamani fara ajutor financiar, a confirmat guvernul de la Atena luni, potrivit Reuters. Intr-o alta scrisoare de pe 15 martie el ii mai transmisese lui Merkel ca Grecia va fi fortata sa aleaga intre plata datoriilor, mai ales catre Fondul Monetar International, si cheltuielile sociale

http://www.hotnews.ro/stiri-international-...a-datoriile.htm

Adică poți plăti ori către fondul monetar, ori către ajutoare sociale, nu ambele, și o pui pe madam Merkel să aleagă? Cat de inteligent este Tsipras asta, rad si curcile de el. smile.gif
Daca e chiar asa cum zice el, de ce a promis in campania electorala ca va creste cheltuielile sociale? Cu ce bani?
exergy33
QUOTE(abis @ 23 Mar 2015, 06:02 PM) *
Daca e chiar asa cum zice el, de ce a promis in campania electorala ca va creste cheltuielile sociale? Cu ce bani?

A promis pentru a obtine voturile, asta e clar. Partea neagra a problemei e ca grecii chiar au convingerea ca el va face pana la urma ceva (nu cred ca are nici o sansa sa o 'vrajeasca' pe Merkel sau pe altcineva) si va face rost de bani.
E strigator la cer cand vezi ca grecul de rand, de pe strada, atunci cand e intervievat de vreun post de televiziune, isi expune aceleasi doleante. Ca si cum Europa ar fi obligata sa le dea noi fonduri !!!
Cla
QUOTE(abis @ 23 Mar 2015, 04:02 PM) *
Premierul elen Alexis Tsipras i-a scris saptamana trecuta un mesaj cancelarului german Angela Merkel in care a avertizat-o ca Greciei ii va fi "imposibil" sa-si plateasca obligatiile in urmatoarele saptamani fara ajutor financiar, a confirmat guvernul de la Atena luni, potrivit Reuters. Intr-o alta scrisoare de pe 15 martie el ii mai transmisese lui Merkel ca Grecia va fi fortata sa aleaga intre plata datoriilor, mai ales catre Fondul Monetar International, si cheltuielile sociale

http://www.hotnews.ro/stiri-international-...a-datoriile.htm

Adică poți plăti ori către fondul monetar, ori către ajutoare sociale, nu ambele, și o pui pe madam Merkel să aleagă? Cat de inteligent este Tsipras asta, rad si curcile de el. smile.gif

Cu bani īmprumutati, crezi ca i-i da de la Ouzo ? rofl.gif
La fel va reveni Banca Europeana sa-i scoata pe greci din Tsatsiki.
Si ei stau seara la o cafea, meze si un joc de table si se gāndesc.... Bai, asa o fi, hai mai departe, da zarul.
Marduk
QUOTE(exergy33 @ 23 Mar 2015, 06:09 PM) *
...Ca si cum Europa ar fi obligata sa le dea noi fonduri !!!

QUOTE(Cla @ 23 Mar 2015, 06:34 PM) *
La fel va reveni Banca Europeana sa-i scoata pe greci din Tsatsiki.

Desi economistul minune, strategul finantelor, Roubini a zis c-ar fi prapad pentru UE sa renunte la ai ajuta pe graci, eu zic ca Germania s-a saturat de "strategia" grecilor si propunerile acestora. Cred ca UE s-a pregatit pentru grexsit, iar iesirea Greciei din zona euro, ar fi un exemplu bun si pentru alte state care nu par sa inteleaga ca nu poti sa cheltuiesti mai mult decat produci. Au aparut in aceste zile voci in Grecia care acuza Germania ca n-a platit destul pentru masacrele facute de nazisti in Grecia. Eu cred ca este josnic sa aduci astfel de acuze la 70 de ani de la sfarsitul WW2, grecii si-au pierdut complet bunul simt, care se presupune ca-l aveau desi eu am oarece indoieli in privinta asta.
turbo trabant
Daca gretzia iese din ue sigur ue se prabuseste imediat, va fi revolutie in toata ue, haos, violuri etc.

Tsipras va aparea pe un cal alb si va apara nevoiasi europeni cu iahturi si bentleyuri de cruzii colectori de taxe.

Marduk
rofl.gif laugh.gif
Marduk
10 zile pana la default-ul Greciei.

Sa vedem daca palicar-ul Yanis Varoufakis reuseste sa faca rost de bani, poate-l imprumuta Putin si rupe gura targului.
Cla
Precis... si daca nu-i reuseste, se īnvārte prin China.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.